Deblokada Sarajeva???

Post Reply
crazy_diamond

#2101 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

Dozer wrote:
crazy_diamond wrote:Dobro gospon, slazem se, to su ti podaci tipa 300 000 nas u njemackoj, u svedskoj toliko i toliko, u drugim drzavama toliko i toliko , bratska hrvatska nas primila oko 100 000, cetnici nas pobili 300 000 , rodna bosno daleko odosmo podaci pa ispane da je bosnjaka u bih sveukupno bilo 10 miliona bosmjaka, koliko je u ratu izginulo, pobjeglo u izbjeglistvo i koliko nas je otislo poslije rata, iako popisi kazu da nas je tu prije rata bilo nesto manje od 2 miliona i da nas je sad tu oko milion i po

Podaci o broju vojnika po korpusima se mogu naci, kad se tome pridodaju i hrvati moze se vidjeti koji je omjer u ljudstvu bio, nisu precizni podaci al i kao takvi daju sliku kako tako realnu o omjerima, al eto, haj nek ti znas i nek se nije nista moglo,prihvatit cemo
Zapravo, podaci su nekakvi ovakvi (mrsko mi sad traziti do u milimetar, pa ako hoces, trazi).

U BiH je u ratu poginulo ukupno nesto malo vise od 100.000 ljudi. Od toga oko 70% Bosnjaka-muslimana, 20% Srba, 8% Hrvata i 2% ostalih.
Raseljeno je oko 1.000.000 ljudi, od cega je oko 70%, vecinom Bosnjaka, zavrsilo izvan granica BiH. To znaci da je oko 700.000 ljudi napustilo BiH pred i tokom rata, a da je tu Bosnjaka bilo oko 550-600.000. Danas je taj broj jos veci.

Mislim da zaista nema potrebe karikirati bilo sta nekim podacima o kojekakvim milionima nekoga ili necega, kada postoje relevantni podaci o svemu tome.

Te podatke o broju vojnika po korpusima mozes uredno naci, ali moras znati da je na tim spiskovima bilo minimalno 10-15% fiktivnih vojnika, kao i jos 15-20% vojnika koji to zapravo nisu bili, nego su bili logistika, cate, obezbjedjenje, itd. Dakle, od svake te cifre "vojnika" slobodno odbij nekih 30-35%, pa ces doci do nekakvog, nazovi borbenog, sastava tih korpusa.
Onda, moras znati i da ni jedan korpus za te borbene vojnike nije imao potpuno naoruzanje za svakog covjeka, nego su se vrlo cesto po 2 vojnika smjenjivali na jednoj pusci, a negdje je bilo i 3/1.
Samim tim, stvarni borbeni kapacitet ABiH nikada nije bio 100%, nego oko 50%, a cesto negdje i manji.

Vidi nesto...ja zaista razumijem sve ove nekakve analize koje vi mladji danas izbacujete i slazete za sva ondasnja desavanja, ali moras(te) biti svjestan da jednostavno ne znate stvarno stanje, naprosto ne razumijete kako je sve to funkcionisalo u realnosti, i onda je sasvim logicno da niste u stanju shvatiti da to sto vi danas mislite da je bilo moguce, ipak nije bilo tako iz XY razloga.

Ako bas hoces da pokusas sam sebi dokazati da si u pravu, napravi plan deblokade Sarajeva. Za planiranje uzmi sljedece parametre:
- Jedinice koje bi ucestvovale, sa tacnim brojem ljudi
- Komandni kadar po pravcima djelovanja
- Pravci iz kojih i na koje bi se djelovalo, kao i ko i kada bi djelovao
- Kolicina potrebnog MTS-a i municije (svih potrebnih vrsta i kalibara)
- Kolicina potrebnog teskog oruzja i orudja
- Kolicina i vrste potrebnog pjesadijskog oruzja i PO
- Pravci i kolicina logisticke podrske
- Pravci izvlacenja ranjenih i poginulih
- Lokacija IKM-ova i mobilnih/poljskih bolnica
- Potrebna sanitetska sredstva
- Vrijeme trajanja svakog dijela operacije
- Ukupno vrijeme trajanja operacije
- Potrebna mehanizacija za ukopavanje i zadrzavanje polozaja
- Dinamika kretanja
- Potrebne snage i MTS za blokadu moguceg kontranapada
- Zamjenske jedinice podrske po svim pravcima

Podrazumijeva se da smijes baratati iskljucivo podacima o realnom ondasnjem stanju.

