Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
The BEN10

#20826 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by The BEN10 »

kox wrote:Pa meni je fenomen da se neko iz NS-a na ovoj temi prije par mjeseci hvalio tim kako su imali ne znam koliko inicijativa u čini mi se opštinskom vijeću Novog Sarajeva ali ni jedna nije dobila podršku ostalih vijećnika. I to je valjda trebao biti pokazatelj neprepoznatog vizionarstva. Pa velika većina građana može u pola dana i noći predložiti 5 mjera koje bi ovu zemlju preporodile, od smanjenja administracije i ukidanja entiteta pa nadalje ali sprovesti to je problem. I u tome je za mene bit politike, ne samo u lijepoj priči.
:thumbup:
Tačno tako. I ključ je ono što je Suljagić odbrusio Sabinici - lahko je minderati i pravit se mudar sa strane, treba probati nešto učiniti konkretno. Evo, smio bih garantovati da će svaki od "viđenijih" forumaša, neovisno koliko se ja lično procentualno sa njim slagao, iznijeti barem 10-15 mjera koje bi drastično popravilo stanje u KS. Zapravo, od Vječitog, preko Sabine, madnera, Ridjobrkog, Banksya itd bi se mogla formirati Vlada KS-a, koja bi bila efikasnija jedno 5 puta od ove koja će biti.
No, džaba se mi ovdje koljemo i pametujemo kad to ništa ne pije vode. Možemo zastupati principe desnice i ljevice do Sudnjeg dana kad se drugi pitaju i odlučuju...
kakonako

#20827 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kakonako »

Jos ti fali Bitanga i eto liste razocaranih.Slobodno dodaj i sebe.I Katu za premijera.
Pedja Kojovic

#20828 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Banksy

Nisam mislio i ne vjerujem da je ono sto se kaze na zvanicnom sastanku u zgradi Predsjednistva (Budimir) ili ono sto se kaze pred 10 i vise ljudi (Tadic) "mahalanje". (Za Cardzica se ne sjecam o cemu se radi).
Mislim da sve moje kolege znaju da ukoliko zele da "nesto ostane medju nama" i to kazu tako i bude.

p.k.
pemanapemani

#20829 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

@Pedja

Ukratko i jednostavno, Vi trebate biti predsjednik NS.

Vi ste političar koji se stavio na raspolaganje građanima i jedini koji prkosno trpi udare virtualnih "junaka", između ostalih i mene.

Mogu imati hiljadu zamjerki na rad NS, ali Vas molim da ne odustanete.

Ne znam da li ste to htjeli, ali Vi ste personifikacija onog građanskog Sarajeva i BiH.
zippoo87

#20830 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

pemanapemani wrote:@Pedja

Vi ste političar koji se stavio na raspolaganje građanima i jedini koji prkosno trpi udare virtualnih "junaka", između ostalih i mene.

Ne znam da li ste to htjeli, ali Vi ste personifikacija onog građanskog Sarajeva i BiH.
ove rijeci uoblici u glas na izborima...svaka druga podrska je nevidljiva i za Pedju i za NS
pemanapemani

#20831 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

zippoo87 wrote:
pemanapemani wrote:@Pedja

ove rijeci uoblici u glas na izborima...svaka druga podrska je nevidljiva i za Pedju i za NS
Uobličen otkad postoji NS.

Zato uzimam sebi za pravo da kritukujem.

Pozdrav.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#20832 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

kakonako wrote:Jos ti fali Bitanga i eto liste razocaranih.Slobodno dodaj i sebe.I Katu za premijera.
Ja, Boga mi hoću :oops: Poso je dobar, a para laka :wink:
Ricken

#20833 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ricken »

tvsabina wrote:
pemanapemani wrote:
Sinoćnja emisija bi bila produktivna da je odgovorila na pitanje - Šta je to ljevica u BiH u ovim historijskim okolnostima?

Uvijek sam mislio da je Lagumdžija isključivi krivac za razjedinjenost lijevog političkog spektra, ali je vrijeme pokazalo da je ta ista ljevica puna egoističnih i narcisoidnih šupaka.

