SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Naslovnica

#2101 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Naslovnica »

Prvi Maj - Sarajevo
racionalista

#2102 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by racionalista »

proleterska prava :D
Naslovnica

#2103 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Naslovnica »

racionalista wrote:proleterska prava :D
Bolja od svake današnje. :)
uglavnomja

#2104 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by uglavnomja »

i mi smo isli u jasenovac, ali u 8. razredu :-)

nego koja je ovo skola u pitanju :? sto se digla frka
Logovan

#2105 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Logovan »

alibegoa wrote:Ja sam u muzej vodio svoju dvojicu od 8 i 5 godina, neka vide sta se desavalo i sa kim zive. Neka vide one slike ucionice gdje su uciteljica i djeca njihovih godina izginula. Neka vide tablu kao svoju i teke kao svoje poprskane krvlju i neka znaju da te djece vise nema i ko ih je mucki pobio. I nemaju more ali znaju sta trebaju da znaju. A to treba da zna i ta devetogodisnja Srpska djevojcica, nikakvu laz tamo nije vidjela. Njemacka djeca idu i po Ausvicu.
I nisam znao za ovu postavku u muzeju dok se mali nije vratio iz muzeja i rekao gdje je bio i sta je vidio, a isli su sa vrticem. Neka su isli i odmah sam poveo i malog i starijeg ponovo da obidjemo i da im ja malo rastumacim.
:shock: :shock:
Ukratko rečeno ti nisi dobar, al' nikako.
Bodkin

#2106 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Bodkin »

strong69 wrote:I ja licno mislim da je za djecu od 9 godina prerano da posjecuju ovakve muzeje.

Medutim, ono sto je meni indikativno i uvredljivo je da je ta "ojadjena" povratnicka porodica pozvala RTRS, TV BN i druge medije iz RS da im pokaze kako je nemoguce zivjeti u Sarajevu. Sto nije pozvala lokalne medije, vijece roditelja... Kao da djeca Muslimani i Hrvati ne prezivljavaju iste traume kada pogledaju takve slike i cuju price o stradanju vrsnjaka za vrijeme rata???
bili na radiju, zvali evropsku komisiju ili koga vec i neke druge federalne medije.napisao je sve forumas @didzej na drugoj temi. ovo je doslo na kraju
drugi_profil

#2107 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by drugi_profil »

Ovo trovanje mozgova i stvaranje trauma i besmislene mrznje kod djece je normalna stvar u cijeloj BiH.
Dok su mi djeca bila u osnovnoj skoli imao sam sukob sa direktorom koji je htio dati neopravdan dan zato sto mi mladja nije isla u Srebrenicu.
Isla je starija godinu prije i vratila se istraumirana.
Neka objasni neki pedagog, psiholog, sto to djeci treba i sta to djeci uradi?!
To je zlostavljanje! U SFRJ se na te stvari pazilo i djeci je istina o zlocinima iz WWII servirana prilagodjena uzrastu u kojem je dobijaju. Ovo sad sto se namontiralo na direktorska mjesta u OS je sve go papak i sumar. Polupismen, nekompetentan, ali podoban.
fixer

#2108 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by fixer »

Zasto su ga uhapsili i zasto je proveo noc u pritvoru?
Naslovnica

#2109 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Naslovnica »

Ja samo kažem - treba bježati odavde, ako ništa, skloniti djecu negdje u inostranstvo jer ovdje im sa nama ovakvima hajra nema.
A naša djeca zaslužuju mnogo bolje.
drugi_profil

#2110 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by drugi_profil »

Naslovnica wrote:Ja samo kažem - treba bježati odavde, ako ništa, skloniti djecu negdje u inostranstvo jer ovdje im sa nama ovakvima hajra nema.
A naša djeca zaslužuju mnogo bolje.
Ma necu da bjezim, nego im se svima treba na*ebat matere.
Prije ili kasnije, doci ce i do toga.
MedenoSrce

#2111 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by MedenoSrce »

Kastanienallee wrote: Vec napisah, djeca koja se izlazu takvim odgojno-pedagoskim metodama zasluzuju i da im se objasni kako nastaju djeca i da za radjanje djece nije nuzno imati mozak, emocije ni ikakav sistem vrijednosti.
Image
Edin H.

