Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bh.tornjak

#2101 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by bh.tornjak »

Hafis wrote:Vi i vaši stavovi me baš i ne iznenađujete. I ne očekujem drugačije razmišljanje.
Čudi me samo likovanje u Mostaru zbog moguće propasti Aluminija. Jedan složen problem od kojeg sviju može zaboliti glava, sveli su na problem Hrvata, to jest logike ''nek crkne krava u komšije''. A ne kontaju da to nije (hrvatska) komšijska krava već krava svih nas koji izravnio ili neizravno živimo zahvaljujući i tim mrvicama industrije koja još nije propala uz ovom gradu.
Mostar nema granice na Bulevaru i odavno je jedan jedinstven ekonomski prostor, u kojem vrijedi sveprihvaćeno pravilo ponude i potražnje, kako roba, tako ljudi i usluga. Da ne govorim koliko bi ljudi bilo neizravno pogođeno s gašenjem firme, ne mislim samo na Hrvate. Odavno ne vidjeh prljavije i nehumanije kampanje i to od strane ljudi koji ama baš nisu u poziciji da se bilo kome i zbog bilo čega rugaju.
"he@bem te Bosno...he@bem te ja...
´rvatska je moja domovina..."

mislim da se ovo ne cuje u "jedinstvenom prostoru"...nego samo u jednom dijelu koji sad od izhebane trazi koju kintu da prezivi...
madner

#2102 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by madner »

Moj stav je da svakako treba spasiti Aluminiji. Uz neke manje ustupke, bilo bi skroz ok da EPHB poveca cijenu struje krajnim korisnicima kako bi mogla odrzati cijenu prema Aluminiju.
stakasa

#2103 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by stakasa »

Hafis wrote:Vi i vaši stavovi me baš i ne iznenađujete. I ne očekujem drugačije razmišljanje.
Čudi me samo likovanje u Mostaru zbog moguće propasti Aluminija. Jedan složen problem od kojeg sviju može zaboliti glava, sveli su na problem Hrvata, to jest logike ''nek crkne krava u komšije''. A ne kontaju da to nije (hrvatska) komšijska krava već krava svih nas koji izravnio ili neizravno živimo zahvaljujući i tim mrvicama industrije koja još nije propala uz ovom gradu.
Mostar nema granice na Bulevaru i odavno je jedan jedinstven ekonomski prostor, u kojem vrijedi sveprihvaćeno pravilo ponude i potražnje, kako roba, tako ljudi i usluga. Da ne govorim koliko bi ljudi bilo neizravno pogođeno s gašenjem firme, ne mislim samo na Hrvate. Odavno ne vidjeh prljavije i nehumanije kampanje i to od strane ljudi koji ama baš nisu u poziciji da se bilo kome i zbog bilo čega rugaju.
Ovo je najace od svega. Wow!!!
bh.tornjak

#2104 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by bh.tornjak »

stakasa wrote:
ko o cemu...kurva o postenju :mrgreen:
stakasa

#2105 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by stakasa »

madner wrote:Moj stav je da svakako treba spasiti Aluminiji. Uz neke manje ustupke, bilo bi skroz ok da EPHB poveca cijenu struje krajnim korisnicima kako bi mogla odrzati cijenu prema Aluminiju.
Kad bi se dio toga desio, kad bi im pet posto digli cjenu struje, sastavili bi oni sa zemljom i Aluminij i radnike kad sljedeci put izadu da strajkuju. 25 godina dabane je ostavilo neizbrisiv trag
daddy-kool

#2106 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

https://ero.tel/gospodarstvo/direktor-d ... -aluminij/
Direktor Dražen Pandža: Ne želim sutra u ponoć reći – Zbogom, Aluminij!

Kakve posljedice bi proizvelo gašenje kompanije?

