Republika Turska

Post Reply
@mba

#20926 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Kikibombona wrote:
Matzan wrote:Dobar narod su ovi Kurdi. Šteta što nemaju svoju državu.
Previse se furaju na komunizam i to im je los izbor. Gotovo sve vodece kurdske stranke su izvorno komunisticke. Vecina je prosla ideolosku preobrazbu i sada se deklarisu kao socijalisti, ljevicari i sl.

I u Njemackoj su nasli komuniste. :D Glasaju za Die Linke ili MLPD. Obje stranke su izrazito blagonaklone prema kurdskoj borbi jer im to donosi glasove. Umjesto da glasaju za Merkel oni biraju zestoku ljevicu i komuniste... tragicna politika...

http://www.kurdistan24.net/en/news/aae0 ... c64be5a5ce

Kod Kurda je zanimljiv fenomen da nema sovinizma prema narodima koji su im nanijeli mnogo zla. Dosta pratim i time sam fasciniran. Ne znam kako im uspjeva. Nijedna kurdska partija ne govori negativno o Turcima, Perzijancima ili Arapima. Borba koju vode nikad nije poprimila oblike fasizma, sovinizma ili mrznje prema protovnicima. Uvijek kazu da se bore protiv politike koja im nanosi zlo a ne protiv naroda. Zaista fascinatno. I ozloglaseni PKK redovno izjavljuje ljubav turskom narodu uz poruke da su braca i da se bore protiv politike.

...

Turski, perzijski i arapski nacionalizam je veoma jak i tu Kurdi ne mogu disati i biti politicki narod. Svaki vid kurdskog organizovanja, politicki, ekonomski, kulturni ili bilo kakav drugi, dozivljava se kao prijetnja. Ni Turci ni Perzijanci ni Arapi NE ZELE Kurde kao organizvan narod. I sta tu uraditi?

upravu si kurdi ne mrze ni arapae ni turke!

nije problem u kurdima, problem je u terorizmu od strane nekih kurdskih teroristickih pokreta kao sto je naravno pkk,ypg itd.

mjesta u siriji koja su oni uzeli, bas ko srbi sve su ne kurdsko protjerali, arape, turkmene i sve ostale kurde koji nisu njihovog misljenja, kurdi nisu problem, problem je teror pkk i drugih!

od prilike ovo sto ova kurdkinja kaze

https://youtu.be/rytxP4Ud8Do
Kikibombona

#20927 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Zlo ne miruje...

Hapse starice, vuku ih kao stoku po ulici, tuku ih. Nemas pravo da se pobunis. Nemaju pravo starice, a kamoli ljudi u zrelom dobu i mladi. Momentalno lome, pucaju, hapse i drakonski presudju...

https://mobile.twitter.com/dersi4m/stat ... 9302656003

Image

Image

Nemas nacina da se suprostavis ovakvom fasizmu. Njima je problem kada Kurdi u Japanu ostvare neka prava. Imaju sve poluge moci i zlo u sebi da se izivljavaju. Bolesno do srzi.

Fasisticka politika zeli da se narod preda i da odustane od borbe za elementarna prava. A narod nastavlja pruzati otpor i zbog toga zestoko ispasta. I tako ce biti dok fasizam ne padne. Ne moze dovijeka...
Kikibombona

#20928 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

@mba wrote:mjesta u siriji koja su oni uzeli, bas ko srbi sve su ne kurdsko protjerali, arape, turkmene i sve ostale kurde koji nisu njihovog misljenja, kurdi nisu problem, problem je teror pkk i drugih!
Ovakve gluposti ni Risto Djogo nije pisao.

U kurdsko podrucje se naselio ogroman broj arapskih izbjeglica. Dakle, ne da su Arapi protjerani, sto je notorna glupost, vec su se Arapi u ogromnom broju naselili u kurdska podrucja. :lol:

Kurdi sa postovanjem tretiraju porodice ISIL-boraca i same borce a kamoli arapske civile. :roll:

SDF je zapravo kurdsko-arapska politicka i vojna koalicija. U SDF ima veliki procenat Arapa, postoje mnoge cisto arapske jedinice poput al-Sanadid i Jaish al-Thuwar, mnoge jedinice iz Zora i Manbija. Postoje mnoge mjesane jedinice itd. Lider politickog vijeca SDF je Arapin Rijad Dirar. Veliki broj komadanta su Arapi. E jedino ako Arapi etnicki ciste sami sebe. :lol: Pa covjece, jedine zlocine nad ISIL zarobljenicima su pocinile upravo arapske SDF jedinice. :D

