Dati godišnji djeci koja radi. Povećati kazne za one koji se ne pridržavaju zakona o radu na crno. Nedopustiti poslodavcima da otpuste ljude koji su u preduzeću duži niz godina i bliži im se penzija. Ima još nešto ali eto to ti je, k'o biva, najvažnije.dezurni_ucenik wrote:Hajde nek neko baci suma sumarum amandmana Nase Stranke. Par recenica uz strucnu analizu svega napisanog. Mrsko mi citat', rucak se ohladi.![]()
ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
-
bull21
#2101 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
- madner
#2102 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Privatizacija je potpisana pri prvom aranzmanu i to je obaveza ove vlade.-LIBERO- wrote:Polako. To je trenutna odgodba samo.dezurni_ucenik wrote:Steta za usvojeni zakon. Znaci nista od prodaje telekoma, elektroprivrede, nista od prodaje suma, rijeka, jezera. Nista od dolaska Hansa na ove prostore.![]()
Zar stvarno sumnjas da ove rate MMFa, i zaduzivanje kod njih, nisu samo postepeni koraci ka spustanju cijene ptt, suma, vode, energenata..
Tako da ce Fadilj imati jos posla, ovo je najlaksi korak.
- vješalica
#2103 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
ima muda da gura zakone koji njima iskljucivo odgovaraju jer vladaju sa svime u ovoj drzavioridjidji wrote:SDA je sranje, ali jedina ima muda da gura zakone koji drugi nece. Drzavi su reforme nuzne, al to se nece postici sa rukama u dzepovima i igrajuci dzepnog bilijara. Umjesto da su se i DF, SBB, SDP i druge stranke zabavile raspravom i izradom novog zakona, oni su uzele minirati put istome. Odlicno. Umjesto da se vrate u parlament i naprave nesto korisno, prave se ublehasima.
- Freamon Lester
#2104 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Evo ga SDA poltron poceo vaziti o krupnom kapitalu, a on predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja."Žalosno je da je vladajuća SDA i HDZ u FBiH pronašla pet papaka koji s podržali robovlasnički Zakon, a saznat ćemo za koji iznos su to učinili. Prvi kordon policije je probijen, u jednom trenutku su blokirane ulice Sarajeva", rekao je Šatorović za N1 nakon izglasavanja Zakona.
On je kazao da su neki delegati vrlo drske, pokvareno i bezobrazno reagovali. "Pokazali su da im ništa nije sveto osim krupnog kapitala i čuvanja svojih pozicije u Upravnim odborima."
28 delegata je glasalo "ZA", a tri protiv usvajanja Zakona o radu.
"Svi naši pozivi idu na mirne stvari, ali ljudi na preko 30 stepeni ne mogu razmišljati mirno svojom glavom", dodao je Selvedin Šatorović i dodao da su reforme trebale ići u drugim pravcima, u smjerovima borbe protiv korupcije, ali toga nije bilo.
- vješalica
#2105 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
bull21 wrote:Dati godišnji djeci koja radi. Povećati kazne za one koji se ne pridržavaju zakona o radu na crno. Nedopustiti poslodavcima da otpuste ljude koji su u preduzeću duži niz godina i bliži im se penzija. Ima još nešto ali eto to ti je, k'o biva, najvažnije.dezurni_ucenik wrote:Hajde nek neko baci suma sumarum amandmana Nase Stranke. Par recenica uz strucnu analizu svega napisanog. Mrsko mi citat', rucak se ohladi.![]()
to će sve da provode rigorozni sudovi i inspekcija?
-
dezurni_ucenik
#2106 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
-LIBERO- wrote:Polako. To je trenutna odgodba samo.dezurni_ucenik wrote:Steta za usvojeni zakon. Znaci nista od prodaje telekoma, elektroprivrede, nista od prodaje suma, rijeka, jezera. Nista od dolaska Hansa na ove prostore.![]()
Zar stvarno sumnjas da ove rate MMFa, i zaduzivanje kod njih, nisu samo postepeni koraci ka spustanju cijene ptt, suma, vode, energenata..
Pa da. Doce Hans uskoro da zavede red i demokratiju. Valjda nece vise nas zvati sa biroa da odemo raditi u Bh Telekom.
-
bull21
#2107 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Zaboravih dodati da će od sada sedmica radna sa prekovremenim biti 48 sati maksimum. Znači SA prekovremenim. To ti je jako bitno.bull21 wrote:Dati godišnji djeci koja radi. Povećati kazne za one koji se ne pridržavaju zakona o radu na crno. Nedopustiti poslodavcima da otpuste ljude koji su u preduzeću duži niz godina i bliži im se penzija. Ima još nešto ali eto to ti je, k'o biva, najvažnije.dezurni_ucenik wrote:Hajde nek neko baci suma sumarum amandmana Nase Stranke. Par recenica uz strucnu analizu svega napisanog. Mrsko mi citat', rucak se ohladi.![]()
-
poostar
#2108 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Nek mi neko objasni..da li su ovi iz sumske usvojili ovaj zakon isto ili jos nije bilo na dnevnom redu ?
