Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
Avetinho

#2101 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:
japin_mutapi wrote:sve ove godine sam mislio da USA upravlja i vuče za nos zaljevske monarhije i njihove debele i "nesposobne" kraljeve i emire ali zadnja događanja u vezi sirije i egipta me lagano razuvjeravaju u tome ...
Bitno zapažanje, vrlo, vrlo bitno zapažanje...

- Pa, bilo je tako. Imali su monopol globalne sile i nasiljem i strahom su uspostavili svoj globalni, parazitski poredak. SAD jesu upravljale svim ovim procesima i svim tim strukturama sve dok nisu prišli zidinama unutrašnjeg Damaska;

1. Damask je trougao Hezbollah-Sirija-Iran;
2. Damask je prva linija odbrane Irana, bez kojeg Kina ne bi imala potrebne resurse za svoju zahuktalu ekonomiju;
3. Damask je crvena linija ruskih geopolitičkih interesa;
4. Damask je ili suživot ili samouništenje:

- Do zidina Damaska svijet nije znao da postoje oni koji će im, po svaku cijenu, stati na put. {jada, jada, jada...}
Suplja. Sve ovo gore sto si pjesnicki izrecitovao iz ruske kuhinje moze pravo niz kanalizaciju nakon sto je zlocinac asad i njegovi zlocinacki saveznici koje si gore fino pobrojao (Rusija, Kina, Iran, Hezbolah) porusio do temelja zidine Alepa i mnogobrojnih drugih gradova sirom Sirije, pobio 100,000 i obogaljio visetruko vise, protjerao 4,000,000.

Ali sta su ovi vazni kad se brani sloboda na rusko-kineski nacin, jelde.
Kikibombona

#2102 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Al ti volis Celendzera zamezit, malo vise nego Kalavikulu :mrgreen: !
Cyrax

#2103 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Cyrax »

Kikibombona wrote:Al ti volis Celendzera zamezit, malo vise nego Kalavikulu :mrgreen: !
Jos da ga iko jebe 2% gdje bi mu kraj bio :D
zlata

#2104 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by zlata »

http://mondoweiss.net/2013/08/israelis- ... enies.html

"The Israelis, whose military had close ties to General Sisi from his former post as head of military intelligence, were supporting the takeover as well. Western diplomats say that General Sisi and his circle appeared to be in heavy communication with Israeli colleagues, and the diplomats believed the Israelis were also undercutting the Western message by reassuring the Egyptians not to worry about American threats to cut off aid.

When Senator Rand Paul, Republican of Kentucky, proposed an amendment halting military aid to Egypt, the influential American Israel Public Affairs Committee sent a letter to senators on July 31 opposing it, saying it “could increase instability in Egypt and undermine important U.S. interests and negatively impact our Israeli ally.” Statements from influential lawmakers echoed the letter, and the Senate defeated the measure, 86 to 13, later that day."

http://mondoweiss.net/2013/08/why-is-th ... nians.html
Last edited by zlata on 19/08/2013 20:43, edited 1 time in total.
Abu Sakkar

#2105 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

The Salafi Nour Party (who supported the coup) condemns the MOI for deaths of Brotherhood detainees

http://www.jadaliyya.com/pages/index/13 ... rotherhood

prekasno šupci, više nemate ni glasača, ni aktivista. Zavšreni ste.
Abu Sakkar

#2106 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

Imam Poslanikove džamiji, Mohammed bin Nasser Alsuhaibani, drži hutbu protiv Sisija, i vojnog udara u Egripu, daje podršku MB-u.

vjerovatno i njegov zadnji govor i zadnji dan kao imama džamije.

Dakle, nema ujedinjenog "vehabijskog fronta" protiv MB-a. Daleko od toga... Osim muftije, i par poslušnika to je to.
HM 2011

#2107 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by HM 2011 »

Abu Sakkar wrote:Imam Poslanikove džamiji, Mohammed bin Nasser Alsuhaibani, drži hutbu protiv Sisija, i vojnog udara u Egripu, daje podršku MB-u.

vjerovatno i njegov zadnji govor i zadnji dan kao imama džamije.