Eto. Kada sve ovo poslozis, ali ne na bazi "mogli bi ovi ili oni s ovim i onim", nego da tacno postavis stvari kako bi/su trebale izgledati, onda mozemo nastaviti komunikaciju.
postovani kolega dozer, svi ti podaci koliko je ljudi koje vjere i nacije zdunulo su nezahvalni, tesko je to i onako ofrlje odrediti, mislim kod izbjeglica je tesko odrediti broj onih koji su izbjegli na slobodne teritorije u odnosu na one koji su izbjegli vani, i onda to sto ti navodis koliko je tu otprilike bosnjaka ne mora biti ni priblizno tacno, to da je od 700 000 svih koji su otisli vani bilo 500 600 hiljada mislim da nema teorije, izbjegao je veliki broj hrvata sigurno, a i dosta srba, ne mogu ni ja naravno nista tvrditi al mislim da je taj tvoj odnos daleko od istine, stoji cinjenica da su bosnjaci daleko najvise stradali, ali tu je i cinjenica da je njima daleko teze bilo otici vani jer tesko je to islo, morao si imati i veze i pare, a malo je ljudi tada imalo pare, i od svih tih koji su izbjegli veliki broj se prikljucio armiji bih, sta ja znam, recimo u sarajevu, kad citam vase postove, cesto se spominju focaci i mnogi drugi borci i ljudi koji su se slili u sarajevo, a ista je situacija bila i na ostalim slobodnim teritorijama, vrvilo je od ljudi izbjeglih, recimo podrinjce danas kad pogledas masa ih u dijaspori, a velika vecina ih je prvo izbjegla na slobodne teritorije pa tek poslije rata otisli vani

da se na bavimo previse demografijom, ako je pitanje bilo odnos u ljudstvu armije bih i vrs, to da je armija bila u velikoj prednosti je cinjenica, moze se tu naci priblizno tacnih podataka sa svih strana iz vise izvora, normalna je stvar ovo sto kazes o broju ljudi u korpusima da to nije ni priblizno toliko kad gledas stvarne borce, ali tako je i kod neprijatelja, a i to pratece osoblje ima svoju ulogu

ne mozemo jbg tako potcjenjivati tadasnju snagu armije bih, navodeci te probleme laznih spiskova, izvlakasa, narusenog morala i svega toga jer sve to je imao i neprijatelj, kako neki pisu o tim problemima ispade da to nije bila armija nego poludivlja horda, sve su te stvari naravno postojale, al nije se ratovalo protiv rusije jbg, i neprijatelj je imao iste i slicne probleme, samo sto je prema svim nekim strucnim analzima i s nase i njihove strane utvrdjivano da vrs ima daleko veci problem 95. godine zbog osjetnog nedostatka ljudstva i duzine fronta, i cinjenice da su armija,hvo i hrvatska vosjak postali saveznici i da su svi poceli ofanzivno da djeluju po vrs, recimo kad se navodi 93. onda je armija bila u deset put tezoj poziciji, pored nedostatka oruzja i mts-a, ogroman broj pripadnika armije bio je vezan za front prema hvo, tada se gubi i taj veci dio podrinja,bjelascnica itd, mir s hrvatima i saveznistvo, priliv oruzja i mtsa i pokretanje namjenske industrije, znacilo je ogromnu promjenu balansa, dosta vise naoruzanja, dosta rasterecenja i veliki broj ljudi koji vise nije vezan za hvo i koji je se mogao koristiti za borbe protiv vrs. a s druge strane sankcije od srbije i rat protiv hrvata i dodatno vezanje vojske rs za njih njih je radikalno oslabilo, i svaki mjesec koji je dolazio je znacio sve tezu situaciju

sto se tice ovih pretpostavki za uspjeh koje navodis, ja ti naravno nisam general i nemam pojma o tome, pricao sam o onome sto sam vidio i cuo od kompetentnih ljudi i relevantnih dokumenata, dosta toga sam zaboravio jer me nije tada toliko interesovalo, a steta jbg da sam kopirao mogao sam podastrijeti sad da vidis kako su te neke operacije o kojima govorim bile planirane s ovim stvarima koje si naveo, al mene su tad interesovale dnevnice samo, nisam pretpostavio da cu na nekom forumu o tome razglabati

nego posto vidim da ti vladas materijom i iz licnog i personalnog iskustva :), i zanimas se, imas li ti kakav podatak koje su snage armije bih bile angazovane na deblokadi, al bez prvog korpusa, znamo da su dovodjenje jedinice iz drugo,treceg,cetvrtog,sestog i sedmog korpusa, imal dje podatak kolike su to snage bile,ili ako neko drugi zna
crazy_diamond

