Primjerice radi, Reis Ceric nije osnovao nikakav univerzitet u SAD-u, nakon Al Ahzara je otišao da službuje u Čikagu, tamo je također završio postdiplomske studije. Nakon epizode Amerika, imao je epizode profesora po nekim zemljama jugoistočne Azije.Ja_Ja wrote:SSemir wrote:politicki protivnici otvoreno sumnjaju da su mirsad i falatar fakultetski obrazovani. kako je kaze moguce da su zavrsili fakultet a niko od njih ih nikad nije vidio u skolskim klupama ni u travniku ni u vitezu ni na palama.![]()
![]()
Svi mi imamo mana pa tako i Hadzikadic. Ali kao sto neko ranije rece prvi put imamo priliku glasati za covjeka koji nije "manje zlo" vec je jednostavno kvalitetniji kandidat od svih ostalih zajedno. Kao Bosnjaci mi imamo luksuz (mada ga neki i ne vide ili dovode u pitanje) da izaberemo najboljeg medju ponudjenim a da u isto vrijeme od svih ocekujemo zastitu vitalnog nacionalnog interesa, tj. sve i jedan kandidat ce sigurno braniti integritet drzave, njenu cjelovitost, i nezavisnost. Za mene je to dovoljno za pocetak, e sad koji od njih ce vise uraditi na drugim poljima je za mene apsolutno jasno. Hadzikadic ima daleko najveci kapacitet da uradi puno vise od ostalih i zbog toga glasam za njega.
Samim tim meni je problematicnije sto ce npr. Komsic svojom kandidaturom polarizovati Hrvatsko glasacko tijelo i bukvalno eliminisati opoziciju HDZ-u, nego da Covic jos 4 godine bude u predsjednistvu. Ovako HDZ dobija 200,000+ glasova i cementira svoju poziciju tamo gdje se broji (parlament i dom naroda). A da ne idem dalje u to sto je Komsic nekompetentan kao politicar. Mislim da je taj isti Covic uradio vise za BiH u ove zadnje cetri godine (i pored sve destruktivnosti), nego sto je Komsic uradio u 8 godina.
Kao pojedinac izborio se da ga upišu po uticaju u 500 najutjecajnijih muslimana svijeta, dobitnik je Uneskove nagrade za mir, Sir Sternbergove nagrade, nekoliko puta sudionik ekonomskog foruma u Davosu. Pred izbore 2014 je izvojevao rezoluciju Američkog kongresa i došao u BiH sa njom i na kraju osvojio 30 hiljada glasova. Bio je optimista da sta moze promjeniti ovdje, a na kraju od toga nije bilo nista, nije mu pomoglo ni to sto je bio glavni u IZ BiH da ostvari bolji izborni rezultat. Iza njega je ostala sređena IZ BiH, ali nesređena BiH.
Toliko o kapacitetima ko je u stanju da šta napravi u odnosu na njegov imidž negdje vani.
Hadzikadic za razliku od Reisa je ime u Americi, koje našoj javnosti nije bilo toliko poznato, opet Bošnjacima jeste jer je bio član Bošnjačkog instituta, a poslje i član onog Reisovog Svijetskog foruma Bošnjaka.
Problem je što se Bošnjaci nadaju da će svi predstavljeni braniti integritet države, njenu cijelovitost, nezavisnost, pa i narod. Recimo Lagumdzija je govorio o tome sta im se u periodu od 2010-2014 predlagalo u Briselu i kako su ga nagovarali da pristane na podijelu BiH na tri etnička dijela koju je odbio, govoreći ko je na tome posebice insistirao. SDP je nakon te 2014 pometen, kao što je i SBiH koja nije pristala na Aprilca i cementiranje mehanizama koji ce dovesti do urusavanja ustavnog poretka, gdje bi drzava prakticno sa svakim sukobom interesa mogla kliznuti u blokade gore od ovih sto sad imamo.
I SDP je kada je najavljivao trijumf 2010, bipolarizovao odnose izmedju naroda, a homogenizirao Srbe i Hrvate, pa su Srbi i Hrvati i tada vatrenije nego i kada govorili o destabilizacji prilika u BiH, a rijec rat je malo cesce bila u medijskom prostoru. Kada se vec pobjeda desila, desilo se i to da se ista vlast razapinjala gore nego ijedna, iako je u nekim pojedinostima imala daleko veca dostignuca od SDA (tipa u broju kilometara autoputa). Šta se na kraju desilo, februarski protesti s ciljem degradiranja imidza pomenutoj vlasti i pripremanje terena ovim ljepotanima sto su dosli sada, nalik na one proteste boraca 2006 pred izbore na kojim se skupljalo više boraca nego zadnjih par godina. Cilj je razbiti ideju gradjanske drzave i drzave za sve nas. Nazalost to jeste tako. Kada bi na vrhu drzave dobili moguci savez Dodik, Covic, Dzaferovic (zadnji izgleda kao zrtveno janje SDA za neke buduce promjene u drzavi) pitanje je sta bi se prometnula kao ideja nasem drustvu, a sta bi se govorilo u našim ambasadama i kakvi bi se signali slali o BiH jer jedna od ovlasti predsjednistva jeste i vanjska politika.
Komsic jeste imao pojedinih rezultata, kao i Lagumdzija, da se ticalo SDA, patriote poput Ilije Jurisica nebi bile oslobođene, niti bi se stalo u odbranu istih. Jedna od svijetlijih tacki te vladavine. Kada je Lagumdzija rekao da ce se BH drzavljanima iskljucivo suditi u BiH i stao u odbranu patriota, pa se danas i pored interpolovih listi po nalogu iz Srbije bosanske patriote ne isporucuju istima, vec se sve rijesava pred nasim pravosudjem. Pored toga nekoliko pravnih postupaka protiv raje iz Elektroprivrede, pa i Bosnalijeka, te nekih drugih firmi zapoceti su tada.
https://www.youtube.com/watch?v=IaxxhQGwgcc
Posto se kod nas skoro po pravilu svake 4 godine smjenjuju na celu drzave stranke koje pripadaju nacionalistickom backgroundu sa onim koje su gradjanskog koncepta barem kod najbrojnijeg naroda u BiH, naravno da je ocekivan otpor nacionalista na moguci gubitak vlasti na pojedinim nivoima vlasti. Koliko se boje gubitka vlasti, govore ovi izbori, na kojima imamo prekobrojnost mogucih glasaca. U zemlji sa 3,5 miliona stanovnika mi imamo registrovanih 3,3 miliona glasaca. Te nepravilnosti su vec prijavljene i s neizvjesnoscu se cekaju izbori i moguci rezultati izbora.
Hadzikadic sam u ovome brdu neprilika, ne moze mnogo bez obzira na njegovu kompetentnost.