Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
Disciplin A Kitschme
#2101 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
nema platežna moć veze s tim, raja je uzimala peći i kamine većinom na kredu, 7-8000 a plate 800-1000km dok vratiš rate, poplaćaš račune, kupiš nafaku ne ostane ništa za pelet, pa se onda uzima najjeftinije i najgore i tako useru sve!
- TDK-90
#2102 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa i kazem da je pelet dobar za one koji su dubljeg dzepa , a ne zele da se prljaju sa ugljem i drvimaDisciplin A Kitschme wrote:nema platežna moć veze s tim, raja je uzimala peći i kamine većinom na kredu, 7-8000 a plate 800-1000km dok vratiš rate, poplaćaš račune, kupiš nafaku ne ostane ništa za pelet, pa se onda uzima najjeftinije i najgore i tako useru sve!
-
isx
#2103 kvalitet i cijena peleta u BiH
Taj ćeif kad nema više čumura, smrada, pepela, cijepanja, slaganja i prevlačenja drvcadi je nešto neprocjenjivo.AstorH wrote:Citajuci unatrag 15ak stranica ja mislim da je neko vas dobro zaebo sa tim pecima i peletima drugari
Doduše raja će sada izvući pouku što se tiče nabavke peleta na vrijeme. Meni je još ostalo dvije tone.
- AstorH
#2104 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
More bit da je dobra stvar. Samo te cijene po toni mi zvuce toliko jezivo da se zapitam odakle vam toliko love jebote za tu piljevinu i jos da prezivite i odhranite obitelj. POnekad mi se cini da ove peci i ovu vrstu ogrjeva imaju samo imucniji. Jer kad vidim sa koji se ciframa gadjate ovdje po sezoni ja ne mogu da vjerujem kako izgurate zimu i odhranite obitelj skupa sa tim jbnim peletama.isx wrote:Taj ćeif kad nema više čumura, smrada, pepela, cijepanja, slaganja i prevlačenja drvcadi je nešto neprocjenjivo.AstorH wrote:Citajuci unatrag 15ak stranica ja mislim da je neko vas dobro zaebo sa tim pecima i peletima drugariSvako zadovoljstvo košta.
Doduše raja će sada izvući pouku što se tiče nabavke peleta na vrijeme. Meni je još ostalo dvije tone.
-
isx
#2105 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vjeruj da sam otprilike isto placao struje (TA pec) i drva, a grijao duplo manju kvadraturu.
-
Disciplin A Kitschme
#2106 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ćumur i drva su ZLO ali opet većina nema izbora, međutim kuća/stan koji nema izolacije je još veće ZLO, džaba ti grijanje kada se toplina odlije, ja se grijem na klime imam dobru izolaciju dok kod komšije čim isključi klimu odmah se soba zaledi e to je izolacija, a struje mu došlo 400 maraka ispada da je trošio 100 kilovata dnevno, izolacija zakon!AstorH wrote:More bit da je dobra stvar. Samo te cijene po toni mi zvuce toliko jezivo da se zapitam odakle vam toliko love jebote za tu piljevinu i jos da prezivite i odhranite obitelj. POnekad mi se cini da ove peci i ovu vrstu ogrjeva imaju samo imucniji. Jer kad vidim sa koji se ciframa gadjate ovdje po sezoni ja ne mogu da vjerujem kako izgurate zimu i odhranite obitelj skupa sa tim jbnim peletama.isx wrote:Taj ćeif kad nema više čumura, smrada, pepela, cijepanja, slaganja i prevlačenja drvcadi je nešto neprocjenjivo.AstorH wrote:Citajuci unatrag 15ak stranica ja mislim da je neko vas dobro zaebo sa tim pecima i peletima drugariSvako zadovoljstvo košta.
- AstorH
#2107 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jes' nema govora. Izolacija je mama.
-
Armin2013
#2108 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa ništa drug eto prilike za bizins.delllboy79 wrote:Armin2013 wrote:Pa naruči po toj cijeni.golfiista wrote:http://teplo.stefa.com.ua/wholesale-bri ... Gwodtq0JGg
eto 70 EUR tona peleta. toliko o cijenama.
To je realna cijena .
Ako proizvodjaci u Ukrajini mogu proizvesti pelet i prodavati po ovoj cijeni i jos imati zaradu zasto nasi nemaju ovu cijenu.
Odgovor je jedan jer hoce da se obogate preko noci .
Znaci imaju duplu zaradu .
Lp,
-
Kondenzator
#2109 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Termostat za centrometalov kotao na pelet?
Ima li neko? Kako rade termostati jel kontrolisu pumpu ili kotao?
Planiram ugradit bezicni ne znam hoce li me signal zezat.
Svaki savjet je dobro dosao.
