Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
TheHound

#2101 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 21:48, edited 1 time in total.
Šunj

#2102 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Šunj »

Da li ovome treba ikakav komentar?
https://avaz.ba/vijesti/bih/399879/ogor ... -otimacina
Image
REAKCIJE

Ogorčenje zbog naplate poreza na doznake iz inozemstva: Ovo je klasična otimačina!
Autor: E. HALIMIĆ - S. DEGIRMENDŽIĆ
prije 12 sati
Odluka Porezne uprave FBiH da oporezuje doznake iz inozemstva naišla je na oštre reakcije bh. dijaspore, ali i građana koji od tog novca preživljavaju u BiH. Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Hasan Šehović kaže za „Avaz“ da je ovakva odluka iznenađujuća i razočaravajuća, jer su vlasti čak ranije govorile o uvođenju olakšica za slanje novca iz dijaspore, a sada su okrenule ploču.

Nije prihod

Šehović: Katastrofa je jedina riječ kojom se ovo može opisati
- Bilo je prijedloga da se uspostavi sistem koji bi išao preko Centralne banke BiH i da se dio tog novca izdvaja za investicione fondove koji bi bili osnova za ulaganje u projekte u domovini. A ovakva odluka Porezne uprave FBiH sasvim je suprotna od ovog prijedloga, jer neshvatljivo je da ako ja iz Turske pošaljem 100 KM u Sarajevo, taj neko ko prima taj novac mora državi dati deset KM - ističe Šehović.

On naglašava da se pomoć dijaspore ne može smatrati prihodom za bh. građane.

- Ovo je klasična otimačina, koju ja mogu povezati s predizbornom kampanjom. Katastrofa je jedina riječ kojom se ovo može opisati. Neko je u vlasti to lijepo sračunao. Ako dijaspora godišnje pošalje oko četiri milijarde KM, onda će se u budžet sliti dodatnih 400 miliona KM i eto njima para da sebi povećaju plaće – naglasio je Šehović.

Armin Alijagić, osnivač organizacije „Naša perspektiva“, čiji je primarni zadatak saradnja s dijasporom, naglašava za „Avaz“ da je novac koji bh. građani uglavnom dobivaju od rodbine iz inozemstva već opterećen troškovima koje nameću banke.

Alijagić: Oduka je u najmanju ruku upitna
Nema opravdanja

- Bojim se da idemo u pogrešnom pravcu, otežavamo našoj dijaspori da se uključi u razvoj BiH. Vlast bi trebala imati za cilj da im olakša investiranje u domovinu, da ih na neki način privuče. A vrlo je zanimljivo da se ovakva odluka donosi u momentu kada određene političke stranke u BiH pozivaju dijasporu da učestvuje na izborima i da se aktivnije uključi u politički život – naglasio je Alijagić.

Damir Miljević, ekonomski analitičar, kaže za „Avaz“ da početak oporezivanja novca koji građani dobivaju iz inozemstva nema nikakvo opravdanje.

Miljević: Pokušava se izvući što više novca od građana
- Očito je da se pokušava izvući što više novca od građana BiH. Prema meni, u najsiromašnijoj zemlji na svijetu početi oporezivati novac od doznaka ravno je zločinu. Ako ćete oporezivati 300 eura koje je neko poslao nekoj nani u selu pored Tuzle, onda ste vi zločinac, a ne država - zaključuje Miljević.

Apetiti vlastodržaca

Miljević naglašava i da je ostvarivanje prihoda u inozemstvu koji se uplaćuju ovdje na račune, regulirano Zakonom o porezu na dohodak i oporezovano s deset posto. No, on kaže da je problem što Porezna uprava pored tih deset posto traži da se plati zdravstveno i penzijsko osiguranje kao da su ljudi u stalnom radnom odnosu, a možda nisu.

- Tako da sada imamo čitav galimatijas između postojećih propisa, zahtjeva Poreske uprave i apetita vlastodržaca koji bi da uzmu pare po svaku cijenu - ističe Miljević.

