Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Naslovnica

#20826 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

coco1 wrote:
commendatore wrote:nemrem vjerovat da se na tedeiju nesto pokvari i da je 300kmica
da si procitao, prije nego si komentarisao, skontao bi da nije bio kvar u pitanju, nego redovni, veliki servis.

sto se kvarova tice, hvala bogu, nemam ozbiljnih problema. uzimam aute sa manjom kilometrazom, redovno odrzavane i mjenjam svakih 4-5 godina. od rata, do danas, promjenio 7 auta, sto dizela, sto benzinaca i ni na jednom nisam mjenjao set kvacila, nije bilo potrebe. sitnijih kvarova jeste bilo, ali nista strasno. ko god vodi brigu o autu i redovno odrzava sve sto je potrosno, nece imati ozbiljnih problema.

recimo, u ovo auto sipam castrol 5w-30 i kupujem ga samo u magna oil-u, jer znam da je original. dodje me skuplje nekih 20-25 KM u odnosu na cijenu u raznim prodavnicama auto dijelova, ali za tu razliku ne bih sebi dozvolio da sumnjam jesam li nasuo castrol ili optimu. recimo, nedavno mjenjao set guma u unitrade i pogledao cijene ulja. tu negdje sa magna oil, ali kod njih se ne preklapa ona naljepnica na kanti od 4 litra, niti na boci od litar. meni odmah suhva da nije original
Čisto sumnjam da Unitrade ima potrebu ili bi sebi dozvolio da prodaje čungalunga Castrol.
Osim toga, ne fali Optimi ništa pod uslovom da ulje zadovoljava tvorničku specifikacuju.
Last edited by Naslovnica on 22/04/2019 22:00, edited 1 time in total.
amar1994

#20827 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Sta god je,po meni servis ne moze valjat za onako male pare,pa vecina nas potroai samo na ulje 80/90KM,dok filtere i majstora platis,blizu 200 dodje :)
Naslovnica

#20828 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

Zato ja na Almy-ju u Zenici zamijenim Shell Helix 40-10 po 8.5 KM za kilu, filter ispod 10KM, ruke gratis. Meščini original djeluje, naljepnice, sve, ona burad su u pitanju.
Ostavim debelom dvije marke na kafu, dobar je momak.
coco1

#20829 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by coco1 »

amar1994 wrote:Sta god je,po meni servis ne moze valjat za onako male pare,pa vecina nas potroai samo na ulje 80/90KM,dok filtere i majstora platis,blizu 200 dodje :)
vidi, ja sam se malo izradio kad sam pisao cijenu mog velikog servisa. 300 KM je bio set velikog i ruke za ugradnju. dodatno sam platio 60 KM za remenicu na alternatoru, pk remen i njihovu zamjenu. znaci, u totalu 360 KM, sa upisanom garancijom 100.000 KM ili 5 godina. set koji pominjem, dayco, sam dobio u originalnom pakovanju, na kojem je stajala maloprodajna cijena 399 KM. ogroman popust sam dobio jer mi taj covjek odrzava vozilo vec decenijama i nikad problema nisam imao. usko saradjuje sa auto milovanovicem, maltene ista firma, a, i ja imam dosta poslovnih i privatnih poznanstava sa vlasnicima vecih auto kuca, kao sto su: de-mi, auto milovanovic, auto kuca lav, motorex... i mogao sam njima poslati upit za ponudu, sto je ovaj majstor i znao, te mi sam rekao da ce mi napraviti cijenu koja ce odgovarati i da nema potrebe da dalje trazim nesto povoljnije.

inace, imas primjer i ivice sa ilidze. pravi se bauk od seta sa plivajucim zamajcem, kao kosta boli glava i sl. ivica dugo drzao cijenu preko 800 KM za set luk, za 1.9 tdi. ali, majstorima davao 30% popusta, pa njima bila oko 550 KM. e, kad je ivica skontao da majstori klepaju sebi tu razliku, spustio cijenu na 550 KM za kes i obicnom kupcu, uz uredan racun i garanciju godinu dana. to sam saznao od prodavca koji radi kod ivice kada je sin mjenjao set kvacila na golfu 5, 1.9 tdi, 77 KW.

ps: ulje nisam mjenjao kod velikog servisa, nije bio interval
coco1

#20830 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by coco1 »

