Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
KraljicaIzJajca

#2101 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by KraljicaIzJajca »

AngrySquid wrote: 12/04/2025 06:32
KraljicaIzJajca wrote: 11/04/2025 18:18
AngrySquid wrote: 10/04/2025 17:41 ASDA Zagreb

Image
Hvala

Meni je pažnju uzeo protubrodski projektil, dizajn je fascinantan. Da li imaš fotku istog?
Image
Hvala:D
KraljicaIzJajca

#2102 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

...dduuppllii
Nano22

#2103 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Nano22 »

KraljicaIzJajca wrote: 11/04/2025 18:21 Jučerašnji pad helikoptera u NYC, nije novitet, ali, konkretno
kod ove nesreće je neobično raspadanje helikoptera u tri dijela u zraku.

Bell LongRanger Crashes into Hudson River, Killing Six
Main rotor blades and the tail boom appeared to have separated from the aircraft while in flight.
Ma baš misliš da je taj helikopter šta održavan?
KraljicaIzJajca

#2104 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Nano22 wrote: 12/04/2025 11:41
KraljicaIzJajca wrote: 11/04/2025 18:21 Jučerašnji pad helikoptera u NYC, nije novitet, ali, konkretno

Main rotor blades and the tail boom appeared to have separated from the aircraft while in flight.
Uh, to je uvijek upitno. Taj je bio 2004. godište, promijenio dva vlasnika. Dan pada elikoptera je zanimljiv, jer je pao nakon prethodnih letova istog dana. Let je kratko trajalo, i zadnja komunikacija na radiju je bila o sipanju goriva. No, meni je zanimljiva eksplozija helikoptera u zraku, na tri dijela. Danas ću malo provjeriti nove info.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2105 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Bobi »

Image
U proizvodnji od 2016 godine, proizvedeno nesto preko 600 komada, ima onaj hepek padobran :D za spašavanje, bila dva incidenta do sad kad je aktiviran taj sistem svi putnici prezivjeli.

Znaci ako ste mislili uzet siguran avion mlazni manj jet putnicki, mislim ko ima para :D.
KraljicaIzJajca

#2106 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Bobi wrote: 12/04/2025 12:27 Image
U proizvodnji od 2016 godine, proizvedeno nesto preko 600 komada, ima onaj hepek padobran :D za spašavanje, bila dva incidenta do sad kad je aktiviran taj sistem svi putnici prezivjeli.

Znaci ako ste mislili uzet siguran avion mlazni manj jet putnicki, mislim ko ima para :D.
Najam je bolja opcija.

Pistoji Magnum Recovery System za light sports aircraft, imam fotke, ne mogu ih dwnld, Internet me zeza.

Evo ti link o povijesti:

https://www.uflyit.com/Magnum%20Parachutes.htm
Bobi
Forum administrator

#2107 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Bobi »

Ma znam za cirrus sr22 ovaj je močniji :D, ma kakav najam, hadzija kupis sebi gjanz sa najlonima :D. problem da nije dovoljno samo ppl treba jos nesto poloziti vezano za jet motore i neke karafeke auto land sistem, meni kad neko spomene trebas nesto polagat smucimi se vise od polaganja :lol: , De polozi ovo, de test ovaj de test onaj :mrgreen:
KraljicaIzJajca

#2108 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Bobi wrote: 12/04/2025 19:26 Ma znam za cirrus sr22 ovaj je močniji :D, ma kakav najam, hadzija kupis sebi gjanz sa najlonima :D. problem da nije dovoljno samo ppl treba jos nesto poloziti vezano za jet motore i neke karafeke auto land sistem, meni kad neko spomene trebas nesto polagat smucimi se vise od polaganja :lol: , De polozi ovo, de test ovaj de test onaj :mrgreen:
Eh, a nije ni cirrus bio u mojoj priči, već baš sportski light, dwnld ću ga sa mog albuma. :D

Bolje je nabaviti pilota/kinju od ppl. :lol:
KraljicaIzJajca

#2109 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Nano22 wrote: 12/04/2025 11:41

Danas na xTweeteru:

FAA revokes New York Helicopter’s certificate after company fired operations chief

Bell 206 New York Helicopter crash
Source: US National Transportation Safety Board

The Federal Aviation Administration has yanked the operating certificate held by New York Helicopter, the firm that operated the Bell 206 L-4 that crashed into the Hudson River on 6 April, killing all six people aboard.
Sanjarko

#2110 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Sanjarko »

Zirokopteri su meni privlacniji, ali od visine nemam strah, nego nemoze mi vid podnijeti prevelike brzine i prevelike visine i odmah mi neka slabost naleti.