Mi nikad nismo imali iskristaliziran probosanskohercegovački politički projekat kojem će na prvom mjestu biti ljudska prava i socijalna pravda.
Dok se ne napravi široki lijevi politički blok pojedinaca i stranaka, oni koji se predstavljaju kao građanski političari će radi mira u kući morati gutati gorke pilule sastavljene od ratnih zločina, korupcije, kriminala...

Da li je pravi put ovo što radi DF ili što je radio SDP? Nije. Isto tako, nije pravi put ovo što radi NS.
Uostalom, brojke su neumoljive. Za skoro 10 godina postojanja NS-a, broj pristalica se nije nimalo povećao, a oni se nisu promijenili za centimetar.
To je sindrom "urbanluka", gdje se žuljevi dobivaju maženjem pametnih telefona, a sujeta i mašta ferceraju poput visoke peći u željezari, tj. nikad se ne smanjuju, a o gašenju se ne razmišlja. (nisam mislio na gašenje stranke, nego niskih strasti)

Koja je onda razlika između NS-a, DF-a i SDP-a? Svi egzistiraju u nekom svom svijetu i trude se da ih što manje dodiruju stvarni problemi ljudi.

DF i SDP to pravdaju brigom za građane, NS principima ali se svima redovno uplaćuju primanja i oni ovo stanje mogu "trpiti" do sudnjeg dana. Uvijek će biti privatnih vrtića, škola i fakulteta, uvijek će se naći sredstava da oni i njihove porodice budu u svakom pogledu zaštićeni kao endemske vrste. To je ta famozna nametnuta rahat patnja, protiv koje se svi kao bore, a ustvari uživaju u svim njenim nakaradnim pogodnostima.
Odličan post :thumbup: Ljudski , emotivan..... :thumbup:
Dodala bih par stvari :

- Naša Stranka nije stranka ljevice. Oni sebe pozicioniraju u lijevi centar u tom socijalnom smislu. U svakom drugom oni su ortodoksni liberali.

- SDP je velika i potrošena stranka koja ima ogromne novce zahvaljujući rentama na nekretnine koje su naslijedili od SKJ , zahvaljujući upravnim odborima , nadzornim , preduzećima....ta stranka je bila posljednji glas razuma do 2010 , posljednja nada bilo kakve promjene sadašnjeg stanja...a onda su koalirali sa SDA pa sa kurtom i murtom i u svom tom političkom ludilu su završili tamo gdje niko od nas nije htio...zbog ove zemlje ali su uprskali sve , htjeli su VLAST , POZICIJE....dobili su lakat

- DF je stranka koja nije morala koalirati sa SDA. A učinila je to. Nači će oni stotinu opravdanja za taj potez jer je najlakše naći opravdanje...njihov poziv za "promjene" nije ozbiljan jer oni žele mijenjati sistem sa strankom koja sistematski , ozbiljno i proračunato čuva svaki djelić , svaki kamenčić ovog jadnog , bijednog i nepravednog sistema. Utopizirati o promjenama sa SDA je zbilja nepotrebno. SDA će promijeniti mjesec , zvijezde i sunce ali svoju poziciju , moć i uticaj neće ugoriti nikada ni po najskuplju cijenu što smo već osjetili na svojoj koži hiljadu puta a još gore nam se sprema jer SDA je bezskrupulozna....
DF je po mom skromnom sudu koalirao sa SDA samo da uhljebi vlastite nezadovoljne...osnovni i jedini motiv i skupo će to platiti na izborima...zaslužili su i potpuno su nebitni , nezanimljivi...stranka jednog lica, nikakav pokret i nažalost nikakva promjena

-Imovinsko stanje zastupnika NS-a me u ovom trenutku savršeno ne zanima. Totalno me ne zanima da li zastupnici NS-a žive lagodno , dobro , da li moraju da rade ili ne moraju...to je tako trivijalno i beznačajno. Zašto ? Za njih sam svjesno GLASALA I rade posao za koji smo ih BIRALI a to je zaštita interesa građana SKS. Pored njih troje od svog teškog i mučnog rada moram da hranim još 33.333 nehljebovića u raznim kantonima , federacijama koje mi je nametnuo SDA sistem te razne savjetnike , stanove ili metrese....moram da hranim i preglomazan i neradan javni sektor koji ima sve više samo funkciju GLASA za sistem koji nam siše krv..... e kad moram da hranim vojsku koja mi uzima život od srca ću hraniti ovo troje iz NS-a....od srca jer govore mojim jezikom i traže ono što ja želim...dovoljno...

