Ukrajina

konoplja

#208351 Re: Ukrajina

Post by konoplja »

Meni je humoristicno ovo ponavljanje kako Ukrajina nije pala, a govorilo se past ce za tri dana. Evo nije pala znaci dobro je. :mrgreen:
Rekao je da ce me nokautirati u prvoj rundi, ali nije. izgubio sam na bodove. Dobro je, on je papak. :mrgreen:
Čitalac

#208352 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Novi šef diplomatije poziva države da se priključe narednom mirovnom samitu koji će biti održan ove jeseni.
Ministar vanjskih poslova Andrij Sibiha pozvao je države koje nisu sudjelovale na prvom mirovnom samitu u Švicarskoj da se pridruže sljedećem, jer je formula mira koju je predložio Kijev jedini put do pravednog mira u Ukrajini.
„Pozivamo svaku državu, čelnika i organizacije koje istinski žele vratiti mir da se pridruže naporima za provedbu Formule mira zajedno sa stotinu sudionika iz cijelog svijeta. Rusko-ukrajinski rat ne može se promatrati kao sukob dviju država, jer je to kolonijalni agresorski rat koji je pokrenula jedna zemlja protiv druge. Ovaj rat mora pravedno završiti, ako želimo sačuvati mir u svijetu. Da bismo agresora prisilili na mir, potrebna nam je globalna diplomatska fronta", istaknuo je Sibiha, podsjetivši da su deklaraciju prvog samita potpisale 94 države i da su u tijeku pripreme za sljedeći.
Ranije je Andrij Jermak, šef ureda predsjednika Ukrajine, rekao da poziv predstavnicima Rusije na drugi mirovni samit ne treba tumačiti kao početak pregovora s Ruskom Federacijom. Jermak je također rekao da Ukrajina želi održati drugi mirovni samit nakon što se završi priprema zajedničkog plana za provedbu svake točke "formule mira". Predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je nadu da će pripremni dokument za drugi mirovni samit biti spreman do studenog.
Excel2

#208353 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

konoplja wrote: 14/09/2024 17:38 Meni je humoristicno ovo ponavljanje kako Ukrajina nije pala, a govorilo se past ce za tri dana. Evo nije pala znaci dobro je. :mrgreen:
Rekao je da ce me nokautirati u prvoj rundi, ali nije. izgubio sam na bodove. Dobro je, on je papak. :mrgreen:
Pa realno je smijesno vise spominjati Rusiju kao svjetsku silu. Nisu u stanju na granici da rijese stvar, a ne u svijetu da nesto znace. Tako da gubljenje na buduve znaci i poraz Rusije.
skrbavi-admin

#208354 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

AliceInChains wrote: 14/09/2024 17:30
"ste"

"neutralni"

ste? ko su "ste"? :evil:

Neutralni? :evil: Kako neutralni? Jel to ono kako ja sviram ti ces da igras neutralno sa rusofilskim predsjednicima i rusofilnom oligarhijom :lol:

Zapad je sranje, zapad su govna, zapad su laznjak i prevara..... al sve je meni to jasno - samo mi nije jasno kako je moguce da je rusorpski svijet tako meden caroban bajan blagostajan da su milioni rusa po evropi i americi kao i prekodrinskog elementa :evil:

Eto zamoLJAJEm komentar - sta to ima rusorpski Svet da ponudi a da nema opste supermigracije u tu istu LEPOtu i blagostanje.... :lol:
zigzag

