Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
suncica24

#2101 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by suncica24 »

Mislim da su izborom Palinove republikanci koju igru potenciraju: Bitan je apperance, ali ne i sustina, sto i nije neka novost!
Jeste li je vidjeli? Ko moze reci da se 80% konzervativnih majki i supruga nece poistovjetiti s njom?
Mislim da nije ovo nimalo naivno, jer...zena, obrazovana, bjelkinja, mlada, majka, posebno majka hednikepiranog djeteta... definitivno prijedlog nakon debele analize glasaca. Da li je tome doprinjela utrka izmedju Obame i Hillary? Naravno da je, ali i dalje ne vjerujem da su to glasovi na koje republikanci pucaju. Prije mislim da je ta utrka pokazala koliko "nezadovoljnih" konzervativki ima sto i one nemaju zenu as possibility, te da se pokusavaju umiriti "majke bjelkinje sa sinovima u Iraku".
O njenoj politici... neko je rekao da nije bila nikad van Amerike... poznato misljenje o abortusu, pravima zena, o zaposljavanju, religiji... tipicna konzervativka. Sa stavom muskarca i nadom u boziju pomoc... to je ono sta njima treba.
Zato, ne mislim da su je izvukli, da su pogrjesili, predali bitku, vec da je ona rezultat debelih analiza i procjena "trzista", americkih glasaca.

S druge strane... ona Mccain-ova usvojena africko-americka kcerka... e to se zove kec iz rukava :D
sam

#2102 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by sam »

jah, zvjezda jest rodjena ali ocito je i jasno kome ce ista da sija... :-) ultrakonzervativnim i ruralnim sredinama. bojim se cak i nekima (posebno zenama) iz srednje klase.
smatram da je govor i namjerno bio napravljen da se ona upravo i priblizi ovim grupama i ucvrsti taj element u republikanskoj stranci iza mccainovih ledja.
na kraju krajeva ona je jos i blaga u uporedbi sa romnijem i njegovim izjavama..... neko je utvrdio da se baza republikanaca mjenja i da trenutno imaju puno vise podrske medju siromasnim (ne novo nasaljenim) porodicama sto je nekako bila tradicionalno demokratska baza.
ja samo tvrdim da taj ruralni, tako da ga nazovem, element ne treba zanemariti i ne bih isla tako daleko da tvrdim da ce demokrate 100% pobjediti bez obzira na sve sto smo vidjeli.
vidjet cemo sta ce obama dalje uraditi i kakav ce biti odaziv biraca po pojedinim drzavama...
nikad ne potcjenjuj svog neprijatelja, nadam se da demokrate imaju to na umu.
sam

#2103 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by sam »

@ suncica - ona jest bila van USA, bila je u kuvajtu i pucala iz puske :mrgreen: to je usput i bila prilika da prvi put izvadi pasos... hahahahahahaaa
nego, ispravka, nije usvojena zenska od mccainovih afro-amerikanka, vec je zena iz azije cini mi se, koju je usvojila mccainova zena prije haman 2 decenije.... ali jest dosla u pravi moment, jer nikada je ranije nisu "promovirali" u javnosti.... sta ces sve je proracunato.
sheilak

#2104 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by sheilak »

Ne znam, mene od Republikanaca hvata jeza . Nesto je nezdravo kod njih.
jeza u ledja