Reakcija Porezne uprave FBiH

U javnosti se digla bura i zbog oporezivanja freelancera, a na reakcije na njihov javni poziv za prijavu svih prihoda iz inozemstva, uključujući i poklonjeni novac, jučer je reagirala i Porezna uprava FBiH. Na ogorčenje i kritike zbog utjerivanja nameta, iz PUFBiH su odgovorili da nije riječ ni o kakvom novom porezu.

- Javni poziv upućen je na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 1. januara 2009. godine i prema kojem su pozvani porezni obveznici bili dužni sami prijaviti oporezive prihode iz inostranstva – naveli su iz PU.
bedakb

#2103 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

Ako su se oni napravili ludi i u javnom pozivu samo naveli 10% (dok na obrascu postoji kolona 4% za zdravstveno), je l se mogu i ja napraviti lud i preskociti tu kolonu i platiti samo 10% ?

Ovo 4% mi djeluje kao klasicna otimacina, jer u biti nemam nista od toga.
prelivoda

#2104 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

madner wrote:
Steph wrote:
madner wrote:Ili stite ove sto rade posteno od nelojalne konkurencije.
:lol:
Pa primjer je ocit, kako da trgovac koji ima doo bude jeftiniji od ovog sto nema nista, ne placa nista i nema nikakve obaveze.
Pojma nemate, ovdje niko nikome nije konkurencija. Svjetsko tržište je ogromno, i ljudi većinom samo posreduju u prodaji proizvoda iz trećih zemalja.
Haris.ba

#2105 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

Treba gurati:

- da se u zakon o radu uvede pozicija "samozaposlenik".

to bi se odnosilo na osobe koje nemaju neke velike prihode

mislim da ne bi bio problem da se uvede lista zanimanja i djelatnosti pravilnikom koja bi to obuhvatala

- da se ili u zakonu o obrtima uvede djelatnosti koje zadovoljavaju ono što je "freelance" i omogući izvoz nematerijalnih stvari, ili(i) zakonu o privrednim društvima uvede pojam "jednostavni d.o.o."/ j.d.o.o.

ovo bi se odnosilo na one koji žele priznanje rashoda i druge porezne karafeke (i morali bi voditi računovodstvo), i koji imaju prihode koji to mogu izgurati a da ih se ne tjera da ulaze u sistem d.o.o.

P.S.
Ako se raskuka na tome što plaćam 10% ili 14%, samo će se izgubiti momentum za suštinsko rješavanje stvari.

Ili ako se pravdate glupostima da samo učestvujete u "posredovanju u trgovini", i da je to ok raditi od kuće....
kica

#2106 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

haris je u pravu, kao i vecina nas.

neka se definise ova oblast, i neka se porez placa u buduce a ne u proslo vrijeme.
PeroVelikiZdero

#2107 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

TheHound wrote:
PeroVelikiZdero wrote:
TheHound wrote:Te sto primaju poklone slobodno smanji sa 500.000 na 5000 ljudi. Ne vidim zasto bi oni izdrzavanje smatrali poklonom, ako mozes dokazati da su pare stigle od sina/kcerke, oca/majke, supruga/supruge iz inostranstva vjerovatno ti to nece ni oporezovati. Mozda ce te pozvati da dokazes porijeklo para i ako uspijes dokazati oslobodit ce te poreza.
Tako je i sa porezom na nekretnine, ako ti roditelji poklone stan ne trebas placati porez, a ako je poklon od nekog s kim nisi u blizem srodstvu onda placas.
A kako ce ljudi dokazati nesto iz 2015 godine?
Pa isto onako kako je Porezna skontala da su dobili pare 2015-e godine. Imas izvod iz banke gdje pise ko ti je poslao pare, ako tu pise da ti je poslao neko s kim si u blizem srodstvu valjda je to dovoljan dokaz. Ne kazem da je stvarno tako, nego bi mi bilo logicno da jest.

