iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
ado_sar

#20926 Re: iPhone - All about

Post by ado_sar »

Pa bas me cudi to za punjac. Da li je kabal original?
specifikacija

#20927 Re: iPhone - All about

Post by specifikacija »

exampLe. wrote:
specifikacija wrote:
exampLe. wrote:Prednost i glavna odlika Iphonea i iOS-a je fluidnost i niko me ne moze uvjeriti da su Iphonei 5/5s i 6 fluidni.

Mozda ne stopaju toliko da su neupotrebljivi ali fluidni sigurno nisu.
koji iPhone koristis?
Ja koristim 6-cu i moj phone je fluidan.
Trenutno niti jedan, ali sam nedavno preprodao jedan Iphone 5s i jedan Iphone 6 i malo je reci da su izgubili tu neku svoju prepoznatljivu Iphone brzinu i fluidnost.

Ti mozda dugo koristis Iphone 6 pa si navikao, ali vjeruj mi da uzmes u ruke Iphone 7, Iphone 8 ili npr. Google Pixel 2/OnePlus 5T vidio bi veliku razliku i tek bi tad shvatio sta tacno znaci "fluidnost".
u Apple shopu koristio sve nabrojane + X i osim kvaliteta fotki, nisam uocio neke bitne razlike koje upadaju u oci.
Kada sam presao s Iphona 4 na iPhone 6, to je vec bila jedna druga dimenzija, itekako ocita.
specifikacija

#20928 Re: iPhone - All about

Post by specifikacija »

diablobih wrote:
specifikacija wrote:
GVIP wrote:Da li se isplati uzeti iPhone 6s 32 GB u vakumu za 680KM?
I kad ovdje provjerim IMEI https://checkcoverage.apple.com/pr/en/ prepozna ga kao iPhone 6s i piše "Please activate your iPhone
We’re unable to display coverage details because your iPhone hasn’t been activated. Please contact your iPhone retailer or wireless carrier to activate your iPhone." Da li ovo treba ovako biti?
Nova 6-ca S te kosta 340eura, a nova 7-ca 739eura. Razlika u cijeni 399eura.
Kod moje mame iPhone 4 jos uvijek radi, a datira iz 2010 ili 11, ne sjecam se.
Naravno, na iPhone 4 (iOS 7) ne mozes vise nista azurirati ili dodati neku novu aplikaciju, ali i dalje podrzava ove stare app ( primjer:Viber i Whatsapp rade super, kao i FB).
Ja mislim da se isplati.
Izbrisi te viber, facebook, i neces ih moci vise instalirati :D Tako da, ne podrzavaju ti stari modeli nista, nego ako je instalirano davno, onda moze iz nekog razloga.
Tacno, nista vise ne mozes instalirati, ali ako ne poskidas te aplikacije, iste ce i dalje odlicno raditi.
On ne kupuje iPhone 4, vec razmislja da kupi napredniju verziju: iPhona 6S, pa smatram da se za isti vrijedi izdvojiti 340eura, jer ce dobiti odlican telefon koji ce moci jos dugo koristiti ( azurirati iOS). IPhone 7 vec kosta duplo skuplje.
diablobih

#20929 Re: iPhone - All about

Post by diablobih »

Ja se ne slazem nikako, za tako star mobitel iznjedriti 800 KM skoro je totalna glupost. Ali svakome svoje, moze kupiti nov mobitel za te pare, ipak ce se odluciti vjerovatno da kupi mobitel star 3 generacije vec, a nova je na vidiku.
TMovac

#20930 Re: iPhone - All about

Post by TMovac »

ado_sar wrote:Pa bas me cudi to za punjac. Da li je kabal original?
Trebao bi biti original. kupio sam telefon prije odprilike mjesec i licno ga otpakovao. Valjda nebi apple stavljao supljake. Telefonom sam stvarno prezadovoljan. jedino eto punjac zeza kada uzmem mobitel u ruke dok je isti na punjenju
ado_sar

#20931 Re: iPhone - All about

Post by ado_sar »