– Zadnjih sam dana pogledao komentare i izvještaje pojedinih medija. Ono što me boli kao čovjeka i građanina jest tolika količina mržnje prema Aluminiju i ljudima koji u njemu rade. Nevjerojatna količina medijskih informacija i komentara koji odišu s toliko nesnošljivosti da se ponekad zapitam je li Thomas Hobbs bio u pravu kada je rekao da je čovjek čovjeku vuk, ili hijena u našem slučaju. Tko u ovoj državi može profitirati gašenjem Aluminija, ja ne znam. Ali znam da ono što izgubimo ne možemo nadoknaditi financijski, 56 milijuna davanja za mrežarine, obnovljive izvore energije, NOS, carine, poreze, doprinose… Znam da će nestankom nas nestati i duša Hercegovine i srce Mostara. Kakav će to biti rezultat za ljude i koliko će životnih drama tu nastati i nestati, strah me je i pomisliti. Užasavam se od pomisli. Ne želim u utorak izići pred radnike i reći – Laka ti noć i zbogom, dragi naš Aluminij!
Srce i duša, srce i duša...
bh.tornjak

#2107 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by bh.tornjak »

stakasa wrote:
i to ti kaze delegat koji rudare naziva krezubim djuturumima koji se guse u magli,smogu, i sta ti ja znam cemu....a sada bi da ga taj isti krezubi djuturum (rudar) spasava....

ma, od :izet:
Alfons Kauders

#2108 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Alfons Kauders »

Čudi me samo likovanje u Mostaru zbog moguće propasti Aluminija.
Ljudima puko kurac, dosta im je partijskih uhljeba, pa se nadaju najgorem... Isto čujem od ljudi iz Širokog i Gruda - dopizdili ste im pajdo.
Jedan složen problem od kojeg sviju može zaboliti glava, sveli su na problem Hrvata, to jest logike ''nek crkne krava u komšije''. A ne kontaju da to nije (hrvatska) komšijska krava već krava svih nas koji izravnio ili neizravno živimo zahvaljujući i tim mrvicama industrije koja još nije propala uz ovom gradu.
Problem većinskog vlasnika, odnosno Republike Hrvatske (HDZ) i malih dioničara (HDZ).
Mostar nema granice na Bulevaru i odavno je jedan jedinstven ekonomski prostor, u kojem vrijedi sveprihvaćeno pravilo ponude i potražnje, kako roba, tako ljudi i usluga.
Po pravilu ponude i potražnje, Aluminij je trebao bankrotirati prije koju godinu. Nabavljajte električnu energiju po tom principu, niko vam ne brani.
Da ne govorim koliko bi ljudi bilo neizravno pogođeno s gašenjem firme, ne mislim samo na Hrvate. Odavno ne vidjeh prljavije i nehumanije kampanje i to od strane ljudi koji ama baš nisu u poziciji da se bilo kome i zbog bilo čega rugaju.
Pa što su je tvoje partijske kolege uništile? Trebali ste na to misliti 2009, kad su se počeli redati gubici, a ne kad ste nabili pola milijarde minusa... Sad ga moš jebat, niko ga ne izvadi iz govana osim kupca - ako ga nađemo...
daddy-kool

#2109 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

stakasa wrote:
madner wrote:Moj stav je da svakako treba spasiti Aluminiji. Uz neke manje ustupke, bilo bi skroz ok da EPHB poveca cijenu struje krajnim korisnicima kako bi mogla odrzati cijenu prema Aluminiju.
Kad bi se dio toga desio, kad bi im pet posto digli cjenu struje, sastavili bi oni sa zemljom i Aluminij i radnike kad sljedeci put izadu da strajkuju. 25 godina dabane je ostavilo neizbrisiv trag
Oni to već i rade, odavno.

https://www.nezavisne.com/ekonomija/pri ... ruje/23435
Proračuni su pokazali da bi ta cijena trenutno bila između 38 i 41 euro za megavat-sat, dok je cijena struje na tržištu oko 76 eura. Kako "Aluminij" svakog sata troši oko 215 megavata struje i pola od toga kupuje od "Elektroprivrede HZ HB" po cijeni od 49 eura, najveći dio ove struje "Elektroprivreda HZ HB" uvozi po znatno višoj cijeni, a razliku nadoknađuju domaćinstva.
spreca