#208355 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Čitalac

#208356 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Evo, jedan je progledao, doduše prekasno...
Z-propagandisti žale zbog gubitka jedne od "najučinkovitijih posada bespilotnih letjelica": ruski zapovjednici poslali su "legendarnog pilota drona" Dmitra Lisakovskog "Gudvina" i Sergeja Hrytsaia "Ernesta" u "mesni napad", gdje su eliminirani.
Lisakovski je snimio video u kojem je optužio zapovjednika pukovnije s pozivnim znakom "Zloi" da ga je "namjerno i djelujući isključivo iz sebičnih pobuda" prebacio iz izviđačke u jurišnu postrojbu, a također je govorio o trgovini drogom u jedinici. Zbog ove drskosti, "Gudvin" i njegovi drugovi su poslani u juriš u smjeru Pokrovsk, gdje su ostali zauvijek. Terorist Lisakovski se 2014. godine borio protiv Ukrajine u Donbasu i bio je zapovjednik zračnog izviđanja takozvane "DNR". Godinu dana kasnije vratio se u Rusiju i odslužio kaznu za pljačku, a 2022. ponovno je zablistao na frontu.
Lisakovski je iznenađujuće “progledao”prije likvidacije i pozvao Ruse da nikad u životu ne potpišu ugovor s Putinovom vojskom. Lisakovskog i druge kolege pilote dronova zapovjednik s prezimenom Puzyk poslao je na pogubljenje - u „mesni napad“ kod Memrika. Mihail Polynkov, bliski suradnik terorista Strelkova-Gyrkina, tvrdi da su pripadnici grupe "Gudvina" bili ranjeni i da su mogli biti spašeni, ali nisu dočekali evakuaciju. Jedan od operatera drona s pozivnim znakom "Sokrat" još je živ, ali ga nitko ne želi izvući.
AliceInChains

#208357 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

skrbavi-admin wrote: 14/09/2024 17:50
AliceInChains wrote: 14/09/2024 17:30
"ste"

"neutralni"

ste? ko su "ste"? :evil:

Neutralni? :evil: Kako neutralni? Jel to ono kako ja sviram ti ces da igras neutralno sa rusofilskim predsjednicima i rusofilnom oligarhijom :lol:

Zapad je sranje, zapad su govna, zapad su laznjak i prevara..... al sve je meni to jasno - samo mi nije jasno kako je moguce da je rusorpski svijet tako meden caroban bajan blagostajan da su milioni rusa po evropi i americi kao i prekodrinskog elementa :evil:

Eto zamoLJAJEm komentar - sta to ima rusorpski Svet da ponudi a da nema opste supermigracije u tu istu LEPOtu i blagostanje.... :lol:
Pogrešnog pitaš. To pitanje bolje postavi jednom Ukrajincu, pa i Srbinu.

Mi Bosanci smo se izborili za državu i nacionalnost pod skroz drugačijim premisama i startnim pozicijama, niti smo onomad imali ikakvog izbora, sasvim nebitno kako tada teklo med i mlijeko na zapadu, dok su nas Srbija i Hrvatska koristili za licno potkusurivanje i velikodrzavne fantazije.

Ukrajinci ipak nisu počeli od 0, i imali su izbora. Mogli su po mom mišljenu pametnije odigrati, sasvim nebitno kako pojedini Ukrajinci fino živili u Londonu ili Stockholmu.
AliceInChains

#208358 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

P.S.: Pod ‘ste’ mislim standardaše poput tebe na ovoj temi :mrgreen:
skrbavi-admin

#208359 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

AliceInChains wrote: 14/09/2024 18:27 P.S.: Pod ‘ste’ mislim standardaše poput tebe na ovoj temi :mrgreen:
bojim se das zaluto momak..... :(

da imas imalo svijesti savjesti ko sto nemas i baljezgas kojesta znao bi da su u slicnoj situaciji kao i mi spram nekadasnje druge vojne sile.....

i da bude stvar tragicnija dijametralno jednako proporcionalno se bore sa nehljebima, uhljebima, kukavicama, petokolonasima, profiterima i jos k tome imaju tu usranu nekadasnju 2 vojnu silu sebi na grbi da je se rijese.....