Da je bar tako jednostavno, tu ima jako mnogo problema.

Problem 1: sta ako si primao novce preko PayPala od rodbine? A jako mnogo ljudi prima tako novce zato jer u par klikova mozes prebaciti nekom novce. Kako ces dokazati da je to novac od rodbine kad ti rodbina posalje novce na paypala, a paypal tebi na racun. U banci ne pise da je novac dosao od rodbine nego sa PayPala.

Problem 2: Pitao sam u poreznoj tetu, ona mi je rekla da samo se samo porez od najuze rodbine moze smatrati darom. Znaci, to je: otac, majka, sin, dijete.
Ako ti pošalje recimo prijatelj, ili recimo prvi rođak, ujak, striko onda na to moraš platiti porez, ne možeš ga izbjeći. Meni je tako rekla teta u poreznoj upravi

Problem 3: Recimo da ti pošalje rodbina novce kao dar..., ona mora dokazati da je platila neke poreze u toj zemlji iz koje šalje, nemam pojma više nija.
Hello ej, ljudi ti pošalju novce i ti ih moraš moliti da idu po Irskoj, Njemačkoj vaditi tebi masu nekih papira da zadovolje našu administraciju. Nema smisla.
PeroVelikiZdero

#2108 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

kica wrote:haris je u pravu, kao i vecina nas.

neka se definise ova oblast, i neka se porez placa u buduce a ne u proslo vrijeme.
Pa to je najlogičnije, to ljudi žele.
Regulirajte stvari i ja ću odmah sutra otići izvaditi obrt i plaćati porez.
Ovako ja želim platiti, ali država mi neda da platim na pošten način, tjera me da radim u sivoj zoni iako ja zelim legalno i na kraju me kazni.

Nema smisla
Haris.ba

#2109 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

PeroVelikiZdero wrote:Problem 1: sta ako si primao novce preko PayPala od rodbine? A jako mnogo ljudi prima tako novce zato jer u par klikova mozes prebaciti nekom novce. Kako ces dokazati da je to novac od rodbine kad ti rodbina posalje novce na paypala, a paypal tebi na racun. U banci ne pise da je novac dosao od rodbine nego sa PayPala.
I sa paypal uplate se vidi odakle je došao novac. NIje to ništa sakriveno. Piše ime firme, ili ime i prezime uplatioca. Odakle to da ne piše? Meni u banci sve izlistaju.
TheHound

#2110 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 21:48, edited 2 times in total.
free_too

#2111 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

Haris.ba wrote:
PeroVelikiZdero wrote:Problem 1: sta ako si primao novce preko PayPala od rodbine? A jako mnogo ljudi prima tako novce zato jer u par klikova mozes prebaciti nekom novce. Kako ces dokazati da je to novac od rodbine kad ti rodbina posalje novce na paypala, a paypal tebi na racun. U banci ne pise da je novac dosao od rodbine nego sa PayPala.
I sa paypal uplate se vidi odakle je došao novac. NIje to ništa sakriveno. Piše ime firme, ili ime i prezime uplatioca. Odakle to da ne piše? Meni u banci sve izlistaju.
Kako mislis pise u banci, ne vjerujem da na isto mislimo. Ako ti stigne uplata na paypal, a ti s paypala povuces na svoj racun, u banci pise samo da je s tvog paypal racuna stigao iznos, ne vide se uplate, ne znam ni kako bi se vidjele. To bi isto bilo kad bi imao 2 bankovna racuna i jedan drugom saljes pare, banke ne vide ko je tebi vrstio uplate.

Ti mozda mislis na to kad ti neko direkt s paypala salje novac na devizni?
free_too

#2112 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

TheHound wrote:
PeroVelikiZdero wrote: Da je bar tako jednostavno, tu ima jako mnogo problema.

