Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ExNihilo

#2101 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Dozer wrote:Ja, recimo, nikako ne mogu shvatiti one koji se okrenu vjeri nakon neke licne zivotne tragedije... Poznajem takvih par, koji su izgubili muza, zenu ili dijete... I nikako ne mogu da shvatim okretanje bogu u tom momentu i prihvatanje onoga "da je sve od boga", jer na taj nacin automatski prihvataju da im je upravo bog uzrokovao tu tragediju... S nekima sam cak i pricao na ovu temu, i pitao ih upravo ovo. Nisu imali konkretnog odgovora, niko.
Ne vidim šta je tu tako čudno. Je li lakše prihvatiti gubitak ako vjerujemo da iza istog postoji određena svrhovitost ili da je isti prosto rezultat randomnessa u kojem plivamo?
Aoida

#2102 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Dozer wrote:Ja, recimo, nikako ne mogu shvatiti one koji se okrenu vjeri nakon neke licne zivotne tragedije... Poznajem takvih par, koji su izgubili muza, zenu ili dijete... I nikako ne mogu da shvatim okretanje bogu u tom momentu i prihvatanje onoga "da je sve od boga", jer na taj nacin automatski prihvataju da im je upravo bog uzrokovao tu tragediju... S nekima sam cak i pricao na ovu temu, i pitao ih upravo ovo. Nisu imali konkretnog odgovora, niko.

S druge strane, one koji su zastranili na neki nacin, tipa droga, kriminal i sl., pa se okrenuli vjeri i to ih onda izvuklo iz prethodnog nacina zivota, njih cak i razumijem. I poznajem ih gomilu. Ali, takodjer, poznajem ih i poprilicno koji su se izvadili kroz vjeru, a onda je napustili, ali se nisu vratili prethodnom nacinu zivota i poroka, nego nastavili normalno i bez vjere.

Poznajem i par medreslija koji su nakon toga upisali svjetovne fakultete, i kroz to odustali od vjere.
Ne znam da li si ikada izgubio nekog clana porodice, nekoga koga si nevjerovatno volio. Nadam se da nisi.
Pokusaj zamisliti u sebi neopisiv osjecaj gubitka i ocaja. I imaj na umu da se mi svi drugacije nosimo sa gubitkom i boli.
Neki ljudi su jaki i budu ok. Pate i zale nad osobom koju su izgubili, ali su skroz ok.
Neki ljudi propadnu i gube se. Nemaju snage za sebe, a kamoli za sta drugo.
Ocaj i beznadje koje se osjeca zbog gubitka su porazavajuci. A instinkt za prezivljavanjem te nesvjesno tjera u bilo sta sta ce te odrzati na zivotu.
Neko se okrene alkoholu, neko drogi, neko nadje neki hobi, neko se posveti nekome drugom. Neko se zada u posao. Neko se zada u religiju.
Sve su to mehanizmi samoocuvanja i prezivljavanja.
Mi ljudi imamo prijeku potrebu da drzimo stvari pod kontrolom. Pa makar i prividno. Proces razmisljanja je sljedeci: Ako vec nemam ja kontrolu, ima neko jaci od mene ko ima. Ima neko ko ovome svemu daje smisla. Ja ga sad ne vidim, ali obasnit ce mi se jednog dana. Jer mora biti neki razlog, mora biti objasnjenje, ne moze ovo biti uzalud.
Nije u pitanju strpljivo cekanje i zivot ide dalje tra-la-la-la. Nije to u stilu, ako ponizno pognem glavu, sutim, ne zalim se....Bog ce me nagraditi.
To je bolno cekanje. Preispitivanje i sebe i svoje vjere. Gdje osoba naposljetku prihvati gubitak u vjerovanju da ce opet biti zajedno.
Ili gdje osoba ne moze premostiti soj gubitak sa vjerovanjem da ce jednog dana opet biti sa voljenom osobom.
Nema formule...svi smo drugaciji, a istovremeno imamo iste i predvidljive sablone ponasanja.

