Desničari osvajaju Evropu!
- jeza u ledja
#2101 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Znaci vecina Amerikanaca nisu Amerikanci vec u stvari Evropljani?
-
breuer
#2102 Re: Desničari osvajaju Evropu!
fkt ljudi pričaju gluposti,
ali i dalje stoji da je ovoliki priliv nepoznatog stanovništva poguban po evropsku budućnost...
ali i dalje stoji da je ovoliki priliv nepoznatog stanovništva poguban po evropsku budućnost...
- jeza u ledja
#2103 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Moze biti poguban ako je u pitanju prevelika brojka u kratkom vremenskom periodu i ako zemlje domacini ne ucine dovoljno na integraciji ljudi koji su spremni da rade, kao i na brzom rjesavanju statusa onih koji ne zele da rade i da se integrisu.
-
breuer
#2104 Re: Desničari osvajaju Evropu!
tačno, nova svježa populacija bi teoretski trebala predstavljati izuzetno vitalnu grupu koja može stvoriti daljnji progres,
ali nažalost, svjesni smo da u praksi to nailazi na ogromne probleme i prepreke...
ali nažalost, svjesni smo da u praksi to nailazi na ogromne probleme i prepreke...
- jeza u ledja
#2105 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Pa da. Stoga zemlje domacini moraju moraju uraditi sve na integraciji tih ljudi ili njihovom vracanju u zemlje porijekla. Ne da sjede na dvije stolice i istovremeno traze radnike, a ljudima ne daju da rade i da obezbjede put do drzavljanstva.breuer wrote:tačno, nova svježa populacija bi teoretski trebala predstavljati izuzetno vitalnu grupu koja može stvoriti daljnji progres,
-
ST11
#2106 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Kao sto kazes malo vise, nacionalnost je jedno a drzavljanstvo drugo.jeza u ledja wrote: Upravo u nacinu na koji ti pises je ukratko sazet problem danasnje Evrope. "Evropljanin" ili "Afrikanac" nisu iste kategorije kao etnicki Njemac ili Slovenac. Kazem "etnicki" jer biti etnicki Slovenac i drzavljanin Slovenije nije isto.
Nacionalnost je jedno, drzavljanstvo je drugo, a teritorijalna odrednica trece.
Ako se ne varam bas u Sloveniji je bio jedan gradic gdje je crnac izabran za gradonacelnika, prije jedno 15-ak godina. Ne sjecam se koji grad, mislim neki na obali. Sta, on nije Slovenac? Gradonacelnik evropskog grada nije Evropljanin? Hmm kako to?
Samir Handanovic, sta je on, Marsovac u dresu Slovenije?
Kevin Kampl, mogao je komotno biti Njemac, ili Austrijanac, gdje je vec rodjen, ali izabrao da igra za zemlju porijekla.
Naravno da mozes postati Njemac, mozes postati Afrikanac ako zivis tamo decenijama. No ne zivimo po 200 godina i tesko da je to moguce ako si vec mator.
Peter Bossman, aktuelni gradonacelnik Pirana, jeste drzavljanin Slovenije ali je jos uvijek je Ganac po nacionalnosti.
U vezi druge generacije doseljenika u SLO nemam stava i ako se osjecaju Slovenci to je dobro za sve nas ali druge generacije doseljenika ja ne spominjem, jer repliciram tek tvrdnji, da Afrikanac koji zivi u Evropi, automatski postane Evropljanin. Ja kazem, da ostane Afrikanac, koji zivi u Europi.
... ali da zavrsim ovo, mozda sam i u krivu, ne bi bilo prvi put.
- Sanjarko
#2107 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Ako ne bude Europa imala priliv migranata, da budem precizniji EU ide sa 550 miliona na manje od 400 miliona koliko je predvidzeno sa migrantima da ce ici. Isla bi EU bez migranata sa 550 miliona mozda na 300 za manje od stoljeca. Jer je populacija EU pravo demografski stara. Ponegdje je vec oko 45 godina prosjecne starosti sto je referentna tacka. Kad neka nacija toliko ostari demografski tesko pa cak nikako se oporavi.