Problem 1: sta ako si primao novce preko PayPala od rodbine? A jako mnogo ljudi prima tako novce zato jer u par klikova mozes prebaciti nekom novce. Kako ces dokazati da je to novac od rodbine kad ti rodbina posalje novce na paypala, a paypal tebi na racun. U banci ne pise da je novac dosao od rodbine nego sa PayPala.

Problem 2: Pitao sam u poreznoj tetu, ona mi je rekla da samo se samo porez od najuze rodbine moze smatrati darom. Znaci, to je: otac, majka, sin, dijete.
Ako ti pošalje recimo prijatelj, ili recimo prvi rođak, ujak, striko onda na to moraš platiti porez, ne možeš ga izbjeći. Meni je tako rekla teta u poreznoj upravi

Problem 3: Recimo da ti pošalje rodbina novce kao dar..., ona mora dokazati da je platila neke poreze u toj zemlji iz koje šalje, nemam pojma više nija.
Hello ej, ljudi ti pošalju novce i ti ih moraš moliti da idu po Irskoj, Njemačkoj vaditi tebi masu nekih papira da zadovolje našu administraciju. Nema smisla.
1: Ili ovo sto je Haris rekao - mora biti neki dokaz ko ti je uplatio na Paypal ili taj ko ti je uplatio bi trebao da ima neki dokaz da je uplatio tad i tad na tvoj Paypal racun a ti s Paypala imas izvod koji se poklapa s tim i eto ti dokaza. Samo je bitno da taj ko ti je uplatio moze da ti dostavi dokaz. Ako ne moze onda ne znam kako to rijesiti.

2: Logicno, mozes ti od nekog 'prijatelja' nesto kupiti a ovamo tu uplatu prikazujes kao poklon. Otkud oni znaju ko je tebi prijatelj ili poznanik a ko je osoba s kojom obavljas neki biznis.

3: Ovo mi nije bas jasno. Ako ti je neko poslao pare a u najblizem srodstvu s tobom je, znaci dao ti je poklon, zasto bi on dokazivao nasoj drzavi otkud mu pare koje je zaradio u Njemackoj. Ako je tako onda je bas apsurdno.
Ne znam je li pratis situaciju, ali ima i dosta humantirnih organizacija i zena koje su primale novac za humantarne akcije. Jedno vec 3 4 su isto izajvile, bile su u PU, zeljele su objasniti o cemu se radi, ovi nisu htjeli ni cuti , samo traze da se plate. Malo reci da su zene jako zabrinute.

Znaci ne zele razgovarati, zele da platis i sutis.
Haris.ba

#2113 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

Uplate sa paypala nisu zbirne, već pojedinačne. Ako imate paypal koji se ne plaća, samo morate čekati kraj mjeseca da se sve uplati. To što je uplata u jedan dan ne znači da je zbirna. Sve se vidi ko je uplatio. U banci vide sve ko je uplatio. Ne znam kako više napisati. Piše paypal, ime i prezime ili firma, iznos.

Da je drugačije bilo bi pranja novca.
prelivoda

#2114 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

Zaboravljate još jednu bitnu stvar kod oporezivanja novčanih poklona, a to je komplikovanost poreske prijave. Zamislite nekoga starijeg, kako svakog mjeseca diže izvod iz banke, popunjava AMS-1035 obrazac, popunjava dvije uplatnice, nosi u banku, plaća i zatim ide na šalter poreske da preda obrazac i uplatnice.
Nema šanse. Zato mislim da će poreska odustati od ovoga ili će banke popušiti, tako da će novac dolaziti drugim neslužbenim kanalima.
free_too

#2115 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

Haris.ba wrote:Uplate sa paypala nisu zbirne, već pojedinačne. Ako imate paypal koji se ne plaća, samo morate čekati kraj mjeseca da se sve uplati. To što je uplata u jedan dan ne znači da je zbirna. Sve se vidi ko je uplatio. U banci vide sve ko je uplatio. Ne znam kako više napisati. Piše paypal, ime i prezime ili firma, iznos.

