prog321 wrote:Mislim da nesto ima u vezi samohotki. Puno se sapuce o tome. Nisu tipa Gvozdike jer bi se raspali sa zrnom od 155mm. Ide se na verziju srpske Nore-B52.
Treba uskladiti sistem punjenja i to bi bilo to.
Kao neko ko zna ponesto o artiljeriji, i iz rata, nazalost, ova prica sa samohotkama je jos nerealna, po vise osnova... Sam koncept je pametan, medjutim, nama fali nekoliko razvojnih koraka dotle... Samohotke, kao i tenkovi (slicne sasije koriste) imaju neke prednosti, ali i neke mane... Prohodnost teskog terena je +, brdovitost vecine BiH je -...
Ono sto me je rat naucio je da je u brojnosti i logistici sve, ako nemas cijevi, i municije, obuceni ljudi mogu samo kopati...
Za sve proizvode na svijetu, vazna je velicina serije, a mi nikakvu seriju nemamo... Ni vucene artiljerije, a posebno ne samohodne... Kako nemamo nista slicno u proizvodnji sto bi moglo biti nosiva sasija za samohotku, na cemu bi to pravili...? Imamo li kakav ugovor s nekim proizvodjacem toga ? Nemamo. A najveca potencijalna zarada bi bila kada bismo imali mogucnost gotovog proizvoda... Generalno, to su vec domeni velikih igraca, i najvjerovatnija solucija ce biti kupovina, tj. izvoz vecine para vani... Toliko o Fadilovoj ingenioznosti i vizionarstvu...
Mislim, mogao je reci i da cemo proizvoditi helikoptere, da li bismo mu vjerovali kada znamo koliko para su namijenili odrzavanju postojecih, i obukama posada...???