Naslovnica wrote:
coco1 wrote:
commendatore wrote:nemrem vjerovat da se na tedeiju nesto pokvari i da je 300kmica
da si procitao, prije nego si komentarisao, skontao bi da nije bio kvar u pitanju, nego redovni, veliki servis.

sto se kvarova tice, hvala bogu, nemam ozbiljnih problema. uzimam aute sa manjom kilometrazom, redovno odrzavane i mjenjam svakih 4-5 godina. od rata, do danas, promjenio 7 auta, sto dizela, sto benzinaca i ni na jednom nisam mjenjao set kvacila, nije bilo potrebe. sitnijih kvarova jeste bilo, ali nista strasno. ko god vodi brigu o autu i redovno odrzava sve sto je potrosno, nece imati ozbiljnih problema.

recimo, u ovo auto sipam castrol 5w-30 i kupujem ga samo u magna oil-u, jer znam da je original. dodje me skuplje nekih 20-25 KM u odnosu na cijenu u raznim prodavnicama auto dijelova, ali za tu razliku ne bih sebi dozvolio da sumnjam jesam li nasuo castrol ili optimu. recimo, nedavno mjenjao set guma u unitrade i pogledao cijene ulja. tu negdje sa magna oil, ali kod njih se ne preklapa ona naljepnica na kanti od 4 litra, niti na boci od litar. meni odmah suhva da nije original
Čisto sumnjam da Unitrade ima potrebu ili bi sebi dozvolio da prodaje čungalunga Castrol.
Osim toga, ne fali Optimi ništa pod uslovom da ulje zadovoljava tvorničku specifikacuju.
nisam ja ni rekao da je kod njih cunga-lunga ulje, ali je cinjenica da im etikete nisu preklopne, dok u magna-oil na svakoj kanti i boci jeste. koliko znam, kastrol tim etiketama pokusava sto vise smanjiti mogucnost kopiranja.

sto se optime tice, svakom svoje, meni na cepu ulja stoji preporuka castrol, a u knjizici odrzavanja vozila viskozitet 5w-30, specifikacije 504.00 i 507.00
amar1994

#20831 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Naslovnica wrote:Zato ja na Almy-ju u Zenici zamijenim Shell Helix 40-10 po 8.5 KM za kilu, filter ispod 10KM, ruke gratis. Meščini original djeluje, naljepnice, sve, ona burad su u pitanju.
Povjrenje je najbitnije,ja vise ovim vecim radionicama ne vjerujem..shell ispade koretne cijene a dobar kako citam po netu,i ja sam gledao helix ultra,jebe mi se za preporuke psa,nazvo orbico,sta ide u ovo auto,to i to ulje,koliko,kae 56KM 4l,odlicno..malo prosvrljao po netu i ispada odlicno ulje,ljudi zadovoljni,nije da stedim al ne dam LM i Totalu 20/30KM za slican ako ne i slabiji kvalitet..

Haha cuj debeli :D
shofer

#20832 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shofer »

Gdje preporucujes kupit Shel Helix ultra 5w40
amar1994

#20833 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

coco1 wrote:
amar1994 wrote:Sta god je,po meni servis ne moze valjat za onako male pare,pa vecina nas potroai samo na ulje 80/90KM,dok filtere i majstora platis,blizu 200 dodje :)
vidi, ja sam se malo izradio kad sam pisao cijenu mog velikog servisa. 300 KM je bio set velikog i ruke za ugradnju. dodatno sam platio 60 KM za remenicu na alternatoru, pk remen i njihovu zamjenu. znaci, u totalu 360 KM, sa upisanom garancijom 100.000 KM ili 5 godina. set koji pominjem, dayco, sam dobio u originalnom pakovanju, na kojem je stajala maloprodajna cijena 399 KM. ogroman popust sam dobio jer mi taj covjek odrzava vozilo vec decenijama i nikad problema nisam imao. usko saradjuje sa auto milovanovicem, maltene ista firma, a, i ja imam dosta poslovnih i privatnih poznanstava sa vlasnicima vecih auto kuca, kao sto su: de-mi, auto milovanovic, auto kuca lav, motorex... i mogao sam njima poslati upit za ponudu, sto je ovaj majstor i znao, te mi sam rekao da ce mi napraviti cijenu koja ce odgovarati i da nema potrebe da dalje trazim nesto povoljnije.

inace, imas primjer i ivice sa ilidze. pravi se bauk od seta sa plivajucim zamajcem, kao kosta boli glava i sl. ivica dugo drzao cijenu preko 800 KM za set luk, za 1.9 tdi. ali, majstorima davao 30% popusta, pa njima bila oko 550 KM. e, kad je ivica skontao da majstori klepaju sebi tu razliku, spustio cijenu na 550 KM za kes i obicnom kupcu, uz uredan racun i garanciju godinu dana. to sam saznao od prodavca koji radi kod ivice kada je sin mjenjao set kvacila na golfu 5, 1.9 tdi, 77 KW.