3/35 u SKS....malo , premalo manje od 10 %. Do koga je ?
Sa ideološki srodnim strankama DF-om i SDP-om nema dovoljno ruku da se formira vlast. Čak iako bi to podržala opskurna SBB bilo bi tu svega osim racionalnog i razumnog vladanja....no...... Stoga je ZADATAK trenutnih zastupnika NS-a da štite interese građana SKS i da ostanu dosljedni i principijelni GLASAČIMA koji su ih BIRALI I IZABRALI. Tako počinje JAVNA ODGOVORNOST i tako se vodi ZDRAVA POLITIKA i sigurna sam da će Peđa , Forto i Sabina u SKS-u napraviti čudo iako ih je samo ali samo troje.

To da se Naša Stranka optužuje "za nerad" iako su njeni zastupnici najglasniji i najtransparentniji a ne mogu preglasati nikoga pa se uz taj "nerad" doda i "odgovornost" i na to sve optužba da se "može a neće" jer eto tu je DF pa su skupa "jači"...besmisleno i smiješno a najviše propali pokušaj DF-a da preko leđa NS-a nađe alibi za koaliranje sa SDA....

Uz dužno poštovanje prema tebi i tvojim postovima , srdačno te pozdravljam.
Ako je NS stranka ortodoksnog liberalizma, kako je moguće da su joj SDP i DF srodne stranke?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#20834 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Ricken wrote:
Ako je NS stranka ortodoksnog liberalizma, kako je moguće da su joj SDP i DF srodne stranke?
Valjda zato što su nenacionalne ,...ne znam , ni sama ne znam gdje bih pozicionirala taj DF :?
NS je liberalna stranka osim u segmentu nešto jače socijalne politike čega opet nema u liberalnoj politici....

Zapravo jako dobro pitanje....
kox

#20835 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kox »

tvsabina wrote:
Ricken wrote:
Valjda zato što su nenacionalne ,...ne znam , ni sama ne znam gdje bih pozicionirala taj DF :?
NS je liberalna stranka osim u segmentu nešto jače socijalne politike čega opet nema u liberalnoj politici....

Kod nas (ali ne samo kod nas) klasična ljevica ne postoji pa to prema mom mišljenju nije ni DF iako sam i sam njihov pristalica. NS je za mene po tom pitanju još veća misterija, iako je gospodin Kojović na prethodnim stranicama pozicionirao u lijevi centar. Obzirom na sve to mislim da je nepotrebno opterećavati se ideološkim svrstavanjem stranaka, sve se relativno brzo pokaže u praksi. Kao što kažu današnji šampioni ljevice Kinezi :lol: nije važno je li mačka crna ili bijela sve dok lovi miševe. Samo što ovoj našoj ljevici to baš i ne ide.
mariner

#20836 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mariner »

Ameri pametni dvje-tri stranke a milijarde kantona u toj velikoj americi, pa vi vidite.
Ricken

#20837 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ricken »

tvsabina wrote:
Ricken wrote:

Pa dobro nije socijalna politika jedini pravac djelovaja. I to je pretjerano, jer ima čistih liberalnih partija koje imaju osjećaj za socijalni aspekt, pogotovo u zemljama skandinavije.

Ovo pitanje je bilo manje upućeno tebi, a više stranci. Možda griješim ali NS se proglasio liberalnom strankom kad su ga počeli poistovječivati sa SDP-om. Kao školovani liberal, mogu ti kazati da u NS kao stranci ima vrlo malo liberalizma, a mnogo više socijal demokratije. Neće ove političke podjele na nacionalne i građanske stranke trajati do vijeka, dolaze neki novi klinci, koji se ne sjećaju rata i koji nisu opterećeni ovakvim rezonom i sigurno je da će u politici tražiti ideologiju.

