GandalfSivi wrote:Pade mi na pamet prica kada odoh u San Francisco prvi put, i kao ono, idem avionom pa cu uzeti voz do grada, i onda ima jos jedno milja do kuce u kojoj odsjedam. I sve kontam, hajde, lijepo vrijeme, tu milju mogu i prosetati, ne trebam organizovati nikakav prevoz sve okay. Boze dragi, kako je bila milja u duzinu, tako je bila i u visinu. Kada nisam onda umro, nikada necu...
Gdje putujete, kako vam je bilo?
Moderator: anex
- mO k3
#2101 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
- Vitezanin
#2102 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Vratih se iz Rumunjske, tj Bukurešta i Brašova u Transilvaniji. Meni je Rumunjska super, bio sam prije 2 godine samo u Bukureštu i sad sam samo potvrdio da vrijedi. Ljudi su super, svi skoro govore engleski, hrana super, jeftino, Bukurešt je u haosu od 0 do 24, a Brašov izgleda kao da ste upali u neki austrijski grad. Toplo preporučujem ovu zemlju i vraćam se ponovo našoj istočnobalkanskoj braći.
Iduća destinacija - Budimpešta. Hvala Wizzairu.

Iduća destinacija - Budimpešta. Hvala Wizzairu.

- Vitezanin
#2103 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
E, kako to nalaže tradicija kad se vratim s nekog puta, imam opet kratki putopis s putovanja, ovaj put iz Bukurešta i Brašova. Pa izvol'te. 
https://angotrips.wordpress.com/2017/12 ... rumunjska/
https://angotrips.wordpress.com/2017/12 ... rumunjska/
- ferratilis
#2104 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Svaka ti cast za napisano (i uslikano)
ovo je odlicno za ljude poput mene koji nemaju puno para, a i mrsko im je putovat 
- Vitezanin
#2105 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
ferratilis wrote:Svaka ti cast za napisano (i uslikano)ovo je odlicno za ljude poput mene koji nemaju puno para, a i mrsko im je putovat
Moramo razbiti taj mit o parama prvo.
-
5korpus
#2106 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Vitezanin
za ango trips

- pirmin
#2107 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Sad znam koji grad necu obici. Bukurest.
Bas preruzna gomila betona.
Vitezanin
Bas preruzna gomila betona.
Vitezanin
- Vitezanin
#2108 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ma odlican je Bukurest, ali realno ima Rumunjska estetski ljepsih gradova mada ja volim beton, haos i buku.pirmin wrote:Sad znam koji grad necu obici. Bukurest.
Bas preruzna gomila betona.![]()
Vitezanin
Mozda je i do mene tj do slika posto ja cesto fokus stavljam na ne-turisticke dijelove grada.
- exliberal-ex
#2109 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Barba se vratio sa puta...bilo pravo dobro , detalji sa slikama ce biti malo kasnije dok se malo odmorim jebiga presao sam skoro 5000 km za 3 sedmice, od mora preko pustinje pa presao ande ( put se penje na skoro 5000 metara ....zvaci koku da prezivisGandalfSivi wrote:Pisi o Chileu, tamo sam u februaru...exliberal-ex wrote:[
krecem sutra, juzna amerika....road trip chile/argentina.
- GandalfSivi
#2110 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Idem u slijedeca mjesta: Concepción, Pucon, Santiago, Viña Del Mar/Valparaiso.exliberal-ex wrote:Barba se vratio sa puta...bilo pravo dobro , detalji sa slikama ce biti malo kasnije dok se malo odmorim jebiga presao sam skoro 5000 km za 3 sedmice, od mora preko pustinje pa presao ande ( put se penje na skoro 5000 metara ....zvaci koku da prezivisGandalfSivi wrote:Pisi o Chileu, tamo sam u februaru...exliberal-ex wrote:[
krecem sutra, juzna amerika....road trip chile/argentina.) pa nazad kroz argentinu....Gandalfe ako ti trebaju detalji ranije javi se pa cu ti poslat detalje
Ako imas kakav savjet, zahvalan bi bio...
- exliberal-ex
#2111 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Santiago
Ogroman grad sa preko 7 m stanovnika smjesten izmedju brda i naslanjajuci se na Ande.
Aerodrom je relativno blizu ali nema direktne konekcije sa gradom zato je taksi najsigurniji nacin i to je ako se nevaram 20 000 pesosa do centra ( oko 40 $). Kad pokupis prtljag oni imaju svoj desk gdje platis direktno tu i dobijes vautcher koji das vozacu kao dokaz da si platio.
Mi smo bili locirani u starom djelu grada blizu kuce Pabla Nerude, zoloskog vrta, parka i patio bellavista ( to je dosta dobra regija ako budete tamo) moze se pjeske do centra, glavnog marketa i nekih glavnih turistickih destinacija. Isto tako ima dosta restorana u tom djelu sto u patio bellavista http://patiobellavista.cl/restaurantes
( preporucujem berrica 94 za steak i vino i,backstage life ima dobru lokaciju, pica od pola metra
), vani su sve restorani ili barovi , moze biti navece malo bucno ali je dosta zabavno, dobar resotran za jest je Galindo, ostali resotrani su isto ok u 90% slucajeva necete se zajebat, posto gandalf voli pivu oni sluze 3 velicine, regularna klipaca, litra ili 3 litra ! ( ili galon nesto se nesjecam tacno)
Univerzitet je tu smjesten tako da je dosta mladje populacije na ulici. Sam grad je mjesavina stare kolonijalne arhitekture sa nekim modernjim djelovima. Iako su dosta religiozna drzava veoma su otvoreni pa vidis mladjariju kako se fataju po parkovima u svako doba dana ali isto tako i homoseksualce i lezbejke kako slobodno setaju.
Bella Vista, primjer kolonijalne arhitekture (ovo je muzej)