:thumbup:

Ma to je tako sa zamjenakim setovima,jedino fabrika na novom motoru garantuje 10god/200000km na zupcasti i remenice,ja sam pitao u ovlastenom koliko je za moj auto,nesto preko 1500KM sa rukama,a znam da i fabricki koriste dayco i gates,e hajd sad budi pametan..

Sto se tice tih setova,imas trgomat,jako povoljna radnja :)

A sad da te zajebajem malo :D,skupi dijelovi za golfa sto znaci da narod laze da je najpovoljnije odrzavanje za njih :skoljka:
Throttle

#20834 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

To ove radnje sa dijelovima imaju dosta vece marze od 30%?
amar1994

#20835 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

shofer wrote:Gdje preporucujes kupit Shel Helix ultra 5w40
Pa orbico,oni su uvoznici..

https://orbico-shellbh.com/kontakt/

Nazoves Amira i sve ti cojek objasni,provjeri koje tacno odgovara tvom u autu i cijena..
NediM17

#20836 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

amar1994 wrote:
Naslovnica wrote:Zato ja na Almy-ju u Zenici zamijenim Shell Helix 40-10 po 8.5 KM za kilu, filter ispod 10KM, ruke gratis. Meščini original djeluje, naljepnice, sve, ona burad su u pitanju.
Povjrenje je najbitnije,ja vise ovim vecim radionicama ne vjerujem..shell ispade koretne cijene a dobar kako citam po netu,i ja sam gledao helix ultra,jebe mi se za preporuke psa,nazvo orbico,sta ide u ovo auto,to i to ulje,koliko,kae 56KM 4l,odlicno..malo prosvrljao po netu i ispada odlicno ulje,ljudi zadovoljni,nije da stedim al ne dam LM i Totalu 20/30KM za slican ako ne i slabiji kvalitet..

Haha cuj debeli :D
Total ti je bir iladž za hajDeIja. :thumbup:
NediM17

#20837 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

amar1994 wrote:

Nazoves Amira i sve ti cojek objasni,provjeri koje tacno odgovara tvom u autu i cijena..
Zar radi Orbico maloprodaju?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#20838 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Moj dajdza godinama u svoj peugeot 205 1.8 d, sipao ono ulje iz interexa 15w40, ako se neko sjeca, njihova neka robna marka, 15 KM 5 l ili 4 l, i nikad motor nije zaribao. :mrgreen:
Auto prodao svom kolegi prije dvije godine, i još se kotrlja.... :bih:

A ovdje sad ispade, sve fuseraj, nemas kupiti pošteno ulje za svog ljubimca... :-)
coco1

#20839 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by coco1 »

amar1994 wrote:
coco1 wrote:

Ma to je tako sa zamjenakim setovima,jedino fabrika na novom motoru garantuje 10god/200000km na zupcasti i remenice,ja sam pitao u ovlastenom koliko je za moj auto,nesto preko 1500KM sa rukama,a znam da i fabricki koriste dayco i gates,e hajd sad budi pametan..

Sto se tice tih setova,imas trgomat,jako povoljna radnja :)

A sad da te zajebajem malo :D,skupi dijelovi za golfa sto znaci da narod laze da je najpovoljnije odrzavanje za njih :skoljka:
skupi su dijelovi za svako auto i kvare se ako se ne odrzava redovno. eto, za castrol svi kazu 15.000 interval zamjene, ja mjenjam izmedju 9.000 i 11.000 i svaki put mjenjam sve filtere. od "ozbiljnijih" kvarova na ovom autu, koje vozim dvije godine i ja sam presao 55.000 km sa njim, od ukupnih 155.000 km, sam imao samo senzor bregaste. bio otisao, pa sam imao problem sa vrucim startom. cim sam osjetio da nesto nije u redu, otisao kod ovog majstora, uradio dijagnostiku i zamjenio taj senzor. 70 KM sa rukama.