Čini mi se da malo ko izvan NS-a, je doživljava kao liberalnu stranku. Volio bih da riđobrki kao "stari" liberal da svoje mišljenje na ovu opservaciju.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#20838 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Socijalliberalne stranke su se uvijek, na toj politickoj skali, i svrstavale na poziciju lijevo od centra. NS je po svom odnosu spram socijalnog sektora, trzisnog, odnosu spram zaposlenih, obespravljenih i cijelog niza drugih pitanja...vise lijevo od tog tradicionalno, kao, pozicioniranog 'cistog' politickog centra.
Liberalni dio NS se prije svega odnosi na njihov odnos spram potenciranju ka totalnoj ravnopravnosti svakog pojedinca, u onome sto on sam odredi da jeste. Podrsci svim mogucim manjinskim pravima, od nacionalnih, religijskih, rasnih....do polnih, visepolnih :D ..ili bilo kakvih drugih. I potenciranje pojedinca, i njegovih prava, kao osnove oko koje se zalaze NS, je to sto je 'gura' ka liberalnoj politickoj misli.

Moj stav, da je fuzija ove dvije politicke misli, i odnosa kroz njih prema svakom gradjanu ponaosob, i najidealniji politicki 'koktel'.

I kako god okrenes, Nasa stranka i jeste lijevo od centra. Puno ljevlje nego je to, eto recimo :D SDP, bio u protekle 4 godine. ;-) (nadam se da ce se i ovi, SDP, vrstiti gdje im je mjesto....al' to je do njih sada)
walk_M-A-N

#20839 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by walk_M-A-N »

Sutra je sjednica Skupštine. Zanima me kakav će biti stav NS po pitanju izmjena ministarstava. Koliko znam, vi ste davno nešto slično i predlagali, ukazujući na problem komunalnog sektora.
Jedino ne vidim da se iko bavio time da Stambeno već godinama nema smisla, osim da se poveća broj fotelja i ministar bude onaj koji je sada. Da li će se ovim sve samo presuti i ostati isto, odnosno preuzeti svi (ne)zaposleni?
I, to novo Komunalno opet se ne odnosi na Gras? Dakle, na silu se drži 12 ministarstava? Po mom mišljenju, Saobraćaj se trebao ukinuti, ako već postoji Direkcija za puteve.
Ovo je pitanje koje bih postavio i za SDA i DF ali ne znam da oni imaju forum kao NS.
JThomas

#20840 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

oni imaju minder i prvi saf petkom :D

a DF je lijevo krilo koje igra desnom nogom, k'o klarens sedorf onomad...
kluz franjo

#20841 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

za A. Zuhrić (a može i neko drugi iz NS)
Ja sam obično konstruktivan, ali evo da budem malo i provokativan na temu principijelnosti.
a) Kakav je stav Naše stranke po pitanju obilježavanja lokacije "Kazani", kao mjesta stradanja građana Sarajeva?
b) Smatrate li opravdanim postavljanje spomen ploče na način i po uzoru na ostale spomen ploče koje su postavljene u znak sjećanja na žrtve građana Sarajeva tijekom opsade?
Unaprijed hvala
Pedja Kojovic

#20842 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

walk man

Tacno je da je nas prijedlog predvidjao smanjenje broja ministarstava i nekih agencija ali cemo podrzati i danasnji prijedlog rekompozicije jer smatramo da je motivisan stvaranjem efikasnije vlade.
(Za osnovu inicijative je uzet nas prijedlog ali su se predlagaci nakon detaljne analize odlucili za ovu opciju).

