Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
zavrzlama

#2101 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zavrzlama »

http://www.youtube.com/watch?v=Qk1DujXWCXg

obavezno poslusat....."dani salona u nasem gradu' :wink:
Pedja Kojovic

#2102 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

socijalista

Nemam te podatke.

p.k.
Alfons Kauders

#2103 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote:socijalista

Nemam te podatke.

p.k.
Pedja, slicno pitanje sam i ja postavio prije x stranica.

Nabavi podatke, u vasem je interesu. Primjera radi, u TK ce biti knap izmedju SDP-a i nacionalista... E sad ako znam da NS ima metar clanova u Tuzli, onda cu rado glasati za NS, barem na nizim nivoima vlasti... U protivnom, ako sumnjam da ce NS preci prag, tesko...
Pedja Kojovic

#2104 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Zbog onih forumasa koji dolaze na ovu temu kako bi se informisali o Nasoj stranci meni je zao sto su svjedoci
cinizma i defetizma onih koji ovdje dolaze s drugim motivima.
Jedan, a mozda i jedini, uspjeh stranaka koje su na vlasti vec skoro 20 godina je sto su veliki dio BiH gradjana inficirali osjecajem beznadjem odnosno osjecajem da su radikalne pozitivne promjene u nasoj zemlji nemoguce i da nam ne moze i nece biti bolje- nikad.
To nije tacno. Jedina tema o kojoj nacionalisticke stranke stvarno mogu reci nesto je - kako podici medjunacionalnu tenziju u zemlji pred izbore i na taj nacin obezbjediti jos cetiri godine pljackanje drzavne imovine i poreskog novca gradjana.
(Postovi koji sazdrze lazi i prljavstine, neistine i poluistine imaju za cilj da sprijece promjene koje ce se dogoditi u zemlju u oktobru i spase sadasnju vlast od odgovornosti za katastrofalno ekonomsko socijalno i moralno stanje u zemlji.Oni se zalazu za politike koje su trenutno na vlasti i koja kazu - mi na vlasti cemo se baviti licnim bogacenjem a zivotnom standardu i buducnosti zemlje cemo se, ne samo deklarativno nego i prakticno, posvetiti onda kada se promjeni Ustav, a Ustav se ne moze promjeniti jer to nasi partneri s druge strane koji ovo isto rade u drugom entitetu nece dozvoliti).

Zbog svega ovoga je uspjeh Nase stranke u posljednje dvije godine jos veci. Bez novaca od kontroverznih biznismena, bez laznih obecanja o ukidanju RS-a ili otcepljenju mi smo izgradili politicku stranku koja ce u oktobru sasvim sigurno zauzeti znacajan dio vlasti u BiH i sada je samo pitanje koliko.

Mi se nadamo da ce nas broj u poslanickim klupama i jednog i drugog entiteta biti dovoljan da radikalno promjeni politicku atmosferu u zemlji, da smanji nacionalne tenzije, da na kljucne i vazne pozicije dovede moralne i strucne ljude koji ce vlast obnasati u opstem a ne u licnom interesu.
(Takvih ljudi je srecom jako mnogo i sada su skoro nepoznati jer za njih u sadasnjem sistemu nema mjesta).

Glasaci Nase stranke i glasaci nasih koalicionih partnera polaze od uvjerenja da je BiH zajednicka domovina svih nasih gradjana i naroda, cije su granice neupitne a unutrasnje uredjenje predmet demokratskog dijaloga i zakonskog procesa.Nasim i njihovim glasacima je prioritet njihova i buducnost njihove djece. U kakve skole idu, u kakvim se bolnicama lijece, mogu li svoju egzistenciju omoguciti sebi i svojoj porodici svojim znanjem i postenim radom, itd.

Prioriteti Nase stranke su podizanje zivotnog standarda gradjana BiH, bespostedna borba protiv kriminala i korupcije i ubrzane euroatlanske integracije. Nasa je obaveza da mladjim generacijama damo sansu za evropski zivot u BiH a starijim sigurnu i dostojanstvenu starost.

Sadasnja vlast je vise nego imala priliku da s rijeci predje na djela ali je svakome ko ovdje zivi jasno ne samo da nista na tome nisu uradili nego su zapravo bili kocnicari bilo kakvog napretka svjesni da su medjuetnicki mir i opsti ekonomski progres "prirodni neprijatelji" njihovih nacionalistickih politika.

Ocajnicki pokusaji da se ono sto je nezaustavljivo zaustavi nece seustezati ni od cega. Lagace, petljace, pokusavati da nas optuze za nacionalizam ove ili one strane, sirice neistine o pojedincima iz Nase stranke- bez ikakvog stvarnog osnova ili ce nas diskreditovati na druge nacine.
Ali ti pokusaji ce na kraju ostati ono sto su i bili na pocetku ove recenice- ocajnicki i osudjeni na propast.

Rezultati ozbiljnih istrazivanja javnog mjenja su neumoljivi. Da su izbori danas - sadasnja vlast bi bila proslost.
Za pet mjeseci nasa zemlja ce dobiti novu - pravu - sansu da se napokon otrgne iz nacionalistickog blata i primitivizma i da krene tamo gdje oduvijek pripada - u zajednicu evropskih naroda i gradjana.

p.k.
hercegovac_pravi

#2105 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by hercegovac_pravi »

Pedja Kojovic wrote:
(Postovi koji sazdrze lazi i prljavstine, neistine i poluistine imaju za cilj da (1) sprijece promjene koje ce se dogoditi u zemlju u oktobru i spase sadasnju vlast od odgovornosti za katastrofalno ekonomsko socijalno i moralno stanje u zemlji.
Oni se zalazu za politike koje su trenutno na vlasti i koja kazu - mi na vlasti cemo se baviti licnim bogacenjem a zivotnom standardu i buducnosti zemlje cemo se, ne samo deklarativno nego i prakticno, (2)posvetiti onda kada se promjeni Ustav, a Ustav se ne moze promjeniti jer to nasi partneri s druge strane koji ovo isto rade u drugom entitetu nece dozvoliti).

Glasaci Nase stranke i glasaci nasih koalicionih partnera polaze od uvjerenja da je BiH zajednicka domovina svih nasih gradjana i naroda, cije su granice neupitne a (3) unutrasnje uredjenje predmet demokratskog dijaloga i zakonskog procesa.

Prioriteti Nase stranke su podizanje zivotnog standarda gradjana BiH, bespostedna borba protiv kriminala i korupcije i ubrzane euroatlanske integracije. Nasa je obaveza da mladjim generacijama damo sansu za evropski zivot u BiH a starijim sigurnu i dostojanstvenu starost.

