Pravni fakultet
-
dikica85
#2101 Re: Pravni fakultet
i da li su za nasljedno i porodicno pravo dovoljne skripte za ucenje ili trebaju i knjige?i gdje se mogu nabaviti( stari rezim)..hvalaa unaprijed
- Delirium
#2102 Re: Pravni fakultet
samo skripta 
-
dikica85
#2103 Re: Pravni fakultet
jel studentska pocinje sa radom 23 il od danas?hvalaa vam narodee...nova sam ovdje tako da mi treba malo pomoci 
- Irm@
#2104 Re: Pravni fakultet
taze informacija
nista prije 22.08 
-
dikica85
#2105 Re: Pravni fakultet
ima li iko ovdje da je stari rezim ili da je studirao po starom rezimu?
-
samomalo
#2106 Re: Pravni fakultet
Pozdrav svima, nadam se da će neko moći odgovoriti na moje pitanje.
Moja situacija je sljedeća,
studiram pravo u Mostaru na Univerzitetu "Džemal Bijedić", završila sam prvu godinu s prosjekom 9 (iako je to manje bitno).
Što se tiče samog funkcioniranja stvari na pravnom fakultetu u Mostaru nemam nekih većih zamjerki, broj studenata nije velik kao što je to u Sarajevu, profesori su realni, barem do sad, bolonja se poštue.. itd.
Međutim, moja želja je studirati Komparativnu književnost koja, nažalost, ne postoji u Mostaru.
Druga godina prava je najteža, barem je tako u Mostaru, pa sam razmišljala o tome da se na trećoj godini, aBd, prebacim na pravo u Sarajevu, a upišem komparativnu književnost vanredno.
Moje pitanje je da li je uopće, po vašem mišljenju moguće, studirati pravo i još jedan fakultet (ja računam na to da je treća godina lakša od prve dvije) i da li bih ja morala polagati neku razliku predmeta.
Hvala unaprijed
studiram pravo u Mostaru na Univerzitetu "Džemal Bijedić", završila sam prvu godinu s prosjekom 9 (iako je to manje bitno).
Što se tiče samog funkcioniranja stvari na pravnom fakultetu u Mostaru nemam nekih većih zamjerki, broj studenata nije velik kao što je to u Sarajevu, profesori su realni, barem do sad, bolonja se poštue.. itd.
Međutim, moja želja je studirati Komparativnu književnost koja, nažalost, ne postoji u Mostaru.
Druga godina prava je najteža, barem je tako u Mostaru, pa sam razmišljala o tome da se na trećoj godini, aBd, prebacim na pravo u Sarajevu, a upišem komparativnu književnost vanredno.
Moje pitanje je da li je uopće, po vašem mišljenju moguće, studirati pravo i još jedan fakultet (ja računam na to da je treća godina lakša od prve dvije) i da li bih ja morala polagati neku razliku predmeta.
Hvala unaprijed
-
sorei
#2107 Re: Pravni fakultet
znaci za master se jos nista konkretno ne znaIrm@ wrote:taze informacijanista prije 22.08
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#2108 Re: Pravni fakultet
samomalo wrote:Pozdrav svima, nadam se da će neko moći odgovoriti na moje pitanje.
Hvala unaprijed
ne bih ti ja to preporučio. iako nisam sa pravnoga fakulteta, ali teško će ti to ići.
danas pravo i nema neku perspektivu... nemoj da si još veći problem praviš i sa Komparativnom.
-
Eborg
#2109 Re: Pravni fakultet
Pa sad, sve zavisi kako ćeš rasporediti intenzitet i da li ćeš ganjati da daješ godinu za godinom.samomalo wrote:Pozdrav svima, nadam se da će neko moći odgovoriti na moje pitanje.
Hvala unaprijed
Znam tri osobe sa sličnim slučajevima:
Pravo i psihologija, dala uslov na oba, odustala od psihologije pa opet obnovila kasnije jednu od godina na pravu.
Pravo i političke nauke, zapela na II godini prava pa se fokusirala na političke nauke, gura oboje ali pravo manje.