p.k.
Pedja Kojovic

#20843 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Nas generalni stav je da uvijek stojimo na strani zrtava rata, bez obzira o kome se radi.
Naravno da bi Kazani trebali biti obiljezeni na isti nacin kao i drugi zlocini na podrucju kantona Sarajevo.
Takodje smatramo da formulacija o pociniocima zlocina koja je sada uobicajena, "srpski zlocinci" ili "muslimanski zlocinci", itd. nije tacna niti korisna i treba je mjenjati na postojecim i ne koristiti na novim obiljezjima.
(Treba, ukoliko je nemoguce utvrditi individualnu odgovornost izabrati precizniji naziv "Karadzicevi cetnici", "pripadnici VRS", itd.

p.k.
kluz franjo

#20844 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Pedja Kojovic wrote:kluz franjo
Nas generalni stav je da uvijek stojimo na strani zrtava rata, bez obzira o kome se radi.
Naravno da bi Kazani trebali biti obiljezeni na isti nacin kao i drugi zlocini na podrucju kantona Sarajevo.
Takodje smatramo da formulacija o pociniocima zlocina koja je sada uobicajena, "srpski zlocinci" ili "muslimanski zlocinci", itd. nije tacna niti korisna i treba je mjenjati na postojecim i ne koristiti na novim obiljezjima.
(Treba, ukoliko je nemoguce utvrditi individualnu odgovornost izabrati precizniji naziv "Karadzicevi cetnici", "pripadnici VRS", itd.
p.k.
Zahvaljujem, pozdravljam i podržavam.
Kako se mogu učlaniti u NS (općina Centar)? Kako statutarno izgleda izbor delegata za predstojeći kongres? Kako se delegira učešće u ekonomskom savjetu NS?
Pedja Kojovic

#20845 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

To su pitanja na koji vam najbolje odgovore moze dati Albin.

p.k.
walk_M-A-N

#20846 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by walk_M-A-N »

walk_M-A-N wrote:Sutra je sjednica Skupštine. Zanima me kakav će biti stav NS po pitanju izmjena ministarstava. Koliko znam, vi ste davno nešto slično i predlagali, ukazujući na problem komunalnog sektora.
Jedino ne vidim da se iko bavio time da Stambeno već godinama nema smisla, osim da se poveća broj fotelja i ministar bude onaj koji je sada. Da li će se ovim sve samo presuti i ostati isto, odnosno preuzeti svi (ne)zaposleni?
I, to novo Komunalno opet se ne odnosi na Gras? Dakle, na silu se drži 12 ministarstava? Po mom mišljenju, Saobraćaj se trebao ukinuti, ako već postoji Direkcija za puteve.
Pedja Kojovic wrote:walk man
Tacno je da je nas prijedlog predvidjao smanjenje broja ministarstava i nekih agencija ali cemo podrzati i danasnji prijedlog rekompozicije jer smatramo da je motivisan stvaranjem efikasnije vlade.
(Za osnovu inicijative je uzet nas prijedlog ali su se predlagaci nakon detaljne analize odlucili za ovu opciju).
p.k.
Hvala na odgovoru. Po mom mišljenju, "detaljna analiza" predlagača je bila prilično tanka i ograničena na: zadržavanje broj ministara, izbjegavanje sagledavanja potrebe Saobraćaja, prelijevanje svih zaposlenih bez smanjenja nepotrebnih zaposlenika,osiguranje ministarstva za Lukića, možda novo zapošljavanje u novom ministarstvu gdje sada valjda ima samo komunalni sektor. Znajući kakve inače imate utemeljene argumente, iznenađuje me da niste ništa rekli. Od onih koji su u poziciji to i ne treba očekivati. U najmanjem, ovakve izmjene su trebale ići na javnu raspravu. Ovako, sve je u funkciji novog mandata za Lukića.
Albin Zuhric

#20847 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Albin Zuhric »

Kluz,

1. Mozete popuniti kratku online prijavu nakon cega ce vam se neko javiti iz sekretarijata, i dati vam vise informacija, ili mozete navratiti do centrale koja je u vasoj opcini, i popuniti pristupnicu ovdje.

