Ma jebo im pas mater....govna su to teska......jebes izbore koji se kradu...kod nas je rjesenje samo revolucijaHAVANA wrote:Vjerujes da sam se jednom prilikom obratio belgijskom ambasadoru u zagrebu,za nesto u vezi neke dokumentacije koja je promijenila izgled i format...a nasi to naravno nisu znali,kao sto nista ne znaju i nisu htjeli da zavrse papire.Odgovorio mi covjek u roku 15 minuta i uputio meJa se sjebo.Ovde sam cekao 15 dana da me ikako primi na razgovor.I rijesio sam poslije mjesec dana.Izvinite kaze proceduralna greska.Nije proslijedjen papir o izmjenama dokumenata.Izgubio sam tada 6400 km zbog te greske.Dobio sam izvinjenje.
Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- spreca
#2101 Re: Uvoz auta
-
sweetgirl1203
#2102 Re: Uvoz auta
Hocel biti ista od one priče da je uio poslao zahtjev da daju izjave o preferec.porijeklu jer to narušava ugovor ovo ono vamo tamo, ili je to bilo radi masa takva izjava i od tad ništa?
- Rockefeller
#2103 Re: Uvoz auta
Jebo im ja mater. Pridruzujem se.HAVANA wrote:Vjerujes da sam se jednom prilikom obratio belgijskom ambasadoru u zagrebu,za nesto u vezi neke dokumentacije koja je promijenila izgled i format...a nasi to naravno nisu znali,kao sto nista ne znaju i nisu htjeli da zavrse papire.Odgovorio mi covjek u roku 15 minuta i uputio meJa se sjebo.Ovde sam cekao 15 dana da me ikako primi na razgovor.I rijesio sam poslije mjesec dana.Izvinite kaze proceduralna greska.Nije proslijedjen papir o izmjenama dokumenata.Izgubio sam tada 6400 km zbog te greske.Dobio sam izvinjenje.
-
eN_Dy
#2104 Re: Uvoz auta
Da li je neko u zadnjem periodu carinio peugeot 508 2011-2013 ili ford mondeo 2011-2013 sa 2.0d motorima, koliko iznose dadžbine odprilike?
Da li se može dobiti eur1 za ova vozila?
Hvala i pozz
Da li se može dobiti eur1 za ova vozila?
Hvala i pozz
-
jahac96
#2105 Re: Uvoz auta
Vidim dosta ljudi pita koliko bi me izaslo u nadi da ce im neko sve izracunati, evo ja bas nesto gledam i sam sam izracunao, pa ako moze neka me neko ispravi i doda ako sam sta zaboravio:
Cijena auta = 2500 eura = 4900KM (cijena sa mobile.de dakle ne znam da li se na ovo vraca pdv i kako ide pa molim da mi neko kaze)
+ carina (recimo da racunaju po fakturi) = 735KM
+ pdv = 960KM
+ homologacija = 250KM
+ Spedicija = 100KM
+ kojekakvi obrasci = 100KM
+ putni troskovi = 700 KM (ako ovi uzimaju po 1000KM valjda ja mogu za 700)
Konacna cijena do registracije = 7750KM
Rijec je o mercedesu 2005god, pretpostavljam da do EUR1 nema sanse doci
Zanima me jos cijena zoll tabli?
Povrat pdv i koliko?
cijena goriva u njemackoj
?
Cijena auta = 2500 eura = 4900KM (cijena sa mobile.de dakle ne znam da li se na ovo vraca pdv i kako ide pa molim da mi neko kaze)
+ pdv = 960KM
+ homologacija = 250KM
+ Spedicija = 100KM
Povrat pdv i koliko?
cijena goriva u njemackoj
-
Seawolf
#2106 Re: Uvoz auta
Carina nije 735 KM, nego 840 KM, jer osnova za carinjenje nije 4900 KM, nego (4900 KM + 700 KM).jahac96 wrote:Vidim dosta ljudi pita koliko bi me izaslo u nadi da ce im neko sve izracunati, evo ja bas nesto gledam i sam sam izracunao, pa ako moze neka me neko ispravi i doda ako sam sta zaboravio:
+ pdv = 960KM
+ homologacija = 250KM
+ Spedicija = 100KM
Povrat pdv i koliko?
cijena goriva u njemackoj?
Samim tim, PDV nije 960 KM, nego 975,80 KM.
-
jahac96
#2107 Re: Uvoz auta
znaci na cijenu vozila dodaju i cijenu putnih troskova koje odredjuju na osnovu cega ? haha ili je unikatna za sveSeawolf wrote: Carina nije 735 KM, nego 840 KM, jer osnova za carinjenje nije 4900 KM, nego (4900 KM + 700 KM).
Samim tim, PDV nije 960 KM, nego 975,80 KM.
