BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
corei3

#2101 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by corei3 »

Žena mi juče ode u Raiffeisen da uzme mjesečni izvod, i pravo kod šefice mora da joj to odradi.
Ova joj pokušala podvaliti viber/mobilno bankarstvo il šta već, uglavnom da joj poveća naknadu na 4,99KM. Moja žena rekla da nema šanse, ona to ne koristi, ova se šefica ko naljutila.
Al priča šefice je išla ovako, bez ikakvog pitanja bez ičega:

Aaaa, pa vi koristite ovaj paket sa naknadom od 2,99KM(li 1,99, uglavnom najmanji), sad ćete morati plaćati 4,99KM, moram vam aktivirati mobilno bankarsto itd. bla bla. a svu razliku što niste koristili ovaj veći paket ćete morati platiti banci.

Možete vi misliti bagre, pa to je mafija
breuer

#2102 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by breuer »

Neka vrsta mafije (legalne) su oduvijek bili, ali sad su postali lešinari, kao da se nešto krije iza pozadine :?
Better Man

#2103 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Better Man »

corei3 wrote: 11/05/2023 09:16 Žena mi juče ode u Raiffeisen da uzme mjesečni izvod, i pravo kod šefice mora da joj to odradi.
Ova joj pokušala podvaliti viber/mobilno bankarstvo il šta već, uglavnom da joj poveća naknadu na 4,99KM. Moja žena rekla da nema šanse, ona to ne koristi, ova se šefica ko naljutila.

Aaaa, pa vi koristite ovaj paket sa naknadom od 2,99KM(li 1,99, uglavnom najmanji), sad ćete morati plaćati 4,99KM, moram vam aktivirati mobilno bankarsto itd. bla bla. a svu razliku što niste koristili ovaj veći paket ćete morati platiti banci.

Samo nek zatvori račun i promijeni banku.
sarenoselo

#2104 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by sarenoselo »

Na zapadu je trend zatvaranja filijala, sve se vise ide na internet i samousluzno bankarstvo. Smanjuje se broj sluzbenika, administrativnih troskova (i ovo su uvukli hinjavo), kao proci cu jeftinije. Mene kao klijenta niko nije pitao da li mi se to svidja tako ili ne. A sve pod krinkom “iz udobnosti svog doma sredjujes svoju administraciju bla bla”.
Meni to nije problem ali imas masu ljudi koji se jos uvijek ne snalaze bas najbolje u ovom modernom vremenu, i banke bas briga za to. Bude mi zao ovih starih sto su navikli na novcanik, uplatnicu, papirni novac. Ne mogu da zamislim da neko kaze mojoj mami u Bosni da mora na mobilno bankarstvo :lol:
-Chesterfield-

#2105 Re: U kojoj banci napraviti tekući račun

Post by -Chesterfield- »

Dope_Man wrote: 10/05/2023 12:34
PoluPatlidzan wrote: 07/05/2023 18:13 Zanima me koju banku preporučujete za otvaranaje tekućeg računa i zašto?
Potrebna mi je debitna kartica koju mogu koristiti i u inostranstvu a da me ne poderu sa naknadama, mobilno ili internet bankarstvo.

Kakvo je mišljenje forumaša o uslugama Raiffeisen, Unicredit i Intesa banaka?
U sustini svaku debitnu mozes koristiti i vani na POSu, kao i pri online kupovini, naknade su neke sitne koje ne vidis uopste.
Imam UC i RF i ne primjetim neku razliku.

Jedino ako mislis uzimati kes sa bankomata, u tom slucaju se isplati UC jer ako imas tu opciju/paket odabranu, mozes na njihovoj mrezi uzimati bez provizije, a imas ih u skoro svim zemljama gdje obicno raja putuje iz BiH.

Ostale stvari mozes odbiti (i dobro naglasiti da neces paket, jer ih uvaljuju maksimalno). Al mislim da za ovu opciju kesa u UC moras uzeti Jes! paket.
Nema više Jes paketa. Poslije Jes paketa su bili uveli modula pakete. A sada su ovi paketi.
https://www.unicredit.ba/ba/stanovnistv ... aketi.html

Ko ima Jes ili Modula može ih zadržati koliko sam ja skužio.
Dope_Man

#2106 Re: U kojoj banci napraviti tekući račun

Post by Dope_Man »

-Chesterfield- wrote: 11/05/2023 10:55
Dope_Man wrote: 10/05/2023 12:34

U sustini svaku debitnu mozes koristiti i vani na POSu, kao i pri online kupovini, naknade su neke sitne koje ne vidis uopste.
Imam UC i RF i ne primjetim neku razliku.

