Jeste sa te strane možda bolja, mada nije problem mijenjati poslodavca i kada imas "ograničenje", samo moraš javiti opet u KVR-u, ali ne znam kako ide poslije spajanja porodice za unbefristet/neograničeni boravak. Tipa 1 ima blue card, nakon 21/33 mjeseca aplicira za neograničeni boravak, je li i bračni partner isto aplicira na osnovu njega ili čeka posebno za sebe?mousstapha wrote:Pa vjerovatno nije ogranicena na poslodavca, na poslove koje moze traziti. Cak i plava karta na pocetku ima to ogranicenje.
Viza za Njemacku
- sve_ovo_ja
#2101 Re: Viza za Njemacku
- vjesticanametli
#2102 Re: Viza za Njemacku
Kako nije prob....moras trazit zustimmung a meni nije trebao....samo kaze isplatite mi sve i dam otkaz.....
- sve_ovo_ja
#2103 Re: Viza za Njemacku
Pa da je bolje i brže bez ikakvih uslova, naravno da jeste, ali znam više slučajeva gdje su se mijenjali poslovi bez problema. Ako je i drugi posao u istoj struci, i ispunjava uslove za BC, neće te odbiti za Zustimmung.vjesticanametli wrote:Kako nije prob....moras trazit zustimmung a meni nije trebao....samo kaze isplatite mi sve i dam otkaz.....
- Paulaner
#2104 Re: Viza za Njemacku
Za spajanje porodice je bitnije koliko je jedan clan u Njemackoj od toga koliko ste vec u braku!
- Chakson
#2105 Re: Viza za Njemacku
Pozdrav.
Da li je neko dobio Blue card sa diplomom koja je H+/- oznacena na anabin ili ima iskustva?
Lijep pozdrav i hvala.
Da li je neko dobio Blue card sa diplomom koja je H+/- oznacena na anabin ili ima iskustva?
Lijep pozdrav i hvala.
-
haribesic
#2106 Re: Viza za Njemacku
Pozz da li neko zna kakva je situacija npr sa DHL da li se preko njih moze dobiti viza i kako to ide, ima li neko informacija o tome, hvala.
- skafiskafsnjak
#2107 Re: Viza za Njemacku
Ljudi , da li znate postoji li neki nacin ubrzavanja vize ?
Koliko god ja imao zelju da odem ... opet opreza nikad dosta jer ljudi svasta rade.
Prijatelj sa Hr pasosem radi tamo, i kaze gazda trazi radnika, firma za autodijelove u pitanju . I kaze , dao mu prijavu da ja popunim , pa da dodjem na razgovor. Ako bude sve ok , primit ce me ... kao kad dodjem, otvorit ce racun u banci i osiguranje prijaviti ... A firma ce dati saglasnost neku da se papiri sredjuju .
I ja mu kazem , da li si mu rekao da mi je bh pasos, da cekam vizu ...kaze jesam.
Pitam se sad, da li postoji nacin ubrzavanja dobijanja vize ? jer niije u pitanju deficitarno zanimanje niti VSS ...
Koliko god ja imao zelju da odem ... opet opreza nikad dosta jer ljudi svasta rade.
Prijatelj sa Hr pasosem radi tamo, i kaze gazda trazi radnika, firma za autodijelove u pitanju . I kaze , dao mu prijavu da ja popunim , pa da dodjem na razgovor. Ako bude sve ok , primit ce me ... kao kad dodjem, otvorit ce racun u banci i osiguranje prijaviti ... A firma ce dati saglasnost neku da se papiri sredjuju .
I ja mu kazem , da li si mu rekao da mi je bh pasos, da cekam vizu ...kaze jesam.
Pitam se sad, da li postoji nacin ubrzavanja dobijanja vize ? jer niije u pitanju deficitarno zanimanje niti VSS ...
- vjesticanametli
#2108 Re: Viza za Njemacku
Ne postoji osim da iz bundestaga neko urgira
-
Tuzlatuzla12
#2109 Re: Viza za Njemacku
Samo da kazem ljudima koji ganjaju plavu kartu a imaju supruznika, da se moze predati ISTOVREMENO. Prilikom rezervisanja svog termina, upisete broj posjetilaca:2. Sto se dokumentacije tice, supruzniku je potrebno sve iz regularnog procesa spajanja porodice, izuzev dokaza o poznavanju njemackog jezika. Ova informacija mi je dosla iz ambasade na mejl, nazalost prekasno. A nigdje nazalost nisam procitala da to moze pa ni na ovom forumu. Tako da znate.
