Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
girl
#2101 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bellica, Vama hvala na odgovoru, znaci konacan zakljucak je da meni upravitelj ne moze pomoci. Krov mozemo promijeniti jedino mi sami. Ta prica kako mogu EV skupiti novac s nama ne dolazi u obzir - neko nema posla, neko je penzioner itd. a na kraju krajeva, niko to ne smatra problemom zgrade, kao i uvijek krov se smatra problemom onog ko je na zadnjem spratu. U svakom slucaju morat cemo promijeniti krov sami. To znaci da ja sasvim sigurno i dalje necu placti upravitelja nit' imam ikakve koristi od njega.
-
Bellica
#2102 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nema na cemu. Voljela bih da sam mogla pomoci vise. Da znate, zamjena kompletnog krova je izmedju 15.000-25.000KM i nema teorije da to skupite mjesecnim uplatama. Jednino imate mogucnost za donaciju, skupljanje sredstava putem dodatnog prihoda, kredit i sl. Ne mozete redovno skupiti nikako. Ako mislite da ne trebate placati upravitelju i nemojte, onda taj novac bar usmjerite na zamjenu krova. Ili aplicirajte na neku donaciju, ne znam jesam li Vama ili nekom drugom objasnila postupak.girl wrote:Bellica, Vama hvala na odgovoru, znaci konacan zakljucak je da meni upravitelj ne moze pomoci. Krov mozemo promijeniti jedino mi sami. Ta prica kako mogu EV skupiti novac s nama ne dolazi u obzir - neko nema posla, neko je penzioner itd. a na kraju krajeva, niko to ne smatra problemom zgrade, kao i uvijek krov se smatra problemom onog ko je na zadnjem spratu. U svakom slucaju morat cemo promijeniti krov sami. To znaci da ja sasvim sigurno i dalje necu placti upravitelja nit' imam ikakve koristi od njega.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2103 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@Bellice, možeš li objasniti kakvi su potrebni preduslovi da upraviteljska firma na neki način kreditira EV prilikom velikih radova i kako to sve ''šljaka''? EV ne mogu pobjeći sa svojom imovinom, a otplaćivati takvo zaduženje mogu veoma dugo. Da li ima slučajeva da upraviteljska firma kreditira velike radove i šta je sve uobičajeno u takvim slučajevima? Da li Zakon spominje to kreditiranje?Bellica wrote:Nema na cemu. Voljela bih da sam mogla pomoci vise. Da znate, zamjena kompletnog krova je izmedju 15.000-25.000KM i nema teorije da to skupite mjesecnim uplatama. Jednino imate mogucnost za donaciju, skupljanje sredstava putem dodatnog prihoda, kredit i sl. Ne mozete redovno skupiti nikako. Ako mislite da ne trebate placati upravitelju i nemojte, onda taj novac bar usmjerite na zamjenu krova. Ili aplicirajte na neku donaciju, ne znam jesam li Vama ili nekom drugom objasnila postupak.girl wrote:Bellica, Vama hvala na odgovoru, znaci konacan zakljucak je da meni upravitelj ne moze pomoci. Krov mozemo promijeniti jedino mi sami. Ta prica kako mogu EV skupiti novac s nama ne dolazi u obzir - neko nema posla, neko je penzioner itd. a na kraju krajeva, niko to ne smatra problemom zgrade, kao i uvijek krov se smatra problemom onog ko je na zadnjem spratu. U svakom slucaju morat cemo promijeniti krov sami. To znaci da ja sasvim sigurno i dalje necu placti upravitelja nit' imam ikakve koristi od njega.
-
Bellica
#2104 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Vidim Pipi, ti si se opasno "bacio" na testiranje mene kao PEV. S tim u vezi predlazem da Ministar ili komisija iz MSP pregledaju moje odgovore i izdaju mi taj certifikat bez posebno testiranja
Evo, postoji pozajmica i kredit, moguce je i jedno i drugo i obuhvaceni su Zakonom. Clanom 13 je obuhvacen pojam "Pozajmica" i moguce je pozajmiti od treceg lica ili upravitelja, a regulise se posebnim ugovorom.
Clan 14 ovog zakona definise kredit koji se moze uzeti od banke, s tim da ugovor o posredovanju potpisuje banka i upravitelj zgrade.
Uostalom da ti kazem, neki upravitelji rade ulazima usluge svakako na kredit bez posebnog ugovora. Evo mi npr. mozemo biti zaduzeni do 2000KM, a oni opet popravljaju lift, rasvejtu, vodu...Eh sada, necu ni ja biti bezobrazna pa raditi neke "usminkane" poslove, a zgrada zaduzena, dakle, po ovom principu samo pristajem ako je nesto hitno.
Ne znam da li znas, ali po novom Zakonu, zgrada zaduzena kod upravitelja po uslugama ne moze promijeniti upravitelja, a to je automatski garancija da ce dug/kredit/pozajmica biti vraceni.