- ranger
#2108 Re: Uvoz auta
Provjeri s hendlerom, meni su ljetos govorili da moze za merc eur1jahac96 wrote:Vidim dosta ljudi pita koliko bi me izaslo u nadi da ce im neko sve izracunati, evo ja bas nesto gledam i sam sam izracunao, pa ako moze neka me neko ispravi i doda ako sam sta zaboravio:
+ pdv = 960KM
+ homologacija = 250KM
+ Spedicija = 100KM
Povrat pdv i koliko?
cijena goriva u njemackoj?
-
Zanima mee
#2109 Re: Uvoz auta
Pozz. Svima
Ja sam pocetnik i zelim da kupim neko malo auto i da ga uvezem za BiH ... Da li je to pametno? Koje auto vi predlažete? I kako to ide sa carinomm?
Veliko Hvala unaprijed
Ja sam pocetnik i zelim da kupim neko malo auto i da ga uvezem za BiH ... Da li je to pametno? Koje auto vi predlažete? I kako to ide sa carinomm?
Veliko Hvala unaprijed
- Maraschino
#2110 Re: Uvoz auta
Tesko da ces ti ikada uvesti auto.
Dosao na forum po savjete umjesto da si otisao do speditera da ti sve objasni.
-
Zanima mee
#2111 Re: Uvoz auta
Ovdje ce mi ljudi bar reci svoja iskustva i misljenja kao sto ste vi sadMaraschino wrote:Tesko da ces ti ikada uvesti auto.![]()
- Maraschino
#2112 Re: Uvoz auta
Da si citao vidio bi da sam ja dosta toga ovdje napisao zajedno sa kolegama a @HAVANA samo sto nije poceo crtati.Zanima mee wrote:Ovdje ce mi ljudi bar reci svoja iskustva i misljenja kao sto ste vi sadMaraschino wrote:Tesko da ces ti ikada uvesti auto.![]()
Ti ocekujes da te neko za ruku povede.
Ti znas svoje potrebe i trebas znati otprilike koje auto ti odgovara.
Kako mislis to auto kupiti, imas nekoga da ti kupi pa posalje, da ti ides tamo negdje pa auto traziti...sve je to veliki problem za nekoga ko se time ne bavi ili ne zivi gore.
Toliko ima procedura oko svega toga da ti carina dodje kao slag na tortu(zadnja) prije registracije...tako da je tebi najbolje traziti neko auto ''kod nas''.
-
Zanima mee
#2113 Re: Uvoz auta
Postujem misljenje i hvala punooMaraschino wrote:Da si citao vidio bi da sam ja dosta toga ovdje napisao zajedno sa kolegama a @HAVANA samo sto nije poceo crtati.Zanima mee wrote:Ovdje ce mi ljudi bar reci svoja iskustva i misljenja kao sto ste vi sadMaraschino wrote:Tesko da ces ti ikada uvesti auto.![]()
Ti ocekujes da te neko za ruku povede.
Ti znas svoje potrebe i trebas znati otprilike koje auto ti odgovara.
Kako mislis to auto kupiti, imas nekoga da ti kupi pa posalje, da ti ides tamo negdje pa auto traziti...sve je to veliki problem za nekoga ko se time ne bavi ili ne zivi gore.
Toliko ima procedura oko svega toga da ti carina dodje kao slag na tortu(zadnja) prije registracije...tako da je tebi najbolje traziti neko auto ''kod nas''.
-
Dart Vader
#2114 Re: Uvoz auta
Gospodo, sta ciniti kad se dobije eur1, a novac za carinjenje se stavi na depozitni racun i taj eur 1 ode na provjeru? Sad nakon 6 mjeseci, kao izvrsili provjere i eur 1 nije "validan" kako oni kazu i ne dokazuje da je auto porijekla EU i naravno kao moj novac ode za carinjenje. Naravno da cu uloziti zalbu na sve to. Jos me pitaju imam li ja DOKAZ da je auto iz EU?! Sta moze biti dokaz? Ili je to ona: kadija te tuzi, kadija ti sudi. UNa stranici UIO pise jasno da uz Eur1 nema carine. Osjecam se pokradeno. Imali ko iskustva? Hvala
- spreca
#2115 Re: Uvoz auta
Tuzi...neznam kako si dosao do E1 ali mislim da carinik nije expert za te poslove ...neka oni dokazu obrnuto osim ako tvoj E1 nije falshDart Vader wrote:Gospodo, sta ciniti kad se dobije eur1, a novac za carinjenje se stavi na depozitni racun i taj eur 1 ode na provjeru? Sad nakon 6 mjeseci, kao izvrsili provjere i eur 1 nije "validan" kako oni kazu i ne dokazuje da je auto porijekla EU i naravno kao moj novac ode za carinjenje. Naravno da cu uloziti zalbu na sve to. Jos me pitaju imam li ja DOKAZ da je auto iz EU?! Sta moze biti dokaz? Ili je to ona: kadija te tuzi, kadija ti sudi. UNa stranici UIO pise jasno da uz Eur1 nema carine. Osjecam se pokradeno. Imali ko iskustva? Hvala