da stvar bude jos vise tragicnija ti si samo druga strana tamne medalje istih onih koji se izjasnjavaju na ovoj temi turbobosancima i turbopatriotama kojima tudja muka i nepravda predstavljaju konstraciju interesa isto kao i neki likovi koji verglaju da se uniste palestinci jer je to u nasem interesu :lol:

mene nemoj u te "ste" - ni proruske ni prozapadne - ja sam ponosni predstavnik freelancera :lol: od "oni tamo nedje" koji ne jebem ni prekodrinske olose, prekounske olose, lokaturbopatriobalijatske olose, zpadnofilske sendvicare ani one istocne parizerske niti bacuske sendvicare..... bez interesa, samo protiv tiranije jakomislecih, i protiv patnje najslabijih....

ja sam ti nesto kao Dzozef Broz 8-)
lajkujMe

#208360 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Evo jedan tekst s moje strane, i ne nije depresivni iako ce na momente tako izgledati :D

Ono sto mene vec par mjeseci uzasno kopka i to od momenta kad smo bili na oko pola Ruske ofanzive na Avdiku, je neki nedefinisani osjecaj brige. A mislim da svi vi imate neki slican osjecaj.
I ne, ne govorim naposlijetku od padu Avdike, pad Avdike meni bar tad bio skoro pa isti kao pad Bakhmuta, Severodonetska i slicno. Makar poslije tih Rusija je uvijek izlazila slabija i platila je ta osvajanja veoma skupo.
Avdika je slicno pocela, sjetite se onog umjetnog brdasceta dok su dotle stigli izgubili su nekoliko bataljona oklopa i na stotine ako ne i hiljade ljudi.
Ali poslije toga, pocinje nekako ubrzano gubljenje Avdike i to s polu ili skroz okruzenim jedinicama i relativno brzim padom samog grada.

Ali za razliku od Bakhmuta, Severodonetska i slicno Rusi ovaj put nisu stali od umora, nego su rotirali nove jedinice i nastavile pushati sve vise naprijed.
Taj tempo i dalje nije nesto wow, ali ako gledamo proslu godinu ovo je svjetlosnom brzinom islo.

Kako je ova godina prolazila tako sam dobio sve veci osjecaj brige jer ovako sagledavajuci situaciju stice se da Ukrajina gubi sposobnost za ratovanje (govorimo o pjesadiji i operacijama na liniji) dok za Ruse sasvim suprotan osjecaj. Kako vrijeme odmice tako se cine sve sposobnijima i jacim.

Moglo bi se reci ovako, Ukrajina je tokom 2022 i 2023 sve vise jacala, rasla i postajala jaca, a od 2024 nekako to nije vise tako nego kao da stoje na mjestu pa cak idu unazad.

Ako idemo od predpostavke da jeste ovako kao gore napisano, sta je razlog? E pa nema jednog razloga, nego se izgleda puno sitnijih stvari desilo da se okrene ploca na bojnom polju.
Pa mogu dole navesti moje predpostavke o cemu je rijec:

1. Nemoc i nehtjenje Zapada da dramaticno poveca direktnu vojnu pomoc, vise je razloga, Europa kalkulise i pika na buduce odnose s Rusijom. Dok je Amerika najstrasnija, po meni postoje backdoor tajni deal s Rusima.
Oko vrste naoruzanja, oko odredjenih meta koje se ne smiju dirati, od kolicine i slicno. Iskreno Ameri izgledaju trenutno kao kukavice koji bi majku rodjenu prodali samo sa bi oni sami prezivljeli. Nije tajna da je vojna pomoc USA drasticno smanjena ove godine. A to traje jos od prosle godine.

2. Nesto smrdi u ZSU! To jos ne mogu tacno definisati, vojnici s terena pricajj dosta, ali izgleda da je visoko vodstvo u AFU nekvalitetno, Brigadni level od Generala do Pukovnika, pa cak sve do Generalstaba.
Ono sve mi se vise cine kao upravni odbor Vodovoda koji grca u dugovima. A nije tu samo Sirski ili Zelenski kriv, ovo je bilo tako i s Zaluznim.
Iskreno, AFU je puno bolje funkcionisala 2022 i 2023 pogotovo 23 godine kad jos nisu bili pod tolikom stiskom od GSa i regionalnih stabova.

