a i ti sto su otisli svi su osteceni, ne pripadaju ni tamo ni vamo
nisu se dovoljno asimilirali a izmijenili se dovoljno da se ne osjecaju na svom ni u BiH.

– Mi se ne pitamo: Gdje su danas Srbi u Sarajevu? To je etnički počišćen grad. Na primjer, ja se tamo nisam ni rodio, nije me izgleda tamo nikada ni bilo. Dobio sam za to i uvjerenje, zvanično, da nisam više upisan u matičnu knjigu Općine centar Sarajevo. Crno na bijelo. Prilažem i kopiju uvjerenja kao dokaz. Tako je i „Time“, kada sam prije kanskih „palmi“ dobio venecijanskog „Zlatnog lava“ i postao neko, osvanuo sa naslovom: „Ove godine u Veneciji je pobijedio NIKO, koji dolazi NIODAKLE“. A nas i Sarajevo dijeli istorijski montiran sukob, krivica Srbije što se oslobodila Turaka je vječna, Englezi i Nijemci su planirali da Turska mnogo duže ostane tu. Uspinjanje Srbije nije moglo proizvesti naklonost velikih sila, trebalo je sprečiti prodor Rusije u Evropu, nametnuti joj trajnog neprijatelja, smatra Kusturica.
Pismonosa wrote:Diskusija je skrenuta u pogrešnom pravcu, namjerno. Nije tema kud je ko ispario boreći se za svoju ili sudbinu svoje djece, već je tema ko se otvoreno svrstao na stranu zločinaca i dao im podršku.
Ne možeš spominjati Harija, Kemala, Đuru stavljajući ih u istu rečenicu sa ovim
Mislim, nije da ne možeš, možeš. Ali onda si ruku pod ruku sa tim.
Šupak.
jel se to tješišH il ozbiljno...jel PinkiliCreasy wrote:Mnogi misle da Neletu fakat nedostaje Sarajevo... Da, toliko da popije pivu jednom u 5 godina...
Sarajevo je mnogima nedostajalo prvih godinu-dvije, a poslije ide ona "dalje od očiju, dalje od srca"
Creasy wrote:Mnogi misle da Neletu fakat nedostaje Sarajevo... Da, toliko da popije pivu jednom u 5 godina...
Sarajevo je mnogima nedostajalo prvih godinu-dvije, a poslije ide ona "dalje od očiju, dalje od srca"
Creasy wrote:Mnogi misle da Neletu fakat nedostaje Sarajevo... Da, toliko da popije pivu jednom u 5 godina...
Jebo reforme i ekonomiju, zubonja je interesantniji.bull21 wrote:Ja fakat ne mogu da vjerujem da tema o jednom jebenom Neletu ima 2000+ odgovora. Da sutra postavim temu o ekonomskim reformama, potrebnim reformama u školstvu i sudstvu, rješavanju problema minimalnih penzija, stopi nezaposlenosti koja je haman 50%, o 70 000 ljudi koji su napustili BiH samo u 2014, o razlogu i uticaju negativnog prirodnog priraštaja... dobio bih 2-3 odgovora. Ali o Nemanji i Neletu se uvijek može srati.
Heh... jeb'o ti nas...
imam jenog havera otakog..evo ga 20 i kusur godina ođer a čapri ko indijanac budžački,on ima vse kanale BiH i Balkana,novine ne kupuje više čita na internetzu (kare -štedi) budžačke programe gleda samo onda ako je neka tekma...čojek je vas u BiH a cijeli mu se život u suštini ovdje odvija ali on živi samo za onijeh 3-4 hefte u BiH i Sarajvu....i posto je nacJonalista do te mjere da ga mislim šibanti iz haverstva...neznan ša te ljude povodi,ne kontamuglavnomja wrote:Creasy wrote:Mnogi misle da Neletu fakat nedostaje Sarajevo... Da, toliko da popije pivu jednom u 5 godina...
![]()
Ja mogu reci da mi nedostaju rodbina i raja, ali ono grad, folovi, atmosfera blabla ... Nou! Ali ja nisam dobar primjerak jer imam ratno i 15-godisnje poslijeratno iskustvo. Ovi sto su vani duze i imaju iluzije o starom sarajevu, e njima je saajevo nesto aman zaman ....
