Pojasni, jer ne razumijem šta pokušavaš reći.arzuhal wrote:Onda je i tvoja konstatacija o tihoj reformi islama sa Zapada jednako i iz istih razloga - potpuno nevažna.ExNihilo wrote:Potpuno je nevažno za diskusiju koju vodimo.arzuhal wrote: Ja ne govorim o tome da li je i gdje sve poligamija prisutna. Ja sam upoznao ljude koji žive u bigamnim i poligamnim bračnim zajednicama. Pitam te da li je među muslimanima cijelog svijeta raširenija poligamija ili monogamija?
Položaj žene u islamu
- ExNihilo
#2101 Re: da li je žena u islamu ponižena?
- Connaisseur Karlin
#2102 Re: da li je žena u islamu ponižena?
danas, u svim abrhamskim religijama je zastupljenija monogamija, jer drzavni zakoni ( vecina) sirom zapdanjckog svijeta nisu vise pod kontorlom religijskih institucijaarzuhal wrote:Ja ne govorim o tome da li je i gdje sve poligamija prisutna. Ja sam upoznao ljude koji žive u bigamnim i poligamnim bračnim zajednicama. Pitam te da li je među muslimanima cijelog svijeta raširenija poligamija ili monogamija?Connaisseur Karlin wrote: Arzonja, ias pologamiju i kod krscanskih dinominanicija u sred' aemrike![]()
Poligamija je najzastupljenija, danas, u izoliranim komunama sirom svijeta , danas opsiah primjer apraskog beeuidnoskg musliankog plemena u Izraelu
U BiH u vehabijskim komunama su danas zene izolirane i ne zive poput muslimanki van vehabijske komne, znaci, poligamija je danas sacuvana u izoliranim komunnama zapdano orijetniranih drzava
- arzuhal
#2103 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Da bih ti pojasnio šta želim reći prvo mi odgovori na moje pitanje: da li je u svjetskoj muslimanskoj zajednici (umma), a najveći broj muslimana živi u Aziji i Africi, prisutnija monogamija ili poligamija? Ja tvrdim da najveći broj muslimana živi u monogamnim brakovima, potom da je veliki procenat njih neoženjeno/neudano (najviše zbog nedostatka sredstava za život, odnosno nemogućnosti zasnivanje porodice), a da tek na trećem mjestu dolaze poligamni brakovi koji su, u odnosu na monogamiju, kao izuzetak u odnosu na pravilo, odnosno na njih otpada mali procent.ExNihilo wrote:Pojasni, jer ne razumijem šta pokušavaš reći.arzuhal wrote:Onda je i tvoja konstatacija o tihoj reformi islama sa Zapada jednako i iz istih razloga - potpuno nevažna.ExNihilo wrote:
Potpuno je nevažno za diskusiju koju vodimo.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#2104 Re: da li je žena u islamu ponižena?
To i dalje nema nikakve veze sa šerijatskim propisima o braku i njihovoj postavci da preferiraju poligamiju.
Kad bi išao tom logikom, vidio bi i da npr 90 % muslimana u BiH ne obavlja strogo naređene farz propise, a jesu li
zbog toga ti propisi i odnos prema istima prestali biti manje važni?
Kad bi išao tom logikom, vidio bi i da npr 90 % muslimana u BiH ne obavlja strogo naređene farz propise, a jesu li
zbog toga ti propisi i odnos prema istima prestali biti manje važni?