Pravo i filozofija, došla do IV godine pa upisala filozofiju a pravo kada dođe na red.
Dakle, imaš različitih ljudi, postoji rizik da ćeš kiksati i na jednom i drugom faksu. Ako baš ono puno učiš (ne mogu da sudim koliko truda treba za prosjek 9 u Mostaru, u Sarajevu fakat treba zagrijati stolicu) mislim da bi se III godina prava mogla kombinovati za nekim drugim faxom. A IV ionako ima milijardu rokova kada postaneš apsolvent tako da nije ni to nešto aman-zaman.
Sretno pri odluci, najbolje ti je staviti sve na papir pa prokontati malo i glavom da li si spremna žrtvovati slobodno vrijeme i koju godinu dužeg studiranja za nešto što voliš.
-
samomalo
#2110 Re: Pravni fakultet
Ne mogu tačno reći koliko vremena odvajam za učenje, ali evo... S obzirom da nisam baš tip koji može slušati predavanja i biti 100% aktivan, dobro moram zagrijati stolicu za visoku ocjenu. 
Hvala na savjetima, znam da treba dosta truda i za jedan, a ne za dva... Možda se prebacim na trećoj godini prava u Sarajevo, a ovo drugo upišem na četvrtoj. Ali, ne znam koliko je dobro prebaciti se sad iz Mostara u Sarajevo, ne znam nikoga takvog. Barem sam na vrijeme počela razmišljati o ovom i do iduće godine ću valjda znati na čemu sam.
U svakom slučaju, velika hvala. Ako neko ima još kakav savjet, dobro će mi doći.
Hvala na savjetima, znam da treba dosta truda i za jedan, a ne za dva... Možda se prebacim na trećoj godini prava u Sarajevo, a ovo drugo upišem na četvrtoj. Ali, ne znam koliko je dobro prebaciti se sad iz Mostara u Sarajevo, ne znam nikoga takvog. Barem sam na vrijeme počela razmišljati o ovom i do iduće godine ću valjda znati na čemu sam.
U svakom slučaju, velika hvala. Ako neko ima još kakav savjet, dobro će mi doći.
-
Eborg
#2111 Re: Pravni fakultet
"Dani doniranja" u Mostaru i Sarajevu
ELSA Sarajevo (Evropska asocijacije studenata prava u Sarajevu), odlučila je podržati humanitarnu akciju DC-a (Development Center) Srbija pod nazivom "Dani doniranja".
Humanitarna akcija će biti sprovedena u sedam gradova sa područja R. Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U Mostaru (u Fejićevoj ulici) će danas od 12 sati biti postavljen desk za prikupljanje donacija.
ELSA Sarajevo će akcije sprovesti u Sarajevu i Mostaru od 17. do 23. avgusta ove godine. Od 17. avgusta će biti moguće uplate na račun, a zadnjeg dana akcije, 23. avgusta, će biti postavljeni deskovi za prikupljanje sredstava.
U humanitarnoj akciji će se prikupljati novac koji će, uz dogovor sa Centrom za socijalni rad, biti usmjeren za pomoć nekoj od ugroženijih soijalnih grupa unutar Bosne i Hercegovine.
Uplate će se također moći vršiti na žiroračun ELSA Sarajevo, sa naznakom "Za humanitarnu akciju Dani doniranja“, broj racuna: 3386902265670146.
http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/110818030

-
Crvena.Papricica
#2112 Re: Pravni fakultet
Za ove koji spremaju ili su već riješili obligacije jedno pitanje-predmet ugovora i predmet (ugovorne) obaveze, je li to jedno te isto ili ? 
-
BASS
#2113 Re: Pravni fakultet
Koliko vanredni studenti mogu da odsustvuju sa predavanja? I kako je inače to regulisano sada po bolonjskom?
Pitam pošto će mi biti poprilično teško uskladiti da pratim baš sva predavanja na ovom 2 ciklusu zbog posla,pa razmišljam da se odmah prijavim na vanredne?
