Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Krokodajl

#2101 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Krokodajl »

Kad se već dotakoh Kine i islama.

Image

Džamija Niujie u Pekingu, datira iz 996. godine mada je renovirana mnogo puta.

Iako se islam u Kini prvenstveno veže za Ujgure i ostale Turkomanske narode na zapadu Kine, jedna od okosnica islama u Kineskom društvu jeste narod Hui, ili Hui Kinezi kojih ima negdje oko 15 000 000 u Kini i koji predstavljaju jednu od 4 manje zvjezdice na Kineskoj zastavi.

Imaju svoju autonomnu pokrajinu a u prošlosti su bili veoma značajan faktor u Kineskom društvu, pogotovo u vrijeme vladavine Čang Kaj Šeka kada su imali ogroman utjecaj na Kinesku politiku.

Inače kineska verzija imena Muhamed je Ma, i to je jedno od najrasprotarnjenijih muslimanskih imena u Kini, tako ako vidite nekog Kineza da se zove Ma, on je Muhamed :D

Imali su i svoju "kliku" generala Ma koja je vladala tim dijelom Kine u periodu prije drugog sv. rata https://en.wikipedia.org/wiki/Ma_clique

Hui narod je prakticirao to vezanje stopala kod žena, negdje se to zadržalo i do 50-ih godina, tek su komunističke vlasti zabranile tu nazadnu tradiciju.

Gledao sam na CCTV dokumentarac o tradicionalnoj drami/mjuziklu Hui Kineza ali ne bih sad mogao sjetiti kako se zove,
piupiu

#2102 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:aaa.. na twitter si ciljala, kad si ranije, glede mog attention spana, spominjala 140 slova :D tek sad skontah, jer nemam društveni život mimo foruma :D a imaš pravo u vezi sa strogim poetskim formama.. one su baš zgodne za brušenje kompulzivnih misli :D ja sam zapravo i počeo piskarati zbog potrebe da takve misli premjestim iz glave na papir :D
Da, ta moderna filozofija - ako misao ne može stati u 140 slova, zdra'oooooooo! :D

Evo ti malo istomišljeničkih intervjua ...

http://www.theparisreview.org/search?q= ... ry&x=0&y=0
piupiu wrote:Kako naručilac ocjenjuje kvalitet teksta? :oops:

u dva slučaja kad sam ja uspio unovčiti svoje riječi :D prije se radilo o sviđanju i nesviđanju nego o nekoj objektivnoj (ne)kvaliteti.. i zna biti nezgodna situacija kad stih koji se tebi sviđa, a naručiocu ne sviđa, mijenjaš u stih koji se tebi ne sviđa, a naručiocu sviđa :D recimo, ja volim kad je stih mračan, što mračniji, tim bolje.. jednom je druga strana iskala da u tekst ubacim malo svjetla, trun optimizma.. a to ne volem i teško mi je palo :oops:
:lol:

Ko je god napisao štogod, a imao naručioca ili lektora ili urednika ... saosjeća s tobom. :D :kiss:

Znam da nije neka utjeha - ali i ovi su Mocarti i raja pisali po narudžbama, pa eto .... :shock: :run:
Last edited by piupiu on 19/10/2016 12:47, edited 1 time in total.
piupiu

#2103 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

petunija wrote:Ma, meni se svidjela izvedba one pjesme o skakavcima, ali kad slušam arije, mislim, neuporediva je sa Anom N. Dianom D. ili Elenom S. Po svim, meni poznatim, parametrima :D
A, ko će ga znati, do Commonwealtha je. :oops:

Damrau :thumbup: .... diva .... :josipalisac:
petunija

#2104 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

https://www.youtube.com/watch?v=WOQ7W8-_Ekg
omiljena arija moje ćerke :D

Tek sad viđoh :shock: pogrešno sam napisala, umjesto Elena S. treba Eline G. :cry:
piupiu

#2105 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Krokodajl wrote:Aboridžini, stari hašišari :D :D :D
:lol:

Kakva dobra karakterizacija! :D :thumbup:
medvjed23

#2106 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

piupiu wrote:
medvjed23 wrote:aaa.. na twitter si ciljala, kad si ranije, glede mog attention spana, spominjala 140 slova :D tek sad skontah, jer nemam društveni život mimo foruma :D a imaš pravo u vezi sa strogim poetskim formama.. one su baš zgodne za brušenje kompulzivnih misli :D ja sam zapravo i počeo piskarati zbog potrebe da takve misli premjestim iz glave na papir :D
Da, ta moderna filozofija - ako misao ne može stati u 140 slova, zdra'oooooooo! :D

