Škoda all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#2101 Re: Škoda all about

Post by ado-šampion »

tempuser wrote:
ado-šampion wrote:Prva Octavija taj neki dizel oko 100 konja, ne sjecam se vise koji je bio mozda 90 mozda 110, prije ce biti 90, je tad nekad na prelazu stoljeca bila oko 25 hiljada, znam da sam listao kataloge, stari bio zainteresovan da kupi. :D Moguce da je cak za te pare bila i Elegance ali ne mogu tvrditi.
Ne zaboravi da je tih godina Octavia stekla status domaceg proizvoda, da je porez bio svega 7%, pa skocio na 10% da bi na kraju uveli 17% PDV-a.
Sto se cijena tih godina tice, 2002 godine Octavia 1,9 TDI 90 KS Classic (od opreme, met. boja, airbag za vozaca AC, cent. brava, prednji prozori na struju) je bila 27k KM do registracije, porez je bio 7%. Jos uvijek imam negdje racun ACN-a kad sam je kupio! Auto ziv, zdrav, vozu ga rodjak mog prijatelja, ima jedno 280k km na satu!
Ma ja to samo onako kazem kao zanimljivost, imao sam katalog. Ne komentarisem porast cijene.
Po meni, jbg ako moram pljunucu :D , ako P308 vrijedi 38 k i Octavija vrijedi 32.
Kad sam vec krenuo, vec sam pisao ali eto nije zgoreg ponoviti, u toj klasi cijena dizelskih modela od nekih 100-tinjak KS sa srednjim paketom koji je ogoljen u odnosu na isti u razvijenim drzavama da bi cijena bila sto povoljnija, bez akcija se krecu oko 35 k pa gore, cak i Korejska. Pa i20 1.4 dizel 90 KS je 33 hiljade, WTF. :? A ljudi hoce kompaktnu limuzinu s njemackom tehnikom da bude ispod 32 hiljade. :-)

Sto se tice poredjenja Golf vs Octavija, u cijeni je razlika osnovnih modela 5-6 hiljada, a u Evropi je prosle godine prodano 534 hiljade Golfova a 215 hiljada Octavija (vise nego duplo manje), pa nece biti bas da je u 5 deka.

Ja ne mogu reci nista o tim autima jer nisam vozio, ali jesam sjedio i razlika u unutrasnjosti izmedju Golfa 7 i Octavije je toliko evidentna da fakat moras imati bas los reper da ti bude isto. Moj dojam je da je Golf 7 unutra na nivou BMWa 1 F20. Octavija daleko od toga.
Ned071

#2102 Re: Škoda all about

Post by Ned071 »

drasticna razlika...

Image

Image
amar1994

#2103 Re: Škoda all about

Post by amar1994 »

Hahahah meni isto, jedino sto se vise sjaji u golfa :D
klaki

#2104 Re: Škoda all about

Post by klaki »

samo sto je skoda bolja 8)
golfiista

#2105 Re: Škoda all about

Post by golfiista »

niko ne govori o vizuelnom, govorili smo o kvaliteti koju moraš osjetiti, doživjeti...ccccc
Ned071

#2106 Re: Škoda all about

Post by Ned071 »

de ba.. nije bentli jbg
tempuser

#2107 Re: Škoda all about

Post by tempuser »

adv.K wrote:
Pa ne mozes porediti cijenu FL modela u zadnjoj god. proizvodnje sa zastarjelim motorom i aktuelnog modela. Te godine aktuelni model je bio 1,6 TDI CR. Mogao si i Toura uzeti u obzir bar su imali CR motore!

Sto se reklama tice, prije nekoliko god hrvatsku AB ili AK su pravili reportazu gdje se moze kupiti auto po cijeni "vec od". Od nekih 7-8 salona samo u jednom su fakat nudili. Ne sjecam se 100% ali mislim da je Fabia bila u pitanju!

1.6 TDI CR se nikada kod nas (u BIH) nije prodavao u octaviji do izlaska octavije A7 sredinom aprila 2013.godine, kada je zamijenio 1.9TDI PD motor.

