Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
flag

#2101 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote: Ono što još mene zanima je šta je ovo...
Jes ovo gledo.
Uuuu čovječe, kakva je Hirošima... Ne prepadaj me :D ... Nije kod mene hvala Bogu ni nalik ovom
Oticon

#2102 Re: Bášča

Post by Oticon »

Biljci treba 24h da ovo apsorbuje. I ako je vršna trulež, nećeš je u potpunosti zaustaviti ali ćeš je ublažiti i usporiti. Ako je vršna trulež možeš slobodno koristiti plodove koje je zahvatila samo odsjeci dio koji je uhvatilo.
Last edited by Oticon on 10/08/2012 11:25, edited 2 times in total.
Oticon

#2103 Re: Bášča

Post by Oticon »

Jes ovo gledo.
Ovo je bijela sunčana pjegavost.
Mu'min

#2104 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:
Jes ovo gledo.
Ovo je bijela sunčana pjegavost.
Oticon, nisam to mislio pitati već pokušavamo skontati šta je u FLAG i to me zanima.
A ovaj dol link sam dao da usporedi slike sa svojim stanjem.

Ja i ti vječno u kontra razumijevanju. :lol:
Prvo mjerske jedinice, sad ovo. :D
Oticon

#2105 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote: Oticon, nisam to mislio pitati već pokušavamo skontati šta je u FLAG i to me zanima.
A ovaj dol link sam dao da usporedi slike sa svojim stanjem.

Ja i ti vječno u kontra razumijevanju. :lol:
Prvo mjerske jedinice, sad ovo. :D
:lol: :lol: :lol: međudžematlijsko nerazumjevanje :lol: :lol: :lol: . Ja u klin, ti u ploču. A gdje sam i ja potrčala, prvo sam te trebala pitati šta si mislio ;-)
A što se tiče paprika kod Flag, ne može biti bijela sunčeva pjegavost...po meni je vršna trulež...mada u ovoj fazi može se pomješati i sa početkom plemenjače. Flag uslikaj nam i list i stabljiku oboljele biljke.
flag

#2106 Re: Bášča

Post by flag »

Oticon wrote:...mada u ovoj fazi može se pomješati i sa početkom plemenjače. Flag uslikaj nam i list i stabljiku oboljele biljke.
Mislim da je list i stablo paprike i paradajza dobar - da nema nikakvih sumnjivih tragova. Danas neću imati vremena ići u baštu - ali sutra moram. Trebao bih kalcij kupiti pa pokušati napucati paradjz da bude k'o lubenica :lol:
Nadam se da nije plamenjača - čini mi se da nema nekih promjena na listu i stabljici. Al' vidjet ću suta, nikad se ne zna... Valjda nije plamenjača. Samo bi mi još to trebalo.
vrtlar

#2107 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:Pomagajte, parike mi napala vršna trulež. Nedostatak kalcija u paprici (u plodu).... Znam šta sam trebao proljetos uraditi, ali nisam - sada je gotovo. Šta sada da uradim, kako sad da spasim paprike. Takođe i paradajz je napalo, nije masovo k'o paprike, ali ipak je navalilo na paradjz. U nedjelju sve je prelijepo izgledalo... Danas (četvrtak) umal' me srce nije opalilo kada sam vidio paprike.
Hajmo vrtlar, Mu'mine i ostali kako da paprikama dam dobru dozu kalcije, da spašavamo paprike i paradajz. Nije mi jasno... i patlidžan je trebao biti napadnut, a nije. Patlidžan je odličan, nema nikakvih tragova ove truleži. Paprike je opasno napalo.
Image
Šta da mu radim, koje sredstvo da koristim?

