Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
NediM17
#2101 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Zacepljeni filteri ili isparivac, eventualno neispravan senzor pritiska gasa. Ako se samo desava na jacem gasu, nesto je definitivno zacepljeno.
-
Naslovnica
#2102 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Meni se u zadnja 4 dana desilo 3 puta - garim ga 12 banki, sve OK. Počnem usporavati na ACC, usporim, prođem rampu, biiiip - nema plina. I neće da ga sastavi. Krenem nazad, sve ok, upali plin, prolazim kroz rampu - opet isto.
'nači 4 dana tamo-vamo, 3 puta belaj situacija, 5 puta bez problema.
'nači 4 dana tamo-vamo, 3 puta belaj situacija, 5 puta bez problema.
-
NediM17
#2103 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Vjerovatno nakon zesceg tempa kada pustis papucicu gasa prije naplatnih rasteretni ventil na isparivacu odreaguje i pusti malo plina napolje, i nakon sljedeceg pritiska na papucicu gasa plinski ECU salta na benzin jer je nedovoljan pritisak gasa u sistemu u momentu.
U principu vjerovatno je dovoljan, ali ECU moguce nije dobro podesen nakon zamjene isparivaca, pa zbog dezinformacija koje su upisane u njemu brljavi i salta na benzin. To je moje misljenje.
Obrati paznju cuje li se sistanje gasa prije naplatnih. Moze se cuti u kabini kada rasteretni ventil odreaguje, samo ugasi muziku i oslusni dobro.
U principu vjerovatno je dovoljan, ali ECU moguce nije dobro podesen nakon zamjene isparivaca, pa zbog dezinformacija koje su upisane u njemu brljavi i salta na benzin. To je moje misljenje.
Obrati paznju cuje li se sistanje gasa prije naplatnih. Moze se cuti u kabini kada rasteretni ventil odreaguje, samo ugasi muziku i oslusni dobro.
-
Naslovnica
#2104 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Hvala na savjetima drug, ti si klasa za sebe!NediM17 wrote:Vjerovatno nakon zesceg tempa kada pustis papucicu gasa prije naplatnih rasteretni ventil na isparivacu odreaguje i pusti malo plina napolje, i nakon sljedeceg pritiska na papucicu gasa plinski ECU salta na benzin jer je nedovoljan pritisak gasa u sistemu u momentu.
U svakom slučaju ću sutra prco da skinem kleme i ostavim ga 2 sata bez 'komuljatora. A trebao bih i do Darkoma da mi naštimaju da mi se plin ne pali odmah nego neka malo odradi na benzin. Kako sam promijenio isparivač sastavi plin odmah nakon paljenja.
Isto tako sam primijetio da mi board comp. pokazuje da mi je nakon ugradnje novog Tomasetto isparivača (stari bio Valtek) potrošnja sa 8.3-8.4 spala na 7.0-7.1.
Da li je moguće?!
-
NediM17
#2105 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moguce je, manja potrosnja na boardu znaci da ti je plinska mapa bogatija nego sto je bila.
-
Naslovnica
#2106 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
A šta to znači?NediM17 wrote:Moguce je, manja potrosnja na boardu znaci da ti je plinska mapa bogatija nego sto je bila.
Slab sam s tim mapama, slabija, bogatija...
Board mjeri samo potrošnju benzina, ne i plina?
Ili griješim?
- bleee_sa
#2107 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ako si mjenjao svjećice, bobinu/e, moguća je manja potrošnja.Naslovnica wrote:A šta to znači?NediM17 wrote:Moguce je, manja potrosnja na boardu znaci da ti je plinska mapa bogatija nego sto je bila.
Ili griješim?
-
Naslovnica
#2108 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ništa od toga.bleee_sa wrote:Ako si mjenjao svjećice, bobinu/e, moguća je manja potrošnja.Naslovnica wrote:A šta to znači?NediM17 wrote:Moguce je, manja potrosnja na boardu znaci da ti je plinska mapa bogatija nego sto je bila.
Ili griješim?
Samo isparivač, i od tada mi pokazuje manju potrošnju.
- bleee_sa
#2109 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nije to do isparivača nego do mape koju su konfigurisali kad su ti promjenili isparivač. 
