Nije meni teško pisati o arapskim matematičarima i njihovom doprinosu civilizaciji, ako će pomoći - možda neko da uradi referat iz vjeronauke o tome?
Kutak za ljubitelje matematike
- nellington
#2101 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Nije meni teško pisati o arapskim matematičarima i njihovom doprinosu civilizaciji, ako će pomoći - možda neko da uradi referat iz vjeronauke o tome?
- Melanholik
#2102 Re: Kutak za ljubitelje matematike

kako volim ove slike sa x-ovima.
- duh_sa_sjekirom
#2103 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Jel' se ti zajebavaš il' ozbiljno pitaš?Mlad i Nevin wrote:Ljudi, imam jedno blic pitanjeMože li mi neko objasniti kako se ovo dobije, znači samo ovo kako iz 1-sin2x dođe do cos2x. Hvala.
-
Mlad i Nevin
#2104 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Pa koji je vama klinac? Znao sam za to pravilo ali ga nisam u tom trenutku najbolje povezao pa sam pitao na forumu a vi odmah me linčujete...jbt ispade da ne smijem ništa pitati. Jest banalno pitanje ali ko pita taj ne skita. Možda jesam završio medicinsku ali vježbam i ove ''tehničke nauke'' a za informaciju, položio sam Matematiku I. I kako možeš reći da nikad neću završiti? Otkud ti to znaš....
-
Mlad i Nevin
#2105 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Zoran Ćurguz asistent, trener FK Sloga i šta već koji je ustvari i profesor, jer dr. Mirjanića nikad nema....
Mladen Vidić asistent iz Matematike koji je totalna budala i kojem je mjesto u ludnici (ima blagu retardiranost, bez zezanja) ali eto ima jaku štelu pa ga niko ne otpušta....
Dekana boli neka stvar za sve...
Mladen Vidić asistent iz Matematike koji je totalna budala i kojem je mjesto u ludnici (ima blagu retardiranost, bez zezanja) ali eto ima jaku štelu pa ga niko ne otpušta....
Dekana boli neka stvar za sve...
- atko
#2106 Re: Kutak za ljubitelje matematike
sve u dureMlad i Nevin wrote:Pa koji je vama klinac? Znao sam za to pravilo ali ga nisam u tom trenutku najbolje povezao pa sam pitao na forumu a vi odmah me linčujete...jbt ispade da ne smijem ništa pitati. Jest banalno pitanje ali ko pita taj ne skita. Možda jesam završio medicinsku ali vježbam i ove ''tehničke nauke'' a za informaciju, položio sam Matematiku I. I kako možeš reći da nikad neću završiti? Otkud ti to znaš....
- ljubav_aha
#2107 Re: Kutak za ljubitelje matematike
passon is key ,u mom slucajuatko wrote:sve u dureMlad i Nevin wrote:Pa koji je vama klinac? Znao sam za to pravilo ali ga nisam u tom trenutku najbolje povezao pa sam pitao na forumu a vi odmah me linčujete...jbt ispade da ne smijem ništa pitati. Jest banalno pitanje ali ko pita taj ne skita. Možda jesam završio medicinsku ali vježbam i ove ''tehničke nauke'' a za informaciju, položio sam Matematiku I. I kako možeš reći da nikad neću završiti? Otkud ti to znaš....samo ti pitaj neko ce uvijek naletit da ti pomogne
... nellington se razocarao u sistem koji je dopustio da ti neznas takve stvari ... i nisi ti jedini .. svi smo mi sa debelim supljinama zavrsavali neke predmete i skole ... ja nisma zavrsio medicinsku nego elektrotehnicku ... a od integrala profa nam je pokazo simbol integrala .... ima odredjeni i neodredjeni i skiciro jednu krivu i reko da integral sluzi da se izracuna povrsina ispod ... to je bio zadnji cas i zadnjih 15 minuta matematike u srdnjoj ... al eto prezivio sam kasnije masinstvo
... ali sam nekoliko ljeta ljetvo za knjigom sustizuci supljine ... iz svega i svacega da fax ne trpi ... i znas sta ... hvala im ... otkrio sma kako je matematika lijepa kad je sam sebi objasnis
- nellington
#2108 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ja bih da se izvinim. Stvarno sam pretjerao - niti je to sin²x+cos²x=1 nešto bitno, niti će ti kad trebati... ne isplati se da zbog toga dižemo tenzije. Izvini, omladinac.
-
matematicar_teski
#2109 Re: Kutak za ljubitelje matematike
nele da nisi ti huse fatkic,vidim baratas lijepo s matematikom
?
- nellington
#2110 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Nije nelle dostigao taj nivo poznavanja matematikematematicar_teski wrote:nele da nisi ti huse fatkic,vidim baratas lijepo s matematikom?
-
matematicar_teski
#2111 Re: Kutak za ljubitelje matematike
hhaa,onda nista,onaj nivo je nemoguce dosecinellington wrote:Nije nelle dostigao taj nivo poznavanja matematikematematicar_teski wrote:nele da nisi ti huse fatkic,vidim baratas lijepo s matematikom?
evo nekoliko zadataka ispitnih sa etf
Duzina s telegrafskog voda s=2b(1+(2f^2/3b^2)),gdje je 2b rastojanje imedju oslonca voda ,a f najveci ugib.Za koliko se povecava ugib f kada seduzina voda usljed zagrijavanja poveca za ds(ds diferencijal funkcieje s)?
- nellington
#2112 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ravno ka definiciji diferencijala (i izvoda) - diferencirajmo do pobjede 
-
matematicar_teski
#2113 Re: Kutak za ljubitelje matematike
ne mozes u opcem slucaju izjednacit diferencijal i izvod,ali ovaj put ti oprastamnellington wrote:Ravno ka definiciji diferencijala (i izvoda) - diferencirajmo do pobjede
- nellington
#2114 Re: Kutak za ljubitelje matematike
matematicar_teski wrote:ne mozes u opcem slucaju izjednacit diferencijal i izvod,ali ovaj put ti oprastamnellington wrote:Ravno ka definiciji diferencijala (i izvoda) - diferencirajmo do pobjede![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- zlaataan
#2115 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Bio i ove godinenellington wrote:matematicar_teski wrote:ne mozes u opcem slucaju izjednacit diferencijal i izvod,ali ovaj put ti oprastamnellington wrote:Ravno ka definiciji diferencijala (i izvoda) - diferencirajmo do pobjede![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Šta se može, ne bavimo se općim slučajem nego ovim konkretnim koji je ispitni zadatak već najmanje pola decenije (a sigurno i više)
-
matematicar_teski
- nellington
#2117 Re: Kutak za ljubitelje matematike
To samo znači da je zadatak ilustrativan i dobar primjer primjene diferencijalnog računa 
-
matematicar_teski
#2118 Re: Kutak za ljubitelje matematike
a iste godine je bio nesto sa motorima a taj nemam zapisan 
- ljubav_aha
#2119 Re: Kutak za ljubitelje matematike
SABERI – Divna jutra i dane.
POMNOŽI – Lijepe riječi i prijateljstva.
ODUZMI – Tugu, bijes i neuspjeh.
PODIJELI – Sreću, osmijeh i ljubav.