- Connaisseur Karlin
#2105 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ah, sad se sjetih, ne smijemo zabrovati pokusaj uvodjena pojeinih serijatsih zakona prije nekoliko godina u Britaniji , afera je upravo bilvezna za ilagalne brakove, jer zene trazile razvod braka i podjelu materijanle imovine, a istoremeno, u braku, nisu imale pristup novcu sa bankovnog racuna surpuga.arzuhal wrote:Da bih ti pojasnio šta želim reći prvo mi odgovori na moje pitanje: da li je u svjetskoj muslimanskoj zajednici (umma), a najveći broj muslimana živi u Aziji i Africi, prisutnija monogamija ili poligamija? Ja tvrdim da najveći broj muslimana živi u monogamnim brakovima, potom da je veliki procenat njih neoženjeno/neudano (najviše zbog nedostatka sredstava za život, odnosno nemogućnosti zasnivanje porodice), a da tek na trećem mjestu dolaze poligamni brakovi koji su, u odnosu na monogamiju, kao izuzetak u odnosu na pravilo, odnosno na njih otpada mali procent.ExNihilo wrote:
Pojasni, jer ne razumijem šta pokušavaš reći.
- Bloo
- Globalna šefica
#2106 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Jeste se rastrkali k'o da je operation sonnenblume....
Razumijem jedino Karlinkinu agendu - zena u poligamiji je ponizena glede i unatoc dinamike izmedu muskarca i zene.
A ovo ostalo, nesto se rukavicama samarate, ne?
Razumijem jedino Karlinkinu agendu - zena u poligamiji je ponizena glede i unatoc dinamike izmedu muskarca i zene.
A ovo ostalo, nesto se rukavicama samarate, ne?
- ExNihilo
#2107 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Podatke nemam, a ne bih se razbacivao pretpostavkama jer, kako ono Kur'an veli, pretpostavka nimalo istini ne služi.arzuhal wrote:Da bih ti pojasnio šta želim reći prvo mi odgovori na moje pitanje: da li je u svjetskoj muslimanskoj zajednici (umma), a najveći broj muslimana živi u Aziji i Africi, prisutnija monogamija ili poligamija? Ja tvrdim da najveći broj muslimana živi u monogamnim brakovima, potom da je veliki procenat njih neoženjeno/neudano (najviše zbog nedostatka sredstava za život, odnosno nemogućnosti zasnivanje porodice), a da tek na trećem mjestu dolaze poligamni brakovi koji su, u odnosu na monogamiju, kao izuzetak u odnosu na pravilo, odnosno na njih otpada mali procent.ExNihilo wrote:Pojasni, jer ne razumijem šta pokušavaš reći.arzuhal wrote: Onda je i tvoja konstatacija o tihoj reformi islama sa Zapada jednako i iz istih razloga - potpuno nevažna.
Ono što sam sugerirao u svom ranijem odgovoru jeste da prezentiraš lažnu dihotomiju. Udio monogamnih/poligamnih brakova u određenoj zajednici određuje daleko veći broj faktora od religijske norme, a među takve faktore svakako spadaju kulturološki, zakonski, ekonomski i drugi, pa je sasvim pogrešno tu dinamiku svoditi na samo jedan faktor, a naročito sugerirati da konačan ishod takve dinamike (recimo, veći broj monogamnih brakova) govori o tome u kojem pravcu faktor religijske norme INDIVIDUALNO vuče. Da pojednostavim, religijska norma može sistem gurati prema poligamnim brakovima, ali snažniji efekat ostalih varijabli u konačnici ipak rezultira većim brojem monogamnih brakova. Nadam se da nisam previše konfuzan. Dakle, što bi moje kolege rekle, model ti pati od omitted variable biasa.
Pod pretpostavkom da sve varijable možemo kvantificirati ili koristiti određeni proxy za iste, ako model predstavimo kao:
Broj poligamnih brakova = Alfa + Beta1*religioznost stanovništva + dummy varijabla za zakon dozvoljava poligamne brakove + Beta2*GPD per capita + epislon
Kad na ovaj model opališ linearnu regresiju, možda dobiješ da beta 1 ima pozitivan koeficijent, što bi sugeriralo da postoji pozitivna korelacija između religioznosti i broja poligamnih brakova. Odnosno, što je stanovništvo religioznije, to imamo više poligamnih brakova. Međutim, ostale varijable imaju snažno negativne koeficijente zbog čega je ukupan efekat takav da je broj poligamnih brakova nizak.