-
peletiisamopelet
#2110 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Termostat mozes povezati i na kotao i na pumpu, zavisi sta hoces, koji god salus termostat da uzmes neces pogrijesiti. Svi malo bolji termostati rade kroz dva zida i jednu armiranu plocu,naravno ima i jacih i slabijih.Kondenzator wrote:Termostat za centrometalov kotao na pelet?
Послато са LG-D290 уз помоћ Тапатока
-
isx
#2111 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Moj salus radi kroz dvije ploce i 3-4 zida bez problema. 
- Banksy
#2112 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Dugme, Tito.isx wrote:Taj ćeif kad nema više čumura, smrada, pepela, cijepanja, slaganja i prevlačenja drvcadi je nešto neprocjenjivo.AstorH wrote:Citajuci unatrag 15ak stranica ja mislim da je neko vas dobro zaebo sa tim pecima i peletima drugariSvako zadovoljstvo košta.
Ima na HIFA-i peleta Šišarka, Hrvatska, vreća oko 7KM, ali toliko je i u Hrvatskoj...
-
Kondenzator
#2113 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zovem 5 ovlastenih servisera niko ne ugradjuje termostat. U kemoprom prodaju bas termostat za centrometalov kotao al ne vrse ugradnjupeletiisamopelet wrote:Termostat mozes povezati i na kotao i na pumpu, zavisi sta hoces, koji god salus termostat da uzmes neces pogrijesiti. Svi malo bolji termostati rade kroz dva zida i jednu armiranu plocu,naravno ima i jacih i slabijih.Kondenzator wrote:Termostat za centrometalov kotao na pelet?
-
peletiisamopelet
#2114 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne mora biti centrometal termostat, moze bilo koji On/Off termostat, bio to zicani ili bezicni.
-
Nadzorna_ploca
#2115 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Lijepi pelet i lijepih 5 tona kupljenih u maju. 
-
almirkoba
#2116 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
po meni samo losu poruku salju sa tim cijenama. za 2 mjeseca se plakati i moliti za 250.
-
peletiisamopelet
#2117 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod tih sto su digli ove godine ne treba ni kupiti. Spustice oni i na 200km kad im stane prodaja
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#2118 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Obzirom da je domaća potražnja uduplana u zadnjoj sezoni o 200KM/toni možemo samo da sanjamo . Realno je da cijena ne padne ispod 280 KM ni u junu.
-
armin_jocker
#2119 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nije moRe biti nego je dobra stvar, bar meni. Pokusacu ti objasniti u par recenica. Grijem 2 sprata kuce, ukupno cca 120 m2, potrosnja peleta je prethodne dvije sezone bila 3,5 do 4 tone po sezoni. Ako uzmem u obzir da sam prve dvije sezone placao 260 KM po toni pelet s prevozom i i ove godine 280 po toni s prevozom, prosjecan novac ulozen u grijanje po sezoni je oko 1060 KM. Grijna sezona pocinje u oktobru i traje ovisno od vremenskih uslova najmanje do aprila to je najmanje 7 mjeseci grijanja ( 1060 KM / 7 mjeseci = 151 KM mjesecno, za 2 stana po cca 60 m2 sto ce reci oko 75 KM mjesecno po spratu kuce. Racunaj i to da preko kombinovanog bojlera svakodnevno u zimskom periodu imam zoplu vodu pa je i tu usteda na racunima za struju.AstorH wrote:More bit da je dobra stvar. Samo te cijene po toni mi zvuce toliko jezivo da se zapitam odakle vam toliko love jebote za tu piljevinu i jos da prezivite i odhranite obitelj. POnekad mi se cini da ove peci i ovu vrstu ogrjeva imaju samo imucniji. Jer kad vidim sa koji se ciframa gadjate ovdje po sezoni ja ne mogu da vjerujem kako izgurate zimu i odhranite obitelj skupa sa tim jbnim peletama.isx wrote:Taj ćeif kad nema više čumura, smrada, pepela, cijepanja, slaganja i prevlačenja drvcadi je nešto neprocjenjivo.AstorH wrote:Citajuci unatrag 15ak stranica ja mislim da je neko vas dobro zaebo sa tim pecima i peletima drugariSvako zadovoljstvo košta.
Zajebano je kad nemas odmah da kupis dovoljne kolicine za sezonu pa u ovakvim situacijama proizvodjaci i distributeri te ucjenjuju.
