Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

Nervozna

#2101 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Nervozna »

Eh,ja se konačno nakanila da odem po uputnicu za ginekologa da mi da uputnicu za hpv tipizaciju na Jezeru,no moja doktorica opšte prakse mi dala dvije uputnice,obe za GAK :-) Na jednoj piše hpv tipizacija,a na drugoj izostanak menstruacije,molim za Vaše mišljenje. Sad ne znam kome prvo da se obratim na GAK-u (to je Jezero,jelda :) ) i da li mi je uopšte ona trebala dati te uputnice?
Hvala ako koja razumije pitanje,jer sam svasta napisala i ako zna odgovor :)
laly

#2102 Re: Ginekologija i vagine....

Post by laly »

Imam jedno pitanje
Bila sam na gin. pregledu prvi put ugl. imam upalu jajnika pa sam dobila vaginalete i antibiotik. Svi simptomi su mi potpuno prestali pa me zanima ima li potrebe da idem na kontrolu?
malaprinceza

#2103 Re: Ginekologija i vagine....

Post by malaprinceza »

Hvala na odgovoru, meni menge još nema nigdje...iduci tjedan sam narucena kod ginekologa,ako do tad ne dobijem bude mi nadam s eon rekao sta mije.....mozda da kupim jos jedan test na trudnocu????? hm
respo

#2104 Re: Ginekologija i vagine....

Post by respo »

ovo je moja oblast
pitajte djevojke zene tu sam :D
male_okice

#2105 Re: Ginekologija i vagine....

Post by male_okice »

malaprinceza wrote:Hvala na odgovoru, meni menge još nema nigdje...iduci tjedan sam narucena kod ginekologa,ako do tad ne dobijem bude mi nadam s eon rekao sta mije.....mozda da kupim jos jedan test na trudnocu????? hm
nema svrhe da kupujes testove na trudnocu bezveze...bolje ti je uradi analizu iz krvi, nije to skupo haman kosta isto koliko i oni skupi testovi na trudnocu a on ce ti reci za par sati 100% pouzdano, osim ako se ti ne molis bogu da nisi trudna pa sad te frka sta ako test pokaze pozitivno :-) stres je takodjer jedan od faktora zasto menstruacija kasni, kao i jos 3000 drugih stvari koje mogu biti uzrok.
laly

#2106 Re: Ginekologija i vagine....

Post by laly »

Ma neugodan mi taj pregled :-) nikako mi se ne mili ici, ali u pravu si m@m@ ipak cu otici. Samo jos da pitam, posto sam isla kod privatnog gin. trebam li se ponovo naruciti za PAPA test ( uradjen mi je na prvom pregledu ) ili samo za obican pregled ?
radenska

#2107 Re: Ginekologija i vagine....

Post by radenska »

Ja sam Papa test radila kod Spahovica privatno i kad mi je zatrebalo da odnesem svom doktoru u drzavnu bolnicu samo sam otisla kod Spahovica po kopiju testa. Ja jednom godisnje odem na papa
male_okice

#2108 Re: Ginekologija i vagine....

Post by male_okice »

laly wrote:Ma neugodan mi taj pregled :-) nikako mi se ne mili ici, ali u pravu si m@m@ ipak cu otici. Samo jos da pitam, posto sam isla kod privatnog gin. trebam li se ponovo naruciti za PAPA test ( uradjen mi je na prvom pregledu ) ili samo za obican pregled ?
nnikome nije drago ici ginekologu ali to je tako, kao i kod zubara.papa test radis na svakih 6 mjeseci, ili 1 godisnje ako ej sve ok, znaci ako nemas nekih problema tipa neki cudan isjedak, da te nesto boli, svrab-to zna npr biti gljivica, ili neka bakterija, uglavnom ako nemas nikakvih problema ides preventive radi svakih 6 mjeseci kod gin tad otprilike radis i papa test i to je to...ovo je samo kontrola, ponesi taj zadnji nalaz, vjerovatno je na njemu i naglaseno da ide kontrola poslije terapije. Dr te pregleda opet vidi jel sve ok, sad ako su dobili rezultate od papa testa reci ce ti jel uredan ili ne...i to je to...ako je sve ok ides kuci, ako nedaj boze nije opet se trazi dalja terapija uzrok itd.
malaprinceza

#2109 Re: Ginekologija i vagine....