#2110 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

Hocete treci odnosno i sam onaj Gargamel Ljubic je rekao da Herceg Bosna nikada nije prestala postojati,hocete izborni i to onako kako kaze Dragoslav Cirilica ili kako ja hocu ili nikako ide opstrukcija FBiH i BiH,a onda slozno zavijuchete gangu i to uz Jebem te Bosno.....hocete jos nesto ...da hocete Mostar za Stolni grad :mrgreen: ....e da vam kazem,mozete pusiti :oops: u miru dok vam to odobrimo
tandmand

#2111 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by tandmand »

To bi krajnjim korisnicima bio dodatni poticaj za odlazak u Njemačku.
gidra

#2112 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by gidra »

genijalno, najidealnije rješenje, podići cijenu struje na prostoru gdje obitava EP HZHB, 5%-10% domaćinstvima..
Neka 13% Hrvata spašava 900 HDZ uhljeba i njihove plate od 3+ milje :D
daddy-kool

#2113 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

A ako nećete dati džabnu struju, onda ide treći.

https://ero.tel/vijesti/dolazak-isil-a- ... olni-grad/
I ne samo da će ovakve najave riješiti problem apatije hrvatskog biračkog tijela u Mostaru i šire nego drastično povećavaju mogućnost da Mostar u budućnosti zaista bude stolni grad Hrvata u BiH. Teško je naći bolji motiv za izlazak na izbore od borbe protiv naseljavanja pripadnika ISIL-a u Mostaru. Najava dolaska ISIL-a u Mostar jasan je znak kako se Hrvati bez svoga entiteta ne mogu zaštiti od ovakvih pojava i poruka kako treba pojačano raditi na tome projektu. Činjenica je kako nitko ne pomišlja pripadnike ISIL-a smjestiti u Republiku Srpsku samo jasno govori koliko jedan entitet može zaštiti jedan konstitutivni narod u BiH. I Hrvatima je izgleda potrebna takva zaštita.

Hrvatski politički predstavnici već dugo vremena ističu kako nema nikakvih aktivnosti i zahtjeva za formiranje trećeg entiteta. I to je istina. Jedini cilj hrvatske politike u BiH već duže vrijeme je osiguranje izbora legitimnih predstavnika Hrvata u institucijama i promjena Izbornog zakona koja će to jamčiti.

Ipak, sada kada netko najavljuje kako će pripadnike ISIL-a i njihove obitelji dovesti u Hercegovinu, možda je vrijeme da se na stol vrati tema trećeg entiteta. Jer hrvatski narod treba zaštiti od ovakvih pojava. Trajno. :D :oops:
Alfons Kauders

#2114 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Alfons Kauders »

Šta će tek reći ako ISIL kupi Aluminij... :)
Nivelacija

#2115 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Nivelacija »

Mora se ovo jahanje bosnjaka od strane hrvata zaustaviti pa po bilo koju cijenu.
JThomas

#2116 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by JThomas »

profit, prihod, tender, zaposlenje su samo "naši", a gubitak je svih nas...dok se harči, može prići samo onaj ko je dobio u izbornoj podjeli plijena. a kad nastane zavala - e tad nam treba jedinstvo i zajedništvo, strateški značaj, opšta korist, hajmo svi po markicu na račun, na gorivo, na taksu...
visocicaguy

#2117 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by visocicaguy »

potpuno su izgubili kompas.

ali gore od toga je sto ne upiru prstom u krivca za to, nego ga traze negdje drugo. to im nece pomoci.
spreca

#2118 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

Zao mi je samo sto ce Hafiz morati dolaziti na tomedju da trazi bar sezonskog posla :lol:
Alfons Kauders

#2119 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Alfons Kauders »

spreca wrote:Zao mi je samo sto ce Hafiz morati dolaziti na tomedju da trazi bar sezonskog posla :lol:
Treba u Dalmaciji konobara, mogu ga ja odmah zaposliti za 6000 kuna + solidan smještaj + bakšiš
A_A_AKCIJA

#2120 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by A_A_AKCIJA »

Uh, tek sad skontah, da su većinski vlasnici odlučili da ga ipak surduknu nizastranu.

Pa nemojte ljudi. Šta tu da uradi manjinski vlasnik, Federacija? Ništa.