On topic, svasta nesto mi nekih dana izbaci. Amerika povukla F-15tke, nesto staro je sad opet novo tj bilo je out sad je opet in, dron neki izbacen novi opet i to za ove timove po ground, neki kvadrokopteski mini dron, ne znam koji, i uporedba bila oplate aviona Americkih i Kineskih, onih stealth aviona F i J, ? brojevi.
KraljicaIzJajca

#2111 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Sanjarko wrote: 16/04/2025 14:32 Zirokopteri su meni privlacniji, ali od visine nemam strah, nego nemoze mi vid podnijeti prevelike brzine i prevelike visine i odmah mi neka slabost naleti.

On topic, svasta nesto mi nekih dana izbaci. Amerika povukla F-15tke, nesto staro je sad opet novo tj bilo je out sad je opet in, dron neki izbacen novi opet i to za ove timove po ground, neki kvadrokopteski mini dron, ne znam koji, i uporedba bila oplate aviona Americkih i Kineskih, onih stealth aviona F i J, ? brojevi.
Sanjarko, ina jedan model, u Visokom, lete tokom proljeća i ljeta. Isti ne leti na velikim visinama. Mogu se raspitati o detaljima, ako želiš. :)

Dronovi , vojni i civilni su jako aktuelni, ima dobrih stranica o njima. Mene interesira logistika i dronovi u NATO, sigurno imaju takvu opremu u Butmiru. Neki kamioni su upravo vozili logističke kontejnere i generatore.
muha_sa

#2112 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by muha_sa »

Slovencima sam dosta tih cudesa za ovakav zmaj zavario i oni kad su završili u znak zahvalnosti da me malo provozaju :D

Image

U svom životu se više isprepado nisam :lol:
KraljicaIzJajca

#2113 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

muha_sa wrote: 16/04/2025 15:07 Slovencima sam dosta tih cudesa za ovakav zmaj zavario i oni kad su završili u znak zahvalnosti da me malo provozaju :D

Image

:lol: :kiss:

Prekrasan model :-D ako hoćeš ponoviti, pošaljem te Saši u Visoko. :lol: :D
KraljicaIzJajca

#2114 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

muha_sa wrote: 16/04/2025 15:07 Slovencima sam dosta tih cudesa za ovakav zmaj zavario i oni kad su završili u znak zahvalnosti da me malo provozaju :D

Image

Prekrasan model :-D ako hoćeš ponoviti, pošaljem te Saši u Visoko. :lol: :D Ja imam video 30min. leta sa zmajem.
Peacean

#2115 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Peacean »

Koji tip ima veću efikasnost, motorni zmaj ili žirokopter?
Ili ne mogu ni da se porede :-D
Last edited by Peacean on 16/04/2025 15:28, edited 1 time in total.
muha_sa

#2116 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by muha_sa »

KraljicaIzJajca wrote: 16/04/2025 15:25

Image

:lol:

Hvala ti gdje cula i ne cula :lol: :kiss:
Jednom sjedoh--on mi rece da ništa ne diram vec da uživam u lijepom pogledu :D kad smo se poceli dizat zažmirio i nisam oči otvaro dok zemlju ne dotakosmo :lol:
KraljicaIzJajca

#2117 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

muha_sa wrote: 16/04/2025 15:27
KraljicaIzJajca wrote: 16/04/2025 15:25

Image

:lol:

Hvala ti gdje cula i ne cula :lol: :kiss:
Jednom sjedoh--on mi rece da ništa ne diram vec da uživam u lijepom pogledu :D kad smo se poceli dizat zažmirio i nisam oči otvaro dok zemlju ne dotakosmo :lol:
Moj Muha, ma ne bi ni mogao dirati bilo što od zmaja u let. Ja sam, eksperimenta radi, pokušala sredinom leta maknuti desnu ruku, čisto da eto provjerim. Ma nema šanse maknuti je. :lol:

Inače, zmaj ima padobrne.
KraljicaIzJajca

#2118 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Peacean wrote: 16/04/2025 15:27 Koji tip ima veću efikasnost, motorni zmaj ili žirokopter?
Ili ne mogu ni da se porede :-D
Motorni zmaj mi je bolja opcija, radi sigurnosti.

