Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- iceman ze
#2101 Re: Terenci i mehanika
Dovezao sam auto iz USA 100% ispravno, tamo sam sve servise zavrsne uradio, sa predjenih 96000 milja. Kada je auto stiglo u BiH, bio je besprijekoran, jedni kvar u 1-voj godini koristenja bila je vodena pumpa. U 2-goj godini sam ugradio lpg, i od tada nastaju problemi, sa smjesom goriva, sa lambda sondama, sa 4 cilindrom, i na kraju sa pregorenim svjecicama, MIL lapica gori neprekidno.
Mjesec i po sam bez auta, jer u Sarajevu niko ne moze bez dijagnostike da ga napravi. Na kraju nabacio auto na slepu, i otisao kod Ajdina u Zenicu, jer jedini ima BOSCH autodijagnostiku, sa softwareom za JEEP-a. Na dijagnostici je bilo nekih 10-tak gresaka. Gore sam opisao kvarove itd.
Evo vec preko 200 km vozim na benzin, motor radi perfektno, milina ga slusati. Nema vise nijedne greske da prijavljuje ECU. MIL lampica se vise ne pali. Jedini uljez citavo vrijeme je plin. Sta da ti kazem za majstore u SA, Darkom, Radic i ostali. Pa kad sam trebao na atest, morali su zalijepiti kazaljku na pokazivacu, jer nisu imali novi da mi zamjene. O uskladjivanju ECU benzinskog i plinskog, majstori nisu ni culi, a ne da to mogu i uraditi, nasiroko smo vec sa Kresom ovdje pricali. Sekunda mi je falila da razmontiram kompletnu instalaciju. Kome prodati auto sa uplajenom servis lampicom, sa multipliciranim greskama itd.? Znam za 2 slucaja gdje su prijasnji vlasnici izvrnuli lampicu, da ih novi vlasnici ne bi davili s pitanjima. Nisam taj tip covjeka, i ja isto zelim da kupim ispravno auto.
Nisam nikad bio fan lpg-a ugradio sam ga na nagovor prijatelja i dalje smatram da neke radionice na ledini sa priucenim majstorima, ne mogu biti fabrika niti ce to ikad i biti.
Lista gresaka:
http://i48.klix.com/20rkz1f.jpg
Mjesec i po sam bez auta, jer u Sarajevu niko ne moze bez dijagnostike da ga napravi. Na kraju nabacio auto na slepu, i otisao kod Ajdina u Zenicu, jer jedini ima BOSCH autodijagnostiku, sa softwareom za JEEP-a. Na dijagnostici je bilo nekih 10-tak gresaka. Gore sam opisao kvarove itd.
Evo vec preko 200 km vozim na benzin, motor radi perfektno, milina ga slusati. Nema vise nijedne greske da prijavljuje ECU. MIL lampica se vise ne pali. Jedini uljez citavo vrijeme je plin. Sta da ti kazem za majstore u SA, Darkom, Radic i ostali. Pa kad sam trebao na atest, morali su zalijepiti kazaljku na pokazivacu, jer nisu imali novi da mi zamjene. O uskladjivanju ECU benzinskog i plinskog, majstori nisu ni culi, a ne da to mogu i uraditi, nasiroko smo vec sa Kresom ovdje pricali. Sekunda mi je falila da razmontiram kompletnu instalaciju. Kome prodati auto sa uplajenom servis lampicom, sa multipliciranim greskama itd.? Znam za 2 slucaja gdje su prijasnji vlasnici izvrnuli lampicu, da ih novi vlasnici ne bi davili s pitanjima. Nisam taj tip covjeka, i ja isto zelim da kupim ispravno auto.
Nisam nikad bio fan lpg-a ugradio sam ga na nagovor prijatelja i dalje smatram da neke radionice na ledini sa priucenim majstorima, ne mogu biti fabrika niti ce to ikad i biti.
Lista gresaka:
http://i48.klix.com/20rkz1f.jpg
Last edited by iceman ze on 24/11/2012 15:13, edited 2 times in total.
-
preludezalude
#2102 Re: Terenci i mehanika
Jesi li pokusao razgovarati sa Dejanom iz Brckog i pitati ga za savjet? Meni onaj tip djeluje da stvarno zna svoj posao. Ja sam kod njega ugradio plin prije oko mjesec dana. Za sada sam pravo zadovoljan.
- drndalo
#2103 Re: Terenci i mehanika
Za Dejana iz Brckog ne znam, ali probaj nazvati kad ga Prelude hvali, mozda se iznenadis...
