Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#2101 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

bizet wrote:
Great Cornholio wrote:Evo vam još malo "budističke" muzike :D

[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=kEcH14PNWz c[/youtube]

Ja ću opet uzeti par dana neplaćenog :D , pa se čujemo... :)
apsolutno preuzimam odgovornost za ovaj video, nisam ga trebala pomenuti ranije

uzivaj i odmaraj Cornholio...sve najbolje :)
E nema toga, nećeš ti na sebe preuzimati krivicu drugih, ja se moram iskupiti za zlodjelo koje počinih puštajući Džeja :D

Evo sad krećem na odmor, pa da ljudi, ako ko navrati na temu,ne pomisli da sam seljačina :D pustiću nam jednu kulturnu muzičku numeru, naučio je s telefona :oops: :lol:

Šalim se, odmaraj i ti, čuvaj se pa se čujemo :)
Sati

#2102 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

755. Reč i stvarnost

Ne zaboravi da su reči veoma ograničene i zašto su ti potrebni paradoksi. Na nivou stvarnog iskustva, ništa nije sasvim kao to, niti kao ono. Punina i praznina su u isto vreme i prazni i puni. Dohvatimo se nekog gledišta kao što je ne-sopstvo i potom kritikujemo naš ego. Ako nam se jave misli ispunjene sebičnošću ili emocije, skloni smo smo da ih ocenjujemo i kritikujemo sebe kao ličnost. Ali ako smo svesni te tendencije da sve procenjujemo, tada odlazimo iza tih navika. To je kao da postajemo pozadina stvarima koje dolaze i prolaze, nastaju i nestaju u našoj svesti. I sve to posmatramo na taj način, umesto da nas opčini nešto dobro i želja da se za njega čvrsto držimo ili nešto loše i želja da ga se otarasimo.

Ajahn Sumedho

Image
Sati

#2103 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Godine 1897. britanski kolonijlni zemljoposednik William C. Peppe naredio je svojim radnicima da prokopaju rov kroz veliku humku na jednom od njegovih poseda. Bacili su se na posao i na velikoj dubini naišli na veliki kameni kovčeg, koji su izneli na svetlo dana i otvorili. Unutra su pronašli mnogo dragulja i predmeta od zlata, kao i nekoliko manjih posuda, koje je vlasnik imanja očistio i poneo sa sobom kući. Na jednoj od njih nalazio se natpis urezan do tada nepoznatim slovima i na nepoznatom jeziku.

Otuda je Peppe kontaktirao arheologe Vincenta Smitha i Dr. Antona Fuhrera, koji su bili u stanju da dešifruju natpis i tvrdili su da on objašnjava kako se u posudi nalaze Budine kosti i posmrtni prah, a da su doneti kao poklon plemenu Sakya. Ovo otkriće značilo je da je Piprahwa zapravo lokacija drevnog grada Kapilavatthu, u kojem je Buda odrastao. Ujedno, ovi ostaci predstavljali su jedini materijalni objekat koji je pripadao samom Budi. Međutim, čitavo ovo otkriće pretporilo se u predmet velikih sporova kada je svega nekoliko meseci kasnije Dr. Fuhrer optužen zbog krivotvorenja drugih budističkih nalaza, što je naravno bacilo senku i na otkriće u Piprahwi.

Ovaj dokumentarac nastoji da razjasni ovu kontroverzu jednom za svagda i to uz pomoć uglednog istoričara Charlesa Allena, autora niza knjiga o Indiji, uključujući i one o kralju Asoki, ali i o dr Fuhreru.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... fxn9lNfiL8
Sati

#2104 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

756. Prekor

Kojih je osam vrsta ljudi nalik divljem konju i kojih su osam njihovih slabosti? Kada ga neko od njegovih prijatelja prekori, on sebe oslobađa optužbe na osnovu slabog pamćenja i to ovim rečima: "Ne sećam se da sam tako nešto učinio". Poput upregnutog divljeg konja koji, kada ga podbode kočijaš, počne da se divlje bacaka u krug, vukući i kočiju za sobom, takav je taj čovek.

Ili, kada ga neko od njegovih prijatelja prekori, on se izviče na njega: "Sa kojim pravom mi to govoriš, ti neznalice, ti budalo? Ko si ti da meni govoriš?" Poput upregnutog divljeg konja koji, kada ga podbode kočijaš, počne da se otima, te pokida am i slomi rudu, takav je taj čovek.