-
dezurni_ucenik
#2109 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Posto Dody uvijek kontru puca, znaci da maNe kod njih zakona o radu.poostar wrote:Nek mi neko objasni..da li su ovi iz sumske usvojili ovaj zakon isto ili jos nije bilo na dnevnom redu ?
-
megaman4
#2110 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
amandamani na mjestu, upravo tamo gdje su i bili potrebni.IcedMFEarth wrote:http://www.nasastranka.ba/amandmani-nas ... na-o-radu/
-
StupskaBitanga
#2111 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
15:54- Vođa Sindikalista Selvedin Šatorović upravo je javno pročitao imena 28 zastupnika, ili kako ih je on nazvao "papaka" koji su glasali za novi Zakon o radu u Domu naroda. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/188818/uzivo- ... KPrcj.dpuf
-
dezurni_ucenik
#2112 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
- nije dozvoljen prekovremeni rad za maloljetne, trudnice, majke djece do 3 godine, samohrane roditelje djece do 6 god
- ako radis duze od 6h dnevno imas pravo na pauzu od 30 minuta
- radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje 20 dana
- radnik se ne može odreći prava na godisnji odmor (dakle nema govora i prisili šefa da se odreknes godisnjeg)
- dobrovoljni darivalac krvi ima pravo na jedan slobodan dan svaki put kad dadne krv
- poslodavac je duzan omoguciti radniku odsustvo od 4 dana u godini radi vjerskih praznika
- radnici imaju pravo i obavezu da koriste sve mjere zaštite predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju na radu
- poslodavac ne može odbiti da zaposli ženu zbog njene trudnoće niti može za vrijeme trudnoće otkazati ugovor o radu ženi
-----------------------------
Ako je ovo istina,
.
- ako radis duze od 6h dnevno imas pravo na pauzu od 30 minuta
- radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje 20 dana
- radnik se ne može odreći prava na godisnji odmor (dakle nema govora i prisili šefa da se odreknes godisnjeg)
- dobrovoljni darivalac krvi ima pravo na jedan slobodan dan svaki put kad dadne krv
- poslodavac je duzan omoguciti radniku odsustvo od 4 dana u godini radi vjerskih praznika
- radnici imaju pravo i obavezu da koriste sve mjere zaštite predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju na radu
- poslodavac ne može odbiti da zaposli ženu zbog njene trudnoće niti može za vrijeme trudnoće otkazati ugovor o radu ženi
-----------------------------
Ako je ovo istina,
- Thorgerson
#2113 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Odlican link i tacno i egzaktno poredjenje starih i novog zakona. Pa eto kome nije mrsko citat, vala ima mu ovdje sve ko na dlanu napisano.oridjidji wrote:Postavih link kojim se kompariraju stari i novi zakon o radu. Prije ili kasnije isti bi se morao usvojiti, u ovome obliku ili sa kojim amandmanom vise ili manje. To je dio reformi koji se najavljuju. Sada treba raditi na sprovedbi istog. Ukoliko se to ne uradi, sav trud ce biti zapisan. Zakon ko zakon je mrtvo slovo na papiru bez sprovedbe.
http://poslovnisvijet.ba/stari-zakon-o- ... mparacija/
I ako hocemo u EU raditi cemo sta nam oni kazu.
Narod ne konta da ce biti 'jos gore'. I ja ne znam uopste kako cemo mi usvojiti i poceti sprovoditi sve zakone koje vaze u EU. Pocevsi od nekih sitnica, pa do vecih stvari. Tipa da neces moci kupit lubenicu pored puta, dje onako neko ofrlje stavi stand i ilegalno je prodaje. Neces moc zapalit cigaru tamo gdje ti nije mjesto...itd...mi imamo gotovo pola tih zakona, ali se ne sprovode. A kad udjemo u EU drustvo, morat ce se sprovoditi...i za neke ce biti bolno - jer nas narod je naviko na ovu divljinu.
-
dezurni_ucenik
#2114 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Thorgerson wrote:Odlican link i tacno i egzaktno poredjenje starih i novog zakona. Pa eto kome nije mrsko citat, vala ima mu ovdje sve ko na dlanu napisano.oridjidji wrote:Postavih link kojim se kompariraju stari i novi zakon o radu. Prije ili kasnije isti bi se morao usvojiti, u ovome obliku ili sa kojim amandmanom vise ili manje. To je dio reformi koji se najavljuju. Sada treba raditi na sprovedbi istog. Ukoliko se to ne uradi, sav trud ce biti zapisan. Zakon ko zakon je mrtvo slovo na papiru bez sprovedbe.
http://poslovnisvijet.ba/stari-zakon-o- ... mparacija/![]()
I ako hocemo u EU raditi cemo sta nam oni kazu.
