Izrael je opet pocinio zlocin!
- _veleposlanik
#2101 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
na zapadu ovamo, skoro niko ne zna ko je Rachel Corrie...
pogledajte slucaj Zaynab i njenog zemljista, kako se vrsi legalno pljackanje njene imovine i plodova:
pogledajte slucaj Zaynab i njenog zemljista, kako se vrsi legalno pljackanje njene imovine i plodova:
-
dino1970
#2102 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Veoma jednostavno objasnjenje,pogledajte ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=KRw7bRNM ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=KRw7bRNM ... re=related
-
dino1970
- fakat
#2104 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
lie, steal, kill....any problems?_veleposlanik wrote:na zapadu ovamo, skoro niko ne zna ko je Rachel Corrie...
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#2105 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Ne pada mi na pamet da obavljam pretragu da bih ti nesto dokazala. U vise navrata i na razlicitim temama si pokusala diskvalificirati moje stavove iz ko zna kojeg razloga, sto samo govori o tebi. Uz to, napravila sam komparaciju da bih docarala apsurd koji si iznijela " Palestini treba gradjanska opcija, ali ista se nece desiti zbog ubijanja 700 civila u 12 dana, sto dovodi do radikalizacije odnosa" ( !?! ).omar little wrote:Mozes li mi, molim te, navesti studiju ili me uputiti na materijale koji podrzavaju tvoju tvrdnju da zlostavljana djeca, ukoliko im se pruze uvjeti i prilika, ne mogu postati doktori nauka? Ne mogu a da ne pitam posebice zato sto se meni obracas i zato sto je izjava outlandish to say the least.Latina wrote:
Neko je napisao nesto o budjenju gradjanske opcije kod Palestinaca ( "slikovnica" ). To je vjerovatno isto koliko je vjerovatno da dijete zlostavljano tokom cijelog djetinjstva postane doktor nauka. Mogucnost postoji, ali se vjerovatnoca da se isto desi moze iskazati u promilima.
Za zakljucak koji nazivas "bizarnim u najmanju ruku", je dovoljno posjedovati zdrav razum, a nauka kaze slijedece : Vecina zlostavljane djece razviju poremecaj licnosti i kao posljedicu istog nisu u stanju ostvariti ni dugotrajnu vezu, niti bilo kakav radni odnos, bez obzira na uslove nazalost. Haos radja haos, a izuzeci sigurno postoje kao i kod bilo kog pravila.
U narednom postu iza ovoga izjavljujes :
U isto vrijeme smatras da bi razvoj gradjanske opcije kod Palestinaca doveo do breakthrough u palestinsko-izraelskim odnostima ( sta-bi-bilo-kad-bi-bilo moguce ). Toliko o tvom kapacitetu procjene situacije.omar little wrote: ovo je tacno da covjeku i pamet i srce stanu![]()
![]()
![]()
![]()
A Palestina ce imati gradjansku opciju kad na izborima u izraelu vise ne pobjedjuju stranke koje sam izlistala u svom predhodnom postu.
To ce se desiti oko --- 2050 ? Do tog trenutka je mudro ili mozda humano preporuciti otpor Palestinaca izraelskim vlastima ?
- fakat
#2106 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
I meni je, i ja se unutar sebe borim da ovdje ne poseljem sve u Haifu, ali vjeruj mi mrtva djeca nece otici nikuda sve dok njihove ubice ne nazovemo pravim imenom - Eskimi!!!!!!Ahmmed wrote:Trebamo se oduprijeti komentarima kojima bismo , makar i u mislima, prizivali i priželjkivali neko drugo zlo...Znam da je teško nakon što čovjek vidi ovako nešto....Ali, ako ništa, a ono zbog ove mrtve djece, ne trebamo napisati bilo šta što bi neki jedva dočekali....KemooSA wrote:Kazu da od jednog zla nastaje drugo zlo...Pokusavam se oduprijeti ali...samo zivotinja moze ovako nesto uraditi!
- giordania
#2107 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
I zar jos postoji neko ko se cudi samoubilackim napadima i Hamasu???Poslije ovakvih scena,stvarno se ne bih iznenadila da se svakodnevno raznose na ulicama izreala._veleposlanik wrote:na zapadu ovamo, skoro niko ne zna ko je Rachel Corrie...
Boze,sta se radi sa ovim ljudima.....
