Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Carini se, neke ne bi trebao moci ni uvesti bez detaljne provjere, naravno po Zakonu Ja samo citiram ono iz zakona, a sami smo krivi za isti.
To sto ja nesto ako platim 60KM moram platiti jos 40KM nameta nije NORMALNO te smo mi krivi!
To sto je DHL izjednacio posredovanje za fizicka i pravna lica, tako da ako uvezes jedan mobitel i sleper mobitela bude ista naknada za njihove usluge smo mi krivi!
Sve bi bilo lakse da se digne minimalna stopa na 150-200KM kao u normalnim zemljama.
123456789 wrote:Carini se, neke ne bi trebao moci ni uvesti bez detaljne provjere, naravno po Zakonu Ja samo citiram ono iz zakona, a sami smo krivi za isti.
To sto ja nesto ako platim 60KM moram platiti jos 40KM nameta nije NORMALNO te smo mi krivi!
To sto je DHL izjednacio posredovanje za fizicka i pravna lica, tako da ako uvezes jedan mobitel i sleper mobitela bude ista naknada za njihove usluge smo mi krivi!
Sve bi bilo lakse da se digne minimalna stopa na 150-200KM kao u normalnim zemljama.
da bi se digla stopa kao sto je u normalnim zemljama, prvo trebamo postati normalna zemlja.
Pa i 100KM bi bilo dobro. Bilo bi dobro da i postarinu snize kada mi saljemo, da se potakne izvoz. Ali daleko smo mi od toga, kad vise radimo na rusenju zemlje nego na jacanju...
hoce rodica iz amerike da mi posalje preko obicne poste neku odjecu.. ovo sto je sad u h&m-u i forever 21 na snizenju.. da li da se nadam da ce i ovi nasi opaliti carinu ?? ili da joj kazem da stavi racun unutra ? pa i ako predje 50KM platicu, ali da mi sad ne lupe neku cijenu.. ko sto su jednom prilikom htjeli za stvari u vrijednosti 40$ da platim 200 KM
i_ja_na_forumu wrote:hoce rodica iz amerike da mi posalje preko obicne poste neku odjecu.. ovo sto je sad u h&m-u i forever 21 na snizenju.. da li da se nadam da ce i ovi nasi opaliti carinu ?? ili da joj kazem da stavi racun unutra ? pa i ako predje 50KM platicu, ali da mi sad ne lupe neku cijenu.. ko sto su jednom prilikom htjeli za stvari u vrijednosti 40$ da platim 200 KM
meni poslala iz USA rodbina neki paket sa robom. Stigao danas u BiH, izgleda da nije bilo carine, ali kad dode znat cu vise. Po TN ne bi rekao da ce biti carine. Dosao za 14 dana. Vrijednost je iznad 50KM, sama postarina je bila preko 50 dolara.
i_ja_na_forumu wrote:hoce rodica iz amerike da mi posalje preko obicne poste neku odjecu.. ovo sto je sad u h&m-u i forever 21 na snizenju.. da li da se nadam da ce i ovi nasi opaliti carinu ?? ili da joj kazem da stavi racun unutra ? pa i ako predje 50KM platicu, ali da mi sad ne lupe neku cijenu.. ko sto su jednom prilikom htjeli za stvari u vrijednosti 40$ da platim 200 KM
meni poslala iz USA rodbina neki paket sa robom. Stigao danas u BiH, izgleda da nije bilo carine, ali kad dode znat cu vise. Po TN ne bi rekao da ce biti carine. Dosao za 14 dana. Vrijednost je iznad 50KM, sama postarina je bila preko 50 dolara.
ona je slala nesto i ovoj drugoj rodici u norvesku..iz amerike u norvesku stiglo za 6 dana..obicnom postom
Urbana wrote:Fora je u tome sto ti dhl zaracuna spediterske troskove a to ne ulazi u onu cijenu dostave koju obicno skuplje platis.
Od tih 44,50 veci dio je njihova usluga a ostalo carina i pdv.
Valjda si dobio papire na kojima tacno pise sta je sve uracunato u taj iznos.
Nisam jos dobio, sutra idem podici. Samo pise na onom papiricu koliko moram ponijeti love.
Stvar je u tome sto sam i prije narucivao po nekoliko bocica raznih vitamina i biljnih lijekova u vrijednosti i do 80 dolara i vecinom je bilo 3,50KM ili max 11,50KM (ne znam zasto ali bas te identicne cifre su se ponavljale desetine puta). Svaki mjesec narucim sa Amazona tonu tih lijekova i uvijek je tako. Zadnji mjesec otkrio iherb.com i narucio tom opcijom DHL koja je samo 4 dolara (inace su oni skuplji od obicne poste). Isto je bilo oko 70tak dolara i dodje mi ovo.