par stotina metara od naseg hotela je bio kosi lift koji te popne na jedno od centralih brda koje je ustvari park ( sa zoloskim vrtom , bazenima itd ) na vrhu je statua isusa ili neznam kog vec, tu je i zicara koja te prebaci u drugi dio grada , blize finansijskom centru, mozes da uzmes povratnu ako neces u taj novi dio koji je malo dosadan
Mi kad smo bili lift je bio na godisnjoj opravci pa su nas prebacili na vrh minibusevima
ovo je pogled iz kabine prema najvisoj zgradi u juznoj americi, mozes se popet gore ako hoces

mladji cileanci vole street art svake vrste , od grafita do veoma dobro uradjenih murala pa do ulicnih zabavljaca koji su skoro na svim raskrsnicama pokusavajuci zaradit koji peso, do onih zvanicnih koji prave performance na glavnim ulicama

ovo je main merkato, ko trznica u sarajevu ali je podjeljena na djelove, imas gdje se riba prodaje, povrce, meso ....u sredini imaju restorane koji prodaju svjezu hranu. ja nisam tu jeo nesto mi je bilo suveli ali sam kasnije skontao da sa se zajebao

mi smo koristili jedan dan subway i dosta je jeftin, imaju ako se nevaram 6 linija koje su colour coded, ako se zajebes negdje samo pitaj one sto prodaju tikete svi su vise nego ljubazni. Nemoj se iznenadit ako vidis da je a/c u subway otvoren prozor
, neke linije imaju nove vozove drugi su ....malo stariji.
Gandalfe ti ides u februaru , tad je sezona godisnjih odmora pa ce grad biti prazniji nego obicno, isto tako moze biti veoma vruce.
preporuke
Ako si raspolozeni potrazite agencije ( ako necete da vozite sami) te mozete otic na granicu sa argentiom pa otic na spomenik cristo de redentor, sto je spomenik na 3400 m tacno na granici izmedju argentine i cile

naravno da bi dosli gore morate se popet koristeci put koji je kvalificiran kao 7 najopasniji put na svijetu ( malo prenapuhano ako mene pitate)

