Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- King Theoden
#2101 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Brato, ne da si promašio loptu, nego cijeli fudbal.
Shvataš li ti da sve više odlaze i oni koji žive u velikim gradovima, imaju poso i stan?
Shvataš li da visokoobrazovani odlaze zbog zagađenja, nepotizma i korupcije koja cvjeta, tajkunskih sinova koji gaze narod, bezperspektivnosti za sljedeću generaciju, zbog nagrađivanja veza, a ne znanja, itd?
Dakle, brato moj, pogođeni su i sarajevo i sapna.
Shvataš li ti da sve više odlaze i oni koji žive u velikim gradovima, imaju poso i stan?
Shvataš li da visokoobrazovani odlaze zbog zagađenja, nepotizma i korupcije koja cvjeta, tajkunskih sinova koji gaze narod, bezperspektivnosti za sljedeću generaciju, zbog nagrađivanja veza, a ne znanja, itd?
- mousstapha
#2102 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Po Bosni pljuju i oni koji u njoj zive, a u procesu su odlazka ili nisu a mozda bi se volili ispaliti.
Ja se vala radujem svaki put kad planiram malo doci u Bosnu i nema potrebe da pljujem po njoj, ali je isto tako cinjenica da su mi kraci dolaci sasvim dovoljni i ne sanjam da se skroz vratim. Mozda je ta perspektiva posmatranja Bosne iz Australije i Amerike drugacija, jer je planiranje dolaska pravi izazov u smislu planiranja vremena i finansija.
Inace na forumu najvise energije imaju da pisu ekstremi, pa se stice dojam da je ta tema totalno polarizovana u drustvu.
Ja se vala radujem svaki put kad planiram malo doci u Bosnu i nema potrebe da pljujem po njoj, ali je isto tako cinjenica da su mi kraci dolaci sasvim dovoljni i ne sanjam da se skroz vratim. Mozda je ta perspektiva posmatranja Bosne iz Australije i Amerike drugacija, jer je planiranje dolaska pravi izazov u smislu planiranja vremena i finansija.
Inace na forumu najvise energije imaju da pisu ekstremi, pa se stice dojam da je ta tema totalno polarizovana u drustvu.
- JanuaryJones
#2103 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tačno tako. Top 3 razloga za odlazak su mi zagadjenost, etno oligarhijsko društvo u svim segmentima sa uzročno-posljedničnim mentalitetom ljudi koji kreira odnosno njedri tako društvo i pogrešno posloženi prioriteti kako kod ljudi tako i kod vlasti.Dino34 wrote:Brato, ne da si promašio loptu, nego cijeli fudbal.
- 512MB
#2104 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dobro ba Zviz, sta ima u Melbournu?Melbourne_Australia wrote:Znaci ponavljam, milion godina sam zivio u Australiji i nesto malo u Svedskoj..A vratio se ciku u Sarajevo prije 12 godina...Ljudi koji zive vani (uglavnom) i koji su tek otisli, iz psihickih razloga pljuju po BiH i kad treba i ne treba, zato sto im bude lakse leci uvece...Ne moze on pricati, jebem ti ovaj zivot i sve ovo ovdje, jer bi onda ispao budala zbog napustanja drzave..To je stara fora koju nasi dijasporci najvise koriste..Pljuj po BiH a moli Boga da dodje u BiH pa makar i na 7 dana..A penziju kad dobije u zemlji gdje je, eto ga odmah nazad...Jedino ovi nasi u USA su posteni i ne seru puno, oni uglavnom kazu iskreno, Australija uglavnom sera a pate, a najgori ovi sto su otisli u Njemacku zbog kokuzluka..I jos jedna stvar jako bitna, ne mozes ti ocekivati od covjeka koji je na primjer iz Varesa i koji je radio za 400 km, kad ode u Munich da prica kako je njemu dole bilo dobro...Ovo vazi za veliku vecinu manjih gradica po BIH...Nije isto kad ja iz Sarajeva pisem i neko iz Kladnja....One iz Vlasenice na primjer u Australiji nikad ali nikad ne mozes natjerati nazad ..Da im platis bruku, nema sansi...Ja razumijem to...Ja znam fakat puno ljudi iz Melbourne koji su se vratili u BIH..Ali velika vecina su Sarajlije , par Hercegovaca i znam Zenicana par i sto je meni zanimljivo znam 10 porodica u Gorazdu da su se vratili iz Australije,...Ali u Sarajevu znam jedno 30 porodica, koji su sve imali dole i vratili se, samo zbog zivotnog stila dole..
-
Seyfo
#2105 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije on Zviz, pismen je.
I dobra je raja.
Lik & djelo Zviza to potvrđuju.
I dobra je raja.
