Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
It_is_a_Leclerc wrote:
Novi izbori nisu mogući. Ustav ne daje tu mogućnost.
Ja sam se nadao opciji broj 2. Međutim, današnja sjednica Predsjedništva SDA je pokazala potpuni autizam. Oni nisu redefenisali svoje, niti se potrudili da od Čovića dobiju više. Oni su jednostavno rekli - "Evo, vi dođite, pa ćemo vidjeti", a DF-u ne treba.
Sutra na razgovorima neće biti DF-a, i to je jasna poruka.
Nešto je @madner pisao da ukoliko se ne sastavi vlada do 31.03. da bi išli izbori? (moguće da nisam dobro zapamtio)
SDA ulaskom u manjinsku vladu, zbog velike odgovornosti za promjene, će i najveću političku cijenu platiti. To oni odlično znaju i nalaze se u vrlo nezgodnom položaju. Sa uloge mladoženje dođoše do ...
Teško ide solucija za zakonsko uređenje vandrednih izbora jer to ostavlja mogućnost blokiranja rada sistema i naravno mogućnosti raspada sistema.....
Zato nemamo implementirane vandredne izbore....
Al malo je 4 ministarstva..... nema šta.... i ujedinjena ljevica bošnjaka...... (ujedinjena ljevica jednog konstitutivnog naroda koja nema podršku na teritorijama gdje su drugi konstittuivni narodi većina)
Last edited by HM 2011 on 02/03/2015 21:37, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc wrote:
Ja sam se nadao opciji broj 2. Međutim, današnja sjednica Predsjedništva SDA je pokazala potpuni autizam. Oni nisu redefenisali svoje, niti se potrudili da od Čovića dobiju više. Oni su jednostavno rekli - "Evo, vi dođite, pa ćemo vidjeti", a DF-u ne treba.
Nešto je @madner pisao da ukoliko se ne sastavi vlada do 31.03. da bi išli izbori? (moguće da nisam dobro zapamtio)
SDA ulaskom u manjinsku vladu, zbog velike odgovornosti za promjene, će i najveću političku cijenu platiti. To oni odlično znaju i nalaze se u vrlo nezgodnom položaju. Sa uloge mladoženje dođoše do ...
Ako se ne usvoji federalni budžet do 31.03 onda morebit idu izbori.
It_is_a_Leclerc wrote:
Ako se ne usvoji federalni budžet do 31.03 onda morebit idu izbori.
Sve ovo ne bi bilo ovako da nije bilo glupe i nepotrebne epizode sa Komsicem u Predsjednistvu.
Sto sam puta rekao i opet cu - postoji nesto sto se zove "normalni" i "pravi" - Srbin, Hrvat, Bosnjak... "pravi" S, H, B... su ono koji u sebi sadrze ama bas "sve potrebne elemente". To ce reci da je "pravi" Hrvat onaj koji je katolik i navija za Hrvatsku, "pravi" Srbin je pravoslavac i Crvena zvezda mu je draza od Zmajeva...
Predsjednistvo BiH je predvidjeno za "prave" S, H, B da nije tako imali bi jednog predsjednika.
Komsic je Hrvat koliko je Divjak Srbin. Dakle jeste, nije da nije, ali nije "pravi".
I zato je njegova apizoda kao hrvatski clan predsjednistva bilo greska koja mu sad izlazi na nos. Ali ne toliko njemu, on se vec zbrinuo u parlamentu BiH, ovo ce jebati nas "prave" i "neprave" Bosance i Hercegovce...
dustaban wrote:Sve ovo ne bi bilo ovako da nije bilo glupe i nepotrebne epizode sa Komsicem u Predsjednistvu.
Sto sam puta rekao i opet cu - postoji nesto sto se zove "normalni" i "pravi" - Srbin, Hrvat, Bosnjak... "pravi" S, H, B... su ono koji u sebi sadrze ama bas "sve potrebne elemente". To ce reci da je "pravi" Hrvat onaj koji je katolik i navija za Hrvatsku, "pravi" Srbin je pravoslavac i Crvena zvezda mu je draza od Zmajeva...
Predsjednistvo BiH je predvidjeno za "prave" S, H, B da nije tako imali bi jednog predsjednika.
Komsic je Hrvat koliko je Divjak Srbin. Dakle jeste, nije da nije, ali nije "pravi".
I zato je njegova apizoda kao hrvatski clan predsjednistva bilo greska koja mu sad izlazi na nos. Ali ne toliko njemu, on se vec zbrinuo u parlamentu BiH, ovo ce jebati nas "prave" i "neprave" Bosance i Hercegovce...
i ko je sada po tebi supak a ko patriota?
valja zivjeti protiv svoje volje.
It_is_a_Leclerc wrote:Ne mogu prijevremeni izbori. Čak je i Slaviša Šućur danas potvrdio da bi tek trebalo mijenjati izborni zakon i Ustav u tom smjeru.
Vidjet ćemo šta će biti sutra. Jedino je sigurno zasad da DF neće sutra razgovarati ni sa kim. Ne promijeni li se šta u toku jutra..
Član 16.
(1) Kada Predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donijeti potrebne zakone, on može, uz suglasnost s Potpredsjednikom federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s tim da nijedan dom ne može biti raspušten u periodu od godinu dana od njegovog prvog sazivanja. (2) Predsjednik Federacije raspušta oba doma kad oni ne uspiju donijeti budžet Federacije prije početka budžetske godine.