#2105 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Po svemu sudeci, Obama je otprilike osigurao Iowu i New Mexico. Za pobjedu na izborima trebace mu jos jedna drzava od ove tri: Colorado, Virginia i Ohio, u ove tri drzave su McCain i Obama izjednaceni. Jedino jos u Nevadi je stanje bare-bare, ali sama Nevada uz IA i NM nece biti dovoljna za pobjedu. S tim sto Obama mora zadrzati New Hamsphire, Michigan, Pennsylvaniju i Minnesotu, mada mislim da jedino u NH Obama moze imati stvaran problem, u ove ostale tri za sada ima solidnu prednost. Tu je jos Florida, u kojoj ce Obama tesko pobjediti, ali postoji sansa.
Pored ovih nabrojanih mislim da ne postoji vise drzava koje bi stvarno mogle preci u ruke Demokrata ili pogotovo obratno. Osim mozda u Montani i eventualno South Dakoti, koje donose minimalna 3 boda, ali eto za uhar je.
Naravno, ako Obama od one 4 prve nabrojane drzave uzme samo Ohio, koji nosi vise nego IA, NM i NV zajedno, to ce mu biti dovoljno.

U drugim drzavama koje se ponekad spominju kao 'battleground', Missouri, North Carolina, Georgia ili pogotovo Alaska, Obama realno nema nikakve sanse, osim ako se ne desi nesto veliko.

Uglavnom, sve su prilike da ce se svesti na Ohio, Colorado i Virginiju. Uzimanje jedne od ovih drzava Obami donosi pobjedu, McCain mora uzeti sve tri.

Evo posljednjih anketa iz ove tri drzave:

Ohio (20 elektorskih bodova)
2/9: CNN/Time - Obama 47%, McCain 45%
24/8: Quinnipiac - Obama 44%, McCain 43%
21/8: Columbus Dispatch - McCain 42%, Obama 41%
18/8: Rasmussen - McCain 48%, Obama 43%
14/8: PPP (D) - McCain 45%, Obama 45%

Prosjek: McCain 44.6%, Obama 44.0%

Intrade Real Time Quotes (kladionica) : McCain 48.6%, Obama 56.5%
-----------------------------------------------------------------------------------

Virginia (13 el. bodova)
22/8: PPP (D) - Obama 47%, McCain 45%
12/8: Rasmussen - McCain 48%, Obama 47%
12/8: InAdv/PollPosition - McCain 43%, Obama 43%
10/8: SurveyUSA - McCain 48%, Obama 47%

Prosjek: Obama 46%, McCain 46%

Intrade Real Time Quotes: McCain 49.0%, Obama 53.9%

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Colorado (9. el bodova)

26/8: CNN/Time - McCain 47%, Obama 46%
24/8: Suffolk - Obama 44%, McCain 39%
21/8: Quinnipiac - McCain 47%, Obama 46%
15/8: Mason-Dixon - Obama 46%, McCain 43%
13/8: Rocky Mtn News/CBS4 - McCain 44%, Obama 41%
13/8: Rasmussen - McCain 49%, Obama 48%

Prosjek: Obama 45.2%, McCain 44.8%

Intrade Real Time Quotes: Obama 62.0%, McCain 41.5%

---------------------------------------------------------

Dakle, u sve tri drzave kladionice (kao i na federalnom nivou) predvidjaju pobjedu Obame, ali ankete govore da je razlika statisticki irelevantna. Sve ankete, osim zadnje u Ohiju su odrzane prije Demokratske konvencije i prije izbora Sarah Palin (nacionalno Obama je dobio oko 5% nakon konvencije).

Inace, na nacionalnom nivou dvije agencije koje prave ankete svaki dan, Obama vodi (Gallup 7%, Rasmussen 5%), sto je nesto cak i bolje nego prekjuce, ali obje su pravljene prije jucerasnjeg govora Palinove. Tek sutra cemo vidjeti da li se sta promjenilo, a prekosutra cemo vidjeti da li ce vecerasnji govor McCaina nesto promjeniti za njih. U prosjeku konvencija treba da donese stranci pomak od +5%, Obama je to ostvario, vidjecemo prekosutra hoce li i McCain.
sam

#2106 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by sam »

raja, nemojte zamjeriti ali morala sam postirati ovaj texst.... jest malo duzi, ali je (po meni) super analiza sinocnjeg govora. stvarno vrijedi procitati!!!