Sadasnja vlast je vise nego imala priliku da s rijeci predje na djela ali je svakome ko ovdje zivi jasno ne samo da nista na tome nisu uradili nego su zapravo bili kocnicari bilo kakvog napretka svjesni da su medjuetnicki mir i opsti ekonomski progres "prirodni neprijatelji" njihovih nacionalistickih politika.

(4) Ocajnicki pokusaji da se ono sto je nezaustavljivo zaustavi nece seustezati ni od cega. Lagace, petljace, pokusavati da nas optuze za nacionalizam ove ili one strane, sirice neistine o pojedincima iz Nase stranke- bez ikakvog stvarnog osnova ili ce nas diskreditovati na druge nacine.

(5)Rezultati ozbiljnih istrazivanja javnog mjenja su neumoljivi. Da su izbori danas - sadasnja vlast bi bila proslost.
Za pet mjeseci nasa zemlja ce dobiti novu - pravu - sansu da se napokon otrgne iz nacionalistickog blata i primitivizma i da krene tamo gdje oduvijek pripada - u zajednicu evropskih naroda i gradjana.

p.k.
Interesantan post a ja sam uzeo sebi za slobodu da iz njega izvadim dijelove koji su za mene interesantni.
Prvo boldirano
Možet li malo detaljnije opisati "promjene koje stižu" i na koji način će se pristignute promjene ogledati u našem stvarnom životu?

Drugo boldirano
Ukoliko sam dobro razumio vašu tvrdnju mi treba da se okrenemo ekononomiji a da sve nagomilane probleme jednostavno ignorišemo? Nigdje na svijetu se ne može postići ekonomski napredak u sistemu u kome vlada politička nestabilnost. Nemoguća misija. Ako sam u krivu, možete li mi navesti samo jedan primjer neke svijetske zemlje koja politički nije stabilna a da je doživjela ili doživljava ekonomski procvat?

Treće boldirano
Postojeće unutrašnje uređenje nije rezultat "demokratskg" procesa već ratnog zločina i genocida. Polazeći od pretpostavke (bar je to moj zaključak koji je izvučen iz vaših ranijih postova)da su za vas postojeći Entiteti neupitni, na čemu bazirate svoj optimizam o pokretanju "demokratskog" procesa i dijaloga?

Četvrto boldirano
Zalažući se za opstanak dva Entiteta u kome je jedan ekskluzivno Srpski (da ne nabrajam sada sve o krsnim slavama, proslavama praznicima itd..itd..), meni izgleda da vi taj nacionalizam sami sebi pripisujete mada nehotično.

Peto boldirano
Slažem se u potpunosti, ali bih vas zamolio za neki zvanični link povodom pomenute ankete. Hvala unaprijed.
jeza u ledja

#2106 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jeza u ledja »

hercegovac_pravi wrote:
Drugo boldirano
Ukoliko sam dobro razumio vašu tvrdnju mi treba da se okrenemo ekononomiji a da sve nagomilane probleme jednostavno ignorišemo? Nigdje na svijetu se ne može postići ekonomski napredak u sistemu u kome vlada politička nestabilnost. Nemoguća misija. Ako sam u krivu, možete li mi navesti samo jedan primjer neke svijetske zemlje koja politički nije stabilna a da je doživjela ili doživljava ekonomski procvat?
Zar nije ekonomija vodeci od tih nagomilanih problema?

Trazio si zemlje u kojima vlada politicka nestabilnost. Da bi ti neko na to odgovorio morao bi mu definisati "politicku nestabilnost". Politicka nestabilnost moze biti bilo sta, od kasnjenja uspostavljanja vlade, do vojnog puca i poluratnog stanja.
Belgija je posljednjih X godina politicki nestabilna. Italija je imala vise premijera nego sto je proslo godina od 45-e. Kanada je prije 10-15 godina bila na ivici raspada (Kvibek imao referendum za nezavisnost, falilo im mozda 5%) pa su izrazito razvijena zemlja. U Indiji non stop vlada politicka nestabilnost, sa sve teroristickim napadima i poluratnim stanjem, pa ekonomski napreduju velikim koracima. Tajvan ne moze mirno da spava vec 60 godina pa su ekonomski tigar. Da ne spominjem Juznu Koreju, koja evo haman sto nije zaratila (u stvari oni jesu zvanicno u ratu sa Sjeverom), evo sad su na vijestima, a i oni ekonomski tigar.
Kipar je fakticki podjeljena zemlja, a dozivaljava ekonomski procvat.
Izrael je konstantno u poluratnom stanju, a odrzava ekonomski rast.
Liban je nakon gradjanskog rata pa sve do nedavno kad ih je napao Izrael imao ekonomski bum, mada je tamo politicka situacija konstantno izuzetno volatilna. Evo sad imas vijesti o Tajlandu, gdje je politicka nestabilnost normalna pojava, a najrazvijenija su zemlja u Indokini.

Sve te zemlje na razlicite nacine manje vise uspjesno prebrodjuju svoje politicke probleme, a razvijaju ekonomiju. Nekima je bilo i gore nego nama.
hercegovac_pravi

#2107 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by hercegovac_pravi »

jeza u ledja wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Drugo boldirano
Zar nije ekonomija vodeci od tih nagomilanih problema?

Trazio si zemlje u kojima vlada politicka nestabilnost. Da bi ti neko na to odgovorio morao bi mu definisati "politicku nestabilnost". Politicka nestabilnost moze biti bilo sta, od kasnjenja uspostavljanja vlade, do vojnog puca i poluratnog stanja.
Belgija je posljednjih X godina politicki nestabilna. Italija je imala vise premijera nego sto je proslo godina od 45-e. Kanada je prije 10-15 godina bila na ivici raspada (Kvibek imao referendum za nezavisnost, falilo im mozda 5%) pa su izrazito razvijena zemlja. U Indiji non stop vlada politicka nestabilnost, sa sve teroristickim napadima i poluratnim stanjem, pa ekonomski napreduju velikim koracima. Tajvan ne moze mirno da spava vec 60 godina pa su ekonomski tigar. Da ne spominjem Juznu Koreju, koja evo haman sto nije zaratila (u stvari oni jesu zvanicno u ratu sa Sjeverom), evo sad su na vijestima, a i oni ekonomski tigar.
Kipar je fakticki podjeljena zemlja, a dozivaljava ekonomski procvat.
Izrael je konstantno u poluratnom stanju, a odrzava ekonomski rast.
Liban je nakon gradjanskog rata pa sve do nedavno kad ih je napao Izrael imao ekonomski bum, mada je tamo politicka situacija konstantno izuzetno volatilna. Evo sad imas vijesti o Tajlandu, gdje je politicka nestabilnost normalna pojava, a najrazvijenija su zemlja u Indokini.