Harise, ja ne znam je li se ti zajebavas ili sta. Ne moze banka vidjeti ko je uplatio tebi na paypal novac, to su dvije razlicite institucije, to bi bilo protiv svake vrste zakona da oni znaju. Kao drugo, zasto bi banka npr RF zvala da joj dostavim izvod uplata u paypalu zadnja tri.mjeseca ako vec ima tu informaciju. Nema smisla, daj mi cvrst dokaz i stavi prije nego sto tvrdis.
kiligonzales

#2116 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kiligonzales »

Haris.ba wrote:Treba gurati:

- da se u zakon o radu uvede pozicija "samozaposlenik".

to bi se odnosilo na osobe koje nemaju neke velike prihode

mislim da ne bi bio problem da se uvede lista zanimanja i djelatnosti pravilnikom koja bi to obuhvatala

- da se ili u zakonu o obrtima uvede djelatnosti koje zadovoljavaju ono što je "freelance" i omogući izvoz nematerijalnih stvari, ili(i) zakonu o privrednim društvima uvede pojam "jednostavni d.o.o."/ j.d.o.o.

ovo bi se odnosilo na one koji žele priznanje rashoda i druge porezne karafeke (i morali bi voditi računovodstvo), i koji imaju prihode koji to mogu izgurati a da ih se ne tjera da ulaze u sistem d.o.o.

P.S.
Ako se raskuka na tome što plaćam 10% ili 14%, samo će se izgubiti momentum za suštinsko rješavanje stvari.

Ili ako se pravdate glupostima da samo učestvujete u "posredovanju u trgovini", i da je to ok raditi od kuće....
Sve se to tice puno vise onih koji bi svoju uslugu naplacivali unutar zemlje i kome od tebe treba racu, nego onih vani njima za uslugu ne moras uspostaviti racun.

Kod freelence zajednica odredjeni procenat na uradjeni i naplaceni posao uzimaju pomenute stranice, onda tu je provizija servisa placanja i banke u kojoj mu lijeze novac, da bi na kraju izvrsitelj radova dobio novac. Takvom poslu se tok novca lako moze i pratiti.

E sad recimo problematicno je kako naplatiti nekome porez od 10-14% ko zaradi godisnje 5-6 hiljada maraka ili manje, jer posao na tim stranicama ne dobijes uvijek lako, ne naplatis ga, tu je i razlika u tipu posla, jednostavno svi poslovi nisu jednako isplativi. Na kraju kako takvog pojedinca uvesti u red onih koji mogu sebi privrediti platu, doprinose i eventualno porez. Tu nastupa problem.

Naravno da bi svakome odgovaralo raditi zakonski, medjutim drzava treba taj zakon uobliciti sa ljudima pomenute struke. Ovako joj ispadne cilj samo naplatiti porez, ali ne i sustinski rijesiti probleme ove zajednice.
Last edited by kiligonzales on 26/07/2018 10:18, edited 1 time in total.
stobasja

#2117 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by stobasja »

Haris.ba wrote:Uplate sa paypala nisu zbirne, već pojedinačne. Ako imate paypal koji se ne plaća, samo morate čekati kraj mjeseca da se sve uplati. To što je uplata u jedan dan ne znači da je zbirna. Sve se vidi ko je uplatio. U banci vide sve ko je uplatio. Ne znam kako više napisati. Piše paypal, ime i prezime ili firma, iznos.

Ne, ne piše. Ili bar ne piše kod svih. Ja sam u dvije banke u tri navrata morala slati podatke s Paypal-a o uplatama kad im je to tražila porezna koja je bila u kontroli (vezano za zakon o sprječavanju financiranja terorizma). Ja novac s Paypala mogu povući kad hoću, ne čekam 1. u mjesecu da mi oni to prebace i povlačim nekoliko zbirnih uplata. Na izvodu piše samo "VIsa fast funds".
bedakb

#2118 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

Nije tacno.

