Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
King Theoden

#2101 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by King Theoden »

Brato, ne da si promašio loptu, nego cijeli fudbal.
Shvataš li ti da sve više odlaze i oni koji žive u velikim gradovima, imaju poso i stan?
Shvataš li da visokoobrazovani odlaze zbog zagađenja, nepotizma i korupcije koja cvjeta, tajkunskih sinova koji gaze narod, bezperspektivnosti za sljedeću generaciju, zbog nagrađivanja veza, a ne znanja, itd?
Dakle, brato moj, pogođeni su i sarajevo i sapna.
mousstapha

#2102 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Po Bosni pljuju i oni koji u njoj zive, a u procesu su odlazka ili nisu a mozda bi se volili ispaliti.

Ja se vala radujem svaki put kad planiram malo doci u Bosnu i nema potrebe da pljujem po njoj, ali je isto tako cinjenica da su mi kraci dolaci sasvim dovoljni i ne sanjam da se skroz vratim. Mozda je ta perspektiva posmatranja Bosne iz Australije i Amerike drugacija, jer je planiranje dolaska pravi izazov u smislu planiranja vremena i finansija.

Inace na forumu najvise energije imaju da pisu ekstremi, pa se stice dojam da je ta tema totalno polarizovana u drustvu.
JanuaryJones

#2103 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JanuaryJones »

Dino34 wrote:Brato, ne da si promašio loptu, nego cijeli fudbal.
Shvataš li ti da sve više odlaze i oni koji žive u velikim gradovima, imaju poso i stan?
Shvataš li da visokoobrazovani odlaze zbog zagađenja, nepotizma i korupcije koja cvjeta, tajkunskih sinova koji gaze narod, bezperspektivnosti za sljedeću generaciju, zbog nagrađivanja veza, a ne znanja, itd?
Dakle, brato moj, pogođeni su i sarajevo i sapna.
Tačno tako. Top 3 razloga za odlazak su mi zagadjenost, etno oligarhijsko društvo u svim segmentima sa uzročno-posljedničnim mentalitetom ljudi koji kreira odnosno njedri tako društvo i pogrešno posloženi prioriteti kako kod ljudi tako i kod vlasti.
512MB

#2104 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Melbourne_Australia wrote:Znaci ponavljam, milion godina sam zivio u Australiji i nesto malo u Svedskoj..A vratio se ciku u Sarajevo prije 12 godina...Ljudi koji zive vani (uglavnom) i koji su tek otisli, iz psihickih razloga pljuju po BiH i kad treba i ne treba, zato sto im bude lakse leci uvece...Ne moze on pricati, jebem ti ovaj zivot i sve ovo ovdje, jer bi onda ispao budala zbog napustanja drzave..To je stara fora koju nasi dijasporci najvise koriste..Pljuj po BiH a moli Boga da dodje u BiH pa makar i na 7 dana..A penziju kad dobije u zemlji gdje je, eto ga odmah nazad...Jedino ovi nasi u USA su posteni i ne seru puno, oni uglavnom kazu iskreno, Australija uglavnom sera a pate, a najgori ovi sto su otisli u Njemacku zbog kokuzluka..I jos jedna stvar jako bitna, ne mozes ti ocekivati od covjeka koji je na primjer iz Varesa i koji je radio za 400 km, kad ode u Munich da prica kako je njemu dole bilo dobro...Ovo vazi za veliku vecinu manjih gradica po BIH...Nije isto kad ja iz Sarajeva pisem i neko iz Kladnja....One iz Vlasenice na primjer u Australiji nikad ali nikad ne mozes natjerati nazad ..Da im platis bruku, nema sansi...Ja razumijem to...Ja znam fakat puno ljudi iz Melbourne koji su se vratili u BIH..Ali velika vecina su Sarajlije , par Hercegovaca i znam Zenicana par i sto je meni zanimljivo znam 10 porodica u Gorazdu da su se vratili iz Australije,...Ali u Sarajevu znam jedno 30 porodica, koji su sve imali dole i vratili se, samo zbog zivotnog stila dole..
Dobro ba Zviz, sta ima u Melbournu?
Seyfo

#2105 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Nije on Zviz, pismen je.
I dobra je raja.
Lik & djelo Zviza to potvrđuju.
Seyfo