Da prepostavim da ti je stablo paprike i paradajza u redu onda je ovo vrsna trulez. Ozegotine od sunca bi se trebale pokazati i na peteljci od paprike .na slici ima jedna peteljka koliko vidim nema ozegotina.I gdje ima dosta kalcija u zemlji desi se vrsna trulez jer stabljika je u nemogucnosti da pokupi kalcijum iz zemlje i ona ga uzima iz ploda.Tvoje paprike su dozivile stres u nedostatku vode normalna pojava gdje su suse.I drugi uzrok je da je korijen u nemogucnosti uzeti vlagu iz zemlje i onda stabljika uzima dodatnu vlagu iz ploda.Da ne pisem referate jer ima jos uzroka ovoj da kazem bolesti dosta ova dva a siguran sam da je kod tebe prvi slucaj gdje si i sam rekao da je nedostatak vode.Mozes prihraniti kalcijumom kako ti je Mumin savjetovao ili uzmi lisce kopra koje ima kalcijuma i zalijevaj negdje sam vec pisao o tome.Sto odmah mozes uraditi 3 l mlijeka i mnogo mnogo vode i zalijevaj na svaku kantu od 10 l stavi casu slatkog mlijeka.
Zamolio bih i tebe i sve druge kad postavljate slike neke bolesti da uslikate cijelu stabljiku.
Last edited by vrtlar on 10/08/2012 12:51, edited 1 time in total.
Mu'min

#2108 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar

kako čili?
U mene u saksijama počela 2. runda u ovoj sezoni, mini pupovi, veličine zrna počeli se fomirati.
vidi ćemo kako će na ovim žegama.
flag

#2109 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote: Mozes prihraniti kalcijumom kako ti je Mumin savjetovao ili uzmi lisce kopra koje ima kalcijuma i zalijevaj negdje sam vec pisao o tome.Sto odmah mozes uraditi 3 l mlijeka i mnogo mnogo vode i zalijevaj na svaku kantu od 10 l stavi casu slatkog mlijeka.
Bojim se da ću pretjerati ako paralelno budem koristio i mlijeko i ovaj kalcij koji Mu'min predlaže. Šta misliš, hoće li biti onda previše kalcija?! Šta mi predlažeš da već sutra uradim?
vrtlar wrote: Zamolio bih i tebe i sve druge kad postavljate slike neke bolesti da uslikate cijelu stabljiku.
Sutra stavljam slike cijele biljke. Boga molim da to bude samo slika paprike. Valjda neću morati slikati i paradajz i patlidžan.
vrtlar

#2110 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:
vrtlar wrote: Mozes prihraniti kalcijumom kako ti je Mumin savjetovao ili uzmi lisce kopra koje ima kalcijuma i zalijevaj negdje sam vec pisao o tome.Sto odmah mozes uraditi 3 l mlijeka i mnogo mnogo vode i zalijevaj na svaku kantu od 10 l stavi casu slatkog mlijeka.
Bojim se da ću pretjerati ako paralelno budem koristio i mlijeko i ovaj kalcij koji Mu'min predlaže. Šta misliš, hoće li biti onda previše kalcija?! Šta mi predlažeš da već sutra uradim?
vrtlar wrote: Zamolio bih i tebe i sve druge kad postavljate slike neke bolesti da uslikate cijelu stabljiku.
Sutra stavljam slike cijele biljke. Boga molim da to bude samo slika paprike. Valjda neću morati slikati i paradajz i patlidžan.

Uradi ili jedno ili drugo ne oboje ali svakako da moras puno puno zaliti paprike i paradajz.
vrtlar

#2111 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:vrtlar

kako čili?
U mene u saksijama počela 2. runda u ovoj sezoni, mini pupovi, veličine zrna počeli se fomirati.
vidi ćemo kako će na ovim žegama.

Ja sam zacilio davno :mrgreen: ;-) :D
kerima1

#2112 Re: Bášča

Post by kerima1 »

kakav vas kalcij kakvi bakraci snasli na ovom 'sagorijevajucem' vremenu :lol: ni zalit se nema vise cime kontrola vode stalno,sve je to nedostatak kise dzaba i zaljevati kad po danu sve izgori.po meni oticon je lijepo opisala jednostavo biljka pocela "jesti"samu sebe :cry:
safran

#2113 Re: Bášča

Post by safran »