Na izvodu kod mene pise nesto kao PAYPAL - VISA MONEY TRANSFER - LUXEMBOURG - moji podaci
NikolaKZ91

#2119 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Ovde citam ako na pp salje uza rodbina nema poreza? Zar nisu rekli da se i pokloni oporezuju?
DexterTZ

#2120 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

stobasja wrote:

Ne, ne piše. Ili bar ne piše kod svih. Ja sam u dvije banke u tri navrata morala slati podatke s Paypal-a o uplatama kad im je to tražila porezna koja je bila u kontroli (vezano za zakon o sprječavanju financiranja terorizma). Ja novac s Paypala mogu povući kad hoću, ne čekam 1. u mjesecu da mi oni to prebace i povlačim nekoliko zbirnih uplata. Na izvodu piše samo "VIsa fast funds".
Nije to porezna.To traži agencija za bankarstvo.
MrShadow

#2121 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

uredno placen porez 10+4% za 2016,2017,2018 godinu u prethodnom periodu.

Stigla plava koverta za pozivom i upozorenjem da se plati u roku 5 dana za 2015 inace ce poslati zatezne kamate.
Pi**a im materina gladna. U 2016-2018 platio porez na preko 200k prihoda i poslali zaostalo iz 2015 na oko 20k.
kica

#2122 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

ma to je banka trazila, da ima za sebe info.

Svaka banka ima odjel zove se KUPID, oni moraju da prate odkud ti lova tolika.

Ako ti stize mjesecno 5k-10k km na devizni ili paypal pitaju te odkud
free_too

#2123 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

MrShadow wrote:uredno placen porez 10+4% za 2016,2017,2018 godinu u prethodnom periodu.

Stigla plava koverta za pozivom i upozorenjem da se plati u roku 5 dana za 2015 inace ce poslati zatezne kamate.
Pi**a im materina gladna. U 2016-2018 platio porez na preko 200k prihoda i poslali zaostalo iz 2015 na oko 20k.
Bas su gladni u pm, ne mozes vjerovati koliko su benasti! :(
Haris.ba

#2124 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

free_too wrote:

Harise, ja ne znam je li se ti zajebavas ili sta. Ne moze banka vidjeti ko je uplatio tebi na paypal novac, to su dvije razlicite institucije, to bi bilo protiv svake vrste zakona da oni znaju. Kao drugo, zasto bi banka npr RF zvala da joj dostavim izvod uplata u paypalu zadnja tri.mjeseca ako vec ima tu informaciju. Nema smisla, daj mi cvrst dokaz i stavi prije nego sto tvrdis.
Protiv koje vrste zakona bi bilo da banka zna ko joj uplaćuje novac? Jer po našem zakonu banka mora da zna ko ti uplaćuje novac.

Na izvodu koji dobijam na mail ne piše ništa specijalno, ali kada sam išao u banku da izlistam zbog blokade jedne transakcije - sve ima fino napisano.
free_too

#2125 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

Haris.ba wrote:
free_too wrote:

Protiv koje vrste zakona bi bilo da banka zna ko joj uplaćuje novac? Jer po našem zakonu banka mora da zna ko ti uplaćuje novac.

Na izvodu koji dobijam na mail ne piše ništa specijalno, ali kada sam išao u banku da izlistam zbog blokade jedne transakcije - sve ima fino napisano.

Opet mi ne odgovaras konkretno, kakva transackija, ko je uplatio na sta, kako je proslo dalje, zvuci mi malo nelogicno ova tvoja prica Bgm. Zasto bi trazili ljudima izvode kad vec sve imaju infos. Ako ti neko putem paypala uplati na tvoj devizni, naravno da ima sve info. Pa iz same porezne su rekli da nemaju info o namjeni novca koji je uplacen i povucen s paypal racuna. :)
Post Reply