Eh, ono što ti radiš jeste da uzimaš u obzir samo jednu varijablu. Ne valja ti model, jarane.
Tl;dr - Slovo islama očigledno kaže to što kaže o poligamnom braku, a odgovor na pitanje zašto se praksa muslimana razlikuje (ako se razlikuje) treba tražiti u drugim varijablama koje istovremeno djeluju.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#2108 Re: da li je žena u islamu ponižena?
pa te varijable su vjerovatno sekularizacija i globalizacija
- arzuhal
#2109 Re: da li je žena u islamu ponižena?
U svakom slučaju dolazimo do toga da nema šta sa Zapada da dolazi tiha reforma islama po pitanju poligamije/monogamije kada nema nešto posebno po tom pitanju na terenu ni da reformiše.ExNihilo wrote: Eh, ono što ti radiš jeste da uzimaš u obzir samo jednu varijablu. Ne valja ti model, jarane.
Tl;dr - Slovo islama očigledno kaže to što kaže o poligamnom braku, a odgovor na pitanje zašto se praksa muslimana razlikuje (ako se razlikuje) treba tražiti u drugim varijablama koje istovremeno djeluju.
Brak je sunnet (generalno, a može biti i farz i haram, zavisi). Poligamija je opcionalna i nije naređena a zadovoljenje pincipa pravednosti je strogo naređeno.
- ExNihilo
#2110 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Poligamija je sunnet. Je li, prema islamu, za onoga koji ima finansijske mogućnosti, veće dobro oženiti jednu ili više žena? Više, nesumnjivo.arzuhal wrote:U svakom slučaju dolazimo do toga da nema šta sa Zapada da dolazi tiha reforma islama po pitanju poligamije/monogamije kada nema nešto posebno po tom pitanju na terenu ni da reformiše.ExNihilo wrote: Eh, ono što ti radiš jeste da uzimaš u obzir samo jednu varijablu. Ne valja ti model, jarane.
Brak je sunnet (generalno, a može biti i farz i haram, zavisi). Poligamija je opcionalna i nije naređena a zadovoljenje pincipa pravednosti je strogo naređeno.
Taj i takav stav je, između ostalog, dao svoj doprinos u izgradnji patrijarhalne slike islama i neravnopravnosti žena. Zbog toga je zapadnjačka reformacija, koja poželjnost poligamije mijenja tezom o poželjnosti monogamije, zapravo, važan momenat.
- arzuhal
#2111 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Islam čovjeku daje mogućnost da, ako ispune sve uvjete, živi u poligamnom braku. Ali od poligamnog braka je preči princip pravednost, Kur'an jasno ističe i upućuje kako će taj princip očuvati: u monogamiji.Nurudin wrote:Mi ovu čitavu današnju raspravu vodimo, zato što je Arzuhal rekao da islam preferira monogamiju, što jednsotavno
nije tačno , ako pod pojmom islam podrzumjevamo propise i dva elementarna stuba islama, Kur'an i sunet, koji vrlo
jasno daju prednost poligamiji.
- arzuhal
#2112 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Mene nikada neće prestati oduševljavati potreba nemuslimana da poduče muslimane, a je se uvijek rado dam podučitiExNihilo wrote:Poligamija je sunnet. Je li, prema islamu, za onoga koji ima finansijske mogućnosti, veće dobro oženiti jednu ili više žena? Više, nesumnjivo.arzuhal wrote: Brak je sunnet (generalno, a može biti i farz i haram, zavisi). Poligamija je opcionalna i nije naređena a zadovoljenje pincipa pravednosti je strogo naređeno.
Taj i takav stav je, između ostalog, dao svoj doprinos u izgradnji patrijarhalne slike islama i neravnopravnosti žena. Zbog toga je zapadnjačka reformacija, koja poželjnost poligamije mijenja tezom o poželjnosti monogamije, zapravo, važan momenat.