#2102 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

a evo jos jedan zanimljiv podatak o deblokadi sarajeva na koji naletjeh, kad smo pricali o podrinju argumenti neki su bili da ne bi tamo ni smjeli nista pokusavati zbog zasticenih zona, a i samo sarajevo je bila zasticena zona i kad je aljo naredio operaciju deblokade odmah je bilo pitanje hoce li to medjunarodna zajednica dozvoliti, na sto je nas Aljo junacki odgovorio:

“U situaciji u kojoj smo mi nismo obavezni da mislimo šta svijet misli o ovome, taj svijet nije učinio potrebno za grad Sarajevo, zbog toga će deblokada teći i nastaviti se odvijati po planu. Ili sad ili kasnije, zavisno od razvoja situacije, mi ćemo grad osloboditi.”

zanimljivo na ista pitanja oko srebrenice koliko se vadio da je zasticena zona i da se i zbog toga nije smjelo nista ozbiljnije pokusavati
crazy_diamond

#2103 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

Sarajmen wrote:(U izvođenju operacije je angažovano 46.116 pripadnika ARBiH, a od toga 34.116 u napadu a oko 12.000 u odbrani. Prema procjeni agresor je u odbrani imao oko 17.500 vojnika. Poredeći broj angažovanih pripadnika ARBiH u napadu (34.116) i orijentirni broj pripadnika agresorskih snaga u odbrani (17.500), dolazi se do odnosa 1,9 : 1 u korist Armije. Na glavnom pravcu napada Armije odnos je bio oko 2,3 : 1 (19.266 : 8.250). Odnos u ključnim stavkama teškog naoružanja je bio još nepovoljniji za Armiju. Tako je na glavnom pravcu napada odnos u tenkovima bio 1,6 : 1, a u haubicama i topovima 2,2 : 1 u korist agresora. Odnos je bio neuporedivo povoljniji za agresora na pomoćnim pravcima napada jedinica ARBiH. Kvalitativni odnos je bio još povoljniji u korist agresora).
http://veterani.ba/naslovna/?p=563
znam i ja to, al nema podataka koliko je ljudi prebaceno iz drugih korpusa u toj cifri od 46 000, recimo alagic je tu licno vodio jedinice 7. korpusa, e sad koliko su te snage jer nije mogao citav korpus dovesti, jel to bio neki bas manji broj ljudi ili neki respektabilan, to me interesuje ako ko zna nesto o tome
Fudo387

#2104 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Fudo387 »

Sarajmen wrote:Vjerovatno po bataljon do jedne brigade, manevarske jedinice su to bile mahom, domobrana smo i mi imali :D
Tako nekako, s tim da je 17. Krajiska skoro kompletna bila tamo.
Btaljon 707, bataljon 705, bataljon 737, dvije cete iz 708 i 717...i mislim da je to to.
Mozda sam nesta zaboravio, al haj, bataljon gore dole, svakako su bili vise raspolozeni da poravnaju Visoko nego da deblokiraju Sarajevo. :D
crazy_diamond

#2105 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

jbg ima evo zvanicni dokument ratka mladica iz maja 94. u kojem iznosi brojke amrije po korpusima, kao i vrs-a, a zanimljivo ima i dio u kojem pominje ovu operaciju po podrinju i dole prema gorazdu, sad naletih, i bogami ljudi sve realno zvuci u naredbama mladicevim sta i kako preduzeti da ne dodje do toga, a govori i problemima s ljudstvom, samo u pdf su ti dokumenti pa ne mogu vam kopirati

u jos jednom dokumentu koji salje generalstabu vojske jugoslaviej navodi im da neprijatelji srpskog naroda u bih raspolazu sa oko 350 000 ljudi, od cega muslimani 280 000, hvo oko 60 000 i 13 000 vojnika hrvatske vojske