Ili, kada ga neko od njegovih prijatelja prekori, uzvraća: "Pa i ti si činio takve stvari. Prvo sebe ispravi!" Poput upregnutog divljeg konja koji, kada ga podbode kočijaš, skače na sve strane, te prekine kajase i ular kojim je sputan, takav je taj čovek.

I opet, kada ga neko od njegovih prijatelja prekori, on izbegava to pitanje, skreće razgovor na neku drugu temu i izgleda uvređen, besan ili se ljuti. Poput upregnutog divljeg konja koji se, kada ga podbode kočijaš, zaputi pogrešnim putem i kola odvuče sa onog pravog, takav je taj čovek.

I opet, kada ga neko prekori, on se prisutnima obraća sa mnogo gestikulacija. Poput upregnutog divljeg konja koji se, kada ga podbode kočijaš, propne i rita se prednjim kopitama, takav je taj čovek.

I opet, kada ga neko prekori, on ne obraća pažnju ni na prisutne, ni na onog ko ga kritikuje, te nastavlja da vređa baš kao i do tada. Poput upregnutog divljeg konja koji, kada ga podbode kočijaš, ni ne obraća pažnju na njega ili njegov bič, te ide kasom kojim on hoće, takav je taj čovek.

I opet, kada ga neko prekori, on kaže: "Nisam ja kriv, a ti možeš da pričaš šta god hoćeš", te iritira sve oko sebe svojim daljim ćutanjem. Poput upregnutog divljeg konja koji, kada ga podbode kočijaš, ne mrda ni napred ni nazad, već stoji kao ukopan, takav je taj čovek.

I na kraju, kada ga neko od njegovih prijatelja prekori, on kaže: "A što se svi vi toliko sekirate zbog mene? Odustaću od vežbanja i vratiti se domaćinskom životu. Nadam se da ste sad zadovoljni." Poput upregnutog divljeg konja koji, kada ga podbode kočijaš, savije noge i pruži se po tlu, takav je taj čovek.

Buda
Assakhalunka sutta (AN 8.14)

Image
Sati

#2105 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

757. Inertnost

I kad smo lenji trebalo bi da vežbamo, a ne samo kad smo puni energije ili u dobrom raspoloženju. To je vežbanje u skladu sa Budinim učenjem. Ako je po nama, vežbali bismo samo kad se dobro osećamo. Ali kako na taj način možemo stići bilo kuda? Kada ćemo preći bujicu nečistoća ako vežbamo samo kad nam se prohte?

Ajahn Chah
Sati

#2106 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

758. Svađa

Braman Ārāmadanda upita poštovanog Mahākaććānu: "Šta je uzrok, šta je razlog, učitelju Kaććāno, da se vladari spore sa vladarima, da se bramani spore sa bramanima, da se domaćini spore sa domaćinima?"

"Bramanu, zbog strasti za čulnim zadovoljstvima, zbog prijanjanja, vezanosti, nezasitosti, opsednutosti i omamljenosti čulnm zadovoljstvima vladari se spore sa vladarima, bramani sa bramanima, domaćini sa domaćinima."

"Ali šta je razlog, učitelju Kaććāno, da se askete spore sa asketama?"

"Bramanu, zbog strasti za gledištima, zbog prijanjanja, vezanosti, nezasitosti, opsednutosti i omamljenosti gledištima askete se spore sa asketama."

Samaćitta vaggo (AN 2.33-42)

Image
Great Cornholio

#2107 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Sati, je l' to ti prizivaš neku svađu na ovoj temi :D

Tokom studiranja imali mi vježbe iz Osnova neurologije sa medicinskom psihopatologijom, vodila ih jedna žena neurosihijatar ( neuropsihijatrica mi nekako neozbiljno zvuči), i kaže ona nama " Male, povremene' svađe, npr. u braku, ne samo da nisu nenormalne, već su i "ljekovite", pa eto valjda ona zna zašto je to tako.
bizet

#2108 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

@Cornholio, definisi male svadje :D

Sati nas stiti preventivno od loseg, nista on ne priziva :)

saljem pozdrave

sve najbolje vam zelim :)
Great Cornholio

#2109 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

bizet wrote:@Cornholio, definisi male svadje :D

Sati nas stiti preventivno od loseg, nista on ne priziva :)

saljem pozdrave

sve najbolje vam zelim :)
Pa to su one u kojima ne dolazi do fizičkog obračuna, razbijanja tanjira, šerpi itd. :D