-
NediM17
#2110 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Idealna plinska mapa ne mice benzinsku niti jednog procenta, u praksi je to tesko postici i obicno je pomakne 10% u plus ili minus, to je neka ok cifra, hajmo reci koja se moze tolerisati.Naslovnica wrote:A šta to znači?NediM17 wrote:Moguce je, manja potrosnja na boardu znaci da ti je plinska mapa bogatija nego sto je bila.
Ili griješim?
Benzinski ECU je glup i on ne zna da motor radi na plin, vidi da mu lambde ocitavaju bogatu smjesu, i onda on reze gorivo, i ti to vidis kao manju potrosnju na boardu.
Ako je plinska mapa siromasna, onda benzinski ECU i dalje nista ne konta, i dodaje gorivo, i to na boardu vidis kao povecanu potrosnju.
E sad ako je plinska mapa toliko losa da makne benzinsku u plus ili minus 25% u odnosu na neku nominalnu vrijednost, onda benzinski ECU ipak konta da nesto ne valja i zvizne check engine lampicu.
To je ono kad kazu strucnjaci, gori check engine lampica zbog plina. Ne gori zbog plina, nego zbog losih majstora.
-
Naslovnica
#2111 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja sedmično makar jednom obrišem preko OBD-a i Torque-a P1035 grešku. Negdje sam pročitao da bi trebalo da je lambda OK nego se javlja greška zbog plina?
Check engine mi se ne javlja (lampica je OK).
Missfire se javi ponekad, morebit da su i kablovi u banani.
-
preludezalude
#2112 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja bi tu malo bolje obratio paznju. Mozda te ipak izdaje lambda sonda. Ili je mozda zacepljen katalizator. Check engine lampica se nece upaliti dok lambda ne crkne skroz. To trebas otici nekome ko ima dijagnostiku sa pracenjem rada sondi u realnom vremenu. Npr. Kod mene jedna sonda bila zakovala na jednoj vrijednosti a druga usporeno radila...check engine lampica se nije palila ali je bila prijavljena greska siromasne smjese. Kad se sjetim...auto je trosio kao tenk a miris oko auta kao da si na benzinskoj pumpi. Nije se smjelo pripaliti cigara blizu auta dok radi.Naslovnica wrote:Ja sedmično makar jednom obrišem preko OBD-a i Torque-a P1035 grešku. Negdje sam pročitao da bi trebalo da je lambda OK nego se javlja greška zbog plina?![]()
Kad lambda vidi da je siromasna smjesa, salje se signal da se ubrizgava vise goriva a vise goriva i nije steta za motor. ALI ako lamda vidi da je bogata smjesa, salje se signal da se ubrizgava manje goriva, a manje goriva tj presiromasna smjesa moze zestoko nastetiti motoru.
Ovo navodim ako lambda pogresno ocitava vrijednost.
-
Throttle
#2113 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Bogata smjesa zacepi katalizator
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2114 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
meni je komad pucvole zacepio katalizator...
-
Naslovnica
#2115 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
A kako se može provjeriti stanje katalizatora, osim brusilicom?
-
Throttle
#2116 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma pocne gusit motor u visim obrtajima, bar je tako meni bilo. I nije to bas trenutno, dug je to proces al meni je zbog nestrucnosti plinara otisao katalizator. Imao glup sistem u autu koji ne radi niko osim onih u Cajdrasu a oni veze s vezom nemaju
-
NediM17
#2117 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Polako...
P1035 koliko ja vidim nema veze s plinom, nego sama lambda ne valja, tj. ne radi grijac lambde sonde, da li to utice na rad motora i koliko, ne bih znao, ali ne vjerujem u nekoj velikoj mjeri.
Greske koje se mogu pojaviti zbog plina su:
P0171- System Too Lean (Bank 1)
P0174- System Too Lean (Bank 2)
P0172- System Too Rich (Bank 1)
P0175- System Too Rich (Bank 2)
Misfire ti se javlja zbog svjecica ili kablova. Zadnji broj u misfire kodu koji ocitas je broj cilindra u kojem se desio misfire. Ja bih na tvom mjestu promijenio svjecice i otisao do Darkoma na fino podesavanje ECU-a (tip isparivaca, prebacivanje sa benzina na plin i obratno, MAPA). Za ovo ti je najbolje uhvatiti Darka licno, jer je tata za softverska podesavanja.