meni se ovi cini pretjerano sta mislite vi, dokument je sto posto uredan, radi se o internim vojnim stvarima dakle nema propagande, ali cifre su po meni prevelike nekako pogotovo kad vidim da je prvi korpus imao 80 000 vojnika i sve nesto izgledao kao da je realno stanje mnozio sa dva, ili se tu ne racuna stvarno stanje nego koliko bi se moglo imati, drugi korpus isto 80 000 a koliko sam ja skontao po nasim podacima cifre su oko 40 000 a i to daj boze

sad opet, ne vjerujem da on nije imao prave informacije je ako su ista imali dobro onda im je to bila obavjestajna sluzba

u izvjestaju navodi da vrs raspolaze sa oko 200 000 ljudi, a prema drugim procjenama imali su oko 100 000 ljudi,navodi masu nekih problema, al sve ove cifre kao i njihove i nase kao da su realne i mnozene sa dva

zanimljivo da mladic u maju 94. godine u dijelu nazvanom zakljuci o mogucim narednim dejstvima pominje deblokadu sarajeva,cak i pravac operaciju u podrinju, ono sto se desavalo godinu kasnije, veli da pacifizacijom hrvata u centralnoj bosni muslimanu dobijaju 8-9 brigada koje mogu upotrijebiti prema sarajevu ili podrinju, ako se odluce za deblokadu sarajeva snage ce upotrijebiti pravcem visoko ilijas, u susret ce im ici snage iz sarajeva, a ako se odluce za podrinje, da tamo momentalno mogu angazovati 20 hiljada ljudi i snage iz centralne bosne, i da bi mogli nastojati povezati enklave i prostor zvornika, na nacin poprecnog povezivanja s ogromnim snagama koje imaju na raspolaganju nakon pacifizacije hrvata narocito , mladic navodi pravce iz tuzle i kalesije prema zvorniku, iz kladnja prema vlasenici i srebrenici i iz olova prema zepi,a istovremeno i pokusaj spajanja sarajeva sa gorazdem

dakle kad vidimo mladiceve pretpostavke iz maja 94. evidentno je da je krvolok dobro procjenjivao stvari, jer sve ove operacije su i radjeno ili se od njih odustajalo, ima jos dosta zanimljivih stvari al mrsko mi prepisivati
crazy_diamond

#2106 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

Sarajmen wrote:Javi nam kada naletiš na planiranu operaciju VRS-e o stavljanju Sarajeva u duboko okruženje , pa će ti biti jasnije što je ovaj pokušaj deblokade Sarajeva iz 1995 bio ishitren.
ne znam, ne vjerujem da je poslije onoga iz 93. i kasnijeg jacanja armije i slabljenja pozicija vrs bilo i blizu moguce da se sarajevo stavi u neku dublju blokadu od one u kojoj je bilo, mladic je objasnjavao svojim generalima da se mora preci u defanzivu i da vise nema snage za bilo kakve vece operacije, osim oko enklava kao slabih tacaka, i pokazalo se kasnije da su isli u tom nekom smijeru
PM72

#2107 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Hvala ti Bože što ovaj nije bio u ratu kakav komandant da se zada u karte i planove...
tr_ba

#2108 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tr_ba »

Fudo387 wrote:
Sarajmen wrote:Vjerovatno po bataljon do jedne brigade, manevarske jedinice su to bile mahom, domobrana smo i mi imali :D
Btaljon 707, bataljon 705, bataljon 737, dvije cete iz 708 i 717...i mislim da je to to.
Mozda sam nesta zaboravio, al haj, bataljon gore dole, svakako su bili vise raspolozeni da poravnaju Visoko nego da deblokiraju Sarajevo. :D
sram te i stid bilo!
ljudi dosli iz svojih gradova,domova,kuca,da brane tudze guzice,i ti opet tako,sram da te bude!
Fudo387

#2109 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Fudo387 »

tr_ba wrote:
Fudo387 wrote:
sram te i stid bilo!
ljudi dosli iz svojih gradova,domova,kuca,da brane tudze guzice,i ti opet tako,sram da te bude!
Koga? Tebe?
Pa momak, za razliku od tebe ja sam bio sa njima. :lol:
Fudo387

#2110 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Hvala ti Bože što ovaj nije bio u ratu kakav komandant da se zada u karte i planove...
Ko zna, mozda bi ga i deblokiro. :D
tr_ba

#2111 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tr_ba »

