Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- Capajebo
#2101 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ko misli ili je mislio da je ovo za dobrobit radnika, zaboravio je gdje zivi 
-
Drugclanbiblioteke
#2102 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zakon o radu treba pratiti institucije.
Ako salter u opstini ne radi subotom i nedjeljom vala ne treba raditi ni kafic, ni restoran ni prodavnica
Ako salter u opstini ne radi subotom i nedjeljom vala ne treba raditi ni kafic, ni restoran ni prodavnica
-
zippoo87
#2103 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Upravo.Drugclanbiblioteke wrote: ↑11/11/2024 23:41 Zakon o radu treba pratiti institucije.
Ako salter u opstini ne radi subotom i nedjeljom vala ne treba raditi ni kafic, ni restoran ni prodavnica![]()
Sta su salteruse bitnije od ostalih radnika ??
Pa i ostali radnici bi voljeli spojiti vikend sa neradnim petkom ili ponedjeljkom,pa skoknuti malo do Splita,Neuma ili Zagreba na 2-3 dana ili u Tursku malo.
Pa ja to sebi nisam mogao isplanirati ni za godisnji kako treba.
Ovako gledam slike kako se raja provodi i spaja vikende a ti rintaj svaki dan i onda kada dodje nedjelja,mrak mi na oci padne,kada padne na mene da radim .
Jos prije dok sam bio mladji,vozilo se nedjeljom biciklo,ture po planinama ili izleti,pa onda sa drustvom i tako a ti na poslu,umjesto na planini.
I onda neko kaze,pa imati ces slobodan dan u ponedjeljak...jeste,to je potpuno isto,kada ti odmaras radnim danom a svi drugi rade a kada svi odmaraju vikendom,ti radis.
Last edited by zippoo87 on 11/11/2024 23:46, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#2104 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Uvijek postoje i postojace radna mjesta koja rade duze ili vise od drugih radnih mjesta, trgovci ce uvijek raditi drugacije nego sluzbenici opcine, ljekari vatrogasci policajci rade za novu godinu, za svetac i praznik, za njih su to radni dani.
Neko ima klizno radno vrijeme, neko radi na dnevnicu, nebitno.
To se nekako regulise, mozda posebnim bonusima na platu, sad ako ne radi sluzbenik u opcini nedeljom, ne treba raditi niko, nigdje veze. Da se mene pita, taj sluzbenik bi imao duplo manju platu od trgovca ili trgovac duplo vecu od njega kako se okrene, ali ne pita.
Neko ima klizno radno vrijeme, neko radi na dnevnicu, nebitno.
To se nekako regulise, mozda posebnim bonusima na platu, sad ako ne radi sluzbenik u opcini nedeljom, ne treba raditi niko, nigdje veze. Da se mene pita, taj sluzbenik bi imao duplo manju platu od trgovca ili trgovac duplo vecu od njega kako se okrene, ali ne pita.
-
zippoo87
#2105 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa nema tih bonusa,dodataka na platu i ostalog...nego te samo gazi za minimalac.
Jer su sihterice kod svih fiktivne i nastimane da se uklopi u zakonski okvir a ti radis svaki dan 1-2 sata duze,sedmicno po 8-10 sati a mjesecno izadjes na 200-220 sati a pise u sihterici da si radio 160 sati
Upravo to i jeste problem...da su svi prekovremeni sati placeni ,da su obracunati po zakonu,izaslo bi to fino na platu a ovako dobijes kurku.
Jer su sihterice kod svih fiktivne i nastimane da se uklopi u zakonski okvir a ti radis svaki dan 1-2 sata duze,sedmicno po 8-10 sati a mjesecno izadjes na 200-220 sati a pise u sihterici da si radio 160 sati
Upravo to i jeste problem...da su svi prekovremeni sati placeni ,da su obracunati po zakonu,izaslo bi to fino na platu a ovako dobijes kurku.
-
Drugclanbiblioteke
#2106 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Evo jedna ideja.
Svaki radni dan vikenda = dva slobodna dana od ponedjeljka do petka (za ove sto moraju raditi) i da zakonski ne mozes raditi oba dana vikenda.
Mislim da bi policija, hitna i vatrogasci prodisali.
