postovani kolega dozer, svi ti podaci koliko je ljudi koje vjere i nacije zdunulo su nezahvalni, tesko je to i onako ofrlje odrediti, mislim kod izbjeglica je tesko odrediti broj onih koji su izbjegli na slobodne teritorije u odnosu na one koji su izbjegli vani, i onda to sto ti navodis koliko je tu otprilike bosnjaka ne mora biti ni priblizno tacno, to da je od 700 000 svih koji su otisli vani bilo 500 600 hiljada mislim da nema teorije, izbjegao je veliki broj hrvata sigurno, a i dosta srba, ne mogu ni ja naravno nista tvrditi al mislim da je taj tvoj odnos daleko od istine, stoji cinjenica da su bosnjaci daleko najvise stradali, ali tu je i cinjenica da je njima daleko teze bilo otici vani jer tesko je to islo, morao si imati i veze i pare, a malo je ljudi tada imalo pare, i od svih tih koji su izbjegli veliki broj se prikljucio armiji bih, sta ja znam, recimo u sarajevu, kad citam vase postove, cesto se spominju focaci i mnogi drugi borci i ljudi koji su se slili u sarajevo, a ista je situacija bila i na ostalim slobodnim teritorijama, vrvilo je od ljudi izbjeglih, recimo podrinjce danas kad pogledas masa ih u dijaspori, a velika vecina ih je prvo izbjegla na slobodne teritorije pa tek poslije rata otisli vaniDozer wrote:Zapravo, podaci su nekakvi ovakvi (mrsko mi sad traziti do u milimetar, pa ako hoces, trazi).crazy_diamond wrote:Dobro gospon, slazem se, to su ti podaci tipa 300 000 nas u njemackoj, u svedskoj toliko i toliko, u drugim drzavama toliko i toliko , bratska hrvatska nas primila oko 100 000, cetnici nas pobili 300 000 , rodna bosno daleko odosmo podaci pa ispane da je bosnjaka u bih sveukupno bilo 10 miliona bosmjaka, koliko je u ratu izginulo, pobjeglo u izbjeglistvo i koliko nas je otislo poslije rata, iako popisi kazu da nas je tu prije rata bilo nesto manje od 2 miliona i da nas je sad tu oko milion i po
Podaci o broju vojnika po korpusima se mogu naci, kad se tome pridodaju i hrvati moze se vidjeti koji je omjer u ljudstvu bio, nisu precizni podaci al i kao takvi daju sliku kako tako realnu o omjerima, al eto, haj nek ti znas i nek se nije nista moglo,prihvatit cemo
U BiH je u ratu poginulo ukupno nesto malo vise od 100.000 ljudi. Od toga oko 70% Bosnjaka-muslimana, 20% Srba, 8% Hrvata i 2% ostalih.
Raseljeno je oko 1.000.000 ljudi, od cega je oko 70%, vecinom Bosnjaka, zavrsilo izvan granica BiH. To znaci da je oko 700.000 ljudi napustilo BiH pred i tokom rata, a da je tu Bosnjaka bilo oko 550-600.000. Danas je taj broj jos veci.
Mislim da zaista nema potrebe karikirati bilo sta nekim podacima o kojekakvim milionima nekoga ili necega, kada postoje relevantni podaci o svemu tome.
Te podatke o broju vojnika po korpusima mozes uredno naci, ali moras znati da je na tim spiskovima bilo minimalno 10-15% fiktivnih vojnika, kao i jos 15-20% vojnika koji to zapravo nisu bili, nego su bili logistika, cate, obezbjedjenje, itd. Dakle, od svake te cifre "vojnika" slobodno odbij nekih 30-35%, pa ces doci do nekakvog, nazovi borbenog, sastava tih korpusa.
Onda, moras znati i da ni jedan korpus za te borbene vojnike nije imao potpuno naoruzanje za svakog covjeka, nego su se vrlo cesto po 2 vojnika smjenjivali na jednoj pusci, a negdje je bilo i 3/1.
Samim tim, stvarni borbeni kapacitet ABiH nikada nije bio 100%, nego oko 50%, a cesto negdje i manji.
Vidi nesto...ja zaista razumijem sve ove nekakve analize koje vi mladji danas izbacujete i slazete za sva ondasnja desavanja, ali moras(te) biti svjestan da jednostavno ne znate stvarno stanje, naprosto ne razumijete kako je sve to funkcionisalo u realnosti, i onda je sasvim logicno da niste u stanju shvatiti da to sto vi danas mislite da je bilo moguce, ipak nije bilo tako iz XY razloga.