Sve te zemlje na razlicite nacine manje vise uspjesno prebrodjuju svoje politicke probleme, a razvijaju ekonomiju. Nekima je bilo i gore nego nama.
Da ali jedno zaboravljaš a to je da su sve nabrojene države bile politički stabilne u periodu njihovog razvoja. A iz tvog pisanja se jasno vidi da demantuješ Peđinu platformu koja tvrdi da će ekonomski razvoj donijeti političku stabilnost, što gore navedeni primjeri jasno demantuju.
buzzer

#2108 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

hercegovac_pravi wrote: Treće boldirano
Postojeće unutrašnje uređenje nije rezultat "demokratskg" procesa već ratnog zločina i genocida. Polazeći od pretpostavke (bar je to moj zaključak koji je izvučen iz vaših ranijih postova)da su za vas postojeći Entiteti neupitni, na čemu bazirate svoj optimizam o pokretanju "demokratskog" procesa i dijaloga?

Četvrto boldirano
Zalažući se za opstanak dva Entiteta u kome je jedan ekskluzivno Srpski (da ne nabrajam sada sve o krsnim slavama, proslavama praznicima itd..itd..), meni izgleda da vi taj nacionalizam sami sebi pripisujete mada nehotično.
trece boldirano

nije postojece uredjenje rezultat samo ratnog zlocina i genocida nego i pristanka onih koji nisu ucinili genocid, ali su sa pociniteljima istog najnormalnije suradjivali i npr. pregovarali o razmjeni teritorija i humanom preseljenju srebrenicana u vogoscu i obrnuto.
zakljucak koji si izvukao iz pedjinih postova je pogresan, da li namjerno ili slucajno - svejedno je. jedino bi se ti mogao upitati je li posteno trpati covjeku u usta nesto sto nije rekao - da su postojeci entiteti neupitni.
to sto ns ima namjeru stvoriti uslove da se i o tako krupnim i teskim pitanjima kao sto izmjena ustava jeste moze razgovarati tamo gdje treba i na nacin kako treba, za razliku od tvojih favorita koji rs ruse deklarativno i ucvrscuju prakticno, to je ono sto ljubiteljima statusa quo smeta.

cetvrto boldirano

ponovo nespretna interpretacija ili besramna insinuacija, do tebe je. ns se ne zalaze za opstanak dva entiteta, ona se zalaze za postovanje zakona i postojeceg ustava (jedinog koji imamo), ne iskljucujuci mogucnost izmjene u jedinoj mogucoj neratnoj proceduri. eh sad,... oni koji zele da se ustav uistinu promjeni nabolje, odnosno postane koliko - toliko normalan, treba da mucnu glavom i skontaju ko ce im i kako to omoguciti. ovi sto su to dosad radili ili neki drugi?
jeza u ledja

#2109 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jeza u ledja »

Liban nikad nije bio politicki stabilan.
I oni su imali rat ko i mi. I njima je zemlja uredjena nakaradno (tipa premijer mora biti musliman, a predsjednik krscanin), pa napreduju.
U Kanadi referendum Kvibeka i uopste ta zajebancija sa separatistima nikad se nije odrazila na ekonomiju. Eno i ako citas o Belgiji znas da je i kod njih slicno sranje (politicki) kao i kod nas, te da im je zemlja uredjena cudno. (dvije provincije, tri govorne zone, ma svasta nesto).
Juzna Koreja napreduje mada su konstantno pod ratnom prijetnjom. Tajvan nesto blaze, ali slicno.
Kipar je podjeljena zemlja, pa jedan njihov 'entitet' napreduje.

Normalno da politicka stabilnost ima pozitivnog uticaja na ekonomiju, no ocigledno nije neophodno.

Sto se tice obrnutog uticaja, Ameri su preporodili Njemacku, Juznu Koreju, Japan da bi uz pomoc ekonomskog napretka omogucili politicku stabilnost. Pa Njemacka je bila podjeljena 45 godina, mnogi ce reci da je upravo ekonomski napredak zapadnog dijela doprinjeo ujedinjenju sa ekonomski nazadnim istocnim.

Sve sto je potrebno je stvoriti podlogu za ekonomski napredak. To se kod nas moze dobrano podstaci smanjenjem drzavnog aparata ili smanjenjem raznoraznih taksi. Za to uopste nije potrebno rjesavati problem postojanja dva entiteta.
Ovo je sve pogotovo bitno ako uzmes u obzir da se opcija mijenjanja politickog sistema, umjesto politike podsticanja ekonomije, preferirala u zadnjih 15 godina, bez haman ikakvih rezultata u zadnjih 6-7 godina. Cak sta vise, mnogi ce reci da je upravo politicka pat pozicija prouzrokovana udaranjem glavom od zid doprinjela ekonomskom nazadku.

Pazi, nije uopste problem ako se neko zalaze za ukidanje entiteta. Problem je ako se neko deklarativno zalaze maltene iskljucivo za to, a NISTA ne moze uciniti da to promjeni. On fakticki trati vrijeme u nista.

Da ne govorimo o tome da je mnogo lakse palamuditi o politici nego raditi na poboljsanju ekonomije.
red label

#2110 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by red label »

Pedja Kojovic wrote: Glasaci Nase stranke i glasaci nasih koalicionih partnera polaze od uvjerenja da je BiH zajednicka domovina svih nasih gradjana i naroda, cije su granice neupitne a unutrasnje uredjenje predmet demokratskog dijaloga i zakonskog procesa.
p.k.
Spoljne granice nisu i ne mogu biti ništa više "neupitne" od unutrašnjih ili unutrašnjeg uređenja.I jedno i drugo je moguće mijenjati sporazumno i uz poštovanje parlamentarne procedure.Što opet znači da bez sporazuma o promjeni uređenja ostaju na snazi važeći propisi.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2111 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

RS se MOZE ukinuti AKO takva procedura,naravno uz podrsku vecine "ruku" u parlamentima,uspije proci kroz parlamente i organe vlasti ove drzave.
Dal' je realna opcija ocekivati da vecina srpskih poslanika digne ruku za tu opciju??

RS se MOZE odcijepiti AKO takva procedura,naravno uz podrsku vecine "ruku" u parlamentu,uspije proci kroz parlamente i organe vlasi ove drzave.
Dal' je realna opcija ocekivati da vecina bosnjackih i probosanskih snaga digne ruku za tu opciju???