Pisao sam ja moze EU da prima oko milion ljudi godisnje. Sve iznad toga je vec problem. I naravno da se radi na ovome o cemu ste Jeze i ostali pisali. Na integraciji, ali stvarnoj integraciji a ne laznoj i ne na insistiranju na asimilaciju.
Pisao sam ja moze EU da prima oko milion ljudi godisnje. Sve iznad toga je vec problem. I naravno da se radi na ovome o cemu ste Jeze i ostali pisali. Na integraciji, ali stvarnoj integraciji a ne laznoj i ne na insistiranju na asimilaciju.
- jeza u ledja
#2108 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Ja sam kazem kako gradonacelnik grada u Evropi nije Evropljanin? Mislim samo odgovori sebi malo dublje na to pitanje pa ces si sam dati odgovor.ST11 wrote:Kao sto kazes malo vise, nacionalnost je jedno a drzavljanstvo drugo.jeza u ledja wrote: Upravo u nacinu na koji ti pises je ukratko sazet problem danasnje Evrope. "Evropljanin" ili "Afrikanac" nisu iste kategorije kao etnicki Njemac ili Slovenac. Kazem "etnicki" jer biti etnicki Slovenac i drzavljanin Slovenije nije isto.
Nacionalnost je jedno, drzavljanstvo je drugo, a teritorijalna odrednica trece.
Ako se ne varam bas u Sloveniji je bio jedan gradic gdje je crnac izabran za gradonacelnika, prije jedno 15-ak godina. Ne sjecam se koji grad, mislim neki na obali. Sta, on nije Slovenac? Gradonacelnik evropskog grada nije Evropljanin? Hmm kako to?
Samir Handanovic, sta je on, Marsovac u dresu Slovenije?
Kevin Kampl, mogao je komotno biti Njemac, ili Austrijanac, gdje je vec rodjen, ali izabrao da igra za zemlju porijekla.
Naravno da mozes postati Njemac, mozes postati Afrikanac ako zivis tamo decenijama. No ne zivimo po 200 godina i tesko da je to moguce ako si vec mator.
Peter Bossman, aktuelni gradonacelnik Pirana, jeste drzavljanin Slovenije ali je jos uvijek je Ganac po nacionalnosti.
U vezi druge generacije doseljenika u SLO nemam stava i ako se osjecaju Slovenci to je dobro za sve nas ali druge generacije doseljenika ja ne spominjem, jer repliciram tek tvrdnji, da Afrikanac koji zivi u Evropi, automatski postane Evropljanin. Ja kazem, da ostane Afrikanac, koji zivi u Europi.
... ali da zavrsim ovo, mozda sam i u krivu, ne bi bilo prvi put.
Evropljanin nije nacionalnost.
- Point.
#2109 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Znam dobro na šta mislim i šta želim reći, za tebe ne bih rekao.CPT wrote:a da ti procitas jos 1x ko i sta je napisao?Point. wrote:Rekao sam da azijat ne može biti evropljanin odjednom i vice versa. Ti mi ljepiš Steve Jobbsa i njegov uspijeh.CPT wrote:
Ko je uopste govorio o tome da ce neko nesto mora postati? Ti si imao neke (rasistike) predrasude sta neko uopste moze postati. Jer te brine za njegov identitet....![]()
- Point.
#2110 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Po meni, evropljanin, afrikanac ili azijat je nešto što jesi a ne što se postaje.jeza u ledja wrote:Pa. Ako je star 12-13 godina, a proveo u njoj 10 sto da ne? Rekao sam fino ako je proveo vecinu zivota, ne ako je dosao juce s broda.Point. wrote:Gdje će bolan afrikanac iz Ugande koji živi 5-10 godina u Evropi biti Evropljanin? Ili neki arap iz Sirije, paštun iz Pakistana ili Afghanistana i slično.