Svaki radni dan vikenda = dva slobodna dana od ponedjeljka do petka (za ove sto moraju raditi) i da zakonski ne mozes raditi oba dana vikenda.
-
zippoo87
#2107 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nijedan zakon koji ide u korist radnika i necemu normalnom kod nas ne moze proci. Uvijek se nadje neka rupa u zakonu.Drugclanbiblioteke wrote: ↑11/11/2024 23:51 Evo jedna ideja.
Evo imam informacije da ce najveci TC kod nas svjesno krsiti zakon i da ce i dalje raditi nedjeljom,najmanje u narednih 6 mjeseci,jer ce se vaditi na onu pricu o "uskladjivanju zakona,podzakonskih akata i propisa".
Ako i dobiju koju kaznu,kazne su od 2000-15000 KM,koje ce svjesno platiti,jer je to zarada od par sati rada dnevno.
Ovo je info iz prve ruke,od radnika iz trznog centra,jer su pitali kada pocinje prva neradna nedjelja u centru,ovim radnjama koje su pod zakupu u centru.
I zasto mislim da ovaj TC nece biti jedini
I sta ces mu...inspektori ce pisati te sitne kazne,on ce i dalje raditi a ako i ponovi prekrsaj tri puta,nece mu niko zatvoriti centar.
Javim u narednom periodu da li ce ovaj uraditi ovako...
-
HelaS
#2108 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ni vozači tramvaja, barem u Sarajevu, kao ni radnici na održavanju elektrenergetskih mreža. Što bi i Hadžifejzović TV radio subotom kad šalteri u općinama ne rade taj dan. Ili radnici na obezbjeđenju objekata, policija isto, komunalci na skupljanju smeća, itd. Dug je niz...Drugclanbiblioteke wrote: ↑11/11/2024 23:41 Zakon o radu treba pratiti institucije.
Ako salter u opstini ne radi subotom i nedjeljom vala ne treba raditi ni kafic, ni restoran ni prodavnica![]()
-
HelaS
#2109 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne trebaju nove ideje. Ideja je bila da nadležne inspekcije rade svoj posao za koji su odlično plaćeni, da vrše nadzor nad nelegalnim radom, da podnose prekršajne prijave za sve firme i njihovu upravu koje zateknu izvan Zakona o radu. Takvu ideju, stisnutih muda u nečijem interesu, odbacio je ministar Hasičević forsiranjem nedjeljnog zakona o unutrašnjoj trgovini, čime je krenuo nizbrdo u političkoj šteti, i sebi i Njegovoj stranci.Drugclanbiblioteke wrote: ↑11/11/2024 23:51 Evo jedna ideja.SpoilerShowSvaki radni dan vikenda = dva slobodna dana od ponedjeljka do petka (za ove sto moraju raditi) i da zakonski ne mozes raditi oba dana vikenda.
- Capajebo
#2110 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ovi sto moraju raditi, na kantonalnom nivou, ni nedjelja im nije dodatno placena, tj nemaju % vecu satnicu za rad nedjeljom. Jer, ima slobodnu npr srijeduDrugclanbiblioteke wrote: ↑11/11/2024 23:51 Evo jedna ideja.
Radi se skoro svaki praznik, dobije se nesto zanemarivo na platu za te dane, nekih 10ak maraka vise od onog koji ne radi taj isti praznik i placen mu je normalno.
I onda dodjes do situacije da administracija ima nekih 8 dana placenog praznika, a oni od kojih zivi ta ista administracija dobiju qrac.
A kod privatnika je tek posebna prica.
-
bumerangss
#2111 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bice vise sexa i veci natalitet tako da se naknade od 1000 KM porodiljama mogu ukinuti
Šalim se, naprotiv, mislim da ce biti više porodicnog nasilja i svađa pa i razoda jer ce svi morati nedeljom biti u kući jer nemaju gdje izaći... progniziram više porodičnog nasilja
-
snijeg_led
#2112 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A zasto ne bi nedjeljom vise gledali filmove i serije po preporuci forumaša 
-
bumerangss
#2113 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja kad sam saznao da cak i u RS-u i svim susjednim zemljama pauza od 30 minuta ulazi u radno vrijeme a samo u FBiH po zakonu o radu pauza ne ulazi u radno vrijeme tj nije placena, odmah sam se iskljucio iz sindikata!