- ranger
#2110 Re: Viza za Njemacku
da potvrdim samo. isto je rekla sluzbenica na viziranju.Tuzlatuzla12 wrote:Samo da kazem ljudima koji ganjaju plavu kartu a imaju supruznika, da se moze predati ISTOVREMENO. Prilikom rezervisanja svog termina, upisete broj posjetilaca:2. Sto se dokumentacije tice, supruzniku je potrebno sve iz regularnog procesa spajanja porodice, izuzev dokaza o poznavanju njemackog jezika. Ova informacija mi je dosla iz ambasade na mejl, nazalost prekasno. A nigdje nazalost nisam procitala da to moze pa ni na ovom forumu. Tako da znate.
njen kolega na prijemu dokumenata to nije znao/htio reci jebem li mu rod i porod.
- valjuga
#2111 Re: Viza za Njemacku
Nas uvijek najviše hebu naši.ranger wrote:da potvrdim samo. isto je rekla sluzbenica na viziranju.Tuzlatuzla12 wrote:Samo da kazem ljudima koji ganjaju plavu kartu a imaju supruznika, da se moze predati ISTOVREMENO. Prilikom rezervisanja svog termina, upisete broj posjetilaca:2. Sto se dokumentacije tice, supruzniku je potrebno sve iz regularnog procesa spajanja porodice, izuzev dokaza o poznavanju njemackog jezika. Ova informacija mi je dosla iz ambasade na mejl, nazalost prekasno. A nigdje nazalost nisam procitala da to moze pa ni na ovom forumu. Tako da znate.
njen kolega na prijemu dokumenata to nije znao/htio reci jebem li mu rod i porod.
Znam ja nas
- sve_ovo_ja
#2112 Re: Viza za Njemacku
Nisam ni ja znao do sada, svaka cast za dijeljenjeTuzlatuzla12 wrote:Samo da kazem ljudima koji ganjaju plavu kartu a imaju supruznika, da se moze predati ISTOVREMENO. Prilikom rezervisanja svog termina, upisete broj posjetilaca:2. Sto se dokumentacije tice, supruzniku je potrebno sve iz regularnog procesa spajanja porodice, izuzev dokaza o poznavanju njemackog jezika. Ova informacija mi je dosla iz ambasade na mejl, nazalost prekasno. A nigdje nazalost nisam procitala da to moze pa ni na ovom forumu. Tako da znate.
Najgora je nasa stoka, pola presuti tih informacija i jos ne daju telefon unijeti kada imas termin, eto slikat cu nekoga ili bombu baciti (a u isto vrijeme u DE nikome ni na kraj pameti), a ni prostorije ni ormarica da ostavim dok predajem dokumenta.
- mousstapha
#2113 Re: Viza za Njemacku
E cuj nasi stoka u njemackoj ambasadi.