- jeza u ledja
#2111 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Kako "jesi"? Sta to znaci? Na osnovu cega "jesi" ili "nisi" Evropljanin?Point. wrote:Po meni, evropljanin, afrikanac ili azijat je nešto što jesi a ne što se postaje.jeza u ledja wrote:Pa. Ako je star 12-13 godina, a proveo u njoj 10 sto da ne? Rekao sam fino ako je proveo vecinu zivota, ne ako je dosao juce s broda.Point. wrote:Gdje će bolan afrikanac iz Ugande koji živi 5-10 godina u Evropi biti Evropljanin? Ili neki arap iz Sirije, paštun iz Pakistana ili Afghanistana i slično.
- pirmin
-
Bodkin
#2113 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Dobro , budite ozbiljni. Ode meho u japan i zivi 10 godina i on je nekako odjednom azijat?
- insomnia78
#2114 Re: Desničari osvajaju Evropu!
A ako Meho postane gradonacelnik japanskog grada?Bodkin wrote:Dobro , budite ozbiljni. Ode meho u japan i zivi 10 godina i on je nekako odjednom azijat?
Ne kontaju. Mescini u stvari da se vise prave.
- Point.
#2115 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Ako si Bosanac, Španac ili Poljak onda si evropljanin, ako si japanac, bez obzira koliko živio u Evropi ipak si azijat. Sutra da Elmir Elmirović, 20, godina, odseli u Shanghai i tamo živi 40 godina, hoće li on svoj 60-ti rođendan proslaviti kao azijat? I obratno za nekog Chai Minga, Abdullah El Habibija ili Mkalo Mabumba šta ja znam.jeza u ledja wrote:
Kako "jesi"? Sta to znaci? Na osnovu cega "jesi" ili "nisi" Evropljanin?
- jeza u ledja
#2116 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Sta bolan ne kontaju? Ne kontate vi osnovne stvari.
"Azijat", sta je to? Definisi "Azijat"?
Rijec "Azijat" za mene ima etnicku, odnosno rasnu konotaciju. Rijec "Evropljanin", kao ni recimo "Juznoamerikanac" - nema.
"Azijat", sta je to? Definisi "Azijat"?
Rijec "Azijat" za mene ima etnicku, odnosno rasnu konotaciju. Rijec "Evropljanin", kao ni recimo "Juznoamerikanac" - nema.
- jeza u ledja
#2117 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Je li Paul Pogba Francuz?Point. wrote:Ako si Bosanac, Španac ili Poljak onda si evropljanin, ako si japanac, bez obzira koliko živio u Evropi ipak si azijat. Sutra da Elmir Elmirović, 20, godina, odseli u Shanghai i tamo živi 40 godina, hoće li on svoj 60-ti rođendan proslaviti kao azijat? I obratno za nekog Chai Minga, Abdullah El Habibija ili Mkalo Mabumba šta ja znam.jeza u ledja wrote:
- jeza u ledja
#2118 Re: Desničari osvajaju Evropu!
evo bezze nadjoh sta kaze wikipedija
Znaci neko se vec sjetio da napise i objasni da rijec Azijac ima vise od jednog znacenja. Pod ovim prvim, najsirim - da, Meho gradonacelnik Fukushime jeste Azijac.Azijci ili Azijati je izraz koji u najširem smislu označava cjelokupno stanovništvo Azije. U užem smislu se pod time podrazumijevaju svi autohtoni azijski narodi i etničke grupe, odnosno njihovi potomci u drugim dijelovima svijeta. U još užem smislu se pod time podrazumijevaju narodi i etničke grupe koje potiču iz drugih, odnosno "užih" oblasti Azije; takve definicije često imaju rasnu komponentu i vrlo često se koriste se za podjelu i klasifikaciju stanovništva, odnosno označavanje azijskih doseljenika i njihovih potomaka u ne-azijskim zemljama. Najčešća je ona koja pod Azijatima podrazumijeva sve pripadnike mongoloidne rase, odnosno pripadnike i potomke etničkih grupa iz Istočne i Jugoistočne Azije. Rjeđe se toj grupi pripajaju i pripadnici i potomci etničkih grupa iz Južne Azije. U tu grupu gotovo nikad ne ulaze narodi i etničke grupe iz Jugozapadne Azije kao što su današnji Arapi, Jevreji, Turci, Perzijanci ili potomci kavkaskih naroda.
