Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The 51st State

#20976 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by The 51st State »

Sto se dijasporski cinici namah upalise na subjektivan upis, bas ih pere psiha.
512MB

#20977 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Al najbolja mi je mantra o prirodnim ljepotama kojih nema nigdje na svijetu. U stvari i štima, nigdje drugo ne raste plastika na drvetu :lol:

Image
Radio Sarajevo

#20978 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Najsmješnije mi je kad na ovoj temi neko kaže kako je Sarajevo rupa, a ljudi s njive došli u Sarajevo, ili s njive u Štutgart.

Svoj kompleks niže vrijednosti liječi tako što se divi švapskom dvorcu. Bio sam u Neuschwansteinu, i shvatio sam da krajem 19. vijeka ljudi u takvom jednom dvorcu nisu imali ćenifu. Jebo te dvorac, šta ja imam od švapskog dvorca, osim da ubjeđujem sebe kako je to sve predivno i prekrasno, a kako sam ja šljegao iz rupčage, a to upravo rade likovi koji tako odu zbog neimaštine, pa sebe ubjeđuju u nešto drugo.

Lijepi su ti dvorci za vidjeti jednom, kao što su super i amsterdamski muzeji, ali nakon što sam ih obišao sve, neću više ići jer mi to ne čini život.

Što kaže Melburn, pecanje na Drini je ritual kakav nijedan komercijalni muzej (a svaki se pretvorio u mrtvu komercijalu) ne može zamijeniti. Ali kako da to shvati insan koji ima poremećene odnose u porodici, pa mu niko nije ni važan, koji nema prijatelja ili kuma kojem bi krvi dao, koji ima uspomene kakve ni u snu ova dijaspora neće imati. Razlika je što u taj komercijalni muzej mogu otići i Melburn i Konjislav, s tim da će Konjislav sebe ubjeđivati kako je to vrh, dok će Melburn otići jednom, biće mu fino i to je to, vratiće se u svoj grad, okružen svojim ljudima, svojom familijom, pričati na svom jeziku, otići u svoju omiljenu kafanu, doći kod Vlade na tamburaše, pogledati svoj klub, dati milju za stolicu i biti dio promjene, itd., dok će Konjislav dvaput godišnje otići na Herthu i ubjeđivati sebe kako mu je vrh, kako nigdje nije tako jer je insfrastruktura ludilo, bla bla bla.
konjislav wrote:Ja sam iz Sarajeva pa sam se sjebavao kada sam prvi put bio u Minhenu, Beču i Zirihu.

Nisi ti iz Sarajeva, sam si rekao da si sišao s traktora. Možda si većinu svog života proveo u Sarajevu, ali ti ne možeš shvatiti moj prvi dan Bajrama, kad se nas 50 sakupi dok dajdžinice. Ti to ba nemaš, nisi nikad ni imao, osim možda na selu oklen ti je babo doš'o. I nema ništa loše u tome biti na traktoru, ti ljudi zaslužuju svaku vrstu respekta, ali kad to ponosno rade i uzimaju pare, a ne kad se "sjebavaju kad dođu u Cirih". Jebo te ba Cirih, sterilnije države su jedino na sjeveru Evrope, a s obzirom koliko imaju para, mogli bi barem sebi život napraviti zanimljivim, a ne da umru od dosade.
Radio Sarajevo

#20979 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Uskoro ću doći u Sarajevo na dvije hefte, i bukvalno ne znam gdje prije da odem.

U mrtvom novembru, samo u jednom danu ima utakmica Sarajevo - Željo, koncert SARS-a u Domu mladih, Carmina Burana u Skenderiji, Božo Vrećo u Narodnom, Saša Matić na Jahorini, nekoliko predstava po pozorištima, itd. Dakle, ko hoće folk, ko hoće rock, ko kulturu, ima za svakog. A novembar najgori mjesec.

Dan prije isto nekoliko događaja, heftu poslije Bryan Ferry na Jahorini.

Itakodalje.

I onda mi neko kaže Sarajevo je rupa, a da počnem pričati o avgustu kad je SFF, prije i poslije toga. Prošli SFF mi došle dvije kolegice Grkinje, sjebale se cure koliko im je dobro bilo, od Solomuna, preko filmova, do drugih dešavanja za koje ni predstavu nisu imale da će se desiti.