- giordania
#2108 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Stvarno,covjek vise nema komentara na sve ovo.Jedino da se cijeli svijet digne na noge.....mozda....dino1970 wrote:Molim vas pogledajte!
http://www.youtube.com/watch?v=tW1-_JmX ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=uKdoKqpB ... re=related
- fakat
#2109 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Mrzima da budem cinik, stvarno nisam heroj za tastaturom, ali svijet se nikada nece dici na noge dok ga ne potjeras. Samo da znate, grupica ljudi je napravila boljsevicku revoluciju i promjenila tok istorije. U to doba boljsevici nisu imali ni 20% glasova, ali to odlucne ljude to nije zanimalo.....U par dana srusili su poredak, pobili carsku porodicu, i promjenili vlast. Samo me nemojte pitati sta onda ja cekam? Moja poenta je nikada nije gotovo dok Bog ne kaze da je gotovo. Nada je sve sto covjek ima.giordania wrote:Stvarno,covjek vise nema komentara na sve ovo.Jedino da se cijeli svijet digne na noge.....mozda....dino1970 wrote:Molim vas pogledajte!
http://www.youtube.com/watch?v=tW1-_JmX ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=uKdoKqpB ... re=related
- [Matrix]
#2110 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
kakva tema ! sanjarije i naprdjivanja !
svijet koji lezi pred palestincima i izraeli od istog je kamena ,sa istim nebom i livadama al koprena lazi
izmisljotina,iluzija o "izabranom narodu" ,o arapskoj dominaciji i sl su icinili da stvarnost izgubi sve
elemente,ona je postala toliko nestavarna da je u njoj sasvim lako ubiti dijete,vise njih,desetine,stotine
.Ta djeca nisu ljudi,to su palestinci,"stoka",narod sa vooljom da bude nesto omadjijan idejom o zemlji.
Niko nikad nece navesti niti jedno ime umorene djece i zena,a zasto bi,pa to nisu osobe,samo se za stvarne
osobe navode imena i spomeni.Pogledajte CNN,navode brojeve,statistika zla evidentna do bola ali nedovoljna
je empirija.Preokrenite statistiku ,smjestite je recimo u Englesku,nezamislivo i inace na zapadu je malo sta
jos zamislivo a da dira u pojam u vlastiti pojam patnje.Palestinci su se samo izgubili u toj slici svijeta
,oni su svijetina koja je viska,kao kad podsisate kosu,ona divlji izrastak .Na njihovu se propast niko
nece ni okrenuti,jer oni su vec otpisani,njihove zene,djeca,izmet jednog sukobljavanja na cije ce uklanjanje
zapad poslati pismene proteste,ali ce se smijeskati ispod papirica,jer smrt jednima daje zivot drugima,smrt
palestinaca znaci svjeza krv u "zapadno" tijelo.kad umre jedno tako veliko nista,kao sto je palestina ,ozivjet
ce i ocvjetat jedno drugo veliko nesto,jedan racionalni poredak,sav od aviona ,raketa,policije i vojske,izrael.
Treba biti covjek pa stati pred covjeka,a ne ideja pred ideju,zamisljaj pred zamisljaljem.kad se apstrakcije
bore o smrti koje djece se uopce ima govoriti ?!
U jednom drevnom spisu,8 pjevanje mahabharate ,"bhagavat ghita",mladi junak ardjuna stoji na bojnom polju
izmedju dvije strane,plemena kurukui i pandave i svuda vidi prijatlje,bracu,sestre i moli boga da ne gura
jedne protiv drugih.Bog mu kaze:"Sve sam ja njih vec odavno pobio,zato se bori kralju !"
hocu reci izgubli smo svjetonazor,perspektivu neznamo ni sta viidmo,ni sta mislimo,ni osjecamo,jer se sve
gura u apstrakciju,gubitak covjeka gubitak je svake milosti jednih prema drugima,oboljeli smo od neprepoznavnja
samo neka tumacenja svijeta,samo neki bajkoviti predjeli,covjek kao alisa u zemlji cuda,naopako izvrnutom svijetu
pa se cudimo,oni koji jos mogu,kako to da jedni druge zatiremo i to ne puskom i bombom,vec mislima ,ne afektivno
vec racionalno ,to se uklanjanje vec zove kirurskim,operira se svijet raketama i razaranjem zemlje po kojoj se hoda
,zrak koji se dise a sve samo da nadvlada apstrakcije jednih nad idejama drugih.neprihvatljivo je biti samo covjek,
ono sto se jeste.
svijet koji lezi pred palestincima i izraeli od istog je kamena ,sa istim nebom i livadama al koprena lazi
izmisljotina,iluzija o "izabranom narodu" ,o arapskoj dominaciji i sl su icinili da stvarnost izgubi sve
elemente,ona je postala toliko nestavarna da je u njoj sasvim lako ubiti dijete,vise njih,desetine,stotine
.Ta djeca nisu ljudi,to su palestinci,"stoka",narod sa vooljom da bude nesto omadjijan idejom o zemlji.
