VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mali_balon

#2101 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by mali_balon »

Bloo wrote:Pa možemo napraviti mini statistiku forumsku. Ograničeni uzorak.
Neka se svaki učesnik ove diskusije javi sa ličnim iskustvom (vlastito dijete ili dijete iz bliže i dalje porodice, sam forumaš i bliža i dalja rodbina) i izvučemo brojeve. Reakcije na vakcinu i slično.
Osim slučajeva od moje komšinice hanumina dajdžinica pa njena jetrva...
Evo prvi cu ja, curica nikakvih posljedica niti nezeljenih reakcija ni na jednu vakcinu nije imala...a i nekih 10ero dijece pa i njihove dijece u blizoj familij zadnjih 20 30 godina niko nikad nikakvu negaivnu rekaciju na vakcinu nije imao...a svi isprimali sve vakcine....eto hajmo rec nekih 30ak osoba....a mogu rec za cijelu uzu familiju (do 3 koljena :D ) da niko nikad nije imao problema sa zdravljem zbog vakcine

Ja bi zakonom obavezao vakcinisanje (naravno obavezao drzavu da nabavlja vakcine od najboljih i provjerenih farmaceuta) najstozije kaznjavao.....sad bi trebalo ove roditelje tuziti za nemar.....mada, na zalost, mislim da im je ovo dovoljna kazna....na zalost
easy

#2102 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by easy »

S4mpion wrote:
rizibizi wrote:
Najlakse se pozivati na imaginarnu kolektivnu odgovornost. Sve se slazem osim da niko nije kriv,opet ponavljam da se djeca uredno i redovno vakcinisu ne bi bilo epidemija, ne bi bilo ovih slucajeva kod djece mladje od godinu dana. Opet se vracamo na argumente rekla kazala, da li je iko ikada napisao da je uzrok nekog stanja vakcina i da se nesto dogodilo kao posljedica vakcinacije. Evo me tacno se ko papagaj ponavljam i vrtim u krug.Ostajte zdravo i sretno i vi vakcinisani i vi nevakcinisani...
Evo, napis'o čovjek stranicu prije:

https://forum.klix.ba/vakcinacija-djece ... #p15440629
Napisao covjek da je imao pencilinski sok sto je alergijska reakcija na penicilin. Sto znaci po tvojoj logici, niko vise ne treba da primi penicilin. A i kikiriki npr...
polacijela

#2103 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by polacijela »

DaffyDuck wrote:
Neka se svaki učesnik ove diskusije javi sa ličnim iskustvom (vlastito dijete ili dijete iz bliže i dalje porodice, sam forumaš i bliža i dalja rodbina) i izvučemo brojeve. Reakcije na vakcinu i slično.
Moje dijete je imalo reakciju na vakcinu i polije vise nije vakcinisano.
O kakvoj reakciji se radilo i na koju vakcinu?
Bloo
Globalna šefica

#2104 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

DaffyDuck wrote:
Koju vrstu reakcije?
Nuspojave koje su navedene za tu vakcinu u 1 od x slučajeva, 10 od x slučajeva, ili pak?
Bloo
Globalna šefica

#2105 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

easy wrote:
S4mpion wrote:
rizibizi wrote:
Najlakse se pozivati na imaginarnu kolektivnu odgovornost. Sve se slazem osim da niko nije kriv,opet ponavljam da se djeca uredno i redovno vakcinisu ne bi bilo epidemija, ne bi bilo ovih slucajeva kod djece mladje od godinu dana. Opet se vracamo na argumente rekla kazala, da li je iko ikada napisao da je uzrok nekog stanja vakcina i da se nesto dogodilo kao posljedica vakcinacije. Evo me tacno se ko papagaj ponavljam i vrtim u krug.Ostajte zdravo i sretno i vi vakcinisani i vi nevakcinisani...

Napisao covjek da je imao pencilinski sok sto je alergijska reakcija na penicilin. Sto znaci po tvojoj logici, niko vise ne treba da primi penicilin. A i kikiriki npr...
Imam alergiju na Bactrim :) odnosno dobila anafilaktički šok kada su mi ga prvi put propisali sa 4 ili 5 godina. Friggin antibiotik.
U knjižici piše velikim crvenim slovima.
Daju mi druge antibiotike.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2106 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Chmoljo »

S4mpion wrote:
Prvo si pitao za brojku, a sada tvrdiš kako ne znam ni za jedan slučaj. To što mi nije poznata brojka, kao što nije poznata nijednom smrtniku u ovoj državi, ne znači da ne znam nijedan slučaj.