nastavak slijedi , san pedro de atacama i za gandalfa valpariso ( grad pod zastitom uneska ali ja da sam znao ostao bi u vila de mar , valpariso pun klosara i smrdi na urin, djaba ti kosi liftovi i ofarbane kuce)
Ogroman grad sa preko 7 m stanovnika smjesten izmedju brda i naslanjajuci se na Ande.
Aerodrom je relativno blizu ali nema direktne konekcije sa gradom zato je taksi najsigurniji nacin i to je ako se nevaram 20 000 pesosa do centra ( oko 40 $). Kad pokupis prtljag oni imaju svoj desk gdje platis direktno tu i dobijes vautcher koji das vozacu kao dokaz da si platio.
Mi smo bili locirani u starom djelu grada blizu kuce Pabla Nerude, zoloskog vrta, parka i patio bellavista ( to je dosta dobra regija ako budete tamo) moze se pjeske do centra, glavnog marketa i nekih glavnih turistickih destinacija. Isto tako ima dosta restorana u tom djelu sto u patio bellavista http://patiobellavista.cl/restaurantes
( preporucujem berrica 94 za steak i vino i,backstage life ima dobru lokaciju, pica od pola metra
Univerzitet je tu smjesten tako da je dosta mladje populacije na ulici. Sam grad je mjesavina stare kolonijalne arhitekture sa nekim modernjim djelovima. Iako su dosta religiozna drzava veoma su otvoreni pa vidis mladjariju kako se fataju po parkovima u svako doba dana ali isto tako i homoseksualce i lezbejke kako slobodno setaju.
Bella Vista, primjer kolonijalne arhitekture (ovo je muzej)

par stotina metara od naseg hotela je bio kosi lift koji te popne na jedno od centralih brda koje je ustvari park ( sa zoloskim vrtom , bazenima itd ) na vrhu je statua isusa ili neznam kog vec, tu je i zicara koja te prebaci u drugi dio grada , blize finansijskom centru, mozes da uzmes povratnu ako neces u taj novi dio koji je malo dosadan
Mi kad smo bili lift je bio na godisnjoj opravci pa su nas prebacili na vrh minibusevima
ovo je pogled iz kabine prema najvisoj zgradi u juznoj americi, mozes se popet gore ako hoces

mladji cileanci vole street art svake vrste , od grafita do veoma dobro uradjenih murala pa do ulicnih zabavljaca koji su skoro na svim raskrsnicama pokusavajuci zaradit koji peso, do onih zvanicnih koji prave performance na glavnim ulicama

ovo je main merkato, ko trznica u sarajevu ali je podjeljena na djelove, imas gdje se riba prodaje, povrce, meso ....u sredini imaju restorane koji prodaju svjezu hranu. ja nisam tu jeo nesto mi je bilo suveli ali sam kasnije skontao da sa se zajebao

mi smo koristili jedan dan subway i dosta je jeftin, imaju ako se nevaram 6 linija koje su colour coded, ako se zajebes negdje samo pitaj one sto prodaju tikete svi su vise nego ljubazni. Nemoj se iznenadit ako vidis da je a/c u subway otvoren prozor
Gandalfe ti ides u februaru , tad je sezona godisnjih odmora pa ce grad biti prazniji nego obicno, isto tako moze biti veoma vruce.
preporuke
Ako si raspolozeni potrazite agencije ( ako necete da vozite sami) te mozete otic na granicu sa argentiom pa otic na spomenik cristo de redentor, sto je spomenik na 3400 m tacno na granici izmedju argentine i cile

naravno da bi dosli gore morate se popet koristeci put koji je kvalificiran kao 7 najopasniji put na svijetu ( malo prenapuhano ako mene pitate)

