SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
-
Naslovnica
#2101 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Prvi Maj - Sarajevo
-
racionalista
#2102 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
proleterska prava 
-
Naslovnica
#2103 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Bolja od svake današnje.racionalista wrote:proleterska prava
- uglavnomja
#2104 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
i mi smo isli u jasenovac, ali u 8. razredu
nego koja je ovo skola u pitanju
sto se digla frka
nego koja je ovo skola u pitanju
- Logovan
#2105 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
alibegoa wrote:Ja sam u muzej vodio svoju dvojicu od 8 i 5 godina, neka vide sta se desavalo i sa kim zive. Neka vide one slike ucionice gdje su uciteljica i djeca njihovih godina izginula. Neka vide tablu kao svoju i teke kao svoje poprskane krvlju i neka znaju da te djece vise nema i ko ih je mucki pobio. I nemaju more ali znaju sta trebaju da znaju. A to treba da zna i ta devetogodisnja Srpska djevojcica, nikakvu laz tamo nije vidjela. Njemacka djeca idu i po Ausvicu.
I nisam znao za ovu postavku u muzeju dok se mali nije vratio iz muzeja i rekao gdje je bio i sta je vidio, a isli su sa vrticem. Neka su isli i odmah sam poveo i malog i starijeg ponovo da obidjemo i da im ja malo rastumacim.
Ukratko rečeno ti nisi dobar, al' nikako.
-
Bodkin
#2106 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
bili na radiju, zvali evropsku komisiju ili koga vec i neke druge federalne medije.napisao je sve forumas @didzej na drugoj temi. ovo je doslo na krajustrong69 wrote:I ja licno mislim da je za djecu od 9 godina prerano da posjecuju ovakve muzeje.
Medutim, ono sto je meni indikativno i uvredljivo je da je ta "ojadjena" povratnicka porodica pozvala RTRS, TV BN i druge medije iz RS da im pokaze kako je nemoguce zivjeti u Sarajevu. Sto nije pozvala lokalne medije, vijece roditelja... Kao da djeca Muslimani i Hrvati ne prezivljavaju iste traume kada pogledaju takve slike i cuju price o stradanju vrsnjaka za vrijeme rata???
-
drugi_profil
#2107 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ovo trovanje mozgova i stvaranje trauma i besmislene mrznje kod djece je normalna stvar u cijeloj BiH.
Dok su mi djeca bila u osnovnoj skoli imao sam sukob sa direktorom koji je htio dati neopravdan dan zato sto mi mladja nije isla u Srebrenicu.
Isla je starija godinu prije i vratila se istraumirana.
Neka objasni neki pedagog, psiholog, sto to djeci treba i sta to djeci uradi?!
To je zlostavljanje! U SFRJ se na te stvari pazilo i djeci je istina o zlocinima iz WWII servirana prilagodjena uzrastu u kojem je dobijaju. Ovo sad sto se namontiralo na direktorska mjesta u OS je sve go papak i sumar. Polupismen, nekompetentan, ali podoban.
Dok su mi djeca bila u osnovnoj skoli imao sam sukob sa direktorom koji je htio dati neopravdan dan zato sto mi mladja nije isla u Srebrenicu.
To je zlostavljanje! U SFRJ se na te stvari pazilo i djeci je istina o zlocinima iz WWII servirana prilagodjena uzrastu u kojem je dobijaju. Ovo sad sto se namontiralo na direktorska mjesta u OS je sve go papak i sumar. Polupismen, nekompetentan, ali podoban.
-
fixer
#2108 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Zasto su ga uhapsili i zasto je proveo noc u pritvoru?
-
Naslovnica
#2109 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ja samo kažem - treba bježati odavde, ako ništa, skloniti djecu negdje u inostranstvo jer ovdje im sa nama ovakvima hajra nema.
A naša djeca zaslužuju mnogo bolje.
-
drugi_profil
#2110 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ma necu da bjezim, nego im se svima treba na*ebat matere.Naslovnica wrote:Ja samo kažem - treba bježati odavde, ako ništa, skloniti djecu negdje u inostranstvo jer ovdje im sa nama ovakvima hajra nema.
Prije ili kasnije, doci ce i do toga.
- MedenoSrce
#2111 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Kastanienallee wrote: Vec napisah, djeca koja se izlazu takvim odgojno-pedagoskim metodama zasluzuju i da im se objasni kako nastaju djeca i da za radjanje djece nije nuzno imati mozak, emocije ni ikakav sistem vrijednosti.

- Edin H.