Šalim se, nego sve ovo što nam Sati postavlja vrlo razumno zvuči, ali čovjek nije isključivo razumno, nego i emocionalno biće, a ako ne dopustimo emocijama da se javljaju, u situacijama u kojima se normalno javljaju, one će nam se kad tad "osvetiti". Ako moramo trpiti nešto, a nije nam drago da to moramo trpiti, mi ćemo to činiti sve do časa dok potisnute emocije postanu toliko jake da ih razum više ne može zauzdati, i zato su povremene prepirke sa osobama s kojima smo emotivno vezani dobre za vezu, jer ako je tebe strah da kažeš da ti neko ponašanje osobe s kojom si emotivno vezan nije drago, ako ti predstavlja napor ili te nervira, onda ćeš kad tad "puknuti" , afektivno ćeš reagovati, i tako unijeti raskol u vezu, koja bi se možda mogla popraviti da si se bunio/bunila, žalio/žalila odmah na početku, da nisi glumila/glumio da ti nešto ne smeta, govorio da ti ne smeta, a osjećao se suprotno.

A opet, nije fazon ni kad si ravnodušan, jer ravnodušan čovjek nije faktor promjena , ni na bolje, a ni na gore, i zato ja sumnjam u ove budističle zdravorazumske savjete.
Great Cornholio

#2110 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Zaboravih odzdravit :oops: :)
bizet

#2111 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

ja cudoh da je razbijanje tanjira ljekovito...cudoh da negdje u Kini ima restoran u kojem prije objeda mozes u posebnu prostoriju da razbijes koji tanjir kako bi bez stresa i na miru mogao jesti
samo meni uvijek bilo zao razbijati, a pogotovo po kuci...ne valja biti stedljiv, treba sebi nekad dati oduska :D

razgovor je najbolje rjesenje problema...budisti razgovaraju...zasto ih vidis kao drugacije od nas?...nije niko imun
Great Cornholio

#2112 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

bizet wrote:ja cudoh da je razbijanje tanjira ljekovito...cudoh da negdje u Kini ima restoran u kojem prije objeda mozes u posebnu prostoriju da razbijes koji tanjir kako bi bez stresa i na miru mogao jesti
samo meni uvijek bilo zao razbijati, a pogotovo po kuci...ne valja biti stedljiv, treba sebi nekad dati oduska :D

razgovor je najbolje rjesenje problema...budisti razgovaraju...zasto ih vidis kao drugacije od nas?...nije niko imun
Čuj razbijat tanjire :twisted: te štetočine bi trebale cijepat' drva da huju išćeraju napolje :D

Ma nekako mi je čovjek kojeg budisti "žele" previše savršen da bi mogao biti istinit, biti potpuno zdrav u bolesnom društvu, -ja mislim da je to nemoguće.
bizet

#2113 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

@Cornholio, zar ne tezimo svi savrsenstvu?
svako na svoj nacin se trudi biti bolji...to sto budisti imaju logiku na svojoj strani nazalost ne znaci da su uspjesniji u postizanju svog cilja, samo imaju prednost :)
sve je to u 10dkg Cornholio, zavisi koliko zelis da nesto postignes i koliko se trudis da ostvaris svoj cilj

pa ne mozemo svi cijepati drva misa mu :)
Sati

#2114 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

759. Sabranost

Sabranost je, zaista vam kažem monasi, korisna svugde.

Buda
Aggi sutta (SN 46:53)
Great Cornholio

#2115 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

bizet wrote:@Cornholio, zar ne tezimo svi savrsenstvu?
svako na svoj nacin se trudi biti bolji...to sto budisti imaju logiku na svojoj strani nazalost ne znaci da su uspjesniji u postizanju svog cilja, samo imaju prednost :)
sve je to u 10dkg Cornholio, zavisi koliko zelis da nesto postignes i koliko se trudis da ostvaris svoj cilj

pa ne mozemo svi cijepati drva misa mu :)
Pa trebalo bi da težimo tome da poboljšamo ono što se poboljšati može, ali često neke stvari ne zavise samo od nas, od našeg truda, volje, rada...

Eto npr. ja bih volio da imam uslove da radim posao za koji sam se školovao, pa da u tome mogu imati neki uspjeh, ali pošto te uslove kreiraju oni kojima nije stalo ni do čega drugog nego do vlastite, pretežno materijalne koristi, ja sam u tome spriječen, spriječen sam da dam od sebe ono što znam i što želim dati, i to me veoma nervira.