Evo ti malo istomišljeničkih intervjua ...

http://www.theparisreview.org/search?q= ... ry&x=0&y=0

zahvaljujem
piupiu wrote: Ko je god napisao štogod, a imao naručioca ili lektora ili urednika ... saosjeća s tobom. :D :kiss:

Znam da nije neka utjeha - ali i ovi su Mocarti i raja pisali po narudžbama, pa eto .... :shock: :run:
da parafraziram naručioca: medo, dobro je ovo i vješto posloženo, al izginusmo u svakoj pjesmi :D

šalu i kuknjavu na stranu, skoro sve teškoće su podnošljive u poslu prema kojem gajimo ljubav.. meni je drago što sam imao kakvu-takvu priliku da se okušam u jednom takvom..
piupiu

#2107 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:da parafraziram naručioca: medo, dobro je ovo i vješto posloženo, al izginusmo u svakoj pjesmi :D

šalu i kuknjavu na stranu, skoro sve teškoće su podnošljive u poslu prema kojem gajimo ljubav.. meni je drago što sam imao kakvu-takvu priliku da se okušam u jednom takvom..
Pa, dosta je jadnom narodu njegove depresije, još mu trebaju dobro i vješto posložena umiranja ... :lol: :kiss: :maca:
medvjed23

#2108 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

ne razumijete vi taj pjesnički mi izričaj u mene

Image
Krokodajl

#2109 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Krokodajl »

Piši haiku :D

evo jedna od mene, onako usput.

Mjesec na nebu
Lišće što vjetar nosi
Sreća će doći

:lol: :lol: :lol:

Makar je forma ispunjena 8-)
medvjed23

#2110 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

da, metrika je taman, asocijacija na jedno godišnje doba je tu, metafora i emocija haman nema i ne treba da ih bude..
dobar haiku :thumbup: sudeći po ono malo znanja što mi je ostalo iz vremena kad sam čitao o toj formi..
Krokodajl

#2111 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Krokodajl »

medvjed23 wrote:da, metrika je taman, asocijacija na jedno godišnje doba je tu, metafora i emocija haman nema i ne treba da ih bude..
dobar haiku :thumbup: sudeći po ono malo znanja što mi je ostalo iz vremena kad sam čitao o toj formi..
Ima zanimljiva igrica, istina na engleskom je.

http://www.kongregate.com/games/montoli/haiku-hero

Dobiješ riječ koju moraš upotrijebiti i sklopiti haiku, previše mi je vremena trebalo da skopčam da je odnos 5-7-5 slogova zbog slogovnog pisma, pa dođe 5-7-5 znakova.

Bosanac ko Bosanac :D

Vrhunac bi bio, pisati haiku na esperanto. Ekstaza produhovljenosti :-D nivo Konfucije.
medvjed23

#2112 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

khm.. zanimljivo i potencijalno korisno u smislu vježbanja engleNskog :D okušaću se..
Connaisseur Karlin

#2113 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Connaisseur Karlin »

u SAD ~8 dcenija imaju svoje biblioteke na cetri tocka :-D danas se jos uvijek nastavlja takva tradicija

Image

Image

Da li postoje ovkavke biblioteke u Europi ( osim na camcima u AMsterdamu)?
fatamorgana

#2114 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by fatamorgana »

medvjed23 wrote:da, metrika je taman, asocijacija na jedno godišnje doba je tu, metafora i emocija haman nema i ne treba da ih bude..
Fali zadnji stih: sreća će doći
još u toku noći.
Krokodajl

#2115 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Krokodajl »

@Connaisseur Karlin ima u Škotskoj, ide po ovim udaljenim selima to znam, predpostavljam da i u ostalim ruralnim dijelovima UK imaju takve biblioteke.

Kad smo kod biblioteka.

Image

Klementinium, Nacionalna biblioteka Češke.

iz 18. stoljeća :)
Vipera berus

#2116 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Vipera berus »

Man'te se, nakratko, Japanaca, Novozelanđana i Maora :D
Jeste li za tango Image

Astor Piazzolla (Astor Pjacola) i njegov slavni Libertango, koji je predstavljen 1974. u Milanu i simbolizuje Pjacolin prelazak iz Klasičnog tanga u Nuevo tango.

Libertango ima mnogo obrada, a meni je ova najdraža

Vipera berus

#2117 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Vipera berus »

Connaisseur Karlin wrote:u SAD ~8 dcenija imaju svoje biblioteke na cetri tocka :-D danas se jos uvijek nastavlja takva tradicija

Postoje u Evropi, a ima i kod nas u BiH :-D
Od februara 2014. godine cestama Unsko-sanskog kantona kruži jedna od rijetkih mobilnih biblioteka u BiH.