Dakle, nema ujedinjenog "vehabijskog fronta" protiv MB-a. Daleko od toga... Osim muftije, i par poslušnika to je to.
Sumnjam da će mu iko zamjeriti zbog govora kakav god da je - usput ima li iko prijevod za nas što ne govorimo arapski ?

Malo je reći da smo nepismeni....
Co0l

#2109 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

zlata wrote:http://mondoweiss.net/2013/08/israelis- ... enies.html

"The Israelis, whose military had close ties to General Sisi from his former post as head of military intelligence, were supporting the takeover as well. Western diplomats say that General Sisi and his circle appeared to be in heavy communication with Israeli colleagues, and the diplomats believed the Israelis were also undercutting the Western message by reassuring the Egyptians not to worry about American threats to cut off aid.

When Senator Rand Paul, Republican of Kentucky, proposed an amendment halting military aid to Egypt, the influential American Israel Public Affairs Committee sent a letter to senators on July 31 opposing it, saying it “could increase instability in Egypt and undermine important U.S. interests and negatively impact our Israeli ally.” Statements from influential lawmakers echoed the letter, and the Senate defeated the measure, 86 to 13, later that day."

http://mondoweiss.net/2013/08/why-is-th ... nians.html
Osovina Tel Aviv-Rijad-Kairo.Taj rad :D
nOrMaLaC

#2110 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by nOrMaLaC »

Zamislite slijedeću situaciju:

Ljudi širom svijeta mjesecima posmatraju krizu u Siriji. A hajmo pokušati povezati događaje koje su zbili u Egiptu i Siriji.
U zadnje vrijeme je izražen sukob snaga Hezbollaha i "pobunjenika" U Siriji. Izraelci zadovoljno "trljaju" ruke jer im konačan rezultat nije bitan. Bitno je samo da obadvije strane nanesu što više žrtava jedni drugima.

Ne volim govoriti o raznoraznim teorijama zavjera, ali mislim da će u narednih 10 dana na Bliskom Istoku odigrati nekakva dramatična situacija. Svijet je danima okrenut situaciji u Egiptu. Egipat je davno u krizi. Uz rame mu je i Libanon, koji je po meni u većoj krizi nego Egipat.
Abu Sakkar

#2111 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

U pravu si. Hoće...
madner

#2112 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Puste zelje.
Abu Sakkar

#2113 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

madner wrote:Puste zelje.
Nije to želja, to je što kažu u Džibutiju educated guess. Ništa spekularno odmah, i vjerovatno duže od ovog roka, znaš ono ko valjak kad ga ućeifi dok asfaltira ulicu. E, tako.
sarajevoxxxx

#2114 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Co0l wrote:
- Upravo tako. Na liniji su još Amman, i svi zvaničnici iz tih gradova po jedno sto puta dnevno nazovu Vašington.

- Ovo sa sa Saudijom je vrhunac urnebesa. i sa svakom svojom novom zvaničnom izjavom diplomata iz Rijada, ista samo još više loži narod i u Egiptu i u Siriji.

- Sada već legendarne saudijske i emiratske milijarde koje su otišle vojnoj hunti, se slobodno mogu nazvati prekretnicom u arapskom proljeću.

- Osudit ću se i kazati da je taj momenat važniji čak i od pada Mursija.
Abu Sakkar

#2115 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

sarajevoxxxx wrote:
Co0l wrote:
- Upravo tako. Na liniji su još Amman, i svi zvaničnici iz tih gradova po jedno sto puta dnevno nazovu Vašington.

- Ovo sa sa Saudijom je vrhunac urnebesa. i sa svakom svojom novom zvaničnom izjavom diplomata iz Rijada, ista samo još više loži narod i u Egiptu i u Siriji.

- Sada već legendarne saudijske i emiratske milijarde koje su otišle vojnoj hunti, se slobodno mogu nazvati prekretnicom u arapskom proljeću.