nastavak slijedi , san pedro de atacama i za gandalfa valpariso ( grad pod zastitom uneska ali ja da sam znao ostao bi u vila de mar , valpariso pun klosara i smrdi na urin, djaba ti kosi liftovi i ofarbane kuce)
- GandalfSivi
#2112 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Imat cemo auto cijelo vrijeme od sletanja do poletanja, a sto se cesta tice, ko je prezivio Jamajku i Costa Rica-u, moze svugdje ici...
Nego, trenutna lokacija mi je Cirih, cekam let za Italiju, slijedece dvije sedmice Milano - Rim - Torino. Bacim tekstic nekada u januaru...
Nego, trenutna lokacija mi je Cirih, cekam let za Italiju, slijedece dvije sedmice Milano - Rim - Torino. Bacim tekstic nekada u januaru...
- exliberal-ex
#2113 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ma znam sta pricas gora je tura bila foca rogoj nego ovoGandalfSivi wrote:Imat cemo auto cijelo vrijeme od sletanja do poletanja, a sto se cesta tice, ko je prezivio Jamajku i Costa Rica-u, moze svugdje ici...
Ja sam u Santiagu imao auto samo jedan dan u sustini ti netreba auto ( neznam u kojem djelu odsjedas ni koliko dugo ostajes) ali ako mislis otic vidjet ovaj spomenik provjeri dali mozes doci do njega jer je granica na cileanskoj strani a da bi usao u argenitnu trebas imat posebne dokumente za auto ( sto oni naplate 200 $ US) tako da neznam dali se isplati uzimat samo radi jednog dana. Auto putevi oko Santiaga se placaju , ti ces u autu imat transponder koji te pokriva u gradu ali kad krenes van imaju naplatne rampe i tu se placa od 1900 do 3900 pesosa po autu ( samo cash, ovo 3900 je bilo mnogo sjevernije )
Ja sam imao peugeot dizel standard ( automatici nisu toliko popularni zbog brda) , ide ko curica, gorivo je oko 500 pesosa za dizel 7-800 za superase, kreditne kartice rade na svim pumpama. Ako nepricas spanski ili italijanski instaliraj google translate na telefon jer ce ti trebat sigurno .
Restorani i prodavnice rade dvokratno, sijesta time je od 2-5/6, dosta resrana u turistickom djelu radi non stop ali malo bolji restrani za veceru otvaraju izmedju 7-8, popularno vrijeme za veceru je izmedju 9-10 sto je meni bilo malo kasno, nemogu spavat ako jedem kasno
Za Valpariso ja bi radije ostao u vina de mar, sto je dio od 4 grada koji su svi povezani zeljznicom (to je njihov subway koji povezuje 4 grada, nedjeljom je djaba) . Da vi dosao u stari dio valparisa sa zeljeznicom je 15 min, 5-6 stanica do zadnje stanice u luci.Vina de mar je u sredini pa mozes otic da vidis valpariso jedan dan a drugi dan u Concon , imaju pjescane dine, isto tako ima dosta finih plaza ako budes htjeo da se brckas u okeanu, valapariso nema plaze
Postavit cu slike kasnije
- GandalfSivi
#2114 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
U ovoj Italiji svi samo hashish puse, uzas 
- vazi
#2115 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
GandalfSivi wrote:U ovoj Italiji svi samo hashish puse, uzas
Osjetis miris na ulici i niko nista
Imal slicica ?
- Vitezanin
#2116 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Santiago izgleda super moderno i napucano, a Čile "bije" glas da je ubjedljivo najrazvijenija država u tom dijelu naše planete. 
Imam prijatelja koji živi u Santiagu i već planiram neku turu jednog dana, ali skupo je do zla boga letjeti odavde. Relativno je jeftino iz Venecije via Madrid, ali ako ubodeš.
Imam prijatelja koji živi u Santiagu i već planiram neku turu jednog dana, ali skupo je do zla boga letjeti odavde. Relativno je jeftino iz Venecije via Madrid, ali ako ubodeš.
- GandalfSivi
#2117 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Lakapo, tek dosao, upoznavanje (buduce) familije, klopa, vino, bozic. Ubise me klopom, junacki sam pao, sutra Posljedna vecera, pa onda i ostatak Milana, prekosutra derbi, onda Rim. Bit ce slija...vazi wrote:GandalfSivi wrote:U ovoj Italiji svi samo hashish puse, uzas
Osjetis miris na ulici i niko nista![]()
Imal slicica ?
- exliberal-ex
#2118 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Vitezanin wrote:Santiago izgleda super moderno i napucano, a Čile "bije" glas da je ubjedljivo najrazvijenija država u tom dijelu naše planete.
Ma nije bas tako, ima modernih djelova ali to mozes da vidis u bilo kojem evropskom gradu ( ili sjeverno americkom).
Grad se brzo razvio, ima favela ima dobrih djelova...meni je bio ok ali mi malo zapusten izgledao, vidis da oni ciste, metu ali opet sam imao neki osjecaj da je prasnjav, treba mu jedno dobro pranje ...malo da se popravi.
