balks wrote:Jimmy McNulty wrote:Moju firmu napušta 9 radnika u decembru, svi dobili posao u DB Cargo. Odlazi 5 mašinovođa i 4 manevrista.
Čim se firma bavi?
Kolike su plaće?
Činjenica je da ljudi odlaze kao nikada do sada, a niske plaće više nisu glavni razlog odlazaka.
Prije par dana išao poslovno u Visoko i kolega mi kaže u ovoj godini BiH napustilo 8 njegovih prijatelja, a poznanika duplo više.
Radnike je sve teže naći, firme kojim se profit zasniva na niskoj produktivnosti i na niskim plaćama će uskoro sve moći staviti ključ u bravu.
ima odlayaka ali je i dvostruko veci broj povratnika, mnogi se vrate prvom prilikom kada im se raopsprese snovi i zablude da na zapadu padaju pare sneba i rastu novci ga grani, situacija je daleko od katastrofalne kavom se predtsavlja na ovoj temi, izadi sutra ili prosetaaj ferhadijom, od bascarsije do scc, svijeta ko u prici, i danas prosetaj, rijetko ko da ne shopinguje, ovo je zemlja dobrih i sretnih ljudi, naravno ima ih i koji idu ali, kao sto sam istakao brzo se i vracaju i vjeruj mi da mnogi ljube zemlju pri prelasku granice.
Bosna i Hercegovina biljezi veliki ekonomski rast, svugdje se otvaraju firme, okruzenje za posao je mozda i najbolje u regionu itd itd
Cak i da situacija nije ovakva kakva jeste da je stanje losije odlazak iz zemlje u kojoj si roden, u kojoj si se obrazovao, imao prvu ljubav, najdrazi klub, uzivao u jesenjim setnjama po opalom crveno zutom liscu, dok ti je povjetraca milovao celo i rumene obraze mrseci kose prelijepih djevojaka-jeste ravno izdaji i dezerterstvu, jer ova zemlja je mozda i njavljepsa zemlja na svijetu, zemlja bogata prirodnim ljepotama kakvih skoro da nema nigdje drugo na svijetu, nase rijeke, sume, prirodu zamjeniti za betonske dzungle zapdane evrope, nase mahale za otudenje zapadnog covjeka moze samo neko kome je mozak ispran ili neko ko je na teskim drogama-u krajnjoj liniji-takvi ovoj zemlji ni ne trebaju