- Osudit ću se i kazati da je taj momenat važniji čak i od pada Mursija.
:thumbup:

zaboravih i ovo podjeliti, a može taman se uklopiti i u ovo tvoju repliku

http://lynch.foreignpolicy.com/posts/20 ... over_egypt
Abu Sakkar

#2116 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

Saudi Sheikh Abd al-Aziz Tarefe : "what is happening in Egypt is a war against Islam"
Challenger__

#2117 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Co0l wrote: Osovina Tel Aviv-Rijad-Kairo.Taj rad :D
Ho,ho, ha,ha, hi,hi!

Kuler kao "CNN": usko kadrira sa ciljem da nam prikrije glavnu scenu da bi nam sugerisao krivi zaključak :-D !
Israel stays clear of Egyptian crisis, fearing Russian military’s return to a second border after Syria

Saudi Arabia and the United Arab Emirates – not Israel - are lobbying the West for support of the Egyptian military. Their campaign is orchestrated by Saudi Director of Intelligence Prince Bandar Bin Sultan - not an anonymous senior Israeli official as claimed by the New York Times, debkafile’s Middle East sources report.

The prince is wielding the Russian threat (Remember the Red Peril?) as his most potent weapon for pulling Washington and Brussels behind Egypt’s military chief Gen. Abdel-Fattah El-Sisi and away from recriminations for his deadly crackdown on the Muslim Brotherhood.

The veteran Saudi diplomat’s message is blunt: Failing a radical Western about-turn in favor of the Egyptian military, Cairo will turn to Moscow. In no time, Russian arms and military experts will again be swarming over Egypt, 41 years after they were thrown out by the late president Anwar Sadat in 1972. Therefore, if President Barack Obama yields to pressure and cuts off military aid to post-coup Cairo, America’s strategic partnership with this important Arab nation may go by the board.

The Israeli and Egyptian armies strictly limit their cooperation to counterterrorist action in Sinai against al Qaeda, Salafist and other terrorists threatening both countries and the Suez Canal international waterway. Even then, the IDF does not go beyond responding to Egyptian requests in cases of mutual security concern. Israel has absolutely no involvement in Gen. El-Sisi’s war on the Muslim Brotherhood.
Last Friday, Aug. 16, Putin convened his elite military and intelligence chiefs for an extraordinary meeting in the Kremlin to discuss the Saudi proposition. No decisions were reported - only a suggestive quote from Putin saying that the session was called to “discuss the situation in Egypt and take the necessary steps to the put Russian military facilities at the Egyptian military disposal.” He added that “Russia will arrange for joint military exercises with the Egyptian army.”
Both notions were left dangling without elaboration, a lure without a commitment. The New York Times of Sunday and Monday (Aug. 18-19) pushed an account of Israel’s diplomats suggesting they were fanning out across Western capitals to urge them to support Egyptian Defense Minister Gen. El-Sisi despite his suppression of the Muslim Brotherhood, with the argument: “At this point, it’s army or anarchy.”

This entire conception doesn’t hold water. From Israel’s perspective, the Bandar initiative if it takes off would lead to the undesirable consequence of a Russian military presence in Egypt as well as Syria. This would exacerbate an already fragile - if not perilous situation – closing in on Israel from the south as well as from the north.

ČITAV TEKST

Ukratko:

- pro-Sisijevi lobisti su KSA i UAE, sa Bandr bin Sultanom kao najagilnijim saudijskim kadrom.
- Oni su lobirali širom zapada plašeći ih povratkom Egipta u rusku interesnu sferu, kao prije 1972 godine.
- Izrael je posljednja zemlja na planeti koja želi da bude zatvorena ruskim prisustvom i sa sjevera (Sirija) i sa juga (Egipat), a saradnja sa Sisijem i Egiptom je samo korektna.

Plašeći svijet ruskom babarogom svi su prihvatili Sisijevu formulu - "bolje vojska nego haos" uz aneks - bolje S. Arabija i UAE nego Putin.
Challenger__

#2118 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

- Moj Kuleru, ovo što piše Debka sam pisao prije mjesec dana. General Sisi je samo iskoristio povoljnu međunarodnu situaciju da se 1. riješi nekompetentnog Bratstva, 2. da na strahu od Kremlja izvuče velike donacije sa Istoka, 3. stvori preduslove da se kandiduje na izborima za predsjednika i formalno dobije legitimitet.

