PREDSJEDNIK KOMITETA ZA NORMALIZACIJU NS BIH ZA "SPORT"Osim: "Tanki" smo po bokovima, a Pjanića boli glava od pohvala
FOTO: ARHIVA
Predsjednik Komiteta za normalizaciju Ivica Osim, koji je uz naš državni tim bio i u Pireju (0:0) i na Bilinom polju (3:0), na pitanje je li zadovoljan nakon prve četiri etape trke za Brazil, u svom stilu odgovara:
- S čim?
Sa rezultatom, naravno?
- Konačni rezultat je uvijek najvažniji, kaže Ivica Osim u intervjuu za novi broj Avazovog "Sporta".
Ni igra nije bila loša, bar u drugom dijelu prvog poluvremena protiv Litvanije kada smo postigli tri gola...
- Zavisi kako gledaš, sa koje strane. U nekim periodima su igrali onako kako bi to trebalo da bude. Međutim, kada se nađeš u situaciji u kojoj smo mi sada - kad je svaki bod k'o kuća, onda nije baš jednostavno igrati, pogotovo kad imaš taj osjećaj da si vrlo blizu nečega što nisi napravio do sada. Zbog toga moramo biti zadovoljni. Ne treba sada tražiti "dlaku u jajetu".
Pred nama je period u kojem polako - u miru, treba pripremati tim za odlučujuće mečeva.
- Ne samo tim, već i publiku. Naš tim može doći do cilja, to su pokazali, međutim, on ne smije da zavisi od jednog igrača. Naravno, možemo igrati i još bolje. Moje neko mišljenje je da treba tražiti dva malo jača igrača sa strane.
Na kojim pozicijama?
- Na obje vanjske pozicije. Ne, nisu to bekovske, već malo komplikovanije pozicije. Kad kažeš bek, onda ružiš te igrače, kroz smijeh kaže Osim.
- Kažeš mu, idi budi bek ...
Znači, krilne vezne, odnosno krilne napadače?
- Da.
Vidite li Vi negdje te igrače?
- Ne, vidite da je pao mrak. Slabo vidim po noći.
Kako ste Vi vidjeli igru Miralema Pjanića, koji je u utorak na Bilinom polju bio maestralan?
- Šta se tu još ima govoriti... Vi ste ga već sigurno nahvalili. Što onda da se ja trošim bezveze.
Nije bezveze...
- Naravno, ali Vi ste ga vjerovatno toliko nahvalili da će čovjeka boljeti glava. Ne, ne treba ni u čemu pretjerivati. S druge strane, svi treba malo da se spustimo, jer iz prostog razloga - kao što sam to već rekao, nikada ne bi smjeli da ovisimo o jednom igraču. Jer, jedan igrač se da iskontrolisati. A, mi smo bolesni za tim da uvijek imamo samo nekoga ko sve vodi. Jednom je to Edin Džeko, jednom Pjanić, jednom ovaj ili onaj. Dobro je kada imaš puno takvih igrača, ali nije uputno zbog ostalih. Treba napraviti kolektiv koji će živjeti zajedno, a ne da bude pitanje ovaj ili onaj.
Je li ova generacija naših fudbalera na dobrom putu da postane taj kolektiv?
- Put je tu, pred njima je, a koliko će preći, vidjet ćemo, za kraj kaže Osim.
Grci nisu ono što su bili
Nakon pobjede u Bratislavi, Grci će nam biti vjerni pratilac do posljednjeg kola.
- To nije bili teško ni pretpostaviti... Ipak, oni su bivši prvaci Evrope. To treba cijeniti, ne treba zaboraviti, kaže Osim.
- A to što smo se mi našli u njihovoj grupi dobro je, jer oni nisu ono što su bili. Sada se nemamo na šta vaditi... U svim prethodnim kvalifikacijama smo pored sebe imali neku veliku ekipu koja to je pružala neko opravdanje - "izvadušu". Sada nema toga... Uvijek drugo mjesto i baraž, kojeg mi je do preko glave
Prevaga i pozicije u timu
- Uvijek trebamo imati malo više ciljeve, nego što na njima misle ili razmišljaju ljudi. Zašto ne, naši momci su pokazali da mogu. Ova ekipa je sposobna da pobijedi i malo bolje - ne mnogo bolje, već afirmisanije ekipe. U to treba vjerovati, kaže Osim.
- I oni, mislim na struku i igrača, u to treba da vjeruju. Ipak, niko sada ne može upoređivati Latviju, Litvaniju ili ... sa Bosnom. Ne može, jer imamo naprimjer Džeku, koji sam vrijedi više nego cijeli stadion Čelika i svi igrači zajedno. I onda je normalno da je to neka prevaga. Ne plaćaju ga ni stranci bez veze. A mi imamo nekoliko igrača koji igraju u velikim klubovima... Na kraju krajeva, to se i pokazalo. Pjanić je dokazao da nije slučajno u Romi, gdje nije baš tako lako igrati... Prema tome, ako imate Pjanića, Džeku... i još dok Safet (Sušić - op.a.) svim igračima nađe prava mjesta u timu, onda će to biti još puno bolje. Još uvijek imamo puno igrača koji se traže - igraju mjesta koja im nisu namijenjena. To su Sejad Salihović, Senad Lulić, također - s druge strane Mensur Mujdža, koji bi morao igrati puno bolje. Morao bi... Ima tu puno toga, a kada se sve to posloži, te nađemo jače igrače sa strane, to bi moglo izgledati vrlo dobro, da ne kažemo odlično, dodaje Osim.
http://www.avaz.ba/sport/fudbal/osim-ta ... od-pohvala