Windows 10

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
kolegione

#2101 Re: Windows 10

Post by kolegione »

aditon wrote:
Reglan wrote:Sta je clean boot, kako se to radi?
https://www.youtube.com/watch?v=m9VJI_9Wf3Y

ovo ti je za clean boot

https://www.youtube.com/watch?v=UGxmXbXsygE

a ovdje možeš vidjeti kako izbrisati stare windows fajlove nakon nadogradnje na win 10...ako sam shvatio to je kod tebe slučaj
Mislio sam clean installation do mene je :)
Fino backup svojih podataka uradis clean installation ponovo instaliras samo windows 10 i to je to, po meni

Njemu kada je izbrisao to se pomjerilo u windows file...
aditon

#2102 Re: Windows 10

Post by aditon »

kolegione wrote:
aditon wrote:
Reglan wrote:Sta je clean boot, kako se to radi?
https://www.youtube.com/watch?v=m9VJI_9Wf3Y

ovo ti je za clean boot

https://www.youtube.com/watch?v=UGxmXbXsygE

a ovdje možeš vidjeti kako izbrisati stare windows fajlove nakon nadogradnje na win 10...ako sam shvatio to je kod tebe slučaj
Mislio sam clean installation do mene je :)
Fino backup svojih podataka uradis clean installation ponovo instaliras samo windows 10 i to je to, po meni

Njemu kada je izbrisao to se pomjerilo u windows file...
Pa dobro, nisam pratio o čemu se radi, vidim pita za clean boot. I ja bih mu preporučio nakon nadogradnje da uradi clean install samo desetke i to je to.
zippoo87

#2103 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

uradi i ja upgrade na unniversary i na desktopu
prvo sam testirao nekih 10ak dana na laptopu a sada sam uradio i na desktopu
sto se tice brzine i stabilnosti,sve radi isto kao i do sada,vidljive su ove vizuelne promjene ,koje mi se svidjaju,najvise novi action centar
TheWatcher

#2104 Re: Windows 10

Post by TheWatcher »

kako da instaliram extensions za microsoft edge :?: nadjem u windows prodavnici ali ne mogu install
zippoo87

#2105 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

TheWatcher wrote:kako da instaliram extensions za microsoft edge :?: nadjem u windows prodavnici ali ne mogu install
otvoris edge,kliknes na one tri tacke desno i ides na extensions
kada kliknes tu,prebaciti ce te u store na extenzije i kliknes da instaliras koju hoces
za sada ih nema vise od 10,ali adblock ima a ona je najbitnija :D

nego,upravo sam restartovao racunar i kontam koliko dugo traje boot na win 10,to je cudo
dok mi desktop nije postao funkcionalan,proslo je dobrih 5 minuta
ali to donekle mogu prepisati i mojoj kanti ,koja je jako stara a win 10 je mozda bolje optimizovan za SSDove i novije procesore
irconbih

#2106 Re: Windows 10

Post by irconbih »

Pitanje. Tražih po netu neku instalaciju Win10, ali ne uspjeh. Ima li neko link ili šta već? Hvala! :sax:
zippoo87

#2107 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

irconbih wrote:Pitanje. Tražih po netu neku instalaciju Win10, ali ne uspjeh. Ima li neko link ili šta već? Hvala! :sax:
torrenti
skines iso instalaciju i opleti
ili skines program ovaj od mSa i sa njim instaliras win 10 a onda se dalje snalazi kako ces aktivirati
https://www.microsoft.com/en-us/softwar ... /windows10
vicious

#2108 Re: RE: Re: Windows 10

Post by vicious »

zippoo87 wrote:
TheWatcher wrote:kako da instaliram extensions za microsoft edge :?: nadjem u windows prodavnici ali ne mogu install
kada kliknes tu,prebaciti ce te u store na extenzije i kliknes da instaliras koju hoces

nego,upravo sam restartovao racunar i kontam koliko dugo traje boot na win 10,to je cudo
ali to donekle mogu prepisati i mojoj kanti ,koja je jako stara a win 10 je mozda bolje optimizovan za SSDove i novije procesore
Mozda ti je skinuo update prije restarta pa je zato trajalo duže, dok ga je instalirao?
TheWatcher