Post by malaprinceza »

Ma imam zakazano kod ginekologa 7.8 . Ne vjerujem da kasni zbog stresa jer stvarno nisam bila u nekim stresnim situacijama..ako sam trudna biti ću sretna!!! Kad ikad imam gljivice, ali one nisu uzrok kasnjenje menge..zakođer ovo je prvi put d atako kasni...ako je test pogriješio a bebica je na putu , sretno ju dočekujem!! ;))))) biti ce to moja prva beba...uglavnom,, sve javim kako mi je ,,hvala svima na savjetima!!
rinna0304

#2110 Re: Ginekologija i vagine....

Post by rinna0304 »

jel mi ko moze objasniti od ceg je ovo jer sam vec pobudalila i umirem od straha doslovno... dakle prvo mi je kasnilo 3-4 dana inace prije sam imala slucaj i po 2-3 sedmice da kasni pa se zadnja 2-3 mj izjednacilo .. tek dosla s mora pa mislila to razlog eh sad ono zbog cega se ja tresem je sto na ulosku od menstruacije bude samo kap ili ni jedna a kad odem u wc ogromni ugrusci, a stomak boli nenormalno nez da je ikad ovako bolio.. trudna nisam tako da taj mi pojam ne spominjite :D jel imao ko problem s ovim
PeekABoo

#2111 Re: Ginekologija i vagine....

Post by PeekABoo »

rinna0304 wrote:jel mi ko moze objasniti od ceg je ovo jer sam vec pobudalila i umirem od straha doslovno... dakle prvo mi je kasnilo 3-4 dana inace prije sam imala slucaj i po 2-3 sedmice da kasni pa se zadnja 2-3 mj izjednacilo .. tek dosla s mora pa mislila to razlog eh sad ono zbog cega se ja tresem je sto na ulosku od menstruacije bude samo kap ili ni jedna a kad odem u wc ogromni ugrusci, a stomak boli nenormalno nez da je ikad ovako bolio.. trudna nisam tako da taj mi pojam ne spominjite :D jel imao ko problem s ovim
Vrlo vjerovatno neka upala. Desilo mi se jednom isto kad sam se vratila s mora. Vjerovatno more i sunce učine svoje.
Mene je isto jako bolio stomak, a prije nikad nisam imala bolove kad dobijem.
Da sam ti otisla bi doktoru, cisto da ne zapustis ako je nesto ozbiljnije.
Nervozna

#2112 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Nervozna »

rinna0304 wrote:jel mi ko moze objasniti od ceg je ovo jer sam vec pobudalila i umirem od straha doslovno... dakle prvo mi je kasnilo 3-4 dana inace prije sam imala slucaj i po 2-3 sedmice da kasni pa se zadnja 2-3 mj izjednacilo .. tek dosla s mora pa mislila to razlog eh sad ono zbog cega se ja tresem je sto na ulosku od menstruacije bude samo kap ili ni jedna a kad odem u wc ogromni ugrusci, a stomak boli nenormalno nez da je ikad ovako bolio.. trudna nisam tako da taj mi pojam ne spominjite :D jel imao ko problem s ovim

Desilo mi se isto to par puta.Nakon toga mi obično budu normalne menstruacije i obično mi se desava kad se nahladim s nogu :) Vjerovatno je upala i more,mada bi najbolje bilo i do doktora otici. Ne sikiraj se :)
lesorelle

#2113 Re: Ginekologija i vagine....

Post by lesorelle »

Eh ovako :)
U poprilicno sam dugoj vezi sa momkom, oko godinu dana :D
Prije tri mjeseca odlucili smo da stupimo u spolne odnose. S obzirom da je on meni prvi sa kojim sam spavala nije bilo potrebe da se ja testiram prije svega, ali on jeste. Nalaz je bio uredu. Medjutim prije par dana primjetila sam da imam bradavice u podrucju vulve i naravno odmah sam pomislila da su to kondilomi. Jedini je problem sto se ja nemam kome obratiti :( moji roditelji su jako konzervativni i nedaj boze da saznaju da sam imala odnose prije braka. Momak trenutno nije u sarajevu da bih se njemu mogla obratiti. Sto se tice ginekologa isla sam u XY asocijaciju jer je besplatno, medjutim moja dr-ica je na odmoru do septembra sto je meni jako dugo da cekam. Da li iko zna kome se mogu obratiti da mi ustanovi da li su to kondilomi i kako da se lijecim u sarajevu?! Po mogucnosti da je besplatno!?
lesorelle

#2114 Re: Ginekologija i vagine....