TMovac wrote:
ado_sar wrote:Pa bas me cudi to za punjac. Da li je kabal original?
Trebao bi biti original. kupio sam telefon prije odprilike mjesec i licno ga otpakovao. Valjda nebi apple stavljao supljake. Telefonom sam stvarno prezadovoljan. jedino eto punjac zeza kada uzmem mobitel u ruke dok je isti na punjenju
Kolegi je prekidao punjac jer mu se bilo nakupilo prasine u onom konektoru u telefonu...
djama

#20932 Re: iPhone - All about

Post by djama »

nije ti dobar kabal , meni se to desavalo pa sam uzeo ponovo orginal i nema problema sad.
inace mi izbacivalo gresku da accesories nije supported
Saka

#20933 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

ado_sar wrote:
Saka wrote:
TMovac wrote:zna li neki koji se jos modeli osim Iphone-a 8, iphone-a 8+ i iphone-a X moze puniti wireless punjacem? Unaprijed hvala . PS svima zelim sretan dan nezavisnosti :bih: :bih: :bih:
Nijedan više. Wireless punjenje je tek sad uvedeno u septembru sa 8, 8+ i X.
wireless punjenje je svakako funkcionalnost za seljake i da dobro izgleda na papiru.
To što ti nemaš pa je za seljake odmah? Nek je žica za gradjane. Otkad sam uzeo X nisam ga priključio na žicu, bežično punim kući, na poslu, u autu i odlična je stvar.
specifikacija

#20934 Re: iPhone - All about

Post by specifikacija »

diablobih wrote:Ja se ne slazem nikako, za tako star mobitel iznjedriti 800 KM skoro je totalna glupost. Ali svakome svoje, moze kupiti nov mobitel za te pare, ipak ce se odluciti vjerovatno da kupi mobitel star 3 generacije vec, a nova je na vidiku.

Taj phone jeste nov, nije polovan (tako sam iz njegovog teksta shvatio). To i jeste cijena iPhona6S u radnjama. Ukoliko zeli napredniju verziju 7, onda mora izdvojiti duplo vise love. Moze da se strpi do sep. i saceka da cijena boljeg padne, ali i taj ce tada biti « star ». Ja imam iphone6 i radi jako dobro. Doduse, ne igram igrice na istom, koristim za poruke (sms,imessage, viber, whatsapp), zatim klix ba aplikaciju, jos neke sportske, te za kino i nettvplus (tv ex Yu) i sve mi radi besprijekorno dobro. Fotke su sasvim dobre, nisu tako koloritne kao kod boljih verzija. Radi mi isto kao i prvog dana i nakon 2 i po godine svakodnevnog punjenja i dalje je kapcitet baterije 95%. Zamjena baterije kosta 27€ ( ukoliko se ne varam, ali tako nesto). Sta znam, ako lik zeli iphone, za 340€ ce dobiti jako dobar telefon. Do njega je. Za tu lovu svakako da moze kupiti phone neke druge marke.
ado_sar

#20935 Re: iPhone - All about

Post by ado_sar »

Saka wrote:
ado_sar wrote:
TMovac wrote:zna li neki koji se jos modeli osim Iphone-a 8, iphone-a 8+ i iphone-a X moze puniti wireless punjacem? Unaprijed hvala . PS svima zelim sretan dan nezavisnosti :bih: :bih: :bih:
wireless punjenje je svakako funkcionalnost za seljake i da dobro izgleda na papiru.
To što ti nemaš pa je za seljake odmah? Nek je žica za gradjane. Otkad sam uzeo X nisam ga priključio na žicu, bežično punim kući, na poslu, u autu i odlična je stvar.
Mozda sam se malo pregrubo izrazio. Zelio sam reci da je wireless punjenje veoma neefikasno, odnosno efikasnost je oko 60%. Tehnologija ce vremenom napredovati sigurno, ali ovakva kakva je sada mi se uopste ne uklapa u apple filozofiju, odnosno da izbace tehnologiju tek kada je zrela. Zbog toga sam rekao da je za seljake, odnosno za ljude kojima se stvari svide na prvu jer fantasticno izgledaju na papiru. Primjer je android koji je pun takvih stvari. Sto se tice mene, ja imam iphone 8+. Mislim da taj model ima mogucnost bezicnog punjenja, ali nisam dosao u iskusenje da se zainteresujem za to.
Saka