Jedino ako mislis uzimati kes sa bankomata, u tom slucaju se isplati UC jer ako imas tu opciju/paket odabranu, mozes na njihovoj mrezi uzimati bez provizije, a imas ih u skoro svim zemljama gdje obicno raja putuje iz BiH.

Ostale stvari mozes odbiti (i dobro naglasiti da neces paket, jer ih uvaljuju maksimalno). Al mislim da za ovu opciju kesa u UC moras uzeti Jes! paket.
Nema više Jes paketa. Poslije Jes paketa su bili uveli modula pakete. A sada su ovi paketi.
https://www.unicredit.ba/ba/stanovnistv ... aketi.html

Ko ima Jes ili Modula može ih zadržati koliko sam ja skužio.
A zastarilo mi znanje izgleda... cim sam jednu karticu morao promijeniti znaci da predugo imam racun :lol:
Dope_Man

#2107 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Dope_Man »

corei3 wrote: 11/05/2023 09:16 Žena mi juče ode u Raiffeisen da uzme mjesečni izvod, i pravo kod šefice mora da joj to odradi.

Nek samo kaze: "A mogla bih ja danas i zatvoriti racun i preci u drugu banku...".

To za uvaljivanje paketa je naredba s vrha, i radnicima je to jedan od kljucnih zadataka. Svi novi se moraju "paketirati", sve stare cim se pojave hvataj i paketiraj. Al nije nista od toga stvarno obavezno za tebe kao klijenta, imas pravo nastaviti koristiti sto si do sad koristio. Sigurno im nisi duzan nista, i to mi nema smisla da je uopste navedeno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2108 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

holowey wrote: 09/05/2023 13:51
Truba wrote: 09/05/2023 13:34 Placam vodu 2.6 za vikendicu
Provizija 2 km u novoj banci :lol:
Bilo je 20 30 pf kad su otvorili poslovnicu
uplati 50-100 i budi u preplati pa proviziju placas samo jednom...
ma tako ce i biti
zapravo već je i bilo nali svaka 2 3 mjeseca
ne isplati se
ZoomZoomKiwi

#2109 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by ZoomZoomKiwi »

Zna li neko da li u zakonu o bankarstvu ili nekom drugom postoji odredba koja kaže da je vlasnik privrednog društva (obrta ili d.o.o.) kreditno nesposoban, ili je to samo interno pravilo Raiffeisen Banke?
nepass1

#2110 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by nepass1 »

Svi oni to uvaljuju. Ja kazem zeni mozes postiti koliko hoces dzehenem ti ne gine :lol:
azdralovic

#2111 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by azdralovic »

Ateista wrote: 10/05/2023 11:25 Zna li neko kako se obracunava povrat osiguranja kredita koji je prijevremeno otplacen?
Pretpostavljam da bi se trebao vratiti procentualno onoliko koliko je ranije vracen kredit, sto znaci ako sam otplatio pola a drugu polovinu ranije otplatio, da bih trebao dobiti oko pola iznosa uplacene premije osiguranja?
U ugovoru pise samo da se vraca neiskoristeni dio glavnice, ne pisu detalji, a vratili su mi duplo manje nego sto bi po mojoj racunici trebalo.
Nije neki veliki iznos, ali cisto principijelno, da znam da li me pokusavaju prevariti ili je to uobicajeno.
povrat ti svakako radi osiguranje a ne Banka... ali ako im je iznos glavnice osnovica za povrat, trebao bi dobiti vise od pola, jer na pola vremenskog razdoblja si otplation 40% glavnice (lupam sad odokativno)
Ateista

#2112 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Ateista »

azdralovic wrote: 11/05/2023 15:16
Ateista wrote: 10/05/2023 11:25 Zna li neko kako se obracunava povrat osiguranja kredita koji je prijevremeno otplacen?
Pretpostavljam da bi se trebao vratiti procentualno onoliko koliko je ranije vracen kredit, sto znaci ako sam otplatio pola a drugu polovinu ranije otplatio, da bih trebao dobiti oko pola iznosa uplacene premije osiguranja?
U ugovoru pise samo da se vraca neiskoristeni dio glavnice, ne pisu detalji, a vratili su mi duplo manje nego sto bi po mojoj racunici trebalo.
Nije neki veliki iznos, ali cisto principijelno, da znam da li me pokusavaju prevariti ili je to uobicajeno.
povrat ti svakako radi osiguranje a ne Banka... ali ako im je iznos glavnice osnovica za povrat, trebao bi dobiti vise od pola, jer na pola vremenskog razdoblja si otplation 40% glavnice (lupam sad odokativno)
Da, na osiguranje sam i mislio,postavio sam na ovu temu jer je vezano za kredit u banci. Mozda sam trebao na temu o osiguranju.
Trazio sam pojasnjenje od strane osiguranja, ali jos nisam dobio. Pri tome mi nisu prije uplate dali nikakav dokument gdje je pojasnjeno koji iznos je za povrat i zasto.
Truba