Eto npr. zamisli situaciju da si u jednoj prostoriji 6x4 metra, sa četvero djece sa teškim psihičkim smetnjama, koja ne mogu pažnju na nečemu zadržati više od par minuta, i zbog toga moraš stalno mijenjati aktivnosti, koja su veoma destruktivno nastrojena prema sebi a prema ostalim, i ti u takvim uslovima moraš da pokušavaš da im privučeš pažnju, da ih probaš privoliti na saradnju, da ih pokušaš nečemu naučiti ... to je prosto nemoguće, i kako u takvim uslovima biti "budista", pa ne istjerati napolje radnu kolegicu koja se došla praviti pametna, govoriti da nije u redu da jedno od djece sjedi na stolu, predstavljati se za nekog stručnjaka, i to u trenutku kad ti moraš "lagati" roditelju jednog djeteta da će njegovo dijete možda nekada biti sposobno da se vrati u okrilje porodičnog doma, jer nemaš prava da mu ubijaš nadu, a nemaš prava ni lagati, jer možda se nekada stvarno promijeni situacija, pa neko pametan bude organizovao rad sa ovom "posebnom" djecom, pa ona budu imala i neke koristi od mene.

Ja ne mogu biti ravnodušan na ovakav vid nepravde, ali pošto znam da ništa ne mogu promijeniti, nisam na poziciji da mijenjam, a ovi koji jesu to ne žele, ja mogu samo tražiti neki novi posao, jer pošto nisam "budista" rad u ovakvim uslovima, znajući sebe bi doveo do toga da neko "nastrada" ili da ja "nastradam", a da je pravde, direktor ustanove u kojoj radim bi trebao cijepati drva :twisted: :D
bizet

#2116 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

@Cornholio, radimo na tome da ispunimo svoje zelje, ali trazimo od sebe najbolje u trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo
znam da nije adekvatno poredjenje, ali mozda ces razumjeti poruku koju ti zelim poslati...bilo je perioda kada sam radila sa prosjecnim, pa i sa onim koji cak nisu ni prosjecni, muzicarima, a ostvarivala sam vise i bolje nego kad sam imala priliku raditi sa dobrim i sposobnim...mozda se radilo o tome da sam bila svjesna da trebam da dam 200% da bi napravila ikakav pomak sa ovim prvima, ili sam se previse opustala, uzdala u ove druge, a oni su mozda u mene ili smo svi mozda bili kolektivno ufurani da nesto vrijedimo, nije vise ni bitno, bitno je da uspjeh zavisi uvijek od zalaganja, truda i vjere da ces uspjeti
ti si vjerovatno najbolji dio dana toj djeci, ko zna mozda si i nesto najbolje sto ce im se ikada desiti...mozda neces napraviti cudo, ali sigurno mozes napraviti nesto dobro
ako ti ne uzivas u tome sto radis za tu djecu, onda ni ne mozes ocekivati da ces napraviti bilo kakav pomak...to je isto da ucis djecu fudbalu s dobio si krpenu loptu staru 50 god...zar ces odustati od djece zbog lopte?
naravno imas pravo biti nezadovoljan, imas pravo da ne volis svoj trenutni posao...ali to je tvoj trenutni posao, zasto ne uzivati koliko god mozes i dio sebe pokloniti toj djeci, hm? :)
radne kolege i nadredjeni su posebna prica, sa tim svakodnevnim zivotnim izazovcicima da ostanemo dosljedni sebi i da ne dopustamo drugima da nas izbace iz balansa, se svi susrecemo...i to neka ti bude samo dodatni stimulans da budes bolji i radis bolje
svi mi radimo za novce, ali svi mozemo i uzivati u svom poslu, sto nam ga cini laksim i ljepsim, zasto ne olaksati sebi? :)
fatamorgana

#2117 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Sati wrote:759. Sabranost

Sabranost je, zaista vam kažem monasi, korisna svugde.

Buda
Aggi sutta (SN 46:53)
Sabranost iziskuje napor ali smo ipak na kraju dana odmorniji.
Odsutnost pak ne iziskuje nikakav napor no na kraju dana ucini da se osjecamo umorniji.