3. Politicka greska Zelenskog i vrha Ukrajinske izvrsne vlasti, tu pod broj jedan mislim na prekasno uvodjenje opste mobilizacije za mladje kategorije ali i oduka o ukidanju regrutnih komesara. A pored toga mislim da je Ukrajinski PR previse fokusa stvavljao na bupove umjesto na videa stradanja, unistenja i svega loseg sto Rusija donosi. Sad smo u situaciji gdje Ukrajinski narod a vala i ja licno smo nahranjeni s hiljadama videa Bupova i samim tim narusena je percepcija onog sto se desava u realnosti (David).

4. I za kraj po meni bitan faktor, 22 i 23 godina i dobar dio 24 god, mi se cinilo kao da je strategija Ukrajine bilo da nanese sto vise stete Rusima ne bi li se sami Ruski civili prepali i na koncu da se Ruski narod pobuni protiv Putina, sto se na kraju odbilo od glavu jer Rusi nikad vise patriozma kao sad, nisu imali problema, mesa ne fali popunjavaju se bez problema.

Ovo u Kursku... mi se isto ne svidja, uspjeh je trajao 5 dana, i osvojena je ogranicena teretorija. Ali je li to maksimum od jedne ofanzive sto su Ukrajinci mogli ove godine? Onda imamo problem jer za istjericanje Rusije iz Ukrajine bice potrebno Kursk puta 10.

Ja se nadam uskoro nekim boljim vijestima, nekim pozitivnim trendovima i da na koncu Ukrajinci i pobjede ove Orkove.
skrbavi-admin

#208361 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

:thumbup: :run:
statixx

#208362 Re: Ukrajina

Post by statixx »

A jesam se nasikirao, al bas. :mrgreen:

Ako Amerima i Evropljanima nije zao sjebat milijarde i opet pustiti Ruse pred dvoriste, nije ni meni. Ako su francuski krosani spremni nosati puske, samo naprijed. :D
geoxx

#208363 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Pobuna protiv Putina nije ukrajinska strategija nego forumsko trabunjanje vas par forumasa i tviterasa.

Stvarno ne mogu zamisliti da neko sa gramom mozga na tome bazira neku strategiju. Da narod vjesa lidera u pola rata nije nikakva redovna i cesta stvar, a u diktaturama je to vec u domenu naucne fantastike.

Ukrajinski PR se ne razlikuje od bilo cijeg PR u historiji ratovanja. S tim da danas PR nema toliki znacaj i nije faktor kao nekad jer je internet sirok i slobodan i mozes se informisati na sto nacina i pronaci istinu i stvarno stanje na terenu. Nije da se narod informise preko radija. Nije ni tebi niko kriv sto pored sirokog interneta pusis neke bupove.

Samo da ISW citas dobit ces neku sliku.
zigzag

#208364 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ja ću opet reći : ukrajinci nisu budale. Ali jesu slaveni i to ih koči da eliminišu rusku vojsku iz države.

I opet, čemu briga. Kao rusi napredovali. Kakav je to napredak? Šta to znači u kilometrima? Da li ugrožava i jedan veći ukrajinski grad?

Jesu li to svi pišnuli na ruski narativ ako oni pomjere liniju fronta za 30- 40 kilometara.

Kaže berić sinoć ,uzećemo Pokrovsk a onda ukrajinci imaju problem, zima blato ovo ono.