Tad je prestala i prodaja prethodnog modela. Prvi CR motori su se nudili u octaviji A5 tour i to 2.0 CR sa 110ks u siromasnoj izvedbi tj.opremi i zavrsnoj obradi vozila.[/quote]

Nisam siguran da li se prodavao, ne sjecam se, moza da neko nadje cjenovnik iz 2012. Uglavnom to ne mjenjanja cinjenicu da se ne mogu porediti cijene iz cjenovnika modela starog 3-4 god sa aktuelnim motrom i akcijske cijene modela starog 8 godina sa zastarjelim motorom.
golfiista

#2108 Re: Škoda all about

Post by golfiista »

tempuser wrote:
adv.K wrote:
Pa ne mozes porediti cijenu FL modela u zadnjoj god. proizvodnje sa zastarjelim motorom i aktuelnog modela. Te godine aktuelni model je bio 1,6 TDI CR. Mogao si i Toura uzeti u obzir bar su imali CR motore!

Sto se reklama tice, prije nekoliko god hrvatsku AB ili AK su pravili reportazu gdje se moze kupiti auto po cijeni "vec od". Od nekih 7-8 salona samo u jednom su fakat nudili. Ne sjecam se 100% ali mislim da je Fabia bila u pitanju!

1.6 TDI CR se nikada kod nas (u BIH) nije prodavao u octaviji do izlaska octavije A7 sredinom aprila 2013.godine, kada je zamijenio 1.9TDI PD motor.

Tad je prestala i prodaja prethodnog modela. Prvi CR motori su se nudili u octaviji A5 tour i to 2.0 CR sa 110ks u siromasnoj izvedbi tj.opremi i zavrsnoj obradi vozila.
Nisam siguran da li se prodavao, ne sjecam se, moza da neko nadje cjenovnik iz 2012. Uglavnom to ne mjenjanja cinjenicu da se ne mogu porediti cijene iz cjenovnika modela starog 3-4 god sa aktuelnim motrom i akcijske cijene modela starog 8 godina sa zastarjelim motorom.[/quote]

Zastarjeli motor, ali bolji od tog cr za klasu.
amar1994

#2109 Re: RE: Re: Škoda all about

Post by amar1994 »

golfiista wrote:
amar1994 wrote:
golfiista wrote:

Hahahahahh

tkanina u vratima, ma ja bolje da je plastika i da lupka sve sto staviš u nju. Ostalo nije vrijedno pomena jer je glupo, tunel između nogu, pa u mojoj petici je i veći tunel i nakda se niko nije žalio da mu je tijesno, nego suprotno, djeca su odusevljena jer imaju gdje podici noge, drugo, prtljažni prostor nije u skladu sa deklarisanim na način kako to rade ovi iz Mostara hahaha...pa nije im ni ekologija deklarisana pa šta...eto naslonjač za ruku pozadi, treba znati rukovati...mislim glupo mi je sto upopšte komnetarišem ovako glup video...
@golfista
Sta kupi na kraju, 3cu 2.2 za 40000KM :D

Ništa drug. Ostavio svoje auto i tako do nekih boljih vremena, dok budem imao izdvojiti bar 40-45k KM za auto, do tada i ovo mi je i više nego dovoljno. Posebno kada ti kažem da godišnje sa ovim pređem jedva 10k km.
:thumbup:
tako je najbolje :) :thumbup:
condy

#2110 Re: Škoda all about

Post by condy »

Razlika na slikama nije posebna, jer je Octavija po svemu sudeću u najjačem paketu L-K paketu, a Golf u srednjem comfortline paketu ( izuzev kože koja je doplata ) :wink:

Razlika je u korist Octavije, u opremi i to debela razlika :D

Ta Octavija košta oko 45.000 KM plus doplata za kožu, cca 48 kKM.
To se vidi po displeju u boji, crnim sjajnim podlogama i velikom multimedijalnom sistemu, posebnom audio sistemu, kod Octavije, što taj Golf nema. Ta Octavija je skuplja od tog Golfa barem za 5 kKM.
Ned071