Efikasnost u vezi čega?
Peacean

#2119 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Peacean »

Ma mislio u vezi dometa pri istoj masi, pretpostavljam da je zmaj tu bolji zbog fiksnih krila mada vidim da neki novi modeli žirokoptera sad takođe imaju mala krila.
Bobi
Forum administrator

#2120 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Bobi »

muha_sa wrote: 16/04/2025 15:07 Slovencima sam dosta tih cudesa za ovakav zmaj zavario i oni kad su završili u znak zahvalnosti da me malo provozaju
Jesi uzeo pare i koliko?
muha_sa

#2121 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by muha_sa »

Bobi wrote: 16/04/2025 16:16
muha_sa wrote: 16/04/2025 15:07 Slovencima sam dosta tih cudesa za ovakav zmaj zavario i oni kad su završili u znak zahvalnosti da me malo provozaju
Jesi uzeo pare i koliko?
Ni prebijene banke--to je bilo dok sam radio a moju firmu i njih samo žica i kapija djelila.
Sve u radno vrijeme-- bez naloga vec moja dobra volja :D
Sanjarko

#2122 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Sanjarko »

KraljicaIzJajca wrote: 16/04/2025 15:00
Sanjarko wrote: 16/04/2025 14:32 Zirokopteri su meni privlacniji, ali od visine nemam strah, nego nemoze mi vid podnijeti prevelike brzine i prevelike visine i odmah mi neka slabost naleti.

Sanjarko, ina jedan model, u Visokom, lete tokom proljeća i ljeta. Isti ne leti na velikim visinama. Mogu se raspitati o detaljima, ako želiš. :)

Dronovi , vojni i civilni su jako aktuelni, ima dobrih stranica o njima. Mene interesira logistika i dronovi u NATO, sigurno imaju takvu opremu u Butmiru. Neki kamioni su upravo vozili logističke kontejnere i generatore.
Ma ja bih, ali vid ne da, + i -, kao Amer i Rus je, na dva oka razlicit, pa me mute visine i brzine. Ovaj je NATO dron, Americka proizvodnja, za kopnene trupe, timove njihove i sl. Ne vidih koji je, crne boje, neki kvadrokopter, srednje velicine.

Ovo in and out je jedna stara tehnologija i pogodio sam da ce se u upotrebu vratiti, davno, prije jedno 15 i vise godina, mozda i 20, odmah nakon skole.

Uvijek sam imao ideja i sl, i pogadzao prilicno sto sta, futuroloski kao Zil Vern i sl, ali nazalost niko me nikad nije saslusao kako treba i do kraja.
KraljicaIzJajca

#2123 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Peacean wrote: 16/04/2025 15:50 Ma mislio u vezi dometa pri istoj masi, pretpostavljam da je zmaj tu bolji zbog fiksnih krila mada vidim da neki novi modeli žirokoptera sad takođe imaju mala krila.
Da, imam ja 20plus Zirokoptera na fotki klubova iz EU na jednom mjestu, ali me internet zeza sa download.
Ima zanimljivih dizajna. :thumbup:
KraljicaIzJajca

#2124 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Sanjarko wrote: 16/04/2025 16:29
KraljicaIzJajca wrote: 16/04/2025 15:00

Ma ja bih, ali vid ne da, + i -, kao Amer i Rus je, na dva oka razlicit, pa me mute visine i brzine. Ovaj je NATO dron, Americka proizvodnja, za kopnene trupe, timove njihove i sl. Ne vidih koji je, crne boje, neki kvadrokopter, srednje velicine.

Ovo in and out je jedna stara tehnologija i pogodio sam da ce se u upotrebu vratiti, davno, prije jedno 15 i vise godina, mozda i 20, odmah nakon skole.

Uvijek sam imao ideja i sl, i pogadzao prilicno sto sta, futuroloski kao Zil Vern i sl, ali nazalost niko me nikad nije saslusao kako treba i do kraja.
Oh, e nisam upratlla NATO dronove, budem, definitivno.
Sanjarko

#2125 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Sanjarko »

Image

Ovaj MQ-28 izgleda obećavajuće po slici, sad hoće li valjati pitanje je.
Post Reply