Činjenica je da opet nema nikakvih zvaničnih potvrđenih podataka koji će potvrditi tvoje izjave. Ovako ti bilo ko može reći "pitao sam i ja, meni su rekli drugačije." Samo zvanični podaci su relevantni, a istupio si bez njih, tako možemo do sutra.
Halo bolan, ti si taj koji pokušava dokazati da djeca umiru od vakcine, a ne da tebi neko nešto dokazuje.

Na osnovu zvaničnih podstaka i postoji mešto što se zove kalendar imunizacije.

Zato si ti taj koji treba podstrijeti podatke da nas uvjeri u suprotno.

Ne znaš ni za jedan slučaj smrti. Da znaš, smaro bi ovdje.

Nekad je mudro znati kada prestati.
S4mpion

#2107 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

polacijela wrote: Eto Merck tvrdi da nakon 400 miliona vakcina niti jedan slučaj autizma nije doveden u vezu sa njihovom vakcinom.

To službeno ide ovako: roditelj posumnja na nuspojavu, prijavi ljekaru pedijatru, on je po zakonu obavezan proslijediti prijavu Agenciji za lijekove, Agencija proslijedi Proizvođaču. Proizvođač skupi podatke na svjetskom nivou, analizira statističkom analizom i prihvati ili odbaci kao validnu tvrdnju.

Autizam nije doveden u vezu, ali nuspojave postoje i navedene su u uputstvu za upotrebu, kao što su navedene za svaki lijek, od običnog paracetamola pa nadalje.

Dok god je sigurnost primjene lijeka veća od rizika njegove upotrebe, lijek se primjenjuje.
Da krajnje pojednostavim, je li u 2018. godini u Evropi neko umro od bolesti koju vakcina spriječava ili joj ublažava tok? JESTE, 35 osoba od morbila. Da li je u 2018. godini u Evropi neko umro od vakcine koja spriječava tu bolest? NIJE.
Tu rasprava o koristi/šteti završava.
Zašto u obzir uzimaš samo ljude koji su umrli, šta je sa onima koji čije je zdravlje teško narušeno neposredno nakon provedene vakcinacije?
Ako je broj umrlih nula, koliki je broj ovih drugih?

Zašto se fokusiraš isključivo na vakcinu kad je vakcina samo jedan dio procesa vakcinacije?
Šta ako ti doktor da potpuno ispravnu vakcinu u pogrešno vrijeme?
Šta ako vakcine nisu propisno uskladištene?

Dakle, o zdravstvenom sistemu govorim, ne o autizmu.
easy

#2108 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by easy »

Moje dvoje djece primilo sve obavezne i neobavezne vakcine. Imali su ponekad blage reakcije i to je to. A imamo bar 20ak djece u okruzenju slicnih uzrasta i svi su primili bar obavezne vakcine. Bez meni poznatih reakcija
tuzlak1212

#2109 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by tuzlak1212 »

Stvar borbe protiv vakcinacije beba mi je na nivou ravnozemljasa.
Samo sto ideja ravne zemlje ne izlaze bebe bolescurama :roll: :|
S4mpion

#2110 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

easy wrote:
S4mpion wrote:

Nigdje to ne možeš pronaći. Apsolutno nigdje ne možeš pronaći post gdje ja tvrdim da ljudi ne trebaju primati vakcine, to si samo umislio, onako razjaren i izbačen iz cipela. :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2111 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Chmoljo »

S4mpion wrote:
Zašto u obzir uzimaš samo ljude koji su umrli, šta je sa onima koji čije je zdravlje teško narušeno neposredno nakon provedene vakcinacije?

Zašto se fokusiraš isključivo na vakcinu kad je vakcina samo jedan dio procesa vakcinacije?

Sjajna logika.

Sam Bog dragi zna koliko je ljudi pomrlo zbog liječničkog nemara. Zato, hajmo lijepo zatvoriti bolnice. Nemojte slučajmo u njihići kad vas nešto zaboli.

Užasne su nam ceste, potkupljivi mehaničari na tehničkim pregledima. Nemojte se vozati.

Sjajna logika, koja se nekako uvijel prebija preko leđa vakcini.

Od svih tema, koje se bave ovim stvarima, ti dođeš ovdje vaziti o tome?