#2111 Re: Škoda all about

Post by Ned071 »

skoda u top paketu opreme sa 2.0 tdi motorom je kostala hiljadu manje od golfa 1.6 sa automatikom u srednjem paketu opreme. koji nema usb. g7 bio 39 a ova 38 hiljada. vozio oba. octavija bolji auto. jbt na ovom forumu golf kod nekih ima status ko emir spahic.
ado-šampion

#2112 Re: Škoda all about

Post by ado-šampion »

Pa Golf ima svugdje status, ne samo na ovom forumu. Godisnje pola miliona ljudi u Evropi kupuje te Golfove i to generaciju za generacijom i vozaju po 3-4 godine.

I ko je tu relevantiji ti koji si provozao 2 modela tih auta, redakcija koja je uzela Golfa da proba na dan-dva, ili neko ko to auto kupi vozi 3-4 godine i tako generaciju za generacijom?

Po meni ko cisto provoza neko auto uopste nije relevantan da daje generalni sud, osim da sudi o odredjenim stvarima koje su jasne naprvu. Ko onaj na jednoj temi, provozao se s jaranom i odmah zna sve o autu i ibreti se kako neko kupi drugo konkurentno auto umjesto tog. :-) :D

Za mene je Golf onako auto dobro po svemu i ni po cemu posebno, osim nekih napucanijih verzija (recimo GTD) koji se proda mozda 5%. Ali treba biti realan. Trziste je najbolji pokazatelj. Hajde da to traje godinu - dvije pa se moze uzeti kao anomalija, zajebali se ljudi jbg, nego to traje 40 godina.
Pa jbt prosle godine Golfa prodano vise nego Octavija i Focusa zajedno, koji su 2. i 3. po prodaji u toj klasi, pretprosle godine isto tako. Ili vise od Astri, Aurisa, Meganea i i30 ZAJEDNO.
Ned071

#2113 Re: Škoda all about

Post by Ned071 »

ado-šampion wrote:Pa Golf ima svugdje status, ne samo na ovom forumu. Godisnje pola miliona ljudi u Evropi kupuje te Golfove i to generaciju za generacijom i vozaju po 3-4 godine.

I ko je tu relevantiji ti koji si provozao 2 modela tih auta, redakcija koja je uzela Golfa da proba na dan-dva, ili neko ko to auto kupi vozi 3-4 godine i tako generaciju za generacijom?

Po meni ko cisto provoza neko auto uopste nije relevantan da daje generalni sud, osim da sudi o odredjenim stvarima koje su jasne naprvu. Ko onaj na jednoj temi, provozao se s jaranom i odmah zna sve o autu i ibreti se kako neko kupi drugo konkurentno auto umjesto tog. :-) :D

Za mene je Golf onako auto dobro po svemu i ni po cemu posebno, osim nekih napucanijih verzija (recimo GTD) koji se proda mozda 5%. Ali treba biti realan. Trziste je najbolji pokazatelj. Hajde da to traje godinu - dvije pa se moze uzeti kao anomalija, zajebali se ljudi jbg, nego to traje 40 godina.
oba sluzbena. skoda je danas privatna. otkupljena nakon tri mjeseca voznje. octavija je prodata u pet miliona. trziste je najbolji pokazatelj jel tako?
sam se sebi ibretim sto raspravljam kad mi se nijedan ne svidja niti bih ijedno kupio da mogu birati
Mr.Fundamental

#2114 Re: Škoda all about

Post by Mr.Fundamental »

Golf je na papiru skuplji od Octavije zato što je u startu kvalitetnije i bolje opremljeno auto.

