Ukrajina
- drndalo
#209602 Re: Ukrajina
Polako se izdvaja poseban rod dronova...
-
Crvene_brigade
#209603 Re: Ukrajina
Nastradali su aerodrom i avioni...
-
kluz franjo
#209604 Re: Ukrajina
Koliko je Rusima lako ili teško ostvariti svoje javno obznanjene ciljeve ne moram ja objašnjavati.JMGuti wrote: ↑03/10/2024 15:54I opet, naravno, nikakvog jasnog odgovora. Svakako nam je svima jasno kako se trenutni ruski tempo u Ukrajini ne može uspoređivati sa nacističkim napredovanjem u Poljskoj, ali eto, barem da nam ti kao dežurni naklonjeni, nimalo zabrinuti i subjektivni, objasniš, ako je toliko teška situacija po Ruse, koliko će onda Ukrajincima trebati da oslobode ono što su im Rusi okupirali. I da pritom primijeniš svoje matematičke operacije. A to pogotovo iz razloga što si već podavno konstatovao kako su Ukrajinci pobjednici, samo se još ne zna ni kad ni kako. Valjda bi ta prosta računica mogla pomoći u onome što nam izbjegavaš reći već jedno izvjesno vrijeme.kluz franjo wrote: ↑03/10/2024 09:17Ja shvatam da je "neutralnima, zabrinutima, objektivnima" i dežurnim gutačima propagande kremlja teško uopšte dokučiti šta je "druga strana medalje".JMGuti wrote: ↑03/10/2024 08:34 Ja bih volio da nam čovjek koji je buljio u karte primijeni te matematičke operacije i na ukrajinski tempo, manjak resursa i oslobađanje teritorija unazad 12 mjeseci, čisto da usporedimo koliko će Ukrajincima trebati da vrate donbaške ravnice, u čijem blatu je zapela "druga najveća vojna sila", čisto da imamo i drugu stranu medalje.
Ali evo da pokušam tebi objasniti.
Nije Ukrajina prije 2,5 godine izvršila invaziju na Rusiju ili pokrenula ofanzivu na Krim i tzv. LNR i DNR sa ciljem oslobađanja teritorija. Tada bi tvoj konstrukt pitanja i imao nekog smisla.
Ukrajina se već više od 2,5 godine poprilično uspješno bori protiv agresora koji otvoreno za cilj ima potpunu anihilaciju ukrajinske države i nacije.
I da. Ukrajina tu svoju odbranu krvavo plaća. A krvavo će platiti i konačno oslobođenje cijelokupnog državnog teritorija kada do toga dođe.
A sve činjenice govore u prilog tome da Ukrajina ima veće šanse da oslobodi okupirane teritorije, nego agresor da okupira ostatak slobodne Ukrajine.
Od mene imaš mahanje, a slobodno nađi nekog ko će po tvojim željama i uputama "buljiti u karte". Možeš slobodno za početak i sam.
Ali dobro, umjesto tog odgovora, dao si nam nevjerovatno proročanstvo koje kaže kako će Ukrajincima biti lakše osloboditi 18% svoje teritorije, nego Rusima zauzeti 82%.
Barem ne ljudima koji osim funkcionalnog vida, posjeduju i nešto između ušiju.
Dovoljno je pogledati uporedne karte Ukrajine sa ucrtanim linijama fronta od prije godinu dana i danas (baš kao što sam i ponudio). Tu se prilično jasno vidi koliko agresori, i pored angažovanja ogromnih resursa, (ni)su uspjeli napredovati u ostvarenju svojih ciljeva.
Konkretne brojke su samo dodatni kvantitativni pokazatelj za one koji ili žele informaciju više ili pak za one koji redovno pokazuju alergične reakcije na vrlo konkretne, grafičke prikaze ruskog (ne)napredovanja.
Izvrtanja, spinovanja, relativizacija i izjednačavanje napadača sa napadnutima nisu nepoznate pojave. Posebno ne na našim prostorima.
Konstrukcije po kojima Ukrajina mora da se pravda ili bude predmet ismijavanja zbog prisustva agresorske vojske na svom teritoriju su u pravilu zlonamjerne i imaju dobro poznato izvorište. Dobro se zna ko je agresor i sa kakvim ciljevima. Zato se i svaki pokušaj nametanja "izjednačavanja aršina za strane u sukobu" treba i mora ignorisati.
Za kraj. Mora se biti poprilično... recimo neduhovit... pa jednostavnu tezu pokušati podrugljivo etiketirati "proročanstvom".
Naravno da je danas vjerovatnoća veća da Ukrajina oslobodi svojih 18% (što i žele u konačnici svega), od vjerovatnoće da agresori okupiraju preostalih 82% teritorija Ukrajine (što žele od samog početka).
Svakako znam da postoje neki koji misle drugačije. Ne znam samo zašto se stide to ovdje i jasno da napišu.
Samo hrabro, ne trebaju se kriti iza neuspjelih pokušaja cinizma.