Prije dva dana u Ajn Isi je odrzan sastanak 70 vodecih arapskih plemena o buducnosti Sjeverne Sirije:

Final Declaration of Syrian Tribes Forum

Image

Jedna od kljucni stavki je borba protiv turskih okupatora 8-)
The unity of Syrian land, its people, its independence, non-relinquishment of any part of its territory and the right of Syrian people to regain all occupied territories (Afrin, Jarablis, Aazaz, Al-Bab and Golan) through available and legitimate means
Realizing the shared responsibility to resolve Syrian crisis and spreading peace in Syria
– Trying as quickly as possible to get rid of effects of armed conflict and creating conditions of life for people of Syria on basis of coexistence and brotherhood of peoples
– Determination on establishing a new Syria for all its people including all constituents in the light of a decentralized state and a stable political democratic system.
– Asserting on a Syrian democratic consensual constitution that represents all Syrian social powers and activities .
– Determination to continue combating terrorism and drying up its intellectual, financial and material resources. Bringing perpetrators and contributors who committed crimes against humanity to war crime courts in accordance with law of terrorism in force
– Continuation of supporting Syria Democratic Forces in their fight against terrorism as an essential part of Syrian solution
– Supporting self and civil administrations in North and East of Syria
– Uniting our forces to achieve democratic change and stable development in Syria
– Believing in values ​​of democracy, rights and freedom of man and citizen
– Rejecting any discrimination on basis of nationality, religion and gender
Syrian blood by Syrian hand is forbidden . Our hands are stretched out for peace and our guns are aimed only at those who like to destroy our security, our peace, our common life and brotherhood of Syrian societal constituents
– Safe return for all displaced Syrians and those who have been outside the country in a previous period before or during the crisis
– Calling upon International Community, United Nations and UN Security Council to remove Turkish partition wall in Afrin, ending its occupation to the city and returning its inhabitants to their homes
– The International Community bears its responsibility and its rapid movement for reconstruction in areas liberated from terrorism and urgently those which are in the east of the Euphrates
http://m-syria-d.com/7142

Arapi, Turkmeni i Asirci uzivaju puna prava u kurdskom podrucju. Pravo na politicko djelovanje, obrazovanje na maternjem jeziku, zastupljenost u javnim institucijama po udjelu u stanovnistvu itd.

Armenska SDF jedinica

Image

Asirska SDF jedinica

Image

Arapska SDF jedinica

Image

Kurdi ne poznaju fasizam prijatelju, nema takve skupine u kurdskom narodu. Nema zlocina, etnickog ciscenja, nista slicno sto su pocinile snage pod kurdskom politickom i vojnom komandom.
SmokingMan

#20929 Re: Republika Turska

Post by SmokingMan »

GandalfSivi

#20930 Re: Republika Turska

Post by GandalfSivi »

GandalfSivi wrote:Predade Erdogan vlast u Istanbulu, iskreno sam pozitivno iznenadjen... Treba i pohvaliti kad je red...
japin_mutapi wrote:pa normalno da će predati, šta ste očekivali ... rat?

jel demokratija ili ne
Ja ba...

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/poni ... /190506117
славянин

#20931 Re: Republika Turska

Post by славянин »

GandalfSivi wrote:
GandalfSivi wrote:Predade Erdogan vlast u Istanbulu, iskreno sam pozitivno iznenadjen... Treba i pohvaliti kad je red...
japin_mutapi wrote:pa normalno da će predati, šta ste očekivali ... rat?

jel demokratija ili ne
Ja ba...

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/poni ... /190506117
:lol: komedija
Kikibombona

#20932 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

I onda se neko cudi zasto Turska nije clanica EU. :lol:

To je isto da u EU uvedes Bjelorusiju ili Siriju. :D Nigdje veze...

U Turskoj nikada nije zavladala istinska demokratija. Zemlja vojnih udara i represivnog vladanja.

Zemlja sa najvise zatvorenih novinara, zemlja koja ne postuje prava manjina. Puno vise zajednickog imaju sa Irakom nego Svedskom.

