Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
rusmir.ba

#2101 Re: Ljetne gume

Post by rusmir.ba »

Da li je neko imao iskustva sa Sportiva Compact ljetnim gumama?

Citam neke komentare po forumima van BiH, neki prosjek kako pisu, oko 3/4* od 5.
Valjda je to Continental brand ali naravno low budget price. Ima neka akcija (15") i daju 3god garancije, ma sta to znacilo.

Alternativa su malo starije ( i jeftinije ali to i nije neka razlika) bas Continentalove, pa ako je neko vozio da napise iskustva.

Trenutno vozim na 17" i previse je tvrd auto a i bucne su nekako, pa sam se mislio rjesiti njih a kupiti 15" sa felgama.
530i

#2102 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

Ne znam koja ti je dimenzija 15-ki, ali dobre se kreću oko stotinjak maraka po komadu. Nema smisla da se prave neki kompromisi... Ako već ganjaš budžet varijantu pogledaj cijenu Save Intense HP u potrebnoj dimenziji.
snake c3

#2103 Re: Ljetne gume

Post by snake c3 »

Prodajem polovne gume, vožene jednu sezonu.
Imageuploading images

:lol:
drndalo

#2104 Re: Ljetne gume

Post by drndalo »

Sta je smijesno, odlican slick... :thumbup:
Throttle

#2105 Re: Ljetne gume

Post by Throttle »

Ma vidi se da ima još mesa :D
kB27

#2106 Re: Ljetne gume

Post by kB27 »

rusmir.ba wrote:Da li je neko imao iskustva sa Sportiva Compact ljetnim gumama?

Citam neke komentare po forumima van BiH, neki prosjek kako pisu, oko 3/4* od 5.
Valjda je to Continental brand ali naravno low budget price. Ima neka akcija (15") i daju 3god garancije, ma sta to znacilo.

Alternativa su malo starije ( i jeftinije ali to i nije neka razlika) bas Continentalove, pa ako je neko vozio da napise iskustva.

Trenutno vozim na 17" i previse je tvrd auto a i bucne su nekako, pa sam se mislio rjesiti njih a kupiti 15" sa felgama.
Ja sam imao na prošlom autu neke Sportiva ljetne gume (15"), moguće da su bile Compact - nisam siguran. Nisam ih dugo vozio, možda sezonu (pa prodao auto i kupio drugo) i za to vrijeme su me sasvim ok slušale, nikad nikakvih problema ni po užasnim pljuskovima.

Mislim da za oko 300KM možeš uzeti četiri ljetne gume, ako ne i jeftinije ako se odlučiš za Sportiva brand. Mislim da Sava izađe oko 300KM, kao što je već neko preporučio kao najbolju opciju iz 'srednje klase'.
holowey

#2107 Re: Ljetne gume

Post by holowey »

snake c3 wrote:Prodajem polovne gume, vožene jednu sezonu.
Imageuploading images

:lol:
marke chelostone :D
rusmir.ba

#2108 Re: Ljetne gume

Post by rusmir.ba »

kB27 wrote:
rusmir.ba wrote:Da li je neko imao iskustva sa Sportiva Compact ljetnim gumama?

Ja sam imao na prošlom autu neke Sportiva ljetne gume (15"), moguće da su bile Compact - nisam siguran. Nisam ih dugo vozio, možda sezonu (pa prodao auto i kupio drugo) i za to vrijeme su me sasvim ok slušale, nikad nikakvih problema ni po užasnim pljuskovima.

Mislim da za oko 300KM možeš uzeti četiri ljetne gume, ako ne i jeftinije ako se odlučiš za Sportiva brand. Mislim da Sava izađe oko 300KM, kao što je već neko preporučio kao najbolju opciju iz 'srednje klase'.
Tako nesto dodje cijena, mene je jedino onako malo iznenadilo tih 3god garancije, jer kupio sam prosle godine savine nove, i pola god garancije je, Makbel guma, kao najpovoljnija. Imao sam uniroyal rainexpert 5god na fabiji, prezadovoljan bio, kupio nekad u ASD ili Sava na Stupu, ali sad nemaju u ponudi nikako...a ne bih se puno razmisljao,
kB27

#2109 Re: Ljetne gume

Post by kB27 »

rusmir.ba wrote: Tako nesto dodje cijena, mene je jedino onako malo iznenadilo tih 3god garancije, jer kupio sam prosle godine savine nove, i pola god garancije je, Makbel guma, kao najpovoljnija. Imao sam uniroyal rainexpert 5god na fabiji, prezadovoljan bio, kupio nekad u ASD ili Sava na Stupu, ali sad nemaju u ponudi nikako...a ne bih se puno razmisljao,
Samo provjeri šta se podrazumijeva pod tom garancijom. Može biti da pokriva npr. samo pucanje gume.. a koliko znam neke garancije pokrivaju i mnogo manje defekte/deformacije.
AdnanSA

#2110 Re: Ljetne gume

Post by AdnanSA »