Palin's speech to nowhere

Sarah Palin delivered a great speech tonight -- for her party, for John McCain, for herself, for what she set out to accomplish. This was America's first real glimpse at the Alaska governor, and what we saw was a boffo politician who speaks in a plaintive prairie voice that channels America's Heartland like a chilling breeze rippling a field of wheat, who knows how to tell a joke, how to bring down the house and bring a tear to a few eyes. She is proud of her family, as she should be, and there is much to admire in her own "personal journey of discovery" (don't we all have these, by the way?) including her efforts to raise her son Trig. It is indeed nice to think that there would be an advocate for such children inside the corridors of the White House, although I'd surely like to hear what -- if anything -- she's done for special needs kids as governor of Alaska.

But...it was a great speech -- written for someone else, a male in fact, days before the Palin selection was even a gleam in John McCain's eye, but a great speech nonetheless. The pundits are fawning over it as I write this -- Tom Brokaw said she could not have been "more winning and more engaging" -- and in a world that is dominated by horse race journalism I can understand why, because I agree that Palin's one-of-a-kind story has given her long shot running mate a decent chance now of pulling this one out at the finish line.

It's a good metaphor, a horse race, because in the end it finishes right near where it started -- just as it will be for America if John McCain and Sarah Palin are sworn in on Jan. 20, 2009. Yes, it was a great speech politically, and a great night for her family, but an empty speech for America -- and for America's families. It was defined by its lowest moment, Palin's shameless lie about "the Bridge to Nowhere."

This was a Speech to Nowhere.

It was a Speech to Nowhere when Palin said that "I told the Congress 'Thanks but no thanks' on that Bridge to Nowhere, because that was a lie, and the worst kind of lie in American politics, a blatant falsehood that showed utter contempt for the American people that Palin pledged to serve, assuming we are too stupid to look up or know that truth, that she pushed for those funds in Congress and while she got great political mileage out of announcing that she was killing the project, she still has not returned the funds to American people.

It was a Speech to Nowhere because Palin also boasted seconds before that other lie of fighting against wasteful earmarks in Congress, even though she pushed for and accepted $27 million of such grants when she was mayor of Wasilla.

It was a Speech to Nowhere because Palin said that "we've got lots" of oil and gas this country, and while one supposes that all depends upon what you definition of the words "lots" is, the production of oil in the United States has been irrevocably on the decline since 1970, and with her words she showed this nation that she and John McCain will perpetrate the dangerous myths that began with Ronald Reagan at his acceptance speech in 1980, that sunny optimism is the solution to all our energy woes, and not a posture that put energy research on a war footing, or requires moral leadership on conservation, mass transit, or any other common sense answers whatsoever.

It was a Speech to Nowhere because Palin boasted that "I stood up to the special interests, and the lobbyists, and the Big Oil companies," and the audience cheered -- after eight brutal years of the same crowd's cheering for two oilmen in the White House who fiddled while $4-a-gallon gas burned and while American men and women died in a needless war fought on top of an oilfield, and while lobbyist friends like Jack Abramoff and Ralph Reed got rich at the same time.

It was a Speech to Nowhere because Palin had the nerve to talk at length about John McCain's "torturous interrogations" in the very same speech when she all but condoned the continuation of similar, abhorrent practices that have been directed for eight years by our own U.S. leaders, when she stated that Democrats are "worried that someone won't read them [terrorism suspects] their rights."

It was a Speech to Nowhere because Palin belittled "community organizers" -- thousands of Americans who work long hours for little pay in some of the toughest neighborhoods, trying to assist the American Dream that even the poorest among us can pull themselves out of the muck with a helping hand. Palin and other GOP speakers have turned a noble job into a dirty word tonight -- shame on you! Listen to what CNN's Roland Martin said after Palin's speech was over.

My two parents are sitting home in Houston, Texas and they are both community organizers and the GOP and Sarah Palin might have well have said "being community organizers doesn't matter" to my parents face. I'm disgusted. Community organizers keep people in their homes, keep their lights on, keep food in the fridge.