#20936 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

ado_sar wrote:
Saka wrote:
ado_sar wrote: wireless punjenje je svakako funkcionalnost za seljake i da dobro izgleda na papiru.
Mozda sam se malo pregrubo izrazio. Zelio sam reci da je wireless punjenje veoma neefikasno, odnosno efikasnost je oko 60%. Tehnologija ce vremenom napredovati sigurno, ali ovakva kakva je sada mi se uopste ne uklapa u apple filozofiju, odnosno da izbace tehnologiju tek kada je zrela. Zbog toga sam rekao da je za seljake, odnosno za ljude kojima se stvari svide na prvu jer fantasticno izgledaju na papiru. Primjer je android koji je pun takvih stvari. Sto se tice mene, ja imam iphone 8+. Mislim da taj model ima mogucnost bezicnog punjenja, ali nisam dosao u iskusenje da se zainteresujem za to.
Ako hoćeš brzo da napuniš svakako da nije ali ako puniš preko noći potpuno ti je svejedno hoće li napuniti za 2 sata ili za 4 sata. A ne moraš se zezati sa kablovima i sve je daleko zgodnije. Tako da je meni dobra stvar, nije nešto bez čega se ne može ali nije ni loše imati.
Nisrin

#20937 Re: iPhone - All about

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 01/03/2018 22:36, edited 1 time in total.
lonely_wolf

#20938 Re: iPhone - All about

Post by lonely_wolf »

Nisrin wrote:
specifikacija wrote:
Ukoliko uzmes 8plus, zar neces imati osjecaj da godinama u ruci drzis isti telefon?
Imam 6-cu, i upravo zbog identicnog dizajna sam odustao od 8-ce (bas zelio plus), a X nisam kupio zbog cijene.

Pa ipravo volim dizajn 7ice i bit ce mi zajedno mijenjati, ali zbog razvoja IOSa cu preci na 8+... X vec ne bih zbog staklene pozadine :)
Pa i 8_ica ima staklenu pozadinu...
xoklix

#20939 Re: iPhone - All about

Post by xoklix »

ado_sar wrote:
Saka wrote:
Nijedan više. Wireless punjenje je tek sad uvedeno u septembru sa 8, 8+ i X.
Al u qrcu... Sad imas u opremi kod automobila qi wifi punjenje , na novim VW vozilima je kod pepeljare to mjesto. Dakle, samo ga spustis i puni se.
diablobih

#20940 Re: iPhone - All about

Post by diablobih »

Ali ga puni 15 godina, plus ne mozes ga koristiti dok se "puni", to nije wifi punjenje, to je mimic, a ne wi fi punjenje.
xoklix

#20941 Re: iPhone - All about

Post by xoklix »

diablobih wrote:Ali ga puni 15 godina, plus ne mozes ga koristiti dok se "puni", to nije wifi punjenje, to je mimic, a ne wi fi punjenje.
Koristiti mobitel dok voziš? ‘em zakonski nije dozvoljeno ‘em imaš bluetooth/handsfree.
A što se sporije puni to zdravije za bateriju, uostalom sad imaš i tzv. fast wirelles charging(8,8 plus i X podrzavaju fwc)koji napuni 20% za 30 minuta, kablom ide na 17% za isto vrijeme.
diablobih

#20942 Re: iPhone - All about

Post by diablobih »

Fast wireless charging hahahaha, pa to jedino ako ti i kablom toliko sporo puni. Cuj zdravije da sporije puni, pa nije 2005ta godina jebem ga. Zelim ga koristiti kada ga ja zelim koristiti, a ne kada mene zeli koristiti, na kablu ga i dalje mogu koristiti, bilo to kuci, ili kada stanem sa autom.
xoklix