Mozda sam nesta zaboravio, al haj, bataljon gore dole, svakako su bili vise raspolozeni da poravnaju Visoko nego da deblokiraju Sarajevo. :D[/quote]

sram te i stid bilo!
ljudi dosli iz svojih gradova,domova,kuca,da brane tudze guzice,i ti opet tako,sram da te bude![/quote]

Koga? Tebe?
Pa momak, za razliku od tebe ja sam bio sa njima. :lol:[/quote]

mozda i jesi,u nekoj misijoj rupi,posto se niste bas proslavili gore...
a za tvoju informaciju,imao sam petnaest godina tada,jos se sjecam kada mi je brat iz kuce otisao,materi nije smio ni da kaze gdje ide,valjda da se nenasikira,majka,ko majka...
a tebi do sprnje,sve ti moje cestitke,prvoborac.
Fudo387

#2112 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Fudo387 »

Momak previse ti emotivno dozivljavas ovu pricu tako da meni jako tesko pada sto sam ti pokvario impresije koje si stekao o deblokadi Sarajeva.
Eto, izvini.
tr_ba

#2113 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tr_ba »

Fudo387 wrote:Momak previse ti emotivno dozivljavas ovu pricu tako da meni jako tesko pada sto sam ti pokvario impresije koje si stekao o deblokadi Sarajeva.
Eto, izvini.
primam izvinjenje.
tema je preozbiljna za bilo kakve zajebancije,kao i sve teme o ratu,zrtvama,kotama...
lijepo je citati,kako je to tada bilo,jer kladim se da nisi imao vise od 25 godina tada,mozda i jesi,ali nevjerujem...
moj brat je pusku uzeo sa 19,pobjegao iz jna,dosao kuci,samo presvukao uniformu,obukao maskirnu,TO.
vjerovatno si i ti tada mlad bio.
hocu da kazem,svi ste bili mladi,zeleni,niste znali gdje idete,zasto idete.
sada kada vidim nekog 20-godisnajaka,prvo mi VI naumpadnete,i ta vasa hrabrost ili ludost.
sve vam moje cestitke!
ali da se sa tim neko sprda,pa i vi sami,kao ucesnici agresije,nevalja!!!
nevalja i gotovo!!!
Fudo387

#2114 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Fudo387 »

Eno sad sam i ucesnik agresije. :lol:
Ne sprdam se, ozbiljno ti kazem da nas je visocko domicilno stanovnistvo dozivljavalo k'o slovenci jna, doduse, i oni su nama isli na zivce. :D
trocadero

#2115 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

Sarajmen
Ko je autor ovoga sto prenosis?
crazy_diamond

#2116 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

Dobro sarajmen, dobra je ovo hronologija,samo sve ovo sto su pokusavali su potezi ocajnika, ja ne znam da je iko 95. vjerovo da sarajevo moze pasti,zapasti u tezu blokadu ili da moze biti gore nego sto jest, aljo rahmetli bio je malo u pravu, da nije bilo mira u koj je deblokirano, vojno bi bilo deblokirano prije ili kasnije koji mjesec, mozda u nekok drugoj bolje organizovanijoj operaciji deblokade, al da je vrs iz one zesce silazne putanje mogla se izvuci i ponovo priprijetiti ko 92. Ili trece, mislim nema teorije
Drinski

#2117 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Drinski »

Ma kakvo zauzimanje TArcina i Pazarica, kakvi brakraci, pa od 1994.godine niko nikome vise nije mogao zauzeti grad (Srebrenica je rezultat niza okolnosti kao i Krajina, a na te okolnosti niko nije niti mogao racunati niti znati), ljudi pisali bezze.
VjecitiStudent

#2118 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

U avgustu 1993. zaista je malo nedostajalo da VRS uzme Ivan sedlo, ali netom poslije, nakon što su Igman i dio Bjelašnice postali UNPA zona, to je postalo potpuno nemoguće.
llull

#2119 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by llull »

crazy_diamond wrote:Nisu arkanovci bili ni glineni golubovi, al nisu bili neka prehebena jedinica, to se najbolje pokazalo u novembru 92. kada je srusen mit o arkanu i njegovim tigrovima, veliki pushing dozivjeli su u pokusaju zauzimanja celica,sam arkan u tv intervju je to priznao