#2112 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Edin H. »

drugi_profil wrote:Ovo trovanje mozgova i stvaranje trauma i besmislene mrznje kod djece je normalna stvar u cijeloj BiH.
Dok su mi djeca bila u osnovnoj skoli imao sam sukob sa direktorom koji je htio dati neopravdan dan zato sto mi mladja nije isla u Srebrenicu.
To je zlostavljanje! U SFRJ se na te stvari pazilo i djeci je istina o zlocinima iz WWII servirana prilagodjena uzrastu u kojem je dobijaju. Ovo sad sto se namontiralo na direktorska mjesta u OS je sve go papak i sumar. Polupismen, nekompetentan, ali podoban.
Jedan od bitnijih raloga koji su doprinjeli ratu u BiH je skoro pa obicaj da Srbi djeci od ranih dana pricaju o Turcima, Kosovskom boju, zulumu itd...te tako djeci od malih nogu razvijaju mrznju.
Kod nas su valjda odlucili da tu ulogu prebace na skole.
Istorija ovih prostora je duga, teska i kopleksna i pricanje o tome ni na koji nacin ne moze imati pozitivan efekat na ravoj djecije psihe, osim ako nije cilj da u buducnosti stvoris nove ratnike.
MedenoSrce

#2113 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by MedenoSrce »

Edin H. wrote:cilj da u buducnosti stvoris nove ratnike.
ratnici su se stvarali nekada sada je to topovsko meso
sheilak

#2114 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by sheilak »

drugi_profil wrote:Ovo trovanje mozgova i stvaranje trauma i besmislene mrznje kod djece je normalna stvar u cijeloj BiH.
Apsolutno se slažem sa tvojim postom, osim u jednom: U SFRJ se postupalo jednako kao i sada, zapravo je to tamo bio čitav jedan vrlo proračunat sistem, a bojim se reći s kojom svrhom. Primjerice, vodjenje djece, mladje od 14 godina u posjetu konc.logorima Stara Gradiška, Jasenovac, uz obavezno pokazivanje stratišta, sprava za mučenje i naravno, slika, posjete primjerima hrabre partizanske borbe (za koju ne sumnjam da je bila hrabra) kao što je Petrova gora, srušeni most na Neretvi, Kozara (pri čemu se nije propuštalo spomenuti ustaški pokolj na brdu Lisini), filmovi poput Igmanskog marša, Neretve i Boška Buhe kao zadaća o kojoj se trebalo napisati i sastav, spominjanje mrtve djece u Jasenovcu i naglašavanja paralele izmedju njih i djece koja su to dolazila gledati, čitanje Jame I.G. Kovačića, etc. Naravno, (skoro) nikada se u toku svih tih pohoda i sletova nije zaboravilo odapeti kakvu otrovnu strijelu prema jednom ili dva naroda, poput demoniziranja svećenika i časnih sestara ili spominjanja handžar divizije, opetovano. Dakle, aspsurdno je tvrditi da se u SFRJ nije koristio efekat i šok u edukativne i ideološke svrhe, već od ranog djetinjstva. Naš je problem što smo mi (ovdje mislim na BiH kao društvo/državu & njene načine razmišljanja i djelovanja) još uvijek totalno pogubljeni, nedovoljno slobodni od ideološki (komunstički, socijalistički, nacionalistički + patetika patriotizma)) motiviranih formi razmišljanja i nedovoljno slobodni da nadjemo vlastite.
MedenoSrce wrote:
Edin H. wrote:cilj da u buducnosti stvoris nove ratnike.
ratnici su se stvarali nekada sada je to topovsko meso
Tačno.
Naslovnica