Niko nikad nece navesti niti jedno ime umorene djece i zena,a zasto bi,pa to nisu osobe,samo se za stvarne
osobe navode imena i spomeni.Pogledajte CNN,navode brojeve,statistika zla evidentna do bola ali nedovoljna
je empirija.Preokrenite statistiku ,smjestite je recimo u Englesku,nezamislivo i inace na zapadu je malo sta
jos zamislivo a da dira u pojam u vlastiti pojam patnje.Palestinci su se samo izgubili u toj slici svijeta
,oni su svijetina koja je viska,kao kad podsisate kosu,ona divlji izrastak .Na njihovu se propast niko
nece ni okrenuti,jer oni su vec otpisani,njihove zene,djeca,izmet jednog sukobljavanja na cije ce uklanjanje
zapad poslati pismene proteste,ali ce se smijeskati ispod papirica,jer smrt jednima daje zivot drugima,smrt
palestinaca znaci svjeza krv u "zapadno" tijelo.kad umre jedno tako veliko nista,kao sto je palestina ,ozivjet
ce i ocvjetat jedno drugo veliko nesto,jedan racionalni poredak,sav od aviona ,raketa,policije i vojske,izrael.
Treba biti covjek pa stati pred covjeka,a ne ideja pred ideju,zamisljaj pred zamisljaljem.kad se apstrakcije
bore o smrti koje djece se uopce ima govoriti ?!
U jednom drevnom spisu,8 pjevanje mahabharate ,"bhagavat ghita",mladi junak ardjuna stoji na bojnom polju
izmedju dvije strane,plemena kurukui i pandave i svuda vidi prijatlje,bracu,sestre i moli boga da ne gura
jedne protiv drugih.Bog mu kaze:"Sve sam ja njih vec odavno pobio,zato se bori kralju !"
hocu reci izgubli smo svjetonazor,perspektivu neznamo ni sta viidmo,ni sta mislimo,ni osjecamo,jer se sve
gura u apstrakciju,gubitak covjeka gubitak je svake milosti jednih prema drugima,oboljeli smo od neprepoznavnja
samo neka tumacenja svijeta,samo neki bajkoviti predjeli,covjek kao alisa u zemlji cuda,naopako izvrnutom svijetu
pa se cudimo,oni koji jos mogu,kako to da jedni druge zatiremo i to ne puskom i bombom,vec mislima ,ne afektivno
vec racionalno ,to se uklanjanje vec zove kirurskim,operira se svijet raketama i razaranjem zemlje po kojoj se hoda
,zrak koji se dise a sve samo da nadvlada apstrakcije jednih nad idejama drugih.neprihvatljivo je biti samo covjek,
ono sto se jeste.
- pojedinac
- pojedinac
#2112 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
tempora wrote:Sta ono rece Simon Perez prije dva tri dana, nesto tipa istina je da puno gine palestinske djece a manje izraelske. Zasto je to tako? "Pa mi brinemo o nasoj djeci"![]()
![]()
@veleposlanik_veleposlanik wrote:i ja se to odavno pitam: sta je to Nobelova nagrada? kao i pravosudje i demokratija? sta je to obrazovanje, odnosno, da li ono sto nas uce u skolama mozemo nazvati obrazovanjem?tempora wrote:Nije li to i Kisindzer? Na koncu, sta jos znaci Nobelova nagrada? Ili nekakve UN povelje? Trice i kucine.....krivorijek wrote:Totalno grozno, stvarno. Covjek nobelovac jebo te
tek kada shvatimo koliko smo udaljeni od realnosti, odnosno koliko smo uronjeni u zabludu, shvaticemo odgovore na mnoga ovakva i slicna podpitanja...
-
omar little
#2113 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
To sam i mislila. Prozivoljno izvodis zakljucke bez naucnog pokrica.Latina wrote:Ne pada mi na pamet da obavljam pretragu da bih ti nesto dokazala.omar little wrote:Mozes li mi, molim te, navesti studiju ili me uputiti na materijale koji podrzavaju tvoju tvrdnju da zlostavljana djeca, ukoliko im se pruze uvjeti i prilika, ne mogu postati doktori nauka? Ne mogu a da ne pitam posebice zato sto se meni obracas i zato sto je izjava outlandish to say the least.Latina wrote:
Neko je napisao nesto o budjenju gradjanske opcije kod Palestinaca ( "slikovnica" ). To je vjerovatno isto koliko je vjerovatno da dijete zlostavljano tokom cijelog djetinjstva postane doktor nauka. Mogucnost postoji, ali se vjerovatnoca da se isto desi moze iskazati u promilima.
Rekolekcije o tebi uopce nemam. Niti bilo koje druge teme osim ove gdje sam s tobom komunicirala.Latina wrote: U vise navrata i na razlicitim temama si pokusala diskvalificirati moje stavove iz ko zna kojeg razloga, sto samo govori o tebi.
Tvoja poenta ovdje je? Gradjanska opcija u Palesitni se ne moze razviti dok god izrael ubija prek 700 ljudi za 12 dana i dok god su na vlasti klerofasisti u izraelu. To ne vodi nikakvom rjesenju.Latina wrote: Uz to, napravila sam komparaciju da bih docarala apsurd koji si iznijela " Palestini treba gradjanska opcija, ali ista se nece desiti zbog ubijanja 700 civila u 12 dana, sto dovodi do radikalizacije odnosa" ( !?! ).