It was a Speech to Nowhere because it made no mention of the men that Sarah Palin and John McCain are running to replace -- their names are Dick Cheney and George W. Bush, in case you've forgotten this week -- and no acknowledgment that as many 80 percent of Americans believe this country is on the wrong track, or that you can't solve a nation's problems when you deny they exist.

It was a Speech to Nowhere because...well, I urge everyone to read the text, without Palin's sharp delivery or her adoring fans in the crowd and in the press box, and tell me where there is any kind of policy at all -- except for the short boilerplate passage on energy -- or any mention of the issues that concern everyday Americans, including the No. 1 issue of the economy. Show me the part where this "grand slam" of speech touches on how citizens can afford health care or sending their kids to college.

But more than anything else, it was a Speech to Nowhere because for all the acclaim, the great bulk of it was devoted to one thing, and that is the one thing that millions of Americans are talking about in 2008 when we talk about "change" -- to the ugliest kind of "pit bull" politics, to use Palin's words, that tear down the other side with cheap ad hominem attacks, surrounded by a cloud of half-truths (uh, those "Greek columns"...did you actually even watch Obama's speech? Because there weren't any) and ridiculous innuendo about "parting the waters" which means nothing but fires up a big hockey rink full of Dittoheads. These kind of vicious attacks -- without having the grace to acknowledge that, despite some real differences on issues with Obama, that he has already accomplished something impressive that says something positive about America and the progress we've made -- were utterly lacking in class. And this is what Tom Brokaw considers "winning" -- have we really sunk that low as a nation?. The people of America want and deserve a real debate, now trash talk from the basketball point guard who was once called "Sarah Barracuda."

I hope America wakes up tomorrow and realizes that Sarah Palin's words were rousing -- and completely empty, that they offered no road map (let alone bridge) for America other than more of the bogus partisan name-calling that has gotten us into the mess that we're in now.

Actually, let me rephrase that.

I hope America wakes up tomorrow.

Posted by Will Bunch
jeza u ledja

#2107 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Posted: 08:50 PM ET
(CNN) – Barack Obama's campaign for president has raised $10 million since Republican vice-presidential candidate Sarah Palin spoke Wednesday night, the campaign announced, calling it a "one-day record."

Palin, the governor of Alaska, launched harsh attacks on Obama, accusing him of being two-faced and a political lightweight with no significant legislative accomplishments.

"Coverage of the Palin attacks on the news this evening just pushed us over $10 million," Obama spokeswoman Jen Psaki said in an e-mail to reporters Wednesday night.

The Republican Party announced earlier in the day it had raised $1 million in the wake of Palin's speech.

:lol: :lol: :lol:

Palinova skuplja pare Obami. Angry Left has spoken. :dance: Ovdje nisu napisali jos da je ovih $10 miliona dolara doniralo preko 150,000 ljudi u roku manje od 24 sata. Rekord dosadasnje kampanje.

Cijela ova konvencija neo-cona je ponovo podsjetila ljude s kakvim se 'zlom' bore.
U St. Paulu-Minneapolisu i dalju traju ulicni protesti, procjena negdje oko 15000 demonstranata+Ron Paulova ekipa. :-)
jeza u ledja

#2108 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Bogami odlican govor veceras McCaina.
Brisbane

#2109 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Brisbane »

Predsjednik i podpredsjenik USA 2024 !

luciferino

#2110 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by luciferino »

JThomas wrote:ako ona i mccain prođu, ja definitivno gubim nadu u ameriku kao naciju. nije da i ovako imam previsoko mišljenje...ali ovo bi bilo DNO dna.