Ja imam 245-45-18 Matador Hectorra 2. Proizvedene 36 sedmice 2014 godine. Vožene samo prošlu sezonu. Mislim da imaju oko 6 mm šare. Bile su na Citroenu C5. Ako je neko zainteresovan za kupovinu cijena neće biti strašna.
pepeljara

#2111 Re: Ljetne gume

Post by pepeljara »

Kakva vam je guma :
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Dayton/D320.htm

u ovoj velicini
http://www.cijenaguma.ba/auto-gume?e=1&a=195&b=50&c=15

gledam gore par review za normalnu voznju taman, a cijena im je pogodna.
Throttle

#2112 Re: Ljetne gume

Post by Throttle »

Dayton D320 imao na Astri, 195/60R15, na kisi je srednja zalost, kad prva kisa padne uzbrdo su beskorisne i to na 1.7dti motoru koji na ledu ne moze provrtit tockove ako su dobre gume :D
Doduse, bile su stare par godina i vec poprilicno zrele za mijenjanja-dobio ih na autu. S losijim i starijim kontinentalom na tom mjestu nisam imao problema
amar1994

#2113 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

Throttle wrote:Dayton D320 imao na Astri, 195/60R15, na kisi je srednja zalost, kad prva kisa padne uzbrdo su beskorisne i to na 1.7dti motoru koji na ledu ne moze provrtit tockove ako su dobre gume :D
Doduse, bile su stare par godina i vec poprilicno zrele za mijenjanja-dobio ih na autu. S losijim i starijim kontinentalom na tom mjestu nisam imao problema
njoj najbolje continental lezi, samo skup za 15ku :D
Throttle

#2114 Re: Ljetne gume

Post by Throttle »

amar1994 wrote: njoj najbolje continental lezi, samo skup za 15ku :D
Ma roditelji kupuju Savu sad otkako oni vozaju, do 100KM po gumi, ne treba bolje
condy

#2115 Re: Ljetne gume

Post by condy »

amar1994 wrote:
Throttle wrote:Dayton D320 imao na Astri, 195/60R15, na kisi je srednja zalost, kad prva kisa padne uzbrdo su beskorisne i to na 1.7dti motoru koji na ledu ne moze provrtit tockove ako su dobre gume :D
njoj najbolje continental lezi, samo skup za 15ku :D
Dobra guma glavu cuva. Sta znas gdje ti moze naletit :mrgreen:

Najgore je kad ljudi kazu zrela je za mjenjanja ali moze ona jos i sam sam takav. Samo se zavaravaju, jer auto losije koci sa losijim gumama. Nekad dva metra duze kocenje moze biti zahebano. Mozes pokupit pjesaka, zveknut komsiji u avliju, razbit auto. Narocito kad padne kisa jos prljav asfalt, sa losim gumama klizi li klizi ko na klizalistu.
RLewis

#2116 Re: RE: Re: Ljetne gume

Post by RLewis »

basicm wrote:Imas li link na piku za njih?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nema, mislim da i necu oostavljati, ako ih ko pokupi dobro i je a ako ne cekam drugo auto za njih

Poslano sa mog SM-G935F koristeći Tapatalk
dgL_

#2117 Re: Ljetne gume

Post by dgL_ »

Drugovi, maloya ljetne gume 195 50 R15 na malo auto Ibiza je upitanju.. Imam ponudu 4 alu felge 15ke na ovim gumama jeftino pa me zanima vase misljenje...
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#2118 Re: Ljetne gume

Post by Leon16v »

dgL_ wrote:Drugovi, maloya ljetne gume 195 50 R15 na malo auto Ibiza je upitanju.. Imam ponudu 4 alu felge 15ke na ovim gumama jeftino pa me zanima vase misljenje...
Gledajuci neke reviewe, i nisu se bas nesto pokazale, ja da sam na tvom mjestu, odvozio bi ovo ljeto do kraja sa tim gumama, ne bi trebalo biti frke, i iduce nabacio nove neke bolje gume na felgice :)
dgL_

#2119 Re: Ljetne gume

Post by dgL_ »

Leon16v wrote:
dgL_ wrote:Drugovi, maloya ljetne gume 195 50 R15 na malo auto Ibiza je upitanju.. Imam ponudu 4 alu felge 15ke na ovim gumama jeftino pa me zanima vase misljenje...
Gledajuci neke reviewe, i nisu se bas nesto pokazale, ja da sam na tvom mjestu, odvozio bi ovo ljeto do kraja sa tim gumama, ne bi trebalo biti frke, i iduce nabacio nove neke bolje gume na felgice :)
Nesto tako sam i kontao otprilike, hvala
Teufik

#2120 Re: Ljetne gume

Post by Teufik »

Ima li ko Goodyear EfficientGrip Performance u dimenziji 205/55/16 da podijeli utiske?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2121 Re: Ljetne gume

Post by Truba »

za dva mjeseca zimske :thumbup: :sax:
kB27

#2122 Re: Ljetne gume

Post by kB27 »

Nije striktno vezano za ljetne gume, ali jeste općenito za gume.