P1035 koliko ja vidim nema veze s plinom, nego sama lambda ne valja, tj. ne radi grijac lambde sonde, da li to utice na rad motora i koliko, ne bih znao, ali ne vjerujem u nekoj velikoj mjeri.
Greske koje se mogu pojaviti zbog plina su:
P0171- System Too Lean (Bank 1)
P0174- System Too Lean (Bank 2)
P0172- System Too Rich (Bank 1)
P0175- System Too Rich (Bank 2)
Misfire ti se javlja zbog svjecica ili kablova. Zadnji broj u misfire kodu koji ocitas je broj cilindra u kojem se desio misfire. Ja bih na tvom mjestu promijenio svjecice i otisao do Darkoma na fino podesavanje ECU-a (tip isparivaca, prebacivanje sa benzina na plin i obratno, MAPA). Za ovo ti je najbolje uhvatiti Darka licno, jer je tata za softverska podesavanja.
- beco
#2118 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Juce imao redovni servis na 20000 km (Toyota Auris 1.6 valvematic)
Ovaj mali filter (na 2 slici je novi) je pun ovih malih ljuspica bio. Pretpostavljam nečistoće plina.
-
Throttle
#2119 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma standardno je to, ne brigaj
Da nije puno 20.000 bez zamjene filtera
- beco
#2120 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ovo je drugi redovni, prvi bio na 10000 km 
-
NediM17
#2121 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Beco kako slusa Auris sa Zavolijem? Jesi zadovoljan?
-
preludezalude
#2122 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moze se provjeriti mjerenjem temperature samog katalizatora. Zagrijati auto na radnu temperaturu, malo ga isturirati i najbolje da jos neko sjedi u kabini i drzi motor na 2000 obrtaja. Ti se zavuces malo ispod auta i sa IR termometrom izmjeris temperaturu katalizatora na pocetku i na kraju. Dio katalizatora blizi motoru mora biti hladniji za oko 100-150 stepeni od kraja katalizatora. Ako je ista temperatura onda u njemu nema nista,sasuo se ili je vec pri kraju. Ako je veca temperatura na pocetku nego na kraju onda je totalno zacepljen.Naslovnica wrote:A kako se može provjeriti stanje katalizatora, osim brusilicom?
-
preludezalude
#2123 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Da, ekstremno brzo ga zaceplja.Throttle wrote:Bogata smjesa zacepi katalizator
- drug_profi
#2124 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
preludezalude wrote:Moze se provjeriti mjerenjem temperature samog katalizatora. Zagrijati auto na radnu temperaturu, malo ga isturirati i najbolje da jos neko sjedi u kabini i drzi motor na 2000 obrtaja. Ti se zavuces malo ispod auta i sa IR termometrom izmjeris temperaturu katalizatora na pocetku i na kraju. Dio katalizatora blizi motoru mora biti hladniji za oko 100-150 stepeni od kraja katalizatora. Ako je ista temperatura onda u njemu nema nista,sasuo se ili je vec pri kraju. Ako je veca temperatura na pocetku nego na kraju onda je totalno zacepljen.Naslovnica wrote:A kako se može provjeriti stanje katalizatora, osim brusilicom?
- beco
#2125 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
NediM17 wrote:Beco kako slusa Auris sa Zavolijem? Jesi zadovoljan?
Generalno zadovoljan, nisam imao probleme.
Imam osjećaj negdje u drugoj oko 2000 obrtaja, pri punom gasu skoro neprimjetno trzne (toliko da vise nisam ni siguran je li to osjetim ili ne).
Na Hifinom gorivu zadnja dva mjeseca osjetio smanjenje ranga.
Potrošio prvi litar Flashlube na automatici, je li to malo na 20000 km?
To je to.
Pitao sam za one prstenove na isparivacu. Dobio sam odgovor to se vadi kad začepi i mora auto da stoji 3h da se dovoljno ohladi. Čini mi se da se majstoru to nije dalo raditi.
Pitao opet o produženju garancije i jos uvijek se ne moze doplatiti garancija za Zavoli, tako imam jos 7 mjeseci garancije kod Darke.