Jedna moja vrlo dobra prijateljica sa kojom sam izuzetno bliska ima te...u nedostatku bolje rijeci...prenose.
Svojevremeno je bila u fazi gdje je bila hardcore bukvalni vjernik i retorika joj je bila tipa, kunem se da cu se odreci sopstvene kcerke ako se uda za nekoga ko je druge vjere.
Onda je bila u fazi gdje je bila apsolutni ateista. Totalno poricanje bilo kakvo postojanje Boga u bilo kojem obliku i nacinu.
Zatim je i to popustilo pa je bilo....ima nesto, nije Bog,, ne znam sta je ali ima nesto.
Sada je opet u fazi vjernika, ali jednog vrlo umjerenog vjernika. Fura namaz u toku dana kad stigne, sad za Ramazan posti, klanja, ide na teraviju i sve je u stilu....bit ce sta bude. Skroz je zen.
A sta je propatila u zivotu....mati joj je bolovala od raka, onda je obolovala rak, izuzetno ruzan razvod, gubitak oca...gubitak majke, a ona sem svoje djece nema druge porodice.

Mislim da se nakon izvjesnog vremena pomiris, odnosno prihvatis da nam odredjenim stvarima nemas kontrolu.
To ne znaci nuzno da vjerujes u Boga. Jednostavno je tako. Ti ne znas sta ce biti, znas samo ono sto je danas.
I tom danas se i posvetis. Neko u vjeri, neko van nje.
Dozer

#2103 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Da, izgubio sam bliskih osoba, ali ja ti spadam u onu prvu kategoriju - ne treba mi nikakav dodatni stimulans ili utjeha za bilo sta, jer stvari naprosto prihvatam onakvima kakve jesu.
Kontrolu nema niko, i to je cista utopija. Pod tim mislim na kontrolu nad zdravljem, drugim ljudima, vremenskim nepogodama, tehnikom, itd.itd.itd..
Sve je to zapravo izvan nase kontrole ili je, u najboljem slucaju, moguca neka vrlo limitirana kontrola. Ali, cim ne postoji puna kontrola, to onda znaci da ni nemamo kontrolu, nego samo trenutni privid kontrole.

Jedino nad cim mozemo imati realnu kontrolu jeste nase licno ponasanje. I to je sve. Ali, cak ni tada ne mozemo sa 100%-tnom sigurnoscu znati kako ce na nesto ili nekoga uticati to nase ponasanje, pa ma kakvo da je, jer i ljudi i tehnika i sve oko nas, iako funkcionise po nekim pravilima, uvijek mogu "odreagovati" izvan tog nekog ustaljenog sablona ili predvidjanja. Samim tim, jedinu kontrolu imamo nad svojim postupcima, ali niposto i na eksternim rezulattima tih postupaka.

Znajuci sve ovo, a ovo sam shvatio poodavno, jos u mladosti, moja zivotna nacela su vrlo jednostavna, i svode se na svega par pravila:
- Ne radim nikome ono sto ne zelim ili ne mogu podnijeti da se radi meni.
- Ne odmazem svjesno nikome i ni u cemu.
- Pomognem svakome za koga smatram da mu treba pomoc, ili cu bar to pokusati u skladu sa svojim mogucnostima i znanjem.
- Ne lazem i ne varam nikoga, jer to nikad ne vodi nigdje, pogotovo ne dugorocno.
- Trudim se da sam dobar sa svakim ko hoce da bude isti sa mnom. Ko nece, ne moram ni ja biti suprotan.
- Trudim se da djecu usmjerim da se ponasaju po istim ovim principima, da stalno uce i sticu nova znanja i iskustva, sto i sam radim cijeli zivot.
- Trudim se da im omogucim normalan i dostojanstven zivot, bez preseravanja i pretjerivanja u bilo cemu.

I to je to. Od kad znam za sebe, a to je postalo tako vrlo rano i memorija mi seze sve do vremena kada sam imao dvije godine, bog mi nije trebao ni za sta. Ni tada, ni danas.
Vrlo sam svjestan prolaznosti i relativne kratkoce zivota, kao i smrti koje se ne bojim ni najmanje. Na nju sam se i te kako navikao u ratu, pa mi je ona nesto sasvim normalno. I, zapravo je jedina stvar u zivotu koja se "mora", tj. svi jedino sto moramo jeste - umrijeti.
Naprosto imamo svoj rok trajanja, kao i sve drugo. I to je to. Ne treba mi nikakva dodatna svrha, nesto vise, neka nagrada za bilo sta. Rodio sam se, zivio, i umro. Identican ciklus kao i kod svega ostalog na ovoj planeti.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2104 Re: Ateizam vs. Religija

Post by konektovan »

Dozeru, kelime i šehadet i to je to. :mrgreen:
Tvoja zivotna nacela su ko i moja, samo sto ti ne vjeruješ u Boga a ja vjerujem. :mrgreen:
arzuhal

#2105 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Ovdje kvalitet forumanja naglo skočio...Šta par banova i zadnja desetina šehri-ramadana urade...