A šta ako ga rusi ne uzmu do novembra? Kome je onda zima i blato od Donjecka do Pokrovska.?
saimidin

#208365 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Sa raspoloživim mts i protiv koga se bori, ukrajini ide odlično

Sljedeći bitan moment je tko će pobijediti na usa izborima, ako trump onda ide max pritisak na ukrajinu da pristane na "primirje", ono što se meni čini i ako kamala pobijedi ukrajina ide u drugi plan samo manji pritisak ali dalje smanjenje mts :run:
Naslovnica

#208366 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

geoxx wrote: 14/09/2024 19:12 Pobuna protiv Putina nije ukrajinska strategija nego forumsko trabunjanje vas par forumasa i tviterasa.

Stvarno ne mogu zamisliti da neko sa gramom mozga na tome bazira neku strategiju. Da narod vjesa lidera u pola rata nije nikakva redovna i cesta stvar, a u diktaturama je to vec u domenu naucne fantastike.

Ukrajinski PR se ne razlikuje od bilo cijeg PR u historiji ratovanja. S tim da danas PR nema toliki znacaj i nije faktor kao nekad jer je internet sirok i slobodan i mozes se informisati na sto nacina i pronaci istinu i stvarno stanje na terenu. Nije da se narod informise preko radija. Nije ni tebi niko kriv sto pored sirokog interneta pusis neke bupove.

Samo da ISW citas dobit ces neku sliku.
Zar onomad u WWI upravo Rusi ne natjeraše cara da abdicira, a onda caru i sjeme zatraše? A rat još uvijek trajao.
Februarska revolucija, pa oktobarska...
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#208367 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Rusija bi mogla zaprijetiti testiranjem nuklearne bombe.

Tampaedski za Daily Kos
Subota, 14. septembra (smrze se) 2024.

Image

Dokle ćemo biti uplašeni praznim prijetnjama ovog čovjeka?

Dajte Ukrajini zeleno svjetlo da upotrijebi svoje oružje. Ako Putin želi rat s NATO-om zbog ovoga, dajmo mu ga. Pošaljite što god trebamo u ratnu zonu i okončajte ovo sranje.

Putin nema nuklearne bombe, ovo je drugi put da izbacuje upozorenje "Isprobat ću nuklearnu bombu" koliko se sjećam. Zadnji put je samo poslao prazna transportna vozila da voze uokolo.

NE NASJESTI NEČIJOJ LAŽI

Oh, i ako Rusi žele zujati Aljaskom s TU-95, pošaljite ih na piće. Želi biti provokativan? Daj mu provokaciju.

Oh, a ako naša vojska nije za ovo, što je onda AF? Već 2 i pol godine... trebali bismo biti spremni okončati ovo.

-
Slijedite JFK-ovo vodstvo iz Kubanske raketne krize 1961. Suprotstavio se Sovjetskom Savezu, a Sovjeti su se povukli, kao što to čine nasilnici. Umirenje, na bilo kojoj razini, nikada ne funkcionira. To je luda igra.

Kada je Putin prvi put sugerirao da bi mogao napasti Ukrajinu, rekao sam da bi odgovor trebao biti brz i nedvosmislen: mirovne snage UN-a i NATO-a trebale bi biti raspoređene duž ukrajinske granice s Rusijom, a Putinu bi trebalo reći sljedeće: Svaki vojni potez Rusije koji se smatra prijetnjom na suverenitet Ukrajine smatrat će se ratnim činom protiv zemalja NATO-a i na to će se odgovoriti punom odmazdom.

Sličnu izjavu sada treba dati u vezi sa šupljom prijetnjom nuklearnih bombi. Sve više prijetnji i NATO oslobađa svoju punu vojnu snagu u potpori Ukrajini, uključujući opciju napada unutar ruskih granica. Ili Rusija može pristati na bezuvjetno povlačenje iz Ukrajine.