Generalno, ugradnja plina u auto znaci da "varas" kompjuter, time sto on misli da i dalje vozi na beMzin, a ti ga zeznuo i sipas mu "sporetski pripravak"... Ako nesto nije dobro uradjeno na plinu, ond pocinje u najboljem slucaju paljenje lampica, a u tezem los rad/nerad... Dakle tu je negdje kurcslus... Fino polako jedno po jedno... Moraces naci nekoga (Dejan Brcko?) ko ce pregledati sta je i kako uradjeno, i sta treba uraditi da bude kako treba... Neka ti ne bude mrsko, kad to jednom napravis propjevaces...
Znam da ovo nervira, kad razmisljas hoce li te ostaviti negdje, ali to treba srediti i onda pjevati... Nisi nasao svoje pare na ulici da bi ih sada npr. 2000 EUR bacio kroz prozor...
Ako imas jos pitanja, mozes i na PP, da ti dam jos koju adresu za istrazivanje problema... Ko ti je ugradjivao plin ? Sta oni kazu ? Dedera malo to posprajcaj, ne daj se !
Generalno, ugradnja plina u auto znaci da "varas" kompjuter, time sto on misli da i dalje vozi na beMzin, a ti ga zeznuo i sipas mu "sporetski pripravak"... Ako nesto nije dobro uradjeno na plinu, ond pocinje u najboljem slucaju paljenje lampica, a u tezem los rad/nerad... Dakle tu je negdje kurcslus... Fino polako jedno po jedno... Moraces naci nekoga (Dejan Brcko?) ko ce pregledati sta je i kako uradjeno, i sta treba uraditi da bude kako treba... Neka ti ne bude mrsko, kad to jednom napravis propjevaces...
Znam da ovo nervira, kad razmisljas hoce li te ostaviti negdje, ali to treba srediti i onda pjevati... Nisi nasao svoje pare na ulici da bi ih sada npr. 2000 EUR bacio kroz prozor...
Ako imas jos pitanja, mozes i na PP, da ti dam jos koju adresu za istrazivanje problema... Ko ti je ugradjivao plin ? Sta oni kazu ? Dedera malo to posprajcaj, ne daj se !
-
broi01
#2104 Re: Terenci i mehanika
@drndalo
Posljednjih 30-ak stranica svasta je pisano od svih kvarova koji su nam se desavali i nastojanja kako da ih rijesimo. Nek ti nije mrsko pa procitaj da ti @iceman ne pise ponovo i da se ne ponavljamo. Ako nadzes nesto sto smo propustili uradit, slobodno pisi svaki savjet je dobro dosao..
pozdrav
Posljednjih 30-ak stranica svasta je pisano od svih kvarova koji su nam se desavali i nastojanja kako da ih rijesimo. Nek ti nije mrsko pa procitaj da ti @iceman ne pise ponovo i da se ne ponavljamo. Ako nadzes nesto sto smo propustili uradit, slobodno pisi svaki savjet je dobro dosao..
pozdrav
- drndalo
#2105 Re: Terenci i mehanika
Cuj, neke od tih stranica i savjeta sam sporadicno i citao, redovno pratio nisam... Nemam bas vremena da procitam 30 strana da bih nasao odgovore na stvari koje mi i nisu bas potrebne, pokusao sam ukratko ponovo fokusirati paznju na mjesta gdje ja mislim da nastaje problem, cisto da se ne raspilini u sirinu, i da ne potpada pod destruktivne osjecaje tipa "iscupacu"... Posto on zna gdje je i sta ugradio, vjerujem da ce kao razuman covjek sve to posloziti i rijesiti trenutni problem...
-
grand cherokee
#2106 Re: Terenci i mehanika
imali neko da zna sta bi moglo biti nemogu da dobijem radnu temperaturu u autu grand cheroke limited 4,7 lpg dok radi na mjestu sat vremena dobije radnu temp.ali cim krenem da vozim padne na 40 stepeni
- kreso_atac
#2107 Re: Terenci i mehanika
zamijenit termostat.
-
grand cherokee
#2108 Re: Terenci i mehanika
kreso_atac wrote:zamijenit termostat.
hvala na odgovoru a dali se ovaj semering prednji na radilici moze zamjeniti bez rastavljanja motora?
i jos jedno nesto mi se cuje u motoru cudno da radi neki majstori kazu hidro podizaci neki ventili a neki vakum ili dizne pa vise neznam sta da radim
- kreso_atac
#2109 Re: Terenci i mehanika
naravno da može, zašto bi rastavljao motor. skidaš ventilator, hladnjak isprazniš i skineš, remen, i polako jedno za drugim. napomena: nemoj lupati čekićem prilikom skidanja, nego uradi to radapcigerom.
Što se zvuka tiče, apsolutno se nikako nisi potrudio da opišeš problem pa bi mi sad trebali pogađati o kakvom se zvuku radi? "Nešto mi se čudno čuje u motoru" po mom shvatanju nije nikakav opis.