Pitam pošto će mi biti poprilično teško uskladiti da pratim baš sva predavanja na ovom 2 ciklusu zbog posla,pa razmišljam da se odmah prijavim na vanredne?
- Irm@
#2114 Re: Pravni fakultet
mogu 100%..ti kao vanredan nemas nikakvih obaveza za predavanja..cak stavise status vanrednih studenata jeste namijenjen osobama koje rade pa ne mogu prisustvovati predavanjimaBASS wrote:Koliko vanredni studenti mogu da odsustvuju sa predavanja? I kako je inače to regulisano sada po bolonjskom?
- VenomousV
#2115 Re: Pravni fakultet
jel' iko ovdje zna sta ce biti sa evropskim privatnim?
nit ima rokova, nit se moze prijaviti
nit ima rokova, nit se moze prijaviti
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2116 Re: Pravni fakultet
šta se žališ... meni rok već 1.
a ko drugi nego Misita 
- VenomousV
#2117 Re: Pravni fakultet
kako se necu zalit?
ako nema tog ispita nema sanse da dam uslov
ako nema tog ispita nema sanse da dam uslov
- Chmoljo
#2118 Re: Pravni fakultet
hajde ba... samo ti uči... ko šiša uslov. učiš radi sebe, ne radi ocjena u indexu

- Lakat Jebić
#2119 Re: Pravni fakultet
vodi se chmoljinim primjerom, on sve zna, a nije zavrsio jer nece na ispite da izlazi iz principaChmoljo wrote:hajde ba... samo ti uči... ko šiša uslov. učiš radi sebe, ne radi ocjena u indexu![]()
- Chmoljo
#2120 Re: Pravni fakultet
Lakat Jebić wrote:vodi se chmoljinim primjerom, on sve zna, a nije zavrsio jer nece na ispite da izlazi iz principaChmoljo wrote:hajde ba... samo ti uči... ko šiša uslov. učiš radi sebe, ne radi ocjena u indexu![]()
ja čeko da smijene Saltagu pa tek onda počeo učiti
- Igrok
#2121 Re: Pravni fakultet
Ako moze neko da odgovori kad pocinju apsolventski rokovi i da li se moze vise ispita polagati ili samo jedan!?? Zahvaljujem pozzz
- Chmoljo
#2122 Re: Pravni fakultet
počinju od novembra i možeš polgati koliko želiš.
-
BASS
#2123 Re: Pravni fakultet
Baš se desilo ono čega sam se pribojavao.Počeo upis za II ciklus i upisuje se - na slijepo.
Zamolio bih ko je upućen da nam odgovori ko sada drži ispite koje je držao suspendovani
Bajro Golić,koji uopšte kadar drži pravno-ekonomsku katedru?
Koliko sam shvatio samo je Gradjansko pravna katedra ostala nepromjenjena-s tim da ove godine nudi samo jedan program - građansko pravo u eu ili nešto tako.
Hvala unaprijed.
Zamolio bih ko je upućen da nam odgovori ko sada drži ispite koje je držao suspendovani
Koliko sam shvatio samo je Gradjansko pravna katedra ostala nepromjenjena-s tim da ove godine nudi samo jedan program - građansko pravo u eu ili nešto tako.
Hvala unaprijed.
-
veliki_ah
#2124 Re: Pravni fakultet
Ok, Ch.. Mada ne oglasavam prodavnicu, nego se rjesavam viska knjiga..
Jel ovi pravnici imaju neki forum, ili neki nacin da dodjem do njih, da knjige ne stoje bezveze? Nije ovo neka velika prodaja da se samo zbog toga registrujem na market ili pik...
Jel ovi pravnici imaju neki forum, ili neki nacin da dodjem do njih, da knjige ne stoje bezveze? Nije ovo neka velika prodaja da se samo zbog toga registrujem na market ili pik...
Last edited by Chmoljo on 01/09/2011 03:58, edited 1 time in total.
Reason: nema oglašavanja
Reason: nema oglašavanja
-
Pljosko
#2125 Re: Pravni fakultet
Zna li iko koliko kosta drugi ciklus za vanredne studente?