I onda mi ono priča o Štutgartu. Jebo vas Štutgart...
512MB

#20980 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Ko Božu Vreću u narodnom nije doživio ne zna šta je propustio :mrgreen:
The 51st State

#20981 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by The 51st State »

Ko ima para i vremena, sarajevo je top za evropske prilike, da je javni servis za mrvu bolji moglo i se reci i bez konkurencije sto se tice evrope za svoje gabarite.
The 51st State

#20982 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by The 51st State »

Ko ima para i vremena, sarajevo je top za evropske prilike, da je javni servis za mrvu bolji moglo i se reci i bez konkurencije sto se tice evrope za svoje gabarite.
Ovaj gore iz rupe salzburga satro epifaniran, a grad na nivo tuzle, klasicna planinska vukojebina garnirana njemackom dosadnoscu, krah kombinacija.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#20983 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

balks wrote:
Jimmy McNulty wrote:Moju firmu napušta 9 radnika u decembru, svi dobili posao u DB Cargo. Odlazi 5 mašinovođa i 4 manevrista.

Čim se firma bavi?
Kolike su plaće?
Proizvodnjom čelika :D zaposlen sam u zeničkom Mittalu.
Plate, ne bih znao, zavisi od platnog razreda, da li imaš dodatak na uslove, noćni rad i to.

Ali evo ja kao neko ko je u drugom najnižem platnom razredu i ko radi prvu smjenu samo od pon do pet zaradim otprilike 800 plus imam obrok na poslu.

Mašinovođe imaju sigurno oko 1000 pa dalje, a i manevristi su tu. I to su hajmo reći prosječne plate.

Odlazak je ogroman iz firme. Bukvalno ne mogu stići da zaposle koliko odlazaka ima, u zadnje 2-3 godine preko 500 novih zaposlenika, to je jedna četvrtina firme. Od novih uposlenika njih 20% ostane nakon prve godine. Ostali ili odbiju produžit ugovor ili sami daju otkaz.

A govorimo u firmi koja je za Zenicu bila pojam, prije samo 5-6 godina morao si ganjat bilo kakve štele i spremati koverte od po 5 do 10 hiljada samo da upadneš. :-)
512MB

#20984 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

The 51st State wrote:Ko ima para i vremena, sarajevo je top za evropske prilike, da je javni servis za mrvu bolji moglo i se reci i bez konkurencije sto se tice evrope za svoje gabarite.
Ovaj gore iz rupe salzburga satro epifaniran, a grad na nivo tuzle, klasicna planinska vukojebina garnirana njemackom dosadnoscu, krah kombinacija.
Koje su to evropske prilike? :)
zrakomlat

#20985 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zrakomlat »

512MB wrote:Al najbolja mi je mantra o prirodnim ljepotama kojih nema nigdje na svijetu. U stvari i štima, nigdje drugo ne raste plastika na drvetu :lol:

Image
Umjetnos' je ovo, umjetnička instalacija.
Garak

#20986 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Garak »

Hebem ga, ja da hoću da idem ganjao bih Istanbul. Kakve Njemačke, Austrije, svaka čast njihovom standardu i uređenosti, ali za mene nešto najljepše na svijetu je Istanbul.
zrakomlat

#20987 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zrakomlat »

Garak wrote:Hebem ga, ja da hoću da idem ganjao bih Istanbul. Kakve Njemačke, Austrije, svaka čast njihovom standardu i uređenosti, ali za mene nešto najljepše na svijetu je Istanbul.
Istanbul je goli qrz za Melbourne.
The 51st State

#20988 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by The 51st State »

512MB wrote:
The 51st State wrote:Ko ima para i vremena, sarajevo je top za evropske prilike, da je javni servis za mrvu bolji moglo i se reci i bez konkurencije sto se tice evrope za svoje gabarite.
Koje su to evropske prilike? :)
Uopsten izraz za vise faktora koji odredjuju impresiju zivljenja u gradu, sta ti nije jasno?
moonca

#20989 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Za penzionere/dijaspore, da-- samo da je zdravstveni sistem bolji.
Uporedila sa -- Colombia/Medellin- koji je jako primamljiv- dr -cijenjeni/ klima dobra...
belfy

#20990 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by belfy »

Jimmy McNulty wrote:
balks wrote:
Jimmy McNulty wrote:Moju firmu napušta 9 radnika u decembru, svi dobili posao u DB Cargo. Odlazi 5 mašinovođa i 4 manevrista.

Čim se firma bavi?
Kolike su plaće?
Proizvodnjom čelika :D zaposlen sam u zeničkom Mittalu.
Plate, ne bih znao, zavisi od platnog razreda, da li imaš dodatak na uslove, noćni rad i to.

Ali evo ja kao neko ko je u drugom najnižem platnom razredu i ko radi prvu smjenu samo od pon do pet zaradim otprilike 800 plus imam obrok na poslu.