Što se zvuka tiče, apsolutno se nikako nisi potrudio da opišeš problem pa bi mi sad trebali pogađati o kakvom se zvuku radi? "Nešto mi se čudno čuje u motoru" po mom shvatanju nije nikakav opis.
-
grand cherokee
#2110 Re: Terenci i mehanika
kreso_atac wrote:naravno da može, zašto bi rastavljao motor. skidaš ventilator, hladnjak isprazniš i skineš, remen, i polako jedno za drugim. napomena: nemoj lupati čekićem prilikom skidanja, nego uradi to radapcigerom.
u pravu si nisam lijepo opisao
znaci kad polako dajem gas nista se ne osjeti u voznji a kad naglo stisnem gas lupa nesto zvuk kao kad neko istresa deku bas tupi zvuk taj zvk ali ono tup tup i nema vucu nikakvu za svoju kubikažu ili negdje povuce zrak potrošnja je kad ga lagano vozim oko 22 do 25
kreso hvala jos jednom naj jaci si sigurno
- kreso_atac
#2111 Re: Terenci i mehanika
Nisam razumio jel tup tup pa onda krene ili konstanto lupa? Je li se čuje taj zvuk i u P (u mjestu) ili samo u vožnji? I kad odradi tup tup jel tek onda počne se kretat il se kreće ravnomjerno bez obzira na lupanje?
-
preludezalude
#2112 Re: Terenci i mehanika
Kod mene je bilo slicna situacija. Razlog: nije bilo termostata nikako. Zamijenim i sve je ok. Da samo znas: termostat sam zamijenio slucajno i neplanski kad sam otisao da zamijenim antifriz. Majstor mi pronasao od Fiat, mislim Tipo (nisam siguran, a li je Fiat 100%) potpuno isto izgleda i dimenzije ima. Otvara na 88 stepeni. Ma idealan, a cijena bila 10KM.Znaci, kad budes trazio termostat da kupis, ponesi taj stari i reci u radnji HOCU OVO. Ne govori koje auto imas jer oni odmah traze termostat po autu i cijena moze ici cak do 95KM koliko su meni trazili u Motorex-u.grand cherokee wrote:imali neko da zna sta bi moglo biti nemogu da dobijem radnu temperaturu u autu grand cheroke limited 4,7 lpg dok radi na mjestu sat vremena dobije radnu temp.ali cim krenem da vozim padne na 40 stepeni
Inace, i kod mene je 4,7.
- sorcerer
#2113 Re: Terenci i mehanika
tako i za VM 2.5 TD pase od VW T4 80 stepeni
-
grand cherokee
#2114 Re: Terenci i mehanika
preludezalude wrote:Kod mene je bilo slicna situacija. Razlog: nije bilo termostata nikako. Zamijenim i sve je ok. Da samo znas: termostat sam zamijenio slucajno i neplanski kad sam otisao da zamijenim antifriz. Majstor mi pronasao od Fiat, mislim Tipo (nisam siguran, a li je Fiat 100%) potpuno isto izgleda i dimenzije ima. Otvara na 88 stepeni. Ma idealan, a cijena bila 10KM.Znaci, kad budes trazio termostat da kupis, ponesi taj stari i reci u radnji HOCU OVO. Ne govori koje auto imas jer oni odmah traze termostat po autu i cijena moze ici cak do 95KM koliko su meni trazili u Motorex-u.grand cherokee wrote:imali neko da zna sta bi moglo biti nemogu da dobijem radnu temperaturu u autu grand cheroke limited 4,7 lpg dok radi na mjestu sat vremena dobije radnu temp.ali cim krenem da vozim padne na 40 stepeni
Inace, i kod mene je 4,7.
hvala na savjetu
-
grand cherokee
#2115 Re: Terenci i mehanika
kreso_atac wrote:Nisam razumio jel tup tup pa onda krene ili konstanto lupa? Je li se čuje taj zvuk i u P (u mjestu) ili samo u vožnji? I kad odradi tup tup jel tek onda počne se kretat il se kreće ravnomjerno bez obzira na lupanje?
u p samo ponekad se cuje tup tup kad mu dajem gas na mjestu a na stangasu radi kao sat a kad vozim i dam mu gas cuje se tup tp i onda poslije 7-8 sekundi auto povuce i necuje se i tako uvijek kad dajem gas malo jaci u voznji pa cak i na 200 oobrtaja se cuje i ako auto ide uz brdo onda to duze traje zbog opterecenja vjerovatno i opet povuce i to je to kad mu dajem gas oko 200 obrtaja uz brdo konstantno lupa dok mu ne dam jaci gas i onda tek povuce i prestane dok je motor u zaletu jacem,kad opet uspori opet se cuje kao kad radi centrifuga na ves masini tako bas.i kad vozim dam mu bas pravo jak gas da povuce on povuce ali lupa dok bas pravo ne dobije snagu i prestane da lupa dok ima zalet
hvala jos jednom
-
broi01
#2116 Re: Terenci i mehanika
Kad bi ti to snimio da se cuje i vidi koliko mu treba, kresi bi bilo jasnije a i moja znatizelja bi se smirila.