To je velika nepravda, pogotovo za zdravstvene radnike koji za vrijeme pauze ne smiju napustiti radno mjesto zbog mogucih hitnih slucajeva.
To je velika nepravda, pogotovo za zdravstvene radnike koji za vrijeme pauze ne smiju napustiti radno mjesto zbog mogucih hitnih slucajeva.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#2114 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A imaju pravo na jedan radni dan mjesečno - neradan mimo godišnjih odmora i vikenda.dječak sa šibicama wrote: ↑11/11/2024 22:14 Koliko ja znam, neradni su 1 januar, 1 maj iako ne uvijek mislim da sam vidjao primjere kad ih natjeraju da rade pola dana odnosno jedna smjena, i mislim da su Bajrami neradni bar koliko sam upratio Konzum, Merkator, ne znam za Bingo.
Hose ima neradnu nedelju vec par mjeseci.
Ovi što petkom idu na Džumu pa to spoje i iskoriste.
Ovi na budžetima naravno.
-
akcija007
#2115 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Po novom zakonu ne rade prodavnice praznicima
01 i 02 januar, 01 i 02 maj, 25 novembar, 01 mart i vjerski Bajram/Bozic/ Sveta tri kralja/Velika Gospa /Uskrs .... zavisno od lolacije isto nece raditi
Desit ce se situacija da prodavnice budu zatvorene 3 dana zaredom kada se praznik preneae a ned na pon . Npr 01 jan padne u subotu a 02 januar u nedelju ova nedelja se prenosi na ponedeljak i znaci 3 dana zaresom nece raditi prodavnice
01 i 02 januar, 01 i 02 maj, 25 novembar, 01 mart i vjerski Bajram/Bozic/ Sveta tri kralja/Velika Gospa /Uskrs .... zavisno od lolacije isto nece raditi
Desit ce se situacija da prodavnice budu zatvorene 3 dana zaredom kada se praznik preneae a ned na pon . Npr 01 jan padne u subotu a 02 januar u nedelju ova nedelja se prenosi na ponedeljak i znaci 3 dana zaresom nece raditi prodavnice
- xPaco1337
#2116 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Oni stavljaju flaster na problem.
Dajte ljudima 2 slobodna dana prema nekom rasporedu. Naravno to ce njima zahtjevati da imaju više radnika, zato i kažem da je ovo flaster na problem. Ne radna nedelja nema smisla po meni, jer ako ja ti, vi i niko ne radi nedeljom znaci neces nigdje iz kuće izac jer nista ne radi.
Meni bi više odgovaralo neki random dan da je neradan, jer preko vikenda hocu mehanicaru, ne radi, hoces zubaru, ne radi, hoces frizeru, ne radi itd itd.
Dajte ljudima 2 slobodna dana prema nekom rasporedu. Naravno to ce njima zahtjevati da imaju više radnika, zato i kažem da je ovo flaster na problem. Ne radna nedelja nema smisla po meni, jer ako ja ti, vi i niko ne radi nedeljom znaci neces nigdje iz kuće izac jer nista ne radi.
Meni bi više odgovaralo neki random dan da je neradan, jer preko vikenda hocu mehanicaru, ne radi, hoces zubaru, ne radi, hoces frizeru, ne radi itd itd.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#2117 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Norveska, Poljska, Njemacka, Belgija, Austrija, Svicarska, Slovenija, Crna Gora, Grcka, Spanija, sve su to zemlje gdje nedjeljom veliki trgovacki centri ne rade, i pazi sad - ljudi tamo najnormalnije zive. Nama je izgleda problem i pojedinim uposlenim u trgovini, sta cu ja i kud cu ja - nedjeljom.
Nadalje, neki govore da neradna nedjelja poslodavcu ide u korist, evo sve kontam - kako? Po cemu?
Licno ne vidim nikakav problem sa zakonom i sto se oko istog digla tolika prasina, sem kao sto sam naveo pojedincima koji ne znaju za prirodu, planinu i park nedjeljom
Nadalje, neki govore da neradna nedjelja poslodavcu ide u korist, evo sve kontam - kako? Po cemu?