#20943 Re: iPhone - All about

Post by xoklix »

diablobih wrote:Fast wireless charging hahahaha, pa to jedino ako ti i kablom toliko sporo puni. Cuj zdravije da sporije puni, pa nije 2005ta godina jebem ga. Zelim ga koristiti kada ga ja zelim koristiti, a ne kada mene zeli koristiti, na kablu ga i dalje mogu koristiti, bilo to kuci, ili kada stanem sa autom.
Šta “ha ha ha”?
https://www.amazon.com/Samsung-Certifie ... B012AWBN9C
2A output, obicni žičani adapter što dodje uz telefon je 1A.
Saka

#20944 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Izašao (stabilni) jailbreak za iOS 11: https://coolstar.org/electra/
Radi ko zmaj na iPhone X iOS 11.1.2 :)
Oligarh

#20945 Re: iPhone - All about

Post by Oligarh »

djama wrote:Ja imam drugaciji problem. Do sada sam bio na androidu (zadnji mob galaxy note 5) i prije 2 mjeseca uzmem iphone 7 plus (nov).
Hajde reko da promijenim malo. Medjutim u zadnje vrijeme mi cesto izabacuje gresku da mi je incorrect pass za wifi kuci iako je to 100% taj password koji koristim i primijetio sam da je dosta slabiji signal nego sto sam inace imao na note 5. je li to do iOS-a ili ?
Dok sam imao 7 Plus imao sam sličan problem sa Ubee ruterom od Telemacha. Imaš dvije opcije:
Prva je da digneš u postavkama samog rutera DHCP lease vrijednost na veću.
Druga je meni pomogla: Naime, razdijelio sam 2,4 i 5 ghz kao dvije posebne mreže u postavkama rutera. Stavio i dva različita imena mreže što je korisno ispalo. Na 5ghz su mi iPhone, laptop i TV, na 2,4 sekundarni mobitel. IPhonei novijih generacija se vežu samo na 5 ghz. Od tada nisam imao problema. Posebno ih sada sa X nemam i sve radi perfektno.
djama

#20946 Re: iPhone - All about

Post by djama »

E hvala ti probam danas kad dodjem s posla pa javim rezutlate.
Oligarh

#20947 Re: iPhone - All about

Post by Oligarh »

djama wrote:E hvala ti probam danas kad dodjem s posla pa javim rezutlate.
Nema na čemu. Pokušaj sa ovom drugom opcijom, mislim da će biti ok.
diablobih

#20948 Re: iPhone - All about

Post by diablobih »

xoklix wrote:
diablobih wrote:Fast wireless charging hahahaha, pa to jedino ako ti i kablom toliko sporo puni. Cuj zdravije da sporije puni, pa nije 2005ta godina jebem ga. Zelim ga koristiti kada ga ja zelim koristiti, a ne kada mene zeli koristiti, na kablu ga i dalje mogu koristiti, bilo to kuci, ili kada stanem sa autom.
Šta “ha ha ha”?
https://www.amazon.com/Samsung-Certifie ... B012AWBN9C
2A output, obicni žičani adapter što dodje uz telefon je 1A.
HAHAHAHHA, e ti stvarno pojma nemas, cuj punjac radi na 1A za svaki mobitel jelde? :D Ovaj link sto si stavio, pise da je mozda brzi od obicnog wifi pada za 1,4 puta, znaci smijesna razlika, i dalje ga puni za 5 godina. Doba su fast charginga, njemu odgovara da ga puni godinama neki padic.

E cuj svaki zicani adapter uz telefon radi na 1A hahaha, kakav si ti brat.
Saka

#20949 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Dobro je ba, ne prosipaj pamet. Ako ti ne odgovara koristi žicu, imaš obje opcije. Nama odgovara da nismo vezani taman da puni 15 godina, svakako spavam i ujutro je pun.
ado_sar

#20950 Re: iPhone - All about

Post by ado_sar »

Ako vam se ne gadi, pogledajte video oko wireless punjenja:

https://www.youtube.com/watch?v=iOVg62_DUYU&t=502s
Post Reply