pa pobogu žena nije imala pasoš dok nije morala obići trupe u iraku...više je svijeta vidio naš srednjoškolac koji je bio na maturalnoj...a o ratu u iraku kao mesijanskoj misiji neću ni počinjati. a definitivno bi mogla i prvo počistiti u svojoj avliji što se tiče izvjesnih pitanja :dance:

ja mislim da se putin i medvedev oblizuju na pomisao da bi ona mogla voditi USA ako bi se mccain razbolio :lol:
Ja sam vec rekla...ako izaberu nju i McCaina, a narocito NJU, zasluzili su da ih svasta nesto zadesi...tamo zaista ima svijeta koji pada na ovakve fore i koji ce se u njoj prepoznati. jos uvijek ne mogu da skontam cije ce glasove privuci (zena, kojih zena? nezavisnih? neodlucnih?)
zvijezda je rodjena??? jadni su oni kojima je ono zvijezda...moze se jedino pohvaliti da je bila nekakva ljepotica, kosarkasica, da joj je kcer od 17 godina trudna. I onda nosaju onog jadnog djecacica ko stafetu.
Navodno McCain ima neki oblik karcinoma (ako neko ima provjerenu informaciju neka me slobodno ispravi) i sta ce se desiti ako gluho bilo slucajno umre? Boze, strah me i pomisliti. Bilo me i Clintonove strah, ali ovo vec postaje perverzno...Prije par mjeseci pomisao na pobjedu McCaina mi nije nimalo smetala, a sad mi dodje da vristim.

White trash u White House i eto vam "ostvarenja" americkog dreama da i white trash moze voditi zemlju.
Soul_Sista

#2111 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Soul_Sista »

Izgleda da Palinova ne voli citati knjige :D

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3446&a=824165

:run: run Forrest run :run:
:D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#2112 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by mIRCerka »

hik--meta wrote:zayebana ova sarah...ters cini mi se, sto je neophodno kod zene u svijetu politike.
energy independence, to joj je izgleda glavni argument, buduci da je sa aljaske. moglo bi to upaliti kod biraca zbog hands on approacha za razliku od politikanstva i "healing the planet" retorike huse.
osvjezenje je na sceni, a i estetika za average joe-a je bitna u kombinaciji sa "herojstvom" i iskustvom dede, u poredjenju sa rasnom nepodobnoscu havajskog dormroom bastarda i pogodjenoscu brain aneurismom naseg jarana bidena.

poslije ovoga sam uvjerena da mccain dobija. potrebno je crnju jos malo diskreditovati do novembra sa par interrasnih problemcica here & there, i gotovo.
bezbolno...obama vjerovatno ostaje ziv, i mirna bosna (ali ne i teheran).
Upozorenje pred ban. Rasizam ostaviti ili za drugih foruma ili za real life, ovdje ne moze. EOD
suncica24

#2113 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by suncica24 »

jeza u ledja wrote:Bogami odlican govor veceras McCaina.
Meni je govor bio dobar, ali ne i "sarmantan i ubjedjujuci". Za razliku od Obaminog, koji je bio motivirajuci, ali ne toliko konstruktivan kao McCain-ov.

Nego... vise se prica o Palinovoj nego o McCainu. Super strategija, koju demokrati nisu popusili. Jos! :D
Fino joj Obama spusti sa "Ja se s tim borim 19 mjeseci, ona 4 dana" i odgovorom o radu za community :)
suncica24

#2114 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by suncica24 »

I da, udariti po svom taboru... prejaka karta:

McCain je najavio da će "uzdrmati Washington", odnosno odlučnu borbu protiv državnog rasipanja i korupcije, čak i u redovima vlastite stranke."Dozvolite da unaprijed upozorim staru vašingtonsku ekipu, koja puno troši, ne radi ništa i stavlja sebe ispred nacije: dolaze promjene", rekao je senator iz Arizone.