Image

Isto tako Maglajska biblioteka ima tri pokretne biblioteke, te pet knjigonoša. :wink:

Pokretna biblioteka Molly iz Srednjeg Podrinja koja pruža svoje usluge osnovcima u 38 osnovnih škola (34 seoske i 4 gradske škole). Vozilo ove biblioteke prelazi i 2.000 km sedmično.

Ima toga...
Connaisseur Karlin

#2118 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Krokodajl wrote:@Connaisseur Karlin ima u Škotskoj, ide po ovim udaljenim selima to znam, predpostavljam da i u ostalim ruralnim dijelovima UK imaju takve biblioteke.

Kad smo kod biblioteka.

Image

Klementinium, Nacionalna biblioteka Češke.

iz 18. stoljeća :)

Krokodajl, HVALA :-D

Prag mi je sa svojim baroknim i rokoko stilom nekako pretezak :)

http://www.boredpanda.com/extraordinary-libraries/ page 1

http://www.boredpanda.com/extraordinary ... age_numb=2 page 2

http://www.boredpanda.com/extraordinary ... age_numb=3 page 3

Austirjska #4 je nekako laksa od Ceske bibiloteke ,ima vise svjetla ,a ove tamne bibiloteke su mi :run: :lol:

Image

ZG, HR #75

Image

Ljubljana,SLO #100
Connaisseur Karlin

#2119 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Vipera berus wrote:
Connaisseur Karlin wrote:u SAD ~8 dcenija imaju svoje biblioteke na cetri tocka :-D danas se jos uvijek nastavlja takva tradicija

Postoje u Evropi, a ima i kod nas u BiH :-D
Od februara 2014. godine cestama Unsko-sanskog kantona kruži jedna od rijetkih mobilnih biblioteka u BiH.

Image

Isto tako Maglajska biblioteka ima tri pokretne biblioteke, te pet knjigonoša. :wink:

Pokretna biblioteka Molly iz Srednjeg Podrinja koja pruža svoje usluge osnovcima u 38 osnovnih škola (34 seoske i 4 gradske škole). Vozilo ove biblioteke prelazi i 2.000 km sedmično.

Ima toga...
Hvala :-D danas sma razgovrala sa osobm koja radi u mobilnoj bibiloteci ,a narocito sma bila iznendjena da je u SAD vise od 7 decenija prakticirana mobilna bibiloteka :-D
Krokodajl

#2120 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Krokodajl »

Prije par sedmica sam baš sa jednom Argentinkom razgovarao i dotakao se teme Libertanga, malo znam i o tangu i libertangu ali mi se strašno sviđa rad Piazolle, na playlisti uvijek pokoja da razbije monotoniju deep purplea i queensa :D

A ti bookmobili, meni će uvijek ostati asocijacija "Shawshank redemption" i ona zatvorska biblioteka iz tog filma.
Kada uzmeš da su mnogo bolji uvjeti u bibliotekama u nekim zatvorima zapada (možda i većini) nego u većini biblioteka u BiH, ali i institucija kulture.
Uvijek me stegne oko grla kada posjetim zemaljski muzej, iako godinama nisam zalazio tamo ali prije, uvijek neki zvukovi bušilica, otpada strop, vlaga, eksponati u nekom jadu.

I onda odeš u neki muzej Beča, Budimpešte, Praga, pa i Zagreba...

:(

A možda bolje nismo ni zaslužili.
piupiu

#2121 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Danas sam pronašla jednu zanimljivu japansku riječ - shoganai, koja se, navodno, često upotrebljava da se opiše japanska kultura u cjelini. Znači otprilike - prihvatiti svoju sudbinu i raditi ono što ti ona nalaže. Bukvalno, kao da kažeš: "zaista to ne želim/nisam želio-la/htio-la, ali tako je kako je, mora se".
piupiu

#2124 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Vipera berus wrote:Man'te se, nakratko, Japanaca, Novozelanđana i Maora :D
Jeste li za tango Image
Jeeeeeeeeesmooooooooo ... :thumbup:

Boga mi, nas dvije k'o da smo u isti vrtić išle. :kiss:

A, banksy i ja - k'o da smo u istu srednju ... :D

A, ostali hmokmusovci ... k'o da smo svi sa istog foruma ... :oops: :lol: :kiss:
Challenger__

#2125 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Challenger__ »

Krokodajl wrote:

:shock: :shock: :shock:
O-kej. Hajmo sad pravi instrument:

Post Reply