#2109 Re: Windows 10

Post by TheWatcher »

zippoo87 wrote:

nemam opciju extensions :roll: a imam windows 10 :oops:
crnivrag

#2110 Re: Windows 10

Post by crnivrag »

TheWatcher wrote:

nemam opciju extensions :roll: a imam windows 10 :oops:
Ta opcija se pojavljuje tek nakon instaliranja anniversary update-a koji je dostupan od 02.08. putem windows update-a i putem manuelne instalacije sa Microsoft web stranice.
TheWatcher

#2111 Re: Windows 10

Post by TheWatcher »

znaci moram cekati :run:
zippoo87

#2112 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

TheWatcher wrote:znaci moram cekati :run:
ne moras cekati nista,ja ostavio link a ti nista
ako imas slobodna 2-3 sata (zavisno od brzine interneta) ,skines ovaj programcic sa microsoftove stranice i pokrenes upgrade
https://www.microsoft.com/en-us/softwar ... /windows10

tamo nekada u toku procesa odaberes da zelis da ti ostanu svi fajlovi i sve netaknuto i ovo ce ti instalirati anniversary nadogradnju,to je taj zadnji update koji je doveo ekstenzije na edge

jos jedna novina na ovom updateu je "windows ink workspace",a on se ukljuci desnik klikom na taskbar i onda tu mozete crtati po displayu,uredjivati nesto,podvlaciti,bojiti i svasta jos,tu su i sticky notesi i tako

uglavnom ja sam uradio na dva racunara upgrade preko ovog programa i nikakvih problema
zippoo87

#2113 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

evo meni prvih problema sa ovim anniversary updateom,ne znam ni sto ga uradi
naime,sada imam problem sa driverima od graficke,ati catalist centar mi ne radi i primjetio sam da mi youtube steka ,posebno kada je HD rezolucija i bas ono nepotrebljivo
pokusao sam ponovo instalirati catalyst centar ali nikakvog efekta

ima li jos neko ovaj problem...prije updatea je YT letio
zippoo87

#2114 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

*ebena nadogradnja...shebala mi drivere i sada ne mogu instalirati drivere od graficke,imam rezoluciju kao da je 2005. godina a ne 2016. 1024X768 :D

evo radim nekakav restart,moram ga downgrade sa anniversary na 1511 verziju,tu mi je sve radilo i nema sanse da ova moja stara kanta vise uradi neki update
sto radi,ne dirati :D
TheWatcher

#2115 Re: Windows 10

Post by TheWatcher »

kod mene sve ok za sada :-D
crnivrag

#2116 Re: Windows 10

Post by crnivrag »

TheWatcher wrote:kod mene sve ok za sada :-D
Evo i ja sam skupio hrabrosti da jučer odradim anniversary update, i evo sve radi kako treba a u event vieweru nema error i warning poruka.
aditon

#2117 Re: Windows 10

Post by aditon »

nastavite da nas obavještavate o anniversary-u jer ja update još nisam skinuo a nemam ni namjeru u skorije vrijeme. Zadovoljan sam kako mi se windows trenutno ponaša te nemam potrebe da rizikujem još, obzirom da ima podijeljenih iskustava u vezi "godišnjice"
zippoo87

#2118 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

preskoci ga ,sto je sigurno sigurno
ima nekih poboljsanja i izmjena na oko ali eto vise shebe nego popravi
ja sam morao nanovo instalirati win 10,doduse ne klasicnom metodom,nego sada u windowsu ima ugradjena opcija kao "restart windows" i jednim klikom ti instalira ponovo win a imas opciju da ti sacuva sve fajlove a programe i podesavanja sva obrise
ja sam sada instalirao samo osnovne programe i ono sto koristim i to je to,necu ga zatrpavati nicim nepotrebnim
btw. opet mi je instaliralo anniversary update,tacnije skine windows 10 sa ovom nadogradnjom automatski ali evo sada mi sve radi,nemam problem sa rezolucijom a drivere od graficke i dalje ne mogu pokrenuti ni nista oko njih raditi
prije nadogradnje catalyst centar mi je radio uredno
Qler