2. Delegati Kongresa su po funkciji svi clanovi GO, Predsjednistva, NO i Suda casti, kao i predsjednici regionalnh i opcinskih odbora. Pored nabrojanih, svim opcinskim odborima se na osnovu broja registrovanih clanova dodjeljuje dodatni broj delegata. Po trenutnim racunicama Kogresu ce prisustvovati izmedju 117 i 123 delegata. Naime, Statut Nase stranke je definisao sastav Kongresa, tako da organi ne odlucuju o broju delegata na Kongresu. Neke izmjene

Opcinski odbori NS ce do kraja sedmice dobiti jasna uputstva o izboru delegata, kao i odabiru kandidata za pozicije koje cemo popunjavati na Kongresu. Ukratko, opcinski odbori odlucuju o delegatima koji ce predstavljati tu lokalnu organizaciju na Kongresu.

3. Ekonomski savjet odnedavno vodi Edin Forto. Svaka zainteresovana osoba se moze ukljuciti, ukoliko naravno ima obrazovanje ili iskustvo u odgovarajucoj oblasti. Procedura unutar savjeta nema mnogo. Ideja je da se svako, clan ili ne, moze ukljuciti veoma brzo i poceti raditi na konkretnim stvarima ukoliko pokaze zelju.
Lokman

#20848 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Lokman »

Gospodine Zuhrić,

Kanton Sarajevo je u finansijskom i institucionalnom knockout-u. U suštini ništa ne funkcioniše i ne postoji ozbiljna privredna aktivnost. Sada su se intenzivirali zahtjevi iz Tuzle, Zenice, Mostara... za izmjenom zakona o pripadnosti javnih prihoda, koji neopravdano favorizuje Sarajevo u odnosu na druge sredine, i temeljem čega se izdržava klijentelizam u nesposobnom i korumpiranom birokratskom aparatu. Imajući u vidu kadrovsku realnost nove koalicije SDA-DF, veoma brzo predviđam totalni kolaps i urušavanje sistema. Kantonalna vlada nikada nije bila gora a na čelu iste je kompromitovani Dino Konaković, koji je na četverogodišnjem studiju, diplomirao za deset dana. Ministri su još gori od premijera, na primjer ministar zadužen za provedbu zakona, izazvao je udes u alkoholiziranom stanju, zatim pobjegao u obližnji haustor, da bi u režiranom sudskom procesu, na kojem je svjedočilo trideset lažnih svjedoka, bio oslobođen krivice. U suštini ova vlast je osuđena na neuspjeh zbog karaktera premijera i stručnosti njegovih ministara. Kada dočekamo kraj ove vlade, današnji teški problemi, još će eskalirati i postati kompleksniji. Šta se realno može uraditi na pokretanju privredne aktivnosti? Ja lično mislim da je pred nama samo jedna realna opcija, a to je totalna privatizacija i razvaljivanje javnog sektora koji generiše korupciju, nepotizam i besmislenom birokratijom guši svaku poduzetničku akciju. Kakav je stav NS po pitanju privatizacije, debirokratizacije i demonopolizacije privrednih tokova?
zippoo87

#20849 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Lokman wrote:Gospodine Zuhrić,

Kanton Sarajevo je u finansijskom i institucionalnom knockout-u. U suštini ništa ne funkcioniše i ne postoji ozbiljna privredna aktivnost. Sada su se intenzivirali zahtjevi iz Tuzle, Zenice, Mostara... za izmjenom zakona o pripadnosti javnih prihoda, koji neopravdano favorizuje Sarajevo u odnosu na druge sredine, i temeljem čega se izdržava klijentelizam u nesposobnom i korumpiranom birokratskom aparatu. Imajući u vidu kadrovsku realnost nove koalicije SDA-DF, veoma brzo predviđam totalni kolaps i urušavanje sistema. Kantonalna vlada nikada nije bila gora a na čelu iste je kompromitovani Dino Konaković, koji je na četverogodišnjem studiju, diplomirao za deset dana. Ministri su još gori od premijera, na primjer ministar zadužen za provedbu zakona, izazvao je udes u alkoholiziranom stanju, zatim pobjegao u obližnji haustor, da bi u režiranom sudskom procesu, na kojem je svjedočilo trideset lažnih svjedoka, bio oslobođen krivice. U suštini ova vlast je osuđena na neuspjeh zbog karaktera premijera i stručnosti njegovih ministara. Kada dočekamo kraj ove vlade, današnji teški problemi, još će eskalirati i postati kompleksniji. Šta se realno može uraditi na pokretanju privredne aktivnosti? Ja lično mislim da je pred nama samo jedna realna opcija, a to je totalna privatizacija i razvaljivanje javnog sektora koji generiše korupciju, nepotizam i besmislenom birokratijom guši svaku poduzetničku akciju. Kakav je stav NS po pitanju privatizacije, debirokratizacije i demonopolizacije privrednih tokova?
za ovo boldirano ce biti dovoljno da pogledas "politike NSa" za opste izbore 2014.
mislim da se mogu naci na stranici NSa nasastranka.ba
Albin Zuhric