#2113 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

digo sam danas 104 marke kamata
nije nešto ali eto... dobro dođe
vako sam svaki mjesec u ovoj godini i nema više... tek u 12.
nlt

#2114 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by nlt »

Gdje je najpovoljnije uzeti cca 30 000 KM za renoviranje stana
Rok otplate do max 10 godina
Truba

#2115 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

https://mfbanka.com/index.php/orocena-stednja/

čim povučem svoja sredstva odmah pokreću neke akcije :D

vabe me da ih vratim a sve otišlo na vino žene i dionice :lol:
starii

#2116 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by starii »

Truba wrote: 17/05/2023 14:40 https://mfbanka.com/index.php/orocena-stednja/

čim povučem svoja sredstva odmah pokreću neke akcije :D

vabe me da ih vratim a sve otišlo na vino žene i dionice :lol:
skuplja dodik pare pa zato dizu kamate, pazi da ne ostanes bez para :D
Truba

#2117 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

Ima aod do 70000
Truba

#2118 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

Jel se odmagnetise kartica na kasi u bingu gdje se ono sto pisti provlaci?
ZoomZoomKiwi

#2119 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by ZoomZoomKiwi »

Truba wrote: 19/05/2023 12:26 Jel se odmagnetise kartica na kasi u bingu gdje se ono sto pisti provlaci?
Vrlo lako
Truba

#2120 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

Papanka na kasi u bingo me uvjerava da ne moze i da nije to za to
I ja vala
Sid the sloth

#2121 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Sid the sloth »

EFD22 wrote: 11/05/2023 14:25 Zna li neko da li u zakonu o bankarstvu ili nekom drugom postoji odredba koja kaže da je vlasnik privrednog društva (obrta ili d.o.o.) kreditno nesposoban, ili je to samo interno pravilo Raiffeisen Banke?
Svaka banka ima neka svoja pravila. Kod nekih obrt mora poslovati bar 2 godine da bi bio kreditno sposoban a cini mi se da neke banke daju kredit i obrtnicima bez problema samo ne znam koje.
ZoomZoomKiwi

#2122 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by ZoomZoomKiwi »

Sid the sloth wrote: 19/05/2023 17:07
EFD22 wrote: 11/05/2023 14:25 Zna li neko da li u zakonu o bankarstvu ili nekom drugom postoji odredba koja kaže da je vlasnik privrednog društva (obrta ili d.o.o.) kreditno nesposoban, ili je to samo interno pravilo Raiffeisen Banke?
Svaka banka ima neka svoja pravila. Kod nekih obrt mora poslovati bar 2 godine da bi bio kreditno sposoban a cini mi se da neke banke daju kredit i obrtnicima bez problema samo ne znam koje.
Mislio sam da vlasnik d.o.o.-a kao fizičko lice za svoje potrebe (ne potrebe društva) prema ovima iz RB ne može dići kredit.
Horcrux

#2123 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Horcrux »

https://www.klix.ba/biznis/mmf-nakon-ni ... /230523088

Kakve veze ima centralna banka sa kamatnim stopama? Zar nase banke ne prate euribor?
Ateista

#2124 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Ateista »

Koji idioti rade u Raiffeisen, ova banka me svakim danom sve vise iznenadjuje svojom gluposcu.
Krenem da platim nesto mobilnim bankarstvom na ziroracun, kad malo sutra, app ima dnevni limit od 10.000, ne moze ni telefonski autorizacija, morao sam u 21. vijeku ici u banku da bih cekao pola sata u redu i da bih sve sto uradio i morao rucno popunjavati jebenu uplatnicu, u 21. vijeku moram zbog idiota rukom uplatnicu popunjavati...
Mater im retardiranu, jos se pitamo zasto se stvaraju guzve.
Truba

#2125 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

šta ti je život

a ja uplaćujem pješke a zovu me da pokrenem mobilno bankarstvo

reko star sam ja za to sjebat ću nešto
Post Reply