Da smo izazvali Putina prije nego što je napao, rata ne bi bilo.
Čitalac

#208368 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Reuters: Ukrajina predala popis potencijalnih ciljeva, neki američki zvaničnici duboko su skeptični i poručuju Kijevu da već ima dronove.
Ukrajina je isprva tražila od Sjedinjenih Država da koriste rakete dugog dometa ATACMS za gađanje ruskih zračnih baza, ali sada potencijalne mete za ukrajinske udare uključuju ruske vojne zapovjedne centre, skladišta goriva i oružja te koncentracije trupa. Dvojica europskih diplomata, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da je Ukrajina predala Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu popis potencijalnih ciljeva na ruskom teritoriju koji bi mogli biti pogođeni zapadnim dalekometnim oružjem.
Prema riječima dužnosnika, Ukrajinci su isprva htjeli koristiti američke rakete dugog dometa ATACMS kako bi pogodili ruske zračne baze. No, Pentagon je rekao da se 90% ruskih zrakoplova koji lansiraju KAB-ove, što je jedna od glavnih prijetnji Ukrajini, nalazi na aerodromima najmanje 300 kilometara od teritorija pod ukrajinskom kontrolom, odnosno izvan dosega sustava ATACMS. Ukrajina zato sada želi upotrijebiti projektile za napad na ruske zapovjedne centre, skladišta goriva i oružja, kao i na koncentracije trupa.
Prema Reutersu, neki su američki dužnosnici duboko skeptični da će to značajno utjecati na borbu Kijeva protiv ruskih agresora. Američki dužnosnici primijetili su da Ukrajina već ima sposobnost gađanja ciljeva u Rusiji bespilotnim letjelicama. Američke rakete dugog dometa ATACMS, kako kažu, mogle bi poboljšati tu sposobnost, ali su preskupe i ograničenog broja da bi promijenile dinamiku. Američki dužnosnici također smatraju da se Kijev treba usredotočiti na zaustavljanje ruske ofenzive u istočnoj Ukrajini.
lajkujMe

#208369 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

zigzag wrote: 14/09/2024 19:20 Ja ću opet reći : ukrajinci nisu budale. Ali jesu slaveni i to ih koči da eliminišu rusku vojsku iz države.

I opet, čemu briga. Kao rusi napredovali. Kakav je to napredak? Šta to znači u kilometrima? Da li ugrožava i jedan veći ukrajinski grad?

Jesu li to svi pišnuli na ruski narativ ako oni pomjere liniju fronta za 30- 40 kilometara.

Kaže berić sinoć ,uzećemo Pokrovsk a onda ukrajinci imaju problem, zima blato ovo ono.

A šta ako ga rusi ne uzmu do novembra? Kome je onda zima i blato od Donjecka do Pokrovska.?
Nije ni 1944 bio ugrozen i nijedan Nazisticki grad pa je 1945 pao Berlin.
Nije stvar gdje smo sad nego gdje smo sljedece godine?
Ako se AFU ne sabere, i rjesi goruce probleme koji ih prate jos od 2022 onda ce 2025 biti sve bolnija.

Ruska vojska ma kakva god bila pokazala je jedan nivo prilagodbe i adaptacije. Jeste da je rjesenje cesto veoma sirovo a to je bacanje mesa i mtsa na problem ali rjese ga.

Ja jos uvijek cekam na jednu stvar u ovom ratu, uspjesno zaustavljanje Ruske Ofanzive i izvrsenje uspjesnog kontranapada. Koliko puta se do sada desilo da su Rusi napravili tanki spic napada koji je izuzetnk ranjiv ali na koncu se nema protiv napada a taj tanki klin se razvije u poluokruzenje.

Vidjeno vec kod Lyschanska, vidjeno kod Bakhmuta i vidjeno kod Avdike.

Takodjer neki goruci problemi na frontu nikako da se rjese, nlr problem Kabova i Ruske avijacije, koja je dozivjela renesansu od kraja 2023. Kabovi cine veliku stetu a jos uvijem nema efektivno odvracanje. A tu je zapad trebao uciniti vise.
Sto s PVO sto s Avijacijom.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#208370 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Od smirenosti do panike sada - masovni napadi dronovima na Rusiju se intenziviraju!