Toliko ti nenedostaje da visis na sarajevsom forumu, i ti i svi ostali kojima je sarajevo obicna kasabauglavnomja wrote:Creasy wrote:Mnogi misle da Neletu fakat nedostaje Sarajevo... Da, toliko da popije pivu jednom u 5 godina...
![]()
Ja mogu reci da mi nedostaju rodbina i raja, ali ono grad, folovi, atmosfera blabla ... Nou! Ali ja nisam dobar primjerak jer imam ratno i 15-godisnje poslijeratno iskustvo. Ovi sto su vani duze i imaju iluzije o starom sarajevu, e njima je saajevo nesto aman zaman ....
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sarajevo je po popisu brojalo 10 opština, Sarajevo, Centar, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo, Pale, Stari Grad, Trnovo i Vogošća.Mister Yes wrote:Na prostoru današnjeg kantona Sarajevo prije rata je živjelo 133.518 Srba.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pitanje je jednostavno, koje opštine su pripadale gradu Sarajevo prije rata a koje iza, odnosno nakon reintegracije. Zar je tako teško, konsultujte Google ako ne znate. Pitanje je vrlo važno kada se gađate brojevima i tezama oko odlaska Srba iz grada.
Danas živi oko 15.000 Srba.
Ukupno 527.049 stanovnika. Hrvata 34.873, Bošnjaka 259.470, Srba 157.143, Jugoslovena 56.470 i ostalih 19.093.
Prema popisu iz 2013. Kanton Sarajevo ima 438.433 lica, dakle to je matematički manje za 88.616 lica. Etnički sastav ne znamo. U obzir se također mora uzeti teritorij prijeratnih općina, pobrojanih gore, i teritorij današnjeg Kantona Sarajevo jer su mnoga mjesta i naselja pripale RS-u.
Po popisu iz 1991. godine etnička struktra po općinama izgleda ovako:
Opcina Ukupno Hrvati Bosnjaci Srbi Jugosloveni Ostali
Sarajevo 527.049 34.873 259.470 157.143 56.470 19.093
- Centar 79.286 5.428 39.761 16.631 13.030 4.436
- Hadzici 24.200 746 15.392 6.392 841 859
- Ilidza 67.937 6.934 29.337 25.029 5.181 1.456
- Ilijas 25.184 1.736 10.585 11.325 1.167 371
- Novi Grad 136.616 8.889 69.430 37.591 15.580 5.126
- Novo Sarajevo 95.089 8.798 33.902 32.899 15.090 4.391
- Pale 16.355 129 4.364 11.284 396 182
- Stari Grad 50.744 1.126 39.410 5.150 3.374 1.684
- Trnovo 6.991 16 4.790 2.059 72 54
- Vogosca 24.647 1.071 12.499 8.813 1.730 534
Ako od ukupnog broja Srba po popisu iz 1991. godine (157.143) oduzmemo Pale i Trnovo (11.284 i 2.059), jer ti ljudi i dalje žive na svojim ognjištima ali u opštinama koje iza rata ne pripadaju Kantonu Sarajevo, zatim Ilidža (25.029), Ilijaš (11.325), Hadžići (6.392) i Vogošća (8.813) jer ti ljudi nisu protjerani već usljed reintegracije tih općina su otišli dobrovoljno a dijelom usljed propagande, političkog uvjerenja ili pritiska vojnih formacija RS-a, dobijemo da je iz Sarajeva pod kontrolom A.BiH stvarno otišlo 92.241 Srba.Po današnjim procjenama u Sarajevu živi između 30 i 45.000 Srba. Na žalost podataka iz popisa 2013. godine još nema koji bi nam mogli tačno reći broj Srba ali i ostalih u Sarajevu već se samo radi o procjenama.
Podaci procjene preuzeti sa Wikipedije i statističkih zavoda u BiH. Dakle ako od 92.241 oduzmemo neku srednju procjenjenu vrijednost Srba koji danas žive u Sarajevu a to je 35.000, dobijemo da je otišlo 57.214 Srba što je daleko maje od famozne brojke od 150.000 ili 200.000 sa kojom licitira Nele, vlast RS-a i ovdje na forumu.