-
Seyfo
- mirsek
#2107 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa sto se ne prebacis na software development ili slicno. Ko god je zavrsio ETF duplo ce brze to usvojiti od prosjecne osobe.mk ultra wrote:pa jbg, trziste nam je jako ogranicenomadner wrote:Kada ljudi upisu ljeve smjerove.
firme koje rade struju van BiH sve ih je manje, i sve su neki pokusaji uglavnom
a i oni ostaju duzni dnevnice
prijatelj tako o svom trosku bio u KSA... dnevnice nikad isplacene
ako radis u BiH, tu si vec najebo
jer su svi strucni, a inzinjeri jbg nisu strucni, pa se radi kako bog zapovjeda![]()
osim ako si u nekoj državnoj firmi, ili nekoj koja se direktno okoristi od države, npr siemens bih
ovo ostalo je sve sića, pa shodno tome i plate
-
Melbourne_Australia
#2108 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Top 3 razloga
za odlazak su
Smog, bezbjednost i politicka sitaucija
kokuzluk je na nekom tamo 150 mjestu

- mirsek
#2109 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Top 3 razloga za odlazak su pasos, penzija i ustedjevina. Kad te uslove ispunim onda cu doci u BIH kao na egzoticni safari da naprdjujem kako je predivno zivjeti i planirati buducnost u njoj.Melbourne_Australia wrote:Top 3 razloga![]()
za odlazak su
![]()
![]()
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2110 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ne mogu, ne odgovara mimirsek wrote:Pa sto se ne prebacis na software development ili slicno. Ko god je zavrsio ETF duplo ce brze to usvojiti od prosjecne osobe.mk ultra wrote:pa jbg, trziste nam je jako ogranicenomadner wrote:Kada ljudi upisu ljeve smjerove.
jer su svi strucni, a inzinjeri jbg nisu strucni, pa se radi kako bog zapovjeda![]()
osim ako si u nekoj državnoj firmi, ili nekoj koja se direktno okoristi od države, npr siemens bih
programirati znam prilično dobro (mada sam izgubio rutinu) ali ne mogu...
- 512MB
#2111 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
https://www.viagogo.at/Sport-Tickets/Fu ... 019-Kartenmousstapha wrote:Dobro si. To sam nekad prije gledo i nije bilo nekog izbora, a sada vidim puno bolja situacija.MaroonBrigade wrote:Imas na zweitmarkt-u ulaznice za skoro sve tekme, i to po "nabavnoj" cijenimousstapha wrote:Kako do karti za bayernove tekme, to me bas nervira sto je stalno rasprodato prije slobodne prodaje.![]()
- 512MB
#2112 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
moonca wrote:![]()

- madner
#2113 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Uslovi 2-4x bolji.mk ultra wrote:ne mogu, ne odgovara mimirsek wrote:Pa sto se ne prebacis na software development ili slicno. Ko god je zavrsio ETF duplo ce brze to usvojiti od prosjecne osobe.mk ultra wrote: pa jbg, trziste nam je jako ograniceno
programirati znam prilično dobro (mada sam izgubio rutinu) ali ne mogu...
- JanuaryJones
#2114 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Možda su tebi pare prioritet ali nekome ko ima para, nisu. Ja svom sinu u Sarajevu i u BiH ne mogu omogućiti zdravstvene usluge koje su mu neophodne za normalno djetinstvo iz prostog razloga jer nemamo kadra, volje, želje i države. Pogotovo države koja stoji iza svojih gradjana i svoje djece. Selamet moram tražiti u Ljubljani, Beču i Minhenu jer je to najnormalniji segmet socijalne zaštite. Džaba ti pare kad nema ko da te liječi za tvoje pare.Melbourne_Australia wrote:Top 3 razloga![]()
za odlazak su
![]()
![]()
-
moonca
#2115 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Džaba ti pare kad nema ko da te liječi za tvoje pare.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2116 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Melbourne_Australia wrote:Znaci ponavljam, milion godina sam zivio u Australiji i nesto malo u Svedskoj..A vratio se ciku u Sarajevo prije 12 godina...Ljudi koji zive vani (uglavnom) i koji su tek otisli, iz psihickih razloga pljuju po BiH i kad treba i ne treba, zato sto im bude lakse leci uvece...Ne moze on pricati, jebem ti ovaj zivot i sve ovo ovdje, jer bi onda ispao budala zbog napustanja drzave..To je stara fora koju nasi dijasporci najvise koriste..Pljuj po BiH a moli Boga da dodje u BiH pa makar i na 7 dana..A penziju kad dobije u zemlji gdje je, eto ga odmah nazad...Jedino ovi nasi u USA su posteni i ne seru puno, oni uglavnom kazu iskreno, Australija uglavnom sera a pate, a najgori ovi sto su otisli u Njemacku zbog kokuzluka..I jos jedna stvar jako bitna, ne mozes ti ocekivati od covjeka koji je na primjer iz Varesa i koji je radio za 400 km, kad ode u Munich da prica kako je njemu dole bilo dobro...Ovo vazi za veliku vecinu manjih gradica po BIH...Nije isto kad ja iz Sarajeva pisem i neko iz Kladnja....One iz Vlasenice na primjer u Australiji nikad ali nikad ne mozes natjerati nazad ..Da im platis bruku, nema sansi...Ja razumijem to...Ja znam fakat puno ljudi iz Melbourne koji su se vratili u BIH..Ali velika vecina su Sarajlije , par Hercegovaca i znam Zenicana par i sto je meni zanimljivo znam 10 porodica u Gorazdu da su se vratili iz Australije,...Ali u Sarajevu znam jedno 30 porodica, koji su sve imali dole i vratili se, samo zbog zivotnog stila dole..