Ako je poligamija sunnet (činjenica je da je Poslanik, alejhi-selam, u jednom svom dijelu života živio u poligamiji), šta je onda monogamija?
- Nurudin
#2113 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ma da, vidjeli smo kako taj princip pravednosti funkcioniše kad je u pitanju Fatima, a kako kad je u pitanju Aiša.arzuhal wrote:Islam čovjeku daje mogućnost da, ako ispune sve uvjete, živi u poligamnom braku. Ali od poligamnog braka je preči princip pravednost, Kur'an jasno ističe i upućuje kako će taj princip očuvati: u monogamiji.Nurudin wrote:Mi ovu čitavu današnju raspravu vodimo, zato što je Arzuhal rekao da islam preferira monogamiju, što jednsotavno
nije tačno , ako pod pojmom islam podrzumjevamo propise i dva elementarna stuba islama, Kur'an i sunet, koji vrlo
jasno daju prednost poligamiji.
- ExNihilo
#2114 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Jesi ti to mene upravo potekfirio? Znanje ne ovisi od religijske afilijacije. Za više informacija, pogledati pod Smrčak.arzuhal wrote:Mene nikada neće prestati oduševljavati potreba nemuslimana da poduče muslimane, a je se uvijek rado dam podučitiExNihilo wrote:Poligamija je sunnet. Je li, prema islamu, za onoga koji ima finansijske mogućnosti, veće dobro oženiti jednu ili više žena? Više, nesumnjivo.arzuhal wrote: Brak je sunnet (generalno, a može biti i farz i haram, zavisi). Poligamija je opcionalna i nije naređena a zadovoljenje pincipa pravednosti je strogo naređeno.
Taj i takav stav je, između ostalog, dao svoj doprinos u izgradnji patrijarhalne slike islama i neravnopravnosti žena. Zbog toga je zapadnjačka reformacija, koja poželjnost poligamije mijenja tezom o poželjnosti monogamije, zapravo, važan momenat.![]()
Ako je poligamija sunnet (činjenica je da je Poslanik, alejhi-selam, u jednom svom dijelu života živio u poligamiji), šta je onda monogamija?
Što se pitanja tiče, znam da znaš, not all sunnah is created equal.
- arzuhal
#2115 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Mene ova tema danas opet podsjeti na rahmetli hadži-Aliju, kutuba vratničkog, rahimehullahu te'ala kada mu je došao onaj nakav da ga pita...vazi wrote: Sve vam je ovo mlacenje prazne slame , izvin'te ja onako, u prolazu
- Jel dozvoljeno jesti morsku svinju?
- Iz mora je sve dozvoljeno, to je mešhur...
- Ali svinja jel dozvoljena?
- Svinjetina je haram!
- Al' morska svinja, iz mora?
- Sve iz mora je halal, elhamdulillahi!
- A svinja morska?
- Krmetina - jok.
- Ali...
A isto da ga baš kod kuće čeka spremljena morska svinja...Nije morsko prase, nego baš svinja. E tako i s obrezivanjem Bosanki, poligamijom, itd.
- Bloo
- Globalna šefica
#2116 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Lijepo sročeno da ga i laici mogu razumjeti.Niemand wrote:http://www.bkc-frankfurt.de/enes-karic- ... pski-islam
Duhovnu konstituciju Evrope utemeljuje kako grčko i helenističko nasljeđe, tako i Biblija, ali i srednjovjekovna islamska tradicija. Dakako, ja usrdno molim čitatelje ovoga intervjua da ovu riječ “srednjovjekovlje“ ne čitaju tako što će u njoj unaprijed zateći “mračne naslage“ i “zaostalost“.
Naprotiv, islamsko srednjovjekovlje stasalo je i izraslo ispod trijemova medresanskih učilišta punih svjetlosti, punih univerzalnih naučavanja o čovjeku, Bogu, Univerzumu, itd. A mislim da je takvih svijetlih učilišta sa kršćanskim predznakom bilo i u Evropi.