- MaroonBrigade
#2115 Re: Viza za Njemacku
Mislim da je sarkazam u pitanju 
-
Tuzlatuzla12
#2116 Re: Viza za Njemacku
Katastrofa, meni je mrak na oci pao. Ja sam to procitala na zvanicnom sajtu plave karte (eu blue card.com ili tako nesto) i hajde rekoh da ipak potvrdim sa ambasadom. Odgovor je stigao nakon mjesec dana. Zalosno. Meni i termin prosao, predala dokumenta tipa u utorak, a gamad mi u petak odgovorila. Jos jedna bitna stvar za nosioce plave karte a isto je vezano za spajanje porodice. Prijevremeni termin se MOZE dobiti. Supruznik/djeca neka zakazu termin regularno za spajanje porodice (preko onlajn sistema na stranici ambasade). Nakon sto nosioc plave karte istu i podigne u Njemackoj, salje molbu ambasadi za prijevremeni termin (na mejl ambasade) gdje navodi broj koji je supruznik dobio u mejlu prilikom potvrde termina od ambasade, skeniranu plavu kartu, skeniran internacionalni vjencani list i ugovor o stanu (16 kvadrata minimalo mora biti PO OSOBI.Dakle 32kv najmanje,ako su supruznici bez djece). 2 slucaja poznajem, jedan je dobio termin za 3 sedmice,drugi isto tako slicno.sve_ovo_ja wrote:Nisam ni ja znao do sada, svaka cast za dijeljenjeTuzlatuzla12 wrote:Samo da kazem ljudima koji ganjaju plavu kartu a imaju supruznika, da se moze predati ISTOVREMENO. Prilikom rezervisanja svog termina, upisete broj posjetilaca:2. Sto se dokumentacije tice, supruzniku je potrebno sve iz regularnog procesa spajanja porodice, izuzev dokaza o poznavanju njemackog jezika. Ova informacija mi je dosla iz ambasade na mejl, nazalost prekasno. A nigdje nazalost nisam procitala da to moze pa ni na ovom forumu. Tako da znate.![]()
Najgora je nasa stoka, pola presuti tih informacija i jos ne daju telefon unijeti kada imas termin, eto slikat cu nekoga ili bombu baciti (a u isto vrijeme u DE nikome ni na kraj pameti), a ni prostorije ni ormarica da ostavim dok predajem dokumenta.
-
Tuzlatuzla12
#2117 Re: Viza za Njemacku
Nije bas odgovor na tvoje pitanje ali mozda ce ti pomoci. Oznaka H+ ti u sustini znaci da ne moras podnijeti zahtjev u ZAB (proguglaj) da ti urade ekvivalenciju diplome. To znaci da ti je fakultet vec priznat u Njemackoj (bilo da zelis nastaviti skolovanje ili se zaposliti) i samo izvadis potvrdu sa anabin sajta. U ostalim slucajevima, popunis onlajn obrazac na zvanicnoj stranici ZAB-a i oni ti posalju sta ces im dostaviti. Na osnovu dostavljenih dokumenata sa tvoje strane,oni porede tvoju diplomu i vrse ekvivalenciju sa nekim faksom u Njemackoj i jave ti rezultate da li ti je diploma priznata ili ne. To placas 200 € sto ti zavrse. I ako je odgovor potvrdan, ti tu potvrdu predajes umjesto izvoda sa anabina. Eto valjda je bilo od pomoci.Chakson wrote:Pozdrav.
Lijep pozdrav i hvala.
-
sLLayer
#2118 Re: Viza za Njemacku
Ako imam austrijsku studentsku vizu i hocu u Njemacku, da li moram ici preko ambasade u Sarajevu i cekati termin ili mogu to nekako izbjeci jer zivim u Austriji 
- TDK-90
#2119 Re: Viza za Njemacku
Ne znam da lim ti sta pomaze , ali ovdje (u Njemackoj) znam puno ljudi koji su dosli sa slovenskom vizom (odobren boravak u Sloveniji) u zadnje vrijeme prolazi i hrvatska viza. Ljudi su dosli ovdje preko prijatelja nasli posao firma im napisala da im treba taj radnik i sa tim papirom u Njemackoj su dobili bez puno cekanja njemacku radnu vizu i boravak.sLLayer wrote:Ako imam austrijsku studentsku vizu i hocu u Njemacku, da li moram ici preko ambasade u Sarajevu i cekati termin ili mogu to nekako izbjeci jer zivim u Austriji
Probaj ako imas nekoga u Njemackoj dodji . Iz iskustva je bolje i lakse u vecim gardovima jer su institucije liberalnije
Sretno
- skafiskafsnjak
#2120 Re: Viza za Njemacku
Ja mislim da to ne moze .
Ti sa Slovenskom i Hrvatskom vizom su vjerovatno radnici nekih Hr i Slo firmi koje rade poslove u NJemackoj -- nesto kao u nas detasirani radnici .
A u ovom slucaju u njega jos studentska viza , cisto sumnjam.
Ali ako zeli studentsku njemacku, ne ceka se previse...samo je problem sto je nastava pocela u septembru .
Ti sa Slovenskom i Hrvatskom vizom su vjerovatno radnici nekih Hr i Slo firmi koje rade poslove u NJemackoj -- nesto kao u nas detasirani radnici .
Ali ako zeli studentsku njemacku, ne ceka se previse...samo je problem sto je nastava pocela u septembru .