Danguba wrote:Komsiceva ljutnja odgovara samo Dodiku i Covicu.
Dodiku je svejedno, a Čoviću odgovara manjinska vlada.
Ova situacija najmanje odgovara SDA, a DF je ispao 'principijelan'.
Treba malo objektivno sagledati cinjenice i odmotati filn unazad.
Komsic je sa Covicem dogovorio 6 mjesta za HDZ i to su svi potvrdili.
Na sastanku Komsic trazi isto mjesta i za DF kao i za HDZ. Kako? Na osnovu cega?
Zato kazem da je Zelja odigrao krajnje amaterski da ne upotrijebim tezu rijec.
p.s. posto Covic uvjetuje formiranje vlade FBiH sa VM, time igra za Dodika nebi li se karte ponovo dijelile.
Ma jok bolan, džaba vam isprazno mudrovanje!! Željko Komšič, to ti je heroj u srcu, ko Kraljeviću Marko, samo što to vi politikanti nikad nećete skontat. Dajte mu samo 10 minuta i zapali cijelu salu, ni on sam ne zna kako. Igra srcem! Ko Rocky Balboa . Ko vas jebe, ne znate prepoznati veličinu!
Na sastanku Komsic trazi isto mjesta i za DF kao i za HDZ. Kako? Na osnovu cega?
p.s. posto Covic uvjetuje formiranje vlade FBiH sa VM, time igra za Dodika nebi li se karte ponovo dijelile.
Nažalost takva je politika, u ovom slučaju "power politics". Ovdje su fotelje mjerilo uspjeha i sredstvo a ne cilj, a argumenti su građansko-etnički (tj pravi argumenti su mi smo veće patriote od vas). Koliko god to šuplje zvučalo naša politička scena ide u tom smjeru, i ova priča prije vode. To je razlog zbog čega SDA ne može tek tako da pređe preko svega, jer ako nisu patriote br1 šta im preostaje?
Čović je nezaobilazan u FBiH, a koalicija dogovorena na nivou BiH i dalje važi.
Danguba wrote:
Nažalost takva je politika, u ovom slučaju "power politics". Ovdje su fotelje mjerilo uspjeha i sredstvo a ne cilj, a argumenti su građansko-etnički (tj pravi argumenti su mi smo veće patriote od vas). Koliko god to šuplje zvučalo naša politička scena ide u tom smjeru, i ova priča prije vode. To je razlog zbog čega SDA ne može tek tako da pređe preko svega, jer ako nisu patriote br1 šta im preostaje?
Čović je nezaobilazan u FBiH, a koalicija dogovorena na nivou BiH i dalje važi.
Najvise sam navijao da SDA izgubi na ovim izborima ali desilo se to sto se desilo. Valja to postovati do slijedece narodne volje.
Ako je SDA spremna ustupiti sva ministarska mjesta drugima, to je njihova stvar ali i oni imaju neku odgovornost prema brojnim biracima.
Kao sto neko rece, ako su glupi da pojeftine svoje glasove do njih je.
Logicno je da najvise glasova uzima i najvise fotelja.
To sto Cova udara, meni pola a vi se talite nikada nece piti vode. Zasto onda izbori ako se vec unaprijed zna kome sta pripada. To se onda moze dogovoriti i u Parlamentu.
Kad je to Komšić dogovorio da Čovićem 6 ministarstava?
Danguba wrote:
Najvise sam navijao da SDA izgubi na ovim izborima ali desilo se to sto se desilo. Valja to postovati do slijedece narodne volje.
Ako je SDA spremna ustupiti sva ministarska mjesta drugima, to je njihova stvar ali i oni imaju neku odgovornost prema brojnim biracima.
To sto Cova udara, meni pola a vi se talite nikada nece piti vode. Zasto onda izbori ako se vec unaprijed zna kome sta pripada. To se onda moze dogovoriti i u Parlamentu.
Meni ni iz džepa ni u džep, obje stranke imaju svoje mjesto na našoj sceni.
Vidjećemo šta će biti, ja samo pokušavam poredati interese i odnose političkih snaga pa naglas razmišljam.
Danguba wrote:
Meni ni iz džepa ni u džep, obje stranke imaju svoje mjesto na našoj sceni.
Vidjećemo šta će biti, ja samo pokušavam poredati interese i odnose političkih snaga pa naglas razmišljam.
Danguba wrote:
Kad je to Komšić dogovorio da Čovićem 6 ministarstava?
mislim predzadnji sastanak...
Prema riječima Bakira Izetbegovića, Komšićev odlazak bio je "iznenađenje".
"Jučer sam imao sastanaa sa Komšićem, iznio je prijedlog o kojem smo trebalo pet pozicija dati HDZ-u i da šestog predlože iz reda ostalih s tim da se DF i SDA slože oko izbora. DF bi po tom prijedlogu preuzeo tri srpska mjesta, jedno bošnjačko. A SDA pet bošnjačkih i jedno srpsko. Danas je tražio da iznesem prijedlog i kada sam ga iznio on je kazao da je to neprihvatljivo i da oni ne mogu ostati u jednoj takvoj koaliciji", kazao je Izetbegović.