Cudo da vam na nos ne izlaze ti politicari u bosni. Niste bili u stanju organizirati priteste kad su odbili prijedlog od EU da bh studebti mogu dzaba stazirati u evropi. Skupilo se svega 100 studenata. Ili kako vam na nos ne izlazi vas nerad i ispijanja kafica po cijeli dan za marku?matematicar_teski wrote:dobro titje ovo nije tema o turcima, postedi nas, volim ih i ja ali mi na nos izlaze sa svojim ublehama.
BH vojna industrija i naoruzanje
-
Tietje24322
#2101 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- andromeda101
#2102 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Buraz, ne traži drugog vođu neg ti pokreni.Tietje24322 wrote:Cudo da vam na nos ne izlaze ti politicari u bosni. Niste bili u stanju organizirati priteste kad su odbili prijedlog od EU da bh studebti mogu dzaba stazirati u evropi. Skupilo se svega 100 studenata. Ili kako vam na nos ne izlazi vas nerad i ispijanja kafica po cijeli dan za marku?matematicar_teski wrote:dobro titje ovo nije tema o turcima, postedi nas, volim ih i ja ali mi na nos izlaze sa svojim ublehama.
Nemoj kritikovati.
Budi vođa pa pokreni.
-
Tietje24322
#2103 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Imam o Turskoj vojnoj industriji. Znam lhyde koji rade u njoj. Ti vjerovatno veze nemas o zivotu jer imas skoro 35.000 postova.madner wrote:Tietje veze nema.
- madner
#2104 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pojma nemas, koji turski VBR sistem koristi navodjene rakete?
- andromeda101
#2105 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ljudi najviše vole primjere, a ne rekla kazala.
Unaprijedi prvo sebe ko pojedinca pa otvori makar neku manju tvorničicu municije pa počni od sitnog.
Nađi market za distribuciju i prodaju i izvozi.
Pa kad oni drugi vide to, nadam se da će ih biti više od 100-tinjak, da te počnu kopirati.
Kritikom nećeš puno postići.
Akcija, primjeri i poduzetnost puno više postižu nego riječi.
Unaprijedi prvo sebe ko pojedinca pa otvori makar neku manju tvorničicu municije pa počni od sitnog.
Nađi market za distribuciju i prodaju i izvozi.
Pa kad oni drugi vide to, nadam se da će ih biti više od 100-tinjak, da te počnu kopirati.
Kritikom nećeš puno postići.
Akcija, primjeri i poduzetnost puno više postižu nego riječi.
-
Tietje24322
#2106 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sve rakete roketsana novije generacije se navode laserom.madner wrote:Pojma nemas, koji turski VBR sistem koristi navodjene rakete?
- andromeda101
#2107 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ljudi bi kupovali a:
Bolje otvoriti nešto domaće pa usput i zaposliti, nego se zaduživati kod Turaka, dok omladina curi napolje.
Ko će odplaćivati i koristiti to? Onaj u Stuttgartu ili Beču?
http://www.radiosarajevo.ba/novost/1352 ... i-senegalau septembru ove godine u BiH je nezaposlenost iznosila 44,8 posto, odnosno nezaposleno je bilo 554.929 lica
Bolje otvoriti nešto domaće pa usput i zaposliti, nego se zaduživati kod Turaka, dok omladina curi napolje.
Ko će odplaćivati i koristiti to? Onaj u Stuttgartu ili Beču?
Last edited by andromeda101 on 25/12/2013 16:07, edited 1 time in total.
- madner
#2108 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pitao sam te za VBR.Tietje24322 wrote:Sve rakete roketsana novije generacije se navode laserom.madner wrote:Pojma nemas, koji turski VBR sistem koristi navodjene rakete?
Model, naziv.