-
Throttle
#2116 Re: Uvoz auta
Ma sigurno mutnim kanalima izvadjen EUR1
- spreca
#2117 Re: Uvoz auta
Ako zna da je mutno onda nema sta da se zaliThrottle wrote:Ma sigurno mutnim kanalima izvadjen EUR1
- HAVANA
#2118 Re: Uvoz auta
Nista.Pisao sam vec 10 puta da ne postoji validan eur1 bez potvrde prizvodjaca.A nju ne mozes dobiti od vw,audi,bmw...Samim tim,ko god vam izda eur1 za ta vozila,nije proslo regularnom procedurom i eur1 je nevazeci.Bacene pare.Vec 2 godine placam i carinu i pdv na vw,audi,bmw...Dart Vader wrote:Gospodo, sta ciniti kad se dobije eur1, a novac za carinjenje se stavi na depozitni racun i taj eur 1 ode na provjeru? Sad nakon 6 mjeseci, kao izvrsili provjere i eur 1 nije "validan" kako oni kazu i ne dokazuje da je auto porijekla EU i naravno kao moj novac ode za carinjenje. Naravno da cu uloziti zalbu na sve to. Jos me pitaju imam li ja DOKAZ da je auto iz EU?! Sta moze biti dokaz? Ili je to ona: kadija te tuzi, kadija ti sudi. UNa stranici UIO pise jasno da uz Eur1 nema carine. Osjecam se pokradeno. Imali ko iskustva? Hvala
Last edited by HAVANA on 21/11/2018 13:00, edited 1 time in total.
- HAVANA
#2119 Re: Uvoz auta
Ako vas vec zanima prevodite.
https://www.exportdocumenten.com/docume ... al-origin/
https://www.exportdocumenten.com/docume ... al-origin/
- HAVANA
#2120 Re: Uvoz auta
Ako imas potvrdu proizvodjaca onda imas osnovu za zalbu ali nemas je garant.To je neki vw,audi ili bmw.Ili neki japanac...
-
Dart Vader
#2121 Re: Uvoz auta
Imam CoC dokument od VW-a. Da li je to dokaz validan?HAVANA wrote:Ako imas potvrdu proizvodjaca onda imas osnovu za zalbu ali nemas je garant.To je neki vw,audi ili bmw.Ili neki japanac...
-
Dart Vader
#2122 Re: Uvoz auta
Nije mutnim kanalima dobijen, nego sam prvo trazio i dobio Coc i sa njim trazio eur1. Dobio Eur1 i ovjerio na Njemackoj carini.Throttle wrote:Ma sigurno mutnim kanalima izvadjen EUR1
-
Seawolf
#2123 Re: Uvoz auta
Nema CoC (Certifikat o usaglašenosti sa EU regulativama) nikakve veze za Izjavom o preferencijalnom porijeklu.Dart Vader wrote:Imam CoC dokument od VW-a. Da li je to dokaz validan?HAVANA wrote:Ako imas potvrdu proizvodjaca onda imas osnovu za zalbu ali nemas je garant.To je neki vw,audi ili bmw.Ili neki japanac...
CoC može biti od koristi da pojednostavi (ne i pojeftini) postupak pojedinačne homologacije.
-
Dart Vader
#2124 Re: Uvoz auta
Da li meni VW moze izdati dokument o porijeklu vozila na osnovu broja sasije, motora itd.? Mozda vas previse pitamSeawolf wrote:Nema CoC (Certifikat o usaglašenosti sa EU regulativama) nikakve veze za Izjavom o preferencijalnom porijeklu.Dart Vader wrote:Imam CoC dokument od VW-a. Da li je to dokaz validan?HAVANA wrote:Ako imas potvrdu proizvodjaca onda imas osnovu za zalbu ali nemas je garant.To je neki vw,audi ili bmw.Ili neki japanac...
CoC može biti od koristi da pojednostavi (ne i pojeftini) postupak pojedinačne homologacije.
-
Seawolf
#2125 Re: Uvoz auta
Samo ako imaš nekog jako dobrog prijatelja koji radi u odgovarajućoj službi u VW-u i ako je to vozilo, zaista, po udjelu vrijednosti materijala i rada, preferencijalno EU porijekla.Dart Vader wrote:Da li meni VW moze izdati dokument o porijeklu vozila na osnovu broja sasije, motora itd.? Mozda vas previse pitamSeawolf wrote:Nema CoC (Certifikat o usaglašenosti sa EU regulativama) nikakve veze za Izjavom o preferencijalnom porijeklu.Dart Vader wrote: Imam CoC dokument od VW-a. Da li je to dokaz validan?
CoC može biti od koristi da pojednostavi (ne i pojeftini) postupak pojedinačne homologacije., ali ne znam koga bih...
Takav dokument, ako ga VW može izdati, trebao je tražiti onaj ko ti je prodao auto, ili onaj ko je radio izvoznu dokumentaciju iz EU, a prije nego što je popunio EUR 1 obrazac.