To je otprilike desetina ukupne populacije. Kako si došao na 90%?
Znaš li da će jedna njemačka od 2035. godine imati 40% siromašnih?
To je otprilike desetina ukupne populacije. Kako si došao na 90%?
Ursula von der Leyen, kao i pestel institut.
Fazon je sto je i u nas velika inflacija mozda i veca nego u njih, ako se nevaram. A @Dino 34 mislim da je ove godine u Njemackoj bila deflacija ako se nevaram.
Nije na političarima već na nama, njihovim poslodavcima. Mi ne činimo dovoljno da ih podsjetimo koje su im obaveze u društvu a iskreno većina stanovništva ne zna da smo mi poslodavci političarima niti su upoznati sa svojim pravima.
Tvoj prijedlog je nemoguća misija. Zna se ko donosi odluke.Spejs Radovan wrote: ↑18/12/2019 10:06 iz njemačke pišeš kako mi trebamo, pa dignite nekoliko stotina miliona kredita vratite se i pokažite nam kako to izgleda u stvarnosti.
Tačno takoneko_sa_strane wrote: ↑18/12/2019 10:38 Nije na političarima već na nama, njihovim poslodavcima. Mi ne činimo dovoljno da ih podsjetimo koje su im obaveze u društvu a iskreno većina stanovništva ne zna da smo mi poslodavci političarima niti su upoznati sa svojim pravima.
a kako hećima ti dobrog, dovesti još migranata da pušu svi prema hercegovini ili neke velike ventilatore da smrad rašćeraju do neuma, mislim da je najbolje to odradit hutbama i dovama, ima da smog bude SKENJAN, ima da bude IZNEVEROVAN.
To je moja stvar. Vidim da ti nemaš ideju i logično je da pišeš te neke šaljive komentare.
Onda je bila prosle godine. Ali veoma mala deflacija. Mozda se varam. Tako sam mislim negdje procitao. Slazem se da se ovo moze rijesiti ali nije bas lako izvodljivo. Citav svijet skoro ima problema sa nekim vidom zagadzenja.
I ne samo to. Tu struju valja dovesti od elektrane do potrosaca. A nasa mreza (ni distributivna ni prenosna) uopste nije dimenzionisana za potrebe masovnog grijanja na struju. Radi se o milijardama i milijardama koje bi se morale uloziti za nove dalekovode i trafo stanice, bez kojih bi imali redukcije struje zimi.MorningStar wrote: ↑16/12/2019 23:48Ne znam bas - koliko izvozimo oko 300-400 mw konstanta (ima to na stranici elektroprenosa) imamo problem sa zastarjelim termoelektranama jer su neefikasne i jedu dosta uglja za proizvedeni megawatt.. da bi se grijali na struju treba nam jos 3-4 vece hidrocentrale ili par stotina mini..Dozer wrote: ↑16/12/2019 23:27 Kakve ba nove hidrocentrale...? Pa i ove koje imamo prave gomile viska koji se izvozi, i to po cijenama nizim od ovih koje mi ovdje placamo.
Imam Busko blato koje radi za HR umjesto za nas, jer je to tal.
Imamo vec i gomilu mini hidrocentrala, privatnih, koje prodaju struju EP.
Struje iz hidro potencijala mi imamo sasvim dovoljno. Problem je u pohlepi.
to sto se na te penzije isplacuje socijalni doplatak ili subvencionira stanovanje, pa cak drugi troskovi nikom nista... ma, u pravu si. ko je Njemacka da nama govori sta da radimo i sto bi se mjerili sa njima prema mogucnostima koje su nam vece od njihovih... i jos velis, samo da tebe izaberu pa ces im objasniti... relno. u najmanju ruku...Dino34 wrote: ↑17/12/2019 21:40Ursula von der Leyen, kao i pestel institut.
40% ljudi zarađuje 2500 eura i manje brutto.
Budući da je koalicija spd i "zeleni" izglasala zakon koji kaže da će penzije od 2030 biti 43% od neto plate (da, neto, jok bruto) izračunali su da će 40% ljudi imati penziju manju od 700 eura.
Kad obračunaš godišnju inflaciju od 2% lako je izračunati kakva nas situacija očekuje od 2030 ili 2035. godine.