-
Crvene_brigade
- trambusek88
#209606 Re: Ukrajina
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#209607 Re: Ukrajina
Profesor Ćurak za N1: Mogući novi svjetski poredak će biti gori od postojećeg.
-
E jebaji ga
-
E jebaji ga
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#209608 Re: Ukrajina
Drug, još jednom ga citiraj i ideš na istu listu na kojoj je on.
Jel' stvarno imaš toliko slobodnog vremena na bacanje?
- drndalo
#209609 Re: Ukrajina
Navodno je Wagner opet zaplatio u Africi. Mali napad za veliki uzitak.
- drndalo
#209610 Re: Ukrajina
Prvo pa musko...
Mark Rutte u Kyiv-u.
Mark Rutte u Kyiv-u.
-
zigzag
#209611 Re: Ukrajina
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/hilj ... /241003149
To je taj četnički i ruski narativ koji cijelo vrijeme povezuje rusku agresiju i situaciju na bliskom istoku.
Iz iste kuhinje dolazi, da napase " neutralne".
To je taj četnički i ruski narativ koji cijelo vrijeme povezuje rusku agresiju i situaciju na bliskom istoku.
-
emirolini
#209612 Re: Ukrajina
Ovi neutralni u Berlinu su vecinom Rusisti i pustinski jahaci koji vole bilo kakve proteste da mogu uzivati u svom hobiju paljenja i urlanja.
- drug_profi
#209613 Re: Ukrajina
I onda prirodno dodjes u situaciju da si na strani Izraela.
Da se razumijemo, nisam. Jer nisam ćorav.
Ali pogotovo nisam na strani Hamasa i Hezbolaha.
Prije godinu dana sam rekao da je samo budala ili neprijatelj palestine mogao napraviti onaj raid.
To je toliko ocigledno.
I opet ljudi ne razumiju ko je kriv.
Da se razumijemo, nisam. Jer nisam ćorav.
Ali pogotovo nisam na strani Hamasa i Hezbolaha.
Prije godinu dana sam rekao da je samo budala ili neprijatelj palestine mogao napraviti onaj raid.
To je toliko ocigledno.
I opet ljudi ne razumiju ko je kriv.
- hepekcina
#209614 Re: Ukrajina
samo pokazatelj da je ovo iz iste KGB-ovske kuhinjezigzag wrote: ↑03/10/2024 20:39 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/hilj ... /241003149
Palestina im je samo drugi front
ako ih bude baš loše išlo poćeće rat i kod nas
ko ne vidi ove poveznice neka ide učiti elementarnu logiku
-
Crvene_brigade
#209615 Re: Ukrajina
Heroji melju fašističkog agresora...
-
Bernardinac
#209616 Re: Ukrajina
Ćurak i ja isto razmišljamo. Današnji Svijet vidim indetično kao on. Na raskrsnici smo kao Zemljani. Sve izgleda da ćemo napraviti korak unazad kao civilizacija, ali ja se nadam da nećemo i ne odustajem.
- drug_profi
#209617 Re: Ukrajina
Nemam sat vremena da ovo gledam.
Svijet svakako nece biti isti.
Znam samo da ce jedna sila prestati biti sila, ali tu ce ostati Kina, jaca nego je bila.
I bice mnogih ratova preko proxy zemalja.
I onda ce doci do nagle proliferacije N oruzja.
Vrlo moguce da ce je neko i zafrljacit nekome.
I tu ce opet doci do povlacenja rucne, reseta, i novog deala.
Prirodni ciklus.
Teska vremena, jaki ljudi, lijepa vremena slabi ljudi, itd.
Svijet svakako nece biti isti.
Znam samo da ce jedna sila prestati biti sila, ali tu ce ostati Kina, jaca nego je bila.
I bice mnogih ratova preko proxy zemalja.
I onda ce doci do nagle proliferacije N oruzja.
Vrlo moguce da ce je neko i zafrljacit nekome.
I tu ce opet doci do povlacenja rucne, reseta, i novog deala.
Prirodni ciklus.
Teska vremena, jaki ljudi, lijepa vremena slabi ljudi, itd.
-
Crvene_brigade
#209618 Re: Ukrajina
Ratno-zločinački “Wagner” je ponovo dočekan u zasjedi...
- drndalo
#209619 Re: Ukrajina
Govnari lete u nebo...
- mirota
#209620 Re: Ukrajina
Dragi moderatoru, zasto se ne ukloni ova anketa?? odavno je izgubila smisao...do neke nove ankete
-
moke_31
- JMGuti
#209622 Re: Ukrajina
Opet elaborati, opet grafički prikazi, opet kvantiteti, opet karte...kluz franjo wrote: ↑03/10/2024 17:42
Koliko je Rusima lako ili teško ostvariti svoje javno obznanjene ciljeve ne moram ja objašnjavati.
Barem ne ljudima koji osim funkcionalnog vida, posjeduju i nešto između ušiju.