Ja sam bio tamo 4 dana i dovoljno mi je bilo da obidjem taj uzi starinski dio. Po pitanju drzave, oni su ako ne najsigurnija drzava u juznoj americi onda su u top 3, standard im je visok zato su cjene ko u sjevernoj americi. Murije ima svugdje i jedna stvar mi je recena cak i u hotelu ako te zaustave nemoj ni slucajno da im ponudis mito...zaglavit ces zatvora , drugo mi je upalo u oci sta god da kupis dobijes racun, ma koliko da je mali iznos, ma gdje da kupujes, strasno su rigorozni po tom pitanju, ostao im je gorak ukus od diktature i korupcije koja je tad vladala .
Licno sam se osjecao sigurno, samo sam jednom naisao na patrolu koja je zaustavljala saobracaj i to gore na sjeveru, dok sam u Argentini prosao tih kontrola da im neznam ni broj, pri ulasku/izlasku iz svakog mjesta ima dal policija, vojska ili sanitarna kontrola ( u mnogim slucajevima ces naic na sve tri u u razmaku od 1 km).
Ako budes isao moja preporuka je da ako si vec tu onda obidji ili sjever ( san pedro de atacama) ili jug ( patagonija)....nemoras vozit kao sto sam ja , imaju reltivno jeftin avio prevoz pa se lako moze organizovat
- exliberal-ex
#2119 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
ah i ti dodje u la famiglia....aguri ....ja se sad spremam za bozic kod zeninih, eno kuhaju vec dva dana,...moras se naucit da kazes basta koliko god oni govorili mangiare...inace ode kilaza u materinuGandalfSivi wrote:Lakapo, tek dosao, upoznavanje (buduce) familije, klopa, vino, bozic. Ubise me klopom, junacki sam pao, sutra Posljedna vecera, pa onda i ostatak Milana, prekosutra derbi, onda Rim. Bit ce slija...vazi wrote:GandalfSivi wrote:U ovoj Italiji svi samo hashish puse, uzas
Osjetis miris na ulici i niko nista![]()
Imal slicica ?
a mogu pojest da nevjerujes
- Vitezanin
#2120 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
exliberal-ex wrote:Vitezanin wrote:Santiago izgleda super moderno i napucano, a Čile "bije" glas da je ubjedljivo najrazvijenija država u tom dijelu naše planete.
Ma nije bas tako, ima modernih djelova ali to mozes da vidis u bilo kojem evropskom gradu ( ili sjeverno americkom).
Grad se brzo razvio, ima favela ima dobrih djelova...meni je bio ok ali mi malo zapusten izgledao, vidis da oni ciste, metu ali opet sam imao neki osjecaj da je prasnjav, treba mu jedno dobro pranje ...malo da se popravi.
Ja sam bio tamo 4 dana i dovoljno mi je bilo da obidjem taj uzi starinski dio. Po pitanju drzave, oni su ako ne najsigurnija drzava u juznoj americi onda su u top 3, standard im je visok zato su cjene ko u sjevernoj americi. Murije ima svugdje i jedna stvar mi je recena cak i u hotelu ako te zaustave nemoj ni slucajno da im ponudis mito...zaglavit ces zatvora , drugo mi je upalo u oci sta god da kupis dobijes racun, ma koliko da je mali iznos, ma gdje da kupujes, strasno su rigorozni po tom pitanju, ostao im je gorak ukus od diktature i korupcije koja je tad vladala .
Licno sam se osjecao sigurno, samo sam jednom naisao na patrolu koja je zaustavljala saobracaj i to gore na sjeveru, dok sam u Argentini prosao tih kontrola da im neznam ni broj, pri ulasku/izlasku iz svakog mjesta ima dal policija, vojska ili sanitarna kontrola ( u mnogim slucajevima ces naic na sve tri u u razmaku od 1 km).
Ako budes isao moja preporuka je da ako si vec tu onda obidji ili sjever ( san pedro de atacama) ili jug ( patagonija)....nemoras vozit kao sto sam ja , imaju reltivno jeftin avio prevoz pa se lako moze organizovat
Čile je baš dugačak i čudan
- GandalfSivi
#2121 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Posljednja vecera, Leonardo da Vinci...
- Dope_Man
#2122 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Je li ko bio na jezeru Ohrid u Makedoniji u skorije vrijeme, ili opcenito. Nesto planiram baciti neki roadtrip cim krene proljece pa bih volio cuti par prijedloga sta jos obici u blizini. Zabiljezio sam i par nekih destinacija u Albaniji usput jer ce ruta biti SA-Podgorica-Tirana-Ohrid i mozda Skoplje.
- exliberal-ex
#2123 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Valparaiso, par slika iz luke i starog grada nisam puno slikao,

Ovo je Vina de Mar....isto tako par slika...ipak je bio kraj odmora nisam vise ni kameru nosio

Ovo je Vina de Mar....isto tako par slika...ipak je bio kraj odmora nisam vise ni kameru nosio

- GandalfSivi
#2124 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Sminka slije pravo...
-
moonca
#2125 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
exliberal-ex
Odlicne fotografije kao i opis.
Odlicne fotografije kao i opis.