Ja te opet pitam, daj mi dokaze za ovo sto tvrdis. Ovo sto si napisala su jefitni online kursevi psihologije bez ikakve naucne vjerodostojnosti. Ti ne moras meni nista dokazivati, ali tvoj post nema naucnog stajalista. Mislila ti to ili ne. Smatraj se psihijatrom koliko hoces. Palestinska djeca su zlostvaljana, psihicki i fizicki od strane izraelskih vojnika i ti ovdje zelis reci da oni ne mogu biti doktori nauka ako im se pruze uvjeti i prilike?!?!? Ti ces javno ovdje tvrditi da palestinci ne mogu biti doktori nauka!?!?! Danas nema doktora nauka medju palestinskom populacijom!?!?!? Dodji sebi to su rasisticke izjave.Latina wrote: Za zakljucak koji nazivas "bizarnim u najmanju ruku", je dovoljno posjedovati zdrav razum, a nauka kaze slijedece : Vecina zlostavljane djece razviju poremecaj licnosti i kao posljedicu istog nisu u stanju ostvariti ni dugotrajnu vezu, niti bilo kakav radni odnos, bez obzira na uslove nazalost. Haos radja haos, a izuzeci sigurno postoje kao i kod bilo kog pravila.
Ja sam reka da Palestini TREBA gradjanska opcija ali je se zasigurno nece probuditi sa masakrima populacije i strankama na vlasti u izraelu koje sam citirila. Ovo sto ti pricas su gluposti koje ja nikad nisam rekla, a o tvom kapacitetu procjene ne bih raspravljala. I sta ti zapravo zelis reci ovom izjavom. Da slike i zlocin koji su demonstrirani na doticnom izvoru ne izazivaju reakciju kod mene koju su izazvale? Ko tebi daje za pravo da odredjujes moje emocije prema Palestini? ODAKLE tebi pravo da ovakve smdljive i pogane izjave meni podvaljujes?Latina wrote: U narednom postu iza ovoga izjavljujes :
U isto vrijeme smatras da bi razvoj gradjanske opcije kod Palestinaca doveo do breakthrough u palestinsko-izraelskim odnostima ( sta-bi-bilo-kad-bi-bilo moguce ). Toliko o tvom kapacitetu procjene situacije.omar little wrote: ovo je tacno da covjeku i pamet i srce stanu![]()
![]()
![]()
![]()
Za ovo ti samo mogu reci prouci WWII i gerila taktiku boraca. Pa ces znati sta je otpor Palestine izraelu.Latina wrote:A Palestina ce imati gradjansku opciju kad na izborima u izraelu vise ne pobjedjuju stranke koje sam izlistala u svom predhodnom postu.![]()
To ce se desiti oko --- 2050 ? Do tog trenutka je mudro ili mozda humano preporuciti otpor Palestinaca izraelskim vlastima ?Da li je ovo outlandish to say the least izjava ?
A ti predlazes sta? I kakva je razlika izmedju gerila taktike koju koristi Hamas i gerila taktike koju su koristili partizani i resistance fighthers u drugom svjetskom ratu? Oni su dolazili u urbana naselja minirali i napadali skladista oruzja, municije i energenata te se nakon toga povlacili ostavljajuci civilnu populaciju na milost i nemilost nacistickog rezima. Niko njih danas ne naziva terorstima nego herojima.
A tvoj jadni ego je tako patetican da ces ti nachrchkati cijeli ovaj post samo zato sto sam ti ja odgovorila da izrael nikada nece zavrsiti u Hagu. Ne zato sto ja ne zelim i ne smatram da treba nego zato sto je realnost takva. izrael cini genocid nad Palestinom vec 60 godina i niko nikad se nije usudio za to ih drzati odgovornim.
-
sect0r
#2114 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
ovo je van svakog razuma. potsjeti me na period 92-95: kad padne granata cekas u neizvjesnosti koga je sad pogodilo i koga cemo sutra zatrpavati. fakat strasno.
- bogoljub
#2115 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Radio i TV ne izvještavaju da je broj žrtava na palestinskoj strani za više od sto puta veći od broja izraelskih žrtava. Ne može se saznati da SAD dnevno podržava Izrael sa 6,8 miliona dolara, dok palestinska administracija dobija 0,3 miliona. Postoji 65 rezolucija UN-a protiv izraelskih postupaka, a ni jedna protiv palestinskih! Jedan Izraelac je u palestinskom zatvoru, dok se u izraelskim zatvorima nalazi 10756 Palestinaca! Mimo ratnih dešavanja, Palestinci nisu uništili nijednu izraelsku kuću, dok je Izrael od 1967. godine uništio 18167 palestinskih kuća! Osim toga, Izrael u Palestini ima 223 ilegalna naselja, dok su Palestinci izbjeglice u svojoj sopstvenoj zemlji.
Pa zar ovo nije dovoljan dokaz za razumom obdarene!?