Npr. Golf u startu dolazi sa automatskom dvozonskom klimom, dok Octavia ima ručnu klimu, Golf ima 4x el. podizače stakala (Octavia 2x), Golf ima kožni volan i ručicu mjenjača (Octavia nema), svjetla za maglu (Octavia nema), ekran osjetljiv na dodir sa SD karticom (Octavia nema), bolji radio uređaj, daljinsko centralno zaključavanje (Octavia ručno), centralni naslon za ruku sa pretincem (Octavia nema), vanjski retrovizori i kvake u boji vozila (Octavia ima obične crne) itd. itd. I takva je razlika kroz sve pakete opreme. Na baznog Golfa dodaj paket od 200 KM koji donosi Bluetooth i USB i imaš za prosječnog vozača kompletno opremljeno auto, dok se za Octaviju tek od trećeg paketa se može reći da je onako fino opremljena.

Na to sve Golf ima bolje podešen ovjes koji bolje balansira između komfora i dinamike i ima kvalitetnije i mekše materijale u enterijeru, dok je tu kod Octavije jeftinija plastika. Te neke sitnije razlike se mogu na mnogim mjestima uočiti. Npr. kod G7 amortizeri drže haubu, dok je kod Octavije obična šipka. Itd. itd...

Sad je pitanje koliko su te razlike običnom kupcu bitne. Kome nisu bitne, treba razmotrit i Octaviju, u praktičnosti joj teško šta može parirati, uvijek je bila razuman izbor i predstavljala odlična odnos uloženo-dobijeno. Ali hoću da kažem da nije baš tako jednostavna situacija kada se porede Octavia i Golf. "Ma Octavia je bolja, ne znam šta će Golf pored nje i doviđenja." Nije baš tako.
ado-šampion

#2115 Re: Škoda all about

Post by ado-šampion »

Mozda je Octavija prodano 5 miliona, ali otkad postoji Octavija izmijenile su se 4 generacije Golfa, a svaka se prodala u cca 2,5 miliona primjeraka. Otkako postoji Golf mislim da je samo za vrijeme petice omanuo prosjek sa preko 500 miliona godisnje, u periodu od 43 godine. Polovinom 2013. s proizvodne trake je sisao 30-milioniti Golf. Volili ga ili ne volili - a nije bas da ga i ja nesto volim - to su brojke za respekt.
golfiista

#2116 Re: Škoda all about

Post by golfiista »

Činjenica je da iza BMW serije 1, Mercedesa A klase i na trećem mjestu Audija a3, Golf zauzima odlično četvrto mjesto. Octavija je definitivno peta, dok poslije toga i nije bitno, svi su bezveze, od Astre, Fokusa, I30, pa sve do Leona ili Megana, 308 ili ceed-a, sve u pet deka. :D
condy

#2117 Re: Škoda all about

Post by condy »

Ned071 wrote:skoda u top paketu opreme sa 2.0 tdi motorom je kostala hiljadu manje od golfa 1.6 sa automatikom u srednjem paketu opreme. koji nema usb. g7 bio 39 a ova 38 hiljada. vozio oba. octavija bolji auto. jbt na ovom forumu golf kod nekih ima status ko emir spahic.
Nije tako. Ta Octavija koju si ti vozio nije top paket, jer je l&k paket kod Skode top paket a ne elegance, pa si ti to pobrko. Ta Octavija koju si ti vozio i ova kojoj si prikacio sliku se razlikuju jako puno. Samo razlika u MMI je preko 3.000 KM. Prema nasem skodinom konfiguratoru cijene u tom top paketu se krecu za Octaviju od 45.000 KM pa navise. Provjeri ovo sto ti pisem. Tako da je Octavija u top paketu skuplja od Golfa u comfortline paketu za 6+ hiljada KM, i mora biti i bolja.
amar1994

#2118 Re: RE: Re: Škoda all about

Post by amar1994 »

golfiista wrote:Činjenica je da iza BMW serije 1, Mercedesa A klase i na trećem mjestu Audija a3, Golf zauzima odlično četvrto mjesto. Octavija je definitivno peta, dok poslije toga i nije bitno, svi su bezveze, od Astre, Fokusa, I30, pa sve do Leona ili Megana, 308 ili ceed-a, sve u pet deka. :D
:D
Image
condy