Dovoljno je pogledati uporedne karte Ukrajine sa ucrtanim linijama fronta od prije godinu dana i danas (baš kao što sam i ponudio). Tu se prilično jasno vidi koliko agresori, i pored angažovanja ogromnih resursa, (ni)su uspjeli napredovati u ostvarenju svojih ciljeva.
Konkretne brojke su samo dodatni kvantitativni pokazatelj za one koji ili žele informaciju više ili pak za one koji redovno pokazuju alergične reakcije na vrlo konkretne, grafičke prikaze ruskog (ne)napredovanja.
Izvrtanja, spinovanja, relativizacija i izjednačavanje napadača sa napadnutima nisu nepoznate pojave. Posebno ne na našim prostorima.
Konstrukcije po kojima Ukrajina mora da se pravda ili bude predmet ismijavanja zbog prisustva agresorske vojske na svom teritoriju su u pravilu zlonamjerne i imaju dobro poznato izvorište. Dobro se zna ko je agresor i sa kakvim ciljevima. Zato se i svaki pokušaj nametanja "izjednačavanja aršina za strane u sukobu" treba i mora ignorisati.
Za kraj. Mora se biti poprilično... recimo neduhovit... pa jednostavnu tezu pokušati podrugljivo etiketirati "proročanstvom".
Naravno da je danas vjerovatnoća veća da Ukrajina oslobodi svojih 18% (što i žele u konačnici svega), od vjerovatnoće da agresori okupiraju preostalih 82% teritorija Ukrajine (što žele od samog početka).
Svakako znam da postoje neki koji misle drugačije. Ne znam samo zašto se stide to ovdje i jasno da napišu.
Samo hrabro, ne trebaju se kriti iza neuspjelih pokušaja cinizma.
![]()
Dakle, pošto opet nema jasnog odgovora, a zanemarujući sve ostalo baljezganje i priču o izvrtanju, spinovanju, izjednačavanju (valjda će neko uspjeti pronaći taj dio u kojem sam ja izvrtao, spinovao, izjednačavao), ja bih još jednom zamolio da nam objasniš jednu vrlo jednostavnu stvar, a to je - koliko će Ukrajini, koja je po tebi već pobjednik, samo ne znamo ni kako ni kad, trebati da vrati okupiranih 18% (to u konačnici svega i želi), a da pritom primijeniš matematičku operaciju kojom si došao do podatka da će Rusima trebati više od decenije (ili koliko već, da se ne vraćam) da zaokruže ono što je navodni plan.
Jednostavnije je bilo reći da sam izračunam (ali ne znam stvarno), a ne da nastavljaš sa maglom i demagogijom o kojekvim izvrtanjima, spinovanjima, relativiziranju, izjednačavanju, sakrivanju, stidu i sav ostali popratni sadržaj koji možemo naći u skoro svim forumskim upisima na ovoj temi, i to čovjeka koji je buljio u karte.
-
zigzag
#209623 Re: Ukrajina
ovo malo dosadno.
da opet ponovimo.
U trenutnoj konstelaciji prisustva okupatora i logistike iz Rusije, ukrajinci neće vratiti 18% i oni i ne razmišljaju o tome. Fokus je odbrana jer je manje zahtjevna a nanosi velikom neprijatelju ogromne gubitke.
Dok se situaciju u Rusiji ne promjeni neće se ni ići na pokušaj ofanziva pogotovo mesnih napada. A u Rusiji će se situacija promjeniti prije ili kasnije, ako bude milion mrtvih rusa biće ih. Aku rusima ne bude dovoljno biće ih i dva miliona ali prije ili kasnije Putin će stati pred ruski tenk. Ako doživi.
Kako god se okrene, domaći poštovaci rusa neće nikad dočekati da ih rusi brane fizički u BIH a to su priželjkivali 2022.
da opet ponovimo.
U trenutnoj konstelaciji prisustva okupatora i logistike iz Rusije, ukrajinci neće vratiti 18% i oni i ne razmišljaju o tome. Fokus je odbrana jer je manje zahtjevna a nanosi velikom neprijatelju ogromne gubitke.
Dok se situaciju u Rusiji ne promjeni neće se ni ići na pokušaj ofanziva pogotovo mesnih napada. A u Rusiji će se situacija promjeniti prije ili kasnije, ako bude milion mrtvih rusa biće ih. Aku rusima ne bude dovoljno biće ih i dva miliona ali prije ili kasnije Putin će stati pred ruski tenk. Ako doživi.
Kako god se okrene, domaći poštovaci rusa neće nikad dočekati da ih rusi brane fizički u BIH a to su priželjkivali 2022.
- madner
#209624 Re: Ukrajina
Ne znam da je ZSU imao losiji mjesec od proslog a ljudi se mogu tjesiti kvadratima. Mada cak i po kvadratima je bio najbolji za Ruse od Marta 2022.
- drug_profi
#209625 Re: Ukrajina
Upravo tako kako si napisao.zigzag wrote: ↑04/10/2024 11:47 ovo malo dosadno.
da opet ponovimo.
Rusi će na kraju sami otići.