Pitaj raju
-
Tietje24322
#2110 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da znas Turski cuo bi iz predproslog videa da na tom projektu rade. Navodece rakete za vbr nemaju ni usa. Ali imaju zaoklopna vozila koja mogu ispaliti 8 takvih raketa, za avione, brodove pa cak i za podmornice.madner wrote:Pitao sam te za VBR.Tietje24322 wrote:Sve rakete roketsana novije generacije se navode laserom.madner wrote:Pojma nemas, koji turski VBR sistem koristi navodjene rakete?
Model, naziv.
Pitaj raju
- madner
#2111 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Naravno da ima, kao da je problem to napraviti. Doduse za Turke jeste, hvale se tehnologijom koja je 1980 bila zadnji krik.
Znaci ovo sto si napisao
Nastavi sada sa EPPom.
Znaci ovo sto si napisao
Je bila glupost.Turska firma roketsan, kolko vidim producira inteligentne orkane sa pametnim raketama. Ovo nesto vrijedi
Nastavi sada sa EPPom.
-
Tietje24322
#2112 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nema amerika vbr sa pametnim raketama. Mislio sam na bacas raketa sa baterijom od 4 puta 2. U regionu ne postoji zemlja sa modernijom vojnom industrijom od Turske. Samostalno su lancirali vojne satalite . Pametnom dosta.madner wrote:Naravno da ima, kao da je problem to napraviti. Doduse za Turke jeste, hvale se tehnologijom koja je 1980 bila zadnji krik.
Znaci ovo sto si napisao
Je bila glupost.Turska firma roketsan, kolko vidim producira inteligentne orkane sa pametnim raketama. Ovo nesto vrijedi
Nastavi sada sa EPPom.
- madner
#2113 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Naravno da ima, pogledaj MGM-140 ATACMS rakete koje se ispaljuju sa M-270 lansera.
Sta sve covjek nece procitati.
Sta sve covjek nece procitati.
-
Tietje24322
#2114 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jesili ti svijestan koje gluposti pises madner? Turska ima kompletnu vojnu industriju. Produciraju 4 vrste bezpilotnih letijelica; inteligentne rakete i sisteme, rade na svojem vlastitom nacionalnom stealth avionu; poslali su u svemir 3 satalita i imaju cijelu industriju oklopnjaka, vlastiti tenk. Ja neznam kakvi se kompleksi kod tebe stvaraju ali mi se sve cini da si ili iz komunisticke porodice ili si mjesanac neki.
Evo pogledaj recimo ovaj Turski sistem:
A sto se tice balistickih raketa sa dometom od 4500 kilometara na to Turci rade vec godinama evo link:
http://wmdjunction.com/121102_turkey_ba ... ssiles.htm
Turcima su sistemi poput orkana ne interesantni. Nisu im prioritet. Oni imaju druge sisteme kao na onom filmu kojeg sam postavio na prehodnoj stranici. A skupinu tenkova za to imaju navodece manje rakete koje se ispaljivaju ili iz helikoptera ili sa kopna a navode se laserom.
Jeli ovo tehnologija iz 80ih?
Evo pogledaj recimo ovaj Turski sistem:
A sto se tice balistickih raketa sa dometom od 4500 kilometara na to Turci rade vec godinama evo link:
http://wmdjunction.com/121102_turkey_ba ... ssiles.htm
Turcima su sistemi poput orkana ne interesantni. Nisu im prioritet. Oni imaju druge sisteme kao na onom filmu kojeg sam postavio na prehodnoj stranici. A skupinu tenkova za to imaju navodece manje rakete koje se ispaljivaju ili iz helikoptera ili sa kopna a navode se laserom.
Jeli ovo tehnologija iz 80ih?
- madner
#2115 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ti si taj koji je pricao gluposti, to sto sada mjenjas plocu je nesto drugo.
70te i 80te uglavnom.
To cime se hvalis je prije 25 godina bilo u inventaru modernih vojski.
70te i 80te uglavnom.
-
Tietje24322
#2116 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
madner wrote:
Koliko zemalja ima ovo na svijetu (vidi sa ruske televizije u 0.48-1:07).