Isto kao sto da bi neko mogao imati upraviteljsku firmu, iza nje mora imati neku drugu kojom garantuje sigurnost sredstava koja uplacuju EV. Sto znaci ako upravitelj propadne, novac je i dalje siguran.
I ? Jesam li polozila?
Evo, postoji pozajmica i kredit, moguce je i jedno i drugo i obuhvaceni su Zakonom. Clanom 13 je obuhvacen pojam "Pozajmica" i moguce je pozajmiti od treceg lica ili upravitelja, a regulise se posebnim ugovorom.
Clan 14 ovog zakona definise kredit koji se moze uzeti od banke, s tim da ugovor o posredovanju potpisuje banka i upravitelj zgrade.
Uostalom da ti kazem, neki upravitelji rade ulazima usluge svakako na kredit bez posebnog ugovora. Evo mi npr. mozemo biti zaduzeni do 2000KM, a oni opet popravljaju lift, rasvejtu, vodu...Eh sada, necu ni ja biti bezobrazna pa raditi neke "usminkane" poslove, a zgrada zaduzena, dakle, po ovom principu samo pristajem ako je nesto hitno.
Ne znam da li znas, ali po novom Zakonu, zgrada zaduzena kod upravitelja po uslugama ne moze promijeniti upravitelja, a to je automatski garancija da ce dug/kredit/pozajmica biti vraceni.
Isto kao sto da bi neko mogao imati upraviteljsku firmu, iza nje mora imati neku drugu kojom garantuje sigurnost sredstava koja uplacuju EV. Sto znaci ako upravitelj propadne, novac je i dalje siguran.
I ? Jesam li polozila?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2105 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Položila si, evo, za potpis i pečat se raspitaj kod @vryzas-a sa Dobrinje-5

Evo ti od mene (Autorica:@Viperaberus) moja imenjakina ali bez vatrenog oružja:

Evo ti od mene (Autorica:@Viperaberus) moja imenjakina ali bez vatrenog oružja:

-
Bellica
#2106 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hvala. Slika ove curice je prelijepa
Nadam se da sam je dobila kao nagradu jer sam polozila test.
- PipiDugaDevetka
#2107 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
PipiDugaČarapa joj je ime, zar je nisi prepoznala? Kikice ala Afro i pjege na licu su njen zaštitni znak.Bellica wrote:Hvala. Slika ove curice je prelijepaNadam se da sam je dobila kao nagradu jer sam polozila test.
Ne znam šta joj je danas, inače ima pjege na licu.
Svaka čast za ovo objašnjenje u vezi sa pozajmicama i kreditiranju velikih popravaka na zgradama.
-
Bellica
#2108 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Curica lici na mene kad sam bila mala. Ali stvarno, jer ima krupne oci i tamnu kosu. Ja pjegice nisam imala do ove godine, sad su mi se pojavile. Valjda jer se druzim s tobom PipiPipiDugaDevetka wrote:PipiDugaČarapa joj je ime, zar je nisi prepoznala? Kikice ala Afro i pjege na licu su njen zaštitni znak.Bellica wrote:Hvala. Slika ove curice je prelijepaNadam se da sam je dobila kao nagradu jer sam polozila test.
Ne znam šta joj je danas, inače ima pjege na licu.
![]()
![]()
![]()
Svaka čast za ovo objašnjenje u vezi sa pozajmicama i kreditiranju velikih popravaka na zgradama.
Hvala na podrsci. Pa ja to moram znati, ipak sam ja neki PEV i ipak se spremam za ispit u MSP
- PipiDugaDevetka
#2109 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Čuo sam putem radio-vijesti da ministar solidni, odlazi.
Ko će biti novi ministar, pojma nemam, ali sigurno je da se neće desiti da ne poštuje Zakon koji je na snazi.
Sami konstatuju da FAMOSGRADNJA nije očistila dimnjake, ja pošaljem dopis sa uvjerenjem iz PVB kada se desio požar, i nikome ništa. Haram ti bilo bivši ministre solidni!
Koliko sam samo propatio zbog toga što nisi nadgledao provođenje Zakona!!!! I još me pozivaju na sud kao da sam kakav kriminalac, a samo neću da plaćam nešto što ne dobijem.
Last edited by PipiDugaDevetka on 04/06/2012 18:13, edited 2 times in total.
-
Bellica
#2110 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nadam se da se ova smjena SDA Ministara ne odnosi i na gospodina Cedomira Lukica. Bit ce mi izuzetno zao ako na njegovo mjesto dodje neko drugi. Nije posteno da se oni gore na vrhu igraju, a da mi na malo nizoj razini ispastamo. Ministar je dobra, navikli smo se na njega, a sada ovo. Nadam se da nece doci do ove smjene. Ako neko zna nesto vise neka nam napise, tema dopusta bavljenjem politikom od danas.