Licno ne vidim nikakav problem sa zakonom i sto se oko istog digla tolika prasina, sem kao sto sam naveo pojedincima koji ne znaju za prirodu, planinu i park nedjeljom
-
kakaljin
#2118 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa o tome pricam, zato sto se suti, pa i taj pacenik suti umjesto kao ti da reaguje. Pa kada budu svi reagovali onda ce i posodavac drugu pricu pricati i sve ostalo u drzavi.zippoo87 wrote: ↑11/11/2024 23:27Ja sam to sve radio,svadjao se,slao im clanove zakona koje krse,pisao svasta i na kraju ili dam otkaz ili dobijem otkaz,jer krene mobing na mene,jer ne sutim i ne dam da me jebu u zdrav mozak.kakaljin wrote: ↑11/11/2024 22:11Prijavis poslodavca inspekciji i das otkaz, ne sutiszippoo87 wrote: ↑11/11/2024 22:07
Zivis li ti u BiH.
Ti mislis da ce privatnik meni dati da biram zelim li raditi taj dan ili ne zelim ? Hahahhahahahaa![]()
Pa tjeranu nas da radimo svaki dan,nebitno bajram,NG,1.maj...sve se to radi...barem do podne ili do 17h iza podne.
Evo mene da pitaju,ja ne bi nikada dosao nedjeljom na posao ali te niko nece pitati,vec ti jos i prijete da radis praznicima.
Pitaj radnike u TC Bingo ima li trzni centar ijedan neradni dan u godini (ja mislim da imaju jedan dan a to je 1. januar). Ako neces da radis u radnji koja je u sklopu TC,prijeti ti,zove gazdu,tjera da radis.
Dakle ne tjera te tvoja maticna firma ali te tjera Tatjana Paunovska.
Ovo sto ti pricas su bajke za malu djecu...osvijesti se malo.
Btw. evo ja sam jucer otisao do trznog centra Bingo i poljubio vrata...oko 20h navecer...ne znam je li ne rade nikako nedjelju ili skraceno.
Odes kod onoga koji ce te platiti adekvatno za dane vikenda i praznike i postovati tvoja radnicka prava
A onda na moje mjesto dodje drugi pacenik,kojeg ce isto jebavati i sta se tu promijenilo ??? Nista.
- nivla
#2119 Re: Neradna nedjelja u FBiH
spominjes uredjene zemlje i poredis s ovim nasim prknom od drzave, tamo radnici imaju prava, kod nas nemaju, i budi siguran da nedjeljom nece raditi sa kupcima ali niko ne garantuje da poslodavci nece narediti da dodju da ciste police, rade inventure i slicne gluposti
ovo sto pises da u ovim zemljama ne rade veliki marketi nije tacno jer imas masu onih koji rade nedjeljom regularno, ne u obimu kao ostalim danima ali definitivno rade
ovo sto pises da u ovim zemljama ne rade veliki marketi nije tacno jer imas masu onih koji rade nedjeljom regularno, ne u obimu kao ostalim danima ali definitivno rade
-
sencobih
#2120 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ti imaš slobodan vikend pa hoćeš mehaničaru, zubaru itd.itd. a drugi neka gule vikendom, a da budu slobodni srijedom kad mu svi rade u porodici . Tom logikom uzmi ti slobodan dan pa idi mehaničaru, zubaru radnim danom. Realno i ljudi u trgovini imaju porodice, mimoilaze se cijeli život. Slobodna nedjelja je dobra, ali ona treba da bude prvi korak ka slobodnoj suboti ili barem jedna da bude radna , a ostrale slobodne.xPaco1337 wrote: ↑12/11/2024 07:50 Oni stavljaju flaster na problem.
To je sve do organizacije u firmama i sposobnosti rukovodstva da organizuju posao i ljude.
- teuta06
#2121 Re: Neradna nedjelja u FBiH
e ovdje se ni zaposlenici ne mogu složiti. znam djevojku koja je radila u bingu i imala je utorak slobodan, a vikend je radila, kaze kud cu utorkom, svi ostali radi, nemam s kim gdje otici, tako kad je uvedena u opcini neradna nedjelja cura prodisalaxPaco1337 wrote: ↑12/11/2024 07:50 Oni stavljaju flaster na problem.