Pa zar ovo nije dovoljan dokaz za razumom obdarene!?
-
zonbirile
#2116 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Baby Blue wrote:Kada to postavis ovako i kroz prizmu medijske eksponiranosti i reakcija koju iste izazivaju, mozda i ispada licemjerno. Ljudi reaguju na ono cime ih mediji filuju, malo je onih koji se u slobodno vrijeme bave teskim svjetskim problemima, genocidima, opterecuju se time dok istovremeno pokusavaju zivjeti svoj neki zivot sa svakodnevnim problemima. Prica o Darfuru se tiho provlaci kroz medije, Darfur se vise posmatra kao lokalni sukob koji se tice Darfura, i donekle Chada. Otprilike kao i Myanmar. skoro niko se ne mijesa u njihove 'lokalne' sukobe. U Sudanu se kolju muslimani s muslimanima, sudanci nisu nikakva velesila na svjetskoj globalnoj sceni, i to ne polucuje jednake efekte kao kad su u rat i egzoduse umijesane 'velike' nacije. Zato se to mozda iz ove perspektive i moze nazvati licemjernim, ali humanizam i empatija nemaju veze sa malim i velikim, oni uvijek posmatraju zivot kao zivot, a ubijanje svakog od tih zivota boli, bez obzira radi li se u sudancima, tibetancima, iracanima, bosancima ili palestincima jednako boli. Jednako boli egzodus dzandzavida nad narodom Darfura kao i izraelaca nad palestincima, nista manje, nista drugacije. Jednako izvrce pamet kad shvatis da postoje takve ZVIJERI, da hodaju i zive neke svoje zivote istovremeno unistavajuci druge. Svako od ovih mjesta, svaki UBIJEN zivot je prica za sebe i zasluzuje svoju temu, u medijima, u knjigama, u historiji, na forumima ali i u zivotu svakog pojedinca.exliberal wrote:Moje licno zapazanje...
Stvarno mi je zao naroda na tim terenima i sta im se desava ali moram jednu stvar da primjetim.
Gledam izljeve zaprepascenosti, pozive na demonsracije , osude, prozivke.....ma nema sta se nedesava u vezi ovih nesretnih dogadjaja a onda mi padne na pamet Sudan, Darfur i onda ostanem zapanjen licemjernoscu komentara i forumasa na ovom forumu (a i na ostalim da nebude da samo napadam sax)
Dok su ljudi ubijani po sudanu u brijevima koji se nemogu ni poredit sa israelom i palestinom nije ni 10 % od komentara postavljeno u vezi toga, nesjecam se da je iko pozivao na proteste, demonstracije...niko nije organizovao prikupljanje pomoci ......nista.....zbog cega?
Zasto je toliko "moderno" (stvarno gadan izraz ali mi drugi ne dolazi na pamet)podrzavat palestince i osudjivat izrael dok u isto vrijeme desetine djece umire od gladi po sudanu ....koliko je djece izmasakrirano ili umrlo od gladi samo u zadnjih par mjeseci?
Jesmo li licemjerni ili ne...................
Rat Izraela i Palestine je eskalirao u svakom mogucem smislu. Drugi su vec puno toga ispisali, izmedju ostalog zahvaljujuci medijima posebno internetu sad imamo priliku biti daleko svjesniji onog sto se tamo desava nego su to ljudi mogli prije 30 godina. Izrael je velesila, posebno ekonomska, u protektoratu Amerike koja je lider novog svjetskog poretka. Kad u to umijesas Iran koji se bori za jedno takvo mjesto, a s druge strane u mnogo cemu ima podrsku najveceg americkog oponenta Rusije, dobijes borbu za prevlast na globalnom planu. Kad veliki odluce zakuhati kasu, mali se posmatraju kao kolateralna steta u svemu tome. I to je jedini logican razlog zasto se ljudi konacno bude, i nije vise stvar ni politike, ni humanizma, ni empatije, ni nemogucnosti razumijevanja kako i zasto neko moze ciniti onakva zvjerstva od kojih ti se razum raspada, srce cijepa i ne znas ni sam sta bi od nemoci, ovo je postala borba izmedju dobra i zla! Sada, kad se ova lopta zakotrljala, nema vise nevinih medju nama. Svako pojedinacno bira za sebe stranu, nema objektivizma i politicke analize, jer ovo je test za ljudski rod. Pokusati ostati suzdrzan, jednako je ne ciniti nista. Pricati o tome, demonstrirati, protestovati protiv zla, siriti slike, moliti se za njih je makar onaj minimum koji svaki pojedinac moze uciniti. Za njih, za sebe i za buducnost nekih novih generacija. Nikad se cesce kao ovih dana nisam sjetila momka iz Londona koji je u znak protesta zbog rata u BiH izvrsio cin samospaljivanja. Nekad se pitam trebamo li svi izvrsiti kolektivno samospaljivanje kad smo dopustili da ljudski rod dodje do ovoga?