A u međuvremenu ispred ambasade Slovenije u Banjoj Luci.

Imaš li sliku reda ispred bosanske ambasade u Melburnu?
-
Melbourne_Australia
#2117 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa i ja isto tako tako, sjednem u avion ili autom i biram gdje cu da odem ako trebam drugo misljenje doktora....Uglavnom Slovenija ili Njemacka i lijepo kuci nazad u Sarajevo..Bruku ljudi to radi, naravno ako si mogu priustiti....Moj drug imao strasno komplikovanu operaciju stomaka, ono najgore i sve mu sredili u Njemackoj i nazad kuci ...JanuaryJones wrote:Možda su tebi pare prioritet ali nekome ko ima para, nisu. Ja svom sinu u Sarajevu i u BiH ne mogu omogućiti zdravstvene usluge koje su mu neophodne za normalno djetinstvo iz prostog razloga jer nemamo kadra, volje, želje i države. Pogotovo države koja stoji iza svojih gradjana i svoje djece. Selamet moram tražiti u Ljubljani, Beču i Minhenu jer je to najnormalniji segmet socijalne zaštite. Džaba ti pare kad nema ko da te liječi za tvoje pare.Melbourne_Australia wrote:Top 3 razloga![]()
za odlazak su
![]()
![]()
- 512MB
#2118 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jasta, kad zaboli sjedne covjek u avion i na pregled u minken, usput malo na Marienplatz na kuhano vino i krofnu pa na zad u rajvosa. Ha ja ko svaki normalan svijet 
- JanuaryJones
#2119 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Po tvom bismo trebali svaki dan na avion, na dnevnu terapiju u Minken pa curik kući u Sa, na posao, u vrtić, skuhat ručakMelbourne_Australia wrote:Pa i ja isto tako tako, sjednem u avion ili autom i biram gdje cu da odem ako trebam drugo misljenje doktora....Uglavnom Slovenija ili Njemacka i lijepo kuci nazad u Sarajevo..Bruku ljudi to radi, naravno ako si mogu priustiti....Moj drug imao strasno komplikovanu operaciju stomaka, ono najgore i sve mu sredili u Njemackoj i nazad kuci ...JanuaryJones wrote:Možda su tebi pare prioritet ali nekome ko ima para, nisu. Ja svom sinu u Sarajevu i u BiH ne mogu omogućiti zdravstvene usluge koje su mu neophodne za normalno djetinstvo iz prostog razloga jer nemamo kadra, volje, želje i države. Pogotovo države koja stoji iza svojih gradjana i svoje djece. Selamet moram tražiti u Ljubljani, Beču i Minhenu jer je to najnormalniji segmet socijalne zaštite. Džaba ti pare kad nema ko da te liječi za tvoje pare.Melbourne_Australia wrote:Top 3 razloga![]()
za odlazak su
![]()
![]()
-
zrakomlat
#2120 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Onda mu je onaj rođakSeyfo wrote:Nije on Zviz, pismen je.
I dobra je raja.
- MaroonBrigade
#2121 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
viagogo ne bih preporucio ni najvecem dusmanu
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2122 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A ni Bundesligu 
- MaroonBrigade
#2123 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa dobro, da sam zijanio love na kladari zbog Bundeslige koliko i ti ....Velkoski wrote:A ni Bundesligu
-
detroit-mercy
#2124 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I to sve u zemlji u kojoj je "prosjecna" plata 880km odnosno 440 Eura512MB wrote:Jasta, kad zaboli sjedne covjek u avion i na pregled u minken, usput malo na Marienplatz na kuhano vino i krofnu pa na zad u rajvosa. Ha ja ko svaki normalan svijet
- vjesticanametli
#2125 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A bog te ..bo sta ovaj pise cuj ides u minhen normala ....iz kante jedu ljudi i kod one tetke.....da ti jebem pamet
idi na kosevo pitaj samo za fucking reagens a necemo o hemoterapiji .....suti vise kukavce s australijom