Dakle, promašio si temu.
easy

#2112 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by easy »

S4mpion wrote:
easy wrote:
S4mpion wrote:

Nigdje to ne možeš pronaći. Apsolutno nigdje ne možeš pronaći post gdje ja tvrdim da ljudi ne trebaju primati vakcine, to si samo umislio, onako razjaren i izbačen iz cipela. :mrgreen:
Ne ti SUMNJAS pa ne bi da vakcinises. Bitna razlika
Kio

#2113 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Kio »

Bio sam na infektivnom odjelu nedavno. Sam prizor malene djecice u rukama roditelja koji ih bespomocno cuvaju dok oni povracaju uslijed visoke temperature je srceparajuci. Sestre ciste one bljuvotine po podu, pa samo sto ocisti kroz pola sata drugi andjeo povrati. Pitam sestru sta je djecici, kaze dobili krzamak. Malo vise popricamo,kazu samo sto nije doslo po epizode epidemije.

Nedavno sam postao roditelj, i daleko sam vise osjetljiv na ovakve prizore nego ranije. Uz duzno postovanje prema svim roditeljima (znam da zelite najbolje za svoju djecu), a kao psiholog razumijem da svaki strah dolazi od neznanja,molim da se malo vise raspitate prije nego odlucite da ne vakcinisete svoju djecu. Ako je iko od vas kontaktirao nadlazne institucije, proizvodjace vakcina (mada sumnjam) i ako imate pisani trag korespondencije, molimo da podjelite sa nama.

Kolektivna imunizacija je narusena upravo zbog takvih odluka. Trenutno iznosi cca 65%, ali u ruralnim sredinama kao i manjim je puno manja. Vi koji ne vakcinisete svoju djecu predstavljate opasnost prvo za svoje vlastito dijete, onda za drugu djecu, starije i ostale.

Ovi koji ne zele da vakcinisu svoju djecu, zamolio bih vas da posjetite infektivni odjel, bar za mene to je prizor pakla na zemlji.

Jos jednom ponavljam, izgubili smo andjela od 7 mjeseci, upravo zbog narusene kolektivne imunizacije.

Evo novinari klix-a svakako citaju ovo, nek oni posalju dopis ministarstvu zdravstva, nadleznim institucijama, proizvodjacu vakcina, pod pritiskom javnosti dobiti cete odgovor sigurno.
S4mpion

#2114 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

Chmoljo wrote: Halo bolan, ti si taj koji pokušava dokazati da djeca umiru od vakcine, a ne da tebi neko nešto dokazuje.

Na osnovu zvaničnih podstaka i postoji mešto što se zove kalendar imunizacije.

Zato si ti taj koji treba podstrijeti podatke da nas uvjeri u suprotno.

Ne znaš ni za jedan slučaj smrti. Da znaš, smaro bi ovdje.

Nekad je mudro znati kada prestati.
Čovječe, ne možeš me prozivati za nešto što nisam uradio. Apsolutno nigdje nisam pokušao dokazati da djeca umiru od vakcine, pokušaj naći taj post, ja te uvjeravam da ne postoji.

Kalendar imunizacije nam neće otkriti koliko ljudi je nastradalo u procesu vakcinacije.

Ne znam apsolutno ni za jedan slučaj smrti, kao posljedice vakcinacije, ali to nije nikakav problem, jer se nigdje nisam pozivao na smrt, kao posljedicu vakcinacije. U mojoj argumentaciji nigdje nećeš pronaći tvrdnje koje mi podmećeš.
Not My Idea

#2115 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Not My Idea »

Zao mi je bebe i jos zalije jadnih roditelja. Vjerovatno ni krivi ni dužni ostadose bez djeteta.
Slazem se da treba zabraniti upis u skole i vrtice djeci koja nisu vakcinisana, a roditelje koji ne vakcinisu djecu debelo kazniti novčano.

Ps. Ne mogu da vjerujem da uopste pokušavate razgovarati sa Sampionom. Lik je vec godinama sampion u glupostima i besmislenom supljiranju. To je najopasnija sorta, oni sto misle da su pametni. Zbog takvih umiru bebe od morbila u sred Evrope u 21.stoljeću
S4mpion

#2116 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

Chmoljo wrote:
Sjajna logika.

Sam Bog dragi zna koliko je ljudi pomrlo zbog liječničkog nemara. Zato, hajmo lijepo zatvoriti bolnice. Nemojte slučajmo u njihići kad vas nešto zaboli.

Užasne su nam ceste, potkupljivi mehaničari na tehničkim pregledima. Nemojte se vozati.

Sjajna logika, koja se nekako uvijel prebija preko leđa vakcini.

Od svih tema, koje se bave ovim stvarima, ti dođeš ovdje vaziti o tome?