Ako bas hoces da pokusas sam sebi dokazati da si u pravu, napravi plan deblokade Sarajeva. Za planiranje uzmi sljedece parametre:
- Jedinice koje bi ucestvovale, sa tacnim brojem ljudi
- Komandni kadar po pravcima djelovanja
- Pravci iz kojih i na koje bi se djelovalo, kao i ko i kada bi djelovao
- Kolicina potrebnog MTS-a i municije (svih potrebnih vrsta i kalibara)
- Kolicina potrebnog teskog oruzja i orudja
- Kolicina i vrste potrebnog pjesadijskog oruzja i PO
- Pravci i kolicina logisticke podrske
- Pravci izvlacenja ranjenih i poginulih
- Lokacija IKM-ova i mobilnih/poljskih bolnica
- Potrebna sanitetska sredstva
- Vrijeme trajanja svakog dijela operacije
- Ukupno vrijeme trajanja operacije
- Potrebna mehanizacija za ukopavanje i zadrzavanje polozaja
- Dinamika kretanja
- Potrebne snage i MTS za blokadu moguceg kontranapada
- Zamjenske jedinice podrske po svim pravcima
Podrazumijeva se da smijes baratati iskljucivo podacima o realnom ondasnjem stanju.
Eto. Kada sve ovo poslozis, ali ne na bazi "mogli bi ovi ili oni s ovim i onim", nego da tacno postavis stvari kako bi/su trebale izgledati, onda mozemo nastaviti komunikaciju.
da se na bavimo previse demografijom, ako je pitanje bilo odnos u ljudstvu armije bih i vrs, to da je armija bila u velikoj prednosti je cinjenica, moze se tu naci priblizno tacnih podataka sa svih strana iz vise izvora, normalna je stvar ovo sto kazes o broju ljudi u korpusima da to nije ni priblizno toliko kad gledas stvarne borce, ali tako je i kod neprijatelja, a i to pratece osoblje ima svoju ulogu
ne mozemo jbg tako potcjenjivati tadasnju snagu armije bih, navodeci te probleme laznih spiskova, izvlakasa, narusenog morala i svega toga jer sve to je imao i neprijatelj, kako neki pisu o tim problemima ispade da to nije bila armija nego poludivlja horda, sve su te stvari naravno postojale, al nije se ratovalo protiv rusije jbg, i neprijatelj je imao iste i slicne probleme, samo sto je prema svim nekim strucnim analzima i s nase i njihove strane utvrdjivano da vrs ima daleko veci problem 95. godine zbog osjetnog nedostatka ljudstva i duzine fronta, i cinjenice da su armija,hvo i hrvatska vosjak postali saveznici i da su svi poceli ofanzivno da djeluju po vrs, recimo kad se navodi 93. onda je armija bila u deset put tezoj poziciji, pored nedostatka oruzja i mts-a, ogroman broj pripadnika armije bio je vezan za front prema hvo, tada se gubi i taj veci dio podrinja,bjelascnica itd, mir s hrvatima i saveznistvo, priliv oruzja i mtsa i pokretanje namjenske industrije, znacilo je ogromnu promjenu balansa, dosta vise naoruzanja, dosta rasterecenja i veliki broj ljudi koji vise nije vezan za hvo i koji je se mogao koristiti za borbe protiv vrs. a s druge strane sankcije od srbije i rat protiv hrvata i dodatno vezanje vojske rs za njih njih je radikalno oslabilo, i svaki mjesec koji je dolazio je znacio sve tezu situaciju
sto se tice ovih pretpostavki za uspjeh koje navodis, ja ti naravno nisam general i nemam pojma o tome, pricao sam o onome sto sam vidio i cuo od kompetentnih ljudi i relevantnih dokumenata, dosta toga sam zaboravio jer me nije tada toliko interesovalo, a steta jbg da sam kopirao mogao sam podastrijeti sad da vidis kako su te neke operacije o kojima govorim bile planirane s ovim stvarima koje si naveo, al mene su tad interesovale dnevnice samo, nisam pretpostavio da cu na nekom forumu o tome razglabati
nego posto vidim da ti vladas materijom i iz licnog i personalnog iskustva