Desavalo mi se da za iste, identicne patike jednom ne dobijem nikako carinu, a drugi put bude 30 maraka. Stvarno nasa carina je nesto najludje u drzavi. Nema tog boga da ti predvidis sta te ceka na tom papiru. Ko lutrija.
A kad god pitas ove gdje podizes paket, ljude ne interesuje nista. Evo ti papir, ako ces platiti plati, ako neces nabijem te.
Nadalje, kakvog smisla ima carinjenje POŠTARINE i carinjenje PDV-a? Carina bi trebala biti porez na uvoz ROBE, a ne NEVIDLJIVIH STVARI.
sry malo sam popizdio
Vidiš da ova država nije normalna,ne isplati se ovdje plaćati carinu.U normalnim zemljama carine se ne plaća ispod 100,ali mora se neko izdvojiti i staviti da se ne plaća ispod 50.Neće BIH daleko dogurat ovako.
Last edited by Kofer on 11/01/2014 13:48, edited 1 time in total.
Kofer wrote:Vidiš da ova država nije normalna,ne isplati se ovdje plaćati carinu.U normalnim zemljama carine se ne plaća ispod 100,ali mora se neko izdvojiti i satviti da se ne plaća ispod 50.Neće BIH daleko dogurat ovako.
Pa u BIH nista normalno nije. Iz ove drzave samo valja sto prije pobjeci, nista drugo, ostati ovdje je prokletstvo. Mene je zacudilo sto je PayPal poceo sa radom u BIH prije Srbije....
Ma i nije toliko problem carina, koliko je dodatci kao sto je neko prije par postova naveo, carina 30KM, i ostali dodatci 55KM.
Sto je ispalo da su carina i dodatci gotovo kao i artikal (85KM, a artikal je bio nesto vise od 100KM).
Kofer wrote:Vidiš da ova država nije normalna,ne isplati se ovdje plaćati carinu.U normalnim zemljama carine se ne plaća ispod 100,ali mora se neko izdvojiti i staviti da se ne plaća ispod 50.Neće BIH daleko dogurat ovako.
Pa u BIH nista normalno nije. Iz ove drzave samo valja sto prije pobjeci, nista drugo, ostati ovdje je prokletstvo. Mene je zacudilo sto je PayPal poceo sa radom u BIH prije Srbije....
w0rld wrote:Ma i nije toliko problem carina, koliko je dodatci kao sto je neko prije par postova naveo, carina 30KM, i ostali dodatci 55KM.
Sto je ispalo da su carina i dodatci gotovo kao i artikal (85KM, a artikal je bio nesto vise od 100KM).
Tako je. Problem su ovi lopovi iz DHL-a, Ups-a i Fedexa. Carinu i pdv treba platiti, ali ovi drugi su problem.
Neki dan sam mogao nauruciti dres M. City-a za manje od 13 funti i plus dostava 6 ili 7. Takoreci dzaba dres, ali kad sam vidio da ide preko DHL-a odmah sam odustao jer bih na kraju morao platiti jos najmanje 70-80KM.
Kad odem u "basket", kupovina sa dostavom me izadje 19,69 funti. Najvjerovatnije zbog prijasnjih kupovina sa ove stranice imam neki popust. Ako ne vjerujes, posalji mi neki svoj mail pa da ti proslijedim printscreen korpe ,jer ne mogu ovdje sliku postaviti.
channel10 wrote:Kad odem u "basket", kupovina sa dostavom me izadje 19,69 funti. Najvjerovatnije zbog prijasnjih kupovina sa ove stranice imam neki popust. Ako ne vjerujes, posalji mi neki svoj mail pa da ti proslijedim printscreen korpe ,jer ne mogu ovdje sliku postaviti.
Ma nema frke! Moguce da imas neki kupon ili popust. Ako je tako narucuj, nemas sta cekat jer ti CARINU NE MOGU NAPLATITI PO ZAKONU! Stavise, ne mogu ti naplatiti nista osim 3,5KM za otvaranje paketa.
Eh ovako, planiram naruciti plocu iz Holandije. Cijena je 61eur, bez poreza u holandiji sto znaci 61eur za mene. To znaci
Ploca kosta 61eur, sa posiljkom 81eur. Onda ide 81*1.17*1.10 = 104.2eur. Jel to sto placam sve sto se carine tice? 47km? Jel me mogu preveslat igdje? Preko PostNL ce ici.