Treca opcija je pokusaj prve ili druge varijante provesti upotrebom sile sto je RAT.

Cetvrta varijanta je varijanta neke nove "ala dejton konferencie" gdje bi se OPET sve moralo DOGOVORITI,uz pristanak ogromne vecine svih naroda,narodnosti i njihovih zastupnika,kao i ovo nesto malo gradjana ( :D )sto je ostalo.

Ja ne vidim sta ovdje nije jasno,i sta ovdje grijesi NS,jer je ovo sto sam iznad napisao odprilike (prepricana varijanta)onoga sto po toj problematici zastupaju svi oni koji istupaju u ime NS.

Ja ne vidim sta u ovim stavovima vuce na tu pricu da NS zeli ukinuti RS,il' da zeli da odrzi ili odcijepi RS.

Nazivati ovakvu realpolitiku NS izdajom ili pozivima na fasizam,genocidnost ili bilo sta drugo je teski falsifikat i velika zlonamjernost.

Ako vam je vec do te price,ima jos uvijek onih koji otvoreno stoje iza stavova odcjepljivanja ili ukidanja,cak ima i onih koji su stavili svoje potpise na "dejton",pa bujrum ,opletite sa pljuvanjem po njima ,a ne stavljajte u "nadleznost" NS ni trenutno stanje u kojem se nalazi nasa drzava,a niti spocitavajte odgovorsnot za nesto sto jednostavno nije istina,i nema blage veze sa NS.

E SAD' VI NASTAVITE PO STRANACKIM SEMAMA I U VARIJANTI"PPAGAJSKIH"NAPADA.

Jest'NS je najvece zlo ove zemlje,i salonski su fasisti i masoni,i tajni agenti..(nastavi dalje :mrgreen: :skoljka: )....
Pedja Kojovic

#2112 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Za one koji su me pitali i one koje to zanima na web stranici su azurirani podatci o clanovima organa stranke.
Takodje, Pod rubrikom deklaracije nalaze se skracene verzije nasih prijedloga za reforme pojedinih sektora.

p.k.
Pedja Kojovic

#2113 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Vlada KS krši sopstveni zakon o koncesijama
Friday, 21 May 2010
Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, opozicija je uspjela oboriti prijedlog vladajuće koalicije SBiH i SDA o dodjeli koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na period od 20 godina za pet firmi. Ni jedna ni druga strana nisu ponudile smislenu argumentaciju u čemu je problem sa dodjelom koncesija na području kantona.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, opozicija je uspjela oboriti prijedlog vladajuće koalicije SBiH i SDA o dodjeli koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na period od 20 godina za pet firmi. Ni jedna ni druga strana nisu ponudile smislenu argumentaciju u čemu je problem sa dodjelom koncesija na području kantona.

Ono što javnost možda ne vidi je činjenica da Vlada krši sopstveni Zakon o koncesijama iz 2003. godine kojim je utvrđeno da će svim firmama koje legalno vrše ekploataciju mineralnih sirovina Vlada KS u roku od tri mjeseca ponuditi ugovor o koncesiji na pet godina. Treba li naglasiti da Kanton nikada nije ponudio ugovore o koncesijama i da Vlada krši sopstveni zakon već sedam godina? Sa druge strane, ostaje nejasno zašto je Zakon predvidio koncesije na pet godina kada je praksa u cijelom svijetu da ovisno o rezervama sirovine ovaj period treba biti od 15 do 35 godina.

Opozicija očigledno opstruira dodjelu koncesija tražeći da se prvo polože računi koliko koja firma duguje novca Kantonu. Ujedno, onemogućuje vladajuću koaliciju da ubere poene uoči izbora. S’ druge strane, firmama se ne dozvoljava da po zakonu obavljaju svoju djelatnost, tako što im se prvo donese zakon koji nije u skladu sa praksom u ostatku svijeta, a zatim se i takav zakon prekrši od strane organa vlasti koji ga je izglasao.

Cijela farsa se dešava kao i obično bez javne rasprave, a polje koncesija koje će u budućnosti biti jedan od glavnih javnih prihoda ostaje u potpunom haosu. Pojedini privatnici tu situaciju koriste tako što ne plaćaju nikakve naknade, a nesposobna vlast ta potrživanja ne naplaćuje i gura ih u zastaru, što je već bio slučaj sa stotinama hiljada maraka. Na taj način nekoliko privatnika prisvaja javne prihode, ono malo firmi koje redovno plaćaju se osjećaju prevarenim, a kantonalni vijećnici pokazuju neodgovornost i bahatost na koju je dobar dio javnosti već navikao.
Stoga zahtijevamo da:

1. Vlada hitno objavi koliko je koji privredni subjekt dužan po pitanju naknada za eksploataciju, te da se očituju o sankcijama koje slijede neplatišama, uključujući stanje pokrenutih sudskih sporova
2. Vlada objavi podatak o izgubljenim prihodima zbog zastare za koju jedina snosi odgovornost
3. Nakon utvrđivanja ovih činjenica izmijeni zakon i prilagodi ga pravilima struke
4. Firmama koje posluju legalno i redovno izmiruju obaveze dodijeli koncesije i napokon reguliše ovo polje kantonalne privrede.

Kantonalni odbor Naše Stranke Sarajevo
zlatiborka

#2114 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zlatiborka »

Pedja Kojovic wrote:Vlada KS krši sopstveni zakon o koncesijama
Friday, 21 May 2010

Ono što javnost možda ne vidi je činjenica da Vlada krši sopstveni Zakon o koncesijama iz 2003. godine kojim je utvrđeno da će svim firmama koje legalno vrše ekploataciju mineralnih sirovina Vlada KS u roku od tri mjeseca ponuditi ugovor o koncesiji na pet godina. Treba li naglasiti da Kanton nikada nije ponudio ugovore o koncesijama i da Vlada krši sopstveni zakon već sedam godina? Sa druge strane, ostaje nejasno zašto je Zakon predvidio koncesije na pet godina kada je praksa u cijelom svijetu da ovisno o rezervama sirovine ovaj period treba biti od 15 do 35 godina.

Opozicija očigledno opstruira dodjelu koncesija tražeći da se prvo polože računi koliko koja firma duguje novca Kantonu. Ujedno, onemogućuje vladajuću koaliciju da ubere poene uoči izbora. S’ druge strane, firmama se ne dozvoljava da po zakonu obavljaju svoju djelatnost, tako što im se prvo donese zakon koji nije u skladu sa praksom u ostatku svijeta, a zatim se i takav zakon prekrši od strane organa vlasti koji ga je izglasao.