"Izabrani smo da promijenimo Washington, a dozvolili smo da Washington promijeni nas. Izgubili smo povjerenje Amerikanaca kada su neki republikanci poklekli pred izazovom korupcije", rekao je on i obećao da se "stranka Lincolna, Roosevelta i Reagana vraća svojim korijenima".
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#2115 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by mIRCerka »

suncica24 wrote:I da, udariti po svom taboru... prejaka karta:

McCain je najavio da će "uzdrmati Washington", odnosno odlučnu borbu protiv državnog rasipanja i korupcije, čak i u redovima vlastite stranke."Dozvolite da unaprijed upozorim staru vašingtonsku ekipu, koja puno troši, ne radi ništa i stavlja sebe ispred nacije: dolaze promjene", rekao je senator iz Arizone.

"Izabrani smo da promijenimo Washington, a dozvolili smo da Washington promijeni nas. Izgubili smo povjerenje Amerikanaca kada su neki republikanci poklekli pred izazovom korupcije", rekao je on i obećao da se "stranka Lincolna, Roosevelta i Reagana vraća svojim korijenima".
"Ako ne bude rjesenja ovog problema do septembra, ja cu dati ostavku!"
Potpuno isto. I sta bi? Nidje ostavke. Nasao bi i ovaj izgovor ili bi samo GWBove amidzice zamijenio svojima.
madner

#2116 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by madner »

Ja ha cijenim McCaina.
On je zagovarao od 92 ukidanje embarga.
exliberal

#2117 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by exliberal »

neki dan je bio dobar komentar u vezsi Mc..... dosao je tip, zaboravih mu ime ali je veliki kriticar americke politike i kaze jedino u americi mozemo slaviti luzera.....mc..je bio pilot i oborili su ga nad vijetnamom ...da je bio sposoban izbjegao bi da bude pogodjen (navodno je napravio neku glupost, kurcio se sta li/) i onda proveo godine u zatvoru i sad treba da ga postavimo kao predsjednika....zasto neizaberemo neke koji su sposobniji od njega...ima ljudi...ma jok ameri biraju glumce za predjsjednike-regan drzavni...svarcineger guverner kalifornije( i pazi bogato obadvojca radikali)
Znajuci kako ameri razmisljaju nebi me nista iznenadilo da Mc pobjedi ....
sam

#2118 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by sam »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

joj sto ne mogu ovih komentara, ako oni pobjede (republikanci) zasluzili su (amerikanci) da ih svasta nesto zadesi. HALO???????!!!! sta rece? to kao po citavom svjetu sve sami doktori nauka, jedino u americi nekakvi naopaki ljudi. mislim da je ovdje predominatna podrska za demokratku kampanju,(procitajte unazad par stranica) ali takvo pljuvanje po citavom americkom narodu ako pobjede republikanci je ... fuj. :x
pa nisu republikanci bolan iz pakla juce izasli, imaj na umu da ameri za razliku od nas SVI vole svoju drzavu i zele sve najbolje sa svoje sugradjane.
i na kraju, dozvolite da ima ljudi sa drugacijim politickim ubjedjenjima, i sa razlitim, tj. striktnijim pogledima na religiju i na ekonomiju i obrazovanje i sta sve ne.... i da ima onih koji ne prate medjunarodna politicka zbivanja jer se to kod njih i ni ne prikazuje na televiziji toliko itd. itd. kao na kraju krajeva bilo gdje u svijetu. najlakse je popljuvati bez da se proba shvatiti neko ko je drugaciji....

sto se tice mccainovog govora, slazem se sa @jez, dobar govor.... za razliku od mamice, rekao je nesto od vaznosti, mada je pretjerao malo sa svojim iskustvom kao POW i svojim patnjama. sad on pokusava da vrati onaj dio neodlucenih amerikanaca u svoj tabor, onaj dio neodlucnih sto jos uvijek nisu poslali svoj cek demokratama :) ali mislim da nije bas uspio u tome... interensanto palin odbija da da bilo kakav komentar ili izjavu novinarima, beli ima brzinski kurs diplomatije... :lol: bolje suti, nego da se provaljujes u medijima......
a obama je super kulturno odbio sve optuzbe koje su stigle na njegov racun od barakude.... odlican je....
JThomas