Samo amerikanci su imali do nedavno satalita sa tom rezolucijom. Turci su ga samostalno napravili. Ni Rusi nemaju tu tehnologiju. I samo 6 zemalja ima interkontinentalne rakete.
https://www.tai.com.tr/tr
-
Tietje24322
#2117 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Na ovom filmu se prikazuje stizanje Americke donacije u naoruzanju brodovima. Vidi se istovaranje M113 vozila kao i m60A3 tenkova:
Mogu reci da je to tada jos solidno izgledalo. Ni u ludilu smece. Tenkovi ko bombone. Sada kada bi se malo dotjerali i modernizirali moglo bi to jos proci dugi niz godina. Treba se odrzavati.
Izjava Americkog ambasadora je zanimljiva. Kaze da ce to naoruzanje uciniti muslimane dominantnim u BiH.
Mogu reci da je to tada jos solidno izgledalo. Ni u ludilu smece. Tenkovi ko bombone. Sada kada bi se malo dotjerali i modernizirali moglo bi to jos proci dugi niz godina. Treba se odrzavati.
Izjava Americkog ambasadora je zanimljiva. Kaze da ce to naoruzanje uciniti muslimane dominantnim u BiH.
-
Nebitan32
#2118 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ima li negdje kompletna lista zemalja izvoznika oruzja? Lista na kojoj bi bila i Bosna pa da vidimo gdje se nalazimo.
Clanak koji sam nasao na francuskoj stranici BFM. Izvoz izrazen u milijardama eura.

Najvece kompanije

Prema ovom clanku, potrosnja na oruzje je povecana za 30% u svijetu u periodu 2008 - 2012. Predvidaju i dalji rast s posebnim naglaskon na zemlje Azije koje sve redeom povecavaju vojne budzete.
http://www.bfmtv.com/economie/france-tr ... 46398.html
U petak sam slusao radio France Info kad sam isao na posao i tad su javili da je Brazil sklopio ugovor o kupovini 36 borbenih aviona od Svedske. Preko 100 miliona eura komad. Plus dodati cijenu obuke, dijelova, prenosa tehnologije itd... Svedska je dobar primjer kako male zemlje mogu uzeti dobar dio kolaca u ovom poslu.
Clanak koji sam nasao na francuskoj stranici BFM. Izvoz izrazen u milijardama eura.

Najvece kompanije

Prema ovom clanku, potrosnja na oruzje je povecana za 30% u svijetu u periodu 2008 - 2012. Predvidaju i dalji rast s posebnim naglaskon na zemlje Azije koje sve redeom povecavaju vojne budzete.
http://www.bfmtv.com/economie/france-tr ... 46398.html
U petak sam slusao radio France Info kad sam isao na posao i tad su javili da je Brazil sklopio ugovor o kupovini 36 borbenih aviona od Svedske. Preko 100 miliona eura komad. Plus dodati cijenu obuke, dijelova, prenosa tehnologije itd... Svedska je dobar primjer kako male zemlje mogu uzeti dobar dio kolaca u ovom poslu.
-
Tietje24322
#2119 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Najdetaljiniji podatci su ti dostupni ovdje:Nebitan32 wrote:Ima li negdje kompletna lista zemalja izvoznika oruzja? Lista na kojoj bi bila i Bosna pa da vidimo gdje se nalazimo.
http://www.sipri.org/research/armaments ... ial_values
Skines excel sheet i imas za svaku zemlju koliki je izvoz. Za BiH nemas nazalost.