#2112 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Jedan od bitnijih raloga koji su doprinjeli ratu u BiH je skoro pa obicaj da Srbi djeci od ranih dana pricaju o Turcima, Kosovskom boju, zulumu itd...te tako djeci od malih nogu razvijaju mrznju.drugi_profil wrote:Ovo trovanje mozgova i stvaranje trauma i besmislene mrznje kod djece je normalna stvar u cijeloj BiH.
Kod nas su valjda odlucili da tu ulogu prebace na skole.
Istorija ovih prostora je duga, teska i kopleksna i pricanje o tome ni na koji nacin ne moze imati pozitivan efekat na ravoj djecije psihe, osim ako nije cilj da u buducnosti stvoris nove ratnike.
- MedenoSrce
#2113 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
ratnici su se stvarali nekada sada je to topovsko mesoEdin H. wrote:cilj da u buducnosti stvoris nove ratnike.
- sheilak
#2114 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Apsolutno se slažem sa tvojim postom, osim u jednom: U SFRJ se postupalo jednako kao i sada, zapravo je to tamo bio čitav jedan vrlo proračunat sistem, a bojim se reći s kojom svrhom. Primjerice, vodjenje djece, mladje od 14 godina u posjetu konc.logorima Stara Gradiška, Jasenovac, uz obavezno pokazivanje stratišta, sprava za mučenje i naravno, slika, posjete primjerima hrabre partizanske borbe (za koju ne sumnjam da je bila hrabra) kao što je Petrova gora, srušeni most na Neretvi, Kozara (pri čemu se nije propuštalo spomenuti ustaški pokolj na brdu Lisini), filmovi poput Igmanskog marša, Neretve i Boška Buhe kao zadaća o kojoj se trebalo napisati i sastav, spominjanje mrtve djece u Jasenovcu i naglašavanja paralele izmedju njih i djece koja su to dolazila gledati, čitanje Jame I.G. Kovačića, etc. Naravno, (skoro) nikada se u toku svih tih pohoda i sletova nije zaboravilo odapeti kakvu otrovnu strijelu prema jednom ili dva naroda, poput demoniziranja svećenika i časnih sestara ili spominjanja handžar divizije, opetovano. Dakle, aspsurdno je tvrditi da se u SFRJ nije koristio efekat i šok u edukativne i ideološke svrhe, već od ranog djetinjstva. Naš je problem što smo mi (ovdje mislim na BiH kao društvo/državu & njene načine razmišljanja i djelovanja) još uvijek totalno pogubljeni, nedovoljno slobodni od ideološki (komunstički, socijalistički, nacionalistički + patetika patriotizma)) motiviranih formi razmišljanja i nedovoljno slobodni da nadjemo vlastite.drugi_profil wrote:Ovo trovanje mozgova i stvaranje trauma i besmislene mrznje kod djece je normalna stvar u cijeloj BiH.
Tačno.MedenoSrce wrote:ratnici su se stvarali nekada sada je to topovsko mesoEdin H. wrote:cilj da u buducnosti stvoris nove ratnike.
-
Naslovnica
#2115 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
I šta kažeš djeci, ko je sve to učinio?alibegoa wrote:Ja sam u muzej vodio svoju dvojicu od 8 i 5 godina, neka vide sta se desavalo i sa kim zive. Neka vide one slike ucionice gdje su uciteljica i djeca njihovih godina izginula. Neka vide tablu kao svoju i teke kao svoje poprskane krvlju i neka znaju da te djece vise nema i ko ih je mucki pobio. I nemaju more ali znaju sta trebaju da znaju. A to treba da zna i ta devetogodisnja Srpska djevojcica, nikakvu laz tamo nije vidjela. Njemacka djeca idu i po Ausvicu.
I nisam znao za ovu postavku u muzeju dok se mali nije vratio iz muzeja i rekao gdje je bio i sta je vidio, a isli su sa vrticem. Neka su isli i odmah sam poveo i malog i starijeg ponovo da obidjemo i da im ja malo rastumacim.
Srbi?
- insomnia78
#2116 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ma jok, NATO i JevropaNaslovnica wrote:I šta kažeš djeci, ko je sve to učinio?alibegoa wrote:Ja sam u muzej vodio svoju dvojicu od 8 i 5 godina, neka vide sta se desavalo i sa kim zive. Neka vide one slike ucionice gdje su uciteljica i djeca njihovih godina izginula. Neka vide tablu kao svoju i teke kao svoje poprskane krvlju i neka znaju da te djece vise nema i ko ih je mucki pobio. I nemaju more ali znaju sta trebaju da znaju. A to treba da zna i ta devetogodisnja Srpska djevojcica, nikakvu laz tamo nije vidjela. Njemacka djeca idu i po Ausvicu.