Pratim sve stranice do sada i rijetko se oglašavam,jer ovde se odmah,sve svede na naš rat.Postoji mnogo neznanja,a emocije su opravdano podignute,zbog krvoločnosti IDF.Bez dovođenja ovog podatka u trenutni sukob,samo kao komentar na gornja 2 posta,a da se zna istorijska istina,koja ne implicira ništa niti ja branim ikog,ali na fonu je gore potpisanog.
Poslije WWI,Palestina je kao zalog za dil iz 1916g sa Britanijom,pri oduzimanju od Otomanskog carstva data na upravu Britaniji i Francuskoj.U današnjoj Siriji i Libanu upravu je vršila Francuskoa,a nad Palestinom Britania.Jordan ,kao država nije postajao.Britanci 78% teritaorije Palestine-Transjordaniju daju svom savezniku,Arabijskom šerifu ,a dio namiruje i Sirija I Liban.Ispod 20% izvorne Palestine ,ostalo je za doseljenike i Palestince.
- bogoljub
#2117 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
- U situaciji gdje se gomilaju ubijeni i ranjeni, sa isključenom električnom energijom i vodom, na granici umiranja od gladi,
izraelska premijerka Cipni Livni je izjavila: "Humanitarna situacija u Gazi je upravo onakva kakva treba da bude".
izraelska premijerka Cipni Livni je izjavila: "Humanitarna situacija u Gazi je upravo onakva kakva treba da bude".
- Latina
#2118 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Ne, nego ne zelim da se uvlacim u diskusiju s tobom. Nije mi vazno tvoje misljenje.omar little wrote: To sam i mislila. Prozivoljno izvodis zakljucke bez naucnog pokrica.
Svoju poentu sam iznijela u postu iz kog si izvukla komentar koji se odnosio samo na ono sto si napisala. Toliko o egu.Tvoja poenta ovdje je? Gradjanska opcija u Palesitni se ne moze razviti dok god izrael ubija prek 700 ljudi za 12 dana i dok god su na vlasti klerofasisti u izraelu. To ne vodi nikakvom rjesenju.
Poenta je da ljudi ( akcenat je na ljudi ) koji su muceni na milion razlicitih nacina u prethodnim decenijama, a sada su masakrirani pred ocima svijeta - napuste tu teritoriju svi do posljednjeg. Smatram da ne postoji drugaciji spas za njih. Alternativa je anemicna/licemjerna akcija Zapada i spora umjesto brze smrti. Mislim da je ova prica dosla do svog kraja. Ne zavaravam se da ce me neko cuti.
Ja te opet pitam, daj mi dokaze za ovo sto tvrdis. Ovo sto si napisala su jefitni online kursevi psihologije bez ikakve naucne vjerodostojnosti. Ti ne moras meni nista dokazivati, ali tvoj post nema naucnog stajalista. Mislila ti to ili ne. Smatraj se psihijatrom koliko hoces.
Molila bih moderaciju da reaguje na ovaj dio posta. Doticna forumasica nije upoznata s mojim stepenom obrazovanja, a forum nije mjesto gdje bilo ko treba iznositi dokaze o istom. Hvala najljepsa.
Ovdje nastavlja sa proizvoljnim konstrukcijama izvucenim iz konteksta i paradoksalno mene optuzuje za rasizam u odnosu na Palestince koje smatram ekvivalentom Bosanaca po patnji, dakle ekvivalentom samoj sebi. Jos malo pa ce izjaviti da ispoljavam rasizam prema sebi ?Palestinska djeca su zlostvaljana, psihicki i fizicki od strane izraelskih vojnika i ti ovdje zelis reci da oni ne mogu biti doktori nauka ako im se pruze uvjeti i prilike?!?!? Ti ces javno ovdje tvrditi da palestinci ne mogu biti doktori nauka!?!?! Danas nema doktora nauka medju palestinskom populacijom!?!?!? Dodji sebi to su rasisticke izjave.
Jos jednom : da je ovakav nacin indiskriminativnog ubijanja ucinjen prema bilo kome, ukljucujuci Izraelce, digla bih svoj glas.
Predlazem da ti odes u Gazu i boris se na partizanski nacin za Palestinu. Ili da se spustim na tvoj nacin diskusije : Lako je tudjim gloginje mlatiti.Za ovo ti samo mogu reci prouci WWII i gerila taktiku boraca. Pa ces znati sta je otpor Palestine izraelu.
A ti predlazes sta? I kakva je razlika izmedju gerila taktike koju koristi Hamas i gerila taktike koju su koristili partizani i resistance fighthers u drugom svjetskom ratu? Oni su dolazili u urbana naselja minirali i napadali skladista oruzja, municije i energenata te se nakon toga povlacili ostavljajuci civilnu populaciju na milost i nemilost nacistickog rezima. Niko njih danas ne naziva terorstima nego herojima.