Dakle, promašio si temu.
Vjerovao ti ili ne, vakcinacija se provodi pod okriljem zdravstvenog sistema.
DaffyDuck

#2117 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by DaffyDuck »

Bolan, koliko vas je odbolovalo krzamak? Zausnjake? Pitajte roditelje, iznenaditi cete se.
Idete iz krajnosti u krajnost, i jedni i drugi. Nije vakcina garant da nece dijete pa i odrasli oboliti i prezivjeti ili umrijeti. Vise je tu faktora u igri...
JThomas

#2118 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by JThomas »

vala ružnu si temu odabrao za vožnju trole. s onom razjarenošću i priznaješ da ložiš raju. a djeca umiru.
polacijela

#2119 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by polacijela »

S4mpion wrote:
polacijela wrote: Eto Merck tvrdi da nakon 400 miliona vakcina niti jedan slučaj autizma nije doveden u vezu sa njihovom vakcinom.

To službeno ide ovako: roditelj posumnja na nuspojavu, prijavi ljekaru pedijatru, on je po zakonu obavezan proslijediti prijavu Agenciji za lijekove, Agencija proslijedi Proizvođaču. Proizvođač skupi podatke na svjetskom nivou, analizira statističkom analizom i prihvati ili odbaci kao validnu tvrdnju.

Autizam nije doveden u vezu, ali nuspojave postoje i navedene su u uputstvu za upotrebu, kao što su navedene za svaki lijek, od običnog paracetamola pa nadalje.

Dok god je sigurnost primjene lijeka veća od rizika njegove upotrebe, lijek se primjenjuje.
Da krajnje pojednostavim, je li u 2018. godini u Evropi neko umro od bolesti koju vakcina spriječava ili joj ublažava tok? JESTE, 35 osoba od morbila. Da li je u 2018. godini u Evropi neko umro od vakcine koja spriječava tu bolest? NIJE.
Tu rasprava o koristi/šteti završava.

Da predstavim globalno, od morbila je u svijetu 2017. godine umrlo 110.000 osoba, uglavnom djeca mlađa od 5 godina, 55.000 osoba zavrsilo je sa encefalitisom koji je pacijente ucinilo trajno onesposobljenim a 350.000 sa epilepsijom.
To je daleko veći broj pacijenata sa trajno narušenim zdravljem nego što je u svijetu dijagnosticirano djece sa autizmom, kad bi kojim slučajem i bio uzrokovan vakcinom. A nije.
Korist veća od štete.

Ako proizvođač kaže da se vakcina može dati i djetetu sa temperaturom koja ne prelazi 38,5°C, ne znam šta pedijatar može pogrešno procijeniti?

MMR vakcina je u prahu, ne trebaju joj posebni uslovi čuvanja.
Još jedna zabluda je ona o kvarenju lijekova - nepravilnim čuvanjem ili korištenjem izvan roka trajanja ne uzrokuje se trovanje tipa kad nas otruju majonezom - nego lijeka jednostavno nestane, razgradi se i izostaje terapijski efekat.
julisiz es grant

#2120 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by julisiz es grant »

DaffyDuck wrote:Bolan, koliko vas je odbolovalo krzamak? Zausnjake? Pitajte roditelje, iznenaditi cete se.
Idete iz krajnosti u krajnost, i jedni i drugi. Nije vakcina garant da nece dijete pa i odrasli oboliti i prezivjeti ili umrijeti. Vise je tu faktora u igri...
Nije garant. U medicini i u životu ne postoje garancije.
Ali je sigurno da će šanse da se oboli dovesti do minimalnih, a i ako dođe do bolesti manje su mogućnosti komplikacija.
I što je najvažnije, stvara se kolektivni imunitet. Kada virus/bakterija nema prijemčivog organizma da u njega useli, umire.
Zato su mnoge strrašne bolesti (naveo u mom prethodnom postu) kod nas praktično iskorijenjene.
S4mpion

#2121 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

polacijela wrote:
Da predstavim globalno, od morbila je u svijetu 2017. godine umrlo 110.000 osoba, uglavnom djeca mlađa od 5 godina, 55.000 osoba zavrsilo je sa encefalitisom koji je pacijente ucinilo trajno onesposobljenim a 350.000 sa epilepsijom.
To je daleko veći broj pacijenata sa trajno narušenim zdravljem nego što je u svijetu dijagnosticirano djece sa autizmom, kad bi kojim slučajem i bio uzrokovan vakcinom. A nije.
Korist veća od štete.

Ako proizvođač kaže da se vakcina može dati i djetetu sa temperaturom koja ne prelazi 38,5°C, ne znam šta pedijatar može pogrešno procijeniti?