Srbi?
s' moje sokocalo
- kokuz_sa
#2117 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
to su uradili četnici, e sadaNaslovnica wrote:I šta kažeš djeci, ko je sve to učinio?alibegoa wrote:Ja sam u muzej vodio svoju dvojicu od 8 i 5 godina, neka vide sta se desavalo i sa kim zive. Neka vide one slike ucionice gdje su uciteljica i djeca njihovih godina izginula. Neka vide tablu kao svoju i teke kao svoje poprskane krvlju i neka znaju da te djece vise nema i ko ih je mucki pobio. I nemaju more ali znaju sta trebaju da znaju. A to treba da zna i ta devetogodisnja Srpska djevojcica, nikakvu laz tamo nije vidjela. Njemacka djeca idu i po Ausvicu.
Srbi?
jedina mana u svemu tome da su svi četnici bili srbi.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2118 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
ne nego smo sami sebe gađali.insomnia78 wrote:Ma jok, NATO i JevropaNaslovnica wrote:I šta kažeš djeci, ko je sve to učinio?alibegoa wrote:Ja sam u muzej vodio svoju dvojicu od 8 i 5 godina, neka vide sta se desavalo i sa kim zive. Neka vide one slike ucionice gdje su uciteljica i djeca njihovih godina izginula. Neka vide tablu kao svoju i teke kao svoje poprskane krvlju i neka znaju da te djece vise nema i ko ih je mucki pobio. I nemaju more ali znaju sta trebaju da znaju. A to treba da zna i ta devetogodisnja Srpska djevojcica, nikakvu laz tamo nije vidjela. Njemacka djeca idu i po Ausvicu.
Srbi?
s' moje sokocalo
- sheilak
#2119 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
veliki je problem što neki misle i obratno.kokuz_sa wrote:[to su uradili četnici, e sada
jedina mana u svemu tome da su svi četnici bili srbi.
-
Naslovnica
#2120 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ja upitah @alibegoa.insomnia78 wrote:Ma jok, NATO i JevropaNaslovnica wrote:I šta kažeš djeci, ko je sve to učinio?alibegoa wrote:Ja sam u muzej vodio svoju dvojicu od 8 i 5 godina, neka vide sta se desavalo i sa kim zive. Neka vide one slike ucionice gdje su uciteljica i djeca njihovih godina izginula. Neka vide tablu kao svoju i teke kao svoje poprskane krvlju i neka znaju da te djece vise nema i ko ih je mucki pobio. I nemaju more ali znaju sta trebaju da znaju. A to treba da zna i ta devetogodisnja Srpska djevojcica, nikakvu laz tamo nije vidjela. Njemacka djeca idu i po Ausvicu.
Srbi?
s' moje sokocalo
Elem, kako onda djeci objasniti da ono dijete koje ide sa njim u obdanište ili školu, i koje nije Bošnjak (recimo da je "srpska djevojčica" - da to dijete nije krivo za ovo gore?!
Meni je sve ovo pomalo bolesno, a vi uzmite kako hoćete.
-
smijesni_ste
#2121 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Misliš da će im objasniti to? I da će im uopšte pasti na pamet tvoje razmišljanje? Ne budi naivan...Naslovnica wrote: Ja upitah @alibegoa.
Elem, kako onda djeci objasniti da ono dijete koje ide sa njim u obdanište ili školu, i koje nije Bošnjak (recimo da je "srpska djevojčica" - da to dijete nije krivo za ovo gore?!
-
zipoo
#2122 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ne znam kako roditelji puste djecu ili to skola nikako ne trazi dopustenje od roditelja ? 
Nas kad su u osnovnoj vodili u neke obilaske trazilo se dopustenje roditelja
Nas kad su u osnovnoj vodili u neke obilaske trazilo se dopustenje roditelja
- dječak sa šibicama
#2123 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Tako to ide kad se za direktore skola postavljaju strancki jurisnici i jastrebovi koji sa pedagogijom blage veze nemaju.
-
Naslovnica
#2124 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Nisam naivan, znam o čemu govorim.smijesni_ste wrote:Misliš da će im objasniti to? I da će im uopšte pasti na pamet tvoje razmišljanje? Ne budi naivan...Naslovnica wrote: Ja upitah @alibegoa.
Samo da čujem šta imaju da kažu na ovo što upitah.
Izgleda, ne baš nešto pametno.
Mislim da je ionako vrijeme da se prestane "zachatavati" tema.
-
nicaze_072
#2125 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Kad na tv-u ide malo krvaviji film ide upozorenje o tome da nije prikladan za djecu i maloljetnike. Film je dakle fikcija, a mi svoju djecu posaljemo da gledaju realni horor nad njihovim vrsnjacima. Nema sta, vrhunac pameti...