Cijela farsa se dešava kao i obično bez javne rasprave, a polje koncesija koje će u budućnosti biti jedan od glavnih javnih prihoda ostaje u potpunom haosu. Pojedini privatnici tu situaciju koriste tako što ne plaćaju nikakve naknade, a nesposobna vlast ta potrživanja ne naplaćuje i gura ih u zastaru, što je već bio slučaj sa stotinama hiljada maraka. Na taj način nekoliko privatnika prisvaja javne prihode, ono malo firmi koje redovno plaćaju se osjećaju prevarenim, a kantonalni vijećnici pokazuju neodgovornost i bahatost na koju je dobar dio javnosti već navikao.
Stoga zahtijevamo da:

1. Vlada hitno objavi koliko je koji privredni subjekt dužan po pitanju naknada za eksploataciju, te da se očituju o sankcijama koje slijede neplatišama, uključujući stanje pokrenutih sudskih sporova
2. Vlada objavi podatak o izgubljenim prihodima zbog zastare za koju jedina snosi odgovornost
3. Nakon utvrđivanja ovih činjenica izmijeni zakon i prilagodi ga pravilima struke
4. Firmama koje posluju legalno i redovno izmiruju obaveze dodijeli koncesije i napokon reguliše ovo polje kantonalne privrede.

Kantonalni odbor Naše Stranke Sarajevo
:thumbup: :thumbup:

Ovo je jedan konkretan potez NS i ja ga pozdravljam!

Zanima me hoce li vlada KS odgovoriti na 4 postavljena pitanja i sta ce poslanici NS poduzeti ukoliko se to ne desi.
Pedja Kojovic

#2115 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Prethodne dvije stranice foruma samo potvrdjuju ono sto sam ranije napisao...

Zbog onih forumasa koji dolaze na ovu temu kako bi se informisali o Nasoj stranci meni je zao sto su svjedoci
cinizma i defetizma onih koji ovdje dolaze s drugim motivima.
Jedan, a mozda i jedini, uspjeh stranaka koje su na vlasti vec skoro 20 godina je sto su veliki dio BiH gradjana inficirali osjecajem beznadjem odnosno osjecajem da su radikalne pozitivne promjene u nasoj zemlji nemoguce i da nam ne moze i nece biti bolje- nikad.
To nije tacno. Jedina tema o kojoj nacionalisticke stranke stvarno mogu reci nesto je - kako podici medjunacionalnu tenziju u zemlji pred izbore i na taj nacin obezbjediti jos cetiri godine pljackanje drzavne imovine i poreskog novca gradjana.
(Postovi koji sazdrze lazi i prljavstine, neistine i poluistine imaju za cilj da sprijece promjene koje ce se dogoditi u zemlju u oktobru i spase sadasnju vlast od odgovornosti za katastrofalno ekonomsko socijalno i moralno stanje u zemlji.Oni se zalazu za politike koje su trenutno na vlasti i koja kazu - mi na vlasti cemo se baviti licnim bogacenjem a zivotnom standardu i buducnosti zemlje cemo se, ne samo deklarativno nego i prakticno, posvetiti onda kada se promjeni Ustav, a Ustav se ne moze promjeniti jer to nasi partneri s druge strane koji ovo isto rade u drugom entitetu nece dozvoliti).

Zbog svega ovoga je uspjeh Nase stranke u posljednje dvije godine jos veci. Bez novaca od kontroverznih biznismena, bez laznih obecanja o ukidanju RS-a ili otcepljenju mi smo izgradili politicku stranku koja ce u oktobru sasvim sigurno zauzeti znacajan dio vlasti u BiH i sada je samo pitanje koliko.

Mi se nadamo da ce nas broj u poslanickim klupama i jednog i drugog entiteta biti dovoljan da radikalno promjeni politicku atmosferu u zemlji, da smanji nacionalne tenzije, da na kljucne i vazne pozicije dovede moralne i strucne ljude koji ce vlast obnasati u opstem a ne u licnom interesu.
(Takvih ljudi je srecom jako mnogo i sada su skoro nepoznati jer za njih u sadasnjem sistemu nema mjesta).

Glasaci Nase stranke i glasaci nasih koalicionih partnera polaze od uvjerenja da je BiH zajednicka domovina svih nasih gradjana i naroda, cije su granice neupitne a unutrasnje uredjenje predmet demokratskog dijaloga i zakonskog procesa.Nasim i njihovim glasacima je prioritet njihova i buducnost njihove djece. U kakve skole idu, u kakvim se bolnicama lijece, mogu li svoju egzistenciju omoguciti sebi i svojoj porodici svojim znanjem i postenim radom, itd.

Ocajnicki pokusaji da se ono sto je nezaustavljivo zaustavi nece seustezati ni od cega. Lagace, petljace, pokusavati da nas optuze za nacionalizam ove ili one strane, sirice neistine o pojedincima iz Nase stranke- bez ikakvog stvarnog osnova ili ce nas diskreditovati na druge nacine.
Ali ti pokusaji ce na kraju ostati ono sto su i bili na pocetku ove recenice- ocajnicki i osudjeni na propast.

Rezultati ozbiljnih istrazivanja javnog mjenja su neumoljivi. Da su izbori danas - sadasnja vlast bi bila proslost.

p.k.
Alfa_Ze

#2116 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfa_Ze »

Pedja Kojovic wrote:Za one koji su me pitali i one koje to zanima na web stranici su azurirani podatci o clanovima organa stranke.
Takodje, Pod rubrikom deklaracije nalaze se skracene verzije nasih prijedloga za reforme pojedinih sektora.

p.k.
Mogli ste pored imena clanova IO staviti i gradove iz kojih oni dolaze. Onako cisto radi raje!!
I jos nesto, dali ovo Ermin Hajder, načelnik opštine Bosanski Petrovac treba nesto posebno da znaci ?? :cry:
Real Khan

#2117 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

Poštovani gospodine Kojoviću,

OK, da malo smirim strasti, :D od danas dajem časnu "pionirsku" riječ da neću više postavljati neugodna kritička pitanja kako ne bih dovodio u pitanje političku "mudrost" lidera Naše stranke...eto, ako vam odgovara promociji vaše stranke, pozdravljat ću svaki post i novu informaciju iz vaših redova i aplaudirati kao lud, grcajući u suzama zadovoljstva što se napokon neko sjetio da trebamo jačati ekonomiju (bez obzira na sve PREPREKE). ?ebote, pa niko se ekonomije nije ranije sjetio, u 3p.m. :!: :!: :!: :D