Islamofobije će biti manje ako evropski muslimani (mislim na muslimane univerzitetske profesore, na obrazovane muslimane u medicini, zatim muslimane umjetnike, novinare, književnike, medijske ličnosti, itd.) budu tumačili islam na način afirmiranja islama kao ovog trećeg važnog duhovnog temelja ili konstituenta Evrope.
...zamjerim vodstvu velikog broja arapskih i indo-pakistanskih dijasporalnih zajednica diljem Evrope, jeste jedno otudašnje i Evropi nejasno tumačenje islama. Usudio bih se kazati da je to tumačenje ponegdje naglašeno tribalno.
I možda najbitnije,a tiče se trenutne diskusije
Jednom sam čuo jednoga tradicionalnog islamskog učenjaka koji kaže: Svi ti različiti konteksti islama, sve te islamske kulturalne zone (islam Bošnjaka, islam Tatara, islam Albanaca, islam evropskih Turaka, islam Pomaka, ), čine mnoštvo u jedinstvu, raznovrsje u tawhidu jednog prostranog muslimanskog čovječanstva…
Sufijski velikani kažu: “Budi sin svoga vremena“ ili “Budi kćerka svoga vremena!“ To znači da na sebe treba da preuzmeš odgovornost u davanju odgovora na dileme i pitanja iz svoje savremenosti. I
- arzuhal
#2117 Re: da li je žena u islamu ponižena?
ExNihilo wrote:
Jesi ti to mene upravo potekfirio? Znanje ne ovisi od religijske afilijacije. Za više informacija, pogledati pod Smrčak.
Što se pitanja tiče, znam da znaš, not all sunnah is created equal.
Nisam, govorim generalno o trendu.
Pa de mi objasni, jesu li poligamija i monogamija isti sunnet? Razlika između dva sunneta (koju spominješ) je, recimo, da li je riječ o pritvrđenom ili nepritvrđenom sunnetu, tj. da li je Poslanik nešto radio povremeno ili ustrajno (pa se po tome ocjenjivalo da li je neki sunnet preči nad neki drugim). Što se tiče odnosa monogamije i poligamije: Poslanik je jedan dio života, onaj najdramatičniji kao Poslanik, živio u monogamnom braku sa ženom koju je najviše volio od svih žena (i od onih s kojima se poslije vjenčao, a one su to znale). A drugi dio života je živio u poligamnom braku.
- ExNihilo
#2118 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Svaki brak je sunnet: poligaman ili ne. Međutim, Kur'anom, hadisima i samom praksom Poslanika, ako su ispunjeni uvjeti, preferencija je data poligamiji, čime je poligamija sunnet na sunnet.arzuhal wrote:ExNihilo wrote:
Jesi ti to mene upravo potekfirio? Znanje ne ovisi od religijske afilijacije. Za više informacija, pogledati pod Smrčak.
Što se pitanja tiče, znam da znaš, not all sunnah is created equal.![]()
Nisam, govorim generalno o trendu.
Pa de mi objasni, jesu li poligamija i monogamija isti sunnet? Razlika između sunneta (koju spominješ može biti) je, recimo, da li je riječ o pritvrđenom ili nepritvrđenom sunnetu, tj. da li je Poslanik nešto radio povremeno ili ustrajno (pa se po tome ocjenjivalo da li je neki sunnet preči nad neki drugim). Što se tiče odnosa monogamije i poligamije: Poslanik je jedan dio života, onaj najdramatičniji kao Poslanik, živio u monogamnom braku sa ženom koju je najviše volio od svih žena (i od onih s kojima se poslije vjenčao, a one su to znale). A drugi dio života je živio u poligamnom braku.
Ibn-Abbas, radijallahu anhuma, upitao me je: ‘Jesil se oženio?’ ‘Nisam!’ – odgovorio sam, na što je on rekao: ‘Pa oženi se, jer doista je najbolji u ovom ummetu onaj koji ima najviše žena.‘” Predaju je zabilježio Imam Buhari u Sahihu.