:mrgreen:
Connaisseur Karlin

#2106 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:Ovdje kvalitet forumanja naglo skočio...Šta par banova i zadnja desetina šehri-ramadana urade...

moram priznati, meni je dadinjo vrlo informativan, posjeduje kvalitetno znanje kao ti, zato volim citati vas dvojicu :) on tebe iznervira, zato si sad rahat :D

nije ni Nurudin los forumash :)
arzuhal

#2107 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:Ovdje kvalitet forumanja naglo skočio...Šta par banova i zadnja desetina šehri-ramadana urade...

moram priznati, meni je dadinjo vrlo informativan, posjeduje kvalitetno znanje kao ti, zato volim citati vas dvojicu :) on tebe iznervira, zato si sad rahat :D

Nisam mislio na njih.
Connaisseur Karlin

#2108 Re: Ateizam vs. Religija

arzuhal wrote:

Nisam mislio na njih.
dodji blize :kiss: :thumbup:
Hakiz

#2109 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Valjda je neko negdje napravio istraživanje zato na forumu na kojem smo jedni drugima (manje - više) nepoznati reagujemo kao od hormona poludjeli srednjoškolci koje je neko provalio pred cijelom školom i napravio nas budalama, pa sad od bijesa i stida moramo da se svetimo.
arzuhal

#2110 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Hakiz wrote:

Valjda je neko negdje napravio istraživanje zato na forumu na kojem smo jedni drugima (manje - više) nepoznati reagujemo kao od hormona poludjeli srednjoškolci koje je neko provalio pred cijelom školom i napravio nas budalama, pa sad od bijesa i stida moramo da se svetimo.
Nisam upratio, šta je reći?
Hakiz

#2111 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Baš to.
arzuhal

#2112 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Duboko a sažeto, jbt :mrgreen:
Hakiz

#2113 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Hajde dobro. Govorio sam o našem načinu komuniciranja na forumu. Je li nam neko dva puta kaže da nismo u pravu, svi se prije ili poslije počnemo ponašati kao uvrijeđena mlada. A onda kreću uvrede, u najboljem slučaju prikrivene često lošim sarkazmo. Čast izuzecima.
Janjicar

#2114 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Janjicar »

Neko je na prosloj stranici pitao za vjerodostojne i slabe hadise. Vjerodostojni hadisi su oni hadisi koji su morali proci odredjene kriterije da bi bili uvršteni pa npr. u knjigu hadisa Buharija i Muslima nisu mogli ući Hadisi od onog koji je prenosio te hadise a u prošlosti je išao "kaldrmom" i jeo hranu. Dakle ta osoba se nije smatrala kao istinitim izvorom. Još jedan od kriterija je bio da je npr. onaj ko prenosi hadis morao susreti svog predhodnika i od njega direktno cuti taj hadis.
arzuhal

#2115 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Hakiz wrote:Hajde dobro. Govorio sam o našem načinu komuniciranja na forumu. Je li nam neko dva puta kaže da nismo u pravu, svi se prije ili poslije počnemo ponašati kao uvrijeđena mlada. A onda kreću uvrede, u najboljem slučaju prikrivene često lošim sarkazmo. Čast izuzecima.
Ja nisam znao šta si ti tačno htio reći onim svojim stavom, percepcijom ili dijagnozom naših međuforumaških odnosa, nazovimo to kako hoćemo, zato sam te i pitao (i uvijek ću gledati da prvo lijepo pitam svakoga za nešto što mi nije jasno samo po sebi, što može biti dvosmisleno, što može da se odnosi na svakoga, itd. pa da ne poletim i zaključim pogrešno, a ako mi se ne objasni nakon lijepog upita, onda je i to odbijanje svojevrsni odgovor koji tada otvara neka druga vrata...).