MMR vakcina je u prahu, ne trebaju joj posebni uslovi čuvanja.
Još jedna zabluda je ona o kvarenju lijekova - nepravilnim čuvanjem ili korištenjem izvan roka trajanja ne uzrokuje se trovanje tipa kad nas otruju majonezom - nego lijeka jednostavno nestane, razgradi se i izostaje terapijski efekat.
Ok, nemam problem s tim podacima, ali to nije bilo pitanje. Pitao sam koliko ljudi nastrada u samom procesu vakcinacije-ne očekujem odgovor, jer ti podaci nam nisu dostupni.

Na ovoj temi smo mogli pročitati par svjedočenja ljudi koji su na svojoj koži platili greške zdravstvenog sistema. Možeš mislit', ljekar uspije uništiti nečiji život običnim pencilinom, ali kad je riječ o vakcinama, to se, prema riječima forumskih stručnjaka, ne može desiti, pogotovo ne u našoj državi.
Sanjarko

#2122 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Sanjarko »

Ma puna bolnica oboljele djece ne samo od ovih bolesti nego od komplikacija nekih. :(
DaffyDuck

#2123 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by DaffyDuck »

Bloo wrote:
DaffyDuck wrote:
Koju vrstu reakcije?
Nuspojave koje su navedene za tu vakcinu u 1 od x slučajeva, 10 od x slučajeva, ili pak?
BSG, dvije nuspojave u razlicitim vremenskim intervalima. Prvo pazusna jama, poslije podrucje kljucne kosti/vrata. Poslije toga hirursko rezanje i ciscenje vise puta.
Slike slicnog slucaja kako to izgleda poslije, a kako na pocetku:
http://www.e-ijd.org/articles/2018/63/1 ... 310_f1.jpg
http://www.e-ijd.org/articles/2018/63/1 ... 310_f2.jpg
https://banjalucanke.com/wp-content/upl ... ezitis.jpg
Da napomenem, strasan sok za dijete, kao i rizik hirurskim rezanjem (praksa na zivo) mlade djecije koze koja je onda podlozna infekcijama. Zapaljenje/zagnojenje limfnih cvorova uzrokovano virusom iz vakcine. Recimo, ultrazvuk pokazuje jos zapaljenih limfnih cvorova koje organizam jos uvijek nije izbacio na povrsinu.
I sad da vakcinisem dijete zbog toga sto mi neko kaze da moram? Ili sto se nadje budala od doktora i nakon 15 dijagnoza da je besegitis dere se na mene zbog upotrebe tog termina uz opasku "da dokazem da je od BSG vakcine?"
Da se razumijemo- nisam protiv vakcina (jedno dijete mi je vakcinisano), ali budala na obje suprostavljene strane definitivno ima.
Bloo
Globalna šefica

#2124 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

DaffyDuck wrote: BSG, dvije nuspojave u razlicitim vremenskim intervalima. Prvo pazusna jama, poslije podrucje kljucne kosti/vrata. Poslije toga hirursko rezanje i ciscenje vise puta.
Da napomenem, strasan sok za dijete, kao i rizik hirurskim rezanjem (praksa na zivo) mlade djecije koze koja je onda podlozna infekcijama. Zapaljenje/zagnojenje limfnih cvorova uzrokovano virusom iz vakcine. Recimo, ultrazvuk pokazuje jos zapaljenih limfnih cvorova koje organizam jos uvijek nije izbacio na povrsinu.
I sad da vakcinisem dijete zbog toga sto mi neko kaze da moram? Ili sto se nadje budala od doktora i nakon 15 dijagnoza da je besegitis dere se na mene zbog upotrebe tog termina uz opasku "da dokazem da je od BSG vakcine?"
Da se razumijemo- nisam protiv vakcina (jedno dijete mi je vakcinisano), ali budala na obje suprostavljene strane definitivno ima.
Razumijem.
Besežitis je nuspojava u koliko slučajeva odnosno kategorizacija prema učestalosti?
S4mpion

#2125 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

DaffyDuck wrote: BSG, dvije nuspojave u razlicitim vremenskim intervalima. Prvo pazusna jama, poslije podrucje kljucne kosti/vrata. Poslije toga hirursko rezanje i ciscenje vise puta.
To je to.

Bez obzira koliko vakcine bile dobre za čovječanstvo, moramo se pozabaviti i ovakvim slučajevima, koji su zbog javnosti, koja je sklonija osudi i linču, potpuno zanemareni.
Post Reply