A tvoj jadni ego je tako patetican da ces ti nachrchkati cijeli ovaj post samo zato sto sam ti ja odgovorila da izrael nikada nece zavrsiti u Hagu.
A tvoj ego bi ratovao protiv Izraela do posljednjeg Palestinca.
Ma nemoj ?izrael cini genocid nad Palestinom vec 60 godina i niko nikad se nije usudio za to ih drzati odgovornim.
- giordania
#2119 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
bogoljub wrote:- U situaciji gdje se gomilaju ubijeni i ranjeni, sa isključenom električnom energijom i vodom, na granici umiranja od gladi,
Cijelom svijetu se smiju u lice...
- Lawrence
#2120 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Zovem te drugaricom uciteljicom jer vidim da ti je vecina postova skoncentrisana da govoris ljudima te "sram ih bilo" te da trebaju ovo ili netrebaju ono. Mnogo si brate pedgoski nastrojena.Latina wrote:Ne vrtimo se MI u krug nego TI ! I nisam ti ja uciteljica - nedaj Boze ( a sumnjam da to i mogu biti - iz vise razloga ) !Erjavec wrote:
Nije drugarice uciteljice, opet se vrtimo u krug i ti me disciplinujesh. Sad je u pitanju i moja muskost. Eto.
Nemas pametnija posla nego da odgovaras na svaki post ( to razumijem jer se i ja isto osjecam ) ! Ali imas vremena reci da se ovdje 'horski mrze Jevreji' ! E pa meni to licno smeta i vrijedja me !Primjera ima kolko hoces, i nemam pametnija posla nego da odgovaram na svaki post.
Imam vremena reci da se ovdje horski udara po Jevrejima jer mislim da je to tacno. Cast izuzetcima, ali ja mislim da nas svega 3-4 na ovom forumu uopste ne porice pravo Izraela da postoji, a kamoli sta drugo.
Tema je ovdje "Izrael je pocinio ratni zlocin" oko cega se svi manje vishe slazemo, a nije "Izrael bi trebao da se samoukine j. im mamu lopovsku sto su pokrali zemlju od jadnih ljudi". To je prije svega kontraproduktivno, a bogami i opasno.
- Latina
#2121 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Nisam pedagoski nastrojena, nego imam jak osjecaj za dobro i zlo a malo predrasuda.Erjavec wrote: Mnogo si brate pedgoski nastrojena.
Tu spadam i ja. S tim sto je nacin formiranja Izraela apsolutna tragedija koja ce obiljeziti ne samo naredne generacije Palestinaca, nego i Izraelaca. Demokratija ce tamo zaista zazivjeti mozda za 20-30 godina. Dotad neka je svima u tom regionu Bog na pomoci.Imam vremena reci da se ovdje horski udara po Jevrejima jer mislim da je to tacno. Cast izuzetcima, ali ja mislim da nas svega 3-4 na ovom forumu uopste ne porice pravo Izraela da postoji, a kamoli sta drugo.
Slazem se.Tema je ovdje "Izrael je pocinio ratni zlocin" oko cega se svi manje vishe slazemo, a nije "Izrael bi trebao da se samoukine j. im mamu lopovsku sto su pokrali zemlju od jadnih ljudi". To je prije svega kontraproduktivno, a bogami i opasno.
-
zonbirile
#2122 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
2407 wrote:homo_sapiens wrote:bogoljub wrote:Zaista treba da je sram i stid sve arapske zemlje koje su toliko licemjerne nad svojim sopstvenim narodom i nezele im pomoci barem u hrani i lijekovima!
Pomažu Palestincima arapske zemlje, samo neki ovdje to neće da primjete. @exliberal je na zaključanoj, palestinsko-izraelskoj temi na Raznim diskusijama to lijepo objasnio, ali se svaka rasprava svela na "jednoumlje", kao što ima šansu i ovdje da se svede, po receptu: Izraelci su zločinci, oni su krivci, samo Palestinci pate i bivaju nevine žrtve, bezrazložno.
A to cionisti ne primaju pomoc u oruzju? Ako nisi znao vrijeme je da saznas (a mislim da si znao ali si "namjerno neupucen") da Izrael prima svake godine oruzja od amerike u vrijednosti od oko 3-4 milijarde$. To su neke zvanicne cifre, nezvanicne bi bile vjerovatno jos vece ali necemo sada o njima. I sta je sada sporno ako Hamas primi nesto od Irana? Ah da zaboravio sam, ovi su teroristi a cionisti to nisu![]()
Cionisti jesu zlocinici. Naselili su palestinsku teritoriju i sirili se poput raka ubijajuci i terorisuci palestince. Znas ovo sirenje na slici ispod nije se postizalo konsenzusima, ustupcima, kompromisima vec nasiljem i progonom nad palestinskim stanovnistvom:
Zlocini sa palestinske strane su uistinu strasni i za svaku su osudu ali su minorni naspram cionistickih i apsurdno ih je spominjati. Ali ono u cemu je problem jeste sto je cionisticka krv vrijednija od palestinske i za svakog stradalog cionistu treba da stradaju desetine palestinaca. Nasilje sa jedne strane povlaci nasilje sa druge strane. Davno je Martin Luther King Jr. rekao:Vidis ni ova retorika nije odgovarala svima u americi pa su ga likvidirali. Ova retorika ne odgovara ni cionistima jer znaju da su jaci i nadmocniji od ovih i ne vide zasto bi oni morali praviti ustupke.Martin Luther King Jr. wrote:Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that.