Ali pošto si mene kvotao, odnosno moj post koji je napisan i formalno sročen namjerno tako - hajmo se sad zaje**vat malo - zarad jednog 'vam usputnog istraživanja kojim se svjesno žele izazvati reakcije forumaša, imam potrebicu :mrgreen: da iznesem i suštinu koja me potakla da napišem to.

Dakle suštinski nije riječ u banovima ili berićetu mjeseca ramazana nego pojavi jedne forumašice koja je svojim javljanjem unijela svježinu na ovaj podforum, na više načina:
(makar trenutnim) prekidanjem smarajuće površne trakavice čika Dozera i daije Smrlonija koji se, opet, u njoj bave važnim sadržajima kojima popunjavaju svoje životno vrijeme,
potom ima snage da lijepo iznese svoje vlastito mišljenje bez potrebe ičijeg (vjerskog, ideološkog, svjetonazoskog, etc) asistiranja uz jednu sasvim odmjerenu dozu cinizma prema svakome ko ga zasluži ali tako da pokaže kako joj cinizam nije (postao) prevladavujuće stanje svijesti kao što već postane kod određenih forumaša koji se trajno navuku na taj nesrećni oblik svijesti pa ih moraš čitati, etc. Ima toga još, ali ne bih da više vrijeđam druge forumaše :mrgreen:

Što za mene, uz svo @aoida-ino dosad napisano, predstavlja istinsko osvježenje na temama.
Connaisseur Karlin

#2116 Re: Ateizam vs. Religija

arzuhal wrote: Dakle suštinski nije riječ u banovima ili berićetu mjeseca ramazana nego pojavi jedne forumašice koja je svojim javljanjem unijela svježinu na ovaj podforum, na više načina:
(makar trenutnim) prekidanjem smarajuće površne trakavice čika Dozera i daije Smrlonija koji se, opet, u njoj bave važnim sadržajima kojima popunjavaju svoje životno vrijeme,
potom ima snage da lijepo iznese svoje vlastito mišljenje bez potrebe ičijeg (vjerskog, ideološkog, svjetonazoskog, etc) asistiranja uz jednu sasvim odmjerenu dozu cinizma prema svakome ko ga zasluži ali tako da pokaže kako joj cinizam nije (postao) prevladavujuće stanje svijesti kao što već postane kod određenih forumaša koji se trajno navuku na taj nesrećni oblik svijesti pa ih moraš čitati, etc. Ima toga još, ali ne bih da više vrijeđam druge forumaše :mrgreen:

Što za mene, uz svo @aoida-ino dosad napisano, predstavlja istinsko osvježenje na temama.
eto, upravo si uvrijedio SEBE i forumashe na lijepi dan Ramazana :D nisi ni ti nista bolji od drugih forumasha :-D
arzuhal

#2117 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Pa naravno da nisam ništa bolji :lol: Dobro sebe, to je lako, a koje sam forumaše tačno uvrijedio? :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#2118 Re: Ateizam vs. Religija

arzuhal wrote:Pa naravno da nisam ništa bolji :lol: Dobro sebe, to je lako, a koje sam forumaše tačno uvrijedio? :mrgreen:
ne znam koga si uvrijedio, ali ne znam zasto je osvjezenje foruma bolje od tebe ili nekoga od forumasha :lol:
arzuhal

#2119 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

arzuhal wrote:Pa naravno da nisam ništa bolji :lol: Dobro sebe, to je lako, a koje sam forumaše tačno uvrijedio? :mrgreen:
ne znam koga si uvrijedio, ali ne znam zasto je osvjezenje foruma bolje od tebe ili nekoga od forumasha :lol:
Aha. Pa ja sam naveo razloge svog vlastitog mišljenja, ne mora se niko složiti, recimo ti. To je samo tek jedno moje zapaženje poput hiljada vaših gdje primjećujete kako ovo ili ono ne valja ili je neko ovakav ili onakav.
A da ima forumaša koji su nama svima (svakome od nas pojedinačno) u nečemu bolji od drugih, odnosno da nam svi forumaši nisu isti (po raznim osnovama), zar je uopće potrebno diskutovati o tome? Zato nećemo dalje u OT :)
Connaisseur Karlin