Nakon pokolja u bijeljini i drugim mjestima dosao je red na celic, ali tu je naisao na otpor i fasovali su posteno, a taj poraz mu nisu nanijele nikakve nase elitne jedinice nego mjestani obicni uz nesto pomoci iz okoline, nakon sto su fakticki usli u celic, u borbama prsa u prsa bukvalno arkanovcima se suprostavio lokalni hodza, nacelnik sa pistoljem, jedna zena sa papovkom je ostala upamcena,dosta starijih ljudi i lovaca... takvi ljudi su zaustavili arkana licno i njegove komandose junachine
I onda je mrmot zamotao cokoladu ...
Da su bili grupa kriminalaca i uhljupa jesu, da nisu imali neke posebne vojne osobine nisu, ali da su ih zaustavili hodza, zena sa papovkom i nacelnik ne pije vode.
Tu je stradalo negdje oko 4-5 arkanovaca, kako se sjecam dvojica u koritu Gnjice iz Frigosa a mislim da se kljucni momenat dogodio na raskrscu kod skole u Celicu kada je tu poginuo jedan od bitnijih boraca i to znam bas iz prve ruke jer mi je pricao direktni ucesnik borbe na strani ABiH, znam da je bio fasciniran time da su jurili svi da izvuku tog poginulog.
U napadu je ucestvovalo nekih tridesetak arkanovaca i neke lokalne jedinice kao sto su izvidjaci IB korpusa i Vojna Policija.

Izvinjavam se na off-u.
prog321

#2120 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Kada se spominju Arkanovci, ljudi mješaju babe i žabe.

DB Srbije je bila krilna organizacija koja je pod svojom kontrolom držala specijalce VJa, Arkanovce, Knindze Kapetana Dragana, Legijine borce, i specijalne odrede Mupa Vrs.

Medju njima je bilo izuzetno sposobnih i zajebanih momaka.
Oni su bili Alfa i Omega rata na srpskoj strani.
sumirprimus

#2121 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

llull wrote:
crazy_diamond wrote:Nisu arkanovci bili ni glineni golubovi, al nisu bili neka prehebena jedinica, to se najbolje pokazalo u novembru 92. kada je srusen mit o arkanu i njegovim tigrovima, veliki pushing dozivjeli su u pokusaju zauzimanja celica,sam arkan u tv intervju je to priznao

Nakon pokolja u bijeljini i drugim mjestima dosao je red na celic, ali tu je naisao na otpor i fasovali su posteno, a taj poraz mu nisu nanijele nikakve nase elitne jedinice nego mjestani obicni uz nesto pomoci iz okoline, nakon sto su fakticki usli u celic, u borbama prsa u prsa bukvalno arkanovcima se suprostavio lokalni hodza, nacelnik sa pistoljem, jedna zena sa papovkom je ostala upamcena,dosta starijih ljudi i lovaca... takvi ljudi su zaustavili arkana licno i njegove komandose junachine
I onda je mrmot zamotao cokoladu ...
Da su bili grupa kriminalaca i uhljupa jesu, da nisu imali neke posebne vojne osobine nisu, ali da su ih zaustavili hodza, zena sa papovkom i nacelnik ne pije vode.
Tu je stradalo negdje oko 4-5 arkanovaca, kako se sjecam dvojica u koritu Gnjice iz Frigosa a mislim da se kljucni momenat dogodio na raskrscu kod skole u Celicu kada je tu poginuo jedan od bitnijih boraca i to znam bas iz prve ruke jer mi je pricao direktni ucesnik borbe na strani ABiH, znam da je bio fasciniran time da su jurili svi da izvuku tog poginulog.
U napadu je ucestvovalo nekih tridesetak arkanovaca i neke lokalne jedinice kao sto su izvidjaci IB korpusa i Vojna Policija.

Izvinjavam se na off-u.
rus?
sinuhe

#2122 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sinuhe »

prog321 wrote: Oni su bili Alfa i Omega rata na srpskoj strani.
Navedeni nisu ni vojna lica :lol:
prog321

#2123 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Naravno.
Ali su samarali vojna lica.
Gdje oni dodju, drugi ogranci srpske vojske moraju da slušaju. Hijerarhija se znala.
sinuhe

#2124 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sinuhe »

Velis Kapetan Dragan svodnik i pozer sa TV alfa i omega srpske vojske. :D 20 godisnji legionar i batinas sa beogradskih ulica takodje.
prog321

#2125 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Staniśić i Frenki su bili alfa i omega.
K Dragan je samo jedan u nizu.
Post Reply