- PipiDugaDevetka
#2111 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Oko 100 000 građana/etažnih vlasnika imalo nerazjašnjenih upita ili se žalilo na rad upravitelja, a ministar solidni štitio te šalabajzerske firme jer su zaradile protekciju davajući donacije SDA-u. Prethodno su malo ''zavrtali'' građane/etažne vlasnike (govorim o šalabajzerskim firmama, a ne o svim upraviteljima).http://www.klix.ba/vijesti/bih/skupstina-ks-razrijesila-duznosti-ministre-iz-sda/120604076 wrote:Na ovaj način dužnosti su razriješeni ministar finansija Muhamed Kozadra, ministar kulture i sporta Ivica Šarić, potom ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić, stambene politike Čedomir Lukić, ministar za boračka pitanja Nedžad Ajnadžić, te ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Velida Memić.
Već se spekuliše kako su poznata imena novih ministara u KS:
1. Vahid Karavelić- ministar za boračka pitanja,
2. Zlatko Petrović- ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša,
3. Zilha Ademaj- ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice,
4. Mersiha Sljepičević- ministrica za stambenu politiku
5. SDP će predložiti ministra finansija, a mogući kandidat je Ognjen Samardžić.
6. Mjesto ministra kulture i sporta ponuđeno je Našoj stranci. Ime još nije poznato.
Potvrđivanje kandidata predviđeno je na sjednici Skupštine koja će biti održana najkasnije 20. juna.
Konstatuje njegovo ministarstvo da FAMOS-GRADNJA nije očistilo dimnjake, desi se zapaljenje dimnjaka, ja pošaljem potvrdu PVB kada se desio požar,....i ništa. Matera na umoru nepokretna u stanu, a ja moram ići po potvrdu u PVB, pa jedno milion dopisa da nešto učine....?????? Alah imanet i ti i SDA koja te je bila instalirala da mučiš
narod.
Last edited by PipiDugaDevetka on 04/06/2012 20:55, edited 1 time in total.
-
Bellica
#2112 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ovo nije za vatrometa, a i ti ces se u to uvjeriti veoma brzo. Ne znam iz koje je stranke ova nova ministrica, ali znam zasigurno da ne moze imati znanje i iskustvo koje ima gdin. Lukic.PipiDugaDevetka wrote:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/skupstina-ks-razrijesila-duznosti-ministre-iz-sda/120604076 wrote:Na ovaj način dužnosti su razriješeni ministar finansija Muhamed Kozadra, ministar kulture i sporta Ivica Šarić, potom ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić, stambene politike Čedomir Lukić, ministar za boračka pitanja Nedžad Ajnadžić, te ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Velida Memić.
Već se spekuliše kako su poznata imena novih ministara u KS:
1. Vahid Karavelić- ministar za boračka pitanja,
2. Zlatko Petrović- ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša,
3. Zilha Ademaj- ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice,
4. Mersiha Sljepičević- ministrica za stambenu politiku,
5. SDP će predložiti ministra finansija, a mogući kandidat je Ognjen Samardžić.
6. Mjesto ministra kulture i sporta ponuđeno je Našoj stranci. Ime još nije poznato.
Potvrđivanje kandidata predviđeno je na sjednici Skupštine koja će biti održana najkasnije 20. juna.
- PipiDugaDevetka
#2113 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ko god da je neće postupati onako kako je postupao Lukić, ministar solidni. Imao sam pouzdanu dojavu da je Lukić spriječen da postupi po Zakonu od strane SDA. On, pametniji, sposobniji, školovaniji od cijelog rukovodstva SDA na bilo kojem nivou nije mogao makar da me oslobodi upraviteljstva FAMOS-GRADNJE, samo moje zgrade, ne mora im oduzimati certifikat....Šta ga imam žaliti kada ni on žalio nije mene.
Naravno da će novoj ministrici trebati vremena da se snađe, ali sigurno će poštovati Zakon do u najmanji detalj.
Naravno da će novoj ministrici trebati vremena da se snađe, ali sigurno će poštovati Zakon do u najmanji detalj.
-
Bellica
#2114 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
I gdin. Lukic je postovao Zakon do najmanjeg detalja, uvjerila sam se 100 puta. Eh sada, sto kod vas u zgradi vlada nesloga pa samo tebi ne odgovara Famos gradnja, to je druga stvar.PipiDugaDevetka wrote:Ko god da je neće postupati onako kako je postupao Lukić, ministar solidni. Imao sam pouzdanu dojavu da je Lukić spriječen da postupi po Zakonu od strane SDA. On, pametniji, sposobniji, školovaniji od cijelog rukovodstva SDA na bilo kojem nivou nije mogao makar da me oslobodi upraviteljstva FAMOS-GRADNJE, samo moje zgrade, ne mora im oduzimati certifikat....Šta ga imam žaliti kada ni on žalio nije mene.
Ako gdin. Lukic nije postovao Zakon jer mu SDA nije dospustala, onda ni ovoj novoj nece dopustiti njena stranka, dzaba se radujes, nece nista biti bolje, ne brini.