Neću se više pitati kada budem čitao vaše thread-ove "je li ovo mene neko ovdje zayebava i smatra moronom!?". Eto, svaka vam čast. :D Ako će vam biti lakše: "Pobijedit ćete na izborima...ma RASTURIT ĆETE SVE bez ikakve konkurencije..." :D

Jedno skromno i jednostavno pitanje za p.k. (naravno, ne mora mi odgovoriti jer ko smo mi bijedni forumaši da propitujemo na temi koncipiranoj tako da neko nekoga pita a ovaj drugi da odgovara) :D

Je li istina ono što sam čuo da će Milorad Dodik :shock: ovih dana dati ostavku na mjesto Predsjednika SNSD i učlaniti se u ovaj vaš napredni pokret "pozitivnih vjetrova" (čini mi se da je Rajko Vasić-Goebels već popunio pristupnicu NS i čeka odgovor da li će ga Šero "primiti" :lol: )...Čujem također da i Sulejman Tihić i Haris Silajdžić u panici cijepaju svoje stranačke knjižice u strahu od poraza na izborima koju će izvojevati Bojan Bajić. Bakir Izetbegović dao jutros u novinama izjavu u kojoj se distancira od politike svog oca i kaže da je napokon "progledao" kada je pročitao tako kvalitetan plan i program Naše stranke :lol: ... Željko Komšić i Zlatko Lagumdžija skoro sigurno odoše u egzil i to u Beograd jer su se izgleda pokajali što su "neopravdano dali šup-kartu" takvim političkim genijima koje čak i Nobelov komitet svrstava u najozbiljnije kandidate za laureat iz ekonomije. :D
Ma panika opća u čitavoj Bosni (a i Hercegovini), čak i u redovima oba HDZ-a (vidim Čović već kupuje prugasto odijelo jer ZNA da se neće izvaditi čim NS dođe na vlast), dok HSP BiH i NSRzB izgleda kompletni prelaze u ljetnoj pauzi u redove NS. Nisam bio odmah siguran je li u "Nogometni savez" ili "Našu stranku", ali nakon samo sekund razmišljanja sam shvatio kako, gluho bilo, "bogohulim" :D jer Bajićevu karizmu ne smijem dovoditi u pitanje :D (:smajlikojiseklanjavišembiću:) inače će mi se ovdje natovariti hrpa pravih liberalno-socijal-darvinističkih "demokrata" :-) spremnih i snagom šaka i baseball palica, pardon ARGUMENATA, da mi pokažu "pravi demokratski put" i nepobitnu tačnost i opravdanost onih pro-rasističkih teza iz pera Bajić Bojana... Ne znam samo šta kaže Bojan da li uskoro planirate pokrenuti i projekat eugenike među Bošnjacima, jer čujem iz Zavoda za statistiku kažu kako se ovi nekontrolisano "množe" (a to je prema Bajiću prava "opasnost", zar ne?) Mislim da za takav projekat možete dobiti sredstva iz predpristupnog fonda EU...ili iz Fondacije Francisa Galtona...pošaljite aplikacije i jednima i drugim, pa gdje prije odriješe kesu..

Eto, izvinjavam se za sve neugodnosti koje nehotice stavih na pravedna i poštena pleća rukovodstva Naše stranke. Halalite mi neupućenom :D
Corto Maltese

#2118 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Corto Maltese »

Real Khan wrote:Poštovani gospodine Kojoviću,

OK, da malo smirim strasti, :D od danas dajem časnu "pionirsku" riječ da neću više postavljati neugodna kritička pitanja kako ne bih dovodio u pitanje političku "mudrost" lidera Naše stranke...eto, ako vam odgovara promociji vaše stranke, pozdravljat ću svaki post i novu informaciju iz vaših redova i aplaudirati kao lud, grcajući u suzama zadovoljstva što se napokon neko sjetio da trebamo jačati ekonomiju (bez obzira na sve PREPREKE). ?ebote, pa niko se ekonomije nije ranije sjetio, u 3p.m. :!: :!: :!: :D

Neću se više pitati kada budem čitao vaše thread-ove "je li ovo mene neko ovdje zayebava i smatra moronom!?". Eto, svaka vam čast. :D Ako će vam biti lakše: "Pobijedit ćete na izborima...ma RASTURIT ĆETE SVE bez ikakve konkurencije..." :D

Jedno skromno i jednostavno pitanje za p.k. (naravno, ne mora mi odgovoriti jer ko smo mi bijedni forumaši da propitujemo na temi koncipiranoj tako da neko nekoga pita a ovaj drugi da odgovara) :D

Je li istina ono što sam čuo da će Milorad Dodik :shock: ovih dana dati ostavku na mjesto Predsjednika SNSD i učlaniti se u ovaj vaš napredni pokret "pozitivnih vjetrova" (čini mi se da je Rajko Vasić-Goebels već popunio pristupnicu NS i čeka odgovor da li će ga Šero "primiti" :lol: )...Čujem također da i Sulejman Tihić i Haris Silajdžić u panici cijepaju svoje stranačke knjižice u strahu od poraza na izborima koju će izvojevati Bojan Bajić. Bakir Izetbegović dao jutros u novinama izjavu u kojoj se distancira od politike svog oca i kaže da je napokon "progledao" kada je pročitao tako kvalitetan plan i program Naše stranke :lol: ... Željko Komšić i Zlatko Lagumdžija skoro sigurno odoše u egzil i to u Beograd jer su se izgleda pokajali što su "neopravdano dali šup-kartu" takvim političkim genijima koje čak i Nobelov komitet svrstava u najozbiljnije kandidate za laureat iz ekonomije. :D
Ma panika opća u čitavoj Bosni (a i Hercegovini), čak i u redovima oba HDZ-a (vidim Čović već kupuje prugasto odijelo jer ZNA da se neće izvaditi čim NS dođe na vlast), dok HSP BiH i NSRzB izgleda kompletni prelaze u ljetnoj pauzi u redove NS. Nisam bio odmah siguran je li u "Nogometni savez" ili "Našu stranku", ali nakon samo sekund razmišljanja sam shvatio kako, gluho bilo, "bogohulim" :D jer Bajićevu karizmu ne smijem dovoditi u pitanje :D (:smajlikojiseklanjavišembiću:) inače će mi se ovdje natovariti hrpa pravih liberalno-socijal-darvinističkih "demokrata" :-) spremnih i snagom šaka i baseball palica, pardon ARGUMENATA, da mi pokažu "pravi demokratski put" i nepobitnu tačnost i opravdanost onih pro-rasističkih teza iz pera Bajić Bojana... Ne znam samo šta kaže Bojan da li uskoro planirate pokrenuti i projekat eugenike među Bošnjacima, jer čujem iz Zavoda za statistiku kažu kako se ovi nekontrolisano "množe" (a to je prema Bajiću prava "opasnost", zar ne?) Mislim da za takav projekat možete dobiti sredstva iz predpristupnog fonda EU...ili iz Fondacije Francisa Galtona...pošaljite aplikacije i jednima i drugim, pa gdje prije odriješe kesu..