Od smirenosti do panike - Rusi mijenjaju stav prema napadima dronovima. Gdje su zapravo crvene linije?
Spoiler
Show
Last edited by Hame_ on 15/09/2024 00:28, edited 1 time in total.
Crvene_brigade

#208371 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Ušli im sazad...

madner

#208372 Re: Ukrajina

Post by madner »

zigzag wrote: 14/09/2024 19:20 Ja ću opet reći : ukrajinci nisu budale. Ali jesu slaveni i to ih koči da eliminišu rusku vojsku iz države.

Problem je putanja. Pokrovsk je vec izgubljen kao logisticki centar, ali nije 1942, blato nece zaustaviti nista.

Nije glavna prijetnja napredovanje prema Pokrovsku, nego prodor juzno. Ukrainska odbrana zavisi u velikoj mjeri od pripremljenih linija i minskih polja. Ruski mehanizovani napadi prolaze gdje istih nema. Zato ne mogu zaustaviti ovaj prodor, ma koliko spor bio.
skrbavi-admin

#208373 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

partizanski recept je najbolji za drustvenoekonomske odnose:

- ratni profiter - streljanje
- izdaja - streljanje
- prodaja - streljanje
- saradnja sa okupatorom bilo koje vrste - streljanje
- korupcija - streljanje
- moralno upitni postupci - skoro do streljanja
- dezerterstvo - vojni sud dugi zatvor ili streljanje

htio to neko priznat ili ne - ratnu situaciju da iskoristavas privatno na bilo koji nacin -u ratu treba kazniti sveopste da svima bude opomena..... i brutalno bez rahmeta bez bismile.....

ovako mi imamo nakaradno drustvo - i Ukri imaju potpuno iste epitafe kao i mi - neki su jednaki neki su jednakiji jer imaju keša...... sad pricam o ukrima a o rutaljerima nemam nikakvo misljenje.....
zigzag

#208374 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

skrbavi-admin wrote: 14/09/2024 20:36 partizanski recept je najbolji za drustvenoekonomske odnose:

- ratni profiter - streljanje
- izdaja - streljanje
- prodaja - streljanje
- saradnja sa okupatorom bilo koje vrste - streljanje
- korupcija - streljanje
- moralno upitni postupci - skoro do streljanja
- dezerterstvo - vojni sud dugi zatvor ili streljanje

htio to neko priznat ili ne - ratnu situaciju da iskoristavas privatno na bilo koji nacin -u ratu treba kazniti sveopste da svima bude opomena..... i brutalno bez rahmeta bez bismile.....

ovako mi imamo nakaradno drustvo - i Ukri imaju potpuno iste epitafe kao i mi - neki su jednaki neki su jednakiji jer imaju keša...... sad pricam o ukrima a o rutaljerima nemam nikakvo misljenje.....
Pa šta ćeš kad ti dođe blinken i pita jesu li ti "demokratski" mediji.

U ovakvom haosu i borbi protiv horde sa istoka nekom je bitan "žurnal tačka ba".
A rusi jedva čekaju da naprave informativni haos.

Imamo tj imali smo mi dosta sličnosti sa ukrajinom. Handri ih ko ih stigne.
zigzag

#208375 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

madner wrote: 14/09/2024 20:11

Problem je putanja. Pokrovsk je vec izgubljen kao logisticki centar, ali nije 1942, blato nece zaustaviti nista.

Nije glavna prijetnja napredovanje prema Pokrovsku, nego prodor juzno. Ukrainska odbrana zavisi u velikoj mjeri od pripremljenih linija i minskih polja. Ruski mehanizovani napadi prolaze gdje istih nema. Zato ne mogu zaustaviti ovaj prodor, ma koliko spor bio.
Ukraiinci Kurahove moraju zadržati.

A to oko minskih polja je bezveze. Ako nije svih 2000 kilimetara minirano onda je naivno.
Post Reply