#2106 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

dupli
mirsek

#2107 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

mk ultra wrote:
madner wrote:Kada ljudi upisu ljeve smjerove.
pa jbg, trziste nam je jako ograniceno

firme koje rade struju van BiH sve ih je manje, i sve su neki pokusaji uglavnom
a i oni ostaju duzni dnevnice
prijatelj tako o svom trosku bio u KSA... dnevnice nikad isplacene

ako radis u BiH, tu si vec najebo
jer su svi strucni, a inzinjeri jbg nisu strucni, pa se radi kako bog zapovjeda :mrgreen: :mrgreen:
osim ako si u nekoj državnoj firmi, ili nekoj koja se direktno okoristi od države, npr siemens bih

ovo ostalo je sve sića, pa shodno tome i plate
Pa sto se ne prebacis na software development ili slicno. Ko god je zavrsio ETF duplo ce brze to usvojiti od prosjecne osobe.
Melbourne_Australia

#2108 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

Top 3 razloga :lol: :lol: za odlazak su :D Smog, bezbjednost i politicka sitaucija :lol: :lol: kokuzluk je na nekom tamo 150 mjestu :izet: :izet:
mirsek

#2109 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Melbourne_Australia wrote:Top 3 razloga :lol: :lol: za odlazak su :D Smog, bezbjednost i politicka sitaucija :lol: :lol: kokuzluk je na nekom tamo 150 mjestu :izet: :izet:
Top 3 razloga za odlazak su pasos, penzija i ustedjevina. Kad te uslove ispunim onda cu doci u BIH kao na egzoticni safari da naprdjujem kako je predivno zivjeti i planirati buducnost u njoj.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2110 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

mirsek wrote:
mk ultra wrote:
madner wrote:Kada ljudi upisu ljeve smjerove.
pa jbg, trziste nam je jako ograniceno

jer su svi strucni, a inzinjeri jbg nisu strucni, pa se radi kako bog zapovjeda :mrgreen: :mrgreen:
osim ako si u nekoj državnoj firmi, ili nekoj koja se direktno okoristi od države, npr siemens bih

Pa sto se ne prebacis na software development ili slicno. Ko god je zavrsio ETF duplo ce brze to usvojiti od prosjecne osobe.
ne mogu, ne odgovara mi
programirati znam prilično dobro (mada sam izgubio rutinu) ali ne mogu...
512MB

#2111 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

mousstapha wrote:
MaroonBrigade wrote:
mousstapha wrote:Kako do karti za bayernove tekme, to me bas nervira sto je stalno rasprodato prije slobodne prodaje. :)
Imas na zweitmarkt-u ulaznice za skoro sve tekme, i to po "nabavnoj" cijeni :thumbup:
Dobro si. To sam nekad prije gledo i nije bilo nekog izbora, a sada vidim puno bolja situacija. :thumbup:
https://www.viagogo.at/Sport-Tickets/Fu ... 019-Karten

:)
512MB

#2112 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

moonca wrote:Image :roll:
Image

:mastakazes:
madner

#2113 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

mk ultra wrote:
mirsek wrote:
mk ultra wrote: pa jbg, trziste nam je jako ograniceno

ne mogu, ne odgovara mi
programirati znam prilično dobro (mada sam izgubio rutinu) ali ne mogu...
Uslovi 2-4x bolji.
JanuaryJones

#2114 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JanuaryJones »

Melbourne_Australia wrote:Top 3 razloga :lol: :lol: za odlazak su :D Smog, bezbjednost i politicka sitaucija :lol: :lol: kokuzluk je na nekom tamo 150 mjestu :izet: :izet:
Možda su tebi pare prioritet ali nekome ko ima para, nisu. Ja svom sinu u Sarajevu i u BiH ne mogu omogućiti zdravstvene usluge koje su mu neophodne za normalno djetinstvo iz prostog razloga jer nemamo kadra, volje, želje i države. Pogotovo države koja stoji iza svojih gradjana i svoje djece. Selamet moram tražiti u Ljubljani, Beču i Minhenu jer je to najnormalniji segmet socijalne zaštite. Džaba ti pare kad nema ko da te liječi za tvoje pare.
moonca

#2115 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Džaba ti pare kad nema ko da te liječi za tvoje pare.
:thumbup:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2116 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