- xPaco1337
#2122 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U tim zemljama se moras narucit mjesec u naprijed kad hoces kod nekog u gosteW0rM wrote: ↑12/11/2024 08:06 Norveska, Poljska, Njemacka, Belgija, Austrija, Svicarska, Slovenija, Crna Gora, Grcka, Spanija, sve su to zemlje gdje nedjeljom veliki trgovacki centri ne rade, i pazi sad - ljudi tamo najnormalnije zive. Nama je izgleda problem i pojedinim uposlenim u trgovini, sta cu ja i kud cu ja - nedjeljom.
Licno ne vidim nikakav problem sa zakonom i sto se oko istog digla tolika prasina, sem kao sto sam naveo pojedincima koji ne znaju za prirodu, planinu i park nedjeljom![]()
Ne trebaju nam oni biti primjer o zivotu
Ne, mislim da svi trebaju imati random dane slobodne ne samo oni, to ukljucuje i mene.sencobih wrote: ↑12/11/2024 08:15Ti imaš slobodan vikend pa hoćeš mehaničaru, zubaru itd.itd. a drugi neka gule vikendom, a da budu slobodni srijedom kad mu svi rade u porodici . Tom logikom uzmi ti slobodan dan pa idi mehaničaru, zubaru radnim danom. Realno i ljudi u trgovini imaju porodice, mimoilaze se cijeli život. Slobodna nedjelja je dobra, ali ona treba da bude prvi korak ka slobodnoj suboti ili barem jedna da bude radna , a ostrale slobodne.xPaco1337 wrote: ↑12/11/2024 07:50 Oni stavljaju flaster na problem.
To je sve do organizacije u firmama i sposobnosti rukovodstva da organizuju posao i ljude.
- W0rM
#2123 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne kapiram kako najava dolaska kod nekog u goste ima veze s neradnom nedjeljom i na koga se treba ugledati?xPaco1337 wrote: ↑12/11/2024 08:38U tim zemljama se moras narucit mjesec u naprijed kad hoces kod nekog u gosteW0rM wrote: ↑12/11/2024 08:06 Norveska, Poljska, Njemacka, Belgija, Austrija, Svicarska, Slovenija, Crna Gora, Grcka, Spanija, sve su to zemlje gdje nedjeljom veliki trgovacki centri ne rade, i pazi sad - ljudi tamo najnormalnije zive. Nama je izgleda problem i pojedinim uposlenim u trgovini, sta cu ja i kud cu ja - nedjeljom.
Licno ne vidim nikakav problem sa zakonom i sto se oko istog digla tolika prasina, sem kao sto sam naveo pojedincima koji ne znaju za prirodu, planinu i park nedjeljom![]()
- xPaco1337
#2124 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa ja isto tako nevidim logiku da se mjerimo sa nacijom koja je potpuno drugacija od nas ?W0rM wrote: ↑12/11/2024 09:23Ne kapiram kako najava dolaska kod nekog u goste ima veze s neradnom nedjeljom i na koga se treba ugledati?xPaco1337 wrote: ↑12/11/2024 08:38U tim zemljama se moras narucit mjesec u naprijed kad hoces kod nekog u gosteW0rM wrote: ↑12/11/2024 08:06 Norveska, Poljska, Njemacka, Belgija, Austrija, Svicarska, Slovenija, Crna Gora, Grcka, Spanija, sve su to zemlje gdje nedjeljom veliki trgovacki centri ne rade, i pazi sad - ljudi tamo najnormalnije zive. Nama je izgleda problem i pojedinim uposlenim u trgovini, sta cu ja i kud cu ja - nedjeljom.
- W0rM
#2125 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Crnogorci, Slovenci i Hrvati puno drugaciji od nas, zivjeli donedavno u istoj drzavi, Austrijanci vladali ovim krajevima, Nijemci jedan period takodjer na kraju se kod njih islo na rad, i s cijom privredom je vezan BAM... i potpuno su drugaciji, vjerovatno po boji koze, korijenu jezika, kontinentu itd.
Sve 5