POMNOŽI – Lijepe riječi i prijateljstva.
ODUZMI – Tugu, bijes i neuspjeh.
PODIJELI – Sreću, osmijeh i ljubav.
- atko
#2120 Re: Kutak za ljubitelje matematike
SABERI - jarane i pravac kafana
POMNOŽI – narudzbe
ODUZMI – se
PODIJELI – ceh sa rajom
matematika zna biti mrak
POMNOŽI – narudzbe
ODUZMI – se
PODIJELI – ceh sa rajom
matematika zna biti mrak
- ljubav_aha
#2121 Re: Kutak za ljubitelje matematike
atko wrote:SABERI - jarane i pravac kafana
POMNOŽI – narudzbe
ODUZMI – se
PODIJELI – ceh sa rajom
matematika zna biti mrak
umjeto mrak,procitah merak
- atko
#2122 Re: Kutak za ljubitelje matematike
nele halali nam
- scorpion7
#2123 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Iako od matematike sada bi trebao ponovit sve osim tablice sabiranja i mnozenja do 10 uvijek skidam kapu ljudima koji se u to razumiju....dok sam bio srednja kuburio sam sa svime osim sa skupovima
to mi je nekako lako bilo... vjerovatno zato i jesam studirao jezike.... al uvijek me fasciniralo kako u ovom slucaju moj dobar drug koji nije mogao zapamtit dva datuma iz historije dodje na matematiku i rijesi integrale bez ikakvih problema... znaci keceva pun dnevnik al matematika 4-5....

-
SaPnA
#2124 Re: Kutak za ljubitelje matematike
ja 5. i 6. razred redovno isao na takmicenja iz matematike, 7., 8. i srednja, blento, najgori urazredu sviju mi, jos me profesorica mrzila
, jednostavno sam zaboravio matematiku 
- nellington
#2125 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Šta ste mi donijeli za rođendan?