Narod ne konta da ce biti 'jos gore'. I ja ne znam uopste kako cemo mi usvojiti i poceti sprovoditi sve zakone koje vaze u EU. Pocevsi od nekih sitnica, pa do vecih stvari. Tipa da neces moci kupit lubenicu pored puta, dje onako neko ofrlje stavi stand i ilegalno je prodaje. Neces moc zapalit cigaru tamo gdje ti nije mjesto...itd...mi imamo gotovo pola tih zakona, ali se ne sprovode. A kad udjemo u EU drustvo, morat ce se sprovoditi...i za neke ce biti bolno - jer nas narod je naviko na ovu divljinu.
Tako bi npr. i sami predstavnici sindikata mogli da izgube trenutne privilegije usvajanjem novog Zakona o radu. Prvenstveno, svoje, kako i sami priznaju ministarske plaće. Iznosi mjesečnih primanja koje vođe sindikata primaju trenutno variraju od 1.500 KM do 3.500 KM.
Sad shvatam sto sindikat pizdi.
- Thorgerson
#2115 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
E sad zamisli da se citava opozicija udruzila i da su nesto konstruktivno uradili, osim sto su potpirivali narod da protestuje.megaman4 wrote:amandamani na mjestu, upravo tamo gdje su i bili potrebni.IcedMFEarth wrote:http://www.nasastranka.ba/amandmani-nas ... na-o-radu/
ccc...kakvi idioti...koliko god vlast da je losa, opozicija je jos gora.
I to naglasniji npr Fahro ciji puleni sigurno nisu ni procitali zakon...ne do bog kakav amandman da daju
- Mister Yes
#2116 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Upravo tako. Ako su ovi amandmani usvojeni onda se praktično više nama šta prigovoriti ovom zakonumegaman4 wrote:amandamani na mjestu, upravo tamo gdje su i bili potrebni.IcedMFEarth wrote:http://www.nasastranka.ba/amandmani-nas ... na-o-radu/
- Alfons Kauders
#2117 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
uFirmivješalica wrote:fadile gdje ti konkretno radiš?Alfons Kauders wrote:Jesu se razisli degenerici iz uvrnutog tornja i svekoliki paraziti... Idem u setnju, pa da se ima s kim "poigrat" cuko... Mlad, treba mu prakse, a ucim ga da samo kidise na radnike javnog sektora (mirishu isto ko lopovi).![]()
Trpaj Fadile
Meći Fadile
Zaćeruj Fadile
Ne vadi, Fadile
Sto pitas?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#2118 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Robovi moji, poštHo smo sad i zakonski roblje... hoĆel biti stimulacija na noćni rad 
- vješalica
#2119 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
nako bezvezeAlfons Kauders wrote:
uFirmi
Sto pitas?
- pici
#2120 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Mister Yes wrote:Upravo tako. Ako su ovi amandmani usvojeni onda se praktično više nama šta prigovoriti ovom zakonumegaman4 wrote:amandamani na mjestu, upravo tamo gdje su i bili potrebni.IcedMFEarth wrote:http://www.nasastranka.ba/amandmani-nas ... na-o-radu/
nisu svi 9 od 10 je usvojeno... moje robsko cvijeČe
- Alfons Kauders
#2121 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
#trpajFadileIt_is_a_Leclerc wrote:Jel trenduje - #trpajFadile i zašto ne ?
#turajFadile
#prisloniFadile
#mećiFadile
#zaćerajFadile
#oplodiFadile
#deflorišiFadile
Sve trenduje
- Freamon Lester
#2122 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Gdje se na budzetu nocna radi? Mislim nekad se i radi ali to je vec eskort djelatnost.pici wrote:Robovi moji, poštHo smo sad i zakonski roblje... hoĆel biti stimulacija na noćni rad
- pici
#2123 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Alfons Kauders wrote:#trpajFadileIt_is_a_Leclerc wrote:Jel trenduje - #trpajFadile i zašto ne ?
#turajFadile
#prisloniFadile
#mećiFadile
#zaćerajFadile
#oplodiFadile
#deflorišiFadile
Sve trenduje
bitnuĆe za po godine, godinu... fadilje bolji bolji...
- madner
#2124 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Nije jos zakon usvojen, ovo je bio tek trening pred glavni nastup. 
- Alfons Kauders
#2125 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Dakle na pravnom fakultetu...Freamon Lester wrote:Gdje se na budzetu nocna radi? Mislim nekad se i radi ali to je vec eskort djelatnost.pici wrote:Robovi moji, poštHo smo sad i zakonski roblje... hoĆel biti stimulacija na noćni rad
#trpajProfesore