U obzir se mora uzeti i to da recimo površina KS i Sarajeva iz 1991. godine nije ista pa tako npr. Općina Novo Sarajevo danas čini samo 25% prijeratne površine dok 75% pripada RS-u.![]()
Ako uzmemo u obzir sve ove činjenice, gore iznesene, dolazimo do podatka da broj Srba koji su napustili Sarajevo pod kontrolom A.BiH u toku rata ne prelazi cifru od 60-70.000 ljudi. Opet ovaj broj nam ne govori ništa o razlozima odlaska i kako su ti ljudi napustili Sarajevo (avionom u Aprilu ili 1996. godine po reintegraciji ili su pobjegli preko linija u toku 1993 godine). Nije isto ako se porodica recimo spremila u Aprilu sa avionom slobodno bez ikakvog pritiska napustila Sarajevo kao i mnogi Bošnjaci i Hrvati ili je recimo usljed političkog uvjerenja zajedno sa VRS napustila recimo Grbavicu i krenula put Pala i Beograda. Faktički jedinice A.BiH na tim reintegrisanim dijelovima općina nikada nogom nisu ni stupile na te dijelove pa se tako jasno vidi da je u pitaju pritisak VRS ili političko uvjerenje, strah, predrasude...itd. s obzirom na sva dešavanja od 1992-1995. Za sve ove navode oko reintegracije općina i odlasku Srba iz njih postoje brojni dokumenti kako sa strane VRS tako i A.BiH, video i audio materijal koji dokumentuje plansko i organizovao iseljavanje Srba sa reintegrisanih općina i dijela općina koji su pripali F.BiH. Interesantno je da prema nekim procjenama blizu 90.000 Bošnjaka je napustilo Sarajevo tokom opsade, zašto su bošnjaci napuštali Sarajevo?
Eto to bi bilo ukratko a volio bih da se napravi neka analiza od strane neke nezavisne grupe ili komisije pa da konačno znamo pravu istinu o odlsaku Srba iz Sarajeva.
P.S Ako moderator smatra da ovaj moj post zaslužuje posebnu temu neka je slobodno premjesti, kopira ili šta god treba da uradi.
Kasaba i mahala!bull21 wrote:Ja fakat ne mogu da vjerujem da tema o jednom jebenom Neletu ima 2000+ odgovora. Da sutra postavim temu o ekonomskim reformama, potrebnim reformama u školstvu i sudstvu, rješavanju problema minimalnih penzija, stopi nezaposlenosti koja je haman 50%, o 70 000 ljudi koji su napustili BiH samo u 2014, o razlogu i uticaju negativnog prirodnog priraštaja... dobio bih 2-3 odgovora. Ali o Nemanji i Neletu se uvijek može srati.
Heh... jeb'o ti nas...
jah visim 24/7zateznistub wrote:Toliko ti nenedostaje da visis na sarajevsom forumu, i ti i svi ostali kojima je sarajevo obicna kasabauglavnomja wrote:Creasy wrote:Mnogi misle da Neletu fakat nedostaje Sarajevo... Da, toliko da popije pivu jednom u 5 godina...
![]()
a postova nakamarano ko u priči...
Dobar posta!KENJAC wrote:Na stranu prica o Karajlicu , nego odakle vama ta ideja da svak ko je otisao iz Sarajeva pati za istim ? Nemojte ba ljudi pricat smijesne stvari. Onaj ko je u Stkholmu, Brizbejnu, Nju Jorku, Milanu.... sta ce njemu iz Sa (osim rodbine i cevapa) falit da tako cezne i pati za Sa ? Ja sam otisao iz Sa. Jest , iz pocetka mi je falilo , cuj , i nefalilo ...33 godine sam njegov zrak diso.... Vremenom , naviknes se. Ima kafana i osim SOS-a , ima se gdje prosetat i osim u Strsmajrovoj, nije najbolja pica u Galiji... Sad , iskreno, Sarajevo mi je malo "okracalo" ! Ja bi neko , za broj vece. Sad su mi se dolasci sveli na sahrane i proslave godisnjice mature. Jebi ga .... zivot ide.
A sad o Karajlicu. On dos'o , popio pivu o o'so ! O njegovih par sati evo se sprema i stota stranica ! Men'se cini da vise Sarajevu fali Karajlic nego Karajlicu Sarajevo ! Mada u ovako globalnom svijetu , nema se vremena vezat za gradove. Meni , na primjer, je ovo sad treci grad u kome zivim vise od 5 godina od kad sam otisao iz Sa. Svaki je ostavio neki trag u meni. Al ' bez svakog bih mogao !
psssst stigo Rade PendrekMedenoSrce wrote:... i da tjeramo shegu sa drotom