I sto je najgore, istok Turske je brutalno siromasan i zaostao. Kada bi Turska usla u EU, 30 miliona Turaka bi doslo u Njemacku. :lol:

...

Ova odluka je ocekivana. Erdogan je ranije smijenio gotovo sve izabrane kurdske nacelnike i poslao svoje. Prije izbora je lijepo rekao Kurdima da ne glasaju jer je za njih glasanje uzaludno. Sve cemo vam smijeniti. :D
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#20933 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

sve je to demokratija
славянин

#20934 Re: Republika Turska

Post by славянин »

“Glasamo do pobjede ...moje” - sultan :lol:
p206

#20935 Re: Republika Turska

Post by p206 »

Kikibombona wrote:

U Turskoj nikada nije zavladala istinska demokratija. Zemlja vojnih udara i represivnog vladanja.

Zemlja sa najvise zatvorenih novinara, zemlja koja ne postuje prava manjina. Puno vise zajednickog imaju sa Irakom nego Svedskom.

I sto je najgore, istok Turske je brutalno siromasan i zaostao. Kada bi Turska usla u EU, 30 miliona Turaka bi doslo u Njemacku. :lol:

...

Ova odluka je ocekivana. Erdogan je ranije smijenio gotovo sve izabrane kurdske nacelnike i poslao svoje. Prije izbora je lijepo rekao Kurdima da ne glasaju jer je za njih glasanje uzaludno. Sve cemo vam smijeniti. :D
ni Grčka ne priznaje manjine a ko neka kolijevka demokratije, i još u EU

a što se tiče Erdogana, očigledno da je skrenuo sa pravog puta, ovim potezom će samo još više njegovih opozicionara izaći da glasa
san svakog sultana je bio da ostane besmrtan izgradnjom neke lijepe džamije, u čijem će dvorištu biti ukopan, a on neki dan otvori najveću u Stambolu... očigledno se ufurao da je najveći sultan
SmokingMan

#20936 Re: Republika Turska

Post by SmokingMan »

Kikibombona wrote:

...

Pri samom sam kraju meni izuzetno drage knjige,i sjetih se poglavlja u kojem "predstavnik" centralne vlasti metroa,za koju je samo jako mali broj ljudi znao,protagonisti,ujedno i svome neprijatelju, pojašnjava ulogu iste u čitavom društvenom poretku,koji je dobro osmišljen sa ciljem držanjem društva u konstatnom strahu jednih od drugih,kao i strahu od spoljšnjih "zapadnih" neprijatelja i domaćih izdajnika,socijalnom politikom koja je unaprijed kreirala oskudne "dnevne prehrambene navike" stanovnika klaustrofobičnih tunela,stanica,i staničnih prelaza.Poglavlje je podugačko,pa ću se samo osloniti na jedan od meni veoma interesatnih pasusa...

Image
Leverage

#20937 Re: Republika Turska

Post by Leverage »

Nadam se da će ovo rezultirati ubjedljivijom pobjedom CHP-a.
zenit dozic

#20938 Re: Republika Turska

Post by zenit dozic »

Leverage wrote:Nadam se da će ovo rezultirati ubjedljivijom pobjedom CHP-a.
Hoce kujac
Dodo i bake su sultanu objasnili kako se broji nema vise zajebancije :lol:
Max Bunker

#20939 Re: Republika Turska

Post by Max Bunker »

SmokingMan wrote:
Kikibombona wrote:

...

Pri samom sam kraju meni izuzetno drage knjige,i sjetih se poglavlja u kojem "predstavnik" centralne vlasti metroa,za koju je samo jako mali broj ljudi znao,protagonisti,ujedno i svome neprijatelju, pojašnjava ulogu iste u čitavom društvenom poretku,koji je dobro osmišljen sa ciljem držanjem društva u konstatnom strahu jednih od drugih,kao i strahu od spoljšnjih "zapadnih" neprijatelja i domaćih izdajnika,socijalnom politikom koja je unaprijed kreirala oskudne "dnevne prehrambene navike" stanovnika klaustrofobičnih tunela,stanica,i staničnih prelaza.Poglavlje je podugačko,pa ću se samo osloniti na jedan od meni veoma interesatnih pasusa...

Image
Iz koje je ovo knjige?
Zokipfc

#20940 Re: Republika Turska

Post by Zokipfc »

SmokingMan wrote:
Kikibombona wrote:

...