#2119 Re: Škoda all about

Post by condy »

golfiista wrote:Činjenica je da iza BMW serije 1, Mercedesa A klase i na trećem mjestu Audija a3, Golf zauzima odlično četvrto mjesto. Octavija je definitivno peta, dok poslije toga i nije bitno, svi su bezveze, od Astre, Fokusa, I30, pa sve do Leona ili Megana, 308 ili ceed-a, sve u pet deka. :D
Nista od toga nije bezveze :wink:

@amar
Mazda je vrh. Vidio nedavno 6-cu na parkingu. Po dimenzijama je tu negdje ko moje. Kako dobro izgleda :roll: Uzivo daleko bolja nego na slikama.
madner

#2120 Re: Škoda all about

Post by madner »

Golf je puno bolje auto od BMW 1, kec je igracka.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2121 Re: RE: Re: Škoda all about

Post by konektovan »

madner wrote:Golf je puno bolje auto od BMW 1, kec je igracka.
Slazem se.[emoji1]

poslano sa Sonija Ze
sabanss

#2122 Re: Škoda all about

Post by sabanss »

condy wrote: Nije tako. Ta Octavija koju si ti vozio nije top paket, jer je l&k paket kod Skode top paket a ne elegance, pa si ti to pobrko. Ta Octavija koju si ti vozio i ova kojoj si prikacio sliku se razlikuju jako puno. Samo razlika u MMI je preko 3.000 KM. Prema nasem skodinom konfiguratoru cijene u tom top paketu se krecu za Octaviju od 45.000 KM pa navise. Provjeri ovo sto ti pisem. Tako da je Octavija u top paketu skuplja od Golfa u comfortline paketu za 6+ hiljada KM, i mora biti i bolja.
Samo mi nemoj reci da Golf ili bilo koje auto te klase u srednjem paketu opreme (Elegance kod Skode, Comfortline kod Golfa) dolazi sa koznim volanom, sjedistima, radio uredjajem sa touch screenom i automatskim mjenjacem bez doplate :D
supercali

#2123 Re: Škoda all about

Post by supercali »

sabanss wrote:
condy wrote: Nije tako. Ta Octavija koju si ti vozio nije top paket, jer je l&k paket kod Skode top paket a ne elegance, pa si ti to pobrko. Ta Octavija koju si ti vozio i ova kojoj si prikacio sliku se razlikuju jako puno. Samo razlika u MMI je preko 3.000 KM. Prema nasem skodinom konfiguratoru cijene u tom top paketu se krecu za Octaviju od 45.000 KM pa navise. Provjeri ovo sto ti pisem. Tako da je Octavija u top paketu skuplja od Golfa u comfortline paketu za 6+ hiljada KM, i mora biti i bolja.
Samo mi nemoj reci da Golf ili bilo koje auto te klase u srednjem paketu opreme (Elegance kod Skode, Comfortline kod Golfa) dolazi sa koznim volanom, sjedistima, radio uredjajem sa touch screenom i automatskim mjenjacem bez doplate :D
308 u srednjem active paketu dolazi sa koznim mjenjacem i touchscreen display na sredini za kozu na sjedistima ne znam a ni sa automatik
Al sam sigurn da je mozda jedino doplata koznih sjedista
golfiista

#2124 Re: RE: Re: Škoda all about

Post by golfiista »

amar1994 wrote:
:D
Image
Moze s golfom, prelijepo auto :thumbup:
condy

#2125 Re: Škoda all about

Post by condy »

sabanss wrote:
Od nabrojanog u comfortline paketu dolazi kozni volan, touch radio, a dsg uvijek ide po izboru kod golfa a i kod octavije. Kozna sjedista ne dolaze.

U uporednim paketima, Golf nudi nesto vise opreme i skuplji je od Octavije. Plus kod Golfa dolazi el parking kocnica u seriji koje kod Octavije nema. Ima tu sigurno i nekih jos razlika. Octavija dolazi na ovjesu Golfa, nema svoje vjesanje itd.

Octavija je prakticnija, za porodicu bolja, a Golf je u kompletu malo bolje auto.
Post Reply