#2115 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Naslovnica »

alibegoa wrote:Ja sam u muzej vodio svoju dvojicu od 8 i 5 godina, neka vide sta se desavalo i sa kim zive. Neka vide one slike ucionice gdje su uciteljica i djeca njihovih godina izginula. Neka vide tablu kao svoju i teke kao svoje poprskane krvlju i neka znaju da te djece vise nema i ko ih je mucki pobio. I nemaju more ali znaju sta trebaju da znaju. A to treba da zna i ta devetogodisnja Srpska djevojcica, nikakvu laz tamo nije vidjela. Njemacka djeca idu i po Ausvicu.
I nisam znao za ovu postavku u muzeju dok se mali nije vratio iz muzeja i rekao gdje je bio i sta je vidio, a isli su sa vrticem. Neka su isli i odmah sam poveo i malog i starijeg ponovo da obidjemo i da im ja malo rastumacim.
I šta kažeš djeci, ko je sve to učinio?
Srbi?
insomnia78

#2116 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by insomnia78 »

Naslovnica wrote:
Srbi?
Ma jok, NATO i Jevropa

s' moje sokocalo
kokuz_sa

#2117 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by kokuz_sa »

Naslovnica wrote:
Srbi?
to su uradili četnici, e sada
jedina mana u svemu tome da su svi četnici bili srbi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2118 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Velkoski »

insomnia78 wrote:
Naslovnica wrote:
Srbi?
Ma jok, NATO i Jevropa

s' moje sokocalo
ne nego smo sami sebe gađali.

:run:
sheilak

#2119 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by sheilak »

kokuz_sa wrote:[to su uradili četnici, e sada
jedina mana u svemu tome da su svi četnici bili srbi.
veliki je problem što neki misle i obratno. :wink:
Naslovnica

#2120 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Naslovnica »

insomnia78 wrote:
Naslovnica wrote:
Srbi?
Ma jok, NATO i Jevropa

s' moje sokocalo
Ja upitah @alibegoa.
Elem, kako onda djeci objasniti da ono dijete koje ide sa njim u obdanište ili školu, i koje nije Bošnjak (recimo da je "srpska djevojčica" - da to dijete nije krivo za ovo gore?!
Meni je sve ovo pomalo bolesno, a vi uzmite kako hoćete.
smijesni_ste

#2121 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by smijesni_ste »

Naslovnica wrote: Ja upitah @alibegoa.
Elem, kako onda djeci objasniti da ono dijete koje ide sa njim u obdanište ili školu, i koje nije Bošnjak (recimo da je "srpska djevojčica" - da to dijete nije krivo za ovo gore?!
Misliš da će im objasniti to? I da će im uopšte pasti na pamet tvoje razmišljanje? Ne budi naivan...
zipoo

#2122 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zipoo »

Ne znam kako roditelji puste djecu ili to skola nikako ne trazi dopustenje od roditelja ? :?
Nas kad su u osnovnoj vodili u neke obilaske trazilo se dopustenje roditelja
dječak sa šibicama

#2123 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by dječak sa šibicama »

Tako to ide kad se za direktore skola postavljaju strancki jurisnici i jastrebovi koji sa pedagogijom blage veze nemaju.
Naslovnica

#2124 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Naslovnica »

smijesni_ste wrote:
Naslovnica wrote: Ja upitah @alibegoa.
Misliš da će im objasniti to? I da će im uopšte pasti na pamet tvoje razmišljanje? Ne budi naivan...
Nisam naivan, znam o čemu govorim.
Samo da čujem šta imaju da kažu na ovo što upitah.
Izgleda, ne baš nešto pametno.
Mislim da je ionako vrijeme da se prestane "zachatavati" tema. :)
nicaze_072

#2125 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by nicaze_072 »

Kad na tv-u ide malo krvaviji film ide upozorenje o tome da nije prikladan za djecu i maloljetnike. Film je dakle fikcija, a mi svoju djecu posaljemo da gledaju realni horor nad njihovim vrsnjacima. Nema sta, vrhunac pameti...
Locked