#2119 Re: Windows 10

Post by Qler »

Ja sam na insideru, imam R9 270x GPU i sve mi radi bez problema... fakat :)
vicious

#2120 Re: Windows 10

Post by vicious »

Meni se neki dan automatski instalirao i nakon toga mi nije radio wifi, kao zadnji driver za wifi adapter instaliran i sve ok, nema nikakvih grešaka, ali nikako ga nisam uspio natjerati da proradi. Primijetio sam da se adapter strašno zagrijavao dok sam pokušavao da to riješim, uglavnom odustao sam poslije jedno sat peglanja.
Na kraju sam vratio na 1511 verziju i opet sve ok. Druge eventualne probleme nisam ni stigao provjeriti.
aditon

#2121 Re: Windows 10

Post by aditon »

ne znam, toliko su mišljenja podijeljena da se čovjek stvarno zapita da li je update poboljšanje ili problem.

Koje su to najveće izmjene ovim updateom odnosno šta je najbolje što s njim dolazi u savršenim okolnostima, dakle kad sve radi kako treba?
crnivrag

#2122 Re: Windows 10

Post by crnivrag »

aditon wrote:ne znam, toliko su mišljenja podijeljena da se čovjek stvarno zapita da li je update poboljšanje ili problem.

Koje su to najveće izmjene ovim updateom odnosno šta je najbolje što s njim dolazi u savršenim okolnostima, dakle kad sve radi kako treba?
Evo ovo su nove funkcionalnosti i izmjene (kompletan spisak): http://www.howtogeek.com/248177/whats-n ... ry-update/
vicious

#2123 Re: Windows 10

Post by vicious »

crnivrag wrote:
aditon wrote:ne znam, toliko su mišljenja podijeljena da se čovjek stvarno zapita da li je update poboljšanje ili problem.

Evo ovo su nove funkcionalnosti i izmjene (kompletan spisak): http://www.howtogeek.com/248177/whats-n ... ry-update/
Ma vala kozmetika, na jednom laptopu koji rjeđe koristim anniversary update radi ok, ali realno ne vidim neke prednosti. Jedino ova poboljšanja za Edge mogu biti korisna, ali meni lično ni to ne igra ulogu pošto koristim Firefox :D
Izgleda da na desktop neću instalirati ovaj update zadugo :)
zippoo87

#2124 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

upravo sam procitao da nakon updatea i vodeo pozivi i video razgovori imaju probleme,slika steka,sjecka
ima neki fix ali to je za malo naprednije,jer se caprka po registrijima

kod mene na laptopu koji je star skor o10 godina i sa jednojezgrenim procesorom radi anniversary bez greske a na desktopu mi je eto napravilo probleme

ne znam ali kome sve radi,preporucio bi da ne radi ovaj update,jer izmjene i jesu kozmeticke i jedino sto je ljepse su obavijesti u action centru,gdje ih sada prikazuje sa slikom i moze se odmah preko action centra odgovarati na poruke ili komentare
ovo ostalo nije vrijedno spomena a mnogima je nesto zeznulo nakon updatea
aditon

#2125 Re: Windows 10

Post by aditon »

hvala na odg.

Pošto su mi automatski update, očito je da ću morati iste isključiti jer će povući update a obzirom da je sve tako, možda je bolje sačekati neki fix tog anneversary updata nego isti sad skidati jer stvarno nemam vremena da se oko sistema zezam ako nešto pođe "po zlu"

EDIT: @ crnivrag svakako ću pročitati tekst s linka koji si ostavio ali me zanima samo da li je cortana sad dostupna za naše podneblje ovim updateom, iko...bilo ko? :D
Post Reply