Imam jedan set felgi, i naravno ljetne i zimske gume. Dva puta godišnje se mijenjaju (ljeto-zima, zima-ljeto), što spada pod 'montažu i balansiranje', što košta za jednu zamjenu u prosjeku 25KM.

Ono što mene zanima je sljedeće - ako bih imao dva seta felgi, da na jednim držim ljetne a na drugim zimske gume, i ako bih (prvi put kad montiram gume na felge) uredno odnio da mi postave i balansiraju, kakva usluga mi u tom slučaju treba svaki naredni put - i koliko košta? Jel se samo svodi na 'odvrni četiri šarafa, skini ljetnu gumu sa felgom, stavi zimsku sa drugom felgom, zavrni šarafe' ili je svaki put potrebno ponovo balansirati iako gume nisu skidane sa felge? Ako je potrebno balansiranje, koliko to košta bez montaže guma na felge?

Pitam iz razloga što je to u prosjeku 50KM godišnje tako da bi se, ako ne griješim, već nakon cca. 2-3 godine potpuno otplatio drugi set felgi. A da ne pričam o tome koliko je 'zdravije' skladištiti gumu na felgi nego bez felge. :)
hopi

#2123 Re: Ljetne gume

Post by hopi »

imam 2 seta, šta ja znam za koliko se vremena isplati, ali je svakako jeftinije (8-10KM je samo zamjena felgi s gumama), brže i lakše.
Balansiram kada osjetim da ima potrebe, ne pri svakom mijenjaju seta
i dodatni trošak, barem kod mene, su drugačiji šarafi ili matice šta već ide za alu felge
kB27

#2124 Re: Ljetne gume

Post by kB27 »

hopi wrote:imam 2 seta, šta ja znam za koliko se vremena isplati, ali je svakako jeftinije (8-10KM je samo zamjena felgi s gumama), brže i lakše.
Balansiram kada osjetim da ima potrebe, ne pri svakom mijenjaju seta
i dodatni trošak, barem kod mene, su drugačiji šarafi ili matice šta već ide za alu felge
Hvala. :thumbup:

Tako sam i ja razmišljao, objektivno - osjeti se kad guma nije balansirana. Nisam gledao čisto ekonomski kad bi se isplatilo, što kažeš puno je brže. A ako planiraš imati auto barem nekoliko godina onda nije loša stvar. Mnogi kažu da tako rade i sami sebi 'šaltaju' gume, ali vala ako je 10ak KM ne bi čovjek onom običnom dizalicom četiri puta dizao auto.. :D
NediM17

#2125 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

Ja na oba auta sam sebi saltam kompletne tockove, dizalica, kljuc i udri! Jedna od glavnih prednosti je sto nema cekanja po vulkanizerima, a usput malo pogledas i pod, trapove, plocice, diskove i ustedis!

Za oba imam ljetne alu. 16'', i zimske celicne 15''.

Sad to koliko ces brzo isplatiti felge zavisi od cijene istih, mene su celicne 15'' izasle 110KM sa prstenovima i jos 40KM fine ratkape (original felge od Mazde 3 ili Mazde 6, isti raspon sarafa, ET, sirina, samo veca centralna rupa, i da, prestenovi idu i na celicnu felgu bez problema! ). Stanje solidno (felge su polovne), malo su neke krenule hrdjati, ali pod ratkapom se to svakako ne vidi. Dakle da isplatim ulozeno trebaju mi tri sezone (a ako jos i racunamo da mi je jeftinija 15'' guma od 16'' onda jos brze, recimo da je tu 100KM razlike, dakle jedna sezona da isplatis ulozeno). Da dodam, te celicne stezem original sarafima koji su dosli na autu skupa sa alu. felgama. Imaju konus i to ide bez problema!

Na Cee'du je obrnuta situacija, za njega sam kupovao alu. 16'', a na autu su dosle celicne 15''. Tu vec isplativost postaje upitna, iako je kroz dovoljno sezona moguca. Opet ne moze se sve gledati kroz prizmu isplativosti, ima nesto i u ljepoti, na ovim alu. 16'' kao da je drugi auto. Takodjer sto se tice sarafa ista stvar, ovi od fabrickih celicnih imaju konus i idu na alu. felge bez problema!

Jos da dodam, nikada nijedne nisam dodatno balansirao za 6 odvozenih sezona. Doduse, nikada nisam zakacio ivicnjak ili pokupio neku ozbiljniju udarnu rupu. Mozda da je 6. sezonu ovaj ljetni set krenuo treskati vrlo blago.

Na Cee'du sam sa ta dva kompleta odvozio sest sezona, ove godine sam promijenio ljetne gume, a sad bi trebalo promijeniti i zimske. Ima na PIK-u fina ponuda Fulda Kristall Montero 3 195/65-15'' . Jeste da ima posebna tema za zimske gume ali valjaju li konkretno ove Fulde?
Post Reply