Mašinovođe imaju sigurno oko 1000 pa dalje, a i manevristi su tu. I to su hajmo reći prosječne plate.

Odlazak je ogroman iz firme. Bukvalno ne mogu stići da zaposle koliko odlazaka ima, u zadnje 2-3 godine preko 500 novih zaposlenika, to je jedna četvrtina firme. Od novih uposlenika njih 20% ostane nakon prve godine. Ostali ili odbiju produžit ugovor ili sami daju otkaz.

A govorimo u firmi koja je za Zenicu bila pojam, prije samo 5-6 godina morao si ganjat bilo kakve štele i spremati koverte od po 5 do 10 hiljada samo da upadneš. :-)
ti u celicani? koje radno mjesto?
Garak

#20991 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Garak »

zrakomlat wrote:
Garak wrote:Hebem ga, ja da hoću da idem ganjao bih Istanbul. Kakve Njemačke, Austrije, svaka čast njihovom standardu i uređenosti, ali za mene nešto najljepše na svijetu je Istanbul.
Istanbul je goli qrz za Melbourne.
Predaleko je to za moj ukus.
Hajvan

#20993 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hajvan »

512MB wrote:Ko Božu Vreću u narodnom nije doživio ne zna šta je propustio :mrgreen:
voli bi ti da ti ga Bozo ….
…. zapjeva na mikrofon.
meshchini…
Hajvan

#20994 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hajvan »

a dal’ ste vi danas dnevnu dozu lilula dobili? :?:
detroit-mercy

#20995 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Radio Sarajevo wrote:Uskoro ću doći u Sarajevo na dvije hefte, i bukvalno ne znam gdje prije da odem.

U mrtvom novembru, samo u jednom danu ima utakmica Sarajevo - Željo, koncert SARS-a u Domu mladih, Carmina Burana u Skenderiji, Božo Vrećo u Narodnom, Saša Matić na Jahorini, nekoliko predstava po pozorištima, itd. Dakle, ko hoće folk, ko hoće rock, ko kulturu, ima za svakog. A novembar najgori mjesec.

Dan prije isto nekoliko događaja, heftu poslije Bryan Ferry na Jahorini.

Itakodalje.

I onda mi neko kaže Sarajevo je rupa, a da počnem pričati o avgustu kad je SFF, prije i poslije toga. Prošli SFF mi došle dvije kolegice Grkinje, sjebale se cure koliko im je dobro bilo, od Solomuna, preko filmova, do drugih dešavanja za koje ni predstavu nisu imale da će se desiti.

I onda mi ono priča o Štutgartu. Jebo vas Štutgart...
Ma sve je to lijepo, dvije hefte u RajvuSa, covjek se ishoda po kafanama i eventima pa nazad na holandsku pinku :mrgreen: i sutra holandsku penziju u padze pa na Drinu na pecanje :mrgreen:.
The 51st State

#20996 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by The 51st State »

moonca wrote:
Za penzionere/dijaspore, da-- samo da je zdravstveni sistem bolji.
Uporedila sa -- Colombia/Medellin- koji je jako primamljiv- dr -cijenjeni/ klima dobra...
Uzmi u obzir jezik, kulturu, tradiciju, familijarne veze, socioloski narativ, sve je to nemjerljiva prednost sarajeva kad govorimo o nasim ljudima, dakle samo malo vise sminke i prakticnosti u javnim uslugama , dobijas top grad.
Hajvan

#20998 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hajvan »

Alles-Tamam wrote:https://www.muenchen.de/veranstaltungen ... 30.11.2019

Bare bare po desavanjima :D
i ti jope’ vodje forumash, umjesto da shta proberes s tog linka i uzivash u zivotu?!? ccc

shta bi ja dao da sam na tvome mjestu, moj shvabo-turkish/dojch-kurdish gigantu
Alles-Tamam

#20999 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Alles-Tamam »

Hajvan wrote:
Alles-Tamam wrote:https://www.muenchen.de/veranstaltungen ... 30.11.2019

Bare bare po desavanjima :D
i ti jope’ vodje forumash, umjesto da shta proberes s tog linka i uzivash u zivotu?!? ccc

shta bi ja dao da sam na tvome mjestu, moj shvabo-turkish/dojch-kurdish gigantu
Na poslu razabu moj dobri. Do 11 radim a nakon toga vidjet ćemo :D
paladinka

#21000 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by paladinka »

Hajvan wrote:
espn wrote:Najniža plaća u BiH 550KM, što je oko 250€. I onda se ono čudi što ljudi odlaze.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/nem ... /191113132
dokle je viza?
si stigao na red?
Post Reply