Eto, izvinjavam se za sve neugodnosti koje nehotice stavih na pravedna i poštena pleća rukovodstva Naše stranke. Halalite mi neupućenom :D
Real Khan, popusti malo. Peđa Kojović je, ovom prilikom, u pravu. Ovaj tema je, očito, namijenjena onima koji zanima šta im NS može ponuditi, i šta oni mogu ponuditi NS. Ako neko nije zainteresovan, ili je bio zainteresovan pa uvidio da ga ponuđeni odgovori ne zadovoljavaju, ode i potraži ili napravi sebi opciju koja mu odgovara.
S druge strane, forum je otvorenog tipa, pa se podrazumijeva da ti niko ne može, ili bar ne bi smio, zabraniti da se i dalje očitavaš po ovoj temi. Ali, ako sebi dozvoliš da to radiš na ovaj način, onda je i Peđi Kojoviću dozvoljeno da te prozove kako god hoće, pa i zlonamjernim plaćenikom neke druge stranke. Jer, ne radi se o tome da li si ti stvarno nećiji plaćenik- stvar je u tome da te, na osnovu onoga što pišeš, on takvim doživljava. To je bumerang forumske anonimnosti.
nezavisni

#2119 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nezavisni »

Kada sam prije par dana postavio ovo pitanje:
nezavisni wrote:
Nasa stranka wrote:... a Nikolićev poziv na nezavisnost Republike Srpske, zapravo je poziv na novi rat. Po istom principu, ali s druge strane, smatram da poziv na ukidanje Republike Srpske isto tako znači poziv na novi rat.
Pitanje za Pedju:
Zasto se ove dvije stvari izjednacavaju? Jer... odcjepljenje RS-a znaci promjenu granica Drzave, dok bi ukidanje RS znacilo samo promjenu unutrasnjeg uredjenja. Zar su te dvije stvari jednake? Da li to znaci i da je poziv SDP-a na ukidanje kantona, takodjer poziv na rat? Da li bi eventualno neki zahtjev za osnivanje nove opcine takodjer znacio pozivanje na rat, jer se tu isto tako radi o promjeni unutrasnjeg uredjenja?
dobio sam sljedeci odgovor:
nezavisni
Ono sto sam htio reci je receno precizno.
Vi naravno mozete iz toga izvlaciti svoje zakljucke.
Iz onoga sto ste napisali u svom postu ja mislim da prepojednostavljujete stvari i idete u pogresnom pravcu.
p.k.
Nesto kasnije, drugim povodom Pedja kaze:
Glasaci Nase stranke i glasaci nasih koalicionih partnera polaze od uvjerenja da je BiH zajednicka domovina svih nasih gradjana i naroda, cije su granice neupitne a unutrasnje uredjenje predmet demokratskog dijaloga i zakonskog procesa.
Iz ovog zadnjeg zakljucujem da vanjske granice i unutrasnje uredjenje za NS definitivno nisu isto! Zato mi nije jasno zasto se te dvije stvari ponekad izjednacavaju i smatraju pozivom na rat??? Jer po ovom gornjem principu, svaki poziv na ukidanje RS-a je legitiman (bez obzira bio on realan ili ne), dok je svaki poziv na odcjepljenje nelegitiman i neustavan.
Da li sam opet 'prepojednostavio' stvari??
Abacija

#2120 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

Da nastavim gdje sam stao...
Abacija wrote: Da li je NS da se RS organizuje po kantonalnom principu kao sto je uredjena FBiH?
Pedja Kojovic wrote:abacija

Ne. Zasto bismo nesto sto je neuspjesno multiplicirali?

p.k.
Da li to znaci da je nacin na koji je RS uredjena uspjesan?
Pedja Kojovic wrote:
Abacija wrote:
Pedja Kojovic wrote:abacija

Mi se zalazemo za evropski sistem decentralizacije u kome poreski obveznici imaju vecu kontrolu nad nacinom na koji se njihov novac trosi....
Vise o tome mozete procitati na nasoj web stranici i u nasem prijedlogu ustavnih principa. Tekst je suvise obiman i bilo bi ga neozbiljno prepricavati ovdje u par recenica.

p.k.
To nije odgovor na moje pitanje. Iz ovog sto ste napisali ja ne mogu zakljuciti da li ste Vi odgovorili sa DA ili NE. Molim Vas da mi tako odgovorite. Ponavljam, ako je princip uredjenja FBiH neuspjesan, da li to znaci da je nacin na koji je RS uredjena uspjesan?

I podpitanje: kazete da se zalazete za evropski sistem decentralizacije u kome poreski obveznici imaju vecu kontrolu nad nacinom na koji se njihov novac trosi. Pa zar nije FBiH ustrojena po evropskom sistemu decentralizacije?!
abacija

Vasa logika u tom pitanju je pogresna.
(Da li to sto danas ne pada kisa znaci da je paradajz crven?)

U svakom slucaju, odgovor je, ne.
O administrativnom uredjenju BiH mozete procitati na u nasem prijedlogu ustavnih principa na nasoj web stranici.

p.k.
Moju logiku ostavite meni jer ja nisam zavrsio sa pitanjima. A ukoliko se ispostavi da ja berem paradajz samo kad kisa ne pada onda imate potpuno forumsko pravo da me ismijete.

Ali da se vratim na diskusiju...

Poceo sam citati prijedlog NS i stao sam na prvom i trecem dijelu koji kazu:
1. "Bosna i Hercegovina treba biti uređena kao demokratska, multietnička, složena, funkcionalna i decentralizirana država sa tri nivoa vlasti: lokalnim, regionalnim/entitetskim i državnim. Nadležnosti ta tri nivoa trebaju biti usklađene sa političkom praksom Evropske unije, pri čemu lokalnu vlast treba urediti prema principima lokalne samouprave koji vladaju u Evropskoj uniji, regionalnu/entitetsku također prema principima karakterističnim za prakse zemalja članica EU, a državnu vlast prilagoditi u potpunosti potrebama integracije u EU."

3. U budućoj ustavnoj organizaciji BiH postojeću praksu ostvarivanja prava tri konstitutivna naroda na principima podjele teritorija isključivo po etničkom kriterijima neophodno je zamijeniti praksom koja će etnička prava ostvarivati unutar institucija.