Image
Stavis covjeka u kavez pa se cudis sto se ponasa kao zvijer... Zato ovi diktatori nikada, ali nikada nece uspjeti da za duzi period naprave stabilnu drzavu
@mba

#20941 Re: Republika Turska

Post by @mba »

u diktaturama nema izbora, neko ovde laze vi koji kazete za nekog ko je uzabran na izborima da je diktator, il ja ne kontam il vi ne kontate!

sto se tice istanbula, mogli su namjeatiti izbore da su htjeli ali nisu, ako je opozicija tako sigurna u sebe, cega se boje?

mislim da se boje poraza, jer su nemjestili?
славянин

#20942 Re: Republika Turska

Post by славянин »

@mba wrote:u diktaturama nema izbora, neko ovde laze vi koji kazete za nekog ko je uzabran na izborima da je diktator, il ja ne kontam il vi ne kontate!

sto se tice istanbula, mogli su namjeatiti izbore da su htjeli ali nisu, ako je opozicija tako sigurna u sebe, cega se boje?

:lol: mislim da je ovo unikat da opozicija namjesta izbore protiv vlasti :lol: , inace sto rece onaj bolje im je za sultana erdoana ridjobrkog da glasaju odmah inace im valja glasati jos par puta :D
Lincoln-Burrows

#20943 Re: Republika Turska

Post by Lincoln-Burrows »

Opozicija namješta izbore :lol: :lol:
@mba

#20944 Re: Republika Turska

Post by @mba »

славянин wrote:
@mba wrote:u diktaturama nema izbora, neko ovde laze vi koji kazete za nekog ko je uzabran na izborima da je diktator, il ja ne kontam il vi ne kontate!

:lol: mislim da je ovo unikat da opozicija namjesta izbore protiv vlasti :lol: , inace sto rece onaj bolje im je za sultana erdoana ridjobrkog da glasaju odmah inace im valja glasati jos par puta :D

pa sto diktator ne namjesti sebi pobjedu?
@mba

#20945 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Lincoln-Burrows wrote:Opozicija namješta izbore :lol: :lol:

a diktator izabran voljom naroda, jelda koji paradox?
славянин

#20946 Re: Republika Turska

Post by славянин »

@mba wrote:

I hitler je izabran voljom naroda, eno i kim 99% dobi glasova :D
@mba

#20947 Re: Republika Turska

Post by @mba »

@mba wrote:
славянин wrote:

pa sto diktator ne namjesti sebi pobjedu?
sultan kakav je da je, barem je nest uradio za taj grad!
славянин

#20948 Re: Republika Turska

Post by славянин »

Pa evo sad ce :D - mislio mozda da ce pobijediti da je dovoljno sto skoro sve medije kontrolise a imami po dzamijama se kunu u njega.

Ocito narod Istanbula ne zna sta je uradio - idi im ti objasni :lol:
@mba

#20949 Re: Republika Turska

Post by @mba »

славянин wrote:
@mba wrote:

I hitler je izabran voljom naroda, eno i kim 99% dobi glasova :D
neznam da je hitler biran voljom naroda, ali sta hoces da kazes sa tim, sto usporedjujes hitlera i erdogana, hitler koji je poslao milione u smrt, i civjeka koji je otvorio vrata za milione sirijaca i spasio milione, izmedju ostalog i kurde, koliko pogan moras biti da poredis tako nest, jeli generalno dovodis svaki izbor naroda u pitanje, ili samo kad TR biraju, ili je mozda vise zato sto je koliko toliko uredjeno na islamskim principima, sto bi se nazvalo islamofobija mislim da je tu problem opjsednutosti erdoganom i svemu sto taj covjek cini!
@mba

#20950 Re: Republika Turska

Post by @mba »

славянин wrote:Pa evo sad ce :D - mislio mozda da ce pobijediti da je dovoljno sto skoro sve medije kontrolise a imami po dzamijama se kunu u njega.

Ocito narod Istanbula ne zna sta je uradio - idi im ti objasni :lol:

ja skoro bio u stambolu, nisam primjetio da je narod nest ne zadovoljan, ne kukaju nego rade, i nema ‚ma ne isplati se to kod nas‘ cvancika u ruke i hajmo cener na automat, cener za cigare i kafa!
Post Reply