kad kupujem auto, u startu gledam stanje i kilometre, imam raje koja radi sa autima i mogu reci da dobijem ono sto mi se i predstavi. nije mi problem dati 2-3.000 km vise u startu, jer kasnije nemam problema i ne dajem te pare za opravke, niti sam bez auta zbog kvarova.

i, da, trgomat i drzi ivica, kojeg sam pomenuo u ranijem postu
amar1994

#20840 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

NediM17 wrote: Total ti je bir iladž za hajDeIja. :thumbup:
bi ja da nisu promjenili formulu od sredine 2018,kad ide u fordove formula F moze i u ovoga shell :D

Nedime,do sad bi rikno,5ta godina na liqui moliju :lol:
Last edited by amar1994 on 22/04/2019 23:11, edited 2 times in total.
amar1994

#20841 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:
amar1994 wrote:

Zar radi Orbico maloprodaju?
Rade samo treba nazvat da cojek izvadi iz magacina :-D

samo se kantice od 1L prodaju,nema velikih a i da ima ista bi bila cijena,tako mi rece..
amar1994

#20842 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

coco1 wrote: skupi su dijelovi za svako auto i kvare se ako se ne odrzava redovno. eto, za castrol svi kazu 15.000 interval zamjene, ja mjenjam izmedju 9.000 i 11.000 i svaki put mjenjam sve filtere. od "ozbiljnijih" kvarova na ovom autu, koje vozim dvije godine i ja sam presao 55.000 km sa njim, od ukupnih 155.000 km, sam imao samo senzor bregaste. bio otisao, pa sam imao problem sa vrucim startom. cim sam osjetio da nesto nije u redu, otisao kod ovog majstora, uradio dijagnostiku i zamjenio taj senzor. 70 KM sa rukama.

kad kupujem auto, u startu gledam stanje i kilometre, imam raje koja radi sa autima i mogu reci da dobijem ono sto mi se i predstavi. nije mi problem dati 2-3.000 km vise u startu, jer kasnije nemam problema i ne dajem te pare za opravke, niti sam bez auta zbog kvarova.

i, da, trgomat i drzi ivica, kojeg sam pomenuo u ranijem postu
boshniak

#20843 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by boshniak »

AlenK wrote:E ujutro kad upalim auto, cuje mi se remen... ono mad dam.gas, cuje se brze... radio servis prosle godine.

Ima li neki sprej ili nesto ?
Imao isti problem prije tri god, nov remen Dayco nakon 20ak dana procvilio, odem majstoru ispita mi spanere remenice sve uredno, kaze da kupim drugi remen jer je taj cak i po dodiru tvrdi plastikaner, kupim neki Conti evo dan danas uredno.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#20844 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

ti dayco remenovi su kita telerova,ja ih uvijek izbjegnem ako mogu
basicm

#20845 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Ime im kaze da su za dajca samo.
drug_profi

#20846 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Bogami meni je i gates jednom brzo procrvkutao nakon servisa. Mozda nakon 10-15K. Doduse samo malo ujutro dok ga ne zavrti fino.
promijenio uz sljedeci mali servis.
joske

#20847 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by joske »

Koje disk plocice uzeti Vector ili Ferodo :D
AlenK

#20848 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by AlenK »

drug_profi wrote:Bogami meni je i gates jednom brzo procrvkutao nakon servisa. Mozda nakon 10-15K. Doduse samo malo ujutro dok ga ne zavrti fino.
Pa i meni je nakon 15-20k ...isto tako, samo kad tek upalim ...
drug_profi

#20849 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

AlenK wrote:
drug_profi wrote:Bogami meni je i gates jednom brzo procrvkutao nakon servisa. Mozda nakon 10-15K. Doduse samo malo ujutro dok ga ne zavrti fino.
Pa i meni je nakon 15-20k ...isto tako, samo kad tek upalim ...
Ako nije olabavio, onda je otvrdnuo i to je to.
Ne znam vise ni kad kupis dio jel fakat ono sto pise, ili je dupljak.
530i

#20850 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

I remenje ima svoj datum proizvodnje i shelf-life period. Izgleda da se i na tom počelo varati.
Post Reply