Fatko ... :wink:
Great Cornholio

#2118 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

@bizet, ma ne vole oni mene, jedan me "voli" radi keksa, drugi zbog toga što mu dopuštam da sam bira programe na TV- u, treći me voli zato što ga branim od ovog prvog, a četvrti zato što ga branim od ovog trećeg, koji ga prvo dobro povuče za uši, pa ga onda izljubi :-) :lol:

Šalim se, u pravu si, ovo je moj trenutni posao i trudio sam se, trudim se, i trudiću se da ga radim što bolje mogu, ali kao što reče @fatko, čovjek se umori ako se ne može "sabrati", a ja to na ovom radnom mjestu ne mogu, i zbog toga ću raditi još par dana, i onda ću krenuti u potragu za novim radnim mjestom. Jest' da to niko "normalan" ne bi učinio, jer kad kažeš da radiš samo četiri sata dnevno, na državnim si "jaslama", i imaš , za naše uslove solidnu platu, svi bi ti rekli " Pa ti si jako srećan čovjek i nisi normalan što tako nešto činiš", ali pošto je svima nama sreća nešto drugo, i pošto ja dobro znam sebe, i pošto dobro znam šta me može učiniti srećnim, odlučio sam se da rizikujem, pa šta mi Bog da.

Probaj se zamisliti, probaj zamisliti kako ti nekog svog učenika podučavaš pored otvorenog prozora, a neko napolju buši asfalt pneumatskom bušilicom, a ne možeš ga otjerati :twisted: :D

Odoh ja malo na odmor, pa ćemo nastaviti, opširna je ovo tema.

Odmarajte, čuvajte se i uživajte koliko vam to okolnosti dopuštaju, pa se čujemo... :)
bizet

#2119 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

@Cornholio, ja bi zatvorila prozor i napravila barem malo povoljniju situaciju za rad
sreca prati hrabre, meni muz uvijek govori, pa tako i ti trebas ici za svojim srcem jer ces biti sretniji, a kao takav ces i prije naci odgovarajuci posao :)

@fatko, sve si tako mudro rekao, ali necu te hvaliti, ne zelim da se ufuras :)
Sati

#2120 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

fatamorgana wrote: Sabranost iziskuje napor ali smo ipak na kraju dana odmorniji.
Odsutnost pak ne iziskuje nikakav napor no na kraju dana ucini da se osjecamo umorniji.

Fatko ... :wink:

:thumbup:

evo ja reskirao, pa nek se ufura :-D

-----------------------------

760. Samoposmatranje

Ako, tokom raspravljanja, onaj ko je za nešto optužen i onaj koji ga je optužio ne praktikuju iskreno samoposmatranje, može se očekivati da će ta rasprava voditi do dubokog, ogorčenog, oštrog razdora i niko od njih neće moći da živi u miru. A kako bi obe strane trebalo da praktikuju stiktno samoposmatranje. Optuženi bi trebalo ovako da razmišlja: "Učinio sam nešto loše i ovaj čovek me je video. Kad je to video, postao je ogorčen i to i rekao. Prekoreo me je, ja sam se naljutio i otišao žalio se drugima. Dakle, ja sam taj koji je pogrešio." A kako to tužitelj praktikuje striktno samoposmatranje? Tužitelj bi trebalo ovako da razmišlja: "Ovaj čovek je učinio nešto loše i ja sam ga video. Da on to nije učinio, ja to ne bih ni video, ali pošto jeste, video sam. Kada sam to video, naljutio sam se i to mu rekao. On se zbog toga uvredio i otišao da sve ispriča drugima. Dakle, ja sam taj koji je pogrešio." Na taj način, ako i optužni i tužilac praktikuju samoposmatranje, može se očekivati da će biti u stanju da žive u miru.

Buda
Adhikarana vaggo (AN 2.11-21)

Image
Sati

#2121 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Usmeravanje pažnje

Kad pođete tim putem, doseći ćete kraj patnje;
ja sam vam ukazao taj put, pošto sam spoznao sredstvo protiv žaoke.
Ali vi treba da izvršite napor; oni koji su to postigli samo ukazuju put,
a oni koji ga slijede u zadubljenju oslobađaju se spona Smrti.