- arzuhal
#2119 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ovo prihvaćam, musliman nije lood da zanegira božanski propis: ako su ispunjeni uvjeti... Za poligamiju postoje uvjeti koji ne postoje za monogamiju. Jer preče je i daleko bitnije ispuniti farz (biti pravedan i pravičan) nego ispuniti "sunnet s preferencijom".ExNihilo wrote:
Svaki brak je sunnet: poligaman ili ne. Međutim, Kur'anom, hadisima i samom praksom Poslanika, ako su ispunjeni uvjeti, preferencija je data poligamiji, čime je poligamija sunnet na sunnet.![]()
Ibn-Abbas, radijallahu anhuma, upitao me je: ‘Jesil se oženio?’ ‘Nisam!’ – odgovorio sam, na što je on rekao: ‘Pa oženi se, jer doista je najbolji u ovom ummetu onaj koji ima najviše žena.‘” Predaju je zabilježio Imam Buhari u Sahihu.
- ExNihilo
#2120 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ja se slažem s tvojom tezom da islam pravičnosti daje prednost nad poligamijom, ali se ne slažem kako to povratno implicira da je monogamiji data preferencija nad poligamijom.arzuhal wrote:Ovo prihvaćam, musliman nije lood da zanegira božanski propis: ako su ispunjeni uvjeti... Za poligamiju postoje uvjeti koji ne postoje za monogamiju. Jer preče je i daleko bitnije ispuniti farz (biti pravedan i pravičan) nego ispuniti "sunnet s preferencijom".ExNihilo wrote:
Svaki brak je sunnet: poligaman ili ne. Međutim, Kur'anom, hadisima i samom praksom Poslanika, ako su ispunjeni uvjeti, preferencija je data poligamiji, čime je poligamija sunnet na sunnet.![]()
- Idemedosumom
- Connaisseur Karlin
#2122 Re: da li je žena u islamu ponižena?
" božanski propis" za poligamijuExNihilo wrote:Ja se slažem s tvojom tezom da islam pravičnosti daje prednost nad poligamijom, ali se ne slažem kako to povratno implicira da je monogamiji data preferencija nad poligamijom.arzuhal wrote: Ovo prihvaćam, musliman nije lood da zanegira božanski propis: ako su ispunjeni uvjeti... Za poligamiju postoje uvjeti koji ne postoje za monogamiju. Jer preče je i daleko bitnije ispuniti farz (biti pravedan i pravičan) nego ispuniti "sunnet s preferencijom".
nekad je i u Indijskoj vedi seksulanost i uloga seksulanih organa bila obiljezena božanskim propisom i božanstvom , iako nije postojala objava kao u abrhamskim relgiijama , ljudima je stoljecima sve u svakodnevnom zivotu bilo jednsotavno božanstveno
- beautyfool
#2123 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Kad ste kod visezenstva, jel gled'o ko na TLC one emisije, kao real life, "my five wives" i "sisters wife", uglavnom emisije su prikazane kao zivot jedne moderne porodice koja zivi sasvim normalan zivot u poligamiji. Nebi me cudilo da uskoro u US uvedu i zakon gdje je brak sa vise osoba dozvoljen, u skladu sa ljudskim pravima, demokratijom, i onom da svako moze odluciti s kim i sa koliko osoba zeli da se ozeni/uda itd...interesting developments 
- Idemedosumom
#2124 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Poligamni, "istospolni" brakovi, e to bi bio šou. Novi svijet rijalitija.
- Bloo
- Globalna šefica
#2125 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Vidiš mogla bih otvoriti tu temu i prebaciti tvoj post. I onda će izgledati da si ti otvorio temu.Idemedosumom wrote:Poligamni, "istospolni" brakovi, e to bi bio šou. Novi svijet rijalitija.
I onda ću te pod..bavati
Medo pedo