#20850 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Albin Zuhric »

Lokman,

Probacu odgovoriti na sve teme koje ste spomenuli...

- Raspodjela prihoda u Federaciji se najvjerovatnije vrsi nepravedno, ali nisam siguran da li ima pravedan nacin preraspodjele novca. To ne ovisi samo o pronalasku sistema koji se bazira na nekim tacnim podacima (broj stanovnika, ucenika, studenata, nezaposlenih...) i projekcijama vec i ideologiji u koju vjerujete, i da li recimo broj stanovnika treba uopste uticati na kolicinu novca koji dobijete kao kanton/regija. Ovo ce sigurno biti dosta tesko pitanje, medjutim radimo na nasem stavu vec od dana kada se "tuzlanska inicijativa" pojavila. Ono sto je sigurno je da se u javnosti vode polemike koje imaju najmanje veze sa prihodima i rashodima, i kriterijima po kojima se raspodjeljuje novac, a najvise sa cinjenicom da svima nedostaje novca, i da ga pokusavaju pronaci gdje stignu, ovaj put u Sarajevu. Primjer toga je da niti jednog trenutka nismo govorili o razlozima za postojanje specijalnog koeficijenta, konkretnim brojevima u smislu prihoda, ekonomskoj povlastenosti ali i troskovima glavnog grada, kao i drugim kriterijima iz "formule".

Ukratko, nas poslanik i delegati ce glasati protiv hitne procedure, i trazicemo da se unutar UIO i FMF urade analize, i nekoliko projekcija. Cinjenica da cemo glasati protiv hitne procedure samo govori o tome da ovo vidimo kao veoma ozbiljno pitanje, a ne govori nista o nasem stavu prema preraspodjeli. Mislimo da ce se zakon sigurno morati mijenjati.

- Nemam neko posebno misljenje o novom premijeru, niti o novim ministrima cija se imena spominju ovih dana. Nisam optimistican, ali red je da sacekamo. Ocekivao bih da i nasi ljudi dobiju neki period da se dokazu kada budemo u vlasti, pa necu unaprijed da osudjujem.

- Kao sto je zippo napisao, nasi stavovi su javni i dosta poznati kada govorimo o privatizaciji i birokratiji. Dosta puta smo o ovome govorili i u konkretnim slucajevima u proslosti. Izlaza iz ove ekonomske krize je vjerovatno mnogo, ne vjerujem o recenice poput, 'Jedini izlaz iz ove krize je...i ako to ne uradimo...'. Meni licno su recimo bliske ideje razvijanja malih i srednjih preduzeca, i mislim da je u tom slucaju nas zadatak da ucinimo sve da im posao olaksamo, ne da ih kontrolisemo/upucujemo. Ja cu dosta, dosta simplificirati dva koraka koja bi onda trebali napraviti. 1. Nameti se moraju smanjiti! Uvodjenje progresivnih poreza bi to dopustilo. 2. Sudovi se moraju znatno ojacati kadrovski da bi mogli sto brze rjesavati sporove. Slobodno trziste u velikoj mjeri zavisi od efikasnih i snaznih sudova koji mogu zastititi pojedince i preduzeca.

Rado cu vam dati vise detalja i obrazloziti bolje posljednji dio, ako imate konkretnija pitanja.

Pozdrav.
Locked