-
cigosmercedesom
#2120 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
trenuttno nasa namjenska proizvodi samo streljivo, nikakvo orudje, u okruzenju sve zemlje proizvode dosta toga od oruzja, hrvatska ima HS zatim patriu, srbija dosta toga i razvija.. trebamo nesto proizvoditi pa makar i starudije da se nadju na trzistu u trecim zemljama
-
matematicar_teski
#2121 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nama treba razvoj okloponog vozila, po pricama cuo sam da su ameri da razviju, vozilo tipa patria, samo dosta manje i puno mobilnije, mini verzija hameracigosmercedesom wrote:trenuttno nasa namjenska proizvodi samo streljivo, nikakvo orudje, u okruzenju sve zemlje proizvode dosta toga od oruzja, hrvatska ima HS zatim patriu, srbija dosta toga i razvija.. trebamo nesto proizvoditi pa makar i starudije da se nadju na trzistu u trecim zemljama
-
zoljaM80
#2122 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa jel sad nešto poput patrije ili poput hamera, pitam to, jer jedno drugom nije ni slično..matematicar_teski wrote:nama treba razvoj okloponog vozila, po pricama cuo sam da su ameri da razviju, vozilo tipa patria, samo dosta manje i puno mobilnije, mini verzija hameracigosmercedesom wrote:trenuttno nasa namjenska proizvodi samo streljivo, nikakvo orudje, u okruzenju sve zemlje proizvode dosta toga od oruzja, hrvatska ima HS zatim patriu, srbija dosta toga i razvija.. trebamo nesto proizvoditi pa makar i starudije da se nadju na trzistu u trecim zemljama
-
155_mm
#2123 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
a da prvo pogledamo za sta sluzi orkan:matematicar_teski wrote:ti bi gadjao beograd sa orkanima ?cigosmercedesom wrote:naravno da napad na civile nikako ne smije da bude u razmatranju, ALI samo zamisslite da je armija BiH 93 imala par orkana sa raketama u tuzli ili bihacu, koje bi mozda mogle da dobace BG i Zg, koliko bi samo ta pmisao spasila civila u Sa. da ne govorim kako i danas mozes obasuti cijelo polje protuoklopnim minama i tako sprijeciti invaziju od npr 100 tenkova. Srbija se maksimalno zalaze za tehnologiju koju moze razviti i to razvija i prodaje, niceg se ne odrice. mislim da je takav nacin za pohvalu.
uzdati se u ameriku i uciti od izraelaca, musti pare arapima, a turcima poruciti da nam treba oprema da se molimo za njih
http://www.mycity-military.com/Artiljer ... -M-87.html
orkan bi trebao samo da posluzi ako bi neko pokusao da iskoristi svoju brojcanu prednost na spram probosanskih snaga jer jednostavno drugog srestva se nema pa prije nego se pocne sa "help baznija" da se proba orkanima.
naravno da su orkani zastarijeli tehnikom ali ne i konceptom. pogotovo su zastarijele rakete i po ucinku i po preciznosti. uvodjenjem mogucnosti korekture leta bi se to moglo itekako poboljsati. u tom slucaju bilo bi dovoljno i 6 raketa po lanseru umjesto trenutnih 12 sto bi poduplalo broj orudja . steta da se bas nista ne pokusa.
-
TheMule
#2124 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ni ja ne kontam po cemu je Orkan zastario. VBR-ovi su vazna komponenta svake armije.
Navodjenje/nisanjenje i komunikacija se mora modernizovati, i to je to.
Navodjenje/nisanjenje i komunikacija se mora modernizovati, i to je to.
-
cigosmercedesom
#2125 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ako postoji dokumentacija i alati da se takvo sto radi to je dobra osnova da se krene u modernizaciju, pa steta je da propadne a da mi nesto novo razvijemo od nule jos novo tesko.. zato treba iskoristiti to sto se ima i zna i uraditimaximalno i toposluziti kao temelj na cemu e se raditi.. pa haubice jesu zastarile alli su vazda iste, samo dodati mehanizam za automatiku i punjenje, top kao top.. jos kad bi bili inventivni i sklepali kakav oklop za te hawbice pa nekakve kamione zbavili i natakarili to pa ptoddavali kao kljuc u ruke sistem.. mora se nesto raditi.. a osnova koju je razvijala juga ipak nije za baciti i kad srbija nadje trziste za svoje poluproizvode onda n+bi valjda mogli i mi a da ne govorim koikol je bitno imati jedn fabriku koja radi orudja pa i razvija.. rat je sranje, ko je gori on je sigurniji, tako da i rkani imaju svoju svrhu..