#2120 Re: Ateizam vs. Religija

arzuhal wrote:
Aha. Pa ja sam naveo razloge svog vlastitog mišljenja, ne mora se niko složiti, recimo ti. To je samo tek jedno moje zapaženje poput hiljada vaših gdje primjećujete kako ovo ili ono ne valja ili je neko ovakav ili onakav.
A da ima forumaša koji su nama svima (svakome od nas pojedinačno) u nečemu bolji od drugih, odnosno da nam svi forumaši nisu isti (po raznim osnovama), zar je uopće potrebno diskutovati o tome? Zato nećemo dalje u OT :)
cekaj malo, ti si pokrenuo OT, sad odjednom, necemo dalje u OT :)

zar je uopce bilo neophodno da na takav nacin napises svoje misljenje :-D
arzuhal

#2121 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

zar je uopce bilo neophodno da da na takav nacin napises svoje misljenje :-D
O, da. Pa to (moje mišljenje) je kao spontani uzvik kada primijetiš nešto lijepo, kao iz one haiku o cvijetu koji se pomalja iz živice, samo staneš impresioniran - s tim da sam ja ipak izustio jedan post, jel, nisam samo šutio, ta Bošnjak sam, obični ninđa, nisam samuraj.
Ono kada čitaš nečije postove zaredom nakon toliko vremena a nije ti muka od uobičajenog međusobnog vrijeđanja, izigravanja veličine, hihotanja i pihotanja pojačanog sa desetinama smajlića koji jačaju samopouzdanje postavljača, ono kada ne primjetiš nakanu da se sagovornik po svaku cijenu ponizi i omalovaži, kada neko lakonski iznosi svoje stavove bez prenemaganja s kojima se ti ne moraš uopće složiti ali te vuče da ih poštuješ zbog načina na koji se iznose, i tako dalje...

Da, osvježenje poput uzimanja ikindijskog abdesta hladnom vodom na vanjskoj česmi sredinom avgusta...pa još kad ono pirne vjetar dok ti je lice mokro... :-D

Ako budeš htjela, nastavit ću sa pohvalama :)
Connaisseur Karlin

#2122 Re: Ateizam vs. Religija

arzuhal wrote:
O, da. Pa to (moje mišljenje) je kao spontani uzvik kada primijetiš nešto lijepo, kao iz one haiku o cvijetu koji se pomalja iz živice, samo staneš impresioniran - s tim da sam ja ipak izustio jedan post, jel, nisam samo šutio, ta Bošnjak sam, obični ninđa, nisam samuraj.
Ono kada čitaš nečije postove zaredom nakon toliko vremena a nije ti muka od uobičajenog međusobnog vrijeđanja, izigravanja veličine, hihotanja i pihotanja pojačanog sa desetinama smajlića koji jačaju samopouzdanje postavljača, ono kada ne primjetiš nakanu da se sagovornik po svaku cijenu ponizi i omalovaži, kada neko lakonski iznosi svoje stavove bez prenemaganja s kojima se ti ne moraš uopće složiti ali te vuče da ih poštuješ zbog načina na koji se iznose, i tako dalje...

Da, osvježenje poput uzimanja ikindijskog abdesta hladnom vodom na vanjskoj česmi sredinom avgusta...pa još kad ono pirne vjetar dok ti je lice mokro... :-D

Ako budeš htjela, nastavit ću sa pohvalama :)
to ti sve radis, indirektno, licemjreno i ponakd vrlo podlo napises forumasima svoj emisljenje o necemu , jer ti se ne dopada kritikovanje tvoje relgije , tipicna boljka relgijskog vjernika :-D
ExNihilo

#2123 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

arzuhal wrote:
Pa posegneš za peškirom da se obrišeš...a peškir se ulojio i tukne. :(
arzuhal

#2124 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:
Pa posegneš za peškirom da se obrišeš...a peškir se ulojio i tukne. :(
Takvu grešku sam mogao napraviti nekada davno, kada sam bio mali :lol:
arzuhal

#2125 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote: to ti sve radis, indirektno, licemjreno i ponakd vrlo podlo napises forumasima svoj emisljenje o necemu , jer ti se ne dopada kritikovanje tvoje relgije , tipicna boljka relgijskog vjernika :-D
Da ne postim, sad bih ti poslao jedan emoticon (a nije uvredljiv i bezobrazan) :-D :mrgreen: :lol:
Locked