Ja ga zalim, iskreno, bio je zaista dobar Ministar, znao je raditi svoj posao, ali mi ne bi bili mi kad dobre radnike ne bi gurali pod tepih. Ovo govorim i za sebe samu, mnogo puta mi se desilo da zbog pameti koju hvala Bogu imam budem ispod tepiha jer ima neko "preci" da radi umjesto mene, ko ce klimati glavom i nece imati pojma o zivotu.
- PipiDugaDevetka
#2115 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pročitaj još jednom i zamisli da ti matera nepokretna leži i da se desi požar u zgradi, da dođu iz Sarajevo-gasa i preventivno isključe plin (nema grijanja, mart mjesec, prohladno). I nikako da dođe dimnjačar da pregleda dimnjake i potpiše nalog na osnovu kojeg će Sarajevo-gas uključiti plin. Šta bi ti da si muško-glava porodice?
Svejedno, zadovoljan sam što je 100 000 ljudi poslalo kao neke primjedbe, upite, žalbe i šta ja znam šta sve, uglavnom, prisilili su ga da promijeni Zakon.
Jadni su moji SDP-ovci, vijećnici iz Skupštine Kantona koji nisu ni riječi diskutovali o Zakonu prilikom usvajanja, još sam svakom za kojeg sam glasao poslao e-mail ili FB-privatnu poruku da mi obećaju da NEĆE biti šutljivi vijećnici.
Jednoglasno usvojen Zakon bez diskusije.
Ostaje mi da neredne lokalne izbore zaobiđem SDP. Žao mi je sad što sam im omogućio ''debele plate'', a ni riječi mutavci ne progovaraju.
Svejedno, zadovoljan sam što je 100 000 ljudi poslalo kao neke primjedbe, upite, žalbe i šta ja znam šta sve, uglavnom, prisilili su ga da promijeni Zakon.
Jadni su moji SDP-ovci, vijećnici iz Skupštine Kantona koji nisu ni riječi diskutovali o Zakonu prilikom usvajanja, još sam svakom za kojeg sam glasao poslao e-mail ili FB-privatnu poruku da mi obećaju da NEĆE biti šutljivi vijećnici.
Jednoglasno usvojen Zakon bez diskusije.
Ostaje mi da neredne lokalne izbore zaobiđem SDP. Žao mi je sad što sam im omogućio ''debele plate'', a ni riječi mutavci ne progovaraju.
- PipiDugaDevetka
#2116 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Jeste, poštovao Lukić zakon, ali je kompletna SDA krimogena, pa je pametni Lukić bio potrčko tzv. građevinske mafije.Bellica wrote:I gdin. Lukic je postovao Zakon do najmanjeg detalja, uvjerila sam se 100 puta. Eh sada, sto kod vas u zgradi vlada nesloga pa samo tebi ne odgovara Famos gradnja, to je druga stvar.PipiDugaDevetka wrote:Ko god da je neće postupati onako kako je postupao Lukić, ministar solidni. Imao sam pouzdanu dojavu da je Lukić spriječen da postupi po Zakonu od strane SDA. On, pametniji, sposobniji, školovaniji od cijelog rukovodstva SDA na bilo kojem nivou nije mogao makar da me oslobodi upraviteljstva FAMOS-GRADNJE, samo moje zgrade, ne mora im oduzimati certifikat....Šta ga imam žaliti kada ni on žalio nije mene.
Ako gdin. Lukic nije postovao Zakon jer mu SDA nije dospustala, onda ni ovoj novoj nece dopustiti njena stranka, dzaba se radujes, nece nista biti bolje, ne brini.
Ja ga zalim, iskreno, bio je zaista dobar Ministar, znao je raditi svoj posao, ali mi ne bi bili mi kad dobre radnike ne bi gurali pod tepih. Ovo govorim i za sebe samu, mnogo puta mi se desilo da zbog pameti koju hvala Bogu imam budem ispod tepiha jer ima neko "preci" da radi umjesto mene, ko ce klimati glavom i nece imati pojma o zivotu.
Dokaz: Bio je svjedok odbrane u slučaju Sabiha-nekretnine i ostali.
Znači, znao je i to odlično, sva dešavanja u tim vodama. Najvjerovatnije on ništa nije kriv i morao se odazvati pozivu Suda. Međutim, on je bio tu i zna sve...kako se to radi.
Eto dođe i njegov posljednji dan ministrovanja,...
-
sarajevo63
#2117 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nemojte se svađati, vi ste drugovi 
A sad molim brzinski odgovor (po zakonu):
1. ako je ulaz u minusu (radovi koji su završeni), da li se može mijenjati upravitelj? (drugo je dug et. vlasnika prema upravitelju....)
2. da li će i dosadašnji PEV-ovi morati polagati ispit?
Želim samo provjeriti ....
1. ako je ulaz u minusu (radovi koji su završeni), da li se može mijenjati upravitelj? (drugo je dug et. vlasnika prema upravitelju....)
