Tesko je razgovarati s ljudima koji koriste svoj mozak samo do jedne - nazalost, pred nosom - granice, a onda te, prije ili kasnije, pocnu bombardovati nekakvim citatima vjerskih knjiga kojim ih naoruzavaju od djetinjstva, jer, kada vec sami, a radi otupljene sposobnosti da tragaju i razmisljaju, ne mogu naci ili zamisliti odgovor, ili barem pravac u kojem bi se trebalo kretati ukoliko se pozeli odgovoriti na odredjeno pitanje, ti ih citati smiruju i njima bjeze... Nakon sto ih izbiflaju, racio prestaje, pitanja se vise ne postavljaju, jer - nema potrebe...
Sto rece jedna bogobojazna clanica foruma, iznervirana nakon sto ju je neko od oponenata zapitao koje je njeno misljenje mimo citata koji je zalijepila -
Sta ja imam tu da razmisljam?!
E sad, izmedju postavljenog im pitanja ili dileme na koju naidju i pronalaska odredjenog preporucenog im citata - kao odgovora, naravno, mora postojati barem nekoliko trenutaka kada su sami sa sobom, kada im mozak, makar njima ne bilo jasno sta se desava, po nekom prirodnom automatizmu, probudjen iz sna, pocne raditi i sam traziti odgovor, bas onako kako bi inace i trebao da radi, te vjerujem, koliko god oni gurali to u zapecak svoje podsvijesti - barem na momenat i u njima postoji sumnja, barem nakratko pozele da sami nadju odgovor...
Nazalost, kratak je taj "prazan hod" od pitanja do nametnutog im odgovora, pa se sumnja nikada ne formira do kraja, nikada ne izadje iz podsvijesti niti postane jasna misao.
Cesto samo bljesne, izazove neki neugodan osjecaj nepoznatog, koji oni, opet, po pravilima "dresure" pripisu djavolu tj. sejtanu, toboznjim iskusenjima, a onda sve po starom... Ne talasaj! Ne misli previse! Ne dozvoli da ti misli krenu predaleko, jer - ko zna da li ih citati stici...
Naravno ne gledam ja na sve ljude koji bi da se zovu vjernicima na isti nacin.....
Velika vecina njih, nazalost ogromna velika vecina, jeste to sto jeste iz jednog jednostavnog razloga - uzasnog neznanja/neobrazovanja (pojedini clanovi ovog foruma su slika i prilika).... Kao argument - evo vam globusa pred vama, pa sami zakljucite ko, kako i zasto zivi bolje, a ko, kako i zasto, prije ili kasnije, mora da emigrira ne bi li bolje zivio....
Sa ovakvim ljudima ne volim da razgovaram... ni ovdje na forumu, a ni u "stvarnom zivotu". Jednostavno, ne nalazim nista interesantno u njima, njihovi me bezbojni zivoti provedeni na koljenima, te zablja perspektiva iz koje posmatraju svijet, nicim ne privlaci.
S druge strane postoje, mada u velikoj manjini, i oni u ciji intelekt ni najmanje ne sumnjam, cije rijeci nisu nista manje vrijedne od rijeci izgovorenih od strane onih koje smatram naprednim, ali se ipak zovu vjernicima.
S njima je i razgovor drugaciji, pa cesto, da li to rade svojom voljom ili podsvijesno - ne znam, preskoce obasipanje citatima iz Knjige i pokusaju srociti odgovor svojim rijecima. Ovakve ljude smatram jednostavno - LJUDIMA... A covjek je podlozan strahovima, sujevjerju, hodanju linijom manjeg otpora, trazenju precice umjesto teskog i trnovitog puta...
ALI, da zivot traje malo duze, uvjeren sam da bi im sumnje kad-tad postale ideje vodilje, a, u pocetku neugodni osjecaj nepoznatog, postao izazov.
Ovakve ljude ne smatram neznalicama i neobrazovanim, ali ni njihove poglede na svijet ne smatram konacnim... cesto se, makar o tome ne govorili, guse u herezi, cesto ih more pitanja bez odgovora, cesto im se ponudjeni i nametnuti odgovori cine slabi i neuvjerljivi.... I... samo da zivot traje duze......
Naravno, strahovima smo svi podlozni jer strah je prvi i najizrazeniji osjecaj... sujevjerju takodje. I sam sam se bezbroj puta nasao kako stojim bez odgovora, isprepadan zivotom i stvarima oko sebe, trazeci barem nesto sto bi djelovalo kao matrica koje bih se mogao uhvatiti...
Ali, pocnemo se razilaziti kada dodje do pitanja kako na strahove odgovoriti... kako odgovoriti na nepoznato... Da li gledati u nebo ili u ogledalo? Da li krenuti cesto mucnim putem traganja i otkrivanja, putem koji je covjeka i doveo do ovdje gdje stoji danas, ili sve pojednostaviti i utjesiti se drugim svijetom, voljom vise sile, koja je, naravno, izvan naseg domasaja?
P.S. gledajuci neki video postavljen na ovoj temi, naletih na ovaj uzas
http://www.youtube.com/watch?v=lORCuR84-_8
... 'te jebo.... kakav komad budale...