#2119 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by JThomas »

Image

i nije photoshop, jednostavno se mikrofon zadesio gdje ne treba :lol:
luciferino

#2120 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by luciferino »

Moja draga sam, moj muz je Amerikanac i kaze to isto (govori), evo vec 4 godine otkako je Bush jr. izabran 2 put.
I samo da znas, veliiiiki je pesimista i misli da ce McCain pobijediti, a za McCaina ce mu glasati i mater i sestra samo zato sto nece crnca.

Samo za ilustraciju....sestra misli da se Kina nalazi u Japanu. Toliko o doktorima nauka.
madner

#2121 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by madner »

Go McCain, go.

Ovaj Obama ima samo jednu kucu, neka fukara zesca.
sam

#2122 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by sam »

ha, @luciferno pa ja upravo o tome i govorim.... nisu svi obrazovani, amerika je ogromna zemlja (veca od evrope povrsinom, do urala naravno) i lako je stvoriti stereotipe na osnovu jednog mjesta.
i sta sad ako ce mama i sestra i pola porodice tvog muza glasati za mccaina samo zato sto je bijel? jel sad one sve zasluzuju da budu spaljenje na lomaci? i kod nas ljudi glasaju na slican nacin, ne svi, ali veliki dio. i ne samo kod nas vec svuda u svjetu. ja sam vec ranije rekla da ovo ispada da ce biti borba protiv ruralne amerike i progresivne i napredne amerike...
a sta ako i republikanci pobjede? hoce li to biti kraj svijeta, kraj amerike? nece, pa mccain je pet puta pametniji od busha i uostalom on je umjereni republikanac, palin je samo karta da se poveca njegova popularnost kod konzervativaca, i uspio je u tome, republikanci nisu jos izgubili igru.
naravno da bi demkorate bile bolje, ali rezultati nisu ni u pola od kriticne vaznosti kao recimo kod nas. samo se nadati da ce obamica ipak prevail. mislim da su ipak konzervativci u manjini u americi, a vidjet cemo koliko jos ima zivog rasizma....
walkabout

#2123 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by walkabout »

obamica... :roll: :oops:
jeza u ledja

#2124 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Po svemu sudeci reakcije americke javnosti na Palinovu su mnogo vise pozitivne nego negativne. :roll:
dallton

#2125 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by dallton »

Pa nazalost mnogi ce u americi glasati protiv obame samo radi svojih predrasuda, i tu se nista ne moze uciniti. Naravno predrasude ce biti pokrivene masom "objektivnih razloga". U stvari problem obamine kampanje je sto ce ljudi glasati vise protiv njega nego za mccaina. A cak i ako mccain dodje na vlast, nece biti ni kraj svijeta ni amerike, to ce biti vise simbolicki poraz, jer u obami i svijt i masa amerikanaca vide simbol promjene. Naravno da to nikad necemo saznati jer ne mogu i obama i mccain pobjediti, ali mislim da njihova spoljna politika u realnosti nece biti jako razlicita, na stranu sva fama i prodavanje magle na izborima.

S druge strane, ovi izbori i jesu na jedan nacin borba za "dusu amerike" - ko ce prevladati : progresivni liberali i mladja generacija koja srecom prvi put izlazi na izbore u velikom broju (eto vidite da pasivnost glasaca nije samo u bosni, vec svuda :D ) i koji zele vise slobode, internacionalizam u vanjskoj politici i odvajanje religije od politike (ne samo retoriku state - church separation) ; ili konzervativci cija je izborna baza medju konzervativnim, losije obrazovanim i/ili super religioznim pukom? To cemo da vidimo, ali bice uzbudljivo, mada meni sam izbor Sare Palin govori da su republikanci vec halalili izbore, ali stvaraju novi imidz za buducnost
Post Reply