-
Bellica
#2118 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ne svadjamo se uopste, nego ne dijelimo isto misljenjesarajevo63 wrote:Nemojte se svađati, vi ste drugovi
Izvini, evo da ti odgovorim
1. NE MOZE, ako je ulazu u minusu po uslugama ne mozete zamijeniti upravitelje
2. HOCE, trenutni i buduci PEV ce polagati test
- PipiDugaDevetka
#2119 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Tako ti mene, moja drugarice prevari da sadašnje upraviteljske firme NE MOGU RADITI POSLOVE PEV-a, a ustvari MOGU!HALO.BA wrote:ima, ima, samo ne znam kako mi promace kad sam radio copy/pastenovi.dan.nova.nafaka wrote:Jel šta ima novoga u vezi sa polaganjem ispita za PEV ?
*PRAVILNIK O UVJETIMA ZA IZBOR PREDSTAVNIKA ETAŽNIH VLASNIKA
u kojem stoji:
POGLAVLJE I. OSNOVNE ODREDBE
Pravilnikom o uvjetima za izbor predstavnika etažnih
vlasnika (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuju se: uvjeti koje
mora ispunjavati fizičko lice za obavljanje poslova predstavnika
etažnih vlasnika, uvjeti koje mora ispunjavati pravno lice za
obavljanje poslova predstavnika etažnih vlasnika, postupak i rok
za provjeru znanja putem testiranja izabranih predstavnika
etažnih vlasnika, procedura raspisivanja javnog poziva za Listu
kandidata koji mogu obavljati poslove predstavnika etažnih
vlasnika i način izbora predstavnika etažnih vlasnika i
odre|ivanja prinudnog predstavnika etažnih vlasnika sa Liste
vlasnika.
POGLAVLJE II. UVJETI KOJE MORA ISPUNJAVATI
FIZIČKO LICE ZA OBAVLJANJE POSLOVA
PREDSTAVNIKA ETAŽNIH VLASNIKA
Član 2.
(Op}i uvjeti)
Fizičko lice za obavljanje poslova predstavnika etažnih
vlasnika mora ispunjavati slijede}e op}e uvjete:
a) da je državljanin Bosne i Hercegovine,
b) da ima prijavljeno prebivalište na području Kantona
Sarajevo,
c) da je punoljetno i nije starije od 65 godina,
d) da nije obuhva}eno odredbama člana IX.1. Ustava Bosne i
Hercegovine.
Član 3.
(Posebni uvjeti)
Posebni uvjeti koje mora ispunjavati fizičko lice za
obavljanje poslova predstavnika etažnih vlasnika su:
a) da ima završen najmanje IV ili V stepen stručne spreme,
b) da je položilo test provjere znanja za obavljanje poslova
predstavnika etažnih vlasnika.
POGLAVLJE III. UVJETI KOJE MORA ISPUNJAVATI
PRAVNO LICE ZA OBAVLJANJE POSLOVA
Član 4.
(Op}i uvjet)
Op}i uvjet koji mora ispunjavati pravno lice za obavljanje
poslova predstavnika etažnih vlasnika je da je registrovano za
obavljanje djelatnosti gradnje stambenih i nestambenih zgrada i
pomo}ne djelatnosti upravljanja zgradama.
Član 5.
(Posebni uvjet)
Posebni uvjet kojimora ispunjavati pravno lice za obavljanje
poslova predstavnika etažnih vlasnika je da nije upravitelj u
zgradi u kojoj se bira za predstavnika etažnih vlasnika ili
odre|uje za prinudnog predstavnika etažnih vlasnika.
POGLAVLJE IV. POSTUPAK I ROK ZA PROVJERU
ZNANJA PUTEM TESTIRANJA IZABRANIH
Član 6.
(Provjera znanja putem testiranja izabranih predstavnika etažnih
vlasnika)
(1) Provjera znanja putem testiranja obavezna je za sva lica koja
su izabrana na skupu etažnih vlasnika za predstavnika
etažnih vlasnika, u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na
snagu ovog Pravilnika.
(2) Predstavnik etažnih vlasnika koji u roku propisanom u stavu
(1) ovog člana ne položi test provjere znanja, ne može
obavljati poslove predstavnika etažnih vlasnika, o čemu se
etažni vlasnici obavještavaju putem upravitelja, isticanjem
obavještenja o obavezi izbora drugog lica za predstavnika
etažnih vlasnika, na vidnom mjestu u svakom ulazu u
zgradu.
(3) Provjera znanja putem testiranja ima za cilj provjeru stručne
sposobnosti lica da obavlja poslove predstavnika etažnih
vlasnika.
(4) Test za provjeru znanja je sačinjen od pitanja koja se odnose
na poznavanje Zakona o održavanju zajedničkih dijelova
zgrade i upravljanju zgradom i podzakonskih propisa
donesenih na osnovu tog Zakona, na koja je ponu|eno više
opcijskih odgovora od kojih je samo jedan tačan.