- kreso_atac
#2117 Re: Terenci i mehanika
meni to miriše na mjenjač. kako se ponaša prilikom naglog kretanja iz mjesta, znači mjenjač u D i noga na kočnici, onda naglo puštaš kočnicu i daješ gas, je li odma hvata podlogu ili tup tup tup pa onda kreće? Kada u mjestu šaltaš P - R - D i razne kombinacije toga je li odziv mjenjača trenutan ili čekaš sekundu ili više da cupne auto?
-
loshmi_pg
#2118 Re: Terenci i mehanika
EVo mene opet. Planiram da se uozbiljim i da se lagano spremam za hard off road. Naletio sam na auto koje je po meni dbr osnova za jako dobrog terenca, tako da bi mi trebalo par savjeta i informacija o samom vozilu. Naime radi se o Range Roveru, iz 80 i neke godine, 3.5V8, dvoje vrata, shasija dobra, motor pali i radi dobro, ne grije, ne dimi, ulje u motoru jeste staro(auto je u garazi vec 5-6godina) ali ga nije hvalilo, a i nema naznaka curenja ulja. Skoljka je losija ali se ona manje vishe kida cijela, sve to 600eura. Mene interesuje sledece, kako su se ta auta pokazala sto se tice mehanike, do koje velicine gume mogu podnijeti a da ne lome, i taj 3.5 motor kako se pokazao, manje vise sve sto znate raspisite se, svaka informacija trenutno je dbr dosla.
- Bakir1
#2119 Re: Terenci i mehanika
nu mali iz podgoricu uozbilji se bre, kakav rover kakvi bakraci, to ti ne treba u zivotu ali nikako 
-
grand cherokee
#2120 Re: Terenci i mehanika
kreso_atac wrote:meni to miriše na mjenjač. kako se ponaša prilikom naglog kretanja iz mjesta, znači mjenjač u D i noga na kočnici, onda naglo puštaš kočnicu i daješ gas, je li odma hvata podlogu ili tup tup tup pa onda kreće? Kada u mjestu šaltaš P - R - D i razne kombinacije toga je li odziv mjenjača trenutan ili čekaš sekundu ili više da cupne auto?
krene on odma ali mu se opet cuje to nesto naprijed taj rad motora sto se tice mjenjaca on je u redu dali ima neki negdje vakum ili na usisnoj grani da nema neki fazon ili da negdje ne vozi zrak i ima ona okrugla kutija neki vakum iznad serva odma pod haubom da nije tu kvaka u njemu stvarnio sve probam ali neide smaram vas ali ja imam problem
-
loshmi_pg
#2121 Re: Terenci i mehanika
Ne znam vise sta na pajera da uradim, na zadnjih par okupljanja je ostavio mnogo vrjednije i navodno mnogo sposobnije terence iza sebe, Za hard mi samo duzina smeta mada bih radije terenca sa krutom osovinom naprijed. A i neke ozbiljne ponude za njega dobijam tako da ce mozda oticiBakir1 wrote:nu mali iz podgoricu uozbilji se bre, kakav rover kakvi bakraci, to ti ne treba u zivotu ali nikako
- kreso_atac
#2122 Re: Terenci i mehanika
pogledaj ovaj video, je li ovakav zvuk. zbunjuješ me pomalo jer kažeš samo se pod gasom jačim javlja.
Zanima me je li samo zvuk problem, i je li to periodično lupkanje samo pod gasom ili i na leru i uvijek? kada lupka jel hvata podlogu dobro ili trza cijeli auto?
Zanima me je li samo zvuk problem, i je li to periodično lupkanje samo pod gasom ili i na leru i uvijek? kada lupka jel hvata podlogu dobro ili trza cijeli auto?
-
broi01
#2123 Re: Terenci i mehanika
Kod mene se ovako nesto slicno cuje ali samo pod gasom i dosta tise.
Isto ko kad se suje ventil, ali zvuk ne dolazi iz glave motora nego odozdo i ne cuje se na leru.
Isto ko kad se suje ventil, ali zvuk ne dolazi iz glave motora nego odozdo i ne cuje se na leru.
- kreso_atac
#2124 Re: Terenci i mehanika
ovisi opet od zvuka, možda ventili, ali kažeš nisu oni, zatim ležaji radilice ili lanac (najveća vjerovatnoća)
-
broi01
#2125 Re: Terenci i mehanika
kreso sjecas li se onog mog snimka sto ti je graber poslao? ako ga nisi obriso poslusaj ga ponovo. Na njemu se sasvim solidno cuje ono kuckanje.