Citavo vrijeme Vi tvrdite kako niste za ukidanje imena entiteta a u programu stoji da podjelu teritorija po nacionalnom kljucu treba zamijeniti. Mene interesuje zasto je to tako? Da li je to kakav jeftin trik da se nacionalisti iz RS-a privole da glasaju za NS?
Real Khan

#2121 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

Corto Maltese wrote: Real Khan, popusti malo. Peđa Kojović je, ovom prilikom, u pravu. Ovaj tema je, očito, namijenjena onima koji zanima šta im NS može ponuditi, i šta oni mogu ponuditi NS. Ako neko nije zainteresovan, ili je bio zainteresovan pa uvidio da ga ponuđeni odgovori ne zadovoljavaju, ode i potraži ili napravi sebi opciju koja mu odgovara.
S druge strane, forum je otvorenog tipa, pa se podrazumijeva da ti niko ne može, ili bar ne bi smio, zabraniti da se i dalje očitavaš po ovoj temi. Ali, ako sebi dozvoliš da to radiš na ovaj način, onda je i Peđi Kojoviću dozvoljeno da te prozove kako god hoće, pa i zlonamjernim plaćenikom neke druge stranke. Jer, ne radi se o tome da li si ti stvarno nećiji plaćenik- stvar je u tome da te, na osnovu onoga što pišeš, on takvim doživljava. To je bumerang forumske anonimnosti.
Pa, dobro onda... :D a zašto onda ne preimenuju temu u prikladniji naslov (npr. "Naša stranka - ALL ABOUT" ili "Samo za Našestrankovce"- drugačije i/ili kritičko mišljenje nije dozvoljeno) :D
Fakat je i meni dosadilo ovo "ja pitam" a odgovora... nigdje na mapi :skoljka: :D
Abacija

#2122 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

zavrzlama wrote:
-LIBERO- wrote:BOJAN BAJIĆ, PREDSJEDNIK NS: Poziv na nezavisnost RS je poziv na rat!

Izjava Tomislava Nikolića kojom on poručuje da Republiku Srpsku vidi kao nezavisnu državu oštro je osudio predsjednik Naše stranke Bojan Bajić. Po njegovim riječima, poziv na nezavisnost RS, zapravo je poziv na novi rat. NS poziva javnost da odbaci ove radikalne političke ideje, koje su blokirale razvoj BiH u zadnjih 15 godina.

- Izjava Tomislava Nikolića, kojom aludira na nezavisnost Republike Srpske, je na tragu dvodecenijske politike njegovog donedavnog šefa Vojislava Šešelja, s kojim je u tandemu davao sebi za pravo da se upliće u politička zbivanja u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a koje su bile priznate od Ujedinjenih nacija kao nezavisne države - izjavio je Bojan Bajić, predsjednik Naše stranke.

- Dvadeset godina njih dvojica potpiruju separatističke želje i ciljeve kod gradjana srpske nacionalnosti koji žive u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, te ih na taj način dovode u zabludu i podstiču da vode samoubilačku separatističku politiku. Mnogi su platili cijenu takvih njihovih ideja, a osnivanje filijale Srpske napredne stranke u Banjaluci je znak da njihova gubitnička misija još nije gotova, a Nikolićev poziv na nezavisnost Republike Srpske, zapravo je poziv na novi rat. Po istom principu, ali s druge strane, smatram da poziv na ukidanje Republike Srpske isto tako znači poziv na novi rat - ističe Bajić.
Naša stranka poziva javnost da se odbace ovakve radikalne političke ideje, koje su blokirale razvoj BiH u zadnjih 15 godina, kako bi gradili novu politiku koja je baziranja na dijalogu i konsenzusu, poštivanju ljudskih prava, ekonomskom razvoju i evropskim ciljevima.
Gos'n Bajic zaboravlja da je svrha postojanja rs-a negiranje drzave BIH ...oni sto traze ukidanje rs-a to traze jer sa ovakvim uredjenejm koje ima rs, je konstantna prijetnja cjelovitosti BIH i ubijanje svakog vida okretanja BIH srba prema BIH i suzivotu sa ostalim narodima...da bi izbjegli negiranje entiteskog uredjenja koje je donio Dejton i da bi srbi dobili blagoslov od nesrba na prihvatanje realnosti na terenu,srbi trebaju promijeniti ime,obiljezje i izbaciti vjersko iz institucijalnog u manjem entitetu..sa ovakvim imenom,obiljezjem i krsnim slavama za institucije tog entiteta, ce se konstantno odrzavati odbojnost drugih prema srbima i tom entitetu ,a srbi ce sve manje osjecati BIH svojom, jer je rs negacija BIH i to dvoje ne ide zajedno..
Posto u prijedlogu ustavnog uredjenja NS stoji da su oni za ukidanje teritorijalnih podjela po nacionalnom kljucu, sto je isto kao i ukidanje RS-a, ispade da je i gos'n Bajic taj koji poziva na rat. Sad mene zanima kako to da p.k. i gos'n Bajic mogu nas koji smo za ukidanje fasistikog entiteta optuzivati za pozivanje na rat a istovremeno izbjegavaju da se pogledaju u ogledalo. :?
Pedja Kojovic

#2123 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

nezavisni

Naravno da je potpuno legitimno zalagati se za legalnu i legitimnu promjenu Ustava i unutrasnjeg uredjenja BiH, ukljucujuci i ono sto ovdje pojednostavljeno zovemo "ukidanje RS-a".
I Ustav BiH i tzv. dejtonski sporazum propisuju procedure za promjenu.
Uprosteno receno, potrebno je imati dvotrecinsku vecinu u entitetskim i u drzavnom parlamentu i to se, ukoliko neko u domovima naroda ne ulozi veto zarad zastite nacionalnih interesa, moze brzo i lako uraditi.

Pozivi na ukidanje RS-a van i protivno procedurama koje su predvidjene za promjenu ovih dokumenata jesu de facto pozivi na rat.

p.k.
Pedja Kojovic

#2124 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

abacija

Promjena naziva entiteta zahtijeva identicnu proceduru kao i promjena Ustava.

p.k.
karljos

#2125 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by karljos »

zasto nasa stranka ne udje u koaliciju sa narodnom strankom radom za boljitak? jedine nenacionalisticke stranke su nsrzb, ns i nova socijalisticka stranka. prije nego sto glasam za vas volio bih obecanje da necete ulaziti u koaliciju sa nacionalistima, pogotovo sa sdp-om.
Locked