(5) Test se sastoji od ukupno 21 pitanja i kandidat prilikom
rješavanja testa treba odgovoriti na pitanja označavanjem
samo jednog od ponu|enih opcijskih odgovora.
(6) Kandidat je zadovoljio na testu ako tačno odgovori na
najmanje dvije tre}ine pitanja.
(7) Prilikom rješavanja testa kandidatu nije dozvoljeno
korištenje stručne literature, elektronskih, tehničkih i drugih
pomagala.
Član 7.
(Komisija za provjeru znanja putem testiranja izabranih
predstavnika etažnih vlasnika)
(1) Provjeru znanja putem testiranja vrši Komisija za provjeru
znanja putem testiranja izabranih predstavnika etažnih
vlasnika (u daljem tekstu: Komisija), koja se sastoji od tri
člana i imenuje je rješenjem ministar stambene politike
Kantona Sarajevo (u daljem tekstu: ministar).
(2) Obzirom na broj izabranih predstavnika etažnih vlasnika za
koje je potrebno izvršiti provjeru znanja testiranjem, ministar
može imenovati više Komisija iz stava (1) ovog člana.
(3) Članovi Komisije imenuju se iz reda državnih službenika
Ministarstva stambene politike Kantona Sarajevo (u daljem
tekstu: Ministarstvo) koji su se istakli u radu na poslovima
održavanja zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju
zgradom i drugim stručnim poslovima.
(4) Komisija obavještava izabrane predstavnike etažnih vlasnika
o datumu i mjestu provjere znanja testiranjem, putem web
stranice Ministarstva, oglasne ploče Ministarstva i putem
upravitelja.
(5) Komisija priprema pitanja i opcijske odgovore za provjeru
znanja putem testiranja, i na osnovu tako sačinjenih pitanja,
redovno ažurira bazu podataka koja omogu}ava elektronsko
generisanje testa, po metodi slučajnog odabira.
(6) Komisija, najranije 24 sata prije počinjanja testiranja,
utvr|uje sadržaj testa, na način propisan u stavu (5) ovog
člana.
(7) Nakon završene provjere znanja putem testiranja, Komisija
pristupa ocjenjivanju testova.
Član 8.
(Uvjerenje o izvršenoj provjeri znanja putem testiranja)
(1) Licu koje tačno odgovori na najmanje dvije tre}ine pitanja u
testu, ministar na prijedlog Komisije iz člana 7. stav (1) ovog
Pravilnika, izdaje uvjerenje o izvršenoj provjeri znanja
putem testiranja.
(2) Uvjerenje o izvršenoj provjeri znanja putem testiranja sadrži:
naziv organa, ime i prezime lica odnosno naziv pravnog lica,
godinu i mjesto ro|enja, datum izvršenog testiranja, broj i
datum izdavanja uvjerenja, potpis ministra i otisak pečata.
(3) O izdatim uvjerenjima o izvršenoj provjeri znanja putem
testiranja, Ministarstvo vodi evidenciju.
POGLAVLJE V. PROCEDURA RASPISIVANJA JAVNOG
POZIVA ZA LISTU KANDIDATA KOJI MOGU OBAVLJATI
POSLOVE PREDSTAVNIKA ETAŽNIH VLASNIKA
Član 9.
(Raspisivanje javnog poziva)
(1) Ministarstvo po potrebi raspisuje javni poziv za Listu
vlasnika.
(2) Javni poziv se objavljuje u jednim od dnevnih novina, web
stranici Ministarstva i oglasnoj ploči Kantona Sarajevo.
(3) Kandidati podnose prijavu na javni poziv sa dokazima o
ispunjavanju op}ih i posebnih uvjeta propisanih u čl. 2. i 3.
ovog Pravilnika.
(4) Prijava se podnosi Komisiji iz člana 7. ovog Pravilnika.
(5) Komisija po prijemu prijava provjerava ispunjenost uvjeta iz
čl. 2. i 3. ovog Pravilnika na osnovu dostavljene relevantne
dokumentacije i isprava priloženih uz prijavu.
(6) Komisija odbacuje kao neuredne prijave kandidata koje su
neblagovremene i koji ne ispunjavaju uvjete iz čl. 2. i 3.
ovog Pravilnika.
(7) Prijavljene kandidate koji ispunjavaju uvjete iz čl. 2. i 3.
ovog Pravilnika, Komisija obavještava o datumu i mjestu
provjere znanja putem testiranja najmanje osam dana prije
termina predvi|enog za testiranje.
(8) Provjera znanja putem testiranja vrši se na način propisan u
čl. 6., 7. i 8. ovog Pravilnika.
Član 10.
(Lista kandidata koji mogu obavljati poslove predstavnika
etažnih vlasnika)
(1) Ministarstvo na osnovu rezultata provedenog javnog poziva
utvr|uje Listu kandidata koji mogu obavljati poslove
(2) Lista kandidata koji mogu obavljati poslove predstavnika
etažnih vlasnika se utvr|uje na osnovu rezultata testa, a u
slučaju jednakog rezultata testa, kandidati se na Listi
kandidata utvr|uju abecednim redom prezimena i imena
kandidata.