-
Rump
#2121 Re: Viza za Njemacku
Čisto informativno da znaju oni koji su predali za termin kada i ja.
Predao sam zahtjev za termin 6.6.2017. i prije 4-5 dana sam dobio mail sa konačnim terminom koji je 30.11.2018.
Godina i po... Svaka čast
Termin je za radnu vizu inače
pozdrav
Predao sam zahtjev za termin 6.6.2017. i prije 4-5 dana sam dobio mail sa konačnim terminom koji je 30.11.2018.
pozdrav
- valjuga
#2122 Re: Viza za Njemacku
Nek je sretnoRump wrote:Čisto informativno da znaju oni koji su predali za termin kada i ja.
pozdrav
- TDK-90
#2123 Re: Viza za Njemacku
skafiskafsnjak wrote:Ja mislim da to ne moze .
Ko ima stalni boravak u Hr. ili Slo. i nadje Firmu u Njemackoj koja ce mu garantovati posao ( par rijeci na papiru) dobite ce u Njemackoj Landratsamt Radnoboravisnu vizu.Ausländern, die in einem anderen EU-Mitgliedsstaat die Rechtsstellung eines langfristig Aufenthaltsberechtigten besitzen, wird eine Aufenthaltserlaubnis erteilt, wenn der Aufenthalt im Bundesgebiet länger als drei Monate dauern soll.
Langfristig Aufenthaltsberechtigte sind Ausländer, die einen Aufenthaltstitel nach der EU-Richtlinie 2003/109/EG vom 25.11.2003 besitzen, der mit der Bezeichnung „Daueraufenthalt-EG“ oder „Daueraufenthalt-EU“ in der jeweiligen Amtssprache des ausstellenden EU-Mitgliedstaates versehen ist.
Ausgenommen sind Inhaber eines von Großbritannien, Dänemark und Irland ausgestellten Aufenthaltstitels, da diese EU-Mitgliedsstaaten die EU-Richtlinie 2003/109/EG vom 25.11.2003 nicht anwenden.
Die allgemeinen Erteilungsvoraussetzungen für einen deutschen Aufenthaltstitel, wie z.B. ein gesicherter Lebensunterhalt, gelten uneingeschränkt.
Die Aufenthaltserlaubnis gestattet eine Erwerbstätigkeit. Der Umfang der gestatteten Erwerbstätigkeit hängt davon ab, welchem Zweck (z.B. Studium, Beschäftigung, selbstständige Tätigkeit) der Aufenthalt überwiegend dienen soll. Die §§ 16-21 Aufenthaltsgesetz werden analog angewendet.
Ja ti pricam da znam masu ljudi koji su tako dosli - I ima masa ljudi koji planirau tako doci.... prvo predaju vizu za Sloveniju npr. vozac ... prodje neko vrijeme i presaltaju se u Njemacku.
Ljudi su to vec razradili
Ljudi su expresno saznali kako da promjene poslodavca - sa onom vizom koju su skoro odobrili bosancima
Ponavljam , ako imas nekoga u Njemackoj dodji par dana popricaj sa nasima, dosta toga se da napravitisLLayer wrote:
Ako imam austrijsku studentsku vizu i hocu u Njemacku, da li moram ici preko ambasade u Sarajevu i cekati termin ili mogu to nekako izbjeci jer zivim u Austriji
Mozda za pocetak promjenis austrijsku studentsku , za njemacku studentsku .... pa poslije se opet presaltas .
Dosta toga se moze ovdje direktno , i ne daj da te pokolebaju
-
Zanima mee
#2125 Re: Viza za Njemacku
Poz svima
E ovako imam pasos koji vrijedi do polovine iduce godine! E sad mislim da necu dobiti vizu ,jer sam se registrovala tek ove godine u decembruu
E sad me zanima da li da mijenjam pasos?ili da cekam dok ne dobijem odgovor iz ambasade za vizuu?
Hvala
E ovako imam pasos koji vrijedi do polovine iduce godine! E sad mislim da necu dobiti vizu ,jer sam se registrovala tek ove godine u decembruu
E sad me zanima da li da mijenjam pasos?ili da cekam dok ne dobijem odgovor iz ambasade za vizuu?
Hvala