Evo i od mene jedan upudate. Danas obrali paradajz a sutra je ORA PARADAJZ-U-FLAŠE 2012. Tikvice propustili da oberemo na vrijeme pa imamo tikve. Ubrala dvije butternut da probam. Patlidzana bilo oko 1,5 kg, ranije smo ga obrstili a biljke cvjetaju ko da je početak jula. Buranija krenula - sutra se mora obrstiti ako mislim imati mlade. Paprike - rodila ih majka - mašala. Ona Andrea, Amanda, kako li se zove - je ODLIČNA. Slatka, hrskava, mirisna. Sutra moramo povaditi i ono malo jada od luka - ako padne kiša biće brkova. Krompir kontam da ne vadim već da računam da je iduće godine posađen :lol: :lol: :lol: :lol:
Eh, sad, kako se skraćuje dan a produžava noć kod nas se pojavljuje rosa a sa rosom i plamenjača. Danas smo poprskali sodom bikarbonom pa se nadam da će je barem usporiti dok skinemo većinu ploda a ostalo je još poprilično.
Slike slijede čim pronađem kabl.
I da se pohvalim da nam je menažerija porasla - 1 ćurka koja nosi jaja, 10 kokica koje trebaju pronijeti uskoro, 2 ćureta - muški i ženski i 2 zekana da se djeca zabavljaju a bogami i lucerku da prerade u kvalitetno đubrivo. Jedna ćurka nam je nastradala - izgleda da ju je mlatno cuko.
kerima1

#2114 Re: Bášča

Post by kerima1 »

safran kakvi vadit krompire sam nek prva jaca kisa padne sad ce to krenut nece cekat proljeca :lol: imat ces fino mladih krompira pred novu g. :D
flag

#2115 Re: Bášča

Post by flag »

Evo slika cijelog stabla paprike. Nisam siguran da je stabljika oboljela. Detaljno sam pregledao svaku stabljiku - nisam nikakve promjene primjetio. Ovo je najbolje što sam uspio uslikati
Image
Image
Svakako su danas dobile prvu dozu kalcija, nadam se da će biti neke fajde. I zalio sam ih tako da sam blato okolo napravio :D . One oboljele parike sam odnio, a one koje su ostale izgledaju odlično. E sad, hoće li i njih ova vršna truleš stići - vidjet ćemo. Ja se nadam da će kalcij pomoći.
vrtlar

#2116 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:Evo slika cijelog stabla paprike. Nisam siguran da je stabljika oboljela. Detaljno sam pregledao svaku stabljiku - nisam nikakve promjene primjetio. Ovo je najbolje što sam uspio uslikati

Svakako su danas dobile prvu dozu kalcija, nadam se da će biti neke fajde. I zalio sam ih tako da sam blato okolo napravio :D . One oboljele parike sam odnio, a one koje su ostale izgledaju odlično. E sad, hoće li i njih ova vršna truleš stići - vidjet ćemo. Ja se nadam da će kalcij pomoći.

Mislim da ces ih spasiti kao sto sam vec napisao paprike su ti imale stres i one ce se ravnomjernim zalijevanjem povratiti a i dodatkom kalcija si im pomogao.Ne znam kad si zalijevao ali bi trebao ako nema kise kod vas oko cevtrtka ponovo zaliti ako si ih zalio juce.U stvari provjeri koliko je vlazno kod tebe je folija.Juce sam na tebe mislio ja moram svaki dan isprazniti bunar prosirivao sam ga i sad imam oko 4000l vode i prisipam vodu bo basti a nema nista a kome treba voda nema je.Sta je bilo sa projektom kopanja bunara kod tebe ili ces pumpu montirati.
Last edited by vrtlar on 12/08/2012 11:10, edited 1 time in total.
Mu'min

#2117 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag

sa čime si konkretno zaljevo? Kakav kalcij?
flag

#2118 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote: Mislim da ces ih spasiti kao sto sam vec napisao paprike su ti imale stres i one ce se ravnomjernim zalijevanjem povratiti a i dodatkom kalcija si im pomogao.Ne znam kad si zalijevao ali bi trebao ako nema kise kod vas oko cevtrtka ponovo zaliti ako si ih zalio juce.U stvari provjeri koliko je vlazno kod tebe je folija.Juce sam na tebe mislio ja moram svaki dan isprazniti bunar prosirivao sam ga i sad imam oko 4000l vode i prisipam vodu bo basti a nema nista a kome treba voda nema je.Sta je bilo sa projektom kopanja bunara kod tebe ili ces pumpu montirati.
A zato se meni štucalo - znači ti si me spominjo :D. Pa to je kod tebe bunarčina, u stvari jeli bunar ili čatrnja?
Po nekom ritmu zalijevanja, u srijedu planiram opet dobro zaliti i pobrati šta bude. Valjda će paradajz konačno pocrveniti, ovi mini su već zreli i uveliko ih jedemo. Ali ovi veliki, ništa. Još su zeleni.
Što se tiče kopanja bunara... Pa nisam siguran šta ću raditi. Onaj rašljar kojeg sam dovodio, kaže da kod mene nema žive vode - već da je to voda koja se cijedi sa brda. Sada imam drugu ideju, aBda, kada budem pravio kakve kućice, sa krova olucima skupljati kišnicu u čatrnju. Ovo mi se čini dobra ideja, mada je na "dugom štapu".
Mu'min wrote:flag