Šuti Hrvatska, šute mali dioničari...
Nema druge...

Nego, ovo treba da bude case study kako nacionalizam ubija. Izbaciš nehrvate, kupuješ struju od hrvatske firme, daješ poslove hrvatskim firmama. Sa Miletom radiš sve da onim trećim zagorčaš život, a kad ti Mile ne ponudi struju džabe, onda kukaš. Kad krene propast, štetu trpe samo Hrvati, jer su ti to tako napravio da korist i štetu od te firme imaju samo Hrvati. Onda tražiš pomoć od nehrvatskih poreskih obveznika i njih optužuješ za nacionalizam kad se ne fataju za džep u kojem je osam stoja, da ti pomognu da ti i dalje imaš tri milje .

O poetska pravdo, Lijepa li si :D

Nego, spremte se spremte za EPHZHB i drugo poluvrijeme.
stakasa

#2121 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by stakasa »

A_A_AKCIJA wrote:Uh, tek sad skontah, da su većinski vlasnici odlučili da ga ipak surduknu nizastranu.

Pa nemojte ljudi. Šta tu da uradi manjinski vlasnik, Federacija? Ništa.

Šuti Hrvatska, šute mali dioničari...
Nema druge...

Nego, ovo treba da bude case study kako nacionalizam ubija. Izbaciš nehrvate, kupuješ struju od hrvatske firme, daješ poslove hrvatskim firmama. Sa Miletom radiš sve da onim trećim zagorčaš život, a kad ti Mile ne ponudi struju džabe, onda kukaš. Kad krene propast, štetu trpe samo Hrvati, jer su ti to tako napravio da korist i štetu od te firme imaju samo Hrvati. Onda tražiš pomoć od nehrvatskih poreskih obveznika i njih optužuješ za nacionalizam kad se ne fataju za džep u kojem je osam stoja, da ti pomognu da ti i dalje imaš tri milje .

O poetska pravdo, Lijepa li si :D

Nego, spremte se spremte za EPHZHB i drugo poluvrijeme.
Bravo
A_A_AKCIJA

#2122 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by A_A_AKCIJA »

Mislim, da ne budem zloban, treba i njih razumjeti.

Niko im nije objasnio zašto nije lijepo rušiti državu u kojoj živiš. Zato jer se možeš naći u situaciji da ti ta država treba. a ti je razvali.

Sada se treba sjetiti struje što je džaba otišla HEPu kroz Buško jezero. Kako bi nam valjala ta struja, meščini da ima jenna firma baš bi joj sjela. Ma jebo struju, de da mi zapjevamo Velebita vilo.

Isto radi i RS sa Srbijom. Srbija nam duguje cca 3 milijarde za struju, pa eto, neka Mile uradi nešta za Čovu.

Zato, sjesti i dooobro se zamisliti ko ti je majka a ko maćeha. Zašto Hrvatska šuti kada treba svoju firmu vaditi iz govana? Zašto je ključ u rukama manjinskih vlasnika, a zašto većinski šute?
Hafis

#2123 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Šuti, dobro ste i prošli. Šta bi da nemate uglja? Kako bi nas tek onda financirali?
Nego šuti, dobro je dok ima nešto i kopati.
spreca

#2124 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

Hafize ,jel dosta za pocetak..nemoras prvi dan bas na lopatu :mrgreen:
Image
strong69

#2125 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by strong69 »

Iskljuci politiku i pogledaj samo finansijsko poslovni aspekt poslovanja Aluminija i odrzivost istoga. Da li je to, unazad godinama, odrziva kompanija? Da li su preduzeti aktivnosti na sprecavanju daljeg akumuliranja gubitka i da li je izradjen plan za stabilizaciju poslovanja? Samo da znas, to su bili duzni uraditi po Zakonu o finansijskom poslovanju izmedju ostalog. Medjutim, ne treba im zakon govoriti da spasavaju svoju firmu i radna mjesta, zar ne?

Zato iskljuci tu politiku i suplju pricu o crkavanju komsijske krave i drzi se striktno posla.
Post Reply