Dhammapada, 275-276

Sila navike definiše naše postupke kada nismo čvrsto ukorenjeni u sabranosti. Ti obrasci navika jesu okovi Mare, Smrti. Da bi se stupilo na put koji vodi ka slobodi od takvih razočaravajućih ograničenosti neophodno je mudro promišljanje. Mi već imamo slobodu da, ukoliko to želimo, odlučimo hoćemo li usmeriti zrak pažnje ka unutra i istraživati Istinu. Isto tako, možemo dopustiti svojoj pažnji da luta unaokolo, bez ikakvog usmerenja. Disciplinu pažnje potrebnu za uvid i omogućavanje da se on dogodi nije lako negovati. Ali to nije prinuda koju nam je neko nametnuo; reč je o izboru koji pravimo svojom voljom kada jednom uočimo posledice nepažljivosti. I kakva je to sreća imati izbor da radimo na sopstvenoj mudrosti.

S ljubavlju,
monah Munindo
Sati

#2122 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

761. Meditacija stvara celovita ljudska bića

Rečeno mi je da na pāliju, jeziku budističkog kanona, ne postoji jedna jedina reč koja bi odgovarala našoj reči "meditacija", iako se može sa sigurnošću tvrditi da se unutar kulture stare Indije meditacija razvila do izuzetnih visina. Reč koja se u budističkim tekstovima često koristi jeste bhāvanā. Bhāvanā se prevodi kao "razvoj putem mentalnog vežbanja". Što se mene tiče, ovo pogađa u centar; meditacija zaista jeste u vezi sa razvojem čoveka. Ona je prirodan nastavak istog onog procesa u kojem nam izbijaju zubi, telo raste do veličine odraslog čoveka, radimo i činimo da se stvari događaju, odgajamo porodicu, ulazimo u dugove ove ili one vrste (makar i prema samome sebi, tako što pravimo kompromise koji možda zarobe našu dušu) i na kraju shvatamo da ćemo ostariti i umreti. Pre ili kasnije, u jednom trenutku praktično ste prisiljeni da sednete i kontemplirate sopstveni život, kao i pitanja ko ste i gde leži smisao na tom putu života... vašeg života.

Jon Kabat-Zinn: Mindfulness Meditation
Great Cornholio

#2123 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

bizet wrote:@Cornholio, ja bi zatvorila prozor i napravila barem malo povoljniju situaciju za rad
sreca prati hrabre, meni muz uvijek govori, pa tako i ti trebas ici za svojim srcem jer ces biti sretniji, a kao takav ces i prije naci odgovarajuci posao :)

@fatko, sve si tako mudro rekao, ali necu te hvaliti, ne zelim da se ufuras :)
Ja nisam takav, ja želim sve ili ništa, radije ću se bavit' nekim drugim poslom, nego ovaj koji trenutno radim ne raditi kako treba. To tebi čo'ek tako priča, to da uvijek treba slušati svoje "srce" zato što te se boji :D

Šalim se, različiti su motivi zbog kojih ljudi nešto čine, ili ne čine, ja npr. želim da ovaj život na Zemlji provedem najbolje što mogu, a to mogu učiniti samo ako budem radio posao na kojem ću moći dati svoj maksimum, ako budem živio u mjestu koje mi može pružiti ono što bi me učinilo srećnim i ako budem živio sa osobom/ma koje me, ako me neće podržavati, barem neće kočiti u činjenju onoga što ja smatram ispravnim i dobrim, i za druge, i za Boga, i za mene.
Jedna od Božijih zapovjedi je "Ne laži" a ja se te zapovjedi ne mogu pridražavati na ovom radnom mjestu, i to jedan od razloga zbog kojeg sam donio odluku koju sam donio, jer pored želje da imam život kakav želim imati, ja imam želju i da sačuvam dušu, da ostanem dostojan života poslije ovog.

Uzmem ja i od budista ono što smatram pametnim, a pametno je to da čovjek dobro upozna sebe, a ja mislim da ja sebe vrlo dobro znam, ali iako sam u to jako uvjeren, ja ipak Boga zamolim da mi pomogne da izaberem ono što je najbolje, da me spriječi ako misli da sam donio pogrešnu odluku, da djeluje na moju savjest ( jer Bog to može učiniti) i da me natjera da preispitam svoju odluku, ali to se do sada nije desilo, tako da, idemo dalje :)
Sati

#2124 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

762. Daljina

Nebo i zemlja su daleko jedno od drugog, ova strana okeana je daleko do one druge. Ipak, kažu da su dobročinstvo i nedelo još mnogo dalji jedno od drugoga.

Mahāsutasoma đātaka vannanā
Đataka 537

Image
Sati

#2125 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

763. Svesnost

Možeš žvakati žvaku, prati sudove i slušati radio u isto vreme... i još uvek biti svestan.

Ajahn Sumedho
Post Reply