-
krogans
#2120 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Meni je problem smještaj peleta jbg maksimalno mogu oko 2t a za sezonu sa ovakvim minusima ukupno če mi trebati oko 4.5 t do 5t jbgarmin_jocker wrote:Nije moRe biti nego je dobra stvar, bar meni. Pokusacu ti objasniti u par recenica. Grijem 2 sprata kuce, ukupno cca 120 m2, potrosnja peleta je prethodne dvije sezone bila 3,5 do 4 tone po sezoni. Ako uzmem u obzir da sam prve dvije sezone placao 260 KM po toni pelet s prevozom i i ove godine 280 po toni s prevozom, prosjecan novac ulozen u grijanje po sezoni je oko 1060 KM. Grijna sezona pocinje u oktobru i traje ovisno od vremenskih uslova najmanje do aprila to je najmanje 7 mjeseci grijanja ( 1060 KM / 7 mjeseci = 151 KM mjesecno, za 2 stana po cca 60 m2 sto ce reci oko 75 KM mjesecno po spratu kuce. Racunaj i to da preko kombinovanog bojlera svakodnevno u zimskom periodu imam zoplu vodu pa je i tu usteda na racunima za struju.AstorH wrote:More bit da je dobra stvar. Samo te cijene po toni mi zvuce toliko jezivo da se zapitam odakle vam toliko love jebote za tu piljevinu i jos da prezivite i odhranite obitelj. POnekad mi se cini da ove peci i ovu vrstu ogrjeva imaju samo imucniji. Jer kad vidim sa koji se ciframa gadjate ovdje po sezoni ja ne mogu da vjerujem kako izgurate zimu i odhranite obitelj skupa sa tim jbnim peletama.isx wrote: Taj ćeif kad nema više čumura, smrada, pepela, cijepanja, slaganja i prevlačenja drvcadi je nešto neprocjenjivo.Svako zadovoljstvo košta.
Zajebano je kad nemas odmah da kupis dovoljne kolicine za sezonu pa u ovakvim situacijama proizvodjaci i distributeri te ucjenjuju.
send with Xperia
- golfiista
#2121 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nije realno. Ako je potražnja uduplana ( ovo je proizvoljan podatak, jer zvaničnih podataka o potražnji nema ), sigurno je da je i proizvodnja povećana, kao i broj proizvođača, tako da će peleta u aprilu i maju biti po 220 KM, baš kao i prethodnih godina.maks_rs wrote:Obzirom da je domaća potražnja uduplana u zadnjoj sezoni o 200KM/toni možemo samo da sanjamo . Realno je da cijena ne padne ispod 280 KM ni u junu.
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#2122 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@golfiista
Iz tvoje tastature u božje uši , ali teško će biti tako . Novih proizvođača nema ( bar ja nisam čuo ) a postojeći su već na maksimumu sa proizvodnjom i sirovinom.
Iz tvoje tastature u božje uši , ali teško će biti tako . Novih proizvođača nema ( bar ja nisam čuo ) a postojeći su već na maksimumu sa proizvodnjom i sirovinom.
-
Nadzorna_ploca
#2123 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Evo vec cetvrta godina a nikad nisam platio tonu sa prevozom preko 300 maraka. Ne treba ni dramiti sad.
-
saimidin
#2124 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
da je skupo preko 300KM/t jest, ali neko ko je kupio u ljeto mogo je naci i po 220KM/t, mozda malo losijeg kvaliteta.
ja sam nabavio od lokalnog malog proizvodjaca po 250 KM/t u junu, ima sljake u gorioniku, svaki dan ocistim za 1 minut.
ali razlika izmedju drva i uglja i ovoga je ogromna, jer kad radis na poslu i moras odlagati vatru cijepati, cesto loziti...
e sad ko je uveo pelet, treba napraviti i skladiste, kupit u ljeto i biti rahat.
mislim da ce cijena u ljeto opet pasti, jer dosta vecih proizvodjaca nije preko ljeta radilo punim kapacitetom,
prosle godine su imali prevelike zalihe i nisu mogli prodati. ovaj put ce vjerovatno htjeti da naprave vece zalihe.
ali kod nas ljudi ko cvrcak, cijelo ljeto pametuju, sad kukaju nema peleta, prvi komsija na primjer.
ja sam nabavio od lokalnog malog proizvodjaca po 250 KM/t u junu, ima sljake u gorioniku, svaki dan ocistim za 1 minut.
ali razlika izmedju drva i uglja i ovoga je ogromna, jer kad radis na poslu i moras odlagati vatru cijepati, cesto loziti...
e sad ko je uveo pelet, treba napraviti i skladiste, kupit u ljeto i biti rahat.
mislim da ce cijena u ljeto opet pasti, jer dosta vecih proizvodjaca nije preko ljeta radilo punim kapacitetom,
prosle godine su imali prevelike zalihe i nisu mogli prodati. ovaj put ce vjerovatno htjeti da naprave vece zalihe.
ali kod nas ljudi ko cvrcak, cijelo ljeto pametuju, sad kukaju nema peleta, prvi komsija na primjer.
- shlauf
#2125 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
30.12.2016. godine uplatio 2 palete po 1050 kg peleta FEKRY. To sam platio 525,00 KM bez prevoza i prevoz 30,oo KM po paleti. Danas dobio, vozač istovario u garažu sa paletarom.