Stvar je mnogo kompleksnija od ponuđenih, jednodimenzionalnih interpretacija koje si nam - usko kadrirajući - maliciozno ponudio.

:-D
Abu Sakkar

#2119 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

Čelendžeru bolan, kakva debka živ bio :-)

I usput, nabijem i Rusiju na kurac. Jednog dželata, zamjeniti drugim još brutalnijim. ... I njih čekaju inša'allah iznenađenja u Čečeniji uskoro :wink:

helem, kes end pojint da je ovo više od MB-a...

U zajedničkoj operaciji Izraela i Egipta, likvidirana su 3 člana jedne male grupe sa Sinaja koja je pokušala ispaliti neku raketu na Izrael kao odgovor na njihove operaciej u Gazi.

Ovo je zaista mala grupa, 20-30 ljudi max., uglavnom grupe kao ova se bavi krijumčarenjem oružja za Hamas i grupe u Gazi.
Na prijašnjim dženazama im je uglavnom bio babo, mama, brat i dedo...

Pogledajte ovu :

. http://jihadology.net/2013/08/11/new-vi ... -of-sinai/

Što znači, da sada imaju podršku cjele zajednice, svojih plemena...

Lakapo...
Challenger__

#2120 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Polako Amoninan, polako. Pokušavamo da skontamo kako jeste, a ne kako bi mi željeli da bude. Ovo nije PDF "ljubav" nego polit'ka i analit'ka, ba.

:wink:
Challenger__

#2121 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Šta ja želim? Želim da imam stan u Istanbulu i hotel na turskoj obali. To je moj wishful thinking. S druge strane, kada je u pitanju globalna politika, moje želje su nebitne. Onako je, kako je.

To je to.

Zato, polako, laganini.
Co0l

#2122 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Pa Chelli ako je Izrael posljednja zemlja na planeti koja bi htjela da je Egipat pod ruskim uticajem onda je i logicno da podrzavaju Sisija i njegove ubice,kao i sto rade.Isto kao i familija Saud.Dakle ipak osovina Tel Aviv-Rijad-Kairo postoji.
Jebi ga,jasno je meni da cinjenica da tebi mrski cionisti i Saudi podrzavaju u Egiptu one za koje navijas ruši tvoje zamisljene koncepcije o dvije strane,dobru i zlu i slicno,al sto to prije shvatis manje ces se razocarat ako nekad progledas ;)

P.S.De nek neko objasni Chelliju da je Debka,na koju se tako cesto poziva,kreacija izraelske obavjestajne zajednice sa ciljem dezinformisanja,ja nemam srca,previse mi je drag :-D
Challenger__

#2123 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

:gunjastajl:

Ma jeli?

:lol: :lol: :lol:

Poenta je da je kadar mnogo širi a da si ga ti suzio maksimalno.
Challenger__

#2124 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Da, ima tu još nešto što nije za ignorisati...

- Riječ je o latentnom antagonizmu između Jevreja u Izraelu i izraelske dijaspore, prije svega cionističkih lobista. Jedno je praviti šeme u Londonu i New Yorku, a nešto sasvim drugo živjeti to na svojoj koži. U tome je razlika između AIPAC-ove ljubavi prema MB i otvorenog animoziteta Benjamina Natanjahua i ekipe prema njima. U početku su se sa tim pomirili (kao i Saudijci), ali su sa Damaskom (vremenom) počeli da se distanciraju od nekih globalnih šema koje očigledno ne piju vode.

A sve u skladu sa onim što sam napisao o Damasku kao geopolitičkom žarištu i njegovim posljedicama.
Co0l

#2125 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Tako ti je to kod vas ljubitelja teorija zavjera-kadar vam nikad nije dovoljno sirok :)

Šalom i selam alejkum (moramo postovat nove saveznike :D )
Post Reply