(3) Lista kandidata iz stava (1) ovog člana se objavljuje u
"Službenim novinama Kantona Sarajevo", web stranici
Ministarstva i oglasnoj ploči Kantona Sarajevo.
POGLAVLJE VI. NAČIN IZBORA PREDSTAVNIKA
ETAŽNIH VLASNIKA I ODRE\IVANJA PRINUDNOG
PREDSTAVNIKA ETAŽNIH VLASNIKA SA LISTE
KANDIDATA
Član 11.
(Izbor predstavnika etažnih vlasnika)
Etažni vlasnici mogu izvršiti izbor predstavnika etažnih
vlasnika sa Liste kandidata koji mogu obavljati poslove
predstavnika etažnih vlasnika iz člana 10. ovog Pravilnika.
Član 12.
(Odre|ivanje prinudnog predstavnika etažnih vlasnika)
(1) Za zgradu u kojoj etažni vlasnici na skupu etažnih vlasnika
ne izaberu predstavnika etažnih vlasnika u roku od šest
mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika,
Ministarstvo donosi rješenje o odre|ivanju prinudnog
(2) Prinudni predstavnik etažnih vlasnika se odre|uje sa Liste
vlasnika iz člana 10. ovog Pravilnika, cijene}i redoslijed sa
Liste, kao i mjesto prebivališta kandidata, obzirom na adresu
zgrade za koju se postavlja kao prinudni predstavnik etažnih
vlasnika.
Član 13.
(Postupak donošenja rješenja)
(1) Rješenje iz člana 11. stav (1) ovog Pravilnika sadrži: ime i
prezime prinudnog predstavnika etažnih vlasnika, adresu
stanovanja, tačno označenje zgrade za koju se postavlja za
prinudnog predstavnika etažnih vlasnika i datum sa kojim
prinudni predstavnik etažnih vlasnika počinje sa obavljanjem
poslova.
(2) Rješenje se dostavlja upravitelju za predmetnu zgradu koji je
dužan kopiju istog postaviti na vidnom mjestu u svakom
ulazu zgrade na koju se rješenje odnosi, sa tačnom
naznakom kada je rješenje postavljeno na vidno mjesto.
(3) Rješenje o odre|ivanju prinudnog predstavnika etažnih
vlasnika je konačno, protiv istog se ne može izjaviti žalba,
ali se može pokrenuti upravni spor kod Kantonalnog suda u
Sarajevu.
(4) Prinudni predstavnik etažnih vlasnika ima sva prava i
obaveze predstavnika etažnih vlasnika propisane Zakonom o
održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju
zgradom, do izbora predstavnika etažnih vlasnika na skupu
etažnih vlasnika.
POGLAVLJE VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Član 14.
(Ravnopravnost spolova)
Gramatička terminologija u ovom Pravilniku odnosi se
podjednako na lica muškog i ženskog spola, bez obzira na rod
imenice upotrijebljen u tekstu Pravilnika.
Član 15.
(Stupanje na snagu)
Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana
objavljivanja u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".
Broj 27/01-02-10003/12
Objavljeno : 03.05.2012
Samo dodatna zarada za upraviteljske firme, pa u svom Udruženju se dogovore ''ti meni PEV-uj, ja ću tebi PEV-ovati''. Vidi podebljano u Pravilniku.
Fala Bogu, pa nema više ministra solidnog.
Čim nađem slobodnog vremena pišem dopis da nova ministrica nekako ovo onemogući, kako god zna i umije.
Kako bona @Bellice ne shvataš da se moja gospođa mama smrzavala u martu te godine i danima nema dimnjačara da pregleda sporni dimnjak da bi Sarajevo-gas uključio svima plin. Je li bolje umrijeti od hladnoće, upale pluća ili izgorjeti u požaru?
Ja sam morao za gušu uhvatiti PEV-a, gurbetskog đuturuma da to završi. Pošto je on lično išao do Udruženja dimnjačara, sumnjam da FG uopšte nije imala ugovorenog podizvođača, ali su poslali Ministarstvu neki ugovor na koji su mogli staviti datum potpisivanja koji su htjeli u dogovoru sa dimnjačarem kojeg ti poznaješ. Svejedno je nekome, hoće li umrijeti od hladnoće, vatre ili upale pluća. Glavno je da crkne i onda mu je/joj sasvim svejedno šta je bilo.
-
sarajevo63
#2120 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
E, hvala, sad je provjerenoBellica wrote:Ne svadjamo se uopste, nego ne dijelimo isto misljenjesarajevo63 wrote:Nemojte se svađati, vi ste drugovi
Želim samo provjeriti ....100.000X prezvakana tema, ako plin curi i zavrne ga Sarajevo-gas, bar u mojoj zgradi, nece ga ni pustiti dok sve 100% ne bude ispravno. Kod mene su EV bili skoro 4 mjeseca bez plina dok se sve nije regulisalo, jer necu da ja, neko moj ili neko od komsija nastrada. Bolje je biti ziv u hladnom nego mrtav u toplom. Neka dodje do povrata CO u januaru, a ne martu, zavrnut ce plin i to ako treba po mom nalogu (jer komsija prvo zove mene, a ne Sarajevogas).