Par puta sam se oglašava,ali niko ne haje,svi su na jednom fonu što je i normalno pri ovolikom nasilju od strane Izraela.Ipak iznosim samo činjenice-na slici iz 1947 ima cca 500 000 doseljenika.Druga karta je predložena UN karta podjele područja(sam naslov kaže).Britanija je na 78% površine stvorila Jordan,a malo su se namirile Sirija i Liban-ostatak je to što se dijeli.Čim su Britanci najavili odlazak 14 maja 1948 Izrael proglašava državu,cca 600 000 stanovnika,a 15 maja,sutradan biva napadnut od Egipta,Sirije Libana,Jordana,Jemen i jedinice Iraka.Izrael je jedva preživio i svi su imali ogromne gubitke.Tada je po vlastitim podacima i podacima UN,Palestinci imali 600 000- 800 000 izbjeglica,Jevreja 800 000-1 000 000,ali ko 600 000 ih ostaje u Izraelu,što je opet mlin na vodu Izraela.Profitirali su i u Sueckom ratu,izašli na kanal,štitili bok Francuzima i dobili nuklearku u Dimoni i licencu za razno naoružanje.Nasera gurnuli u zagrljaj SSSR-a.
- Lawrence
#2123 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Eto vidish, slozismo se ti i ja na kraju. A i ja se slazem sa tvojim postom od sinoc da je sad jedino rjesenje raseliti taj napaceni narod. Po meni, to bi morala biti odgovornost Arapskih zemalja koje su i vecinom krive sto Palestinci nisu do sada asimilovani.Latina wrote:Nisam pedagoski nastrojena, nego imam jak osjecaj za dobro i zlo a malo predrasuda.Erjavec wrote: Mnogo si brate pedgoski nastrojena.
Tu spadam i ja. S tim sto je nacin formiranja Izraela apsolutna tragedija koja ce obiljeziti ne samo naredne generacije Palestinaca, nego i Izraelaca. Demokratija ce tamo zaista zazivjeti mozda za 20-30 godina. Dotad neka je svima u tom regionu Bog na pomoci.Imam vremena reci da se ovdje horski udara po Jevrejima jer mislim da je to tacno. Cast izuzetcima, ali ja mislim da nas svega 3-4 na ovom forumu uopste ne porice pravo Izraela da postoji, a kamoli sta drugo.
Slazem se.Tema je ovdje "Izrael je pocinio ratni zlocin" oko cega se svi manje vishe slazemo, a nije "Izrael bi trebao da se samoukine j. im mamu lopovsku sto su pokrali zemlju od jadnih ljudi". To je prije svega kontraproduktivno, a bogami i opasno.
Dakle, opet, najbolnija stvar u ovom krvavom sukobu je sto se kraj unaprijed zna, rjesenje je ocigledno josh od Osla, ima tome vec 15 godina, samo niko nema muda da ga implementuje. Sto se duze ceka, sve vise tragedija i ekstremista i na jednoj i na drugoj strani.
U 5 linija:
- Granice is 1967
- Koridor izmedju Gaze i W Bank bez Izraelskih kontrola
- Medjunarodne sigurnosne garancije za Izrael
- Nema povratka izbjeglica u Izrael, Gaza i kampovi u kontrolisno raseljavanje. Obestecenje izbjeglica finansira Saudija i ostali
- Jerusalem mora ili da se djeli ili pod medjunarodnu kontrolu.
Bolni ali neophodni kompromisi i za jedne, i za druge.
- [Matrix]
#2124 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
@zonbirile
fali ti jos jedna karta iz 2020 il se ne vidi jer je sve bijelo ?!
jeste glednuli omjer "boja" na BIH mapi,isto se zelena povlaci pred ostalim bojama,neka ekoloska katastrofa,sta li ?
jeste glednuli omjer "boja" na BIH mapi,isto se zelena povlaci pred ostalim bojama,neka ekoloska katastrofa,sta li ?
-
zonbirile
#2125 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
[Matrix] wrote:@zonbirile
nemoj men i upućivati pitanje i inputirati,ja samo iznjeo hronologiju događanja,istine radi.Osuđujem nasilje,ali ne odobravam ove što pale raju bez veze.Evo,znamo svi,a i iz ličnog iskustva da se narod ne može uništiti,valjda to važi za oba.Hajmo tretirati samo Izrael,bez one ,treba ih pobiti,baciti atomsku i sl.