Nemam pojma Mu'mine, kalcij kupio u poljprivrednoj apoteci. Pakovanje od 50 grama u nekoj kesici. Na 10 litara vode ide 10 grama kalcija, ponoviti svakih 10-12 dana prskanje. Na etiketi samo piše da je kalcija za baštu (paradajz, paprika, lubanica itd)
Mu'min

#2119 Re: Bášča

Post by Mu'min »

dragi Flag valjda piše proizvođač, imaš li kesicu kod sebe?
flag

#2120 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:dragi Flag valjda piše proizvođač, imaš li kesicu kod sebe?
Dragi Mu'mine, malo je previše da na posao nosim kalcij za bašču :D. Neki Floravit (ili tako nekako) iz Srbije je proizvođač.
Mu'min

#2121 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Dobro nisam mislio da nosiš kesice za sebom, ko da se drogiraš :D
Pitao sam iz razloga jer da znamo kako koji proizvod ima efekta za buduća pitanja.
Da možemo reći, ef.Flag je probo i svtvarno pomoglo.
flag

#2122 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:Dobro nisam mislio da nosiš kesice za sebom, ko da se drogiraš :D
:lol:
vrtlar

#2123 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:
A zato se meni štucalo - znači ti si me spominjo :D. Pa to je kod tebe bunarčina, u stvari jeli bunar ili čatrnja?
Po nekom ritmu zalijevanja, u srijedu planiram opet dobro zaliti i pobrati šta bude. Valjda će paradajz konačno pocrveniti, ovi mini su već zreli i uveliko ih jedemo. Ali ovi veliki, ništa. Još su zeleni.
Što se tiče kopanja bunara... Pa nisam siguran šta ću raditi. Onaj rašljar kojeg sam dovodio, kaže da kod mene nema žive vode - već da je to voda koja se cijedi sa brda. Sada imam drugu ideju, aBda, kada budem pravio kakve kućice, sa krova olucima skupljati kišnicu u čatrnju. Ovo mi se čini dobra ideja, mada je na "dugom štapu".
Mu'min wrote:flag

Nemam pojma Mu'mine, kalcij kupio u poljprivrednoj apoteci. Pakovanje od 50 grama u nekoj kesici. Na 10 litara vode ide 10 grama kalcija, ponoviti svakih 10-12 dana prskanje. Na etiketi samo piše da je kalcija za baštu (paradajz, paprika, lubanica itd)

Imam ja vodu sa vodovoda ali ta voda ne valja za zalijevanje pa sam iskopao mali bunar i imao oko 800 l vode nekad i vise zavisi od padavina e sad sam iskopao drugi 5m dubine i stavio ona 4 bureta sa onom armaturom okolo a u sredini stavio obicna burad do kraja gore. Stavio visine oko 2 m sljunka i stavio zemlju i gotovo.Gledao sam kod jednog covjeka iskopao catrnju i stavio satorska krila kad kisa pada i sve se slijeva u catrnju plus jos od kuce.Kad nema kise skupi satorska krila.
Mu'min

#2124 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Vrtlar

znaš ti onu kineski: 1 slika kaže više nego 1000 riječi. :)
vrtlar

#2125 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Vrtlar

znaš ti onu kineski: 1 slika kaže više nego 1000 riječi. :)

Znas ti onu Bosansku da sam ja stavio veto na postavljanje slika ti zaboravio izgleda.:mrgreen: ;-) :razz: :D a sta imam slikati samo viri bure iz zemlje nekih 60 cm i to sa poklopcem ako hoces uslikam ja pa postavim maxus za tebe. :mrgreen: ;-) :D
Post Reply