Melbourne_Australia wrote:Znaci ponavljam, milion godina sam zivio u Australiji i nesto malo u Svedskoj..A vratio se ciku u Sarajevo prije 12 godina...Ljudi koji zive vani (uglavnom) i koji su tek otisli, iz psihickih razloga pljuju po BiH i kad treba i ne treba, zato sto im bude lakse leci uvece...Ne moze on pricati, jebem ti ovaj zivot i sve ovo ovdje, jer bi onda ispao budala zbog napustanja drzave..To je stara fora koju nasi dijasporci najvise koriste..Pljuj po BiH a moli Boga da dodje u BiH pa makar i na 7 dana..A penziju kad dobije u zemlji gdje je, eto ga odmah nazad...Jedino ovi nasi u USA su posteni i ne seru puno, oni uglavnom kazu iskreno, Australija uglavnom sera a pate, a najgori ovi sto su otisli u Njemacku zbog kokuzluka..I jos jedna stvar jako bitna, ne mozes ti ocekivati od covjeka koji je na primjer iz Varesa i koji je radio za 400 km, kad ode u Munich da prica kako je njemu dole bilo dobro...Ovo vazi za veliku vecinu manjih gradica po BIH...Nije isto kad ja iz Sarajeva pisem i neko iz Kladnja....One iz Vlasenice na primjer u Australiji nikad ali nikad ne mozes natjerati nazad ..Da im platis bruku, nema sansi...Ja razumijem to...Ja znam fakat puno ljudi iz Melbourne koji su se vratili u BIH..Ali velika vecina su Sarajlije , par Hercegovaca i znam Zenicana par i sto je meni zanimljivo znam 10 porodica u Gorazdu da su se vratili iz Australije,...Ali u Sarajevu znam jedno 30 porodica, koji su sve imali dole i vratili se, samo zbog zivotnog stila dole..
Image

A u međuvremenu ispred ambasade Slovenije u Banjoj Luci.
Image

Imaš li sliku reda ispred bosanske ambasade u Melburnu? :cekam:
Melbourne_Australia

#2117 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

JanuaryJones wrote:
Možda su tebi pare prioritet ali nekome ko ima para, nisu. Ja svom sinu u Sarajevu i u BiH ne mogu omogućiti zdravstvene usluge koje su mu neophodne za normalno djetinstvo iz prostog razloga jer nemamo kadra, volje, želje i države. Pogotovo države koja stoji iza svojih gradjana i svoje djece. Selamet moram tražiti u Ljubljani, Beču i Minhenu jer je to najnormalniji segmet socijalne zaštite. Džaba ti pare kad nema ko da te liječi za tvoje pare.
Pa i ja isto tako tako, sjednem u avion ili autom i biram gdje cu da odem ako trebam drugo misljenje doktora....Uglavnom Slovenija ili Njemacka i lijepo kuci nazad u Sarajevo..Bruku ljudi to radi, naravno ako si mogu priustiti....Moj drug imao strasno komplikovanu operaciju stomaka, ono najgore i sve mu sredili u Njemackoj i nazad kuci ...
512MB

#2118 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Jasta, kad zaboli sjedne covjek u avion i na pregled u minken, usput malo na Marienplatz na kuhano vino i krofnu pa na zad u rajvosa. Ha ja ko svaki normalan svijet :mrgreen:
JanuaryJones

#2119 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JanuaryJones »

Melbourne_Australia wrote:
JanuaryJones wrote:
Pa i ja isto tako tako, sjednem u avion ili autom i biram gdje cu da odem ako trebam drugo misljenje doktora....Uglavnom Slovenija ili Njemacka i lijepo kuci nazad u Sarajevo..Bruku ljudi to radi, naravno ako si mogu priustiti....Moj drug imao strasno komplikovanu operaciju stomaka, ono najgore i sve mu sredili u Njemackoj i nazad kuci ...
Po tvom bismo trebali svaki dan na avion, na dnevnu terapiju u Minken pa curik kući u Sa, na posao, u vrtić, skuhat ručak :run: :lol:
zrakomlat

#2120 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zrakomlat »

Seyfo wrote:Nije on Zviz, pismen je.
I dobra je raja.
Lik & djelo Zviza to potvrđuju.
Onda mu je onaj rođak
MaroonBrigade

#2121 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MaroonBrigade »

viagogo ne bih preporucio ni najvecem dusmanu :zoka:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2122 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Velkoski »

A ni Bundesligu :mrgreen:
MaroonBrigade

#2123 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MaroonBrigade »

Velkoski wrote:A ni Bundesligu :mrgreen:
Pa dobro, da sam zijanio love na kladari zbog Bundeslige koliko i ti .... :kiss:
detroit-mercy

#2124 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

512MB wrote:Jasta, kad zaboli sjedne covjek u avion i na pregled u minken, usput malo na Marienplatz na kuhano vino i krofnu pa na zad u rajvosa. Ha ja ko svaki normalan svijet :mrgreen:
I to sve u zemlji u kojoj je "prosjecna" plata 880km odnosno 440 Eura :mrgreen:. Hajmo nastavit pisat po sirotinji :skoljka: .
vjesticanametli

#2125 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

A bog te ..bo sta ovaj pise cuj ides u minhen normala ....iz kante jedu ljudi i kod one tetke.....da ti jebem pamet :run: idi na kosevo pitaj samo za fucking reagens a necemo o hemoterapiji .....suti vise kukavce s australijom
Post Reply