Post by lesorelle »

Iz Sarajeva sam, opcina Novo Sarajevo, da li mi treba uputnica ili?! Da li se mogu samo tako pojaviti u bolnici i u koju je najbolje da odem?!
Hvala Vam puno na savjetu :) otici cu ovih dana, sto prije :) a svaki put smo spavali sa zastitom :)
LaCici

#2115 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Ne mozes tek tako otici u bolnicu. Znaci, u Dom zdravlja Omer Maslic idi (ako imas ovjerenu knjizicu) i tamo se javi na ginekoloski odjel. Nadam se da ce ipak sve biti ok i da nisu kondilomi. Moja ih je poznanica morala hirurski skidati.
lesorelle

#2116 Re: Ginekologija i vagine....

Post by lesorelle »

Hvala :) da li moram imati uputnicu od dr opce prakse za ginekologiju u omer maslicu?!
LaCici

#2117 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Mislim da ne moras, nisam nikada tamo isla tako da nisam sigurna. Mozda bi ti bilo najbolje da nazoves DZ pa da ih pitas da ne bi isla bez veze.
Nego, sad sam se sjetila mozda bi ti bilo bolje da odes u Skerlicevu, tamo isto mozes sa knjizicom nista ne placas a mislim da su bolji doktori nego po domovima zdravlja. Evo ti i broj telefona, jer se tamo moras zakazati:
033 560 200 kartoteka
033 560 220 kartoteka
Za sve preglede potrebna je ovjerena zdravstvena knjiižica i lična karta. I ne treba ti nikakva uputnica.
lesorelle

#2118 Re: Ginekologija i vagine....

Post by lesorelle »

Hvala puno na informaciji, nazvat cu odmah ujutru i ndam se da necu puno morat cekat sa terminom
Ljuska_u_BaklaFi

#2119 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Da li je kasno da sad nazovem Dr. Anju i zakazem pregled, boli me po dnu stomaka tako da jedva hodam, posebno u lijevom donjem dijelu. Ovo mi se jos nije desilo.....
LEPTIRIC@

#2120 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LEPTIRIC@ »

lesorelle wrote:Hvala :) da li moram imati uputnicu od dr opce prakse za ginekologiju u omer maslicu?!
u O.M nema ginekologije :? Kumurovac ili skerlica
Ljuska_u_BaklaFi

#2121 Re: Ginekologija i vagine....

m@m@ wrote:jesi li isla?
Veceras u 20:00 sam narucena :roll: pa cemo da vidimo, ovako mi jos nikad nije bilo.
A od momenta mog proslog posta do sad, bol nije prestala. Nije to neka uzasno jaka bol ali je vrlo neugodna i konstantna..
Last edited by Ljuska_u_BaklaFi on 10/08/2012 11:36, edited 1 time in total.
Ljuska_u_BaklaFi

#2122 Re: Ginekologija i vagine....

Bas zato me i panika sad hvata sto moze biti svasta, preko telefona mi je onako rekla da bi mogle biti ciste ali da ce uraditi detaljan pregled pa vidjeti sta je stvarno.
LaCici

#2123 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

LEPTIRIC@ wrote:
lesorelle wrote:Hvala :) da li moram imati uputnicu od dr opce prakse za ginekologiju u omer maslicu?!
A ja uputih djevojku tamo. :-) Nisam ni znala da nema, mislila sam da svaki DZ ima ginekologa. Ali eto predlozih joj Skerlica pa neka ode tamo.
LieToMe

#2124 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LieToMe »

LaCici wrote:
LEPTIRIC@ wrote:
A ja uputih djevojku tamo. :-) Nisam ni znala da nema, mislila sam da svaki DZ ima ginekologa. Ali eto predlozih joj Skerlica pa neka ode tamo.
Omer Maslic je meni u rangu ambulante :-) kad mi je ginekolog dao silne uputnice da vadim nalaze krvi u trudnoci surpug otisao u "dom zdravlja" OM (jer pripadam tom domu zdravlja) i oni mu rekose da tamo od svega mogu izvaditi samo secer u krvi :lol: ne znam samo sto se zove dom zdravlja. Nisam pojma imala da nemaju ni ginekologa :lol:
radenska

#2125 Re: Ginekologija i vagine....

Post by radenska »

Zene znate li radi li jos Masic u Vojnoj bolnici. Trebao bi mi zbog jedne potvrde a negdje sam procitala da poslije odmora odlazi iz vojne bolnice
Post Reply