Izvini, evo da ti odgovorim
1. NE MOZE, ako je ulazu u minusu po uslugama ne mozete zamijeniti upravitelje
2. HOCE, trenutni i buduci PEV ce polagati test
Nek je sretno PEV-ovima
Ne dijeliti isto mišljenje = razmjena iskustava
- Altsa
#2121 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
moze al morate prvo izmiriti sve dugove prema upravitelju pa traziti promjenusarajevo63 wrote:Nemojte se svađati, vi ste drugovi
-
sarajevo63
#2122 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pa naraFski, u svakom slučaju hvala. svaki ugovor je važeći dok se ne raskine i napravi noviAltsa wrote:moze al morate prvo izmiriti sve dugove prema upravitelju pa traziti promjenusarajevo63 wrote:Nemojte se svađati, vi ste drugovi
- Altsa
#2123 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
ja sam imao problem tj. nas ulaz sa upraviteljom koji nije nista htio da radi...mi smo imali sve napismeno zahtijeve koje smo upucivali njima ali opet nista...pa smo mi iz svog dzepa poceli da placamo opravke koje su njihova obaveza (da napomenem da sam redovno placao svoje obaveze) dok nam nije pukao film i raja u ulazu su prestala da placaju svoje obaveze...nakon nekog perioda su nam poslali tuzbe koje su zavrsile na sudu gdje i pored dokaza da je bilo para i nasih zahtijeva za opravkama sudinica mi u oci kaze da sam ja u pravu ali je zakon na strani upravitelja i da je najbolje da se dogovorimo sa njima oko placanja...elem dogovorili smo se da platimo ono najosnovnije i nogirali ih...novi upravitelj je cim je dosao uradio na nasem ulazu vise nego ovaj stari da je bio jos 10 godina kod nas i koliko vidim ljudi i placaju, a upravitelj i radi...ja bas ne kontam te upravitelje kojima je u interesu da se placa a za to je dovoljno da samo pokazu malo volje i da se vidi da nesto rade onda bi im i stanari sigurno placali u vecem provcentu...ovako samo uzimaju pare i nista ne radesarajevo63 wrote:Pa naraFski, u svakom slučaju hvala. svaki ugovor je važeći dok se ne raskine i napravi noviAltsa wrote:moze al morate prvo izmiriti sve dugove prema upravitelju pa traziti promjenusarajevo63 wrote:Nemojte se svađati, vi ste drugovi
Želim samo provjeriti ..... Meni je u suštini svejedno al imam PEV-a (koji je .... ) a koji je za danas stavio sastanak sa 2 tačke: 1. rad- nerad upravitelja i 2. razno, u svakom slučaju nasmijao me kad sam vidjela "poziv" na tabli;
- PipiDugaDevetka
#2124 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Altsa wrote: ja sam imao problem tj. nas ulaz sa upraviteljom koji nije nista htio da radi...mi smo imali sve napismeno zahtijeve koje smo upucivali njima ali opet nista...pa smo mi iz svog dzepa poceli da placamo opravke koje su njihova obaveza (da napomenem da sam redovno placao svoje obaveze) dok nam nije pukao film i raja u ulazu su prestala da placaju svoje obaveze...nakon nekog perioda su nam poslali tuzbe koje su zavrsile na sudu gdje i pored dokaza da je bilo para i nasih zahtijeva za opravkama sudinica mi u oci kaze da sam ja u pravu ali je zakon na strani upravitelja i da je najbolje da se dogovorimo sa njima oko placanja...elem dogovorili smo se da platimo ono najosnovnije i nogirali ih...novi upravitelj je cim je dosao uradio na nasem ulazu vise nego ovaj stari da je bio jos 10 godina kod nas i koliko vidim ljudi i placaju, a upravitelj i radi...ja bas ne kontam te upravitelje kojima je u interesu da se placa a za to je dovoljno da samo pokazu malo volje i da se vidi da nesto rade onda bi im i stanari sigurno placali u vecem provcentu...ovako samo uzimaju pare i nista ne rade
Al' ipak prije nego li dođu liftadžije PEV neka zapiše serijske brojeve važnijih dijelova postrojenja. Naprimjer, zna se desiti da majstori pokupe noviji motor da bi ga negdje ugradili, a ostave neki stariji koji je renoviran.
@Bellica ne mrda od majstoraa kada rade kod nje, sve kontroliše, zvoca, dosađuje, ali je tu i ništa se ne može sfušeriti ili nabrzaka ''odraditi''.
-
Bellica
#2125 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Zato kod mene sve funkcionise, hvala sto si me pohvalio druze Pipi