Pojam "Azijat" ponekad može biti i pežorativan, pogotovo kada se njime nastoji označiti "primitivnost" i "zaostalost" ne-evropskih naroda.
- CPT
#2119 Re: Desničari osvajaju Evropu!
kad bi neki znali sta je rasna, religijska, itd, itd, itd pripadnostBodkin wrote:Dobro , budite ozbiljni. Ode meho u japan i zivi 10 godina i on je nekako odjednom azijat?
- Point.
#2120 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Ne. Porijeklo mu je iz Gvineje, roditelji iz Gvineje.jeza u ledja wrote:Je li Paul Pogba Francuz?Point. wrote:Ako si Bosanac, Španac ili Poljak onda si evropljanin, ako si japanac, bez obzira koliko živio u Evropi ipak si azijat. Sutra da Elmir Elmirović, 20, godina, odseli u Shanghai i tamo živi 40 godina, hoće li on svoj 60-ti rođendan proslaviti kao azijat? I obratno za nekog Chai Minga, Abdullah El Habibija ili Mkalo Mabumba šta ja znam.jeza u ledja wrote:
- jeza u ledja
#2121 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Mozemo ovako do u nedogled i ja cu s uzitkom o ovome jer znam da je vas argument supalj.
Ne samo Evropljanima vec generalno o nacionalnostima, nacijama, etnijama, porijeklu, rasama i ostalim glupavim definicijama od kojih ni jedna sustinski ne prolazi logicki test. Sve zajedno su lohotne kategorizacije koje su nista drugo do necija interpretacija razlicitosti drustvenih grupa, i to vrlo cesto od strane i u korist ljudi koji tom kategorizacijom stavljaju sebe u kontekst privilegovane ili napredne grupe.
Izgleda nema jaceg poriva kod ljudi nego svrstavanje u copore.
Ne samo Evropljanima vec generalno o nacionalnostima, nacijama, etnijama, porijeklu, rasama i ostalim glupavim definicijama od kojih ni jedna sustinski ne prolazi logicki test. Sve zajedno su lohotne kategorizacije koje su nista drugo do necija interpretacija razlicitosti drustvenih grupa, i to vrlo cesto od strane i u korist ljudi koji tom kategorizacijom stavljaju sebe u kontekst privilegovane ili napredne grupe.
Izgleda nema jaceg poriva kod ljudi nego svrstavanje u copore.
- insomnia78
#2122 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Jeste Francuz ali nije Evropljaninjeza u ledja wrote:Je li Paul Pogba Francuz?Point. wrote:Ako si Bosanac, Španac ili Poljak onda si evropljanin, ako si japanac, bez obzira koliko živio u Evropi ipak si azijat. Sutra da Elmir Elmirović, 20, godina, odseli u Shanghai i tamo živi 40 godina, hoće li on svoj 60-ti rođendan proslaviti kao azijat? I obratno za nekog Chai Minga, Abdullah El Habibija ili Mkalo Mabumba šta ja znam.jeza u ledja wrote:
- Nadzornik
#2123 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Boloteli je Italijan,Pogba je Francuz isto kao i nas biser @insomnia...jeza u ledja wrote:
Je li Paul Pogba Francuz?
- jeza u ledja
#2124 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Point. wrote: Ne. Porijeklo mu je iz Gvineje, roditelji iz Gvineje.
Nisam znao da je Gvineja osvojila SP 2018.Paul Labile Pogba (born 15 March 1993) is a French professional footballer
I tebi je porijeklo iz Afrike. Jesi li ti Afrikanac?
- Nadzornik
#2125 Re: Desničari osvajaju Evropu!
A sta sam ja kao Kosmopolita...???